michallg 07.11.06, 13:23 czy psu mozna podac doraznie jakis "ludzki" srodek przeciwbolowy? np APAP, ktory jest dosc delikatny i nie podraznia zoladka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pierozek_monika Re: przeciwbolowe dla psa. 07.11.06, 14:06 apap można - ale dostosuj dawkę do wagi psa Odpowiedz Link Zgłoś
michallg Re: przeciwbolowe dla psa. 07.11.06, 14:17 czyli tak na jamnika 10 kg to z 1/4 tabletki? tylko czy taka ilosc zadziala? Odpowiedz Link Zgłoś
marie.walewska Re: przeciwbolowe dla psa. 07.11.06, 14:39 Kup wersje dla dzieci! I dawkuj zgodnie z wagowym dawkowaniem dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
titu_titu Re: przeciwbolowe dla psa. 07.11.06, 14:48 Paracetamolu psom absolutnie nie wolno dawać na własną rękę! Niesterydowe leki przeciwzapalne można podawać psu TYLKO I WYŁĄCZNIE POD KONTROLĄ LEKARZA WETERYNARII. Jeśli sytuacja tego wymaga, podaje się psom PYRALGINĘ. Co się dzieje z Twoim psem, że chcesz podawać mu środki przeciwbólowe? Odpowiedz Link Zgłoś
edmer Re: przeciwbolowe dla psa. 07.11.06, 15:58 najlepiej zgłoś sie do gabinetu weterynaryjnego.Bardzo dobrymi preparatami są Metacam i Rimadyl.Lekarz poradzi ci,który preparat jest odpowiedni na ten rodzaj bólu a poza tym ,jak pieska cos boli najlepiej ,żeby został dokładnie zbadany.Absolutnie nie wolno podawac APAPu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: przeciwbolowe dla psa. 07.11.06, 16:04 no więc mamy sprzeczne informacje, bo mnie weterynarz polecał APAP lub inny paracetamol dla psa Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: przeciwbolowe dla psa. 07.11.06, 16:17 moj to nawet raz na jakis czas mowi zeby psu dac aspiryne:) w tej kwestii nijak nie ma zgodnosci. co do metacanu i rimadylu - to sa bardzo inwazyjne srodki przeciwbolowe, ktore przy dl;uzszym czasie podawania moga uszkodzic watrobę. metacan tak ale w zastrzykach. poza tym rzeczywiscie moze by autorka postu powiedziala co pieskowi jest i czemu chce podawac srodki przeciwbolowe. jak rowniez polecam zrzucic to pytanie na weterynarii - moze nasze panie Wet cos doradza. Odpowiedz Link Zgłoś
edmer Re: przeciwbolowe dla psa. 07.11.06, 19:37 Każdy lek przeciwbólowy jest szkodliwy dla watroby przy dłuższym podawaniu,ale wymienione przeze mnie są specjalnie pracowane dla zwierzat.Niesterydowe leki przeciwzapalne jakim jest Apap uszkadzają błone śluzową zoładka,co może doprowadzic do krwawień z przewodu pokarmowego.Niekiedy psy w starszym wieku sa "skazane" na Rimadyl do końca życia (zwyrodnienie stawów)i wtedy należy kontrolować enzymy watrobowe. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: przeciwbolowe dla psa. 07.11.06, 21:05 wiem czym są leki prze Ciebie wymienione. sama podaje mojemu psu metacan ale w zastrzykach. tak naprawde wiekszosc lekow przeciwbolowych ma skutki uboczne. dlatego tez warto o tym wiedziec. akurat rimadyl ma niestety nienajlepsza 'prase'. tutaj do poczytania www.srdogs.com/Pages/rimadyl.rec.html www.planetazwierzat.pl/forum/viewtopic.php?t=411&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odpowiedz Link Zgłoś