Dodaj do ulubionych

blady strach!!!

22.11.04, 18:41
Musze sie z Wami podzielic swoimi obawami bo niebawem zeswiruje.Przez prawie
2 lata walczylam o ciaze i w koncu udalo sie. Wielkie plany ,radosc itd...
Niestety trwalo to 10tygodni. O tym po bylo po tym nie pisze, bo wiem ze
czulyscie to samo. Zabieg mialam 3tyg. temu i boje sie ze jestem znowu w
ciazy. Czy to nie za wczesnie? Szczerze powiem ze nie jestesmy z mezem
przyzwyczajeni do zabezpieczen i....ponioslo nas. Oczywiscie refleksje
przyszly dopiero po przyjemnosciach.Nie chce pisac o niekompetencji lekarzy,
ale szczerze powiem dopadlo mnie zwatpienie w nich. Rozmawialam z trzema i 3
rozne opinie:
1-odczekac pol roku, uspokoic sie psychicznie
2-odczekac 3 miesiace, czas na regeneracje macicy i rownowage psychiczna
3-probowac od razu, jak macica nie bedzie gotowa to nie dojdzie do implantacji

I co robic? Zamartwiac sie? Prosze czy slyszalyscie o przypadkach ciazy tuz
po poronieniu i jak sie to skonczylo? Piszcie nawet o niedobrych rzeczach.
Pozdrawiam Was cieplutko w ten paskudny dzien.
Obserwuj wątek
    • olek771 Re: blady strach!!! 22.11.04, 18:53
      Witaj, napiszę Ci tylko tyle - jesli jesteś w ciąży, to już się stało i chyba
      nie ma sensu zastanawiać się, czy tak dobrze, czy lepiej byłoby odczekać, jak
      zalecają lekarze, bo Twoje dziecko, jak przypuszczasz, już jest.Wydaje mi się,
      że w tej sytuacji musisz jak najlepiej (z pomocą dobrego lekarza) zatroszczyć
      się o to maleństwo i o siebie.I wierzyć, że będzie dobrze.Trzymaj się.
      Pozdrawiam.
    • kasiaba1 Re: blady strach!!! 22.11.04, 20:05
      Witaj, ja tak myślę że...czasem dobrze jest zaszalec wink
      Atak serio to jak dla mnie drugie poronienie po pierwszym zależy od przyczyny
      pierwszego np. jesli to była infekcja i jest niewyleczona to nieciekawie.
      Jesli hormony to trzebaby uzupełnić itd.
      Jeżeli nieprawidłowy zarodek to chyba jest spora szansa.
      Ja myślę że regeneracją macicy nie ma się co za bardzo przejmować, bo w ciąży
      rośnie sobie jak szalona i się zregeneruje, bardziej obawiałabym się o szyjkę
      po zabiegu, bo przecież musi dobrze trzymać maleństwo.
      Tak nawiasem mówiąc mi lekarz zabronił jakiegokolwiek współżycia aż do
      pierwszej miesiączki, myślę że to niegłupie.
      Acha, był tu niedawno podobny wątek smile
      Pozdrawiam
      • kasiulek11 Re: blady strach!!! 22.11.04, 21:01
        A propos wspolzycia po zabiegu. Znowu istna paranoja. Pytalam 2 lekarzy i sa 2
        opinie. Pewnie gdybym spytala trzeciego to bym miala trzecia. Poki co jeden
        powiedzial wstrzymac sie 1 cylk a drugi 2 tyg. No i posluchalismy tego drugiego.
        Infekcji nie mam, cytomegalia i toksoplazmoza wkluczone, hormony przed ciaza
        byly ok. a teraz to nie wiem. O szyjke podobno bardzo "dbano", zabieg mialam
        dopiero po 2 tabl cytotecu. Moze wiec mam jakies szanse?? Pozostaje mi miec
        nadzieje. To co pisze to jest jakas rozpaczliwa proba usprawiedliwienia siebie.
        Tak w duchu to o niczym innym nie marze jak o ponownej ciazy ale cholernie!!!
        sie boje.
        • bzura.1 Re: blady strach!!! 30.11.04, 13:28
          Mialam dwa poronienia w odstepie pólrocznym a teraz jestem szczsliwa mama 4-ro
          miesiecznego synka. Tez bardzo sie balam za kazdym razem, ale udalo sie. Coz
          moge powiedziectongue_outOWODZENIA
    • adju Re: blady strach!!! 22.11.04, 21:32
      jestem jak najbardziej za opcją nr.2! Dokładnie tak było u mnie i wydaje mi się
      że jest to bezpieczne i dla zdrowia fiycznego i psychicznego.
      Trzymam kciuki i pozdrawiam
      Justa
    • kasiafox Re: blady strach!!! 22.11.04, 23:46
      ja jestem po poroieniu 5 tg i 2 dni i powiem ci ze kochamy sie z mezem bez
      zabezpieczeia juz od poczatku czyli po 14 dniowej przerwie "po"!!!!!!!!!!
      Nie wiem czy to dobrze ale mysle ze co ma byc to i tak bedzie, bardzo
      chcialabym miec dziecko i wydaje mi sie ze nie ma sensu robic czegos wbrew
      swoim pragnienia. Badan zadnych nie robilam, wyniki histo ic szczególnego nie
      wykazaly a poza tym 3 di przed poroieniem wyniki badan moczu, krwi, byly super,
      podejrzewam ze przyczyna tego co sie stalo bylo przemeczeie wi wysilek fizyczne
      bo caly czas pracowalam. Wiec nie mysle ze to cos powazniejszego i drugim razem
      ic takiego sie ie przydarzy!!!Jeszcze nie wiem czy jestem w ciazy, nie mam
      jeszcze @ ale mam czas do 6 tg wiec pozostalo mi jakies 5 dni i jak sie do tej
      pory nie pojawi to zmykam do gina!ciekawe co mi powie!!!

Kasiulka bedzie oki!!!!!!smile))
    • kasiafox Re: blady strach!!! 22.11.04, 23:50
      a jeszcze jedno czy masz jakies objawy ciazy ????? i czy dostalas juz pierwsza
      @ po zabiegu?(jesli jestes 3 tg po to wydaje mi sie ze jeszcze ie dostalas ale
      i tak mi napisz!!)

Dziweczyny pisaly tu o takich przypadkach gdzie zaszly w ciazy np5 tg po
      zabiegu i sa mamusiami zdrowiutkich dzieciaczków, wiec nie ma powodów do
      iepokoju, skoro jest tomozliwe to czemu nam sie to nie przytrafi równiez!!!

podrawiam papapapapaappa
      • kasiulek11 Re: blady strach!!! 23.11.04, 11:34
        Niestety objawow zadnych nie mam, no moze troche pobolewania w podbrzuszu.
        Wykluczam skurcze macicy po zabiegu gdyz bezposrednio po bolalo a potem
        definitywnie przestalo. Wnioskuje zatem ze moze sie znowu rozkurcza....az sie
        boje myslec...ale tak bym chciala.Dzieki za slowa pocieszenia. Mam zal do wielu
        lekarzy ze brak im ludzkich odruchow wspolczucia, a moze to poprostu trzeba
        przezyc zeby zrozumiec. Poki co za pare dni testuje lub zrobie beta hcg. I tu
        mam pytanie do Was . Czy wynik testu ciazowego moze byc jakos zafalszowany
        poprzednia ciaza np. nie spadl poziom beta hcg. Na moj rozum to nie, ale juz
        sama nie wiem.
    • aloiram_m Re: blady strach!!! 23.11.04, 11:51
      Kasiulek, co ma być to bedzie, a na pewno będzie dobrze smile Nie zamartwiaj się
      na zapas smile Wielokrotnie czytałam posty szczęśliwych mam zdrowych dzieci, które
      zaszły krótko po poronieniu...
      My odkąd usłyszałam od lekarza, że wg niego jest ok, że nie ma potrzeby robić
      badań, bo ciąża z pustym jajem płodowym to zapewne przypadek, błąd przy
      podziale komórek, też się nie zabezpieczamy. Jetsem spokojna, nie szlaeję, nie
      odliczam dni, nie mierzę temperatur. Nie chcę żeby było tak jak popzrednio. 8
      długich mięsięcy, kiedy każda nastepna miesiączka doprowadzała mnie niemalże do
      łez. Obiecalismy sobie, że nie powtórzymy tych samych błędów i mamy nadzieję,
      że nie będizemy musieli czekać kolejnych długich 8 miesięcy smile
    • kasiulek11 Re: blady strach!!! 27.11.04, 11:45
      Moje drogie! Mam juz pierwszy wynik beta hcg- 21 dc (ok. 8 dni po owu) beta
      wynosi 6. Czy to juz ciaza? Czy aby nie za malo? Prosze o opinie
      doswiadczonych.
    • kasiaba1 Re: blady strach!!! 27.11.04, 12:51
      Hmmmmmmmmm, wydaje mi się że jak najbardziej ciąża smile
      Tu chyba nie jest najważniejsz "ile" (bo 8 dni po owu dopiero co się zarodek
      zagnieździł) wazniejsze jak beta będzie rosła- powtórzyłabym wynik za dwa dni .
      Pozdrawiam serdecznie
    • kasiulek11 Re: blady strach!!! 28.11.04, 10:40
      Dzisiaj zauwazylam na tescie siusianym bledziutka kreseczke. Tak wlasciwie to
      prawie niewidoczna, jedynie pod swiatlo delikatny cien. Jutro powtarzam bete,
      ale juz dzis znowu nie wytrzymalam. Trzymajcie kciuki za mnie.
    • yadrall Re: blady strach!!! 28.11.04, 12:09
      Wiesz też jestem trzy tygodnie po zabiegu i jeszcze nie miałam nawet owu,a o
      ciązy mozemy myślec dopiero za pół roki i zrobieniu badań (to było obumatcie-
      trzeba stwierdzic co zabiło dziecko). I wiesz co strasznie Ci zazdroszcze,że
      moze już jesteś w ciaży. Ja jeszcze długo nie bede inwestowała w testy. A
      szkoda,bo chciałabym jak najszybciej mieć znowu te małą istotkę pod serduchem.
      Trzymam za Ciebie kciuki. I wierze,że wszystko będzie dobrze.
      Chyba na portalu www.maluchy.pl jes forum dyskusyjne i chyba tam któraś z
      dziewczyn cytowała wyniki badań nad przebiegiem ciaży po poronieniu. Wyszło,z
      tych ciąż do których doszło w pierwszym cyklu po poronieniu (o ile doszło do
      ciązy) to we wszystkich badanych przypadkach ciąza przebiegała prawidłowo i
      rodziły się zdrowe dzieci. Jak Cię to interesuje to poszukaj. Bardo
      optymistyczne badania. (niestety ni dla mnie,bo obumarcie to troche inna sprawa
      niz sami poronienie,a czynnik usmiercajacy moze być nadal we mnie)
      Pozdrowionka.
    • kasiaba1 Re: blady strach!!! 29.11.04, 11:32
      Kasiulek11, i co u Ciebie??
      Jak tam betka??
      • rozyczka22 Re: blady strach!!! 29.11.04, 14:22
        Chciałabym się spytać jaka jest różnica pomiędzy obumarciem ciąży a poronieniem i jaki to ma wpływ na kolejne ciążę?
        • yadrall Re: blady strach!!! 29.11.04, 22:00
          Hej!
          Ciąza może obumrzeć w macicy (płód nie wykazjue cech życia-brak echa serca, nie
          ma wzrostu, nie rusza sie) i pozostać tam jeszcze jakiś czas. Jezeli nie ma
          akcji poronnej (ból, krwawienie) to najczęściej wykonuje sie łyżeczkowanie i
          oczyszcza macice.
          co do następnych ciaż to w każdym przypadku straty ciazy należałoby
          przeprowadzic choc podstawowe badania,które okreslą co spwodoawło taką
          sytuację. Wielu lekarzy to ignoruje,bo uwaza,ze pierwsze poronieneie to zbieg
          okolicznosci,ale ja dla własnego spokoju wykonam te badania. Jezeli badania coś
          wykaza to przed następna ciazą tezeba to wyleczyc i jest szansa,że będzie ok. A
          jak nie to należy uznać,ze faktycznie był to zbieg okolicznosci (np. żadka wada
          genetyczna) i starać się o następna ciąze. Ale wiem,że strach i tak pozostaje
          na zawsze...
          • rozyczka22 Re: blady strach!!! 30.11.04, 09:17
            Cześć dzięki za odpowiedź. U mnie minęło już 2,5 miesiąca więc teraz zamierzam zrobić badania na: tokso,cytomegalię i TSH i zamierzamy się z mężem od następnego cyklu już starać.Nie będę robić progesteronu bo i tak przy następnej ciąży dostanę go od razu w postaci duphastonu na wszelki wypadek. U mnie prawdopodobnie poronienie było spowodowane podróżą nad morze, tam mnie nieźle wytrzęsło i po tym sie żłe czułam. Okazało sie jak sobie wyliczyłam, że 5 dni po moim powrocie do domu maluszek obumarł.Niestety dowiedziałam się o tym dopiero w 11tc a to zdarzyło się w 9tc, więc musiałam mieć zabieg. Pozdrawiam
    • kasiulek11 Re: blady strach!!! 30.11.04, 09:12
      Odebralam drugi wynik bety. Wynosi 3, a poprzedni byl 6,44. Mimo strachu ze
      moze za wczesnie na ciaze jest mi b. przykro sad(((
      Zatem bede z Wami. Forum ciaza wciaz dla mnie nieosiagalne sad((
      • rozyczka22 Re: blady strach!!! 30.11.04, 09:23
        Nie przejmuj się, wiem że to boli bo ja to przechodzialam przez te dwa i pół miesiąca.Teraz marzę tylko o zdrowej, mocnej ciąży no i wsaniałym maluszku. Będzie dobrze, tzreba w to wierzyć bo wiara czyni cuda.Pozdrawiam
      • agnes59 Re: blady strach!!! 13.12.04, 22:13
        Nic się nie martw,to Ci nie pomoże a zaszkodzić może.
        Dla pocieszenia powiem Ci,że moja znajoma też zafasolkowała w pierwszym cyklu
        po poronieniu.Teraz jest szczęśliwą mamusią.Może i zawcześnie,ale stało
        się.Zamiast zamartwiać się dbaj o Siebie i o fasolkę.Tym razem musi się
        udać,czego z całego serca Ci życzę.
        Głowa do góry będzie dobrze!!!
    • monanan Re: blady strach!!! 12.12.04, 20:49
      Moja kolezanka poronila ciążę bliźniaczą około 6 tyg.. W 3 tygodnie później już
      była w kolejnej ciąży. Teraz ma śliczną zdrową córcię smile
    • monik14 Re: blady strach!!! 14.12.04, 15:56
      zaszłam w ciążę 4 tygodnie po poronieniu. Byłam przerażona, zwłaszcza, że
      miałam okropne uczulenie i wylądowałam w szpitalu. To była reakcja organizmu na
      ciążę. i co? Maciuś ma 3 lata, a jest i młodszy synek. Teraz będziesz się
      zamartwiać, ale nie masz odwrotu idź do przodu.
      Dla mnie czekanie pól roku to pewnie byłaby męka. A tak to wytłumaczyłam sobie,
      że to ten sam maluszek tylko urodził się troszkę później.
      Wszystko będzie dobrze. Uszy do góry!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka