Dodaj do ulubionych

Upaly a psy

IP: *.pl / *.pl 10.06.04, 23:53
W tym roku zastanawiam sie nad wyjazdem do Wloch samochodem z rodzina. Mamy
kochanego pieska - roczny Cocer spaniel angielski, ktorego nie mamy z kim
zostawic i nie chcemy zostawiac, bo bardzo bysmy tesknili. Nie wiem tylko czy
wysokie temperatury nie zaszkodzilyby mu. Bardzo go kocham i zalezy mi na
nim. Pomozcie jesli wiecie cos o znoszeniu upalow przez psy.
Obserwuj wątek
    • krolewna.sniezka Re: Upaly a psy 11.06.04, 01:29
      zaszkodza mu jezeli bedziesz zostawiac go w samochodzie. oprocz tego wszystko
      bedzie dobrze i jezeli lubi plywac to daj mu poplywac i dostep do swiezej wody
      do picia. on moze miec taki lekki szok termiczny jezeli jest nagla zmiana
      temperatury, i jeden dzien bedzie troche oklapniety, ale wystarczy mu dac
      polezec w cieniu i bedzie dobrze.
      • Gość: BlueBerry Re: Upaly a psy IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 11.06.04, 09:17
        dokladnie tak jak powyzej.
        najgorszy dla psa w upaly jest samochod. NIGDY nie wolno go w nim zostawiac.
        podroz tez moze zniesc gorzej dlatego zastanowcie sie nad jechaniem noca a nie
        w dzien. a na miejscu zawsze trzeba pamietac zeby pies mogl polozyc sie w
        cieniu (na plaze zabierac np. parasol) zeby zawsze mial co pic. po kapieli w
        morzu (slona woda) warto go wieczorem porzadnie oplukac. psy roznie reaguja i
        moze miec jakies uczulenie. jesli planujecie przebywanie na plazy to warto miec
        krople do oczu (np. visine) bo pies moze miec od piasku podraznione spojowki.
        warto tez z gory zalozyc ze zawsze ktos bedzie musial wczesniej wyjsc z plazy,
        zrezygnowac z wycieczki, wrocic na kwatere - wszystko okaze sie na miescu. ale
        generalnie nie powinniescie miec klopotow. milego wyjazdu:))))
        • dan8 Re: Upaly a psy 11.06.04, 13:52
          Psy generalnie zle znosza upaly.W odroznieniu od ludzi , mozliwosc ochladzania
          cial maja tylko poprzez jezyk i poduszki lap,wiec tylko przez bardzo mala powie-
          rzchnie ciala.Ludzie poca sie cali.
          Idealnym rozwiazniem w czasie podrozy jest posiadanie klimatyzacji w
          samochodzie.
          Trzeba tez pamietac o zapasie zimnej wody dla pieska.
    • lena_zienkiewicz Re: Upaly a psy 11.06.04, 13:58
      Spoko, też jadę do Włoch z moją Asuntą.Nie znosi upałów najgorzej (to chyba
      dzięki krótkiej sierści).W razie większych upałów polewam ją wodą, co zresztą
      uwielbia poprostu.To jedyny sposób, by móc ulżyć psiakowi.

Pozdrawiam
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Upaly a psy 11.06.04, 18:16
        popieram - polewanie woda woda w upały
        niepopieram - podawanie visine psu na podrażnione ( np. piaskiem ) spojówki.
        • kicia7 Re: Upaly a psy 11.06.04, 19:23
          Mojemu psu na piasek w oczach dobrze robiło płukanie solą fizjologiczną - można
          kupic w aptece takie jednorazówki po 10ml i płukać.
        • Gość: BlueBerry Re: Upaly a psy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.06.04, 20:11
          oczywiscie pies ma swoja masc na oczy (przepisana przez weta) ale jak kazda
          rzecz czasem i ona sie konczy i trzeba ja zastapic czyms. a co zlego jest w
          visine? pare razy zdarzalo mi sie go uzyc na psie oczy i pomagal. ostatnio dla
          odmianu uzywalam takich kropli homeopatycznych w jednorazowkach.

• Gość: Aggy Re: Upaly a psy IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.06.04, 23:58
      Dziekuje Wam bardzo za odpowiedzi :)!! Podniesliscie mnie na duchu bo balam sie
      ze mojemu pieskowi mogloby sie cos stac a tego bym nie chcialabym za nic.
      Samochod ma klimatyzacje i na pewno piesek nie bedzie caly dzien na plazy.
      Pozdrowienia.
      • Gość: kluba1 Re: Upaly a psy IP: *.we.client2.attbi.com 12.06.04, 00:07
        wez jeszcze pod uwage, ze pies w nowym miejscu moze sie wystraszyc, uciec,
        zagubic - powrot z urlopy bylby wtedy straszny !!! sadze, ze nie tylko woda ale
        i trzymanie na smyczy powinny byc caly czas w uzytku.
        • kicia7 Re: Upaly a psy 12.06.04, 23:48
          Ponieważ to spaniel, to może przed wyjazdem zrób profilaktycznie przegląd stanu
          uszu u weta. Z upałem nie ma to nic wspólnego, ale lepiej wiedzieć, że z uszami
          wszystko w porządku. Udanych wakacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka