Dodaj do ulubionych

jak umoczyłam w mieszkaniach 1 mln zł

25.08.09, 22:12
pozwolę sobie wkleic ..

"Wstyd sie przyznać, ale umoczyłam w mieszkania 1,1IP: 188.33.51.*
Gość: Gaga wawa 25.08.09, 16:55 Odpowiedz
Ok 2 roku temu z mediów byłam atakowana informacjami nt. ciagłych
wzrostów cen nieruchomości. Wg informacji wszelkiej maści ekspertów
i pośredników najlepszą lokatą kapitału miały być mieszkania a hossa
miała trwać conajmniej do 2012 roku. Był środek 2007 roku a
prowadzona przeze mnie firma dysponowała wolnym 1 mln. zł. Udaliśmy
się ze wspólnikiem do jednego z renomowanych warszawskich biur
nieruchomości celem zapoznania się z ofertami. Było tego niewiele.
Jak zapewniał miły pan mieszkania na rynku wtórnym sprzedają się jak
świerze bułeczki a ceny wywoławcze są mniejsze od cen zakupu.
Udaliśmy się do dewelopera gdzie co prawda mieszkan gotowych nie
było ale inwestycja była na ukończeniu, chetnych wielu tak wiec nie
było się co zastanawiać tylko brać. Kupiliśmy 3 małe mieszkania na
mokotowie gdyż podobno to najlepsza dzielnica. 500 tyś złotych
wzieliśmy (na cale szczescie) w kredycie zlotowkowym. Wykonczenie
zrobilismy we wlasnym zakresie (nasi pracownicy) ale i tak koszty
zamknęły się kwotą ok. 80-100 tys. Cel był jeden wynajem.
Skorzystaliśmy w tym celu z pośrednictwa i roczny dochód z wynajmu
wyniósł w pierwszym roku 67.000 zł brutto czyli ok 4,1 % wartości
ówczesnej wartości mieszkań. W drugim roku (liczonym do dziś)
dochody z najmu spadły do 53.500 w związku z mniejszym
zainteresowaniem wynajmem i niższymi cenami. W lipcu trafiła się
okazyjnie oferta zakupu nieruchomości pod naszą działalność.
Zaczęłam przeglądać oferty nieruchomości celem zorientowania się w
cenach pod kontem ewentualnej sprzedaży mieszkań. Zapadła decyzja.
Sprzedajemy. Zadzwoniłam do agenta i umówiłam się na spotkanie.
Czego się dowiedziałam ? Co prawda pełno jest ofert sprzedaży
podobnych mieszkań w satysfakcjonującej cenie, ale transakcji jest
bardzo niewiele. Analizując ceny transakcyjne moje mieszkania warte
są ok 1,2-1,3 mln o ile znajdą się kupcy a na sprzedąz czeka sie ok
12 miesięcy. Agent zapowiedział spadek cen najmu co ma być
podyktowane niższym zainteresowaniem ze strony studentów (niż
demograficzny)i kryzysem. Po wyliczeniach (spłata kredytu i sprzedaż
mieszkań) jestem ok 300 tyś w plecy a wystarczyło 2 lata temu
zwyczajnie zrobić lokatę w banku.
"
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: jak umoczyłam w mieszkaniach 1 mln zł IP: *.acn.waw.pl 25.08.09, 22:18
      aj waj, co za niefart
    • Gość: trucker Re: jak umoczyłam w mieszkaniach 1 mln zł IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.08.09, 13:12
      A mądre powiedzenie mówi: jak się na czymś nie znasz to nie dotykaj bo stracisz lub popsujesz...
      • Gość: mikisia Re: jak umoczyłam w mieszkaniach 1 mln zł IP: *.chello.pl 26.08.09, 14:06
        Fajnie, że ten wynajem jest coraz tańszy w tej opowiastce..czy to
        jakaś bajka? Może to nie o Warszawie, tylko o Madrycie czy Wilnie?
        Bo ja od 3 lat wynajmuję mieszkania w Warszawie (jestem studentką 4
        roku obecnie) i jak dotąd po KAŻDEJ rocznej umowie byłam zmuszana do
        szukania sobie następnego mieszkanka, bo właściciel nie godził się
        na pozostawienie ceny bez zmian! Ostatnia taka sytuacja miała
        miejsce w CZERWCU tego roku.
        • terion Re: jak umoczyłam w mieszkaniach 1 mln zł 26.08.09, 14:40
          > i jak dotąd po KAŻDEJ rocznej umowie byłam zmuszana do
          szukania sobie następnego mieszkanka, bo właściciel nie godził się
          na pozostawienie ceny bez zmian!

No ale jak rozumiem, to znajdowałaś mieszkanie w conajmniej takiej samej cenie (bo inaczej po co się przenosić?) Więc w czym problem?
          • Gość: mikisia Re: jak umoczyłam w mieszkaniach 1 mln zł IP: *.chello.pl 26.08.09, 15:04
            w tym, że każda kolejna lokalizacja jest dla mnie coraz gorsza i
            coraz dalej od Centrum! Geniuszu!
            • rumun_navigator Re: jak umoczyłam w mieszkaniach 1 mln zł 26.08.09, 15:10
              Jeśli wynajmujesz od 3 lat to by się zgadzała. Ale w tym roku masz spore szanse
              na rewanż na krwiopijcach. Jak się poszpera to można wyrwać kawalerkę za 1000zł.
              Takich cen nie było od paru lat.
              • Gość: mikisia Re: jak umoczyłam w mieszkaniach 1 mln zł IP: *.chello.pl 26.08.09, 15:19
                może w przyszłym bo mam do czerwca 2010 najęte już. Ale szukam sobie
                z 'ciekawości' (nazywam to ciekawością, ale raczej jest to szukanie
                z nerwów, czy też z doznanej traumy na ludzką pazerność) i nie widzę
                na portalach specjalnych okazji.
                Kto to jest, ten 'yeloneek' i jaki ma cel we wklejaniu ewidentnych
                BZDUR na tym forum? Przecież to jest nawet pisane takim nieudolnym
                niby autentycznym językiem jak jakaś pseudorelacja rzeczywista - a
                na kilometr trąci wierszówką jakiegoś redaktora. Moim zdaniem tak
                samo jak naganiali bezmyślnie na wzrost cen, tak teraz na spadek.
                Pewnie coś z tego będzie za jakiś czas. Ale na razie to ten artykuł
                mnie ROZŚMIESZYŁ !!! Po moich doświadczeniach!!!
                • bd_007 Re: jak umoczyłam w mieszkaniach 1 mln zł 26.08.09, 16:06
                  > z nerwów, czy też z doznanej traumy na ludzką pazerność) i nie
                  > widzę na portalach specjalnych okazji.

Myślę, że dużo zależy od tego, w jakim segmencie szukasz.
                  Podejrzewam, że jako studentka w "budżetowo-kawalerkowym", a ten
                  jest najbardziej oblegany i o okazje najtrudniej. Ale jak np. patrzy
                  się na ofery z przedziału cenowego 2500-3000 zł to naprawdę trafiają
                  się bardzo wypasione lokale (wysoki standard / świetna lokalizacja)
                  i to są w jakimś sensie okazje.
                  • rumun_navigator Re: jak umoczyłam w mieszkaniach 1 mln zł 27.08.09, 08:55
                    Potwierdzam. Szukam mieszkania pod najem dla jednego z moich klientów. Budżet to
                    właśnie jakieś 2500-3000. I w tej cenie można wynająć już w sumie dowolny
                    metraż, standard i lokalizacje. Pewnie skończy się na jakimś 100-metrowym na
                    Mokotowie :)
                  • Gość: ccc taa.. ja szukałem w przedz. 4-5.5 IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.08.09, 23:09
                    ..i w konkretnej lokalizacji i do wyboru były tylko 4 sztuki. Wszystkie gorsze
                    od obecnego, właściwie wszystkie drozsze i tandetnie wykończone. Szukałem, bo wg
                    mnie to był (i do lutego będzie) dobry moment na znalezienie czegoś w nizszej
                    cenie lub większego. No i skończyło się na kolejnych 12 miesiącach. A nie cieszy
                    mnie to, bo wiem, jak zachowają się ceny, a umowę mam znowu do sierpnia. A tamte
                    4 się wynajęły, i to moim zdaniem zbyt drogo. To tak na marginesie mała
                    przypowiastka.
                    • Gość: liczak 5 k za wynajem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.09, 20:16
                      5 k za wynajem? jakie ty masz wymagania? rezydencję chcesz wynająć? to nie
                      lepiej już kupić nawet przy obecnych nadal chorych cenach?
                      • Gość: antygłąb Re: 5 k za wynajem? IP: *.chello.pl 29.08.09, 09:51
                        a czym sie różni wynajem za 2tys czegoś co można kupić np za 300k,
                        od wynajmu za 5 tys czegoś co można kupić np za 750k? Baranie
                        jeden. Że sam jesteś gołodupcem, jak większość na tym forum , to nie
                        znaczy jeszcze że każdy jest.

a w ogóle to przynajmniej na dzisiejszym rynku relatywnie bardziej
                        się opłaca wynajmować mieszkania drogie - bo za 3-4 tys można
                        faktycznie mieć apartament pełną gębą
                        • Gość: liczak Re: 5 k za wynajem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 13:19
                          oj różni różni - policz dokładniej i pomysł dogłębniej - może nie zaboli

a nie-gołodupcy mają zapewne lepsze rzeczy do roboty w życiu niż zaglądanie na
                          to forum :)
        • Gość: ilas Re: jak umoczyłam w mieszkaniach 1 mln zł IP: *.aster.pl 26.08.09, 21:47
          Ja myślę, że Ci wynajmujacy mieli chyba dosyć Ciebie a te podwyżki były tylko
          pretekstem by szybciutko zmienić wynajmującego....
          • Gość: ubrech-taniec Re: jak umoczyłam w mieszkaniach 1 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.09, 21:51
            dokładnie, ta pani już się dała poznać na forum jako nie całkiem zrównoważona... może czas odstawić te "grzybki na powera"? :D

forum.gazeta.pl/forum/w,106,99468975,99476102,za_duzo_zjadla_i_ja_po_nosi_D.html
            • Gość: mikisia Re: jak umoczyłam w mieszkaniach 1 mln zł IP: *.chello.pl 27.08.09, 00:01
              Tak tak, super teoria na ceny które nie chcą spadać.
              Prześledziłam trochę to forum.
              Widzę że siedzicie tu OD LAT niektórzy i wyjecie do księżyca.
              Nie ma dyskutować z psychopatami... jeszcze detektywa wynajmiecie
              żeby mnie namierzył i dopadł.
              • Gość: ubrech-taniec syndrom niedopchania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 03:17
                kto od lat ten od lat - te twoje dyskusje o prochach to 2004r

tobie trza lekarza nie detektywa :D
                a najlepiej chłopa po prostu
                • Gość: kolega Re: syndrom niedopchania? IP: *.centertel.pl 27.08.09, 07:17
                  Muffa już myje parnik.
              • Gość: spun Re: jak umoczyłam w mieszkaniach 1 mln zł IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.08.09, 00:07
                ja tego lata zmienilem 40 m za 1800 na woli na 48 za 1500 na
                mokotowie. Standard porónywalny, 1 pietro wyzej, odleglosc do
                centrum ta sama. kiedy szukalem rok temu nie bylo w ogole takich
                ofert. Nie chrzan wiec dziewuszko, ze jest inaczej albo sie
                zwyczajnie rozejrzyj. Jeat lepiej o wiele.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka