sylabina 05.04.06, 08:59 Czy możecie mi polecic miejsca wypoczyku dla rodziny z małym dzieckiem? Byłam juz kilka razy w Kamieniu Śląskim, na Górze Sw. Anny, Mosznej. Wystarczy mi do szczescia troche zieleni i ciszy.Moga byc Czechy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emiloos Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 06.04.06, 08:38 sylabina napisała: > Czy możecie mi polecic miejsca wypoczyku dla rodziny z małym dzieckiem? Byłam > juz kilka razy w Kamieniu Śląskim, na Górze Sw. Anny, Mosznej. Wystarczy mi > do szczescia troche zieleni i ciszy.Moga byc Czechy. jeżeli Czechy są okolicą Kędzierzyna to polecam także Wiedeń - przepiękne miasto Odpowiedz Link Zgłoś
sylabina Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 06.04.06, 09:33 Emiloos, przez takich jat Ty to forum leży. Zamiast odpowiedzi na pytanie dowalasz pytającemu. Z mojego domu do granicyz Czechami jest 55 km, jeżeli piszę,że Mosznę i Kamień Śląski już znam, to chyba Twój umysł dopuszcza skót myślowy "okolice" tereny w promieniu do 100 km. No chyba że dla Ciebie weekend to tylko rowerkiem lub pieszo. Za Wiedeń dziękuję - znam. Odpowiedz Link Zgłoś
emiloos Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 11.04.06, 13:45 Zamiast szukać gdzieś blisko - szukacie daleko. Polecam wycieczkę do rezerwatu Boże Oko w Czarnocinie, może potem szlakiem drewnianych kościółków... Przejedź się do Rud obejrzeć klasztor Cystersów i przepiękny park, kolejką wąskotorową możesz się przejechać w Miasteczku Śląskim. Jest dużo różnych możliwości. U nas w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
kleofas11 Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 17.04.06, 22:50 A jak już o Rudach mowa, to rezerwat Łężczok (między Babicami a Raciborzem), który też należy do cysterskich kompozycji krajobrazowych. Albo arboretum w Raciborzu w dzielnicy Obora (można dużo spacerować, jest mini zoo, oczka wodne i przy wejściu gastronomia). A za miedzą Hradec koło Opavy z czerwonym i białym zamkiem (ładne miejsce na spacery, z widokami, azalie też rosną jak Mosznej). W okolicach Krnova 3 wieże widokowe, koło każdej dobre miejsca na spacery). W Jeseniku-Zdroju też można w parku pospacerować a potem podjechać kawałek i wejść na Zlaty Chlum (wieża widokowa). A trochę dalej niż 100km (ale naprawdę warto) jest Beskid Śląsko-Morawski, gdzie m.in. jest miejsce na piękny spacer od Pustevnego do kaplicy Cyryla i Metodego. Albo spacer z Jarnołtówka do Zlatych Hor polami( w ogóle fajna jest trasa Jarnołtówek-Kopa-Zl.Hory- Jarnołtówek; kilka godzin to trwa, zależy jak forma latorośli). I wiele innych okolicznych miejsc, nieważne po której stronie granicy, bo jakie to ma znaczenie tak naprawdę. I tu i tam warto dostrzec pewne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
sylabina Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 18.04.06, 13:24 Rudy to pewnie już Śląsk? Oni mają jakąś bardziej sensowana reklamę regionu, widziałam dodatek do gazety, mapa Śląska ze wszystkimi atrakcjami... Czyli: Rudy Obora Buków Jarnołtówek Czechy i Slowacje zostawiamy na wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
kleofas11 Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 18.04.06, 19:50 sylabina napisała: > Rudy to pewnie już Śląsk? Oni mają jakąś bardziej sensowana reklamę regionu, > widziałam dodatek do gazety, mapa Śląska ze wszystkimi atrakcjami... > Czyli: > Rudy > Obora > Buków > Jarnołtówek > Czechy i Slowacje zostawiamy na wakacje. Sylabino, Rudy to Sląsk, Wrocław też, Kędzierzyn-Koźle też. A K-K leży na Górnym Śląsku, swoją drogą. Nie wiem dlaczego prawie co dzień słyszę, że ktoś jedzie na Śląsk, gdy ma na myśli np. Katowice czy Gliwice. Owszem jedzie; ze Śląska na Śląsk. To jest tak powszechne, że nie jest zaskoczeniem. Tu nie czynię żadnych złośliwości, tylko się dzielę spostrzeżeniem. Prawdopodobnie takie podejście wzmacniają też nazwy województw. Rudy są kawałek za Kużnią Raciborską. Obory to część Raciborza w kierunku Rybnika. Odpowiedz Link Zgłoś
modusoperandi Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 25.07.06, 07:21 Małe sprostowanie Kędzierzyn- Koźle to śląsk Opolski. Odrębna od śląska Górnego kraina historyczno geograficzna Odpowiedz Link Zgłoś
sylabina Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 27.07.06, 10:50 Modusoperandi dzięki, nawet nie chciało mi się polemozowac z tą opinią,że KKoźle to Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
sylabina Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 18.04.06, 13:20 W Rudach byliśmy. Czarnocin - pierwsze słyszę, wiem ,że gdzieś na Racibórz jest jakiś rezerwat ptaków i jakiś drewniany kościółek, ale ile razy jedziemy, nie widzę żadnego drogowskazu. Podobno unikatowe ptaki.Miasteczko Śl. też pierwszy raz słyszę. Byliśmy w Bukowie, prywatny ptasi park i kilka samolotów, dorożek. Chyba najsłabiej znam okolice Raciborza i pewnie tam skierujemy się. Czy sa jakieś przewodniki po Opolszczyżnie? Odpowiedz Link Zgłoś
kleofas11 Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 18.04.06, 20:28 sylabina napisała: > W Rudach byliśmy. Czarnocin - pierwsze słyszę, wiem ,że gdzieś na Racibórz jest > > jakiś rezerwat ptaków i jakiś drewniany kościółek, ale ile razy jedziemy, nie > widzę żadnego drogowskazu. Podobno unikatowe ptaki.Miasteczko Śl. też pierwszy > raz słyszę. Byliśmy w Bukowie, prywatny ptasi park i kilka samolotów, dorożek. > Chyba najsłabiej znam okolice Raciborza i pewnie tam skierujemy się. Czy sa > jakieś przewodniki po Opolszczyżnie? Mam zwyczaj zaopatrywać się w bezpłatne mapy i broszury w instytucjach powołanych do tego by wiedzę o regionie propagować. Ale ze zgrozą zauważam,że Czesi wydają tego sporo, często też po polsku i rozdają punktach informacji turystycznej (centrum Krnova, Opavy, Jesenika,Vrbna itd.), a u nas najczęściej panuje jakaś konspiracja. Jest wydawnictwo i ktoś głęboko to chowa przed przyjezdnymi.Tak było, gdy chciałem ze dwa lata temu zdobyć broszurę w wersji rozszerzonej o raciborskim arboretum czyli ogrodzie botanicznym (wpadła mi gdzieś kiedyś taka w rękę i chciałem potem takąż dla kolegi). "Wyrwałem" ją w końcu z przepastnej szafy w urzędzie, gdzie trafiłem krok po kroku. Ale w Raciborzu jest i tak świetnie. Na styku rynku i ul.Długiej jest informacja miejska, można coś znaleźć (także o Czechach i Niemczech) za darmo. Tam też trzeba wypytać o rezerwat Łężczok, może coś mają. Choć w Krnovie (i Opavie) jest o wiele więcej i ciekawszych materiałów; przyjeżdżasz do Krnova nic nie wiedząc gdzie i co, wchodzisz do informacji (co prawda trzeba tam trafić, też nie każdy wie gdzie to)i bierzesz darmo plan miasta, mapki okolic i różne foldery. Mam stamtąd ekstra zdobycze, np. grubą teczkę z opisem kilku regionów (z zahaczeniem o polskie nadgraniczne okolice) na bardzo dobrym papierze, z mapkami i fotkami. Już sporo miejsc widziałem dzięki temu a przedtem nie miałem pojęcia co tam jest. W Prudniku na parterze urzędu na rynku jest biuro euroregionu. Mają tam wydawnictwa, mapy za darmo. To są wspólne publikacje polsko-czeskie, kilkujęzyczne. Warto wstąpić przy okazji. Ale nie wszystko na raz, teraz mi się przypomniało, że ładnie jest w Pławniowicach (między Ujazdem a Pyskowicami).Pięknie odnowiony pałac, zadbany park (inny styl ale nastrój jak w Kamieniu), niedaleko zbiorniki wodne. A przecież tak blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
sylabina Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 19.04.06, 09:34 Pławniowice znam dośc dobrze, bo moi rodzice od 3 lat mają tam przyczepę kampingową nad zalewem, jeździmy tam co weekend, a rodzice wszystkie letnie miesiące spędzają na wycieczkach rowerowych, mają nawet fajnie zrobioną stronę www.inter.media.pl/nt-bin/rudziniec/zbiornik.htm. Chyba pójdę do urzędu Miasta i może coś mają. W majowy weekend planujemy pojechać do Ostrawy, szukać biura informacji turystycznej? Odpowiedz Link Zgłoś
sylabina Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 19.04.06, 14:01 Internet to kopalnia wiedzy!!! O rezerwacie w Łężcoku www.nedza.pl/plan.php?row=4&col=1 o Rudach www.rudy-wielkie.prv.pl/ o muzeum kolei wąskotorowej w Rudach rudy.go.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kleofas11 Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 19.04.06, 20:02 Świetnie. A od przemysłowej Ostravy 100 razy wolę Opavę. Ale skoro jednak: www.ostravainfo.cz Informacja turystyczna (przepisuję z czeskiego folderu): 1.Ostrava, Nadrażni 686/7 2.Ostrava,westybul Hlavniho nadrażi ĆD (czyli gdzieś w holu głównego dworca kolejowego) 3.Wieża widokowa Nove Radnice, Prokesovo nam.8 A forsując dalej temat Opavy: Horni namesti 69 (tam byłem, to przy ratuszu, mniej folderków niż w Krnovie ale pamiętam, że coś ciekawego znalazłem za ladą, czasem trzeba się wpatrzeć w boczne półki i zakamarki). A wszędzie proponuję popytać o świetną teczkę formatu A4 (niebieska z czerwonym pasem u góry) o nazwie: "Północna Morawa i Śląsk, Propozycje wycieczek w regionie turystycznym." Wszystko po polsku. W teczce luźne kartki ułożone tematycznie, naprawdę wygodna i pomocna rzecz(zdjęcia, mapki). Jak nie mają już na rozdawanie, niech przynajmniej pokażą. Odpowiedz Link Zgłoś
sylabina Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 17.07.06, 09:00 Majowy weekend spedziliśmy w K-KOźlu, ale w ubiegłym tygodniu pojechaliśmy na urlop. Zatrzymaliśmy się w Leśnej Polanie (około 35 km od K-Kożla). jest to dawny ośrodek TP SA. Duże domki kampingowe typu Brda, dla 6-7 osób, świetnie wyposażone,ośrodek strzeżony, ratonicy na basenie, korty tenisowe, boisko do piłki nożnej, piłki siatkowej plażowej, dwa małe brodziki, kilka grilli do dyspozycji gości. Stamtąd jeżdzilismy do Ostrawy, Rud, Bukowa (małe prywatne ZOO), Raciborza, Rybnika. Na 5 dni atrakcji wystarczyło, aż dziwne że to tak blisko od K-Koźla i żal,że w nikt czegos takiego nie zorganizował w Januszkowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
ojczulekdyrektor Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 01.05.06, 23:33 sylabina napisała: > Czy możecie mi polecic miejsca wypoczyku dla rodziny z małym dzieckiem? Byłam > juz kilka razy w Kamieniu Śląskim, na Górze Sw. Anny, Mosznej. Wystarczy mi > do szczescia troche zieleni i ciszy.Moga byc Czechy. hmm...niewygórowane wymagania a więc polecam: jeśli preferujesz aktywny wypoczynek to w okolicach Kędzierzyna mam działke zieloną aż nadto, żonie na imię Ania (Mosznę przemilczę)i mam cichą kosiarkę (unpluged). PS Mówimy po Czesku Odpowiedz Link Zgłoś
sylabina Do ojczulka dyrektora 17.07.06, 09:03 ojczulekdyrektor napisał: > sylabina napisała: > > > Czy możecie mi polecic miejsca wypoczyku dla rodziny z małym dzieckiem? B > yłam > > juz kilka razy w Kamieniu Śląskim, na Górze Sw. Anny, Mosznej. Wystarczy > mi > > do szczescia troche zieleni i ciszy.Moga byc Czechy. > > > hmm...niewygórowane wymagania a więc polecam: jeśli preferujesz aktywny > wypoczynek to w okolicach Kędzierzyna mam działke zieloną aż nadto, żonie na > imię Ania (Mosznę przemilczę)i mam cichą kosiarkę (unpluged). > > PS > Mówimy po Czesku Cóż, swoim dowcipem wzniosłeś się na wyżyny intelektualne. Szkoda że prowincji. Odpowiedz Link Zgłoś
sylabina Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 21.07.06, 13:45 Znalazłam stonke, a na niej: www.k-k.pl/turystyka.html. Odpowiedz Link Zgłoś
wdzydzyk Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 03.09.06, 21:11 Widzę że nie znalazł się nikt, kto dorównałby Twemu poziomowi intelektu. Mimo wszystko mam nadzieję że weekendy spędzasz w godnych Ciebie miejscach. Uniżony - ojciec dyrektor P.S. Myślę że z tą "stonką" również dałaś sobie radę - bo któż jak nie TY Odpowiedz Link Zgłoś
sylabina Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 06.09.06, 18:17 A Ciebie w podstawówce (o przepraszam w szkole podstawowej szanowny panie purysto)nie poinformowali,że przymiotniki piszemy z małej litery??? PS "Mówimy po Czesku" Odpowiedz Link Zgłoś
wdzydzyk Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 06.09.06, 23:34 Proszę Cię, wymień klawiaturę na taką, gdzie działa spacja (to taki długi klawisz u dołu). Podejrzewam że w Twojej Alma Mater nie byłaś prymasem ale oferuję darmowy weekend za poprawne policzenie błędów w poniższym tekście: "Jestem nmieszkanką WM, gdzie jest 10 mieszkań. W u.r. podjęliśmy uchwałę o montażu zaworów termostatycznych (te, które mamy nie działają, więc mam w mieszkaniu 25stopni). Jeden z lokatorów nie wyrazłik zgody i kiedy doszło już do momentu montażu, zapowiedział,że nie wpuści monterów. Przy tym był wtedy w Zarządzie i odmówił podpisania faktury. W Zarządzie już nie jest, ale chcę się asekurować i być na to przygotowana - co z takim lokatorem zrobić? Czy niezamontowanie zaworó przez jednego lokatora może powodować jakieś awarie??? Gość wprawdzie nie rozumie, że kaloryfery to część wspólna, ale kiedy zaleje mu np. mieszkanie może żądać od wspólnoty odszkodowania." P.S. (pod spodem) - szkoły podstawowe nie są od udzielania informacji ! Odpowiedz Link Zgłoś
sylabina Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 07.09.06, 14:10 Prymasem nie byłam i nigdy nie będę, prymusem też nie (obrona pracy magisterskiej u prof. Balcerzana na +4 - jeżeli to nazwisko coś Ci mówi), jeżeli to miałeś na myśli. Nie rozumiem dlaczego moja skromna osoba zajmuje Cię tak bardzo,że aż szukasz moich wypowiedzi na innych forach - jak zauważyłeś odpowiedziało mi na forum nieruchomości kilka osób w sposób rzetelny i konkretny i jakoś nikomu nie przeszkadzały literówki, i takich odpowiedzi oraz podpowiedzi oczekiwałam, zadając swoje pytanie na forum miasta K-Koźla. Dodam,że nikt nigdy na żadnym forum nie czepiał się literówek, no ale skoro Cię to drażni, to Twój problem, a ja nie mam czasu na śledzenie Twoich wypowiedzi na innych forach. Jeżeli temat atrakcji turystycznych dla młodych rodzin z dziećmi z okolic K-Koźla jest Ci obcy, jeżeli denerwują Cię moje literówki, a mój poziom uważasz za denny, a do tego nie masz nic do powiedzenia na ten temat, to po prostu tu nie zaglądaj. Dzięki emiloos i kleofas11 dowiedziałam się czegoś ciekawego o możliwościach spędzania wolnego czasu. I za to im jestem wdzięczna. Niestety forum K-Koźla zawsze rozwalą od środka ludzie jak Ty, zamiast powiedzieć coś na temat, staraja się być dowcipni. Albo tipsy, knajpki, wymiana instalacji itp, dlaczego więc nie atrakcje turystyczne??? A teraz czego się doczepisz kolokwializmu "rozwalą"? Aż boję się dowiedzieć, od czego są Twoim zdaniem szkoły podstawowe, bo moim od podawania informacji również. Odpowiedz Link Zgłoś
sylabina Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 07.09.06, 14:13 A już rozumiem Twój dowcip: dla Ciebie P.S to znaczy pod spodem, a dla mnie (i dla milionów ludzi na świecie) post scriptum, czyli po napisaniu. Ha, niezły żart!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wdzydzyk Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 07.09.06, 19:47 Kiepskie masz poczucie humoru. Moje pierwsze "re" było (mam nadzieję) niewinnym żartem, natomiast Twoje reakcje były kąśliwe więc chyba jesteś zbytnio przewrażliwiona na swoim punkcie. Skoro tak Cię to dotknęło - przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot31 Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 21.09.06, 12:38 jak widze po dacie to ogloszenie dawałaś już dawno ale dopiero dziś trafiłam na tą stronei polecam wybrać się na wycieczkę do Toszka jest to miejscowość oddalona jakieś 26 km.od K-K jest to droga przez Ujazd w kierunku Pyskowic dokładnie za zjazdem na autostradę jedziemy prosto i pierwszą wioską jest Niewisze i tam druga w lewo jest znak drogowy z nazwą Toszek . od tego miejsca dzieli nas jeszcze jakieś 7 minut drogi. W Toszku trzeba sie kierować na rynek i z rynku w lewym kierunku ul. Zamkową jest za 60 m.parking przed pęknymi ruinami zamku można tam naciesyć oko ładnymi widokami starych murów za dodatkową opłatą 2zł mozna zwiedzić basztę wraz z przewodnikiem.jest miejsce by spocząći coś przekąsić , mała kawiarenka z daniami szybkiej obslugi z mikrofalówki oraz można zamówić pyszny deser lodowy i do tego kawusię :) teren cały zielony i bezpieczny dla małych dzieci:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
osiolkolandia Re: Gdzie spedzac weekendy okolice Kędzierzyna 14.11.15, 10:36 dorzucę się do tego starego tematu i do już wymienionych dodam - palmiarnia w Gliwicach (40km od KK) - Brynek, ładny zameczek/pałacyk i ciekawe okolice do spacerowania (51km) - obecnie, chociaż ponad 100km, Zoo we Wrocławiu z ciekawym afrykarium Odpowiedz Link Zgłoś