Dodaj do ulubionych

Legendy, historie

25.06.06, 17:44
Znacie legendy lub różne historie czy opowieści na temat dawnych dziejów
Włoszczowy? Jeśli tak to bardzo proszę o zamieszczenie ich w tym poście.
Obserwuj wątek
    • qrodek1 Re: Legendy, historie 25.06.06, 17:50
      natknąłem się na coś takiego w sieci:
      Podobno 3 figury: św. Jana Nepomucena (na kopcu), św. Floriana (w rynku) i św.
      Floriana (przy skrzyżowaniu ulic Kusocińskiego z Partyzantów), tworzą trójkąt,
      pośrodku którego jest ponoć ukryty drogocenny skarb.
      • lexus15 Re: Legendy, historie 10.11.06, 12:51
        Ciekawa jest historia Podzamcza przyłączonego do Włoszczowy w 1919r.Oficyny
        dawnego zameczku Szafrańców z XIVw. istnieją do dziś. Był to gmach zbudowany z
        cegły, w głównym korpusie jednopiętrowy, mający skrzydła parterowe i obszerne
        sklepione podziemia. Fronton zwrócony do dziedzińca, okolonego oficynami dla
        służby.Całośc otoczona fosą.Zatrzymał się tam w 1655r. Jan Kazimierz uchodzący
        przed Szwedami. Tu również 26 marca 1657r. zatrzymał się król szwedzki Karol
        Gustaw, po ustąpieniu z Piotrkowa.W drugiej połowie XIXw.Podzamcze nabył od
        hr.Komorowskiego Stanisław Niemojewski z Oleszna, w lewej oficynie mieszkał na
        pocz.XXw. jego syn, ostatni właściciel Włoszczowy - Seweryn iemojewski.Mieszkał
        w niej pod koniec XIXw. również mój pradziadek Jan Wypych -zarządca majątku
        Podzamcze Niemojewskich(220ha)i jego żona Waleria Niemojewska.Urodziła się tam
        w 1879r.moja babcia - Helena Wypych. Również obecnie mieszkają tam potomkowie
        Niemojewskich.Przydałyby się prace archeologiczne w zasypanych piwnicach
        głównego korpusu zameczku(dworu)oraz restauracja fosy, która zarasta i
        miejscami wyschła. Mogłaby to byc atrakcja turystyczna, a obecnie mało kto zna
        to miejsce.
        Pozdrawiam
        T.Drogosz z Warszawy
        • sven60 Re: Legendy, historie 10.11.06, 13:41
          Tak to wszystko prawda, ciekawa opwieść też słyszałem to od swojego dziadka,z
          tym że ostatni własciciel to Sergiusz a nie Seweryn tak mi przekazał dziadek.
    • sven60 Re: Legendy, historie 10.11.06, 13:49
      Nie wiem dokładnie kiedy, ale na podzamczu swego czasu nocwała Caryca
      Katarzyna,która podobno znaczną część swojej gotówki wozila ze sobą , przez co
      dwoch pachołków dosłownie dzień i noc siedziało na skrzyni z pieniędzmi(żyje
      jeszcze we włoszczowie 98 letnia kobieta, która zna ten fakt z opowieści swojej
      babci)Caryca lubiła też ponoć polować w naszych lasach.

• relaxy Re: Legendy, historie 08.03.16, 10:53
      wmzw.plenerownia.com/exposition/33/Legendy
    • adspa600f Re: Legendy, historie 11.09.16, 20:22
      Historie ależ proszę : www.facebook.com/Historia-Ziemi-W%C5%82oszczowskiej-910726592315647/

a o legendach można zasłyszeć od prawie każdego mieszkańca bo można je wymyślić na poczekaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka