Dodaj do ulubionych

Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie

27.08.09, 20:03
Witajcie,

Rozważam zamieszkanie na osiedlu Walendia. Będę wdzięczna za opinie,
najchętniej osób, które zakupiły tam domki. Interesuje mnie szczególnie co
sądzicie o deweloperze, jakie problemy napotkaliście (a może żadnych :)).
Ciekawa też jestem, jaką część osiedla będą stanowili Polacy. Gdzieś
słyszałam/czytałam, że osiedle powstało głównie z myślą o obcokrajowcach
(Azjatach - blisko Maksimus). Z góry dzięki za rady.

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: Drone Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie IP: *.aco.net.pl 08.12.09, 15:57
      Coś się dowiedziałaś więcej na temat tego osiedla ?

Ja szukam po necie i szukam i jakaś amba fatima. To samo jeśli chodzi o
      pobliską Ventanę
      • Gość: 000 Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie IP: 212.87.25.* 07.02.10, 21:46
        Mamy dom w Walendii. Jesteśmy narazie zadowoleni z tego osiedla. Nie
        było większych trudności przy zakupie. Muszę przyznać, że z
        developerem jest łatwo się porozumieć.
        Przepisy porządkowe są bardzo jasne i wyraźne. Ochrona i developer
        pilnują ich przestrzegania. Zdecydowanie nie polecam tej lokalizacji
        dla tzw "pomysłowych" czyli odbierających przepisy inaczej. Tu nie
        da się zmienić projektu, dobudować chlewu, warsztatu, wiaty
        dodatkowego okna... Może dla tego tak to i wygląda.
        Jakość prac budowlanych jes OK. Zdarzają sie niedoróbki, ale moja
        ekipa oceniła, że z wykończonych przez nich domów, ten był najlepiej
        zbudowany.
        Ostatnio widać "ruch w interesie": pojawia się więcej właścicieli.
        Jest tu sporo cudzoziemców, ale nie większość. Nie wiem, jakie
        będzie miało to skutki dla nas, ale nie przeszkadza mi to narazie.
        Przy wyborze domu najważniejszym dla nas był dom. W walendii domy
        stoją i czekają na klientów, nieco inaczej jest w Ventanie. Ponad
        rok jeżdżę przy płocie Ventany i patrze na dom, którego nie
        kupiłem... Jak był bez okien, balustrad i tynków, tak i jest, a
        minęło 16 miesięcy. Nie wiem, dlaczego im się nie sprzedają te domy,
        mimo, że ceny są konkurencyjne, a lokalizacja ładniejsza. Mnie
        osobiście odstraszyła bliskość do stawów (powodzie, komary,
        nieodśnieżana droga), ale może daremnie...
        • maczynki Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie 28.02.10, 09:39
          Dobra lokalizacja pod lasem, prawie jak Magdalenka.
        • Gość: Jacekmajk Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie IP: *.play-internet.pl 23.09.13, 07:43
          Nie kupujcie jeden wielki hlam , domy przygotowane na sztuke oby tylko sprzedac , wszystko krzywe , brak kontow sciany brsk pionow i linni przy syficie , nie wiem ile wziol inspektor w lape by to odebrac ale napewno duzo , jesli niechcecie popadac w koszty przy wykanczaniu nie bierzciealbo ostro negocjujcue ceny ewentualnie kogos wziac przy zakupie kto sie zna na budowlance przy odbiorze wtedy mozna zbic z ceny ,
          • Gość: Adam mieszkaniec Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.13, 13:48
            Do (Jacekmajk) .
            Mieszkam na tym osiedlu już ponad trzy lata i ani jedno twoje słowo nie jest prawdą.Dlaczego tyle nienawiści jest w tobie do tego osiedla –na pewno nie jesteś mieszkańcem i pewnie dobrze to dla nas mieszkańców się składa
            W momencie zakupu swojego domu jest to segment 150 m2 podczas odbioru fakt stwierdziłem kilka braków i niedoróbek w budowie ale w ciągu dwóch tygodni wszystko naprawiono i poprawiono do stanu jaki był dla mnie zadawalający. Nawiasem mówiąc miałem więcej problemów z wykończeniem wnętrza domu przez pseudo fachowców co zmuszało mnie do ciągłej zmiany wykonawców .
            Proszę nie słuchać tych wszystkich oszołomów którzy piszą na tych forach ( pewnie z nudów bo nie maja nic lepszego do roboty tylko jątrzyć i mieć z tego chora satysfakcję) tylko samemu sprawdzić stan faktyczny. Mnie się mieszka rewelacyjnie . Sam się przeprowadziłem z bardzo dużego domu i bardzo sobie chwalę tę decyzję. Na osiedlu jest spokój i cisza co w moim wieku jest bardzo cenne. Osiedle walendia nie jest stworzone dla osób które chcą na ogrodzie hodować kury czy prowadzić działalność gospodarczą w postaci zakładu mechanicznego czy blacharskiego jeśli by takie było to na pewno bym tu domu nie kupił. Powtarzam jeszcze raz nie czytajcie głupot tylko sami sprawdźcie jak tu jest . Adam
            • Gość: Tomasz Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie IP: *.static.chello.pl 30.10.13, 22:04
              Jestem tego samego zdania co Adam.
              Siema
              • marcyska8 Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie 01.07.14, 13:55
                Witam serdecznie
                Bardzo proszę mieszkańców o opinie na temat osiedla Walendia, jestem zainteresowana zakupem tam segmentu. Proszę o inf jak mieszka się na tym osiedlu czy są jakieś większe problemy, czy brak i frastruktury jest dużym utrudnieniem oraz jak dużo Chińczyków itp mieszka na tym osiedlu
                Z góry dziękuję za odpowiedź
    • Gość: blabla Walendia i Ventana IP: *.zus.pl 02.03.10, 18:21
      Brak infrastruktury komunikacyjnej (autobus, tramwaj)
      Brak infrastruktury drogowej wokół osiedli (dziurawe ulice, brak
      chodników, oświetlenia ulic)
      Brak infrastruktury handlowej i usługowej (sklep, fryzjer, apteka,
      przychodnia lekarska, itp.)
      Brak szkół (podstawowa, gimnazjum, liceum), przedszkoli, żłobka
      Brak parków, ścieżek rowerowych, placów zabaw, lodowiska
      Brak sąsiadów.
      Ogólnie totalna porażka. O wartości domu decyduje tylko lokalizacja.
      Duże domy wolnostojące na obydwu osiedlach wykończone w stanie pod
      klucz z materiałów o podwyższonej jakości są warte nie więcej niż
      200000-250000 Euro.

• Gość: Walendowianka Re: Walendia i Ventana IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.10, 12:57
        Znam zarówno Walendię jak i Ventanę, codziennie poruszam się po tych
        terenach a latem także rowerem po wszystkich okolicznych zakamarkach
        i takie są moje, w miarę obiektywne, wnioski:
        Pomimo, że Ventana jest bliżej stawów hodowlanych, Walendia leży na
        bardziej podmokłym terenie - jeżdżenie wokół obu osiedli nawet latem
        to zupełnie różne warunki, wokół Walendii stoi woda zawsze (!). Na
        obu osiedlach kręcą się Azjaci, ale mam wrażenie, że w Ventanie jest
        ich zdecydowanie mniej. Wjazd na osiedle, zagospodarowanie terenów
        wspólnych na tym obszarze, który do tej pory został zrobiony - na
        korzyść Walendii. Architektura domów - co kto lubi, ale tu dla mnie
        Ventana zdecydowanie górą. Także obszar osiedla - tu punkt dla
        Ventany, bo jest duuużo mniejsza niz Walendia, która ma być docelowo
        na sześćset domów - toż to koszmar, nie osiedle.
    • rozalin12 Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie 07.03.10, 14:22
      Zapraszamy na spacery do Rozalina - Młochowa ( lasy w poblizu ).
      forum.gazeta.pl/forum/f,91506,Rozalin_Mlochow_Krakowiany.html
    • gosc.xrt Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie 09.03.10, 17:21
      Spokojne na uboczu miejsce. Z dobrym dojazdem w bok od Al.
      Krakowskiej i katowickiej.
    • gosc.aha Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie 17.03.10, 05:53
      Na początku pewnie są problemy , póżniej juz będzie lepiej. Wyglada
      porządnie i schludnie.
      • Gość: ż Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie IP: 212.87.25.* 03.05.10, 12:57
        wiadomo, że każda żaba swe błoto chwali,ale jest tu naprawdę ładnie.
        Mam dom w Walendii i jest OK. Podoblo niepotrzebnie pospieszyliśmy
        się, bo w czasie kryzysu Developer proponuje niższe ceny...
        • Gość: ania Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 12:51
          Witam
          Jestem zainteresowana zakupem domu typu bliźniak o pow.187m2.
          Wiem, że na osiedlu jest wiele domów tego typu już sprzedanych.Prosiłabym o opinanie na temat tego bliźniaka.
          Czy rozkład pokoi jest dobry i czy układ salonu i kuchni jest dla Państwa odpowiedni a może dokonane zostały przebudowy układu ścian?
          Będę wdzięczna za poradę.
          Ania
          • Gość: steady_at_najx Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie IP: 109.243.236.* 18.09.10, 13:17

nie mogę uwierzyć - jak można tak bezczelnie naganiać - płatne pachołki obsranego lobby deweloperskiego dyskutują między sobą - hahahaha !

Głupia , arogancka szmato - nikt ci tu nie 'doradzi' , jelenia nie znajdziesz.

Dalej sami ze sobą dyskutujcie, podstawione pseudoynwestory - bo szef Biura Sprzedaży zaglada na forum i liczy posty!
            • Gość: Ania Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 13:36
              Kieruje te słowa do człowieka autora tekstu (Autor: Gość: steady_at_najx IP: 109.243.236.*)
              Obrażanie ludzi jest karalne i chcę poinformować że jest bardzo łatwo ustalić kto jest adresatem obrażliwych tekstów .Mam nadzieje że zostanie ta osoba pociągnięta do odpowiedzialności .
              Nie jestem przedstawicielem developera .
              Ania
              • Gość: Kasia z mężem Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie IP: *.centertel.pl 18.09.10, 15:44
                > Obrażanie ludzi jest karalne i chcę poinformować że jest bardzo łatwo ustalić k
                > to jest adresatem obrażliwych tekstów

Co tu ustalac? Przeciez to do ciebie było. Jakaś niepoinformowana jesteś.
                • Gość: steady_at_najx Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie IP: 109.243.222.* 18.09.10, 23:02
                  pracownik(pracownica) Biura Sprzedaży używająca nicka 'Ania' nie rozumie nawet słowa 'adresat' - używa go bo wydaje się jej mądre i skomplikowane.
                  Cóż, pewnie 'Ania' specjalizuje się tylko w naganianiu na forum (ile masz na godzine? 7 zyla na rąsię?) i w robieniu pały.
              • kocica_ewela Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie 18.09.10, 17:07
                Tiaaaaa to ja bym ci pindeczko radzil juz pisac wniosek i lecien do sadu ze cie na forum zbluzgano :)
                • Gość: dd Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie IP: *.aster.pl 18.09.10, 17:47
                  Sama jesteś Pindeczką, w dodatku z gołą dużą pupcią. hahahaha
                  • belli_sima Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie 23.09.10, 11:45
                    Co to za chamstwo się rozlewa na tym forum???

Droga Pani Aniu, z tego co wiem, prawie nikt, kto kupił dom w Walendii nie śledzi tego forum, także opinii tu Pani raczej nie znajdzie.
                    • Gość: Kasia z mężem Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie IP: *.centertel.pl 23.09.10, 13:01
                      > Co to za chamstwo się rozlewa na tym forum???

Dzięki takim chamskim uwagom byc moze pani ania sprawdzi sobie znaczenie slowa "adresat" i kiedyś jej się przyda.
                      • Gość: Domownik Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie IP: *.subscribers.sferia.net 24.09.13, 07:27
                        Teraz domy tanieję , za ile można u was kupić dom 200 m?
                        • Gość: pan Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie IP: *.subscribers.sferia.net 20.10.13, 14:25
                          za 800 tys standard developerski
    • walendia123 Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie 26.01.17, 08:44
      osiedle ładne, zadbane, super lokalizacja. Jakość wykonania domów średnia, jak do od developera. Trudności w wyegzekwowaniu napraw gwarancyjnych.
      ALE UWAGA!!! osiedle i jego mieszkańcy maja bardzo powazny problem z kwestia wlasności terenów wspólnych. Zgodnie z zapisem w aktach notarialnych developer Aurum mial nam przekazac nieodplatnie tereny wspolne do konca 2015. Po dzis dzien (styczen 2017) nie jestesmy wlascicielami terenow wspolnych osiedla. Mieszkamy na wyspie nalezacej do Aurum. Jednym wlascicielem terenow wspolnych jest developer Aurum, jego wiceprezes P. Walaszek wraz z żona. Co de facto oznacza, ze mieszkancy maja obowiazek pokrywania kosztow terenow wspolnych (500 zl/mc od kazdego domu!!!) a nie maja zadengo wplywu na wysokosc kosztow utrzymania osiedla, na to na co sa wydawane nasze pieniadze. Aurum naciaga koszty, kombinuje i oszukuje.
      Póki kwestia terenow wspolnych nie zostanie zalatwiona odradzam zakup domow na osiedlu. Wielu mieszkancow sadzi sie z Aurum, ale to potrwa lata.
    • walendia123 Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie 26.01.17, 08:45
      ALE UWAGA!!! osiedle i jego mieszkańcy maja bardzo powazny problem z kwestia wlasności terenów wspólnych. Zgodnie z zapisem w aktach notarialnych developer Aurum mial nam przekazac nieodplatnie tereny wspolne do konca 2015. Po dzis dzien (styczen 2017) nie jestesmy wlascicielami terenow wspolnych osiedla. Mieszkamy na wyspie nalezacej do Aurum. Jednym wlascicielem terenow wspolnych jest developer Aurum, jego wiceprezes P. Walaszek wraz z żona. Co de facto oznacza, ze mieszkancy maja obowiazek pokrywania kosztow terenow wspolnych (500 zl/mc od kazdego domu!!!) a nie maja zadengo wplywu na wysokosc kosztow utrzymania osiedla, na to na co sa wydawane nasze pieniadze. Aurum naciaga koszty, kombinuje i oszukuje.
      Póki kwestia terenow wspolnych nie zostanie zalatwiona odradzam zakup domow na osiedlu. Wielu mieszkancow sadzi sie z Aurum, ale to potrwa lata.
      • przewodnik2004 Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie 22.12.17, 03:53
        To co pisze mój poprzednik / poprzedniczka mija się z prawdą kupiłem we wrześniu tego roku na tym osiedlu dom wraz z udziałem w tak zwanych terenach wspólnych i sprawdzając księgi wieczyste działki i domu byla wzorcowa bez hipotek czy zastawów w terenach wspólnych wpisanych już było kilkunastu właścicieli i z tego co obserwuje w internetowych księgach wieczystych nadal ich przybywa .
        Nie słuchajcie tych hejterów tylko sprawdzcie sami.
        Jak na razie Osiedle jest naprawdę super
        Już za kilka tygodni się przeprowadzam to napisze coś więcej
        JE

• rolety3miastopl Re: Osiedle Walendia (Walendów) - proszę o opinie 07.01.18, 16:32
      Oferujemy Państwo kompleksowy zakres sprzedaży oraz montażu rolet wewnętrznych.

BEZPŁATNY I NIEZOBOWIĄZUJĄCY POMIAR
      BEZPŁATNA WYCENA

Nasze produkty pochodzą od renomowanych producentów w branży
      Wysoka jakość produkcji oraz pochodzenia materiałów jest dla Nas priorytetem
      Stawiamy na zadowolenie klienta
      Jesteśmy otwarci na negocjacje oferty w przypadku gdyby konkurencja przedstawiła lepszą
      Szybki czas realizacji, szybkie rozpatrywanie ewentualnych reklamacji

Firma zatrudnia przeszkolonych pracowników z obsługi sprzedaży oraz instalacji produktów roletowych,żaluzji
      100% zadowolenie klienta

Nasze prace można zobaczyć na profilu facebookowy:
      www.facebook.pl/rolety3miasto
      adres strony:
      www.rolety3miasto.pl
      email : bok@rolety3miasto.pl
      kontakt telefoniczny : 721509519

ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z OFERTĄ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka