Dodaj do ulubionych

dalej orka z ORKĄ

15.04.25, 12:02
www.youtube.com/watch?v=kYthp6mc4nI

Czyli niestety A26 chyba wypada nawet ze wstepnych rozważań?

A szkoda! Bo wspołpraca ze Szwecja byłaby bardzo kusząca....

Pozostaje chyba Scorpene o ile zaowocuje wspołpraca przemysłowa. Oraz pociskami manewrującymi.

U212..? PO pierwsze niemieckiesad((( Ale trzeba sie przyjrzeć jak poszło Włochom z licencja i włoskiej propozycji tych miniatur, bo przydadza sie jako uzupełnienie.

Korea? Tu OPy licencyjne ale Korea jest troche za daleko i w warunkach zagrozenia dośc trudno było jechac na stocznie nawet na przeglady a co dopiero gdyby okret był uszkodzony, to byłoby holowanie prze poł swiata..?

Najnowsze z forum Militaria
15.04.25, 10:19Udany atak Ukrainy? (33) stasi1
15.04.25, 09:54F/A-XX wzrost zasięgu tylko o 25% (6) bmc3i
15.04.25, 08:5780siąta rocznica (11) wespazjan
15.04.25, 08:20Linia surowkina przełamana! (9) marcowsky
14.04.25, 23:51F-47 (7) bmc3i
14.04.25, 09:15EC-135 i Typhoon - misja -Morze Czarne (8) niegracz
13.04.25, 22:18Koncepcja bezpieczeństwa morskiego (5) ignorant11
Obserwuj wątek
    • eliot Re: dalej orka z ORKĄ 16.04.25, 18:23
      Też mi się wydaje, że skończy się na "Scorpene", chociaż cały czas wisi groźba, że Niemcy postawią Donkowi ultimatum. Franca już przystąpiła do opracowania następców Barracudy i Scorpene. Samo Scorpene, to konstrukcja z poczatku wieku, w produkcji i służbie od 2005 roku. Ciągle jest to przyzwoity poziom, ale już nie jest w pierwszej lidze. Wolałbym nowy projekt A-26 i przyswojenie nowoczesnych technologii, wraz budową/rozbudową odpowiedniej stoczni i koniecznego, związanego z tym przemysłu, zarówno okrętowego jak i dla wyposażenie. Najlepsze byłoby konsorcjum np.: Szwecja, Polska, Hiszpania, może dałoby się wciągnąć USA, które też zaczęło pracować na małymi i średnimi (nie atomowymi) OP? Znając decyzyjność i kompetencje wink naszych "decydentów", to mam wątpliwości, czy dadzą radę podjąć jakąś decyzję... no chyba, że Merz każe, wtedy Donek musi... Oby nie! Bo jeszcze jeden niemiecki szmelc to już naprawdę zbyt dużo...
      wink
      • ignorant11 Re: dalej orka z ORKĄ 17.04.25, 09:34
        eliot napisał:

> Też mi się wydaje, że skończy się na "Scorpene", chociaż cały czas wisi groźba,
        > że Niemcy postawią Donkowi ultimatum. Franca już przystąpiła do opracowania na
        > stępców Barracudy i Scorpene. Samo Scorpene, to konstrukcja z poczatku wieku, w
        > produkcji i służbie od 2005 roku. Ciągle jest to przyzwoity poziom, ale już ni
        > e jest w pierwszej lidze. Wolałbym nowy projekt A-26 i przyswojenie nowoczesnyc
        > h technologii, wraz budową/rozbudową odpowiedniej stoczni i koniecznego, związa
        > nego z tym przemysłu, zarówno okrętowego jak i dla wyposażenie. Najlepsze byłob
        > y konsorcjum np.: Szwecja, Polska, Hiszpania, może dałoby się wciągnąć USA, któ
        > re też zaczęło pracować na małymi i średnimi (nie atomowymi) OP? Znając decyzyj
        > ność i kompetencje wink naszych "decydentów", to mam wątpliwości, czy dadzą radę
        > podjąć jakąś decyzję... no chyba, że Merz każe, wtedy Donek musi... Oby nie! Bo
        > jeszcze jeden niemiecki szmelc to już naprawdę zbyt dużo...
        > wink
        >
        >

No tak! Ja tez wolałbym A26 czy tez juz mowiao A30, o którym nic nie wiem. Połaczenie bałtyckiego potencjału jest bardzo kuszace.
        Ale Francja wcale nie jest az tak daleko aby nawet przeholowąc OPa do francuskiej stoczni ale najbardziej mnie kreci budowa w Polsce oczywiscie pod nadzorem dawcy licencji i technologii.

Statków nie buduje sie na wieczność i po ca 20 latach mozna je zastapićc nowszymi modelami, bo beda miały jeszcze wartośc bojowa i finasowa.

A najnowsze nawet modele nie sa gwiazdami śmierci ani gwiazdolotami i po Morzu Spokoju pływac nie będąsmile))

A najbardziej mnie kusi maxx wspołpraca przemysłowa najlepiej z budowa w Polsce.
        Bo komptencje to nowy poziom polskich stoczni.
        • eliot Re: dalej orka z ORKĄ 17.04.25, 15:29
          ignorant11 napisał:

> No tak! Ja tez wolałbym A26 czy tez juz mowiao A30, o którym nic nie wiem. Poła
          > czenie bałtyckiego potencjału jest bardzo kuszace.
          > Ale Francja wcale nie jest az tak daleko aby nawet przeholowąc OPa do francuski
          > ej stoczni ale najbardziej mnie kreci budowa w Polsce oczywiscie pod nadzorem d
          > awcy licencji i technologii.
          >
          > Statków nie buduje sie na wieczność i po ca 20 latach mozna je zastapićc nowszy
          > mi modelami, bo beda miały jeszcze wartośc bojowa i finasowa.
          >
          > A najnowsze nawet modele nie sa gwiazdami śmierci ani gwiazdolotami i po Morzu
          > Spokoju pływac nie będąsmile))
          >
          > A najbardziej mnie kusi maxx wspołpraca przemysłowa najlepiej z budowa w Polsce
          > .
          > Bo komptencje to nowy poziom polskich stoczni.
          >
          Dokładnie o to chodzi. Ważne żeby nie kupować "z półki". Franca proponując nam w 2014 roku "Scorpene" proponowała przeniesienie produkcji do stoczni Marynarki Wojennej w Gdyni. Nie wiem jakie były warunki finansowe tej propozycji. Podobna propozycja dla Indii zadziałała i Indie przejęły technologię i produkcję do siebie i dla siebie. U nas oczywiście "podstawą działania" jest generalny brak decyzyjności i czekanie na cud. Później Donek zwiał do Brukseli, Bronek przejechał zakonnicę, a Premier Kopacz nie widziała/wiedziała gdzie i komu się kłaniać. Zjednoczona Prawica najpierw, słusznie, pozbyła się Caracali i zaczęła sprawdzać oferty do Orki. Franca się usztywniła i obraziła. Przez dłuższy czas oferta była nieaktualna, a nasz MON niezbyt zainteresowany. Zresztą Franca realizowała wówczas sporo kontraktów bo "Scorpene" miał wzięcie. Kiedy sprawa wróciła na tapetę, to akurat Zjednoczona Prawica kończyła drugą kadencję i jak się okazało władzę. Z obecną władza jest ten problem, że właściwie nie jest zainteresowana rozwojem przemysłu, przeniesieniem produkcji, itd., itp. Ich interesuje szybki efekt pijarowy i medialny, dlatego są gotowi kupić cokolwiek choćby na kredyt, żeby wmówić publice jak to dbają o bezpieczeństwo. Ładne zdjęcia na tle w TVNach czy TVP i ch*j ich reszta obchodzi. Ile wart jest/będzie taki "jednorazowy" OP nie muszę chyba tłumaczyć.
          wink
    • eliot Re: dalej orka z ORKĄ 28.10.25, 15:26
      Szwedzka oferta dla Polski: A26 Blekinge.
      Ale też cały program współpracy:

www.money.pl/gospodarka/szwedzki-gigant-wkracza-do-polski-taki-sprzet-oferuje-armii-7214970191231648a.html
      • ignorant11 Re: dalej orka z ORKĄ 28.10.25, 19:05
        eliot napisał:

> Szwedzka oferta dla Polski: A26 Blekinge.
        > Ale też cały program współpracy:
        >
        > www.money.pl/gospodarka/szwedzki-gigant-wkracza-do-polski-taki-sprzet-oferuje-armii-7214970191231648a.html
        >
        >

Ja bym rozważał tylko 2 oferty: szwedzką, bo wydaje sie najciekawsza i zapewnia obustronna wspołprace przemysłowa oraz francuska, bo oni potrafia budować równiez atomowe OPy, a pozatem wspólpracę z Francą chciałbym rozszerzyć szczególnie kosztem... Niemiec.
        • eliot Re: dalej orka z ORKĄ 29.10.25, 15:59
          ignorant11 napisał:

> eliot napisał:
          >
          > > Szwedzka oferta dla Polski: A26 Blekinge.
          > > Ale też cały program współpracy:
          > >
          > > www.money.pl/gospodarka/szwedzki-gigant-wkracza-do-polski-taki-sprzet-oferuje-armii-7214970191231648a.html
          >
          > Ja bym rozważał tylko 2 oferty: szwedzką, bo wydaje sie najciekawsza i zapewnia
          > obustronna wspołprace przemysłowa oraz francuska, bo oni potrafia budować równ
          > iez atomowe OPy, a pozatem wspólpracę z Francą chciałbym rozszerzyć szczególnie
          > kosztem... Niemiec.
          >
          Tu chyba pełna zgoda, z tym, że każda z tych ofert ma swoje zalety i wady. Propozycja szwedzka jest bardziej kompleksowa, bo obejmuje nie tylko OP-y ale też stałą współpracę i współdziałanie przemysłów zbrojeniowych, co zawsze jest korzystne dla oby stron. Wracając OP, to A26 ma tą wadę, przynajmniej z mojego punktu widzenia, ze nie zawiera modułu do przenoszenia rakiet dalekiego zasięgu (1200-1400 km - jak Scorpene) i należałoby ten stan poprawić i uzupełnić. Dochodzi też kwestia dostarczyciela rakiet... potrzebny by był trzeci partner mogący to zapewnić. Jeśli chodzi o Francę, to ona sama już stanowi duży problem, bo jest jeszcze bardziej niestabilna i upadła niż Polska PDT-a. Nie daje gwarancji na ewentualne wykonanie porozumienia. Kolejny problem to sam Scorpene. Jest już nieco przestarzały i sami Francuzi przygotowują kolejne projekty nastepcy i Barracudy i Scorpene. Innym problemem jest to, że dokonując dość szeroko sprzedaży choćby do Brazylii a szczególnie do Indii, spowodowali, że Rosja posiada szeroką charakterystykę tych okrętów a także ich konstrukcji... A swojej nowej atomówki nam nie sprzedadzą.
          wink
          • eliot Re: dalej orka z ORKĄ 29.10.25, 16:02
            A tu trochę o naszych dronach morskich z Defence:

defence24.pl/sily-zbrojne/marynarka-wojenna-rp-dronami-morskimi-stoi
      • eliot Re: dalej orka z ORKĄ 27.11.25, 15:40
        Wreszcie decyzja! Jednak wygrała oferta szwedzka. To chyba w chwili obecnej najlepsza opcja, także długofalowo. Dodatkowo oznacza to, jeśli rząd PDT-a tego nie spieprzy, rozpoczęcie długofalowej współpracy przemysłów wojskowych Polski i Szwecji, co umacnia całą północną i wschodnią strukturę NATO nad Bałtykiem. Poza sprawami morskimi ogłoszono też zgodę na zakup dla naszych F-35 rakiet AIM-120D-3 AMRAAM, w najnowszej wersji o zasięgu 180 km. (200 sztuk za 500 mln. $)Tu mam tylko jedną uwagę, że nie pomyślano o umowie z norweskim Kongsbergiem, który zapowiedział ostatnio duże inwestycje w Polsce, o współpracy i wspólnej inwestycji w zakłady produkujące również u nas rakiety dla F-35. Kongsberg ma juz w tej mierze doświadczenie, bo produkował/produkuje takie dla japońskich F-35. Uniezalezniłoby to nas od konieczności zakupów. Szczególnie, ze Kongsberg ma już w Zielonce swoje zakłady... A gdyby do naszych A26 dodano moduł na rakiety, o czym pisałem, to i ich produkcja mogłaby odbywać się w Polsce. Przypuszczam, że i dla Szwedów byłaby to pożądana opcja.
        • ignorant11 Re: dalej orka z ORKĄ 27.11.25, 18:08
          Ja byłem zwolennikiem A26. Bo:

1 ofertra na Bałtyk doswiadczonego producenta
          2 wspolpraca przemysłowa przez miedze
          3. Dostawy z ue, wiec nie ma cła
          4. Argumenty wymienione przez Ciebie
    • ignorant11 Re: dalej orka z ORKĄ 30.11.25, 15:18
      Wolski donosi kilka szczegołów i to dość sensacyjnyych.
      1. Szwedzi maja nam oddać swoje A 26
      2. Szwedzi rezygnuja z A26 i dla siebie beda budować A 30
      3. Silnik Stirlinga lepszy od ogniw paliwowych
      4. Nowe OPy przyszlości bez AIP ale z nowymi bateriami.
      5. A26 ze stali magnetycznej
      www.youtube.com/watch?v=RH9Dio4qUww
    • ignorant11 Re: dalej orka z ORKĄ 30.11.25, 20:27
      I nastepny goracy komentarz z rysem historycznym
      www.portalmorski.pl/prawo-polityka/59481-o-przyszlym-okrecie-orka-na-goraco
      • eliot Re: dalej orka z ORKĄ 07.12.25, 15:09
        ignorant11 napisał:

> I nastepny goracy komentarz z rysem historycznym
        > www.portalmorski.pl/prawo-polityka/59481-o-przyszlym-okrecie-orka-na-goraco

Z tego co wiem, to A26 blekinge, będący głęboką modernizacją A19, jednak chyba bedzie realizowany. Szwedzi planują zamówić 3 takie okręty. Różnego rodzaju problemy techniczne (np. przedłużenia długotrwałego pobytu pod wodą bez wynurzania) mocno opóźniły realizację projektu. Szczęśliwie, według mnie, zdecydowano się na dostawienie sekcji z pociskami manewrującymi (to tzw. "rewolwerowa"). Zamierzano faktycznie pozyskać Tomahawki. Czy to się uda? nie wiem. Zapewne zależy to od aktualnej polityki Trumpa wobec UE i NATO. Sądze, że jeśli faktycznie podpiszemy ostateczną umowę z SAAB i wejdziemy do programu A26 i kolejnych (A30... itd). To mamy (i oczywiście Szwedzi) duża szansę i na Tomahawki (najnowszej generacji). Z obecnym agenturalnym rządem patałachów to wszystko może być trudne do zrealizowania. Jak będzie? Zobaczymy! Niestety tak drastyczna degradacja Polski i jej pozycji bardzo mnie smuci.
        • ignorant11 Re: dalej orka z ORKĄ 07.12.25, 16:20
          eliot napisał:

> ignorant11 napisał:
          >
          > > I nastepny goracy komentarz z rysem historycznym
          > > www.portalmorski.pl/prawo-polityka/59481-o-przyszlym-okrecie-orka-na-goraco
          >
          > Z tego co wiem, to A26 blekinge, będący głęboką modernizacją A19, jednak chyba
          > bedzie realizowany. Szwedzi planują zamówić 3 takie okręty. Różnego rodzaju pro
          > blemy techniczne (np. przedłużenia długotrwałego pobytu pod wodą bez wynurzania
          > ) mocno opóźniły realizację projektu. Szczęśliwie, według mnie, zdecydowano się
          > na dostawienie sekcji z pociskami manewrującymi (to tzw. "rewolwerowa"). Zamie
          > rzano faktycznie pozyskać Tomahawki. Czy to się uda? nie wiem. Zapewne zależy t
          > o od aktualnej polityki Trumpa wobec UE i NATO. Sądze, że jeśli faktycznie podp
          > iszemy ostateczną umowę z SAAB i wejdziemy do programu A26 i kolejnych (A30...
          > itd). To mamy (i oczywiście Szwedzi) duża szansę i na Tomahawki (najnowszej gen
          > eracji). Z obecnym agenturalnym rządem patałachów to wszystko może być trudne d
          > o zrealizowania. Jak będzie? Zobaczymy! Niestety tak drastyczna degradacja Pols
          > ki i jej pozycji bardzo mnie smuci.

Oostatnio znalazłem szwedzkie dementi, że zrezygnowali dla siebie ale co ze zdolnociami produkcyjnymi? Widać,że konieczny jest polski, moze równiez brytyjski udział.?

Mimo degradacji pozycji Polski w wielu dziedzinach, ten deal ze Szwecja akurat nas silnie wzmacnia, szczególnie w regionie.
    • ignorant11 Re: dalej orka z ORKĄ 05.12.25, 22:17
      Orka to dopiero poczatek
      defence24.pl/polityka-obronna/polak-szwed-dwa-bratanki-orka-to-dopiero-poczatek-opinia
    • ignorant11 Re: dalej orka z ORKĄ 07.12.25, 13:42
      defence24.pl/polityka-obronna/szwedzka-oferta-w-orce-z-brytyjskim-poparciem

Nie napisali szczegołow nt brytyjskiego poparcia ale jest niezwykle ciekawe czy ma UK moze dołaczyc do programu?
      • eliot Re: dalej orka z ORKĄ 07.12.25, 15:27
        Tak, ważne też jest żeby ta współpraca nie skończyła się na tych trzech okrętach. Do nich samych potrzeba mieć całe "ławice" nawodnych i podwodnych dronów. Konieczne są też fregaty współdziałające z okrętami i dronami wodnymi i podwodnymi. Konieczne są też "chmary" dronów powietrznych różnych rozmiarów, kalibrów i zasięgów dla osłony i ochrony tych sił. To dałoby nam możliwość nabycia kompetencji, których obecnie nie posiadami. Dałoby też możliwość wciągnięcia do tej współpracy firm z USA i USA jako takiego..., tak jak to się udało np. Kongsbergowi. Nawiasem mówiąc dopuszczenie do takiej współpracy Kongsberga wydaje się wręcz idealne. A i USA, ze swoimi Tomahawkami, będzie miało większą motywację. Trzeba zawsze mieć na uwadze, że Trump nie będzie rządził wiecznie...
        • ignorant11 Re: dalej orka z ORKĄ 07.12.25, 15:37
          eliot napisał:

> Tak, ważne też jest żeby ta współpraca nie skończyła się na tych trzech okrętac
          > h. Do nich samych potrzeba mieć całe "ławice" nawodnych i podwodnych dronów. Ko
          > nieczne są też fregaty współdziałające z okrętami i dronami wodnymi i podwodnym
          > i. Konieczne są też "chmary" dronów powietrznych różnych rozmiarów, kalibrów i
          > zasięgów dla osłony i ochrony tych sił. To dałoby nam możliwość nabycia kompete
          > ncji, których obecnie nie posiadami. Dałoby też możliwość wciągnięcia do tej ws
          > półpracy firm z USA i USA jako takiego..., tak jak to się udało np. Kongsbergow
          > i. Nawiasem mówiąc dopuszczenie do takiej współpracy Kongsberga wydaje się wręc
          > z idealne. A i USA, ze swoimi Tomahawkami, będzie miało większą motywację. Trze
          > ba zawsze mieć na uwadze, że Trump nie będzie rządził wiecznie...
          >
          >

Jasne! Ale wszystko wskazuje, że apetyty obu stron sa znacznie wieksze niz te 3 OPy. Szwedzi chcą zamówic u nas okret ratowniczy, chcą wspołpracowac przemysłowo przy produkcji A26, chca wspołpracowac przy eksploatacji tych okretów. Oni już myśla o nowej koncepcji A30.

Tu bardzo cieszy wspołpraca przemysłowa i udział polskich stoczni i ogólnie przemysłu. Wążna jest modułowa budowa i mozliwośc modernizacji a nawet powiekszania kadłubów, co Szwedzi już robili dla A 19.

Dodajmy do tego zaawansowanie Polski w Piorunach, Krabach Borsukach, wiec i tu w wojskach ladowych wspołpraca ma znaczny potencjał.

Polska zamowiła okrety walki elektronicznej kupiła latacjace radary...

I dalej wspołpracuje z Norwegia w technologi rakietowej gdzie jest udział USA.

Bardzo mnie interesuje poparcie UK w A26, moze i UK bedzie chciała takie OPy zamówić dla ochrony swoich wód przybrzeznych, bo ich atomowe OPy nie sluza do tego.

Tu jest bardzo duzy potencjał dla OPów dostosowanych do małych płytkich mórz.

I wydaje się,że jest nisza, bo wiekszośc krajów buduje wieksze oceaniczne OPy
          • eliot Re: dalej orka z ORKĄ 07.12.25, 17:46
            Pełna zgoda! Znowu się nie pokłócimy...
            wink
            Tylko jak zmusić tą rządzącą agenturę do działania w naszym interesie?
            Poniżej dałem rozmowę Igora Janke z Michtą. Warto posłuchać.

www.youtube.com/watch?v=RYEU0DR2ET4
            • ignorant11 Re: dalej orka z ORKĄ 07.12.25, 23:00
              eliot napisał:

> Pełna zgoda! Znowu się nie pokłócimy...
              > wink
              > Tylko jak zmusić tą rządzącą agenturę do działania w naszym interesie?
              > Poniżej dałem rozmowę Igora Janke z Michtą. Warto posłuchać.
              >
              > www.youtube.com/watch?v=RYEU0DR2ET4
              >
              >

Wkeiłem w osobnym watkusmile))

MOze w koncu jakas róznica zdan aby było o czym dyskutowac????
    • eliot Re: dalej orka z ORKĄ 07.12.25, 17:40
      www.youtube.com/watch?v=RYEU0DR2ET4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka