Gość: rezoon IP: 193.109.212.* 05.01.06, 09:21 oooo ... no w końcu coś realnego do wprowadzenia ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kashiash Abonament na ściąganie z internetu IP: 212.160.91.* 05.01.06, 09:25 Bardzo dobry pomysl! Odpowiedz Link Zgłoś
looney1 Re: Abonament na ściąganie z internetu 05.01.06, 10:39 Pomysł bardzo dobry, tylko nierealny. Wymagałby zupełniej zmiany prawa autorskiego. Bo niby co stanie się w sytuacji kiedy koleś ma na dysku kilkaset filmów, tony mp3 i śmieje się w kułak zasłaniając się 5 złotymi miesięcznie? Znam ją i dobrze jej wróżę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: 62.233.249.* 05.01.06, 10:48 Z tego, co rozumiem, to będzie w zgodzie z prawem do czasu, kiedy nie będzie czerpał zysków ze swoich zbiorów lub nie będzie udostępniał ich publicznie. Innymi słowy posiadanie kilkuset filmów i mp3 na własny potrzeby będzie legalne (nawet po udostępnieniu ich użytkownikom P2P). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Jestem za!! IP: *.crowley.pl 05.01.06, 11:27 Bardzo chętnie zapłacę. Wreszcie jakiś realny i całkiem niezły pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Będę zawsze ściągał za darmo !!! Niech mi skoczą!! 05.01.06, 14:00 Będę zawsze ściągał za darmo !!! Niech mi skoczą!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satan Claus Re: Będę zawsze ściągał za darmo !!! Niech mi sko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:12 business3 napisał: > Będę zawsze ściągał za darmo !!! Niech mi skoczą!! Jesteś pan głąb, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Aleś dużo napisał, i "inteligiętnie"... 05.01.06, 19:25 Aleś dużo napisał, i "inteligiętnie"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satan Claus Re: Aleś dużo napisał, i "inteligiętnie"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:27 Mądrej głowie, dość dwie słowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz a Za dużo o 5 zł! GDZIE DEMOKRACJA? IP: *.acn.waw.pl 05.01.06, 23:30 Skoro żyjemy w demokratycznym państwie i skoro prawo łamie więcej niż połowa obywateli (kopiując i/lub kupując nielegalnie oprogramowanie, muzykę itp) to czemu by demokratycznie nie zlikwidować prawa autorskiego??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Za dużo o 5 zł! GDZIE DEMOKRACJA? IP: *.wlan.pl 07.01.06, 11:20 tylko, że bez prawa autorskiego nikomu nie będzie się opłacało tworzyć filmów, muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Za dużo o 5 zł! GDZIE DEMOKRACJA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 20:07 A programy (z otwartym kodem źródłowym) opłaca się tworzyć za darmo? Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Hotel Patria na godziny, jedna gwiazdka, 4 łzy, mi 05.01.06, 14:14 "Hotel Patria na godziny, jedna gwiazdka, 4 łzy, mieszanka szkła i cyny, na rynku kocie łby"... Takie oto super teksty pisał kiedyś super artysta Jacuś Skubikowski, a teraz super spec od ZAIKS-u... No comments... Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Aby to było realne, musi być obowiązkowe. 05.01.06, 14:57 Tworzenie systemu nieobowiązkowego z nadzorem policji nad ściąganiem jest strasznie kosztowne, nieefektywne i prowadzące w ostatecznym efekcie do cenzury i administracyjnej blokady wolności internetu. Oczywiście wszelkie prawo do prywatność wzięłoby w łeb, bo raz utworzona struktura kontroli ściągania chętnie ingerowałaby w coraz to nowe sfery intrnetu, by wykazać swą przydatność. Skończyłoby się to na ściganiu opowiadających kawały o kaczorach. Tak więc musi być to podatek/opłata umożliwiająca na wszelki użytek praw autorskich - nie tylko w necie. Opłata taka powinna obejmować także prawo do odtwarzania muzyki w miejscu pracy i na weselach (obecnie każde wesele jest przestępstwem prawnoautorskim) oraz obejmować prawo do cytowania, wklejania na strony i dokonywania tłumaczeń wszystkiego, co w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 A kto zapłaci tantiemy Mozartowi ??? 05.01.06, 19:28 A kto zapłaci tantiemy Mozartowi ??? Żeby prawo było prawem - nie może być durne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychollek Re: A kto zapłaci tantiemy Mozartowi ??? IP: *.one.pl / *.icpnet.pl 06.01.06, 03:17 prawnie mozart nie ma juz praw autorskich do swoich utworów - wygasają bodajrze 25 lat po śmierci, maja je natomiast wykonawcy (oczywiscie ci żywi jeszcze te 25 lat temu ;] ) do swoich interpretacji utworów ( każde wykonanie technicznie jest interpretacją) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lpt1: Re: Hotel Patria na godziny, jedna gwiazdka, 4 łz IP: *.acn.waw.pl 05.01.06, 19:33 Mysle, ze jego teksty sa o wiele bardziej inteligentne niz twoje posty tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D14b0ll0s Tez jestem za! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 18:51 Oby tak dalej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bum Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: 156.17.38.* 05.01.06, 12:02 > lub nie będzie udostępniał ich publicznie. > (nawet po udostępnieniu ich użytkownikom P2P). Wiec jak w koncu? Mozna udostepniac czy nie? Sytuacja jest bez sensu. Bo w p2p najczesciej jak sciagasz, to musisz udostepnic. Sciaganie bedzie legalne, ale udostepnianie juz nie, wiec pomysl jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Będę zawsze ściągał za darmo !!! 05.01.06, 13:42 Będę zawsze ściągał za darmo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eof Re: Będę zawsze ściągał za darmo !!! IP: *.argo.grey.com.pl 05.01.06, 15:43 to świetnie, już widzieliśmy. a teraz już siusiu, paciorek i spać. jutro pani będzie pytać. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Widzisz jeszcze Wacka przez swój gruby brzuch??? 05.01.06, 19:29 Widzisz jeszcze Wacka przez swój gruby brzuch??? Gość portalu: eof napisał(a): > to świetnie, już widzieliśmy. a teraz już siusiu, paciorek i spać. jutro pani b > ędzie pytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satan Claus Aleś dużo napisał, i "inteligiętnie".. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:30 Aleś dużo napisał, i "inteligiętnie".. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: com2 Re: Widzisz jeszcze Wacka przez swój gruby brzuch IP: *.acn.waw.pl 05.01.06, 19:35 > Widzisz jeszcze Wacka przez swój gruby brzuch??? A co? Ty juz nie widzisz i chciales sie dowiedziec jaki to widok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dbs Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 23:18 jestem za, Panie Jacku! trzymam kciuki, niech ten pomysł "złapie"! :) Odpowiedz Link Zgłoś
seth11 Re: Abonament na ściąganie z internetu 05.01.06, 09:28 Jak nie możesz z kimś wygrać to się z nim dogadaj. Głos rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkos_pe Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: 212.182.32.* 05.01.06, 09:34 Genialny pomysł. I myslę, że to może się udać. Kto normalny, ściągając filmy czy muzykę z sieci, chce być traktowany jak przestępca? A za kilka złotych może się tego "chwalebnego" określenia pozbyć. Poza tym nie będzie drżał o to czy kiedyś nie beknie za p2p. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 09:39 >To tylko techniczna kwestia. W Polsce na szczęście jest niewielu dostawców >szerokopasmowego internetu. Po wejściu w życie nowelizacji, która dopuszczałaby >pobieranie opłaty za ściąganie z internetu, oraz aktu wykonawczego organizacje >zbiorowego zarządzania prawami autorskimi porozumiałyby się, jak dzielić wpływy. Na szczęście jest niewielu dostawców szerokopasmowego internetu??? Na szczęście??? Na szczęście Polacy mało zarabiają? Na szczęście masowo stąd nie wyjeżdżają jeszcze??? Na szczęście pozostają niewykształconymi katolikami??? Na szczęście dają się wciąż doić??? Czyje szczęście?! >Porozumienie organizacji mogłoby następnie wynegocjować z dostawcami szybkiego >internetu doliczanie opłaty rekompensacyjnej do comiesięcznych rachunków. >Podkreślam, że powinno się internautom zostawić opcję "nie płacę". Uważam >jednak, że większość z nich zaakceptuje ten pomysł. A co z dostawcami "wolnego internetu"? Który dostęp do internetu jest "jeszcze wolny" a który "już szybki"? Ludzie z "wolnym dostępem" nie będą płacić? Może doliczać opłatę rekompensacyjną do ceny paliwa, bo ktoś może zrobić z niej bombę?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.wroclaw.mm.pl 05.01.06, 11:25 > Na szczęście pozostają niewykształconymi katolikami??? Pójdźmy dalej: brak wykształcenia można jeszcze wybaczyć, ale katolicyzm? Horror! Żenua panie, żenua... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzio Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 17:21 z tymi katolikami to się pan zagalopował, panie szanowny, ale jak przeczytałam, że "na szczęście jest niewielu dostawców szerokopasmowego internetu", to też mi ręce opadły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.crowley.pl 05.01.06, 09:41 Tylko skoro juz placi sie za kopiowanie w postaci podatku od czystej plyty do zapisu, to dlaczego mam sie placic za to samo drugi raz? Pomysl jest dobry, ale plyty w takim razie powinny potaniec! Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Abonament na ściąganie z internetu 05.01.06, 13:42 choćby dlatego, że 90% ściągających wcale nie nagrywa na płyty tylko trzyma na HDD, bo wygodniej, a koszty pomijalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasja Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.mofnet.gov.pl 05.01.06, 14:49 .. to trzeba jeszcze wprowadzić % opłatę od dysków HDD itp. nośnikach, bo przecież na nich też można zapisać dzieła twórców -> malarzy, grafików, muzyków, filmowców itp. ;-D A może taka opłąta już istnieje, tylko nikt nic nie wie? ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
ulubienieclosu Re: Abonament na ściąganie z internetu 05.01.06, 14:57 KAZIK ZASPIEWAL: "WSZYSCY ARTYSCI TO PROSTYTUTKI" MYK, MYK I DO KASY....A moze sztuka TO NIE KOMERCJA. Zadanie oplat jest przejawem egoizmu grupowego. Jest to rowniez tworzenie barier w dostepie do sztuki. Apel do artystow dyplomowanych: zrobcie co nie dla pieniedzy! Odpowiedz Link Zgłoś
dawid_madian Re: Abonament na ściąganie z internetu 05.01.06, 15:53 Odpowiedź artystów na apel: Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
jacpop2 Re: Abonament na ściąganie z internetu 05.01.06, 18:34 To będzie podatek od podatku......od podatku....itd. Samo życie !!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
basia To nie wszystko 05.01.06, 09:47 "Opłata stanowi 3 proc. ceny i jest przekazywana m.in. na rzecz wykonawców, których utwory są odtwarzane m.in. w radiu. Ustawodawca założył, że czyste nośniki są używane do kopiowania gotowych utworów, toteż ich autorom, wykonawcom i producentom należy się rekompensata ze strony producentów tychże nośników. Podobne opłaty wprowadzono niedawno w przypadku punktów kserograficznych, bo tam też kopiowane są gotowe utwory - książki, publikacje naukowe itd." A zeszyty? długopisy? Póki co szybciutko przepisujmy książki, jeszcze bez podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baba_dosc_stara Re: To nie wszystko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 09:54 Ja nie nagrywam na płyty muzyki, tylko kopie plików roboczych, gdzie się mam zgłosić po zwrot tego podatku zawartego na płycie. Pięknie, podatek oparty na domniemaniu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konstanty52 Re: To nie wszystko IP: *.adm.uni.wroc.pl 05.01.06, 10:06 Przepisuj, głupia basiu, przepisuj. Kto nie pamięta swojej historii, skazany jest na przeżywanie jej ponownie, tylko w formie karykaturalnej. Od przepisywania ksiąg odeszliśmy w XV wieku - ty sobie wracaj, jesli chcesz, ale nie kpij z regulacji w sferach "szarych" i wręcz "czarnych", jak np. złodziejskie kopiowanie w punktach ksero. Odpowiedz Link Zgłoś
grlt Re: To nie wszystko 05.01.06, 10:11 sądząc po IP [*.adm.uni.wroc.pl] jest pan pracownikiem uniwerku wrocławskiego i zapewne jest pan autorem jakiegoś dzieła, namietnie kopiowanego przez studentów... Proponuję aby wydał pan swoje dzieło na licencji GPL [lub pokrewnej], a jeśli chce pan zwiekszyc swoje zyski, to prosze obniżyc cenę swojego dzieła. Wtedy więcej studentów to kupi. Odpowiedz Link Zgłoś
grlt Re: To nie wszystko 05.01.06, 10:16 jeszcze przyszło mi do głowy że przeciez moze pan spróbowac przeforsowac zamknięcie punktów ksero na tym wydziale... ciekawe ile osób by wtedy tam studiowało... :) ps. a i jeszcze dowcip: Idą dwaj studenci uniwerku. Nagle jeden zauważa jakieś papierzyska na chodniku: - Ty, co to jest?? - Nie wiem! o_0! - No to wkuwamy! Idą dwaj studenci polibudy. Nagle jeden zauważa jakieś papierzyska na chodniku: - Ty, co to jest?? - Nie wiem! o_0! - No to kserujemy ^_^! Z pozdrowieniami od PŁ :) Odpowiedz Link Zgłoś
basia Re: To nie wszystko 05.01.06, 10:30 Gość portalu: Konstanty52 napisał(a): > Przepisuj, głupia basiu, przepisuj. skoro tak, to zaproponuje jeszcze opodatkowanie nagrywarek komputerowych i innych dvd np. Klawiatury komupterowe, tez przyczyniaja sie do zlodziejskiego procederu. Opodatkowac! dyktafony? rowniez. o czyms zapomnialam? jak sobie przypomne, to wezelek za chusteczce zawiaze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaiks-stop Re: To nie wszystko IP: *.internet.v.pl 05.01.06, 10:41 Nawet nie wiesz że kupując to już zapłaciłas ZAiKS-owi haracz. Poszukaj w sieci ZAiKS-STOP i sprawdż. Potem dopisz sie do protestu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: To nie wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 11:48 > skoro tak, to zaproponuje jeszcze opodatkowanie nagrywarek komputerowych i inny > ch dvd np. Klawiatury komupterowe, tez przyczyniaja sie do zlodziejskiego proce > deru. Opodatkowac! dyktafony? rowniez. o czyms zapomnialam? jak sobie przypomne > , to wezelek za chusteczce zawiaze. nagrywarki tez sa opodatkowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: To nie wszystko IP: *.dip.t-dialin.net 05.01.06, 11:15 Placz placz glupawy Konstanty.Mam dwoje dzieci ktore studiuja na zachodnich uczelniach.Nie musza kopiowac,poniewaz wykladowca pruychodzi z gotowymi kserokopiami i daje kazdemu studentowi pakiet tematyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: óbogi malaż Re: To nie wszystko IP: *.chello.pl 05.01.06, 11:01 i pędzle z farbami trzeba by opodatkować, bo ludzie sobie kopie malują a ja nie sprzedaję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambi Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.ame.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 09:47 i znow cos o prawie autorskim i prawach pokrewnych a ja ma jutro 1 egzamin z tego:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zn.ów znów Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.chello.pl 05.01.06, 10:49 jak zdasz to się do mnie zg łoś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GaNdaLf Pomysł na 5+ IP: *.acn.waw.pl 08.01.06, 01:59 Pomysł bardzo rozsądny a i kwota jest do przeżycia. Myślę że nawet gdyby była nieco większa też się opłaci. No i nie jest przymusowa, a więc Ci kt orzy nie ściągają z netu nie muszą uiszczać tej kwoty. Jak narazie wygląda to bardzo dobrze. Zobaczymy co czas pokaże. Ja jestem ZA! Odpowiedz Link Zgłoś
ryckus Re: Abonament na ściąganie z internetu 05.01.06, 10:01 Tym dukom zupełnie "odbiło"!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marina Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.netcontrol.pl 05.01.06, 10:09 Gratuluję normalnego pomysłu opartego na zdrowym rozsądku i znajomości realiów. Chętnie zapłacę i zacznę ściągać! Odpowiedz Link Zgłoś
grlt niegłupi pomysł! 05.01.06, 10:18 sporo osób by pewnie przystało natakie rozwiązanie :) Tylko ci 'biedni, pokrzywdzeni" pośrednicy-dystrybutorzy [np Gutek] by narzekali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter_1000 Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 10:37 Wyborczo i Panie Skubikowski: portale Napisy.org oraz Napisy.info nigdy nie pobierały opłat za reklamę na swoich stronach. Stwierdzenie takie jest zwykłym ordynarnym kłamstwem. Nie wiem dlaczego GW tak bardzo angażuje się po stronie Romana Gutka, sięgając w tej sprawie nawet do wyssanych z palca oszczerstw. Odpowiedz Link Zgłoś
benedictxvi Re: Abonament na ściąganie z internetu 05.01.06, 10:45 zachęcam w takim razie do lektury poniższych cenników: skocz.pl/napisy.org skocz.pl/napisy.info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Chwilka, chwilka IP: *.itti.com.pl / *.itti.com.pl 05.01.06, 11:01 Może jeszcze powiesz, że serwisy udostępniające teksty piosenek są nielegalne? Napisy.org publikuje napisy przygotowane przez wolontariuszy, a nie dystrybutorów. Nie kradnie więc własności intelektualnej. Odpowiedz Link Zgłoś
benedictxvi Re: Chwilka, chwilka 05.01.06, 11:12 nic takiego nie napisałem odpisałem tylko na posta, w którym ktoś oświadczył wszem i wobec, że serwisy z napisami nie sprzedawały reklam. wkleiłem linki, które pokazują coś zupełnie przeciwnego. i nic więcej. nie oceniam, tylko stwierdzam fakt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter_1000 Re: Chwilka, chwilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 15:06 Odszczekuję i przepraszam, byłem zbyt porywczy. Ale między tak niebem a ziemią to reklamy nigdy na napisach.org osobiście nie uświadczyłem. Ale faktycznie to nie świadczy że banery reklamowe nie mogą się tam znaleść. Widocznie na razie brak jest chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ylemai Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 10:43 a może inaczej? jak Szwedzi? :D www.theinquirer.net/?article=28671 już widzę jak polscy policjanci będą się przebijać przez coraz mocniej zaszyfrowany ruch w sieciach p2p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.chello.pl 05.01.06, 11:01 Czy za pożyczenie od kolegi filmu też powinienem zapłacić zaiksowi? Skoro opłata jest dobrowolna, to powinienem ją wpłacać tylko w miesiącach w których mam ochotę ściągnąć jakiś film? Skoro za płytkę zapłaciłem podatek zaiksowi - muzyka i filmy nagrane na płytkę są zalegalizowane. A jeśli znam jakiś film na pamięć i bardzo plastycznie go opowiadam, to powinienem wnieść opłatę jeśli opowiem przez telefon? Czy za posiadanie nośnika (mózgu) i odtwarzacza (struny głosowe, twarz i ręce do mimiki i gestów) powinienem zapłacić zaiksowi? Czy w takim razie jeśli coś ubarwię to błąd nośnika czy ingerencja w prawa? Najgorsze jeśli opowiem publicznie cały megahit i nie będzie to kurna trajler! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sherwood Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.e-pwn.pl 05.01.06, 12:35 Za pożyczenie płytki koledze trzeba opodatkować zelówki, które zużywasz do tego niecnego procederu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Bardzo dobry pomysł! IP: 62.233.249.* 05.01.06, 10:51 Bardzo dobry pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zhar Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 10:52 No prosze wreszcie po latach glupot wreszcie cos powaznego i konkretnego. Trzymam kciuki ze wprowadzenie takiego prawa. Chociaz oplata powinna byc uzalezniona chyba raczej od szybkosci lacza. Bo co innego miec lacze 128kb a co innego np. 2048kb. W kazdym razie jestem jak najbardziej za :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jum Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 10:52 "czyste nośniki są używane do kopiowania gotowych utworów, toteż ich autorom, wykonawcom i producentom należy się rekompensata ze strony producentów tychże nośników" ......głupota.....ja wykorzystuje plyty do nagrywania zdjec sciagnietych z cyfrowki...kto mi odda te 3% ????? Odpowiedz Link Zgłoś
sadek Re: Abonament na ściąganie z internetu 05.01.06, 10:55 Pomysl niby Ok, ale jakos wypowiedz nie jest logiczna. bo niby jak sie ma sciaganie "garażowego nagrania Pink Floyd sprzed 40 lat" do rozdzielania zyskow z nowego "podatku" pomiedzy artystow prezentowanych w radiu? Ze niby za tworczosc Pink Floyd kase dostanie Mandaryna?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Varan Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 11:21 Dokladnie. jezeli gustuje w muzyce ktora nigdy nie jest puszczana w radio to moja oplata, ktora proponuje pan Skubikowski, pojdzie na "hiciory" z radia? Pomysl jest ok ale potrzebna by byla jakas moja deklaracja np. sciagam tylko filmy i oplata wedruje do filmowcow, sciagam tylko mp3 death metal, wiec sory ale nie chce wzbogacac dody tym ze poslucham sobie jakiejsc plytki death metalowej. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KArakula Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.cable.mindspring.com 05.01.06, 16:20 Dokladnie, ja uwazam ze mam znacznie inny gust i kawalki ktore sciagam ZNACZNIE odbiegaja od radiowej sieczki, poatym w radio puszcza sie to co wynegocjuje artysta z nadawca (nie wiem czy sie dobrze wyrazam, ale chodzi mi o odplatne promowanie np. Mandaryny). P2P nie da sie przechytrzyc, ale artysta moglby zaproponowac wplacanie datkow na swoje konto. Placilby ten, kto sie do tego poczuwa (ja sie poczuwam), ale dla ktorego 50+ zl za plyte to znacznie za drogo. Mysle ze rozwiazanie iTunes jest jednym z lepszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Nie ciesz się za szybko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 10:57 "Proponowana opłata nie będzie jednak dotyczyła filmów, muzyki itd., które sami producenci udostępniają za opłatą w sieci, m.in. w sklepach internetowych takich jak iTunes, Amazon.com. Obejmowała będzie za to utwory, które krążą w sieciach wymiany plików (p2p), łącznie z tekstami, publikacjami naukowymi itd." Czyli wymienianie się aktualnymi filmami/muzyką jak jest piractwem tak ma nim pozostać. Jedynie ktoś chce dodatkowo chapać kasę za utwory których i tak nie jest już w stanie normalnie sprzedać! "Abonament za p2p" jest może warty rozważenia ale wyłącznie jeżeli: 1) Będzie legalizował wymianę wszystkich utworów łącznie z tymi które są aktualnie sprzedawane. Inaczej każdy Gutek założy sobie sklep internetowy gdzie będzie "sprzedawać" swoje filmy po 10 mln $ sztuka i tym samym formalnie wyłączy swoje utwory spod tego abonamentu. 2) Będzie explicite legalizował również udostępnianie utworów (w p2p pobieranie jest równoznaczne z udostępnianiem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomir wydaje mi się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 11:05 Że autor tak właśnie proponował. Niedotycznenie opłaty, miałoby zwalniać z niej tych, którzy już płacą za utwory kupując je w sklepach internetowych. Inaczej, cała koncepcja nie miałaby sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomir Bardzo dobry pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 11:03 Może wreszcie zniosą to "realistyczne" prawo nakazujące przed każdym samochodem biec facetowi z czerwoną flagą i dostosują się do zaistniałej sytuacji technologicznej :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucases czyste SF IP: 62.189.241.* 05.01.06, 11:06 a co z prawem do prywatnosci? dlaczego provider bedzie mogl sprawdzac moj przywatny transfer? a jesli bede wysylal mp3 mailem? a jak ten provider bedzie mi monitorowal czy nie sciagam sobie wylacznie darmowych, amatorkich animacji z Koreii?? co na HDD mi wejdzie i przegladnie sobie? Provider moze monitorowac zrodlo, nazwe pliku i zawartosc textu. A jak zmonitoruje video, skompresowane pliki? Jak zbada procent dziel zagranicznych? jak to, jak tamto. BZDURA i bezczelny podatek! odpusccie te wszystkie 3%ty na Zaiksy i inne badziewia to bede wylacznie kupowal oryginaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomir daj spokój facet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 11:10 Propozycja jest bardzo rozsądna. Co do monitorowania: myślę, że sprawa by była i tak pro forma jedynie. W końcu w usa coś tam niby monitorują z nędznym skutkiem bardzo. Chodzi o to, żebyś miał zgodną z obowiązującym prawem, niedrogą alternatywę. Nie widzę sensu się oburzać na "bezczelne podatki", przecież to kwota 10 krotnie mniejsza niż cena najtańszego dostępu do netu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
bjorsky Świetna Propozycja 05.01.06, 11:23 Uważam że propozycja Pana Skubikowskiego jest bardzo dobra, ja osobiście kupuję tylko oryginalne płyty (jakoś mam wpojone od małego że nie wolno niczego kraść) i przyznam, że denerwuje mnie fakt, iż wiele osób ma to samo za darmo , płacili by wprawdzie mniej, ale jednak - poza tym tak jak jest napisane w artykule - prawo musi nadążać za rzeczywistością, a tej zmienić się nie da. Inna sprawa jest taka, że nie zgadzam się, iż firmy fonograficzne czy dystrybutorzy tracą na piractwie - otóż znam wielu ludzi którzy gdyby nie posiadali pirackiej wersji płyty, nie kupili by i tak oryginału bo ich na to nie stać. Zyskują wprawdzie piraci ale nie odbija się to negatywnie na wytwórniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: Świetna Propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 13:04 > ja osobiście kupuję tylko oryginalne płyty > (jakoś mam wpojone od małego że nie wolno niczego kraść) krasc? wlasnosc intelektualna ma sie do wlasnosci tak jak demokracja ludowa do demokracji. taka niby wlasnosc, ktora ma jakis taki troche podobny status prawny jak wlasnosc fizyczna, ale tak naprawde nie ma z nia nic wspolnego. tzw. "wlasnosc intelektualna" to definicja perswazyjna, ktora dziala na ludzi, ktorzy nie zastanawiali sie nigdy czym naprawde jest wlasnosc. a charakteryzuje sie ona miedzy innymi wylacznoscia - istnieje tylko jeden dysponent wlasnosci (jesli ktos jest wlascicielem czegos 'na spolke' to jest jedynym dysponentem swojego udzialu). w przypadku informacji (muzyka, obraz, tekst) moze ich byc kilku - moze istniec nieskonczenie wiele kopii tej samej informacji, kazda z innym dysponentem. chocby z tego powodu stosowanie bez zastanowienia tych kategorii, ktore automatycznie i bezrefleksyjnie stosujemy i uwazamy za oczywiscie sluszne w przypadku wlasnosci rzeczywistej - dla "wlasnosci intelektualnej" moga sie okazac zupelnie pozbawione podstaw. artysta moze decydowac czy ci sprzedac plyte ze swoja muzyka, ale nie moze decydowac co bedziesz z nia dalej robic, tak samo jak producent samochodu nie moze decydowac jakimi drogami bedziesz jezdzil, ani jaka benzyne lal do baku. jak ktos chce udostepnic komus kopie utworu to powinien miec do tego prawo, bo NIE POZBAWIA artysty niczego, a NA TYM wlasnie POLEGA KRADZIEZ. ktos powie - pozbawia potencjalnych zyskow. ale to nie ma nic wspolnego z kradzieza - jak dwie firmy konkuruja to tez pozbawiaja sie zyskow, a nikt nie mowi o kradziezy. nie potrafisz zarobic w danej rzeczywistosci - trudno - twoj problem. zrob cos, zebys mogl. zmien model biznesowy, a nie przemoca zmuszaj (a na tym polega stosowanie aparatu prawnego) innych do dostosowania sie do ciebie. jesli artysci albo posrednicy nie potrafia stworzyc wartosci, za ktora chce ktos placic, to znaczy, ze powinni zajac sie czyms innym. oczywiscie nikt chyba nie mysli, ze gdyby zlikwidowanoby prawa autorskie nagle przestalaby powstawac muzyka, filmy i ksiazki. niewatpliwie ubyloby sporo publikacji, zwlaszcza tych czysto komercyjnych, ale czy straty tym wywolane nie przewazylyby korzysci zwiazanych ze znacznym ulatwieniem dostepu do dobr kultury? poza tym wiekszosc artystow zarabia glownie na koncertach, gadzetach i reklamach, a internet jest doskonalym sposobem na promocje. nawiasem mowiac podobnie bylo dawno dawno temu z proba delegalizacji magnetowidow w stanach (gdy byla to nowosc), bo mozna ich uzyc do nagrywania filmow z telewizji co mialo doprowadzic do bankructwa filmowcow. sad sie nie zgodzil i w ciagu paru lat kasety wideo staly sie glownym zrodlem przychodu hollywood. tworcy boja sie nowego i nieznanego, najchetniej by chcieli, zeby wszystko zostalo po staremu, ale istota wolnego rynku jest to, ze on ewoluuje. jak pokazuje historia - z korzyscia dla wiekszosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Świetna Propozycja? IP: *.net.autocom.pl 05.01.06, 18:02 Nie kradnę - słucham muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggross Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 05.01.06, 11:16 Panie Skubikowski - cienki był z Pana piosenkarz, jeszcze gorszy tekściarz - Pan się tak nie martwi o to piractow - Pana "utworom" ono nie grozi... Odpowiedz Link Zgłoś
aga.spych Prośba 05.01.06, 11:24 Mam wielką prośbę do Was.Napiszcie prosze skąd moge ściągnąć polską muzykę.Mam internet od niedawna i nie za bardzo się na tym znam.Mam jakiś jeden adres The Pirate Bay,ale może Wy znacie lepsze.Z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
ann43 Re: Prośba 05.01.06, 11:39 poki co to nielegalne. wiec nie licz ze ktos ci poda adresy. szukaj szukaj dziewczynko. pytaj, ale prywatnie, znajomych pytaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex Re: Prośba IP: 80.54.32.* 05.01.06, 13:00 Po co Ci jakiś Pirate Bay?Wpisz do Bear Shere,Overnet czy eMule o jakie kawałki Ci chodzi i problem rozwiązany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alamaut Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 11:29 Pomysł jest rewelacyjny.Kto chce i go stac kupi film na DVD w sklepie czy kiosku..kogo nie stać bedzie sie mordować z mułem albo innym osłem..ale zapłaci piątke i tez ma spokój..a kto nie chce darmochy..toi tak ją znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej_aszek Czyli jestem "OKRADANY" !!! 05.01.06, 11:30 "Np. od 1994 r. pobieramy opłaty od sprzedaży czystych nośników, czyli kaset wideo i magnetofonowych, a także płyt CD i DVD. Opłata stanowi 3 proc. ceny i jest przekazywana m.in. na rzecz wykonawców, których utwory są odtwarzane m.in. w radiu. Ustawodawca założył, że czyste nośniki są używane do kopiowania gotowych utworów, toteż ich autorom, wykonawcom i producentom należy się rekompensata ze strony producentów tychże nośników." Przeczytałem to i trochę się zdenerwowałem! Jakim prawem jakies łapserdaki domniemają co robię z nośnikami? A może ja wyplatam z taśm chodniczki a z płyt robię ozdoby choinkowe! Skąd ci ZŁODZIEJE mają prawo powodować, że muszę płacić więcej? Niby tacy święci i chcą złodziejstwo ukracać, a tymczasem sami stosują "prawo" odpowiedzialności zbiorowej: jak ktoś kupuje nośniki, to na pewno kradnie! A dlaczego niby mają płacic więcej ludzie, którzy sobie swoje własne rzeczy nagrywają (muzykę, zdjęcia , obrazki i inne dobra tworzą nie tylko tzw "artyści", że o dokumentach już nie wspomnę!)? Chore to! Pozdrawiam wszystkich, którzy nagrywają i przepłacają 3%! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CyberKid Re: Czyli jestem "OKRADANY" !!! IP: 82.139.23.* 05.01.06, 16:00 Calkowicie Cie popieram. To jest totalna bzdura. Nie wiem dlaczego mam placic wytworniom za to ze wypale sobie na cd najnowsza dystrybucje Linuxa, swoje wazne dane czy film - pamietke nakrecony kamera cyfrowa albo mojego autorstwa program, ktory potem sprzedam np na allegro. Co to ma wspolnego z wykonawcami muzyki i dlaczego mam placic im za to ze ktos uzywa czystych plyt do piracenia. Jak juz zmierzamy w tym kierunku to moze jak ktos zrobi napad na bank to niech wszyscy jego klienci zrobia sciepe aby pokryc zrabowana gotowke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CyberKid hahahahahahahahahahahahahahahahah ahaha IP: 82.139.23.* 05.01.06, 11:41 Pekam ze smiechu. Niby jak maja monitorowac to co sciagam bez nakazu sadowego? Ostatnio glosno bylo z podsluchiwaniem rozmow telefonicznych i ruchu internetowego w USA. Jak sie okazalo bylo to nielegalne mimo iz Bush tlumaczyl to walka z terroryzmem. Poza tym potrzeba naprawde dobrego sprzetu do analizy takiego ruchu a w Polsce dostawcy uslug internetowych nie sa w stanie nawet dostosowac sie do planowanej ustawy, ktora kazala by im monitorowac ruch sieciowy swoich uzytkownikow a nastepnie w razie potrzeby udostepniac te dane policji. Zreszta jak juz ktos tutaj napisal w komentarzu, ze skad oni beda wiedzieli czy dany material jest chroniony prawami autorskimi? Tak czy siak, jakby mieli wprowadzic opcje monitoringu to powstana lepsze sieci p2p, ktore beda odporne na podsluchiwanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraiczek Re: hahahahahahahahahahahahahahahahah ahaha IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 05.01.06, 11:57 No właśnie, dobrze że to rozumiesz, bo reszta jest zachwycona opowiadaniem bzdetów Odpowiedz Link Zgłoś
blichtr Jest z tym kilka problemów 05.01.06, 11:48 Jak się przeczyta te propozycje - zarówno tekst wywiadu jak i samą propozycję, która jest do niego podlinkowana, to wynika z tej lektury, ze jedyna propozycja polega na dodaniu oplaty za pobieranie plikow z internetu. Nie ma zadnych podstaw - z tego co udostepniono - by wnioskowac ze cos zostanie zalegalizowane. To co jest nielegalne teraz - bedzie i potem - po wprowadzeniu proponowanej przez p. Skubikowskiego noweli. Co wiecej - to co nowela ma lelgalizowac, czyli pobieranie muzyki przykladowo z internetu jest i teraz legalne na podstawie art. 23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zreszta tu jest wiecej watpliwosci na ten temat: prawo.vagla.pl/node/5904 Odpowiedz Link Zgłoś
no.morro Re: Jest z tym kilka problemów 05.01.06, 11:52 Pan Skubikowski chyba nie zna Prawa Autorskiego bo ściąganie plików na własny użytek nie jest w RP nielegalne. Można sie zastanowić czy udostępnianie (sprawa dyskusyjna) ale nie ściąganie. Odpowiedz Link Zgłoś