Dodaj do ulubionych

Papież o "materialistycznej wizji świata" w USA

IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 28.05.04, 21:05
Papiez cicho siedzi, nie wskazujac palcem na liberalow i demokratow z calego
swiata, ktorzy pchaja cala machine w tym kierunku. Zupelnie tak jak islamscy
klerycy nie moga wydusic slow potepiajacych terroryzm!
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: Papież o "materialistycznej wizji świata" w U IP: *.arcor-ip.net 28.05.04, 21:10
      Gość portalu: bolo napisał(a):

> Papiez cicho siedzi, nie wskazujac palcem na liberalow i demokratow z calego
      > swiata, ktorzy pchaja cala machine w tym kierunku. Zupelnie tak jak islamscy
      > klerycy nie moga wydusic slow potepiajacych terroryzm!

Najwyrazniej Papiez nie siedzi cicho i nazwal zlo po imieniu. Czyzby trafil w
      twoje czule miejsce?

• Gość: olgierd Re: Papież o "materialistycznej wizji świata" w U IP: 140.247.126.* 28.05.04, 21:16
      Ale ani slowa o prawie do zwierania malzenstw (zgroza!)
      przez dewiantow w Massachusetts, a takze o skandalu
      ksiezy-pedofilow w tymze Bay State? Ten nasz ukochany
      Ojciec Swiety...

• Gość: Leszek Re: Papież o "materialistycznej wizji świata" w U IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 28.05.04, 21:49
        Czy nie wystarczy Ci to, co juz na ten temat powiedzial biskupom amerykanskim?
        Czy musi sie powtarzac. Madrej glowie dosc dwie slowie!
    • cs137 Papcio bredzi. 28.05.04, 21:31
      Dziwnie czegoś Polacy mają takie narodowe hobby, polegające na robieniu
      wykładów o USA. I im mniej dany Polak miał kontaktu z USA, tym czuje się
      bardziej kompetentny. Ja sopędziłem już w USA 24 lata, ale wciąż sie zdarza, że
      ktoś, kto świeżo przybył z Polski w odwiedziny po raz pierwszy, poucza mnie
      mentorskim tonem o sprawach tego kraju.

Papcio nigdy nie poznał USA, bo oficjalne wizyty papieskie się nie liczą.
      Lepiej by się przyjrzał swemu krajowi ojczystemu. Mnie zawsze, gdy teraz
      odwiedzam Polskę, razi, że ludzie (niektórzy, nie mówie o wszystkich)
      kompletnie powariowali na temat pieniadza, byznesu, etc.
    • Gość: Ja Re: Papież o "materialistycznej wizji świata" w U IP: *.speed.planet.nl 28.05.04, 21:32
      Papiezu , do zobaczenia przy niematerialistycznej swiatyni dziekczynienia
      albo niematerialistycznej bazylice w Licheniu.
    • Gość: Katolik Polski DO WSZYSTKICH PSEUDOPOLAKOW IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.04, 21:52
      To,ze umiecie troche po polsku pisac i troche nasza mowe rozumiecie,
      nie znaczy,ze mozecie sie pod Polakow podszywac.Kazdy prawdziwy Polak od
      razu was rozpozna!Wy nie myslicie po Polsku!!!Od naszego PAPIEZA wara,
      warcholy!Ten PAPIEZ bedzie jeszcze przez stulecia wielbiony,a po was
      nie pozostanie NIC !!!
      • cs137 "Katoliku Polski" 28.05.04, 22:37
        Ja jestem LEPSZYM Polakiem od Ciebie. Ty jesteś Polakiem ode mnie GORSZYM.

No i udowodnij mi, że nie mam racji? (tylko nie wrzaskiem, obelgami, bo to nie
        żaden dowód, tylko przy pomocy niepodważalnych faktów).
        • Gość: blq Re: "Katoliku Polski" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.04, 01:55
          Pewna grupa polonii w Niemczech popadla w ultra-katolicyzm. Poznalem to na
          wlasnej skorze: kolezanka mojej mamy. Gdy czasem przyjezdza w odwiedziny,
          potrafi tylko o Bogu. Chyba juz wszyscy wiedza, ze nie jestem ani antyklerykal,
          ani ateista, ale taki fanatyzm, to moim zdaniem nic dobrego.

Swoim postepowianiem katolicy ci (a czesto pseudo-katolicy) wykrzywiaja tylko za
          granica (tu akurat w Niemczech) obraz Polski. kraj nasz jawi sie jako oaza
          fanatyzmu, slepej wiary, nachalnego misjonarstwa, niezdolnosci do dyskusji itd.
          troche przykro sie robi.

ja rozumiem, rozumiem ze Polacy ci doznali szoku w zetknieciu z, o wiele
          bardziej zlaicyzowanym, spoleczenstwem. Nie poddajac sie glownemu nurtowi
          popadli w skrajnosc, obsesyjnie pielegnujac to, co ich wyroznialo z niemieckiego
          spoleczenstwa. Rozumiem tez, ze wiara w jakis sposob im pomogla. Ale (chyba nie
          tylko ja) zauwazam, ze nieraz, zamiast na Swietego, wychodza na Glupka.

Zacznijmy od tego ze religijnosc i polskosc to dwie rozne sprawy... Umiejetnosc
          odroznienia dzialan mądrych od niemądrych, to kwestia kolejna.
    • Gość: lesio Re: Papież o "materialistycznej wizji świata" w U IP: *.usouthal.edu 28.05.04, 23:04
      KK w osobie Papieza zaleca nie-materialistyczne podejscie do zycia. Ten kawal
      ma brode do ziemi...
      • Gość: Krzys52 A sami rzucili sie do rozszabrowywania Polski jak IP: *.proxy.aol.com 29.05.04, 17:07
        jakas dzicz. Przywilejow zawsze im bylo za malo, szara strefe maja w panstwie
        tak rozbudowana jak nigdzie na swiecie, gola podatnika na wlasne utrzymanie, po
        odzyski od czasow Lokietka rzucili sie jak wyglodniale psy na zabita krowe...
        Ale tak ogolnie to Pasozyty wartosciami duchowymi zyja.
        Badz, przynajmniej, goraco zalecaja takie zycie innym
        .
        K.P.
    • Gość: boznik Re: Papież o "materialistycznej wizji świata" w U IP: *.ipt.aol.com 28.05.04, 23:33
      Papcio musi zabrac glos w kazdej sprawie,jest przeciez nieomylny to mowi byle
      co. Szef, feudalnego operetkowego panstwa nadyma sie krytykujac piekne potezne
      panstwo.
    • Gość: antek Re: Papież o "materialistycznej wizji świata" w U IP: *.sympatico.ca 29.05.04, 04:09
      po ostatnich decyzjach watykanu nagradzajacych eminencje ktory tolerowal
      pedofilie mysle ze w watykanie nie maja juz ani wizji ani fonii-cale to
      gadanie nie jest warte funta klakow
      p.s.jestem katolikiem-wiara i wladze koscielne to dwie rozne rzeczy, choc
      bywalo ze jedno i drugie bylo blisko
    • Gość: Ziuta z Rawy Amerykanskie korzenie sa niekatolickie IP: *.proxy.aol.com 29.05.04, 05:12
      USA powstala tylko dzieki temu ze w Europie szalala nietolerancja religijna i
      jakies kontrreformacje,wojny reliijne itp.Wtedy do Ameryki emigrowali
      batysci,anabaptysci,quakers,prezbiterianie,morawianie i inne niezliczone sekty
      religijne ktore byly w Europie nie mile widziane.Nie przypominam sobie aby
      kosciol katolicki byl gdziekolwiek wtedy przesladowany,on raczej byl
      przesladowcom jako jedyna sluszna idea walczyl gorliwie z innymi osobami tylko
      dlatego ze nie chcieli oni sluchac papcia.wiec niech papcio nie bredzi Ameryka
      nie ma korzeni katolickich,to kraj protestantyzmu i jak mi jest wiadomo religie
      protestanckie w USA maja sie dobrze a kosciol katolicki z jego aferami
      pedofilskimi jest tylko tam posmiewiskiem,zycze aby na mszach katolickich w
      Polsce byly takie tlumy jak u southern baptist,pentecost christians czy
      assemblies of God.
      • cs137 Re: Amerykanskie korzenie: mimo to, katolicy sa... 29.05.04, 05:51
        ...najwieksza grupa wyznaniowa u USA. Irlandczycy, Polacy, Wlosi, teraz
        Latynosi... Nie pamietam liczb dokladnie, ale ze najwieksza grupa, to pamietam.

• Gość: Krzys52 Papież klamie oraz bredzi - na przemian IP: *.proxy.aol.com 29.05.04, 08:32
      Papież wskazał na "coraz większe niebezpieczeństwo", jakie stanowi dla
      Ameryki "zapominanie o własnych korzeniach duchowych"

Amerykańskiemu społeczeństwu - powiedział - narzucana jest "bezduszna i czysto
      materialistyczna wizja świata"
      .
      ;;;;
      Co to znaczy "jest narzucana"? Przez kogo? Czy przez media, na przyklad? A czy
      media to nie jest amerykanskie spoleczenstwo?
      Amerykanie sa najbardziej szczodrymi ludzmi na swiecie. Gdyby Watykan choc w
      czesci potrafil byc taki rzutki.... Szczodrosc prostego czlowieka nie bierze
      sie jednak z niczego - bylaby nieobecna i nieznana gdyby Amerykanie holdowali
      czysto materialistycznej wizji swiata, jak klamie papiez.

Ameryka, ponadto, nie zapomina o zadnych korzeniach. Ameryka po prostu jest
      jednym z najbardziej religijnych i tradycjonalistycznych spoleczenstw na
      swiecie. Oczywiscie nie jest to spoleczenstwo katolickie, a wiec po katolicku
      nalezy je opluc.

Papcio lze po prostu, oraz bredzi, przy czym dosc trudno jest oddzielic jedno
      od drugiego. Wystarczy porownac golizne w ogolnie dostepnej TV amerykanskiej i
      telewizjach europejskich. Za wyjatkiem Nevady prostytucja jest w Stanach
      sprzeczna z prawem, a jako taka scigana. W Europie z korzeniami to samo wyglada
      to mocno roznie.
      .
      K.P.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka