nona_n 15.01.05, 21:01 Nie znalazłam w żadnym kalendarzu takiej formy tego imienia.. myślicie że będa problemy z zarejestrowaniem? Pozdrawiam N. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tawananna Re: Aleks - nie Aleksy, Aleksander 15.01.05, 21:45 Przypuszczam, że to zależy od USC. I prywatna refleksja - przemyśl jeszcze wybór imienia... Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: do tawananna 16.01.05, 14:24 Z powodów wymienionych już przez inne osoby wypowiadające się w wątku... Na gruncie języka polskiego Aleks to zdrobnienie, co już jest pewnym minusem. Ponadto przez wiele osób imię Aleks będzie odbierane jako pretensjonalne typu Kewin czy Dżesika, będące na dodatek przejawem bezmyślnej fascynacji Zachodem (ja nie mówię, że tak jest w Twoim przypadku - ale taka będzie opinia sporej części otoczenia). Dodajmy do tego, że pisownia Aleks wygląda trochę dziwnie, a formy Alex nie zarejestrujesz. W tej sytuacji naprawdę lepiej jest pomyśleć o Aleksym albo Aleksandrze, a zdrabniać imię jako Aleks. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Aleks - nie Aleksy, Aleksander 15.01.05, 23:00 Ale Aleksy jest taaaaakim ślicznym imieniem więc po co je zmieniać?? Zresztą jak to już wielkokrotnie zauważano małego chłopca można nazwać Aleksym ale wołać na niego Aleks. I wtedy problem jest rozwiązany A imię Aleks w takiej właśnie wersji kojarzy mi się z Kewinem i Nikolą, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aleks - nie Aleksy, Aleksander 16.01.05, 01:57 Tak, jak pisała tawi, to zależy od USC. Sa takie, w których problemy na pewno będą, i są takie, w których niestety nie. A Aleks to zdrobnienie i dlatego nie znalazłaś go w kalendarzu. Nadawanie natomiast zdrobnień jest, jak ustaliłysmy, sprzeczne z ustawą "Prawo o aktach stanu cywilnego": Art. 50. 1. Kierownik urzędu stanu cywilnego odmawia przyjęcia oświadczenia o wyborze dla dziecka więcej niż dwóch imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej oraz imienia niepozwalającego odróżnić płci dziecka _______________________________ ______________________________ Poza tym popieram dziewczyny i radzę rozważyć Aleksego lub Aleksandra - nie są takie złe, a obawiam się, że Aleks będzie odbierany przez wiele osób jako imię pretensjonalne... Odpowiedz Link Zgłoś
nona_n Re: Aleks - nie Aleksy, Aleksander 16.01.05, 20:49 dzięki Dziewczyny za Wasze odpowiedzi i sugestie.. przyznam że imie Aleksy brzmi dla mnie bardziej pretensjonalnie niz Aleks, które to kojarzy mi się zdecydowanie bardziej z kulturę wschodnią (którą - fakt - fascynuję się) aniżel zachodem. .ale dałyście mi do myslenia i zdecyduje się pewnie na - po prostu - Aleksandra. "Od zawsze" podoba mi się imię Kuba i bylam pewna, że jak będe miałą synka to tak właśnie dam Mu na imię, ale od pewnego czasu jest bardzo, bardzo popularne i troche mnie to zbija z tropu Zostanę więc przy Aleksandrze.. Jeszcze raz dziękuję, pozdrawiam serdecznie N Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aleks - nie Aleksy, Aleksander 16.01.05, 21:00 nona_n napisała: > dzięki Dziewczyny za Wasze odpowiedzi i sugestie.. przyznam że imie Aleksy > brzmi dla mnie bardziej pretensjonalnie niz Aleks, które to kojarzy mi się > zdecydowanie bardziej z kulturę wschodnią (którą - fakt - fascynuję się) Ależ właśnie Aleksy jest imieniem typowym dla wschodu (Aleksij, Aleksiej). W dodatku już z XV wieku pochodzi polska kopia legendy o św. Aleksym, więc nie ma szans, żeby w Polsce Aleksy był pretensjonalny. Natomiast Aleks natychmiast kojarzy sie z Alexem, Kevinem, Jessicą itd. Odpowiedz Link Zgłoś
jutta2 Re: Aleks - nie Aleksy, Aleksander 16.01.05, 21:49 Hej moj maly ma na imie Alexander w skrocie Alex mieszkam w Niemczech ale w Polsce chyba nie ma imienia Aleks. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_wroclaw Re: Aleks - nie Aleksy, Aleksander 03.02.05, 12:48 Hej Można zarejestrować Aleks, znajoma tak nazwała syna, który ma już półtora roku. Już w tamtym roku słyszałam, że ponoć można już nazwać również Alex, ale nie wiem tego na pewno. Ja natomiast jestem jak najbardziej za wyborem imienia Aleksander, tak ma właśnie na imię nasz syn, w skrócie Alek, czasem wołamy Aleks. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aleks - nie Aleksy, Aleksander 03.02.05, 15:25 monika_wroclaw napisała: > Hej > > Można zarejestrować Aleks, znajoma tak nazwała syna, który ma już półtora roku. > > Już w tamtym roku słyszałam, że ponoć można już nazwać również Alex, ale nie > wiem tego na pewno. Na pewno nie można, ale sa urzędy, które to robią. Na forum już wiele pisałyśmy o tym, że każdy urząd robi jak chce. Odpowiedz Link Zgłoś