Dodaj do ulubionych

Na lody...

10.06.14, 12:41
Tylko na Rynku? Pytam o lody na gałki, a nie takie "sklepowe".
Obserwuj wątek
    • apodemus Re: Na lody... 11.06.14, 14:18
      Rzeczywiście, poza Rynkiem (i najbliższymi okolicami) lody gałkowe są chyba rzadkością. Zresztą, nawet jeśli się jakieś trafią, to zapewne i tak pochodzą od tych samych dostawców.
        • seren1 Re: Na lody... 24.07.14, 22:20
          Mieszkam w Lubinie na Dolnym Śląsku i podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami. W Lesznie firma Grycan ma lokal w galerii Leszno, natomiast w Lubinie w galerii Cuprum Arena, więc ceny lodów powinny być takie same. U nas 2 gałki lodów w w waflowym rożku kosztują 2,50 zł, natomiast tzw pucharek lodowy z kilkoma gałkami i dodatkami, kosztuje 17,99 zł. Można powiedzieć, że za tę kwotę w markecie ( Lidl, Biedronka, Tesco, Kaufland) można kupić solidne pudełko ( albo dwa), które człowiek nie jest wstanie zjeść przez dwa dni. W czym jednak rzecz ? Otóż jestem przekonany, że te lody z marketu mają w sobie sporo konserwantów, dodatków polepszających smak, czyli krótko mówiąc, chemii. Jak jest w przypadku lodów od Grycana, nie wie. Jestem jednak w tym szczęśliwym położeniu, że jeszcze w czasach PRL-u udało mi się kupić maszynkę do robienia lodów firmy ,,Silesia" i lody robię sobie sam w domu. Jest to maszynka w o kształcie nasiona fasoli. W niej pod przykrywą znajdują się dwa ,,śmigiełka". Jedno kręci się w lewo, a drugie w prawo. Wkłada się takie urządzenie wraz z masą lodową do zamrażalnika lodówki i wystający kabel elektryczny włączamy do gniazdka prądowego. Po godzinie, lody są gotowe. Wyjmujemy z maszynki, przekładamy do miseczki szklanej, przykrywamy z góry talerzykiem i wstawiamy do lodówki, aby lody ,,dojrzały". Po godzinie lody można spożywać z rozmaitymi dodatkami, jak bita śmietana, czy owoce. Jeżeli chodzi o przepis na masę do lodów, to w necie jest tego pełno. Problem jednak w tym, że takich maszynek do lodów,nikt już chyba nie produkuje. Plus tego wszystkiego co napisałem jest taki, że wiem , iż w wyprodukowanych przeze mnie lodach nie ma żadnej chemii. Ale jeżeli od czasu do czasu zjecie te u Grycana, czy te z marketu, to raczej Wam nie zaszkodzą. Tylko trzeba mieć świadomość, że Grycan rąbie Was na kasę niesamowicie... ! :-)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka