kwiatek-822 16.05.03, 16:30 Mam pytanie, czego nalezy uniakć aby nie dopuścić do poronienia? Dodam że jestem na samym początku (pierwszy miesiąc )ciąży. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renjul Re: Utrzymanie ciąży 16.05.03, 21:34 Nie przeciążać organizmu pracą czy stresem. Nie pić kawy, alkoholu, nie palić. Odpoczywać ile wlezie. W razie bólu lub niedajboże plamienia biec do lekarza. Być dobrej myśli. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link
ariana_ Re: Utrzymanie ciąży 17.05.03, 13:48 Lekarz może ci przepisać duphaston , turinal albo luteinę. Są to leki bardzo pomocne w utrzymaniu ciąży. Wielu lekarzy przepisuje je profilaktycznie od razu na pierwszej wizycie. Odpowiedz Link
ewas35 Re: Utrzymanie ciąży 17.05.03, 15:22 ja tez jestem 1 m-c w ciązy i biorę luteine na podtrzymanie. Ja musze brac progesteron bo mialam przykre doświadczenia z poprzedniej ciąży która zakończyła sie poronieniem. Mnie niepokoją bóle podbrzusza i okolicy krzyżowej. Czy ty odczuwasz jakies takie dolegliwości ze strony brzucha podobne do bóli prz m-czce? Poza tym nalęzy sie nie przemęczać i bron Boże denerwować ( co jest bardzo trudne) no i wypoczywać.Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link
izabelix Re: Utrzymanie ciąży 18.05.03, 18:35 dodam jeszcze ze nie wolno: dzwigac ciezkich rzeczy, zmieniac firanek, lub dlugo trzymac rece w gorze... to samo sie tyczy prania np spodni recznie gdzie caly czas wykonujesz ruchy gora - dol... no i kochac sie raczej delikatnie...;) aaaaaa no i podroze: podobno najbezpieczniejszy jest pociag... ogolnie unikaj duzego wysilku... twoj organizm ma i tak co robic... ja teraz jestem w 15tym tygodniu, i na poczatku mialam bole podbrzusza, skurcze, plamienia, ale glownie dzieki oszczednemu trybowi zycia odpukac wszystko jest dobrze i czuje sie coraz lepiej..... pozdrawiam iz Odpowiedz Link
teresa100 Re: Utrzymanie ciąży 19.05.03, 08:53 No i nie wolno przyjmować żadnych leków bez konsultacji z lekarzem. Jestem w trzecim miesiącu. Kilka dni temu miałam silny ból gardła. Aptekarka odradziła mi zażycie jakichkolwiek tabletek do ssania, nawet tych dla dzieci! Pozostało mi płukanie gardła wodą z solą! Odpowiedz Link
majammi Re: Utrzymanie ciąży 19.05.03, 15:14 Wiadomo, ze zadnych uzywek, aczkolwiek wg mojego lekarza jedna filizanka kawy nie zaszkodzi... Ja jestem w 9 tyg, bardzo-bardzo chce utrzymac te ciaze i na razie wszystko jest w porzadku, choc na poczatku byly problemy. Tez mialam bole podbrzusza (b. silne), ale minely. Podobno to naturalne i na poczatku ciazy wystepuje w tym czasie, kiedy powinien pojawic sie okres. Uszy do gory i trzymam kciuki. Odpowiedz Link
ariana_ Re: Utrzymanie ciąży 19.05.03, 15:29 A bezkofeinowej nie można? Ja nie jestem generalnie "kawoszką" i w ciąży nie miałam nawet zachcianek na kawę, ale w czasie karmienia piersią "zachciało" mi się nagle kawy. Wtedy ratowałam się właśnie bezkofeinową. Odpowiedz Link
bluetab70 o kawie i herbacie :) 19.05.03, 15:58 większość publikacji, a i również lekarze zgadzają się, że nadużywanie kawy i herbaty( zwłaszcza czarnej, mocnej; ale i też czerwonej, która przyspiesza przemianę materii) nie jest wskazane. Nie znaczy to, że te napoje trzeba całkowicie wyeliminować: praktycznie wszystkie znane mi źródła mówią, że na 3 filiżanki dziennnie kawy/herbaty ( łącznie) mozna sobie pozwolić z czystym sumieniem, bez obaw o zdrowie bobaska. Mój lekarz prowadzący pozwala mi na 1-2 średnio-mocne kawy dziennie ( mam niskie ciśnienie, a w ciąży dodatkowo się ono obniża: nieraz mam 90/60, 100/50), zaleca też picie zielonej herbaty ( oczywiście bez przesady) Należy pamiętać o równowadze płynów w organizmie: przyjmuje się ok. 2 l płynów na dobę, nie wliczając do tego kawy i herbaty ( działają odwrotnie: odwadniaja) Pozdr. B Odpowiedz Link