kendo 17.09.23, 18:53 ciag dalszy wateczka i niech nam sie kazdy dzionek darzay. forum.gazeta.pl/forum/w,11086,174595684,174595684,_co_dzisiaj_.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 17.09.23, 18:54 dzionek udany, u dzieciecia obiaded zjadlam spagetti i kotleta wolowego i szpinak i na wynos dostalam. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** Co Dzisiaj **cd 17.09.23, 19:42 A my zrobiliśmy porządek na balkonie, choinka podziękowała za hodowlę i zrzuciła igły. Duża donica cała w korzeniach. Przestawiłam donice, zrobił się prześwit i jakby większa przestrzeń. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** Co Dzisiaj **cd 17.09.23, 20:39 Po prawej to okna mieszkania a na wprost co to za okno? Odpowiedz Link
kallisto Re: ** Co Dzisiaj **cd 17.09.23, 20:48 Mario to są dwa okna od strony balkonu, po środku drzwi balkonowe których nie widać. Lewe okno „ witryna” i prawe okno „ witryna”-nieotwieralne. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 18.09.23, 08:14 Kalisto,to juz na jesiennie masz balkonik uszykowany, ja wczoraj tylko ta dekoracyjna mini pumpe kupilam. ladnie,przestronnie masz. szkoda tylko choineczki.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Co Dzisiaj **cd 18.09.23, 09:24 Kallisto, swiatlo wieczorem dodaje ekstra uroku. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Co Dzisiaj **cd 18.09.23, 17:57 Tak odwiedzila mnie Kendo, zrobilysmy tylko zakup paryki i wrocily kazda do swojego domku. Ja wczesniej dostala jablka od sasiadki Polki i przerobilam je na mus i juz sa w sloiczkach zawekowane. Pozniej umylam kolka do balkonika i wprowadzilam do halu, przynioslam chodnik z piwnicy do kuchni, bo bylo mi zimno w nogi. Teraz ju po kolacji, delektuje sie herbata z cytryna i miodem akacjowym. Pozniej, ok, godz 20 nadchodzi glod, to moze oszukam go winogronem i pasionfruktem. Przyjemnego wieczoru Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** Co Dzisiaj **cd 18.09.23, 18:31 A mnie odwiedziła młodsza córka z wnuczka. Posiedzialysmy przy kawci i Murzynku który wyjęłam z zamrażarki i obrałam czekoladą. A co to takiego pasionfrukrt? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Co Dzisiaj **cd 18.09.23, 23:08 www.recepten.se/info/passionsfrukt.html Marakuja jest dojrzała, gdy skórka jest szorstka (patrz zdjęcie). Przekroić na pół i wydrążyć zawartość łyżeczką. Zwykle je się zarówno nasiona, jak i miąższ, ale w przypadku niektórych deserów należy usunąć nasiona. Smak jest kwaśny i dobry, nadaje się na deser. Najczęściej importowany do Szwecji i spożywany na świeżo owoc marakuji ma fioletową skórkę. Nawiasem mówiąc, marakuja jest najczęściej wykorzystywana do produkcji soków. Jeśli kupisz niedojrzałą marakuję o gładkiej skórce, pozostaw ją w temperaturze pokojowej, aż dojrzeje. Jeśli marakuja jest bardzo jasna, może być odwodniona. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** Co Dzisiaj **cd 19.09.23, 08:27 Ach, no to jadłam marakuję, wole jednak jej smak w przetworach. Nie przepadam za granatami, dla mnie pestki nie są do zjedzenia, a miąższu prawie nic. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 19.09.23, 08:37 lubie granaty i passions a dzisj sklep odwiedze i zakupie po jesiennej taniej cenie :marchewke/buraczki/cebule/moze i mala brukiew, wczoraj papryke kupilysmy z Lusia taniej, wiec bedzie do sloikow saltaka z ugotowanych /utartych buraczkow/cebuli i papryki.. trzeba cos w sloiczki zapakowac,by miec pod bok zima.. ogoreczki sie pewnie juz ukisily w sloiczkach/dzem z truskawek tez czeka na przypomnienie lata zima i troche musu jablkowego mam tez zrobionego,ale przy moich spozyciach owsianki to musze miec spory zapas jego,by nie kupowac sklepowego co jest bardzo drogi. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 19.09.23, 15:54 dzisiaj juz bylam na 45min gimnastyce,pozniej do Lusi wdepnelam, pozniej fryzjera zamowilam na jutro, mialam tez do dzieciecia podjechac , ale jutro to zrobie pewnie na caly dzien, bede wietrzyc chate pod cala chata, obiadowo tez sie udzielam dzisiaj, coby bylo na zas.. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** Co Dzisiaj **cd 19.09.23, 16:16 Jesteś troskiwa i zapobiegliwa mamą KENDO. Gdybym dziecie miala w poblizu to napewno tak jak Ty więcej bym szykowała jedzonek. Ryneczek i sklepy bliziutko i dobrze zaopatrzone cały rok, więc gotuję w zasadzie na bieżace potrzeby. Ostatnio wcale nie robie zapasów zimowych bo jak skalkulowałam nie jest to dla mnie opłacalne. Mam tez niektore zapasy z ub.roku . To jutro jaka bedzie fryzurka? Odpowiedz Link
kallisto Re: ** Co Dzisiaj **cd 19.09.23, 18:45 Kendo a nie lepiej zamieszkac z synem? Miałabys dziecię pod ręką, ogródek pod ręką? Byłam w Playu i wszytsko w porządku, rachunek przyszedl za dwa okresy rozliczeniowe. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 19.09.23, 20:19 Kallisto,tak sobe rosplanowal z meblami, ze na mnie ni byloby miejsca, no chyba,ze w duzym salonie, dopuki sobie jeszcze radzi to nie ruszam tego tematu, ale chetnie wpadam by porozmawiac i w rabatce pogrzebac, dobrze,ze z Playem dobrze poszlo, buraczki juz zawekowane stygna na balkonie, podobnie jak zupa gulaszowa zawekowana i stygnie, jutro tez mam do przerobienia miecho,moze po powrocie zdaze, Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 19.09.23, 20:20 Mario,w koncu dojzalam by nowa fryzure zrobic i jakis kolor polozyc,co by nie odzwierciedlal za duzo moich juz bardzo swych wlosow Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 20.09.23, 09:07 dziecie przyslalo esemesa,ze pada tam a tu swieci slonko, zobacze jak bedzie po lunch, to jednak podjade bo wiaterek jest to pasuje na wietrzenia pod chatka .. no i oczywiscie fryzjer, a w drodze powrotnej zajde do optyczki by wybrac nowe oprawki,bo czas na nowe szkla do patrzenia/czytania no i do Lusi bo tez po drodze,oceni fryzurke i doradzi oprawki,bo pare szt dostane do domu do przymiarki. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Co Dzisiaj **cd 20.09.23, 09:09 Kendo wczorajsza wiadomoscia zainspirowala mnie, tez poskubalam swoje odrosniete wlosy, ale juz wieczorem nie mialam sily zeby polozyc na nie farbe, moze wykorzystam ktorys dzien jak bede miala wiecej energi w sobie?. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 20.09.23, 09:23 a moze ja Ci moge polozyc kolor na wlosy? Odpowiedz Link
kallisto Re: ** Co Dzisiaj **cd 20.09.23, 09:27 No proszę dziewczynki zmienia image i będą jeszcze piękniejsze😊 każda zmianach nas wnosi coś fajnego pod warunkiem ze zadowolone jedtesmy z efektu. Moje włosy nabierają ładu na szczęście, farba tez mnie czeka . Odpowiedz Link
maria88 Re: ** Co Dzisiaj **cd 20.09.23, 15:34 Zauwazyłam że obecnie sprzedawana, uzywana przeze mnie od lat, farba Londacolor jest złej jakosci. Szybko kolor sie zmywa. Podejrzewam,że sa na licencji niemieckiej i produkowane w Polsce Nie dają wszystkich komponentów.Koleżanka uzywa innej marki i twierdzi to samo. A ceny rosną i to znacznie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Co Dzisiaj **cd 20.09.23, 16:35 Ja od lat uzywam jednej marki, ktora zakupuje w Polsce "Palete", jestem zadowolona jak do tej pory. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** Co Dzisiaj **cd 20.09.23, 17:13 Nie wiem dlaczego ale u nas Palet jest wszędzie i nie za bardzo ma chętnych. Mojego koloru tam nie ma .Moja znajoma uzywała Palety a teraz kupuje Joannę jest brunetką. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 21.09.23, 08:58 dzis bede u dzieciecia bede sie upajac sloneczkiem, moze cos z rabatka tez zrobie,tz jakiegos badziewia za "leb wyciagne" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Co Dzisiaj **cd 21.09.23, 10:32 Gotowanie mnie omija dzisiaj, ale spacerek mus zrobic. Maria88, z mojego doswiadczenia wlosy przyzwyczajaja sie do jednej farby i pokrywaja siwizne, kiedys kupilam inna farbe i nie dala oczekiwanego efektu Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 21.09.23, 13:38 wlasnie w tym celu przyjechalam, by podnies oslone i suszyc w "dziurze",,bo tak chatka zbudowana , ze "stoi w powietrzu"-to sie zwie tutaj "torpagrund" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Co Dzisiaj **cd 21.09.23, 14:58 Dzisiaj odpowiednia pogoda na takie wietrzenie, suszenie, odpowietrzania "torpagrundu" Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 21.09.23, 20:11 poszlo skladnie, wymiotlam nawiane liscie i jakies prochy,inawet bylo widac,ze podeschly zalane miejsca,årzez nieumiejetnego czlowieka co plytki myl .. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 23.09.23, 08:54 jakos zadne plany mnie jeszcze nie nawiedzily na sobote, zobacze co dzien da. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 23.09.23, 09:40 kallisto napisała: > Kendo czy to jest wejście do czegoś? to wejscie pod chatke, latwo ewentualnie sprawdzic czy gdzies z rur nie kapie, a mielismy przypadek, ze zapomnielismy zakrecic kran na scianie na podlewanie trawy i pekla rura i wilgoc zaczela sie tworzyc, a ze mam alergie na wilgos,od razu wyczulam i firma ubezpieczeniowa zajela sie suszeniem pod spodem...i naprawa .. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Co Dzisiaj **cd 23.09.23, 09:41 Corka dzwonila, ze jedzie, zrobilam liste na brakujace art.spozywcze, i chce posprzatac, ale ja juz odkurzylam sama, dostala oper, no to tylko zmyje na mokro, ooojojoj. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 23.09.23, 09:44 a co wczoraj mowilam, ze przyjade i posprzatam...bez komentarza.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Co Dzisiaj **cd 23.09.23, 15:44 No i jak tu kazdemu dogodzic?, ale najwazniejsze ze juz mam posprzatane, corka pojechala, mam kukurydze to sobie ugotuje, jak zadnego roku tak mi w tym smakuje gotowana tylko 4 minuty, okraszna maslem i sola. Jak juz dostalam taka pomoc, to juz musialam ja sama sobie, zabawic w hydraulika, z wanny pomalu splywala mi woda, w umywalce tez, mimo ze sypalam sola i czym sie dalo, przeczyscilam odplywy i wszystko ok. Teraz tylko czeka mnie relaks z nogami na oparciu kanapy i poczytaniu pare stron ksiazki dopoki sie nie sciemnieje, ale musze sobie zrobic dobrej herbatki, a przypomnialo mi sie o cytrynie, miala corka kupic, sprawdze w lodowce?. Relaksowego popoludnia i wieczoru Nam zycze. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** Co Dzisiaj **cd 23.09.23, 17:09 W tym roku tez parę razy kupowałam i jadłam kukurydzę. Nawet 1 kolbę ugotowaną zamroziłam w całości. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** Co Dzisiaj **cd 24.09.23, 09:30 Napewno bedzie to dzień odpoczynku połaczonego z cwiczeniami. Juz przygotowałam czesciowo informacje jakie gimnastyki powinnam wykonywać aby zmniejszyc ból barku który ostatnio odczuwam. Tez sporo interesujących mnie ksiazek i gazetek powyciągałam do przejrzenia. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 24.09.23, 09:52 szczytne plany Mario z czytaniem, u mnie dzien bez ksiaki to stracony, czasami chociazby pare stronic do poduszki,ale czytam, Lusia zadowolona z obslugi, szkoda tylko,ze ja sie "czuje odsunieta "ale moze dlatego ,ze za bardzo sie upominam w czym mam pomoc, wiec teraz juz bede siedziec cicho. moje plany na dzis sie zmienily, wiec cos wymysle, a wczoraj rozmrozilam zamrazalke i obmylam wraz z lodowka, teraz moge planowac rozne memu i zamrazac, ale najpierw jakies ciasto sobie upieke.. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** Co Dzisiaj **cd 24.09.23, 12:49 KENDO tez w ciagu dnia czytam co wpada w rękę. Nie usypiam z ksiazką bo szkoda mi wzroku na czytanie leżac i przy lampce. Natomiast na dluzsze siedzenie i czytanie w tygodniu brakuje mi czasu. Zawsze odkładam to na niedzielny relaks. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 24.09.23, 14:53 ja lubie czytac w lozku, rano ,jak obudze sie okolo szostej,wezme tableteczke i za ksiazke do osmej godz.poczytama, wstaje i sniadanie robie, jak mam wolny czas ,po poludniu dalej czytam..i wieczorem,jak nie usne przed telewizorem, Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 24.09.23, 14:55 wlasnie dzis trafilam do Lidl kupilam sliwki wegierki i dla Lusi tez, wiec musialam skrecic i podac, dokupila mi Lusia w pobloskim sklepie kolo niej polski bialy ser-beda ruskie pierogi, zjadlam tez w goscinie i zaraz za czytanie sie zabieram Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 25.09.23, 15:31 ufff... narobilam sie kulinarnie, przerobilam oddzielnie dwa gatunki jablek na mus jablkowy, bedac w sklepie kupilam szwedzka kielbache i zrobilam stroganowa,bedzie na jutro tez i na zasi, wlasnie z kasza,bo Jagusia przypomniala,ze mam taka.. a kupilam tez polskie jablka 2kg i przy wolnym czasnie zrobie nastepny mus jablkowy bo schodzi kiedy codziennie sie zajad owsianke . zraz tez chyba odpoczne i wybiore sie gszies dla odreagowania zmeczenia. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** Co Dzisiaj **cd 25.09.23, 20:22 KENDO jak robisz mus? Dodajesz cukier, cynamon, wekujesz dodatkowo? Czy goracy zakręcasz i odstawiasz? Teraz jabłka sa drogie ale jak trafie na renety lub inne to moze tez zrobię. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 26.09.23, 10:32 czas dzwignac sie z kanapy i do lazienki poczlapac i na marsz we mgle, nawilzy sie paszczydelko, nawet dzis kremu na buzieczke nie naloze by wilgotnosc lepiej wsysala sie w skore. a przyszedl mi pomysl na knedle ze sliwkami,bo mam dwa gatunki, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Co Dzisiaj **cd 26.09.23, 10:36 maria88, ja do musu jablkowego dodaje b.malo cukru, ale maly kawalek cynamonu i gwiazdke anyzu i pare gozdzikow, zalezy ile mam tych jablek, przewaznie wszystko na oko, gorace wlewam do sloiczkow malych i zakrecam, przewracam na wieczko przykrywam sciereczka i na goracej plycie wylaczonej stoja do ostygniecia. Dzisiaj jakis obiad musze sklecic, Kendo tez przyjedzie, to sie zobaczy?. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 27.09.23, 09:17 plan mam ze zrobieniem pierogow-i to musze zaraz sie zabrac za nie... pojechac do cieciecia z zakupami-mam zrobione po poludniu w butiku w ktorym przewaznie handluje jest "mingiel". maly pokaz mody z sortymentem tego butiku/szampan/zakaski/owoce/woda gazowana dla prowadzacych samochod. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Co Dzisiaj **cd 27.09.23, 11:45 Wczoraj na dzisiaj mialam tez plany kulinarne, ale ze pozno wstalam, to sie wszystko poprzestawialo?. Mam nadzieje Kendo, ze chyba niczym sie nie zainspirujesz z ciuszkow bo mamy juz ponadto ich. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 27.09.23, 20:15 a no Lusia,skusilam sie na dziany sweter w serek, jutro zdjecie pokaze, dzis juz zmeczona po calym dniu jestem, Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 28.09.23, 09:29 do dzieciecia sie wybieram,jak mgla sie rozejdzie, zabieram laptopa/ksiake/prowiant i troche w ogrodzie porobie.. bo zapowiada sie na sloneczny dzien z +22C. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** Co Dzisiaj **cd 28.09.23, 12:11 Moje dzisiejsze robotki domowe: - ogarnianie się - higiena, kąpiel, - piling buzi, maska jedna, druga, trzecia, krem, - posprzatałam kurze podłogowe i meblowe, - gotowanie zupy gulaszowej, już gotowa, nooo pyyyszna!!!! W międzyczasie leciała muzyka z głośników. Mam taką możliwość wyszukania na YT w telefonie nagrań i wrzucenie na TV. Ustawiam sobie nagrania w kolejce i same się włączają. Ok. 13:00 przychodzi sąsiadka na fryzowanie, będziemy próbować na jej włosach puder do układania fryzur. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 28.09.23, 12:24 swietnie sie obrobilas Kallisto, i tyle maseczek na buzie ponakladalas? tez musze sie zajac swym paszczydlem, jakos zawsze w biegu dni mi sie ukladaly, ale jutro moze sie spreze i zadbam o siebie, mam radio internetowe w salonie, tez mozna by bylo zrobic jak u Ciebie ale sama nie potrafie.. pzyjemnego czasu z sasiadka. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Co Dzisiaj **cd 28.09.23, 12:45 Odespalam noc, dzien sie juz rozkrecil, jakis obiad na pare dni trzeba przygotowac, moze tez i wystarczy sily na odkurzenie podlog?. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 29.09.23, 09:33 dzis piateczek, wiec sprzatanko, marsz, plan by moze nareszcie upiec swoje buleczki sniadaniowe, czytanie,koncze juz niemal ksiazke i ciekawa, choc taka troche naiwna.. no moze plany sie pozmieniaja jak siebie znam, ale nudzic sie nie bede. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Co Dzisiaj **cd 29.09.23, 09:49 Dokladnie Kendo, u mnie to samo, od Ciebie ksiazke juz skonczylam czytac, zajelo to 2 dni, taka sobie na czasy autorki jest odczucia i fantazja?. Musze co dzien trenowac stope, wczoraj za dlugo stalam przy garach ale mam jedzenia na kilka dni, stopa bolala, ale mam cwiczyc nawet jak boli, takie dostalam zalecenia. Wiec chyba pierw wyjde na krotki marsz, a jak bolu nie bedzie i sily wystarczy to omiote podlogi jak zwykle przy piatku. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 29.09.23, 10:17 Lusia,miedzy tymi "trenowaniami" trzeba zrobic troche pauzy, by nozka szoku nie dostala. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** Co Dzisiaj **cd 29.09.23, 16:33 bylismy z zakupami u tesciowej, kupilismy power banka do ładowania telefonów na podróż. mąz słuchowiskowy i ja też to musimy się wspomagać dodatkowym "prądem". Odpowiedz Link
kallisto Re: ** Co Dzisiaj **cd 29.09.23, 17:38 Power bank to takie male urządzono które służy do ładowania smartfonów w sytuacji gdy nie ma mozliwosci naładowania smartfonu przez prąd. Przydaje się na długich wycieczkach gdy robi się dużo zdjec i wyczerpuje się bateria lub np jak teraz w podróży gdy z baterii będziemy czerpać podczas słuchania słuchowisk. To taka mikro elektrownia dla smartfonów w awaryjnych sytuacjach. Power bank= to taka siłach małym pudełeczku, podłącza się kabelkiem USB. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** Co Dzisiaj **cd 29.09.23, 17:40 Ten powyższy kosztuje 119 zł z zapasem 10000 mAg, nasz kosztuje polowe mniej i ma 5000 mAg i jest malutkie, takie do torebki. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** Co Dzisiaj **cd 29.09.23, 19:54 na ile godzin mozna doładować? Do normalnych komórek tez sie nadaje? Odpowiedz Link
kallisto Re: ** Co Dzisiaj **cd 29.09.23, 20:25 Jak najbardziej się nadaje do smartfonów, przewód od tradycyjnego ładowania. Mario wypróbuje teraz i będę wiedziała. Podobno z ta mocą co nasz wystarcza na 1,5 ładowania ale to wszystko zależy czy ładujesz smartfon na jego prawie całkowitym wyczerpaniu 20% baterii czy tylko doładujesz gdy bateria ma moc 50-60%. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 30.09.23, 09:30 to wyzsza szkola jazdy z tymi urzedzeniami.. chyba nie bede potrzebowac ?choc nigdy nie wiadomo wczoraj sie obrobilam ze wszystkim wiec dzis i jutro luzz bluzzzz i do Lusi chyba porowerkuje Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 30.09.23, 09:58 na mnie juz czas sie zbierac, musze pare rzeczy tez zapakowac, miejcie wspaniale chwilki weekendowe Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Co Dzisiaj **cd 30.09.23, 10:21 A to oczekuje Kendo, bedzie chyba miala wiatr w plecy.? Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 02.10.23, 09:00 jak to mowia, -kto rano wstaje, temu P. Bog daje- juz zagotowalam sloiczki z utartymi buraczkiam, wczoraj je ugotowalam, dzis wystygniete utarkowalam i bedzie pod bok do obiadu, 2 sloiczki tez tej wody zagotowalam,bo obralam buraczki przed ugotowaniem, mam zwyczaj mieszac z rosolem i popijac sobie.. a tak pozatem to na razie jeszcze nie wiem co bede roboc, Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** Co Dzisiaj **cd 02.10.23, 09:29 A ja schrzaniłam swoje buraczki,bo oboje zapomnieliśmy,że się gotują. Zrobiłam na ciepło,ale nie ten smak .Szkoda wyrzucić,bo buraki są zdrowe. Dziś zrobię na zimno,z dodatkiem cebulki,oleju ,dodam soku z cytryny, doprawię i może da się zjeść do pozostałych piellmieni. Też mnie nie urzekły,nasze pierogi lepsze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 02.10.23, 09:37 hej Jagusia, jak to mowia,ze nasze zawsze smaczniejsze. piellmieni to ukrainskie pierogi tak? tez lubie na cieplo buraczki ,zawsze jakas spyrke podsmaze i dodam.. musis nastawiac zegarek na dzwonienie ,przypomni,ze masz cos na piecu, ja na mojej indukcji,jak woda wykipi na plyte to sie wylanacza, a w innym przypadku przypali gar.. miej sobie udany dzionek i nie przypalaj gara. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Co Dzisiaj **cd 02.10.23, 10:26 Jaga, co nie wyszlo tak z tymi burakami, za miekkie, czy woda sie wygotowala, bo do jarzynki na cieplo czy zimno musza byc ugotowane, ale dobrze ze masz juz rozwiazanie. Czesto na Youtube natkne sie na pokazy jak sie robi te piellmieni, ale jakos nie mam checi na wyprobowanie same tej recepty. Dzisiaj mam obiad - nie musze gotowac tylko odgrzac, posortowalam wczoraj pranie do prania, ale slysze pralnia zajeta od rana, a juz letnie ubrania poprzepieram i schowam na polki. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** Co Dzisiaj **cd 02.10.23, 11:53 Lusiu,po prostu buraki były przegotowane.Jeszcze mi się to nie zdarzyło Były suche, kolor nie ten,to i smak. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 02.10.23, 19:45 ufff a mi 2 sloiczki sie nie zawekowaly teraz przelozylam do innych i zobacze, Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 03.10.23, 08:55 juz obiad sobie zrobilam, do sklepu dalszego po wolowinke sie wybieram a pozniej bede ja po powrocie "przerabiac" widze,ze Lusia juz tez na nozkach, tak mysle ,ze pare minut po 10 godz.sie zjawie po Ciebie. Odpowiedz Link
kendo Re: ** Co Dzisiaj **cd 03.10.23, 14:19 zakupy prawie udane, kupilam prege wolowa na zupine , i takie tam produkty potrzebne do kuchni, sa juz wystawione swiateczne dekoracje,sliczne niektore, jedna dekoracje sobie kupilam,ciekawa jest, pozatem dzis startujemy po lecie kawiarenke druciana, jakos nie mam ochoty na druty,szydelko wezme i nici.. Odpowiedz Link
kendo Re: dzien buleczek cynamonowych 04.10.23, 08:46 Dlaczego dzień bułki cynamonowej, 4 października? Powodem, dla którego 4 października wybrano na Dzień Bułeczki Cynamonowej, było to, że Rada Pieczenia Domowego chciała uniknąć konkurowania z innymi jesiennymi tradycjami. Ponadto chcieli stworzyć dzień kładący nacisk na opiekę, co idealnie zbiegło się z obchodami Międzynarodowego Dnia Dziecka, który również odbywa się w tym samym czasie Odpowiedz Link
kendo Re: dzien buleczek cynamonowych 04.10.23, 14:45 wlasnie koncze dojadac wczoraj zakupilysmy z Lusia, taka sobie,w domu lepsze zawsze sie upiecze. Odpowiedz Link
kendo Re: chowanie lata w garderoby 04.10.23, 14:54 w koncu dojzalam do pochowania typowo letnich ciuszko znioslam tez do piwnicy upiora, jutro dzien prania nawet poscieli, bo posciel zmienilam i koldre z letniej na zimowa, letnia upierze maszyna jutro, ale najpierw materace odkurzylam, namachalam sie ,wiec juz nic nie robie wiecej dzisiaj. w piatek dokoncze skladnaie letnich tych popranych i w kosze w garderobie zloze.. Odpowiedz Link
maria88 Re: chowanie lata w garderoby 04.10.23, 16:32 Część rzeczy letnich poprzesuwane na dalej w szafach ale nie wszystko bo pogoda "na dwoje babka wrózyła". Jesienne tez częsciowo są pod reką. Kołdę na cieplejsza tez myślę wymienic ale może w nastepnym tygodniu. Letnią nie dawno prałam więc tylko powietrze na balkonie przed schowaniem. Odpowiedz Link
kallisto Re: chowanie lata w garderoby 04.10.23, 19:41 OJ moje letnie ciuchy już zlądują głeboko, poczekają na swój czas. Widząc pogodę na tydzień to chyba się już nie spodziewam zaskoczeń temperaturowych czy słońca. Ponurzyca się zrobiła, już ciemno szybko się robi. Jeszcze chwila i zaraz o 17:00 będzie ciemno.... Odpowiedz Link
kendo Re: chowanie lata w garderoby 04.10.23, 19:56 tez nie oczekuje ciepelka, by poparadowac w letnim ciuszku czy zakiecie, wszystko jutro piorei niech czeka do nastepnego lata, zostawiam thisrty,bo zawe pod jakis swetr mozna ja wlozyc, buty dzis juz tez oporzadzilam i zapakowalam... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: chowanie lata w garderoby 05.10.23, 08:10 Cale lato prawie przechodzilam w jednej parze butow ze wzgledu na bolaca stope, i teraz sie martwie jak zrobi sie zimno, czy mi w nich nie bedzie za chlodno, musze juz przymierzyc polkozaczki, moze bede mogla w nich juz chodzic. Tez juz zmienilam kolejnosci na polkach z odzieza, chcialam troche przeswietlic tlo, ale jakos sie nie udalo, bo wszystkie jeszcze ciuszki pasuja, zobaczymy do nastepnego sezonu. Chyba bedzie dzisiaj dzien kulinarny, zobacze jak z checiami bedzie`?. Odpowiedz Link
kendo Re: chowanie lata w garderoby 05.10.23, 08:41 oj Lusia z tymi butami masz problem, tez przechodzilam w jdnej parze,za wyjatkiem do sukienek sandaly wkladalam, wczoraj troche tez po rzekladalam , ale bede konczyc jutro, dzis o 10 godz-16 godz. piore wzielam dwa czasy po sobie na wypadek,jak bym nie zdazyla sie "oprac"suszenie bedzie do 17 godz.wiec na luzie wszystko poschnie, obiad mam zrobiony wiec,czas spedze w pralni z ksiazka,co by po schodach za duzo nie chodzic. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: chowanie lata w garderoby 05.10.23, 09:18 I dobre rozwiazanie, jak ciekawa ksiazka, to dobre z pozytecznym, dzien bedzie zaliczony?. Odpowiedz Link
kendo Re: chowanie lata w garderoby 05.10.23, 09:20 Lusia,guzy sobie nabijamy dzisiaj, wlasnie zaczelam nowe czytadlo, i poczatek strasznie tragiczny,jak macoch zbiczowala pasierbice, by w spadku zagarnac wszystko brrrr Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: chowanie lata w garderoby 06.10.23, 09:47 Odkurzylam,, na mokro podlogi przelecialam mopem, i usiadlam, dopijam sniadaniowa kawe. Niespodziewanie zjawi sie wnuczka, nie wiem jak na dlugo, corka ma sprawy w miescie do zalatwienia. Pranie przelozyla, na inny dzien, moze bedzie slonecznie to inaczej sie pracuje. Odpowiedz Link
kendo Re: chowanie lata w garderoby 06.10.23, 09:52 alez sie sprezyla Lusia, ja o 9 godz.sie zbudzilam, dopijam kawuche i bede chowac pozostala czesc upiora letniego do garderoby, tez czeka na mnie odkurzanie i mopanie podlog Odpowiedz Link
kendo Re: chowanie lata w garderoby 07.10.23, 09:11 po wczorajaszym leniu,choc i tak szczypte zrobilam, dzis zakasam rekawy, za odkurzacz sie biore i za mopa,bigos honczyc bede obiad jakis tez trzeba zrobic bo to weekendzik Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: chowanie lata w garderoby 07.10.23, 11:23 Siemanko !!!!... Kendo, to jak dzisiaj sie napracujesz, to owoce bedziesz, miec na dluzszy czas w postaci juz przygotowanych obiadow. Za oknem slonecznie, wietrznie, temp. rosnie powolutku do +14..C ma dzisiaj dobic, Obiadu nie musze, corka wczoraj przywiozla na kilka poracji, to tylko sie relaksowac. Zycze Nam zatem slonecznej w miare cieplej soboty w zadawalajacym zdrowiu. Odpowiedz Link
kallisto Re: chowanie lata w garderoby 07.10.23, 13:35 Tez lubie gdy w sobotę krotko stoję przy kuchni. Wbrew pozorom sobota nie jest taka całkiem wolna od prac domowych. Odpowiedz Link
kendo Re: chowanie lata w garderoby 07.10.23, 13:51 wlasnie Kallisto, dla Ciebie to troche trzeba nadrobic zaleglosci z calego tygodnia.. u mnie,jako emeryta to wole w piatek posprzatac,wszystko przygotowac na weekendzik by miec luzzzz Lusia,bigos juz na balkonie stoi, jutro podgotuje troche i w sloiki zawekuje, bedzie tez na swieta, obiad tez sobie zrobilam.. odkurzylam tez, mopem pozniej zrobie,jak odpoczne troszke..akurat zmyje zapachy z bigosu /ryby Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kulinarnie 07.10.23, 14:11 A u mnie mialo byc tylko lekkie kucharzenie, a narobilo sie duzo, miesko z rosolu zmielilam i beda pierogi z miesem, rosol reszte zagotowalam w sloiki i bedzie baza pod inne zupki np. jarzynowe lub barszcz ukrainski, obiady od corki rowniez w sloikach. A z rana odwiedzilam pralnie i wypralam 4 maszyny, wszystko poschlo, pomaglowane i dochodzi na wierchu z ciepla, pod wieczor czesc pochowam do szaf na polki. Chyba na pieczenie juz nie wystarczy mi sily, a moze jutro sie zmobilizuje?. Odpowiedz Link
kendo Re: kulinarnie 07.10.23, 17:40 oj Lusia, tos sie nakularnila, podobnie jak ja z tym bigosem i ryba, ale bedzie za to na zas,jak to sie mowi, tez sie obrobilam ze sprzataniem, a ciuszki w saloniku na stole dalej poleguja by je do kufra schowac... moze w poniedzialek sie tym zajme.. tylko nie bede misc miesjca do czytania,bo lubie tam siedziec z herbatka i czytac czy co inne robic... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kulinarnie 08.10.23, 12:03 Wcorajsze plany relaksowe sie pozmienialy, czesto tak bywa. Wczoraj na marszu pod wieczor zakupilam calego grylowanego kurczaka, kolacja byla z jedna jego noga, piersi beda na kanapki, skrzydelka na podwieczorek i kosteczki do pooblizywania, a druga noge zamroze, bo dzisiaj pierogi z miesem+mizeria z ogorkow. Jeszcze te sliwki patrza na mnie i musze z nimi cos zrobic, nie zmiekly na stole w sloncu. Odpowiedz Link
kendo Re: kulinarnie 08.10.23, 17:15 ja nareszcie zakonczylam kulinarnosci, teraz bede wyciagac i zajadac to co naszykowalam. marsz udany, ale zimno ,juz w puchatce chodze i przepaske na uszy wlaozylam, wczesniej juz wspomnialam,ze zawekowalam bigos,bedzie na pare obiadow i az do swiat wystarczy, zawsze w pazdzierniku tak go przygotowywalam, dzemke tez mialam. no i relaksik az do kolacji,i takie zycie jest emeryta... Odpowiedz Link
kendo Re: kulinarnie 09.10.23, 09:26 no wlasnie sa juz na caly tydzien plany, oby sie ziscily po kolei, a na razie zajzalam do wystygnietych sloiczkow z bigosem i barszczem ukrainskim, wszystkie sie zawekowaly tym razem i bedzie na przeplatnie menu.. lenie ciuszki dalej w kupkach leza, mam zamiar totalnie zmienic ukladanie w garderobach i niech na razie poleguja az dopracuje system.. Odpowiedz Link
kendo Re: chyba zajme sie balkonem 10.10.23, 10:13 mam zielona mate imitujaca trawke, musze ja odkurzyc/wywiesic na trzepak,niech troche sie wywietrzy /posuszy i do piwnicy zniesc, marsz oczywiscie i chyba przejde sie do dalszego sklepu po dynie bo tam najtansza-hokaido- zobacze co z tego wykonam, bo jakos dzionek mi sie nie "sklada" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: chyba zajme sie balkonem 10.10.23, 11:50 Swoj balkon oporzadzilam na poczatku wrzesnia, wiec nie musze, Ale marsz dluzszy sobie zaplanowalam, to pewnie jak przyjde do domu bede b. zmeczona, bo wezme balkonik, a on tez meczy, szczegolnie ramiona od trzymania raczek. Pokoje omiotlam wzrokiem, pewnie jutro odkurze?. Odpowiedz Link
kendo Re: chyba zajme sie balkonem 10.10.23, 13:53 ja po zakupach w ÖB, dla dzieciecia chemie kupowalam, przy okazji do Kvantum weszlam i tez pare rzeczy kupilam.. obiad zjadlam odpoczynek krotki na 17 godz.do kawiarenki drucianej.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: chyba zajme sie balkonem 10.10.23, 15:04 Ja tez jestem po marszu i zakupach w Lidl, jak sprawdzilam paragon z zakupionymi artykulami, to 2 pozycje sie nie zgadaja , czyli po prostu zostalam oszukana, teraz bede sprawdzala tuz przy kasie. Odpowiedz Link
kendo Re: chyba zajme sie balkonem 10.10.23, 19:40 za balkon sie nie zabralam... noz qrcze Lusia a monitowac do nich, jak tel.nr jest to dzwonic co naliczyli,jak nie wzielas artykulu... Odpowiedz Link
kallisto Re: chyba zajme sie balkonem 10.10.23, 20:36 Tez się dzisiaj zrobiłam w balona. Wzięłam paczkę kawy, cena na Polce o 10 zł taniej a ze byłam w kasie samoobsługowej to nie chciałam się cofać😡 Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 11.10.23, 08:46 plany nie wiadomo jakie, bo pochmurno i co zaplanowac np na dworze? pewnie cos w domu zrobie Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 12.10.23, 09:18 mam czas zamowiony do optyka wybralam niemal oprawki,zobaczymy czy beda jakies nowe.. przy okazji do Lusi wpadne ,ma byc wnusia i sie pobawimy... a pozatem to reszte dnia to proza. Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 13.10.23, 09:57 nareszcie z rana uporalam sie z letnia garderoba, juz na miejscu lezy i czeka na nastepny rok, od razu w drugiej tez przeinaczylam, jak to mowia -kto wczesnie wstaje, temy P.Bog daje.. pozostalo odkurzyc podlogi i pomopac, czas tez pomyslec juz o swietach, moze cos dokompletowac/zmienic w wystroju-zobaczymy jakie dalsze inspiracje dostane.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: co dzisiaj pazdziernik 13.10.23, 12:29 Ja juz po sprzataniu, dowartosciowac bede sie chyba przy podwieczorku, omijajac placuszek ze sniadania, a wyjme smaczna slodka buleczke z zamrazarki, Buraczki tez mam do przerobienia, zobacze jak odpoczne, na ile pozwoli mi bolaca stopa, to zrobie,. Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 13.10.23, 20:18 obrobilam sie ze wszystkim, nawet pomyslalam i poszukalam cos do szydelkowania pod katem BN. Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 14.10.23, 17:53 marsz w wietrze odbyty ralksik z szydelkiem, zaraz kolacje trzeba szykowac, szybko dzionek umyka.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: co dzisiaj pazdziernik 15.10.23, 11:04 Wczoraj bylam tylko na krotkim marszu, dzisiaj nie wiem, czesciowo, pewnie bedzie przelotnie z opadami. Wyslali sms ze sklepu Cervera, 40 % na wszystko, chyba beda go zamykac i przenosic do Galeri C-4 na polnoc miasta, moze sie wybiore i popatrze co mozna jeszcze uzupelnic?. Obiad mam gotowy, tudziez deser rowniez. Odpowiedz Link
kallisto Re: co dzisiaj pazdziernik 15.10.23, 11:10 A czym ten sklep handluje Lusiu? W moim CH otwierają Sinsaya. Rzadko w nim coś kupuje ale córki dla dzieci kupują odzież. Tania i bardzo dobra jakościowo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: co dzisiaj pazdziernik 15.10.23, 11:28 A wlasnie, sprzedaja porcelane, szklo do picia, wszystko na stol, garnki, urzadzenia, dekoracje, wazony, doniczki, sciereczki laniane- mega drogie, ceny zawsze byly wygorowane. www.cervera.se/produkter www.cervera.se/ (mozna klikac w obrazki dostawie sie wiecej asortymentu,) i na koncu szpalty - ,, visa fler produkter --< Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 15.10.23, 11:31 to exluzywny sklep z przydasiami do kuchni,jak i porcelana/szklem... zadnych planow na dzis, siedze z laptopem, jednym okiem na film patrze na 8 kanale.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: co dzisiaj pazdziernik 15.10.23, 12:02 Z ciekawosci przejde sie do sklepu Cervera, w ramach treningu stopy.? Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 16.10.23, 13:44 juz sie obrobilam poeknie na dworze, odkurzylam mate z balkonu i wywiesilam na trzepaka potrzepujac pare razy, zaraz pojde i trzepne jeszcze raz i zwine, zaniose do pownicy nich czeka na nastepny sezon, obiad tez zjadlam pozniej wybieram sie do miasta... pare spraw mam do zalatwienia Odpowiedz Link
maria88 Re: co dzisiaj pazdziernik 16.10.23, 15:55 LUSIU to z tą stopą chyba był jakiś wypadek? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: co dzisiaj pazdziernik 17.10.23, 11:35 maria88, nie chce tego opisywac, ale jeden dzien dobrze, drugi dzien troche gorzej, ale ortopeda diagnozowal do pol roku, nie moge rowerkowac, siedzac musze noge trzymac poziomo, jakos to zniose, i pewnie sie tez przyzwyczaje. W domu moge chodzic bez problemu w mieciutkich welnianych kapciach. Dzisiaj nastawilam buraczki, zrobie na salatki do sloikow, na caly jesienno-zimowy okres, tylko otworzyc sloiczek, dolozyc dodatki i gotowa salatka, zdaje to u mnie egzamin, a postoja w kartonie na balkonie i nie pekaja, bo nie ma duzych mrozow, a sa zabezpieczone odpowiednio, Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 17.10.23, 13:13 jak w dziendoberku wspomniala, ze pol planu mam dokonane czeka mnie zrobienie lecza,mam wszystkie skladniki.. oczywiscie porowerkowalam do sklepu/5 min.rowerem/ byly promocyjne warzywa/malinki w sklepie obok maka,wiec rowerem przywiozlam a i mleko tansze,wiec zakupilam, w rekach bym nie doniosla do domu na piechote /15 min-20 min/a rowerkiem szybciutko.. o 17 soptknie w kawiarence drucianej,zaczelam po aniolku roznymi wzorami,ktorych mi brakowalo, wiec bede konczyc, i tak wieczor nas zatanie, kolacja/TV i lozeczko z ksiazka to szybciej sie usypia Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 17.10.23, 13:51 Mario,robimy bez octu,(octu nie uzywamy do zadnych przetworw,zastepujemy sokiem z cytryny) ugotowane buraczki tarkujemy na grubych oczkach dajemy oczywiscie przyprawy do gotowania,bo je obieramy, wkladamy do sloiczkow,zalewamy troszke olejem i zagotowujemy, trzymaja dlugo..mam z zeszlego rku jeszcze jeden sloiczek. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: co dzisiaj pazdziernik 17.10.23, 19:02 Tak maria88, ok, 15 minut gotuje, zestawiam garnek z piecyka sloiczki ostygaja pod pokrywka, zawsze mi sie dobrze zassaja, i dlugo moga postac w zimym, moje beda stal y na balkonie. Oprocz zrobienia zakupow, na piechote ponad 7 tys krokow, usmazylam sobie racuszki, i oczywiscie ugotowalam buraki, starlam na tarce na grubych oczkach na salatke i sloiczkach juz sie zapesteryzowaly i stygna, jutr jak nie zapone to zrobie fotke. Wode z buraczkow obranych zlalam do sloiczkow i tez bedzie' baza a barszczyk. Bede sie teraz dowartosciowala malinkami ktore kupilam, khaki (persimmon) i khaki www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=frukt+khaki Jak jeść owoc Kaki? Kaki - prawdziwa słodycz - Ekolådan Dojrzałe owoc przekrój na pół i wyjedź łyżką prosto z muszli. Nawet skórka nadaje się do spożycia sama w sobie. Lub pokrój owoc na kawałki i wymieszaj z sałatką owocową, możesz połączyć słodkie owoce z kwaśną pomarańczą, winogronami lub klementyną. Do czego służy persimmon? Główną zaletą owocu jest wysoka zawartość beta-karotenu. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem i może zostać przekształcony w witaminę A w organizmie. Witamina A jest niezbędna dla wzroku, wzrostu, skóry i błon śluzowych. Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 17.10.23, 19:10 kiedys kupila je i nie posmakowaly, przymierze sie ponowenie i zobaczymy doswiadczenie smaku Odpowiedz Link
kallisto Re: co dzisiaj pazdziernik 17.10.23, 19:38 Lusiu słoiki zima na balkonie? Zabezpieczasz je przed popękaniem? Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 17.10.23, 21:40 ja mam oszklony balkon, trzymam w kartonie wzietym ze sklepu,i nie zmarzly zadnej zimy, u Lusi choc balkon nie oszklony,tez pomysl w kartonie sie sprawdzil. Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 18.10.23, 08:36 w planie zrobienia lecza do sloiczkow, mam juz wszystko przygotowane i zaraz staje do pracki.. pozatem marsz albo rower,w zaleznosci od pogody co na razie nie wiadomo jak bedzie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: co dzisiaj pazdziernik 18.10.23, 12:28 Kendo, robi leczo, ja mam w planie bigos, ale nie wiem czy wystarczy mi czasu, bo pozno sie obudzilam, juz chyba moj sen przestawia sie na czas zimowy, bo 28 pazdz, cofamy zegary o 1 godzine do tylu. Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 18.10.23, 13:21 hej,hej Lusia, leczo juz stygnie na balkonie porowerkowalam do sklepu po wiecej cukini,bo bardzo tania, moze przeciez polezec na balkonie smialo, i co dalej?? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: co dzisiaj pazdziernik 18.10.23, 15:52 Kendo, a zapomnialas o zupce z cukini z rakami? Ja bylam w Willys-hemma i zakupilam 2 szt pumpy Hokaido, bedzie na rozne dania, a jak zjem do niedzieli, to zakup moge powtorzyc?. Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 18.10.23, 21:20 nooo,zapomnialam o zupie z cukini.. ze wzgledu,ze mam porobieone obiady do rozmrazania tylko.. ale moze w sobote sobie zrobie, w niedziele do dzieciecia z kroppkakor jade,pewnie i apteke tez zalicze. dzionek zlecial, plan dnia wykonany, jutro mam pranko, zobacze jak podziele upiora to by najwiecej bylo 3 wsady do maszyn. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: co dzisiaj pazdziernik 19.10.23, 08:28 Kendo tez mam pranie, byla wolna pralnia, to wskoczylam bez logowania. Jakis nowy obiad moze upichce, albo zrobie bigos swiateczny juz do sloiczkow.?. Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 19.10.23, 09:01 Lusia,polecam bigosik zrobic, bedzie smaczniutki na swieta, obiad musze dzis zrobic, ale to na luzie bedzie miedzy upiorami i tez marsz, do araba po pomidorki wdepnac, tylko przez jezdnie przejsc ,blisko mamy tam sklepy 2 i bibjoteke/szkola jazdy/fryzjer/maly kiosk z pieczywem-odbiorem paczek. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: co dzisiaj pazdziernik 20.10.23, 09:31 Wczoraj sie sprezylam Kendo, i bigosik juz jest gotowy. Dzisiaj wstawie go do kartonu, i wedle smaku bede go wydobywac i degustowac. Dzisiaj piatkowe sprzatanie jak zwykle, a pozniej moze jakies male spa???.... Chociaz popoludniowe plany mam inne, zobaczymy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: co dzisiaj pazdziernik 21.10.23, 10:59 Nic z piatkowych planow nie bylo,. Co dzien zaangazowalam sie w szydelkowanie i robie ozdobki na choinke, jak bede miala dosyc roboty, to wszystko usztywnie i Wam pokaze, troche wybilam sie z takich robotek, bola mnie ramiona, dlonie od trzymania szydelka. Dobrze ze obiad dzisiaj mam od wczoraj. Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 21.10.23, 11:44 dokladnie Lusia, tez chcilam sobie doszydelkowac tym razem bomki na choinke i ulubione szydelko gdzies mi sie schowalo, innym robie i to juz nie to.. a tak pozatem to miedzy szydelkiem blogie lenistwo.. Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 22.10.23, 09:17 posiedze dzis u dzieciecia, od razu sprawdze co Babet poczynil z drzewami rosnacymi za granica posesji, ostanio wiel konarow spadlo na zywoplot i poczynilo szkody. zabieram laptopa/ksiazke/zobaczymy na co najdzie ochota podczas sjesty Odpowiedz Link
jaga_22 Re: co dzisiaj pazdziernik 22.10.23, 10:51 Miłej Niedzieli z dziecięciem,zawsze się uśmiecham jak tak piszesz Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 22.10.23, 13:10 hej Jagusia, no mam tylko jedno dziecie, wiec tak sobie pisze... dojechalam szczesliwie, straszna mgla dzisiaj,/+11C obecnie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: co dzisiaj pazdziernik 23.10.23, 09:58 Rozkrecam sie od przed switu, rozwiazalam kilka krzyzowek, przygotowane sniadanie, zjadlam, przy kompie czas inaczej plynie, ale jakos zadne plany sie nie rozwijaja, a pogoda za oknem sloneczne, to chyba najpredzej wyjde na masz, zeby sie odpowiednio dotlenic. Obiad mam gotowy, tylko wyjac i odgrzac?. Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 23.10.23, 10:05 podobnie mam Lusia, myszy od laptopa jakos mi sie zbiesily, paluchem musze sie wspomagac wrrrr, ta nowa bezprzewodowa mimo wlozenia nowej bateri jest "död" zaraz tez ide na powietrze,wczoraj zdziebko tylko bylam na dworze. Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 24.10.23, 09:09 no mam plan dnia, pojechac do Galleri, Lusia,jak chcesz sie zalapac to zlos sie szybko... Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 24.10.23, 09:41 to jedziemy na zwiady do Galleri cos mam kupic co jest 30% przecenione.. Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 24.10.23, 15:23 wrocily z Galleri i po raz pierwszy tylko zakupilam to co planowalam i nic pozatem, a okazalo sie ze obizka az o 50% wiec kupilam dwa satynowe przescieradla,bo syn prosil,gdybym spotkala takie jak potrzebuje to zakupic.. poogladaly juz mase swiatecznych ozdob ale nic nie kupily, natomiast wracajac od dzieciecia wstapilam do sklepu i kupilam dwie glowy kapuchy, beda golabki i moze ukisze cos , a w innym sklepie ,tez po drodze juz do domu byly aberguriny-fioletowe kabaczki bardzo tanie , wiec i dla Lusi kupilam,bo wiem,ze lubi.. czyli dzionek -wlasciewie pol dnia udanego. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: co dzisiaj pazdziernik 24.10.23, 18:56 Tak, rekreacyjna byla dla mnie wyciecza do Galeri z Kendo, po raz pierwszy z pusta siatka wrocilam do domu. Z rana nie bylo jeszcze duzo ludzi, to i inaczej sie oddychalo. Szybko zmrok zapada, najprzyjemniej w domku pod cieplutkim kocykiem, moze jeszcze cos udziergam, zobacze na ile wystarczy mi nici? i wkrotce zrobie pokaz swojego rekodziela. Odpowiedz Link
kallisto Re: co dzisiaj pazdziernik 24.10.23, 19:37 A ja jak założyłam tak się nie leniłam. Usmażyłam na kolacje racuchy z twarogiem. Robilyscie takie? Bardzo polecam, są pyszne i delikatne w smaku. Wyprysznicowalam się, spilingowalam twarz, położyłam pierwsza z dwóch maseczek i zaraz idę zmyć żeby położyć kolejna, maskę oczyszczająca w płachcie. Odpowiedz Link
kallisto Re: co dzisiaj pazdziernik 24.10.23, 19:37 Tez lubie powroty z pusta siatka, cieszę się wtedy ze nie straciłam pieniędzy 😁 Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 24.10.23, 21:27 ja sie ciesze,ze moglam kupic dobrej jakosci rzeczy z obnizka duza. Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 25.10.23, 11:41 dzionek poczety marsz zrobiony , udalo sie bez kropel deszczu, nawet do sklepu wstapilam i kupilam wedzonego lososia-bedzie na kolacje... pozatem zaraz lunch bede zajadac a pozniej pokrochmale ozdoby szydelkowe i poczytam i w TV poogladam moze cos ciekawego. Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 26.10.23, 09:00 dzis na zmiane kol letnich na zimowe jade na firme, zawsze przysylaja mi wiadomosc z zamowionym czasem,jak mi pasuje to tylko potwierdzam, letnie kola przechowuja na firmie "w hotelu"tak nazywaja ta forme wracajac wpadne do Lusi z zakupionymi kabaczkami bo chciala, a przy okazji podejde do sklepu kupic podklad antyposlizgowy pod chodkik do halu, co by nie wywinela pirueta.. moze grube zebra gdzies znajde, bo dziecie zapragnelo na obiad... Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 26.10.23, 15:29 wczoraj bedac na marszu, dobrze ,ze mialam torbe plastykowa ze soba, wystwili z willi skrzynke z jablkami, moze kazdy sobie brac ile chce, wiec wzielam, umylam , dzis zawiozlam dla bezdomnych,maja taki punkt zbiorczy,gdzie sniadanie za darmo dostaja a obiad moga kupic za symboliczna sume, moga sie wyprysznicowac wyprac ubranie pielegniarka za darmo, lekarz tez jest , ale nie kazdego dnia i nie wiem czy musza za niego placic, bylam kiedys dwa dni u nich na dyzurze... bylo na cztery babeczki...sa rozne osoby z roznymi historiami zyciowymi, na niektorych jak sie patrzy to serce sie kraje.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: co dzisiaj pazdziernik 26.10.23, 16:06 Kendo, tak to trzeba miec zimna krew, bo sie zdazaja rozne historie.? Ja dzisiaj maialm krotko wnuczke, juz sie obrobilam, po jej poprzestawianych meblach i chodnikach, czasem tak poprzestawia ze jest co robic,Ugotowalm rano rosol, bo sobie zapragnela, reszte zagotowalam juz w sloiczki na zas, albo na inna zupke bedzie. Zaraz zrobie sobie herbate i bede sie relaksowac, ale jeszcze znalazlam' w necie 2 ladne modele na dekoracyjne szydelkowania, moze sie za nie chwyce.?. Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 26.10.23, 16:23 Lusia, masz cierpliwosc, ja wole jednak drutowac niz szydelkowac, ale obecne ozdobki zrobilam z checia by urozmaicic czyms nowym na choince.. Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 26.10.23, 16:27 Lusia,byla Carola i jeszcze jedna mloda babeczka,co miala polskich rodzicow, juz nie zyja... ucieszyly sie bardzo z jablek. Odpowiedz Link
kendo Re: co dzisiaj pazdziernik 27.10.23, 09:17 mam plany na dzisiaj i nie wiem co najpierw robic, ale jakos pokonam piateczek Odpowiedz Link