positronium
08.08.18, 15:55
Z założenia forum to miejsce lekkiej rozrywki. Można zalogować się i porozmawiać z osobami, które interesują podobne tematy, wymienić opinie, porównać doświadczenia. Kiedy zakładałam "Dobre obyczaje" chciałam stworzyć spokojny zakątek w internecie, w którym możnaby kulturalnie porozmawiać.
Staram się jako moderator wszystko załatwiać z maksymalną możliwą jawnością i szczerością. Nie raz dostałam za to trochę gorzkiej prawdy, mniej lub bardziej grzecznie. Przyjmuję krytykę i często się z nią zgadzam.
Ale szczerze powiem, to co działo się podczas mojej nieobecności to przegięcie.
Nie obchodzi mnie, czy komuś to się wyda słabe i godne "srogiej nauczycielki". Skasowałam dwa wątki i za chwilę ocenzuruję trochę wpisów.
Był na forum cały wielki wpis o moderacji, w którym tyle osób wypowiedziało się bardzo stanowczo. Consensus był jasny - forum ma się samoregulować. No, w teorii bardzo pięknie i fajnie. Wszelkie moje ingerencje, nawet na życzenie forumowiczów, spotkały się z ostrym i czasem wręcz niegrzecznym sprzeciwem.
Teraz przez kilka dni nie mogłam czuwać nad tym, co się działo, i co? Od razu powstały wątki atakujące innych personalnie. Całe wątki, a już nie liczę pojedynczych wpisów w tematach, przez które musiałam się przebić wpis po wpisie. To jest moja praca jako moderatorki, jasne. Wszelkie zarzuty o "szalejące nożyczki" puszczę i tak mimo uszu, bo propagatorka tego terminu sama założyła temat tylko po to, żeby dokopać innemu forumowiczowi. Bez owijania w bawełnę, więc gratuluję odwagi. (Czysta ironia, dla niedomyślnych)
Jedno jest prawdą - dałam się zastraszyć. Przejrzałam jeszcze raz temat O moderacji i widzę, że połowa osób, która tam się wypowiadała już u nas nie pisze. Biorąc pod uwagę, że większość użytkowników forum w ogóle tam się nie wypowiadała, uznaję że tamte ustalenia nie obowiązują. Zachęcam do wypowiedzenia się poniżej na temat tego, jak widzicie moderację czy działanie forum. Samoregulacja nie zdaje egzaminu.
Gwoli ścisłości, były głosy rozsądku w tej całej kakofonii oskarżeń i dziecinady. Dziękuję następującym osobom za zachowanie względnego spokoju i kultury:
Majaa
Alexxa6
Magazynka
Kemstowicz
Reinadelafiesta
A teraz idę czyścić wątki.
Rozczarowana jestem, kurcze. Słabo to wszystko wygląda.