nokturnus 15.01.25, 19:56 Od pojawienia się tego imienia w zabawie kalendarzowej, nie mogę przestać o nim myśleć. Syna się, co fakt, nie spodziewam ale możliwe, że wątek się kiedyś przyda, choćby komu innemu. Zgaduję, że w Polsce nie występuje ono, ponieważ sam o nim nigdy nie słyszałem w środowisku chociażby i zapewne przywodzi na myśl tylko rzekę. Co o nim sądzicie? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remigia1 Re: Nilus 15.01.25, 22:09 Cześć Mi się ono przez dłuższy czas bardzo podobało, nawet miałam je na swojej liście. Jednak jest taki święty prawosławny (Nił), no i to imie bywa nadawane w Rosji (niby rzadko, ale na pewno częściej niż Nilus w Europie Zachodniej). To trochę zniechęciło mnie do tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Nilus 15.01.25, 22:18 Cześć Bardzo podoba mi się ale jako Nil. Choć Nilus brzmi jakby tajemniczo. Uwielbiam też Nilę Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Nilus 16.01.25, 11:48 Tak samo myślę. Dla mnie jest jak Kaj i Gerda - piękne, baśniowe, magiczne 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Nilus 15.01.25, 23:44 Szczerze mówiąc Nilus nie bardzo mi leży, w sumie nie wiem czemu. Chyba głównie dlatego, że kojarzy mi się jakoś tak... medyczno-anatomicznie. Jak łacińska nazwa jakiejś części ciała albo coś w ten deseń. Z podobnie brzmiących imion wolę chyba skandynawskiego Nilsa. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Nilus 16.01.25, 05:23 Czuję wewnętrzny opór wobec imion męskich kończących się na -us, takich jak Linus czy Nilus - mam poczucie, jakby były nie do końca spolszczone, jakby to miało być Nilusz czy Niliusz. Poza tym zastrzeżeniem imię jest ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Nilus 16.01.25, 11:21 emnilda.wolna napisała: mam poczucie, jakby były nie do końca spolszczone, jakby to miał > o być Nilusz czy Niliusz. Albo Nil, bo np. Severus jest spolszczony jako Sewer. Odpowiedz Link Zgłoś