Dodaj do ulubionych

Czy debilna reforme

01.07.11, 20:31
powinno sie nazywac reforma?

wyborcza.pl/1,75477,9874734,Austria_konczy_z_segregacja_uczniow.html
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Czy debilna reforme 01.07.11, 20:49
      manny-jestem napisał:

> powinno sie nazywac reforma?

Tak, ponieważ każda zmiana mająca na celu polepszenie jakiegoś systemu to reforma.

> <a href="wyborcza.pl/1,75477,9874734,Austria_konczy_z_segregacja_uczniow.html" target="_blank" rel="nofollow">wyborcza.pl/1,75477,9874734,Austria_konczy_z_segregacja_uczniow.html</a

Ciekawe, czy pójdą za ciosem i takie same zasady wprowadzą na studiach. W końcu segregację studentów też powinni uznać za naganną.

S.
      • manny-jestem Re: Czy debilna reforme 01.07.11, 20:53
        snajper55 napisał:

>
        > Tak, ponieważ każda zmiana mająca na celu polepszenie jakiegoś systemu to refor
        > ma.
        >

No wlasnie. To za chec polepszenia systemu trudno uznac.
        • snajper55 Re: Czy debilna reforme 01.07.11, 21:13
          manny-jestem napisał:

> No wlasnie. To za chec polepszenia systemu trudno uznac.

Trudno nam uznać za polepszenie. O ich chęciach raczej nie możemy się wypowiadać. Możemy tylko przypomnieć co jest dobrymi chęciami brukowane. wink

S.
      • pulbek Re: Czy debilna reforme 02.07.11, 11:52
        snajper55 napisał:

> Ciekawe, czy pójdą za ciosem i takie same zasady wprowadzą na studiach. W końcu
        > segregację studentów też powinni uznać za naganną.

W pewnym sensie takie zasady już dawno mają. W Austrii panuje debilna zasada, zgodnie z którą każdy, kto zda maturę, może sobie iść na dowolne studia i trzeba go na te studia przyjąć. W związku z tym na pierwszych latach popularnych kierunków panuje piekło na ziemi, a jedynym celem niektórych przedmiotów jest możliwie sprawne pozbycie się ogromnej masy półgłówków, którzy nigdy się tam nie powinni znaleźć. Czysta strata czasu i energii.

Pulbek.
        • snajper55 Re: Czy debilna reforme 02.07.11, 12:08
          pulbek napisał:

> snajper55 napisał:
          >
          > > Ciekawe, czy pójdą za ciosem i takie same zasady wprowadzą na studiach. W
          > końcu
          > > segregację studentów też powinni uznać za naganną.
          >
          > W pewnym sensie takie zasady już dawno mają. W Austrii panuje debilna zasada, z
          > godnie z którą każdy, kto zda maturę, może sobie iść na dowolne studia i trzeba
          > go na te studia przyjąć. W związku z tym na pierwszych latach popularnych kier
          > unków panuje piekło na ziemi, a jedynym celem niektórych przedmiotów jest możli
          > wie sprawne pozbycie się ogromnej masy półgłówków, którzy nigdy się tam nie pow
          > inni znaleźć. Czysta strata czasu i energii.

Mam wrażenie, że u nas jest podobnie. Jeśli po pierwszym roku zostaje 1/2 czy nawet 1/3 studentów to jest to właśnie taki system. Ale to jeszcze można zrozumieć - brak zaufania do wyników matur, brak egzaminów wstępnych, uczelnia sama chce kandydatów ocenić.

Mnie chodziło o to, że aby nie "dyskryminować" mniej zdolnych studentów, powinni oni przechodzić na następny rok (i kończyć studia) bez względu na wyniki egzaminów. wink

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka