philomene 08.05.05, 15:29 A jak Wam sie podoba imie Hugo? I dlaczego? Chyba w Polsce jest jeszcze malo popularne. Czy nazwalybyscie tak dziecko? Czy odmiana "Hugona, Hugonowi, Hugonem" nie wydaje sie troche udziwniona i malo prakyczna? A jakie sa zdrobnienia od tego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Hugo??? 08.05.05, 16:25 Hugo - bardzo mi się od dzieciństwa podoba, kojarzy z Kołłątajem (a też i z Hugh Grantem ). Co stanowi dla niektórych osób zaletę, jest to imię międzynarodowe, we Francji w 2003 roku było w tej właśnie pisowni na czwartym miejscu na liście najczęsciej nadawanych imion. Odmiana "Hugona" wydaje mi się być jak najbardziej naturalna, w odróżnieniu od niepoprawnej "Huga". Zdrobnienia? Hmmm... Hugonek, Huguś? Czy rozważasz to imię dla dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Hugo??? 08.05.05, 16:51 Bardzo, bardzo lubię imię Hugon. Co zaś do zdrobnień to: Hugonek, Gonek, Gonio, Goniuś, Huguś, Hug, Hugi, Hugoniątko, Hugaś, Ugoś, Ugo Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Hugo??? 08.05.05, 17:13 Teraz to się chyba ztym trollem z gier kojarzy... Ale sympatycznie. Kiedyś poznałam małego Hugo z mamusią i w trakcie rozmowy stwierdziłam, ze imię trudno zdrobnić. Na to mama parsknęła śmiechem, że właśnie o to chodziło... Argumentacja trochę dziwna, ale nie musze wszystkich rozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Hugo??? 11.05.05, 09:53 Wypraszam sobie! Hugo to bardzo sympatyczny troll. Ma nawet żone i trójke dzieci! Wszyscy kochają Hugo! Sorry - pracowałam kiedyś trochę przy produktach z Hugo i mile to wspominam Odpowiedz Link Zgłoś
asik69 Re: Hugo??? 13.05.05, 20:24 aniadm napisała: > Wypraszam sobie! [...] Wszyscy kochają Hugo! Oczywiście: wszyscy kochają HUGONA! A bezpośrednio odpowiadając na pytanie autorki wątku: odmiana jest może mało praktyczna, masz rację, ale za to jedyna prawidłowa (kłam zadają więc niedokształceni scenarzyści "Na dobre i na złe", wciąż mówiąc o Brunie... Ale wstyd!) Imię piękne, dumne, meskie, ale denerwowałoby mnie, gdyby pani w przedszkolu (i inni) mówiła (mówili), że znów widziała HUGĘ (nie łudzę się, że powie inaczej) na zjeżdżalini, chociaż... itd. itp. ... Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Hugo??? 08.05.05, 21:37 Podoba mi sie chyba nawet bardziej on Hugona choc Hugon podoba mi sie coraz bardziej podoba )))) i kojarzy z trolem z gry komputerowej sympatycznie Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Hugo??? 11.05.05, 09:55 Technicznie rzecz biorąc, to chyba tylko Hugo jest formą poprawną. Hugon powstał wstecznie ze względu na dość nietypową w polskim języku deklinację. Ludzie nie bardzo wiedzieli, skąd w odmianie bierze się to 'n' i zaczęli mówic "Hugon". Ale o ile wiem, nie zostało to uznane za formę prawidłową. (Mogę się mylić, ale w tej chwili nie mam czasu sprawdzić. Może później). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hugo??? 29.01.06, 22:28 Oczywiście, jest obocznosć. Podobnie prawidłowy jest zarówno Bruno, jak i Brunon; Gwido, jak i Gwidon. Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: Hugo??? 09.05.05, 08:09 Mój sznaucer się właśnie tak wabi. Ale imionko jak najbardziej za! Bardzo dostojne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
basia027 Re: Hugo??? 11.05.05, 09:15 Nie nazwałabym tak dziecka.Nie podoba mi się to imię! Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: Hugo??? 11.05.05, 09:24 Od dawna bardzo mi się podoba, ale przyznam, ze informacja o popularnosci we Francji bardzo mnie zmartwiła.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hugo??? 13.05.05, 19:41 Filomeno, własnie natknęłam się na Twój stary wątek o imionach polsko- francuskich i tak sobie myślę, ze Hugo to dla was jedno z niewielu wręcz idealnych rozwiązań. No i przypomina mi się od razu humor zeszytów: "Hugo Kołłątaj i Wiktor Hugo byli braćmi. Jeden mieszkał w Polsce, a drugi we Francji" - jak widać, imię to zawsze było kojarzone ze stykiem kultury polskiej i francuskiej ;-] Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Hugo??? 13.05.05, 20:32 Mi się nie podoba to imię. Mojemu chłopakowi niestety tak, ale nie wyobrażam sobie na razie, żebym miała tak w przyszłości nazwać dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
philomene Re: Hugo??? 16.05.05, 13:50 Dziekuje za Wasze opinie! Tak, caly czas jestesmy na etapie poszukiwan imienia dla synka, ale decyzja jeszcze nie zapadla... Hugo jest jednym z mocnych kandydatow, chociaz prawde mowiac opinie rodziny i znajomych na temat tego imienia nie sa najcieplejsze. Ciesze sie wiec, ze tu na tym forum sa osoby, ktorym sie podoba. Tak, czy inaczej o swojej decyzji powiemy wszystkim dopiero jak malenstwo sie pojawi. Na pewno dam Wam znac. Mam jeszcze jedno pytanie, jak jest z imieniem Hugo w krajach anglosaskich? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Hugo??? 16.05.05, 14:17 Generalnie funkcjonuje jako Hugh, ale forma Hugo czasami się (o ile wiem) zdarza. Po angielsku będzie brmiała bardziej jak Hjugou. Odpowiedz Link Zgłoś
nn7 Re: Hugo??? 16.05.05, 14:22 Imię jest bardzo fajne. Podobnie jak poprawne odmienianie: Hugona itd... Mnie się podobają takie językowe "dziwactwa". A imię jest naprawdę piękne. Nie daj się zwieść ze słusznej drogi! Rodzina i znajomi zawsze mają swoje zdanie, ale to Twoje dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
philomene Re: Hugo??? 23.05.05, 15:30 A mam jeszcze jedno pytanie, gdybyscie mialy wybierac miedzy HUGO a MAKSYM, to na ktore imie byscie sie zdecydowaly? Odpowiedz Link Zgłoś
carthia Re: Hugo??? 23.05.05, 15:43 Jako imię z tej samej "branży" gramatycznej kojarzy mi się jeszcze Bruno. Tak nazywa się pięcioletni synek mojej przyjaciółki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hugo??? 23.05.05, 16:40 Zdecydowanie na Hugona - zawsze mi się podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
philomene Re: Hugo??? 29.08.05, 09:37 Zdecydowalismy sie! Nasz malutki synek to Hugo pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: Hugo??? 29.08.05, 13:24 Gorace gratulacje!!!!!!!! Piekne imie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oka4 Re: Hugo??? 30.08.05, 06:39 W tym roku w Hiszpanii Hugo jest na 10 miejscu najczesciej nadawanych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
oka4 Maksym 30.08.05, 06:41 A nie wolalabys Maksim? Wedlug mnie troche lepiej to brzmi, ale to oczywiscie kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Hugo??? 02.09.05, 17:09 Imie według mnie brzydkie,więc dziecka w rzadnym wypadku bym tak nie nazwała.Kojarzy mi sie ztakim programem dla dzieci,co dawniej leciał(może teraz też)na polsacie.Wydaje mi sie,że zdrobnienia to baaardzo trudno będzie wymyślić,więc zdecydowanie odradzam to imię. Odpowiedz Link Zgłoś