Dodaj do ulubionych

dziwne imiona dla dziwnych dzieci

01.07.07, 21:10
Pracuję z dziećmi, wiec przegląd imion mam spory. Zauważyłam pewną
prawidłowość: dzieci odbiegające od normy (niestety w tym negatywnym
znaczeniu) bardzo często noszą udziwnione imiona. Zastanawiam się więc, jaki
to ma związek.
Obserwuj wątek
    • candy26 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 01.07.07, 21:18
      Może nie ma żadnego związku tylko poprostu rodzicom tych ,,innych" dzieci
      podobały się takie imiona a może rodzice wiedząc już że ich dziecko jest
      ,,niepełnosprytne" zmienili imie z pięknej Martyny na dziwną jak ich dziecko
      Kunegundę.Sama nie wiem...szczerze mówiąc zainteresowały mnie te dziwne imiona
      ,,dziwnych" dzieci.Mogła byś mi podać chociażkilka...?
      • gioja Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 01.07.07, 21:38
        Upośledzone dzieci o imionach: Ariel, Ignacy, czy Kornelia, to takie... sama
        nie wiem...
        Nie jestem uprzedzona do tych imion, ani do tych dzieci, ale myślę sobie, że to
        jakoś nie pasuje. Zwykłe: Jaś, czy Ania będzie pasowało zarówno geniuszowi,
        przeciętnemu, jak i upośledzonemu dziecku.
        Odnoszę wrażenie, że rodzice, którzy nadają dziecku oryginalne imiona chcą
        (bardziej niż inni) by wyróżniało się ono z tłumu, było kimś wyjątkowym i chyba
        nie biorą pod uwagę, że w życiu układa się róźnie i oryginalność ich dziecka
        może polegać na czymś zupełnie innym niżby pragnęli.
        Kiedy patrzę na zmienione lub zniekształcone buźki tych dzieci i myślę o ich
        imionach, to jest mi jakoś dziwnie (przykro?) - nie bardzo umiem nazwać te
        uczucia.
        • kleo881 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 01.07.07, 22:07
          cioteczna siostra mojego meza jest niepełnosprawna umysłowo i nosi imię Monika,
          wiec nie widze najmniejszego sensu w twojej wypowiedzi
        • candy26 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 01.07.07, 22:38
          gioja napisała:

> Upośledzone dzieci o imionach: Ariel, Ignacy, czy Kornelia, to takie... sama
          > nie wiem...
          Ależ Giojo dlacego? imie Kornelia czy Ignacy nie jest wcale dziwne wrecz
          przeciwnie oba imiona staja sie coraz bardziej popularne.Ariel to faktynie nie
          jest zbyt normalnym imieniem.Chyba kazdemu kojazy sie z proszkiem do prania a
          nie wiem czy wiesz dawniej to imie bylo bardzo ladnym i popularnym imieniem
          dopoki nie wyprodukowali proszku do prnia ariel.Uwazam (po dluzszym
          zastanowieniu i zobaczeniu jakie to imiona maja te chore dzieci) stwierdzilam ze
          rodzice nie nazwyaja ich nadzwyczajnie.Byc moze lubia te imiona i dlatego choc
          Ariel nadal wydaje mi sie nie zbyt odpowiednim imieniem nawet dla chorego
          dziecko bo jak by nie bylo to chore jest bo jest ale tez jest czlowiekiem.
        • Gość: Ania_ i_ Jas Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: 85.234.150.* 02.07.07, 17:25
          gioja napisała:
          > Upośledzone dzieci o imionach: Ariel, Ignacy, czy Kornelia, to takie... sama
          > nie wiem...
          > jakoś nie pasuje. Zwykłe: Jaś, czy Ania będzie pasowało zarówno geniuszowi,
          > przeciętnemu, jak i upośledzonemu dziecku.

Moze nalezaloby wywalczyc przepis nakazujacy nazwac wszystkie noworodki plci
          zenskiej Ania, natomiast wszystkie noworodki plci meskiej Jas.

• Gość: OLGA Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 08:36
          A jak Ty masz na imię? nie jesteś czasem upośledzona pisząc takie bzdury?
          Głupimi stwierdzeniami obrażasz wielu ludzi.Współczuję dzieciom którymi się
          zajmujesz.Ciekawe czy rodzice tych chorych dzieci wiedzą co myślisz na temat ich
          dzieci.Dzieci upośledzone były,są i będą a Ich imiona nie mają tu
          znaczenia.Liczy się to czy My jako społeczeństwo potrafimy akceptować Ich
          "inność" ty niestety nie potrafisz.I ty pracujesz z dziećmi???????
          • Gość: dreszcz Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: 82.177.29.* 14.07.07, 10:48
            Zgadzam się z Olgą. Jaki jest sens rozprawiania na temat imion osób
            niepełnosprawnych? Imię jak imię. Rodzicom się podobało, więc takie a nie inne
            nadali swemu dziecku. Na szczęście nie autorce wątku o tym decydować.

Swoją drogą to, czy takie uporczywe analizowanie imion innych, dzieląc ludzi na
            takich i owakich, nie jest już trochę dziwne.
            Też jestem ciekawa imienia autorki wątku. Może tow iele by wyjaśniło wink
          • Gość: Agnieszka Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 20:42
            Zgadzam się z Tobą w 100% pozdrawiam
        • Gość: edmunda Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.piasta.pl 31.07.07, 10:16
          Negatywnie odbiegająca od normy jest autorka pierwszego postu. Jak można
          powiedzieć, że dziecko czy choćby człowiek niepełnosprawny jest negatywnie
          odbiegający od normy. Ci ludzie są bardziej niż my, tolerancyjni i otwarci.
          Jeśli pani zna i pracuje z nimi najlepiej powinna o tym wiedzieć, a jeśli nie
          wie to co tam robi?!? Bardzo dobry przykład nieodpowiedniej osoby na takim
          stanowisku. Czego pani uczy tych ludzi?!? A poza tym, każdy rodzic chce, żeby
          jego dziecko było wyjątkowe.
    • ariana1 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 01.07.07, 21:41
      U mnie niepełnosprawne noszą najzwyklejsze imiona: Michał, Adam, Piotr,
      Agnieszka, Ola, Maciuś, Patrycja, Tomek. Z tych niezwykłych wymieniłabym tylko:
      Julka, Laurę i Nikolę. O ile mozna je zaliczyć do niezwykłych, bo ostatnio
      zrobiły się zwyczajne.
      • abiela Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 01.07.07, 21:52
        Ależ Konrelia i Ignacy to aktualnie dość często spotykane imiona, nie widzę w
        nich nic dziwnego?
    • gaudencja Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 01.07.07, 21:58
      Gdzie pracujesz bądź co robisz z tymi dziećmi, jeśli wolno wiedzieć? Chcialabym
      wiedzieć, przedstawiciele których zawodów związanych z dziećmi mają taki poziom
      etyki zawodowej.
      • gioja Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:10
        Tak, tak, wiem, że Ty gustujesz w takich imionach, więc oburza Cię to bardzo.
        Imiona, które na tym forum proponujesz mogą skrzywdzić dziecko.
        • gaudencja Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 22:15
          Przedstaw mi jakiś dowód na to, że imiona, które proponuję, mogą skrzywdzić
          dziecko. Obiektywny dowód, a nie paplaninę na poziomie pani z mięsnego.
    • Gość: Malwina Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 22:05
      Każde dziecko ma prawo do oryginalnego imienia.. To, że jest upośledzone nie
      znaczy, że nie może być Ignasiem, albo Kornelką.
    • lib Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 01.07.07, 23:29
      Ludzie czekają na dziecko, wybierają dla niego najpiękniejsze imię, potem
      okazuje się, że dziecko jest niepełnosprawne, więc mają je nazwać Ania, bo na
      to najpiękniejsze nie zasługuje? Nie rozumiem.
    • Gość: Dee Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.07, 08:51
      Dokładnie. Ja tez nie rozumiem sensu tej wypowiedzi ... sad
      • Gość: Malwina Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 09:40
        Ja także..
    • biljana Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 11:00
      gioja napisała:

> dzieci odbiegające od normy (niestety w tym negatywnym
      > znaczeniu) bardzo często noszą udziwnione imiona. Zastanawiam się więc, jaki
      > to ma związek.

związek z czym? o czym ty w ogole piszesz? jakie dzieci odbiegajace od normy ??
    • Gość: pluk Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.bulldogdsl.com 02.07.07, 11:34
      dziwnych dzieci? uwazam, ze tak nie powinno si ewypowiadac na temat
      niepelnosprawnych dzieci!

jest to tak szokujacy post, ze wydaje mi sie ze to prowokaja surprised
      • agunek1 Autor postu jest za to bardzo dziwny 02.07.07, 12:37
    • kw_klos Re:poraza mnie płytkość tej wypowiedzi jak i jej 02.07.07, 12:45
      autora bądź autorki!
      Szok! Jaki związek ma imię do upośledzenia??
      Reasumują, od dziś niech wszyscy nadają dla dziewczynek imię Ania, a dla chłopca
      Michał i będzie po kłopocie (imiona podaje jedynie jako przykład). Nie bedziemy
      się streseowac czy w razie jakiegoś 'wypadku' dziecko nie bedzie nosic imienia,
      które nie pasuje do jego obecnego stanu fizycznego czy psychicznego.
      No po prostu, gorszej bzdury już dawno nie czytałam.
      • lotka76 Re:poraza mnie płytkość tej wypowiedzi jak i jej 02.07.07, 12:49
        jestem w szoku... co za brak tolerancji! Mysle ze autor to prowokator... w
        przeciwnym razie bardzo mu wspolczuje tak waskich horyzontow
    • Gość: emi28 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.07, 14:48
      Gioja, zastanów się trzy razy, zanim coś napiszesz. Czuję niesmak po Twoim
      poście.
      • donmari Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 17:02
        Gioja, naprawdę przesadzasz! Co ma piernik do wiatraka ? I dlaczego "dziwne"
        są te dzieci? Ja chodziłam do integracyjnej szkoły podstawowej i znane mi chore
        dzieci(nie upośledzone) to Ola, Agata, Kamila, Mateusz, Łukasz, Paweł,
        Karol,Kasia, Maciek, Gabrysia, Ewelina. Do nietypowych zaliczam Olimpię,
        Milenęi chłopca o imieniu Mirko (który jest Włochem). Czyli niezawsze rodzice
        chorych dzieci nadają im nietypowe imiona. A co do samych dzieci , mogą być one
        ekstraprzyjaciółmi (bo jak np. dzieciak na wózku jeździ,to nie znaczy
        jeszcze,że intelektualnie jest coś z nim nie halo)! i naprawdę świetnymi
        uczniami.
    • ariana1 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 17:17
      Dziewczyny, myślę (mam nadzieję), że autorka wątku nie miała na myśli nic złego
      wyrażając się "dziwne dzieci". To tylko nieszczęśliwe połączenie słówek. Może
      chodziło nie tyle o niepełnosprawne, ile o nadruchliwe, psotne, krzykliwe,
      rozpuszczone itp. No bo sama pisze o "negatywnym znaczeniu". Nauczyciel
      (zwłaszcza wspomagający) nie widzi w niepełnosprawnych nic negatywnego ani
      dziwnego.
      • lotka76 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 17:39
        Niestety... troche nizej autorka pisze wyraznie "dzieci usposledzone", a
        nawet "znieksztalcone buzki...". To po prostu wstyd. Slow nie mam.
        • gioja Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:05
          Uwielbiam te dzieciaki, ale po prostu niektórym współczuję stukniętych
          rodziców.
          • lotka76 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:14
            Moze jestem okrutna, ale ja wspolczuje tym dzieciom takich "stuknietych"
            nauczycieli jak Ty. Zastanow sie dziewczyno co piszesz i jak bardzo mozesz
            urazic i zranic rodzicow niepelnowsprawnych dzieci! Twoim nietolerancyjnym
            postem podkreslasz jeszcze "innosc" ( chociaz nie podoba mi sie to slowo) tych
            dzieci a wydawaloby sie sie ze Twoj zawod polega wlasnie na integracji...

Nie ma dzieci "nienormalnych", sa dzieci chore, niepelnosprawne.
            Niestety widze ze sa na swiecie "nienormalni" nauczyciele.
            • gioja Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:17
              Wiesz, wiele z nich nie umie nawet poprawnie wymówić imienia, które w
              natchnieniu nadali mu oryginalni rodzice.
              • gioja Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:19
                A tak swoją drogą, ciekawe dlaczego użyłaś słowa "nienormalni" moja droga panno
                tolerancyjna? Czyżby niepełnosprawność z tym ci się kojarzyła?
                • lotka76 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:27
                  gioja napisała:

> A tak swoją drogą, ciekawe dlaczego użyłaś słowa "nienormalni" moja droga
                  panno
                  >
                  > tolerancyjna? Czyżby niepełnosprawność z tym ci się kojarzyła?

uzylam swowa "nienormalni" w stosunku do nauczycieli czy wychowawcytakich jak
                  Ty. Nie ma nienormalnych i "dziwnych " ( teraz Cie cytuje) dzieci.
                  A w odroznieniu od Ciebie, "Panno Nietolerancyjna", niepelnosprawnosc nie
                  kojarzy mi sie z niczy, absolutnie niczym negatywnym.
              • abiela Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:23
                gioja napisała:

> Wiesz, wiele z nich nie umie nawet poprawnie wymówić imienia, które w
                > natchnieniu nadali mu oryginalni rodzice.

Rozumiem, że Ignaś trudniej powiedzieć niż Kubuś? Wiesz co, poraża mnie Twoje
                podejście do tych dzieci.
                • gioja Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:24
                  Skąd wiesz, jakie jest moje podejście do tych dzieci?
                  • abiela Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 20:15
                    gioja napisała:

> Skąd wiesz, jakie jest moje podejście do tych dzieci?

Wnioskuję na podstawie Twojego postu, to takie trudne do zrozumienia?
              • lotka76 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:24
                gioja napisała:

Rozumiem ze moze byc to przeszkoda. Ale sa tez dzieci ktore seplenia, zacinaja
                sie czy maja jakakakolwiek inna wade wymowy. Wiem cos o tym bo mam w kasie
                zacinajacego sie chlopca.
                Nie rozumiem jednak dlaczego uwazasz ze niepelnosprawne dzieci nie moga miec,
                jak piszesz "oryginalnych "imion. I dlaczego, jako nauczyciel, piszesz o tych
                dzieciach ze sa "dziwne".
                • gioja Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:26
                  Czy słowo "dziwny" ma dla ciebie negatywny wydźwięk? Bo dla mnie nie.
                  • lotka76 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:29
                    To dziwne bo piszesz w temacie: cytuje: "dzieci odbiegające od normy (niestety
                    w tym negatywnym
                    znaczeniu)"
                    • gioja Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:33
                      Chodzi tu o normę, czyli rozkład wyników w populacji. Jest to termin naukowy
                      stosowany przy diagnozie m.in. intelektu. Nie wiedziałaś?
                      • lotka76 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:36
                        Nie, nie wiedzialam ze okresla sie to, jak piszesz " w bardzo negatywnym
                        znaczeniu". Ale widocznie jestem malo inteligentna.
                  • Gość: ania Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 19:37
                    a to cały post ma pozytywny wydźwięk, pozytywnie dziwne imię, pozytywnie dziwne
                    dziecko. Nie wiem jaj można było coś takiego napisać.
                    Idąc dalej tokiem Twojego myślenia, to "takich" dzieci, nie powinno ubierać się
                    ładnie bo to do nich nie pasuje?? bo mają zniekształcone buźki, bo mówią
                    niewyraźnie, bo mają problem z połykaniem śliny i zdarza się, że się oplują,
                    albo gorzej zsikają. Tylko to widzisz w "tych" dzieciach, może powinnaś
                    zastanowić się nad zmianą pracy.
                    A co jeśli, rodzic daje nietypowe imię maluszkowi, a potem okazuje się, że
                    dziecko jest chore, albo po prostu wyrasta na brzydactwo, to co zmienić imię,
                    czy zaprowadzić dziecko na operację plastyczną, żeby pasowało do imienia??

Pozdrawiam
                    • gioja Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:55
                      Nie, od razu nadać zwyczajne imię.
                      • mama_kakaszka Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 20:01
                        To ja Ania,
                        zwyczajne czyli popularne, co rozumiesz przez zwyczajne?
                        Widzisz dla mnie "dziwnie" brzmi "dziwne" imię i "dziwne" nazwisko np. Oskar
                        Kunkiel, a nie np. Laura z porażeniem mózgowym.

Uważam, że ta dyskusja naprawdę niczego nie wnosi. Mam nadzieję, że ten wątek
                        to prowokacja.....
              • gaudencja Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 22:16
                gioja napisała:

Niech zgadnę - tym imieniem jest Katarzyna?
          • Gość: emi28 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.07, 19:30
            Gioja, czy Ty się czytasz, zanim wyślesz post? ja tez pracuję z osobami z
            niepełnosprawnością intelektualną - w różnym wieku i o bardzo róznych imionach.
            Aż mnie coś boli, jak czytam słowa "dziwne dzieci", które mają "stukniętych
            rodziców". Stukniętych, bo co? Bo nadali dzieciom imiona, które im się
            podobały? W dziwny sposób uwielbiasz swoich podopiecznych. Ja swoich nie
            uwielbiam. Jednych lubię bardziej, drugich mniej. ale wszystkich szanuję i z
            wszystkimi pracuję tak samo. I nigdy by mi nie przyszło do głowy, nazwac ich
            dziwnymi. Zrozumiałabym, gdyby ktoś spoza środowiska tak mówił, ale osoba,
            która z niepełnosprawnymi pracuje?Zatrważające. C
            • gioja Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:37
              Dlaczego uważasz, że nie szanuję tych dzieci?
              • lotka76 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:43
                gioja napisała:

> Dlaczego uważasz, że nie szanuję tych dzieci?

Przeczytaj uwaznie wszystko co napisalas, zastanow sie a znajdziesz odpowiedz.
                • gioja Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:48
                  Wyrywna jesteś w ocenie innych, a innym masz za złe...
                  • lotka76 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:51
                    Nie jestem jedyna. A o Klaudiuszu tez przeczytalam i zagadzam sie z Emi...
                    Amen
              • emi28 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:48
                He he, własnie przeczytałam Twoją wypowiedź w wątku o imieniu Kaludiusz.
                Przede wszystkim myślę, że albo z nimi nie pracujesz, albo nie masz do tej
                pracy kwalifikacji, a może serca? W kazdym razie nie widzę sensu dalszej
                dyskusji.
    • Gość: emi28 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.07, 19:32
      Dziewczyny mam wrażenie, że karmimy trola.
      • lotka76 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 19:34
        Gość portalu: emi28 napisał(a):

> Dziewczyny mam wrażenie, że karmimy trola.

Emi, ja tez mam takie wrazenie. Ale jak zachowac spokoj czytajac takie bzdury???
        • Gość: emi28 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.07, 19:35
          też mam problem- z tym spokojem. Ale nic, co ewentualnie mogłybyśmy napisac nie
          zmieni podejścia autorki wątku - szkoda wysiłku.
          • gioja Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 20:01
            Podsumowując:
            dzięki dyskusji tutaj uświadomiłam sobie coś: nie podobają mi się
            wymyślne, "oryginalne" imiona. Uważam, że rodzice nadając je dziecku krzywdzą
            je. Niezależnie od tego czy jest ono zdrowe, czy nie. Choć to irracjonalne, mam
            wrażenie, że takie imię ściąga na dziecko jakieś problemy. I to właśnie miałam
            na mysli rozpoczynając ten watek, choć na początku nie umiałam tego wyrazić.
            Zaś wasze przytyki co do mojego podejścia do tych dzieciaczków uważam za bardzo
            krzywdzące.
            Amen.
            • lotka76 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 20:17
              Moze faktycznie chcialas dobrze a zle wyszlo... sama nie wiem... nie chce Cie
              oceniac, bo Cie nie znam, moge wywnioskowac tylko na podstawie postow ze moze
              nie za bardzo dojrzalas do tej pracy... bo po prostu jestes jeszcze bardzo
              mloda ( nie odbieraj tego negatywnie)
              Moze faktycznie uwielbiasz to, co robisz a piszesz nie dla prowokacji tylko po
              prostu zdania Ci nie wychodza. Nie wiem moze jestem naiwna ale wydaje mi sie ze
              nie mozna byc az tak okrutnym szczegolnie w stosunku do dzieci
              niepelnosprawnych.
            • abiela Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 20:19
              gioja napisała:

> Podsumowując:
              > dzięki dyskusji tutaj uświadomiłam sobie coś: nie podobają mi się
              > wymyślne, "oryginalne" imiona. Uważam, że rodzice nadając je dziecku krzywdzą
              > je. Niezależnie od tego czy jest ono zdrowe, czy nie. Choć to irracjonalne, mam
              >
              > wrażenie, że takie imię ściąga na dziecko jakieś problemy.

A ja nadal nie widzę co dziwacznago jest w imionach Ignaś czy Kornelia?
            • kleo881 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 21:08
              W takim razie przedstaw kochana listę imion zwyczajnych, które nie sciagną
              niezego złego na dzieci którym zostana nadane- tak dla dobra wszystkich
              spodziewajacych się dzieci ;->

Ty, a może powinnas wystapić w jakims programie telewizyjnym., najlepiej w
              Niedowiary ;->
              • gaudencja Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 22:21
                kleo881 napisała:

> W takim razie przedstaw kochana listę imion zwyczajnych, które nie sciagną
                > niezego złego na dzieci którym zostana nadane- tak dla dobra wszystkich
                > spodziewajacych się dzieci ;->

Nie wystarczy przedstawić tę listę, jeszcze sejm powinien uchwalić zakaz
                nadawania imion spoza listy wskazanej przez gioję. Mamy zakaz używania
                narkotyków, powinno się też zakazać nadawania imion "krzywdzących" dziecko.
                • kleo881 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 03.07.07, 09:05
                  dobre, dobre
                  popieram ;->
              • Gość: shog Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.icpnet.pl 24.07.07, 10:09
                czy wy jestescie naprawde dziwni?? rozumiem troche gioje.. moze forma przekazu
                lub slowa nie byly wlasciwe, lecz "dziwne" dla jednego oznacza cos zupelnie
                innego niz dla drugiego...
                moim zdaniem rodzice czasem sie nie zastanawiaja jaka krzywde robia dzieciom...
                na osiedlu mam jedna: Afrodyte... no sory jezeli uznajeie to imie za pospolite
                oraz uwazacie ze nie bedzie wysmiane przez dzieci w podstawowce to ja wam
                wspolczuje... wiem jak niektorzy rodzice wybieraja imiona i to jest chore...
                ogladaja sobie brazylijski serial i ich ulubiona bohaterka ma na imie np Aurelia
                albo inaczej i daja to imie dziecku... mi np. podoba sie imie Gracjan ale na
                pewno nie dam tak swojemu dziecku na imie poniewaz sam bym tak nie chcial..
            • peresia Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 22:11
              Będę podobnie jak Ty brutalna:
              sądząc po Twoim podejściu do dzieci niepełnosprawnych uważam, że Twoje imię
              jest oryginalne...

Skąd się biorą tacy ludzie?sad
            • gaudencja Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 02.07.07, 22:30
              gioja napisała:

> Podsumowując:
              > dzięki dyskusji tutaj uświadomiłam sobie coś: nie podobają mi się
              > wymyślne, "oryginalne" imiona.

Brawo, warto było znieważyć niepełnosprawne dzieci i ich rodziców, żeby uzyskać
              ten milowy postęp samoświadomości.

Uważam, że rodzice nadając je dziecku krzywdzą
              > je. Niezależnie od tego czy jest ono zdrowe, czy nie. Choć to irracjonalne,
              mam
              >
              > wrażenie, że takie imię ściąga na dziecko jakieś problemy. I to właśnie
              miałam
              > na mysli rozpoczynając ten watek, choć na początku nie umiałam tego wyrazić.

Irracjonalne wrażenia pozostaw sobie sama dla siebie, na czas zanim uzyskasz
              pewność, ze czarny kot przebiegający przez drogę ściągnie na ciebie pecha, a z
              torebki postawionej na podłodze uciekną pieniądze, zaś za całe zło na świecie
              odpowiedzialny jest spisek żydomasonów. Tu dyskutujemy o faktach lub o gustach,
              a nie o irracjonalnych wrażeniach przedstawianych w charakterze prawdy
              objawionej.
              • Gość: ?????? Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.chello.pl 03.07.07, 11:14
                Jak by na to wszystko nie patrzeć, to rodzice nadają imiona dzieciom i to od
                nich zależy które imię wybiorą. Na pewno ma na to wpływ gust. Jedna matka kupi w
                sklepie dżinsową spódniczkę druga falbaniastą. Jedna kupi buciki z zakrytą
                piętą, do kostki, druga kupi przyozdobione cekinami tenisówki albo sandałki. To
                ich, często aspiracje, rzutują na przyszłość dziecka, chociaż nie każdy zdaje
                sobie sprawę z tego. Dając niektóre imiona rodzice chcą uszczknąć dla dziecka
                trochę chwały, jaką cieszył się ten wielki. Oryginalne imiona są
                problematyczne.Przy wyborze nowego pracownika, mając do wyboru np.Eufrozynę i
                Joannę, szef prawdopodobnie wybierze :panią Joannę, bo pani Eufrozyno proszę
                dwie kawy brzmi dziwnie.ANNA, EDYTA, MARTA-Generalnie im krótsze imię tym
                bardziej towarzyski jest jego właściciel, uważa sie tez, że jest on mocniej
                predysponowany do osiągnięcia życiowego sukcesu.To także działa na zasadzie
                samospełniającej się przepowiedni.ARLETA, SIMONA, MANUELA-imiona jak z bajki
                albo ....brazylijskiego serialu.Często nadawane są przez matki które uważają
                własne życie za nieudane."Filmowe" imiona mają być przepustką do lepszego
                świata.ZOFIA, BARBARA, HELENA--proste tradycyjne imiona wybierane są przez
                rodziców, którzy uważają że mogą córce zapewnić wszystko, co będzie jej
                potrzebne, nie chcą liczyć na odrobinę bajki ukrytą w imieniu Andżelika czy
                Olimpia.Oczywiście to co wyżej to spisałam z artykułu z gazety.A od siebie
                jeszcze dodam, że spotkałam panią której dziecko w szpitalu miało w ręce teflon,
                a pupę dziecka smarowała butaprenem. Do nazwiska typu Głupowska dała córce na
                imie Abigail. Taka jest rzeczywistość drogie panie. Nie naskakujcie w 10 na
                jedną, bo pewnych rzeczy nie zmienicie, możecie ewentualnie łudzić się że wasze
                racje są na pierwszym planie. Społeczeństwo odbiera pewne rzeczy tak jak
                odbiera, psycholodzy mają zdanie jakie maja, w pewnych dziedzinach są badania,
                ankiety. Nie ma na wszystko reguły ale czasami trzeba spojrzeć szerzej na
                problem a nie tylko ze swojego punktu widzenia. Ja dałam córce na imię Bianka bo
                mi sie podoba, ale 10 innych matek dało bo wydaję im sie że podniesie dziecku
                status społ bo to jest oryginalnie.Tworzycie, tworzycie i jeszcze raz tworzycie
                a raczej udziwniacie. Zamiast IDA (znałam kiedyś dorosłą Idę) polecacie IDALIA.
                Po co? Moim zdaniem lubicie falbanki, cekinki, wstążeczki. Wszystko fajnie ale z
                kokardek się wyrasta. Dorosła kobieta zrobiona na dziewczynkę wzbudza śmiech i
                kojarzy sie z osoba niedojrzałą (wg.psych.tak jest).WIĘC PRZESTAŃCIE NAJEŻDŻAĆ
                GRUPOWO NA JEDNOSTKI TYLKO POPATRZCIE JAK INNI ODBIERAJĄ PEWNE SPRAWY.
                • Gość: Dee Do ????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 11:34
                  "A od siebie
                  jeszcze dodam, że spotkałam panią której dziecko w szpitalu miało w ręce teflon,
                  a pupę dziecka smarowała butaprenem."

Ja przepraszam,ale co to ma do rzeczy. No, chyba ze nie rozumiem, bom za
                  glupia. A ręczce u dziecka to raczej nie - teflon (chyba, ze juz takie silne i
                  patelnie teflonową w rece trzymało), a wenflon droga Pani ??????
                  • troubleska Re: Do ????? 03.07.07, 11:39
                    O właśnie, też tego nie zrozumiałam. Jaki teflon?
                  • Gość: ?????? Re: Do ????? IP: *.chello.pl 03.07.07, 11:53
                    No właśnie!!!! Mądruje się przekręca wyrazy ( nie ma ludzi wszechwiedzących ale
                    jak czegoś nie wiem to sie nie odzywam albo pytam)ale imię wymyśliła. Niestety
                    ale bardzo często takie przypadki spotykam!!!! Swoja drogą to myślałam że
                    ALUZJA jest dość widoczna. Ale pomyliłam się.
                    • Gość: Dee Re: Do ????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 11:58
                      Dla mnie to jasne nie bylo.
                      Takie cos pisze się w cudzysłowiu wiesz ? Smarowała pupę "Butaprenem", dziecko
                      miało "teflon" w rączce.
                      Z kontekstu Twojej wypowiedzi nie bylo widac, ze piszesz o matce przekrecającej
                      wyrazy, lecz jakbys Ty sama to robiła.
                • troubleska Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 03.07.07, 11:38
                  Przy wyborze nowego pracownika, mając do wyboru np.Eufrozynę i
                  > Joannę, szef prawdopodobnie wybierze :panią Joannę, bo pani Eufrozyno proszę
                  > dwie kawy brzmi dziwnie.

Polemizowałabym. Myślę, że jest odwrotnie: Eufrozyna przyciąga. Mam znajomwego o
                  oryginalnym, arabskim imieniu (w Polsce) i już kiedy zdawał na studia, wszyscy
                  byli ciekawi jak wygląda, kim jest i bardzo chcieli go poznać (o czym dowiedział
                  się później). Analogiczna motywacja kierowała również jego potencjalnymi
                  pracodawcami.

Poza tym ja nie polecam Idalii, nie lubię wstążeczek i cekinów, więc nie czuję,
                  że twój post w jego lwiej części był adresowany był do mnie.

Natomiast zwróć uwagę, gościu portalu, że autorka wątku co najmniej niefortunnie
                  ujęła swoje myśli. Być może tak jak mówi Ariana, w grę wchodzi tylko jakaś
                  indolencja w kwestii wyrażania swoich odczuć, ale efekt był... hm...
                  kontrowersyjny.
                  Jeżeli tyle osób zareagowało oburzeniem, może była ku temu przyczyna?
                  • Gość: ?????? Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.chello.pl 03.07.07, 12:06
                    Przeczytałam parę wątków i moje odczucia, uwagi są bardziej ogólne niż do tej
                    sytuacji (Idalia, Dionizja i reakcje stałych forumowiczek) Zaznaczyłam, że tekst
                    przeczytałam, ale podpisuję sie pod nim. Co innego zainteresowanie co innego
                    decyzja.W polskim społeczeństwie przeważają tradycjonaliści. Nie mamy co równać
                    sie tolerancją w innych krajach.Duża część ludzi co innego mówi a co innego
                    robi. Przeczytałam w którymś wątku ...polecam (nie pamiętam dokładnie)Idalię,
                    Józefinę, Rozalię.....,a na końcu : a oto moje córki Ola i Madzia-dziękuję
                    bardzo!!!!
                    • Gość: emi28 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 13:06
                      Hm...Tradycjonaliści? Jak się ta tradycja ma do mnogości Kewinów, Barjanów,
                      Nikoli, Oliwii, Sandr, Jakubów, Alanów itd.?
                      Polecam Idalię, Rozalię. Nie mam córki. Mój syn ma na imię Leonard.
                      • Gość: ?????? Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.chello.pl 03.07.07, 14:11
                        Kewin, Brajan itd. to dla mnie (DLA MNIE) tandeta! Podobnie jak bazarowe
                        podróbki ubrań, bielizny, butów.O ile Leonard, Maria, Zofia, Franciszek uwazam
                        za imiona oryginalne, ale tradycyjne to Amadeusz, Beatrycze, Bianka, Blanka
                        uważam za pretensjonalne i w pewnym stopniu "zobowiązujące". Jak zareaguje ktoś
                        kto zobaczy np. kobietę o wadze 120kg.wzrostu 158 cm. w "odrośniętej" trwałej,
                        bez zęba na przedzie (KULT!), i która przedstawi się Idalia Boczek. Reakcja jest
                        odruchowa!! I niech mi nikt tu z kulturą nie wyjeżdża bo w ramach kultury to
                        można śmiech powstrzymać. A jak Amadeusz będzie pił pod sklepem proste
                        wino???Niby wolno mu to samo co Jasiowi, Tomkowi ale jakoś czegoś innego
                        wymagamy od sekretarki, nauczycielki, pani ekspedientki w mięsnym i
                        kosmetycznym. W dzisiejszych czasach część ludzi chce sie wyróżniać za każdą
                        cenę.Jednego nie stac na drogi samochód inny uważa sie za lepszego bo ma mgr
                        przed nazwiskiem. NIE CZARUJMY SIĘ ! POPATRZMY OD INNEJ STRONY!!!!
                        • Gość: Dee Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 14:46
                          Wiesz co - Znaku zapytania... to ktos ma dac dziecku na imie - jak piszesz
                          normalnie np Jasiek czy Tomek, bo z gory zakłada ,ze bedzie w przyszlosci
                          stalo pod budka z piwem ???Cholera co Ty piszesz ?
                          Nie mamy nadawac imion typu - Amadeusz , Idalia, bo byc moze te dzieci beda w
                          przyszlosci staly pod budka z piwem?????
                          Co za ograniczone myslenie!!!
                        • Gość: matylda1001 Re: do ???????? IP: 85.112.196.* 24.07.07, 13:07
                          Droga "????????" odpowiedz mi wobec tego na pytanie: "Jak zareaguje ktoś
                          kto zobaczy np. kobietę o wadze 120kg.wzrostu 158 cm. w "odrośniętej" trwałej,
                          bez zęba na przedzie (KULT!), i która przedstawi się BIANKA?" Popełniłaś bład,
                          jaki zarzucasz innym. Przecież nie wiesz na kogo wyrośnie Twoja córka.
                          Bezpieczniej byłoby dać jej na imie Stacha. To takie tradycyjne imie dobre na
                          wszystkie okoliczności...
                    • ariana1 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 03.07.07, 14:13
                      Gość portalu: ?????? napisał(a):
                      Duża część ludzi co innego mówi a co innego
                      > robi. Przeczytałam w którymś wątku ...polecam (nie pamiętam dokładnie)Idalię,
                      > Józefinę, Rozalię.....,a na końcu : a oto moje córki Ola i Madzia-dziękuję
                      > bardzo!!!!

Nie bardzo rozumiem. Chodzi ci o to, że ktoś poleca imię Józefina a sam dał na
                      imiona swoim dzieciom Ola i Madzia?? Nie widzę związku. Mnie też się podoba
                      imię Rozalia a moje córki noszą zwyczajne imiona. I nie czuję się zakłamana ani
                      dwulicowa, że co innego robię a co innego mówię. Są imiona, które nam się
                      bardzo podobają, ale nie na tyle, żeby nazwać tak swoje dzieci. Nie możesz tego
                      zrozumieć? I jaki to ma związek z tolerancją? Bez sensu jet twój post.
                      • Gość: ?????? Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.chello.pl 03.07.07, 14:25
                        Skoro nie dałaś Józefina to napisz: podoba mi się ale wolę .....i tak dałam na
                        imię moim córkom. Jest dużo ludzi wpływowych, niezdecydowanych. Uważam, że w
                        takim przypadku potrzebna jest tylko szczerość. Bardzo łatwo "nakręcić temat"i
                        namieszać ludziom w głowach. W bezpośrednim kontakcie trudno wyczuc
                        predyspozycje człowieka, a co dopiero przez internet.
                        • manarai Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 03.07.07, 15:11
                          Drogi gościu podpisujący się znakami zapytania,
                          przede wszystkim - jeśli masz zastrzeżenia do poszczególnych osób, kieruj je do
                          tych osób indywidualnie, prywatnie (wielu użytkowników forum sprawdza maila
                          gazetowego), a jeśli masz refleksje dotyczące forum jako takiego, załóż osobny
                          wątek. W tej chwili mamy w tym dość kontrowersyjnym wątku za Twoją sprawą
                          poważny offtopic, i bardzo mnie kusi, żeby usunąć go w całości.
                          Jako offtopic, nie z powodu jakiegokolwiek ograniczania swobody wypowiedzi.

A poza tym - Twoje posty są wewnętrznie sprzeczne. Piszesz, że jeśli ktoś
                          doradza innym nadanie dziecku imienia, którego sam własnemu dziecku nie nadał,
                          to jest nieszczery, zakłamany i tak dalej. Zastanów się: przecież każdy z nas
                          ma inne gusta. Gdyby było tak, jak sugerujesz, czyli gdybyśmy polecali innym
                          tylko imiona, które nadaliśmy własnym dzieciom, to właściwie forum straciłoby
                          rację bytu, ponieważ wystarczyłaby jedne długa lista imion dzieci użytkowników.
                          A wiele osób - w tym na przykład ja - nie powinno się wypowiadać w ogóle,
                          ponieważ dzieci nie ma...

Drogi gościu, uważam, że właśnie Ty "nakręcasz temat". Postuluję odrobinę
                          dystansu do samego siebie.
                          • Gość: emi28 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 16:24
                            Nic dodać, nic ująć.
                          • Gość: ?????? Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.chello.pl 03.07.07, 16:34
                            Ależ niczego innego nie spodziewałam się po WAS!!!! Oczywiście sprawa imion
                            poszła na dalszy plan a jest najazd na kogos o innym zdaniu ( właściwie nic
                            konkretnego od Was sie nie dowiedziałam).Żegnam!!!! Nadmieniam jednak że polecam
                            Wasze Forum jako niezły kabaret i znajomi przyznają mi rację!Jeszcze raz żegnam!!!!
                            • ariana1 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 03.07.07, 16:50
                              My też ciebie żegnamy. Do nigdy. To świetnie, że sprawiamy komuś odrobinę
                              radości w tym smutnym świecie, po którym ty siejesz taki jad. I znajomi
                              przyznają nam rację wink
                              P.S. My też się nie dowiedzieliśmy od ciebie nic konkretnego. Właściwie to
                              chyba sama nie wiesz dokładnie o co ci chodziło.
                              • lotka76 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 03.07.07, 19:44
                                Podpisuje sie pod Wami dziewczyny. Amen
                • kleo881 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 03.07.07, 21:11
                  a mając przed sobą CV pięciu Julii i jednej Klary, który życiorys wybierze ?
                  (zakładając że mają te same predyspozycje)
                  • ariana1 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 03.07.07, 21:27
                    Pewnie cv pani Eufrozyny, he he wink
                • mama_kakaszka Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 03.07.07, 23:21
                  uff, ja pomyślałam, że piszesz o maltretowanym dziecku.

Widzisz, mogę się zgodzić w pewnym stopniu z tym co napisałaś, bo faktycznie
                  zdarza się, że imię jest źle dobrane do nazwiska i jest czasem nawet zabawnie,
                  czy też dziecko zlepka nie jest w stanie powtórzyć, że zakompleksieni rodzice
                  dają dziecku imię, tak jak napisałaś jako przepustkę do lepszego życia (chyba
                  czytrałyśmy ten sam artkuł) itp. I myślę, że nie tylko ja ale kilka z dziewczyn
                  komentujących ten wątek się może zgodzić. Ale tu nie o to chodziło i nie z tego
                  powodu mało mnie szlag nie trafił, chodziło przecież o to że dzieci z
                  jakimś "defektem" mają otrzymywać imiona pospolite, ale dlaczego??
                  Ja już to pisałam ale napisze jeszcze raz, czy dziewczynka np z porażeniem
                  mózgowym nie może być Julią, Laurą, czy Marcelą, przecież to jawna
                  dyskryminmacja dzieci odbiegających od odólnie przyjętej "normy". Czy mój mały
                  przyjaciel Kamilek z PM byłby innym dzieckiem mając na imię Machujael, nie
                  byłby tym samym uroczym chłopcem.
                  P.S. Czy ty naprawdę uważasz, że każdy rodzic dający dziecku oryginalne imię to
                  półgłówek jak pani z przykładu, a może ta pani nie byłą półgłowkiem z
                  przerośniętymi ambicjami, może miała męża obcokrajowca.
                  Moja znajoma nazwała swoje dzieci Shiraz i Arraz, a druga Mona i Karim. Być
                  może sama bym tak nie nazwałą ale nie krytykuję rodziców. Mogę powiedzieć, że
                  to imię mi się nie podoba, ale nie powiem, szurnięci rodzice krzywdzą dziecko.

I jeszcze jedno, jeśli na ileś osób większość ma określone zdanie, to nie może
                  go wypowiedzieć bo jest to odbierane jako najeżdzanie na jednostki??
                  • Gość: ?????? Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.chello.pl 04.07.07, 13:14
                    Nigdzie nie napisałam zawsze lub każdy.
                    • ariana1 O! Znów jesteś??? 04.07.07, 20:33

> Nigdzie nie napisałam zawsze lub każdy.

No przecież miało cię nie być. Pożegnałaś się juz z nami. Po co się katujesz
                      wchodząc znów na nasze forum i czytając nas? Chyba są inne normalniejsze fora,
                      w sam raz dla ciebie i twoich znajomych.
                • gaudencja Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 03.07.07, 23:34

> Jak by na to wszystko nie patrzeć, to rodzice nadają imiona dzieciom i to od
                  > nich zależy które imię wybiorą. Na pewno ma na to wpływ gust. Jedna matka
                  kupi
                  > w
                  > sklepie dżinsową spódniczkę druga falbaniastą. Jedna kupi buciki z zakrytą
                  > piętą, do kostki, druga kupi przyozdobione cekinami tenisówki albo sandałki.
                  To
                  > ich, często aspiracje, rzutują na przyszłość dziecka, chociaż nie każdy zdaje
                  > sobie sprawę z tego. Dając niektóre imiona rodzice chcą uszczknąć dla dziecka
                  > trochę chwały, jaką cieszył się ten wielki. Oryginalne imiona są
                  > problematyczne.Przy wyborze nowego pracownika, mając do wyboru np.Eufrozynę i
                  > Joannę, szef prawdopodobnie wybierze :panią Joannę, bo pani Eufrozyno proszę
                  > dwie kawy brzmi dziwnie.ANNA, EDYTA, MARTA-Generalnie im krótsze imię tym
                  > bardziej towarzyski jest jego właściciel, uważa sie tez, że jest on mocniej
                  > predysponowany do osiągnięcia życiowego sukcesu.To także działa na zasadzie
                  > samospełniającej się przepowiedni.ARLETA, SIMONA, MANUELA-imiona jak z bajki
                  > albo ....brazylijskiego serialu.Często nadawane są przez matki które uważają
                  > własne życie za nieudane."Filmowe" imiona mają być przepustką do lepszego
                  > świata.ZOFIA, BARBARA, HELENA--proste tradycyjne imiona wybierane są przez
                  > rodziców, którzy uważają że mogą córce zapewnić wszystko, co będzie jej
                  > potrzebne, nie chcą liczyć na odrobinę bajki ukrytą w imieniu Andżelika czy
                  > Olimpia.Oczywiście to co wyżej to spisałam z artykułu z gazety.

To była "Wróżka", "Fakt" czy "Super Express"? A może "Detektyw"?
                  Wysiłek poświęcony na "spisywanie z artykułu" wart był lepszej sprawy.
    • agata85-4 [...] 04.07.07, 19:26
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • agata85-4 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 04.07.07, 20:37
      czy sie juz nie mozna normalnie wyrazic na tym forumie???
      • manarai Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 04.07.07, 20:40
        agata85-4 napisała:

> czy sie juz nie mozna normalnie wyrazic na tym forumie???

Na tym forum jak najbardziej można wypowiedzieć się w sposób kulturalny i nie
        uwłaczający dobrym obyczajom. Tak właśnie tu rozumiemy pojęcie normy.
    • Gość: ais Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: 195.149.64.* 09.07.07, 14:56
      Rodzice są dziwni i dziwaczni, dają swoim dzieciom dziwne imiona.
      A ze dzieci dzieciczą po rodzicach cechy i zachowania to tez zachowują sie
      dziwnie.
      • Gość: Anya Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.fbx.proxad.net 09.07.07, 17:22
        Nie rozumiem co znaczy dziwaczni??????????????????????????????????????
        Ja nadalam orginalne imiona moim corkom i one sa z tego faktu bardzo
        zadowolone. Wcale nie sa dziwaczne sa za to wesolymi i ladnymi dziewczynkami.
        Ale fakt ze czasami imie niepsuje do dziecka jak np jest uposledzone albo co.
        • lotka76 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 09.07.07, 18:06
          Przepikenie sie okreslasz, Anyu...
        • bo775 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 13.07.07, 10:08
          Gość portalu: Anya napisał(a):

> Nie rozumiem co znaczy dziwaczni??????????????????????????????????????
          > Ja nadalam orginalne imiona moim corkom i one sa z tego faktu bardzo
          > zadowolone. Wcale nie sa dziwaczne sa za to wesolymi i ladnymi dziewczynkami.
          > Ale fakt ze czasami imie niepsuje do dziecka jak np jest uposledzone albo co.

o matko i corko! rece po prostu opadaja jak sie czyta twoje komentarze...
        • siostra_grimm Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 14.07.07, 11:04
          Anya! Myślałaś o kandydowaniu w wyborach?
          W Samoobronie mają wakat... uncertain
        • Gość: irish Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.chello.pl 23.07.07, 21:00
          wiecie,co? myślę,że każdy rodzic (także ten "przyszły"smile ma prawo nazwać
          dziecko,jak mu się podoba. i nic nikomu do tego. jedni wolą
          imiona "tradycyjne", inni oryginalne - czy to o czymś świadczy? każdy ma swój
          własny gust, także w tej kwestii. jak dziecko się będzie czuło pokrzywdzne,
          zawsze może to straszne imię zmienić. osobiście miałam sąsiadkę, starszą panią,
          która swojego "oficjalnego" imienia używała wyłącznie w oficjalnych sytuacjach.
          wszyscy zwracali się do niej innym, bo tamtego nie lubiła. też tak można. jeden
          uzna coś oryginalnego za bezsensowny wymysł (jakby już polskich imion nie
          było..), drugi - to "polskie" za zbyt pospolite. sama nadałam "oryginalne" imię
          synkowi, bo mi się podobało od wielu lat. a zresztą cały czas byłam pewna, że
          urodzę córeczkę, więc nie wymyślałam żadnej alternatywy. mężowi i mnie się
          podoba, a z tradycyjnych za Chiny nie mogliśmy dojść do porozumienia. czy moje
          dziecko z "wymyślnym" imieniem ma być lepsze, bo oryginalne? (jak w "Tofiku"
          Ani Mru Mru:"wszystko, co oryginalne, jest lepsze";P) bez przesady. każda mama
          czy tata kochaja swoją Zosię czy Ariela. a to jest najważniejsze. a "życzliwi"
          swoje uwagi powinni zachować dla siebie. De gustibus est non disputandum.
    • orvokki Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 10.07.07, 18:48
      Zakładam, że jednak najczęściej jest tak, że rodzice wybierają imię dla dziecka,
      ponieważ im się to imię podoba i nie zmieniają zdania, jeśli okazuje się, że
      dziecko jest chore.
      Gdyby było inaczej, to byłoby to smutne i straszne.
      Na ogół rodzice kochają swoje dzieci niezależnie od tego, jakie te dzieci są i
      chcą dla nich tego co najlepsze, włącznie z imieniem, które wydaje im się
      piękne, wyjątkowe etc.
    • nati_28 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 23.07.07, 21:32
      Czy uważasz, że dziecko niepełnosprawne musi koniecznie mieć na imię Piotruś
      albo Pawełek, nawet jeśli rodzicom podoba się inne imię? Ja nie widzę związku p
      [omiędzy niepełnosprawnością dziecka, a pięknym imieniem.
    • nati_28 Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 23.07.07, 21:32
      A i jeszcze jedno. Jak możesz pisac, że niepełnosprawne dzieci to dziwne
      dzieci. Jak można? Dziwne dzieci powinny nazywać się zwyczajnie, mają być
      przeciętne, tak?
    • Gość: matylda1001 Re: gioja IP: 85.112.196.* 23.07.07, 21:47
      Ty napisz gdzie pracujesz żeby żadna matka niepełnosprawnego dziecka nie oddała
      przypadkiem swojego skarbu pod Twoją opiekę.
    • Gość: matylda1001 Re: gioja IP: 85.112.196.* 23.07.07, 21:51
      Zdenerwowałas mnie więc jeszcze coś. Dawniej na wsiach księża mieli
      zarezerwowane imiona dla nieślubnych dzieci. Żeby broń Boże nie myliły się z
      tymi z prawego łoża. Jakie Ty przewidujesz imiona dla niepełnosprawnych dzieci
      żeby je napiętnować?
    • das.krokodil Re: gioja 24.07.07, 12:20
      Co ma Aurelia do brazylijskich seriali? Aurelia to piękne imię, nadawane z
      powodzeniem w Polsce. Nie mam siły juz na walkę z ludzmi, którzy nie potrafią
      słuchać i nic do nich nie dociera, ale napiszę raz jeszcze: nie ma dziwnych
      imion. Nie można dziecka "skrzywdzić imieniem". Samopoczucie każdego dziecka,
      zarówno Brajana jak też Dionizji zależy tylko i wyłącznie od nas, ludzi.
      Nauczmy się tolerować wszystkie imiona, nie zmieniając oczywiście swoich gustó,
      które zachowajmy wyłącznie dla siebie i bliskich, wyłączmy z tych dziwnych walk
      niewinne dzieci!

Co do poruszonych w tym wątku (w taki sposób!) dzieci niepełnosprawnych - brak
      komentarza.
      • kleo881 Re: gioja 25.07.07, 21:52
        das.krokodil napisała:

> Nie mam siły juz na walkę z ludzmi, którzy nie potrafią
        > słuchać i nic do nich nie dociera, ale napiszę raz jeszcze: nie ma dziwnych
        > imion. Nie można dziecka "skrzywdzić imieniem". Samopoczucie każdego dziecka,
        > zarówno Brajana jak też Dionizji zależy tylko i wyłącznie od nas, ludzi.
        > Nauczmy się tolerować wszystkie imiona, nie zmieniając oczywiście swoich gustó,
        >
        > które zachowajmy wyłącznie dla siebie i bliskich, wyłączmy z tych dziwnych walk
        >
        > niewinne dzieci!

Popieram.
        Szkoda tylko że do niektórych osób to nie dociera. ;-/
    • Gość: k. Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci IP: *.microchip.net.pl 26.07.07, 00:12
      Absolutnie nie rozumeim o co ci chodzi.(nawet po twoim niby sprostowaniu swojej
      wypowiedzi). Tak nazywajmy zdrowe dzieci pieknie i oryginalnie a chore niech
      będą tylko Anie, Kasie itp. pzreciez to chore!!

ja na przyklad mam dosyc orginalne imie bo nazywam sie Klaudyna i jestem z tego
      powodu dumna i moje dzieci tez beda miały orginalne imona wink

Dziekuję.
      • donmari Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 26.07.07, 10:32
        Gioja, słów nie mam. I Ty masz niby wykształcenie pedagogiczne, z takim
        podejściem do chorych dzieci. Skandal.
        • donmari Re: dziwne imiona dla dziwnych dzieci 26.07.07, 10:49
          Dodam jeszcze, iż słyszałam kiedyś, (i to z ust mojej mamy na imprezie u jej
          znajomych!) że dzieciom niepełnosprawnym, powinno nadawać się "proste" imiona.
          Po tejże wypowiedzi wszyscy obecni na przyjęciu byli zgorszeni! Ne rozumiem
          mamy. Takie dziecko nie byłoby przecież inne, gdyby było np. nie Kasią, a
          Dżesiką. I dąc po takim toku myślenia, segregujemy ludzi na tzw. lepszych i
          gorszych.Czy niepełnosprawny nie zasługuje na coś ładnego,bo to "nie wypada"?
          • hanti troszkę jestem poirytowana 29.07.07, 20:18
            moja córeczka nie jest dziwna, ona jest mądra, wygadana, piękna, nigdy nie
            dogoni na własnych nogach rówieśników, ale czy to wystarczy żeby powiedzieć że
            jest dziwna ?? Ma na imię Karolina, bo to dla mnie i męża piękne imię, nosiłaby
            je gdyby była zdrowa również.
            A mianem osoby dziwnej mogę określić jedynie osobę, która zakłada że imię ma
            cokolwiek wspólnego niepełnosprawnością
            • donmari Re: troszkę jestem poirytowana 29.07.07, 20:48
              Aniu, zgadzam się z Tobą w zupełności. Czytam Wasz blog od marca i bardzo
              podziwiam Karolę za to, że przy ciężkim MPD jest tak mądra.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.