m.kucharski 01.03.05, 15:33 Witam, chciałbym kupić mieszkanie na tym osiedlu, natomiast niepoki mnie Księga Wieczysta. Do Księgi wpłynął wniosek o wpis użytkowania wieczystego Spółdzielni Wola. Czy ktoś może wie o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michalfront Re: Księga Wieczysta 02.03.05, 13:23 nic takiego nie słyszałem, póki co bank nie kwestionuje mi dokumentów przedkładanych od developera ale nigdy nic nie wiadomo... niepokoi mnie za to fakt, że developer finansuje budowę budynków A4-6 z kredytu, którego zabezpieczeniem jest hipoteka na A1-3 (taką dostałem informację i jutro będę sprawdzał czy to 100% prawda i czy obsługa kredytu idzie terminowo) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fioletor Re: Księga Wieczysta 03.03.05, 22:43 michalfront napisał: > niepokoi mnie za to fakt, że developer finansuje budowę budynków A4-6 z > kredytu, którego zabezpieczeniem jest hipoteka na A1-3 (taką dostałem > informację i jutro będę sprawdzał czy to 100% prawda i czy obsługa kredytu > idzie terminowo) nie ma co panikować 1. Kredyt jest w Raiffeisen Banku 2. Spółka Raiffeisenu ma 50% udziału w Bemowo Sp. z o.o. 3. Skoro bank udzielił kredytu deweloperowi, tzn. że dokładnie go i inwestycję sprawdził i uznał to za wiarygodne 4. Ja dostałem glejt od Raiffeisen Banku, że zwalnia hipotekę na mieszkanie po podpisaniu aktu notarialnego - każdy może coś takiego dostać Odpowiedz Link Zgłoś
joanna96 Re: Księga Wieczysta 05.03.05, 01:13 Developer w Raffeisenie ma rachunek zablokowany otwarty, tzn. że my wpłacamy za mieszkania na ten rachunek, a bank w zależności od postępu robót udostępnia środki. Mnie też przeraziła hipoteka kaucyjna na straszną sumę, ale pocieszam się tym że wiekszość developerów finansuje swoje inwestycje właśnie z takich źródeł, poza tym banki które udzielaja nam kredytów na mieszkania - tzn "zwykłym śmiertelnikom" też sprawdzają developera. Ja właśnie dziś , no może wczoraj dostałam pozytywną decyzję kredytową więc jestem dobrej myśli. Aczkolwiek bank posiada ubezpieczenie kredytu, co mi się kojarzyło, że jak developer np. upadnie czyli bank nie otrzyma zabezpieczenia jakim jest hipoteka pod mieszkanie, a ja przestanę spłacać to bank się ode mnie " odczepi". Niestety bank zgłasza się to ubezpieczyciela , a ten niestety chce ode mnie spłaty. Morał z tego taki, że najczarniejszy scenariusz to brak upragnionego "M" i spłata kredytu , no i strata wpłaty własnej. Po drugie aczkolwiek jestem dobrej myśli, bloki rosną w oczach, na budynkach B rosną kolejne pietra. Nie jestem prawnikiem ale wydaje mi się że mieszkańcy którzy mają już podpisane akty notarialne nie mają się czym martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
izabell83 Re: Księga Wieczysta 07.03.05, 19:12 witam. co do księgi wieczystej to odpis, który dostałam od społki co prawda nie był "pierwszej świeżości", ale jeśli podpisujecie umowę przedwstępną notarialnie to nie ma obawy bo za wszelki bałagan w papierach i za sprawdzenie wszystkiego odpowiada całym swoim majątkiem notariusz... co do obciążenia całej nieruchomości to rzeczywiście ogromna suma, ale bank na bieżąco sprawdza podobno budowę i postępy, a po drugie jeśli wszyscy mieszkańcy zapłacą już za swoje mieszkanka to i tak zostaną one zwolnione z obciążenia, a spółka i tak sporo na tym zarobi...a co do użytkowania to jeśli ktoś ma obawy to tak sobie myślę, że spółka i tak musi nam przekazac udziały bo to leży w jej interesie bo inaczej to ich będzie ścigać gmina, a propos to opłata za użytkowania za rok 2005 wynosi 128 tys. zł. więc dzieląc to na ok 200 lokatorów mamy ok 600 zl na mieszkanko za ten rok, sporo ale jest to 3% stawka, "z górnej półki"- jeśli nieruchomość zostanie przez gminę przekwalifikowana na zabudowę mieszkaniową to wtedy będziemy płacić tylko 1%... Odpowiedz Link Zgłoś
tomcat_8 Re: Księga Wieczysta 08.03.05, 12:38 A kto decyduje o przekwalifikowaniu nieruchomości? Gmina nie ma w tym interesu bo dostanie mniej kasy. Poza tym jak płaci się opłatę za użytkowanie wieczyste? Jednorazowo - kiedy, czy co miesiąc? Odpowiedz Link Zgłoś
dorian22 Re: Księga Wieczysta 08.03.05, 14:22 Czesc i czolem. Co do opłat za uzytkowanie wieczyste gruntu-to oplate taka wnosi sie raz do roku na rachunek urzedu gminy-w tym przypadku Bemowo.Dla przykladu znajomi placa od mieszkania 65m na bemowie 56 zł na rok.Przekaz przychodzi na poczatku kazdego roku. Odpowiedz Link Zgłoś