Dodaj do ulubionych

zaśniad groniasty u koleżanki! jak pomóc?

23.03.06, 13:22
właśnie jestem po poronieniu zatrzymanym(8tc,a zabieg miałam w 12tc) i z
niecierpliwością czekam na wynik histopatologiczny, może on mi powie, co się
tak naprawdę stało.Dowiedziałam się jednak, że i moja koleżanka też poroniła
i w jej przypadku przyczyną był zaśniad groniasty.Dużo przeczytałam na ten
temat i jestem przerażona, jakie to "paskudztwo"! Ale mam pytanie czy to
możliwe, że przy zaśniadzie groniastym a właściwie przy "aborcji"(sory za
takie słowo), mogą usunąć kobiecie wszystko, właśnie z powodu zaśniadu
groniastego? Takie słowa usłyszałam od tej niej, ponieważ jej chciano coś
takiego zrobić, a nie wierzę, żeby mogła mówić nieprawdę.Co wy na to? Poza
tym chciałabym ja pocieszyć, że wyzdrowieje i zostanie mamą. Czy znacie takie
przypadki?!
Obserwuj wątek
    • kaskadam Re: zaśniad groniasty u koleżanki! jak pomóc? 23.03.06, 15:42
      Witam, sama przeszłam zaśniad. Leczyłam się onkologicznie - skonczyło się
      chemioterapią. leczyło się szybko i skutecznie,ale to nie jest reguła. Czy
      można wszystko usunąć z powodu zaśniadu? Przecież to nowotwór. Pewnie, ze
      można, kiedy leczenie nie jest skuteczne. Nie ma co pocieszać, tylko realnie
      spojrzeć, poszukać dobrego lekarza. Na początek kontrolować poziom bhcg, a
      jeśli nie będzie spdać w zadowalającym tempie (to się rzadko zdarza), pomyśleć
      o leczeniu. Pytane podstawowe: gdzie mieszka koleżanka? Może coś doradzę? Po
      zaśniadzie można urodzić dziecko - i to niejedno.Pozdrawiam.
      • syls1 Re: zaśniad groniasty u koleżanki! jak pomóc? 23.03.06, 16:41
        hej,
        przepraszam, że Ciebie o to zapytam, bo z pewnością to mało sympatyczny temat
        dla Ciebie ... chciałabym wiedzieć, czy przy zaśniadzie groniastym BhcG zawsze
        jest wysoka? czy może czasem jest normalnie niska i trzeba wykryć go inaczej?
        ja szukam przyczyny poronień i między innymi zastanawiałam się nad badaniem na
        zaśniad, ale BhcG wyszła mi niska (normalna) po poronieniu.
        pozdrawiam
    • anulka322 Re: zaśniad groniasty u koleżanki! jak pomóc? 23.03.06, 16:51
      dziękuję! z tego co mówiła mi koleżanka ma w tej chwili robić badania i po nich
      dopiero okaże się co dalej, ale nie jestem pewna czy jest pod dobra opieką
      lekarską, czy taki "normalny ginekolog" zna się na leczeniu zaśniadu
      groniastego? Przyznam, że nie rozmawiałam z koleżanką aż na tyle długo, żeby
      poznać szczegóły jej leczenia, wiem , że po poronieniu jest 5-ty mc, mam
      nadzieję, że bada poziom b-hcg i nie będzie trzeba bardziej radykalnych
      środków, ale czy ten nowotwór może sie sam usunąć i zniknąć z organizmu?
      chętnie wysłucham jakichkolwiek rad na ten temat! aha! jesteśmy z Katowic. Z
      góry dziękuję
    • anulka322 Re: zaśniad groniasty u koleżanki! jak pomóc? 23.03.06, 17:01
      przepraszam, że sie wtrącam, bo zapewne pytanie jest do kaskadam , ale
      przeważnie w wynikach badania histopatologicznego wychodzi, czy przyczyną
      poronień jest zaśniad. Ja , jak pisałam dopiero mam odebrac swoje wyniki i mam
      nadzieję, po tym co sie dowiedziałam , że przyczyną poronienia bedzie coś
      innego albo może w ogóle , żeby nic nie wyszło. Już sama nie wiem. W kazdym
      razie, jeśli u ciebie nic wyniki histipatologiczne nie wykazały, to może
      niepotrzebnie sie martwisz. Właściwie to nie wiem , czy istnieje inny sposób na
      wykrycie zaśniadu groniastego w organiźmie, ale gdyby tak było, to pewnie wiele
      z nas chciałoby o tym może i nawet wiedzieć przed ciążą a rzeczywistość
      pokazuje, że gdy pojawia sie ciąża to dopiero nowotwór się jakoś uaktywnia. Nie
      znam sie aż tak bardzo na tym, dlatego będę wdzięczna za wypowiedzi w tej
      sprawie.
      • syls1 Re: zaśniad groniasty u koleżanki! jak pomóc? 23.03.06, 17:47
        ja miałam robiony zabieg po ostatnim poronieniu i wyniki były nijakie, czyli
        nic nie wykryto, wszystko w płodzie było ok, więc chyba takie poważnie
        schorzenie jak zaśniad byłoby zauwazalne - masz rację, nie będę robiła już
        dodatkowo tego badania
        w każdym razie nie denerwuj się i poproś o wytłumaczenie wyniku juz na miejscu
        w szpitalu - mnie to nie było dane bo lekarka była paskudna i przyjęła mnie na
        korytarzu przekazując w biegu ten wynik i z łaską i z pogardą (tak wyczułam) -
        fatalna kobieta, brak słów - dopiero mój ginekolog stwierdził, że nic nie widać
        z tego wyniku, tzn wszystko w normie i ok (dla mnie bzdura takie stwierdzenie,
        bo skoro się roni to nie jest ok siłą rzeczy)
        pozdrawiam
        • kaskadam Bez paniki 24.03.06, 20:47
          Witam, zaśniad to choroba trofoblastu, czyli pojawia się tylko w ciąży.
          Dokładnie nie wiadomo, dlaczego kosmówka nadmiernia się rozwija. Widać go na
          usg, daje charakterystyczny obraz zamieci śnieżnej, mogą mu towarzyszyć
          torbiele (właściwie towarzyszą), a mrkerem jest gonadotropina kosmówkowa, czyli
          bhcg. Podstawą do diagnozy jest badanie histopatologiczne. Zdarza się
          baaaaaaaaaaardzo rzadko, ze powstaje po "normalnej" ciąży, już po porodzie, ale
          tylko o tym czytałam.Co do leczenia - zawsze lepiej, żeby zajmował się tym
          fachowiec, tzn. onkolog. Na pewno są tacy w Bytomiu. Mój lekarz proponował mi
          tam leczenie. Wybrałam Poznń, bo blizej. Teraz koleżanka musi kontrolować
          poziom markerów. I spokojnie. bez paniki. najczęściej mija sam bez śladu na
          ciele. W psychice zawsze zostaje. Pozdrawiam. K.
          • myelegans Re: Bez paniki 24.03.06, 20:54
            Ja jeszcze dodam, ze niektorzy lekarze zalecaja przeswietlenia pluc, na WSZELKI
            WYPADEK, w kierunku ew. przerzutow. Zdarza sie to baaaaardzo rzadko, tym
            niemniej....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka