15.01.25, 19:56
Od pojawienia się tego imienia w zabawie kalendarzowej, nie mogę przestać o nim myśleć. smile
Syna się, co fakt, nie spodziewam ale możliwe, że wątek się kiedyś przyda, choćby komu innemu.
Zgaduję, że w Polsce nie występuje ono, ponieważ sam o nim nigdy nie słyszałem w środowisku chociażby i zapewne przywodzi na myśl tylko rzekę.
Co o nim sądzicie?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Nilus 15.01.25, 22:09
      Cześć smile Mi się ono przez dłuższy czas bardzo podobało, nawet miałam je na swojej liście. Jednak jest taki święty prawosławny (Nił), no i to imie bywa nadawane w Rosji (niby rzadko, ale na pewno częściej niż Nilus w Europie Zachodniej). To trochę zniechęciło mnie do tego imienia.
    • miaumia Re: Nilus 15.01.25, 22:18
      Cześć smile
      Bardzo podoba mi się ale jako Nil. Choć Nilus brzmi jakby tajemniczo.
      Uwielbiam też Nilę smile
      Pozdrawiam serdecznie!
      • losninos Re: Nilus 16.01.25, 11:48
        Tak samo myślę. Dla mnie jest jak Kaj i Gerda - piękne, baśniowe, magiczne 🙂
    • mysz_w_malinach Re: Nilus 15.01.25, 23:44
      Szczerze mówiąc Nilus nie bardzo mi leży, w sumie nie wiem czemu. Chyba głównie dlatego, że kojarzy mi się jakoś tak... medyczno-anatomicznie. Jak łacińska nazwa jakiejś części ciała albo coś w ten deseń. Z podobnie brzmiących imion wolę chyba skandynawskiego Nilsa.
    • emnilda.wolna Re: Nilus 16.01.25, 05:23
      Czuję wewnętrzny opór wobec imion męskich kończących się na -us, takich jak Linus czy Nilus - mam poczucie, jakby były nie do końca spolszczone, jakby to miało być Nilusz czy Niliusz. Poza tym zastrzeżeniem imię jest ładne. smile
      • remigia1 Re: Nilus 16.01.25, 11:21
        emnilda.wolna napisała:

mam poczucie, jakby były nie do końca spolszczone, jakby to miał
        > o być Nilusz czy Niliusz.

Albo Nil, bo np. Severus jest spolszczony jako Sewer.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.