gaudencja 12.01.06, 15:18 Proszę o komentarze na temat tego imienia Bardziej popularne raczej na obszarze wschodniosłowiańskim (Тихон, ale najbardziej znanym imiennikiem był Tycho Brahe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cataluna Re: Tychon 12.01.06, 15:47 Nie podoba mi sie zupelnie. Jak zdrbniac to imie? Jest takie jakby "oschłe". Odpowiedz Link Zgłoś
adelle33 Re: Tychon 12.01.06, 16:21 > Proszę o komentarze na temat tego imienia Bardziej popularne raczej na > obszarze wschodniosłowiańskim (Тихон, Odpowiednikiem tego imienia bylby Ciechan, Ciechomil, Ciechomir, Ciesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Ciechan 12.01.06, 16:30 Nie potwierdza tych danych ani nawet nie wzmiankuje takiej hipotezy Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych - dzieło dobrze obrazujące aktualny stan badań, ponieważ nowe (r. wyd. 2000). Ciechan to forma skrócona od takich imion, jak np. Ciechosław. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Tychon - Tyszek ?? 12.01.06, 20:26 Pierwszy raz słysze to imię i pierwsze zdrobnienie jakie mi przychodzi na myśli to Tyszek I brzmi to całkiem nieżle, ale Tychon ... ?? sama nie wiem. Podobnie do Tymona ale Tymon o 1000 razy ładniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tychon - Tyszek ?? 12.01.06, 20:30 Właśnie, podobne do Tymona i dlatego zwróciłam na nie uwagę Podoba mi się, choć nie wiem, które bym wybrała, gdybym miała wybierać między nimi dwoma. Brzmi może trochę sucho, ale nie bardziej, niż inne imiona, które robią karierę, np. Patryk, Patrycja, Martyna (to są może imiona nie tyle suche, co ostre). Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Tychon 13.01.06, 06:18 Takie sobie,bardziej brzydkie niż ladne. Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: Tychon 31.01.06, 16:49 IMO jest bezdzwięczne ,trudno wpadając w ucho , nie podoba mi się ) Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Tychon 27.11.24, 23:28 Pozwolę sobie odświeżyć wątek W okolicy imię to funkcjonuje jako Tygo, ew. Tycho i nie jest postrzegane jako dziwne. Jak jest w Polsce? Gdy jeszcze tam mieszkałem nie znałem żadnego i wiem, że ludzie reagowali by specyficznie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Tychon 28.11.24, 00:52 Wiem, że Tichonova to dość popularne nazwisko w Rosji. Tychon niestety mi się z tym kojarzy. Niezbyt ciekawe skojarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Tychon 28.11.24, 18:52 O ile lubię wiele kojarzących się "wschodnio" imion, o tyle z Tychonem mam problem. Nie do końca odpowiada mi brzmieniowo to imię, wydaje mi się dość oschłe. No i jeszcze nieszczęsny Tichon Chriennikow... Nie, nie mogłabym rozważyć ani w polskich, ani w zagranicznych warunkach Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Tychon 29.11.24, 16:42 Kojarzy mi się z Tychami, nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś