Dodaj do ulubionych

Utrzymanie ciąży

16.05.03, 16:30
Mam pytanie, czego nalezy uniakć aby nie dopuścić do poronienia? Dodam że
jestem na samym początku (pierwszy miesiąc )ciąży.
Pozdrawiam :-)

Obserwuj wątek
    • renjul Re: Utrzymanie ciąży 16.05.03, 21:34
      Nie przeciążać organizmu pracą czy stresem. Nie pić kawy, alkoholu, nie palić.
      Odpoczywać ile wlezie. W razie bólu lub niedajboże plamienia biec do lekarza.
      Być dobrej myśli. Pozdrawiam :-)
    • ariana_ Re: Utrzymanie ciąży 17.05.03, 13:48
      Lekarz może ci przepisać duphaston , turinal albo
      luteinę. Są to leki bardzo pomocne w utrzymaniu ciąży.
      Wielu lekarzy przepisuje je profilaktycznie od razu na
      pierwszej wizycie.
    • ewas35 Re: Utrzymanie ciąży 17.05.03, 15:22
      ja tez jestem 1 m-c w ciązy i biorę luteine na podtrzymanie. Ja musze brac
      progesteron bo mialam przykre doświadczenia z poprzedniej ciąży która
      zakończyła sie poronieniem. Mnie niepokoją bóle podbrzusza i okolicy krzyżowej.
      Czy ty odczuwasz jakies takie dolegliwości ze strony brzucha podobne do bóli
      prz m-czce? Poza tym nalęzy sie nie przemęczać i bron Boże denerwować ( co jest
      bardzo trudne) no i wypoczywać.Pozdrawiam Ewa
      • izabelix Re: Utrzymanie ciąży 18.05.03, 18:35
        dodam jeszcze ze nie wolno: dzwigac ciezkich rzeczy, zmieniac firanek, lub
        dlugo trzymac rece w gorze... to samo sie tyczy prania np spodni recznie gdzie
        caly czas wykonujesz ruchy gora - dol... no i kochac sie raczej delikatnie...;)
        aaaaaa no i podroze: podobno najbezpieczniejszy jest pociag...
        ogolnie unikaj duzego wysilku... twoj organizm ma i tak co robic...
        ja teraz jestem w 15tym tygodniu, i na poczatku mialam bole podbrzusza,
        skurcze, plamienia, ale glownie dzieki oszczednemu trybowi zycia odpukac
        wszystko jest dobrze i czuje sie coraz lepiej.....
        pozdrawiam
        iz
    • teresa100 Re: Utrzymanie ciąży 19.05.03, 08:53
      No i nie wolno przyjmować żadnych leków bez konsultacji z lekarzem. Jestem w
      trzecim miesiącu. Kilka dni temu miałam silny ból gardła. Aptekarka odradziła
      mi zażycie jakichkolwiek tabletek do ssania, nawet tych dla dzieci! Pozostało
      mi płukanie gardła wodą z solą!
    • majammi Re: Utrzymanie ciąży 19.05.03, 15:14
      Wiadomo, ze zadnych uzywek, aczkolwiek wg mojego lekarza jedna filizanka kawy
      nie zaszkodzi...

Ja jestem w 9 tyg, bardzo-bardzo chce utrzymac te ciaze i na razie wszystko
      jest w porzadku, choc na poczatku byly problemy. Tez mialam bole podbrzusza (b.
      silne), ale minely. Podobno to naturalne i na poczatku ciazy wystepuje w tym
      czasie, kiedy powinien pojawic sie okres. Uszy do gory i trzymam kciuki.
      • ariana_ Re: Utrzymanie ciąży 19.05.03, 15:29
        A bezkofeinowej nie można? Ja nie jestem
        generalnie "kawoszką" i w ciąży nie miałam nawet
        zachcianek na kawę, ale w czasie karmienia
        piersią "zachciało" mi się nagle kawy. Wtedy ratowałam
        się właśnie bezkofeinową.
        • bluetab70 o kawie i herbacie :) 19.05.03, 15:58
          większość publikacji, a i również lekarze zgadzają się, że nadużywanie kawy i
          herbaty( zwłaszcza czarnej, mocnej; ale i też czerwonej, która przyspiesza
          przemianę materii) nie jest wskazane. Nie znaczy to, że te napoje trzeba
          całkowicie wyeliminować: praktycznie wszystkie znane mi źródła mówią, że na 3
          filiżanki dziennnie kawy/herbaty ( łącznie) mozna sobie pozwolić z czystym
          sumieniem, bez obaw o zdrowie bobaska.
          Mój lekarz prowadzący pozwala mi na 1-2 średnio-mocne kawy dziennie ( mam
          niskie ciśnienie, a w ciąży dodatkowo się ono obniża: nieraz mam 90/60,
          100/50), zaleca też picie zielonej herbaty ( oczywiście bez przesady)
          Należy pamiętać o równowadze płynów w organizmie: przyjmuje się ok. 2 l płynów
          na dobę, nie wliczając do tego kawy i herbaty ( działają odwrotnie: odwadniaja)

Pozdr.
          B
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka