Dodaj do ulubionych

Przestępczość komputerowa.Modus operandi

10.05.10, 19:26
Stop oszustom komputerowym.Są na terenie powiatu włoszczowskiego osoby,które w
celu wyrządzenia innej osobie szkody,bez upoważnienia, wpływają na
automatyczne przetwarzanie,gromadzenie lub przekazywanie danych
informatycznych oraz zmieniają,usuwają albo wprowadzają nowy zapis danych
informatycznych.
Osoby te cechuje ograniczona zdolność rozpoznania znaczenia czynu i
pokierowania swoim postępowaniem w stopniu zbliżonym do znacznego.
Obserwuj wątek
    • maciekjuzun47 Re: Przestępczość komputerowa.Modus operandi 10.05.10, 20:01
      Zapraszam do dyskusji na temat ustawowych znamion przestępstwa z punktu widzenia
      kwalifikacji czynu oraz zaufania do kultury prawniczej w kontekście jej obchodzenia
      • hipohondryk1 Re: Przestępczość komputerowa.Modus operandi 11.05.10, 10:03
        A któż to i jak na odcisk nadepnął, panie Macieju? Ma to jakiś związek z
        "Komitetem Obrony Osób Represjonowanych i Skrzywdzonych"? Proszę nieco rozjaśnić
        swoje zarzuty, lekko masłem maślanym trącającym. Inaczej mówiąc, niewiele z tego
        powyżej wynika...
        • maciekjuzun47 Re: Przestępczość komputerowa.Modus operandi 11.05.10, 16:22
          Zastanawiając się nad problemem przestępczości (sensu largo) nasuwa się pytanie
          natury podstawowej:dlaczego przestępczość o charakterze kryminalnym wzrasta i
          przybiera coraz bardziej niebezpieczne formy-mimo że społeczeństwo staje się
          coraz bardziej rozwinięte w dziedzinie nauki,kultury i sztuki.
          Etiologia agresywnych i kryminalnych postaw u współczesnego homo sapiens wynika
          między innymi ze złego wychowania przez rodzinę,niewłaściwej edukacji w szkole i
          z kryminogennego zachowania środowiska.Zapomniano o kontynuowaniu nauk
          nasyconych humanizmem,takich jak:etyka,estetyka,dbałość człowieka o zdrowie,o
          zdrową przyrodę;zbyt mało lansowane są tzw.dobre wzorce wychowawcze.Z tych
          przyczyn młody człowiek startuje w życie odarty z zasad humanizmu,nastawiony
          jest przede wszystkim na pozyskiwanie dóbr materialnych i to za wszelką cenę.
          Należy powiedzieć stop oszustom komputerowym.Tak jak stop narkotykom.Stop przemocy.
          • nocenzure Re: Przestępczość komputerowa.Modus operandi 11.05.10, 18:51
            bardzo piekny tekst, nasycony wieloma... niestety uogólnieniami... agresywność i kryminalne postawy wynikiem złego wychowania, niewłaściwej (zaniedbanej) edukacji i "chłopaków z sąsiedztwa"... wspaniały tekst maciekjuzun47.... Gdybym był miłośnikiem fantasy z pogranicza Sapkowskiego czy też Norton, byłbys dla mnie uczonym zamkniętym w wieży i prowadzącym swe badania na literaturze... twój tekst dzieli od razu na białe i czarne. może skracając twój wywód - jeśli człowiek będzie źle wychowany, niewłaściwie edukowany i będzie miał znajomych typu "Nico" to będzie oszustem komputerowym? ;-) sorry... nie wiedziałem, że forum Włoszczowy ma swojego bajkopisarza.. :-)
            • maciekjuzun47 Re: Przestępczość komputerowa.Modus operandi 11.05.10, 20:01
              Odsyłam niestety użytkownika nocenzure do literatury prawniczej
              np. Vademecum agenta ochrony i detektywa pod red.prof.dr hab.Czesława
              Grzeszczyka,który opisuje powyższe zagadnienie.
              Znajdzie Szanowny Użytkownik omówienie wskazanego zagadnienia.I wtedy
              ewentualnie oceni związek przyczynowo-skutkowy napisanych uwag.Zawartość
              merytoryczna ma na celu podniesienie świadomości prawno-kryminalistycznej jej
              odbiorców.
              • mutsangpolny Re: Przestępczość komputerowa.Modus operandi 11.05.10, 21:21
                No dobrze Macieju - na razie to jest rerum pogmatwarum i Twoje teoretyzowanie. Podaj konkretne przykłady owej patologii, na naszym terenie - bowiem tu sytuujesz owe delikty. Śmiało!!!
                • pandor1236 Re: Przestępczość komputerowa.Modus operandi 11.05.10, 22:25
                  Nie nier...olcie jak potluczeni wszyscy naraz (!) tylko wskażcie o co
                  chodzi. tez moge powiedzieć co tu czy tam jest nie tak obijając w
                  wawełne;p
              • nocenzure Re: Przestępczość komputerowa.Modus operandi 11.05.10, 22:55
                Vademecum swoje... a życie czasem jest zabawniejsze i bardziej dowcipne niż wywody książkowe... związek przyczynowo skutkowy nie zawsze działa tak jak szanowny uczony Użytkownik sugeruje w swoim poście... działa także Pan Przypadek i główny demiurg: Tubecontinued ;-P zaniżając jednak (wedle szanownego Uczonego) poziom postu zapytam się: kiedy Waść zaczniesz konkretnie a nie tylko spuszczamy wodę do sedesu? może jest to wysublimowane filozoficznie i ma znamiona inteligentnej dygresyjki... ale jak dla mnie to nadal spuszczanie wody....
                • maciekjuzun47 Re: Przestępczość komputerowa.Modus operandi 12.05.10, 05:35
                  to niech Pan-Pani nocenzure spuszcza sobie wode do sedesu.Moze do jest dla
                  Pan-Pani odpowiednie zajecie, a nie polemizowanie z prawnikiem na
                  forum.Pozdrawiam serdecznie
                  • nocenzure Re: Przestępczość komputerowa.Modus operandi 12.05.10, 06:50
                    tak Pan zaczął: "Stop oszustom komputerowym.Są na terenie powiatu włoszczowskiego osoby,które w celu wyrządzenia innej osobie szkody,bez upoważnienia, wpływają na automatyczne przetwarzanie,gromadzenie lub przekazywanie danych
                    informatycznych oraz zmieniają,usuwają albo wprowadzają nowy zapis danych informatycznych.
                    Osoby te cechuje ograniczona zdolność rozpoznania znaczenia czynu i
                    pokierowania swoim postępowaniem w stopniu zbliżonym do znacznego." - wstęp dobry ale niestety póżniej wszystko się rozmyło w prawniczy bełkot, ach, przepraszam... inteligentne polemizowanie z prawnikiem na forum. Nie wiem, czy ma Pan aż tak dłuuugi wstęp do konkretów, czy też koledzy prawnicy mają Pana dość w polemice i z braku czasu ( i kontrrozmówców) przerzucił się Pan na forum, szukając tu podniety intelektualnej w quasifilozoficznych dywagacjach i prawniczych owijaniach prawdy w bawełnę...
                    • hipohondryk1 Re: Przestępczość komputerowa.Modus operandi 12.05.10, 07:33
                      Daj spokój. Będzie nas raczył bełkotem bez ładu i składu, pan wielki jakiś
                      prawnik zapewne po wyższej szkole wszystkiego i niczego. Ja dalej nie wiem jaki
                      ma sens założenie tego wątku, bo ani opowiada o kimś, ani o czymś, a niedługo
                      będzie nawoływał do modlitwy i ostrzegał że jak PO wygra wybory to SB wróci...
                      • tru-dru Re: Przestępczość komputerowa.Modus operandi 12.05.10, 08:02
                        No cóż - prawdopodobnie maciejjuzun uczy sie pisać, przekładając swą wiedzę jurydyczną na grapho wprawki. Jak trafnie zuważono jest to gaworzenie (może bełkot, jako pragną niektórzy), gdzie tzw. "myśl przewodnia" jest słabo wyartykułowana, brak "kierunku logicznego" owych wypowiedzi. Jaki czas i miejsce akcji ? - gdzie reguła 3 jedności ?! Odpowiedz: skąd przybywasz, dokąd idziesz, czego pragniesz ?
                        • bejca1234 Re: Przestępczość komputerowa.Modus operandi 12.05.10, 09:25
                          ale się koledzy rozwodzą. ja to krótko : to takie pier...lenie kotka za pomocą młotka
                      • nocenzure Re: Przestępczość komputerowa.Modus operandi 12.05.10, 09:31
                        tym razem zgadzam się z Toba hipciu. Może parafrazując wypowiedź tego Pana: stop oszustom komputerowym... stop narkotykom... Stop przemocy... stop masłomaślanym postom?
                        • maciekjuzun47 Re: Przestępczość komputerowa.Modus operandi 12.05.10, 17:14
                          OOOOO widze,że odezwała się opinia społeczna.Ciekawe spostrzeżenia.Widzę
                          jednak,że brak Państwu podstawowej wiedzy i normalnego myślenia.
                          Ten temat poruszyłem celowo.Sprawdzałem Państwa opinie i zdanie.Uważam,że szkoda
                          czasu na prowadzenie rozmów na forum.Nie ten poziom jak dla mnie.Bardzo proste i
                          płytkie myślenie rozmówców.Więcej na ten temat z Państwem nie ma sensu
                          rozmawiać.Dowidzenia.
                          • maciekjuzun47 Re: Przestępczość komputerowa.Modus operandi 12.05.10, 17:15
                            Test wypadł negatywnie...
                            • hipohondryk1 Re: Przestępczość komputerowa.Modus operandi 12.05.10, 21:43
                              Pogratulować inteligencji. A w szkole nie uczyli kultury, pisania i czytania ze
                              zrozumieniem? Piszesz pan że są tu jacys hakerzy co mieszają, bełkoczesz,
                              żadnych konkretów i potem się okazuje że to test... zajmij się pan swoim
                              "Komitetem Obrony Osób Represjonowanych i Skrzywdzonych" i szukaj czarownic.
                              Mogę założyć wątek związany z moją pracą i wykształceniem. Założę się, że nie
                              zrozumiesz pan ani w ząb. Inni podejrzewam też. To znaczy że wszyscy to debile?
                              To spójrz pan w lustro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka