sibeliuss 24.03.14, 08:18 Wyciągnęliście już rowery na światło dzienne? Macie swoje ulubione trasy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
apodemus Re: Sezon rowery 2014 24.03.14, 16:54 Od czasu do czasu przewietrzę grata. Ale jakoś coraz bardziej wolę piesze wędrówki. Rożnymi trasami - czasem naokoło miasta, innym razem po lasach między Lesznem a Osieczną. Nieraz próbuję wtedy wyobrazić sobie czasy świetności militarnych pozostałości, kryjących się w tamtejszych chaszczach. Odpowiedz Link Zgłoś
seren1 Re: Sezon rowery 2014 24.03.14, 17:22 apodemus, na piechotkę, to możesz sobie przejść 20 razy wokół Rynku w Lesznie. Do dalszych wypraw, rower jest bardziej przydatny. Może zainteresujesz się lasami w kierunku Nowej Wsi, za Roszarnią. Pewnie już tam ta Roszarnia nie istnieje, ale była tam kiedyś po prawej stronie drogi. Popytaj mieszkańców, to Ci podpowiedzą. A wracając do tych lasów, to na przełomie lat 50 - 60 tych, jeździłem tam rowerem z ojcem na grzyby. Wówczas mój ojciec pokazał mi w dwóch miejscach zbiorowe mogiły osób pomordowanych przez hitlerowców. Stały na nich krzyże. Nie mieszkam już w Lesznie ponad 40 lat, ale przypomniałem sobie o tym w tej chwili. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
apodemus Re: Sezon rowery 2014 26.03.14, 12:33 Ależ zapewniam, że nawet na piechotę jest tu dokąd pójść :-) Roszarni już nie ma, a jej okolice to teraz coś w rodzaju "dzielnicy willowej". Swoją drogą, chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej o tych mogiłach i innych wartych odnalezienia obiektach w okolicy - po tutejszych lasach włóczyłem się wielokrotnie, ale nie znalazłem nic takiego. Albo nieświadomie ominąłem, albo... "czas zatarł ślad..." Zgadzam się, że rower pozwala na zwiększenie "zasięgu". Szczególnie, że w okolicy powstają kolejne drogi i trasy rowerowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Sezon rowery 2014 25.03.14, 13:36 Per pedes to dla mnie za wolno, za mało zobaczę. Planuję na majowy weekend przyjechać z rowerem, więc może ruszę z Rydzyny do Góry, tylko wolałbym lasem a nie szosą. Odpowiedz Link Zgłoś
apodemus Re: Sezon rowery 2014 26.03.14, 12:36 Pewnie już o tym wspominałem, ale co tam - poszukaj w terenie śladów linii kolejowej Leszno - Góra. Zdumiewające, jak wiele można znaleźć tu i ówdzie, mimo jakichś 90 lat od jej rozbiórki. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Sezon rowery 2014 27.03.14, 12:56 Sporą część tej trasy mam akurat "przespacerowaną " i to z panem leśniczym, który mi sporo opowiadał :) Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Sezon rowery 2014 28.03.14, 09:58 On dużo tego opowiada, taki pasjonat lasu. Często siedzimy nad mapami i przeżywamy wycinkę lasu pod S5. Odpowiedz Link Zgłoś
1albert2 Re: Sezon rowery 2014 19.06.14, 18:46 niewiem czy wiesz że na Podkowie i tam gdzie jest obecnie poligon wojskowy hitlerowcy planowali budowę wyrzutni rakiet typu V2 zaś podkowa miała specjalnie taki kształt aby małe samoloty mogły kołować to miejsce skrywa jeszcze wiele tajemnic ten teren jest naprawde duży ciągnie się od Leszna-Gronowa aż do Trzebani mieścił się tam obóz koncentracyjny gdzie na początku transportowany żydów a później Aliantów i inne narody znałem kilkoro naocznych świadków którzy widzieli to na własne oczy opowiadali o wielu ofiarach tego obozu i ukrytych mogiłach. sam znam wiele miejsc małych bunkrów itp apodemus napisał: > Od czasu do czasu przewietrzę grata. Ale jakoś coraz bardziej wolę piesze wędró > wki. Rożnymi trasami - czasem naokoło miasta, innym razem po lasach między Lesz > nem a Osieczną. Nieraz próbuję wtedy wyobrazić sobie czasy świetności militarny > ch pozostałości, kryjących się w tamtejszych chaszczach. > Odpowiedz Link Zgłoś
apodemus Re: Sezon rowery 2014 20.06.14, 10:36 Czy masz na myśli planowany kompleks "Muna-Lissa"? Swojego czasu strzeliłem tam kilka fotek: www.werttrew.fora.pl/nasze-odkrycia-w-calej-polsce,15/muna-lissa,5847.html Od tego czasu sporo się zmieniło, tzn. poznikało. M.in. w okolicach widocznej na zdjęciach strzelnicy; również na terenie byłego obozu zrównano z ziemią niemal wszystkie budynki. Ma tam chyba powstać jakieś osiedle, tak "gdzieś, kiedyś" wyczytałem - nie potrafię jednak podać źródła, nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Sezon rowery 2014 20.06.14, 13:16 Te zakłady drobiarskie to gdzie były? Jaka jest lokalizacja tego cmentarza? Odpowiedz Link Zgłoś
apodemus Re: Sezon rowery 2014 20.06.14, 14:32 Dawne zakłady drobiarskie: goo.gl/maps/o9ikF Cmentarz: goo.gl/maps/Dz0Dq Na temat obozu sporo ciekawych informacji jest tutaj: gronowo.leszno.eu/ ale strona wygląda na daaawno nie aktualizowaną. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Sezon rowery 2014 21.06.14, 21:49 Szkoda, że tak mało się o tym mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
akjam777 Re: Sezon rowery 2014 28.03.14, 18:24 Czy ktoś tu z obecnych zna pana smoczyk czesław sprzedaje na targach ubrania sprawa wazna proszę o namiar do tego pana Odpowiedz Link Zgłoś
apodemus Re: Sezon rowery 2014 28.03.14, 20:52 www.pfrl.pl/baza-firm.html?sobi2Task=sobi2Details&catid=64&sobi2Id=13154 (w razie gdyby Ci google zabrali) :-P Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Sezon rowery 2014 31.03.14, 07:50 akjam777 napisała: > Czy ktoś tu z obecnych zna pana smoczyk czesław sprzedaje na targach ubrania sp > rawa wazna proszę o namiar do tego pana On sprzedaje również rowery? Odpowiedz Link Zgłoś