Dodaj do ulubionych

kicia wymiotuje, co to może być ???

IP: 217.97.128.* 05.02.04, 09:20
Moja półroczna kotka wymiotowała wczoraj rano i dziś w nocy. Wyglądało to jak
piana, nie było tam nic nieprzetrawionego. Zastanawiam się, jaka moze być
przyczyna. W pozywieniu nie mogło byc nic niedobrego. Poza tym zachowuje się
normalnie, bawi się jak zwykle, je jak zwykle.
Macie podobne wypadki ze swoimi kotami?
Obserwuj wątek
    • basia553 Re: kicia wymiotuje, co to może być ??? 05.02.04, 09:38
      Nalizala sie wlosöw! Dla moich kotköw mam zawsze doniczke z trawa, a opröcz
      tego daje taka specjalna paste z tuby, ktöra pomaga na wydalenie polknietych
      wlosöw droga naturalna. Moje koty za ta pasta szaleja, najwyrazniej im smakuje.
      U nas nazywa sie to MaltSoft, nie wiem jakie sa w Polsce. Zapytaj ewentualnie
      weterynarza.
      • Gość: mysikluliczek Re: kicia wymiotuje, co to może być ??? IP: 212.244.32.* 05.02.04, 10:45
        Polecam BEZO-PET, moj kotek ja uwielbia
    • Gość: miki Re: kicia wymiotuje, co to może być ??? IP: *.icenter.pl 05.02.04, 10:55
      a kiedy była odrobaczana? bo jeśli ze 4 miesiące temu to odrobaczyłabym ją
      ponownie i przy okazji wet by ją obejrzał... lepiej dmuchać na zimne, młode
      kociaki bardzo łatwo łapią wszelkie wirusy, mam nadzieję, że mała była
      szczepiona
      • Gość: ima Re: kicia wymiotuje, co to może być ??? IP: 217.97.128.* 06.02.04, 10:51
        Dziekuję wszystkim za rady i donoszę, że kicia czuje sie dobrze, przynajmniej
        tak wygląda i więcej wymiotów nie było. Teraz bawi się swoją ulubioną myszą i
        przeszkadza mi pisac.
        Kota była szczepiona 3 mies. temu i odrobaczona 4 mies. temu. Poza tym to jest
        kot wychodzący tylko na smyczy parę metrów od domu a ostatni spacer miała kiedy
        jeszcze leżał snieg, więc nie mogła tam nic zjeść. Może połknęła coś
        niejadalnego, bo gryzie wszystko, co tylko uda jej się w domu upolować.
        Oczywiście chowam wszystkie małe, groźne dla kota przedmioty, ale kto wie.
        Obiecuję, że pójdę do weta, gdyby znowu coś się działo.
        Pozdrawiam.
        • tusinka Re: kicia wymiotuje, co to może być ??? 10.02.04, 09:45
          Witaj,

Ciesze sie, ze z kicia jest dobrze. Mamy 3 kiciaki (2 kotki + 1 kot po wyszyciu
          cewki). Pusia wymiotuje siercia jesli jej nie wyczesze, a po pastach to juz na
          100% wymiotuje. Z tamtymi nie ma takich "klopotow". Co do kwiatow, o ktorych
          jest mowa w postach to faktycznie wiele jest szkodliwych lub wrecz trujacych.
          Twoja kicia mogla zjesc robala, lub jakies paskudztwo, ktore jej zaszkodzilo.

Pozdrawiam Tuska + 3 ogony + 1 psiury ;)
    • Gość: Gertrudzia Re: kicia wymiotuje, co to może być ??? IP: *.waw.pdi.net / *.waw-smy.leased.ids.pl 05.02.04, 13:29
      Moja kicia też wymiotowała, dość regularnie,co kilka godzin. Przy tym zupełnie
      straciła apetyt. Okazało się, że angina. Nie chcę Cię straszyc, ale jeśli poza
      wymiotami zauwazysz inne niepokojące objawy, idź do lekarza.
      • Gość: miki Re: kicia wymiotuje, co to może być ??? IP: *.icenter.pl 05.02.04, 13:41
        ja bym tam nie czekała na dodatkowe objawy, dla świętego spokoju
        skonsultowałabym z wetem

niedawno słyszałam o kocie, który przez 3 lata był okazem zdrowia aż któregoś
        dnia miał zaparcie, włascicielka czekała na swego weta, kupiła tylko czopki
        glicerynowe w aptece, w końcu stwierdziła, że jednak idzie do kliniki bo kociak
        zaczął pomiałkiwać - niestety było za późno, organizm był tak zatruty moczem
        (pęcherz przepełniony), że ani kroplówki ani nic nie pomogło, wszyscy w
        rodzinie byli zszokowani, że w ciągu dosłownie paru dni kota juz nie było

wiem to inna sytuacja ale chciałam pokazać, że czasem naprawdę lepiej iść i
        usłyszeć, że wszystko jest ok, że nie ma co się martwić bo to jakiś drobiazg
        niż potem sobie wyrzucać, że się zbagatelizowało
    • carmella Re: kicia wymiotuje, co to może być ??? 05.02.04, 19:17
      moja miala biegunke jakis czas temu, a tez niby niczego zlego nie zjadla.
      Dopiero po kilku dniach zauwazylam, ze znalazla suchy listek gwiazdy
      betlejemskiej i sie za niego zabiera. ta roslina jest podobno trujaca, ale
      mysle, ze polka nie zjadla jej duzo, skonczylo sie na biegunce.
      Moze twoja kotka tez gdzies cichaczem cos zjadla.
      Jednak jak bedzie dluzej wymiotywac to idz do lekarza.
      • Gość: miki Re: kicia wymiotuje, co to może być ??? IP: *.icenter.pl 06.02.04, 07:27
        Carmella pilnuj proszę swojego kociaka przed tym kwiatkiem. Moja koleżanka tak
        straciła kota. Miał ok 9 lat, był zdrowy i nagle któregoś dnia jej mama dostała
        od kogoś kwiatki (musiały być nieźle nafaszerowane chemią) kocurek podgryzał
        sobie listki. Nikt nie zareagował bo co to jest jakieś listki... szczególnie,
        że to byl akurat kwiatek cięty. Po dwóch dniach kot dostał drgawek, zaczęła się
        ostra walka - co kilka godzin kroplówki itp. Nic nie pomogło, kota już nie ma.
        Takie podskubywanie kwiatów może być bardzo groźne! Jest też sporo trujących
        dla kota roślin doniczkowych. Pamiętajcie proszę o tym zanim będzie za późno.
        To tak ku przestrodze piszę.
        • carmella Re: kicia wymiotuje, co to może być ??? 08.02.04, 09:43
          tak tak, wiem, ze sa rosliny trujace!! Pilnuje Polcie przed kwiatkami.
          Wlasciwie to ona sie do kwiatkow nie dobiera, wiec ta gwiazda stala sobie na
          biurku. Musiala stracic jakis suchy platek i go zjesc. Nie jestem tego na 100%
          pewna, ale akurat jak dostala tej biegunki znalazlam suchy listek na podlodze,
          ktory ona probowala zjesc. na szczescie to zauwazylam.
          Teraz juz postawilam go w kuchni na szafce, gdzie nie siega.
          A'propos, znacie moze jakas www gdzie bylyby podane rosliny trujace??
          • ima55 rosliny trujace 09.02.04, 12:43
            Znalazłam w ksiazce Moj kot i ja: amarylis, azalia, strelicja, kaktusy,
            wilczomlecze, kalla, kaladium, klematis, narcyz, difenbachia, papirus,
            pokrzywiec, ostrokrzew, hortensja, irys, konwalia, jemiola, powój, pokrzywa,
            filodendron, ligustr, wisteria, cis i jest to lista niepełna.
            • Gość: miki Re: rosliny trujace IP: *.icenter.pl 16.02.04, 14:33
              to ja jeszcze podam link do strony, gdzie dokładnie wymienione są trujące dla
              kota rośliny
              www.zwierzeta.cisza.pl/rosliny_trujace.html
              w ogóle bardzo polecam te strony, sporo użytecznych informacji

a może to na tyle ważny temat - trujące rośliny, że warto podać linka w nowym
              wątku? sama nie wiem, jak uznacie, że tak to podajcie proszę...
          • goc.jola Re: kicia wymiotuje, co to może być ??? 10.02.04, 09:17
            carmella napisała:

> A'propos, znacie moze jakas www gdzie bylyby podane rosliny trujace??

Uprzejmie proszę: www.cats.alpha.pl/rosliny.htm
            albo: www.zwierzeta.cisza.pl/rosliny trujace.html

Jeszcze raz pozdrawiam
            --
            Jola

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka