perla 29.09.14, 18:35 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16723625,Jan_Hartman_pyta_o__upadek_kazirodczego_tabu___Wpis.html ++++++++++++++++++++++++ tak to jest jak Żyd fanatycznym ateistą jest. A dla tylu ateistów to on guru jest właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pikrat Re: ateista nr 1 to dewiant jest 29.09.14, 19:10 Hartman pyta a nie twierdzi. "Podając przykład Niemiec, Hartman dodaje też, że "ostatnio poważne państwa zaczynają przyglądać się swojemu surowemu prawu" dotyczącemu właśnie kazirodztwa." I tylko tyle. Gdyby Hartman był wierzący to powołałby się na Biblię, wg której ludzki gatunek zaczął się od kazirodztwa (pomijając Adama i Ewę) - inaczej nie mogło być. Czyli dla ówczesnych pasterzy hebrajskich nie było to takie straszne, że dzieci Adama i Ewy płodziły kolejne dzieci między sobą. (Cyt. zgryz) No i co Ty na to, Perła? Jesteś przeciw stosunkom kazirodczym? - ja też, ale dlaczego niby nie można by było o tym pogadać? Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k wyjątkowo odrażająca persona 29.09.14, 19:44 Guru atolskich "łowców pedofilów" (ale tylko tych w "sukienkach") zrobił im niezłą siurpryzę. Oczywiście "wcale nie jest za legalizacją"... dzidzi chce tylko porozmawiać. A o czym? Ano mamy dalej w artykule: CytatTwierdzi też, że w "erze skutecznej antykoncepcji" trudno przyjmować argument o tym, że kazirodztwo "zagraża poczęciem dziecka z wadami genetycznymi". Hartmana nie przekonuje też twierdzenie, że kazirodztwo jest wbrew opartemu na tradycji "naturalnemu porządkowi rzeczy" - filozof twierdzi, że dawne "obyczaje i tradycje" nie powinny być dziś głównym uzasadnieniem obowiązującego prawa. Filozof pisze też, że legalizacja związków kazirodczych nie powinna mieć "dewastującego wpływu na życie ludzi, którzy na takie związki by się skusili". Zaznaczając, że jego zdaniem takie relacje mogą być "psychicznie obciążające", pyta jednak: "Być może piękna miłość brata i siostry jest czymś wyższym niż najwznioślejszy romans niespokrewnionych ze sobą ludzi?". Czyli jest przeciw, ale nawet za. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: wyjątkowo odrażająca persona 29.09.14, 21:58 Nawet Palikotowi to się nie podoba. www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,16724072,Palikot_o_wpisie_Hartmana_nt___upadku_kazirodczego.html#BoxWiadTxt Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: wyjątkowo odrażająca persona 30.09.14, 09:28 Przedziwna zbieżność poglądów z Palikotem A tak na poważnie to nikt do tej pory nie wypowiedział się w , że tak powiem, temacie. No to może ja pierwszy - nie mam nic przeciwko kazirodczym decyzjom podjętym przez dorosłych ludzi. To ich sprawa i niech żaden donos podglądacza nie powinien skończyć się przez sądem wyrokiem skazującym. I proszę mi tu nie wyjeżdżać z pedofilią i innymi tego typu sprawami bo to zupełnie inna bajka. A teraz nie byłbym sobą gdybym nie zacytował jednego z wpisów pod linkowaną informacją. Przecież Profesor poruszył korzenie chrześcijaństwa. Wymienić tu można np. Lukrecja Borgia, nieślubna córka papieża Aleksandra VI kopulowała z nim aż miło. Była ponadto wydawana wielokrotnie za kolejnego męża - w celu poszerzenia wpływów papieża. A Paweł III był pierwszym w historii papieżem-alfonsem. Miał pod opieką 45 tysięcy rzymskich prostytutek, od których zarobków brał procent. Najsłynniejszą z licznych kochanek była jego córka. Całą noc można opisywać historie głów Kościoła związane z kazirodztwem, sodomią a i gomoria też by się znalazła. - autor: 3jw60 Dodam tylko, że czytałem o tym wiele razy i rzecz jest ogólnie znana szczególnie przez tych, którzy nie stronią od wiedzy na temat swoich prześladowców. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: wyjątkowo odrażająca persona 30.09.14, 10:37 pikrat napisał: >którzy nie stronią od wiedzy na temat swoich prześladowców ojojoj..... czujesz się prześladowany przez kościół? W jaki sposób konkretnie? Co do rodziny Borgiów. Większość tych sensacji to plotki i pomówienia NIEPOTWIERDZONE przez badaczy naukowych. Ale, jak wiemy, brak dowodu nie jest dowodem, więc kto ich tam wie. Jednakże pozostańmy w strefie domysłów, nie pewników, co by nie zasilać szeregów oszczerców i plotkarzy. Skoro badacze nie potwierdzają. Borgiowie - rodzina wielce barwna.... z tym, że w TAMTYCH czasach większość z ich wyczynów była całkiem na porządku dziennym.... jak np wydawanie córek za mąż za wskazanego przez ojca sojusznika politycznego. Jak pozbywanie się wrogów drogą skrytobójczą..... Jak traktowanie kobiet jak zabawek stworzonych dla facetów.... Siła i bezwzględność były w cenie bo pozwalały przeżyć. W tamtych czasach już dawno spłonęłabym na stosie. A Pikrat miałby wielkie szanse papieżem zostać..... Jak to dobrze, że tamte czasy są słusznie minione. Choć nie wszędzie minione..... są tereny, gdzie średniowiecze ma się dobrze do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: wyjątkowo odrażająca persona 30.09.14, 19:41 To Ty jesteś prześladowana - nie ja. Inna rzecz, że nie zdajesz sobie z tego sprawy. Mnie to oni mogą... Plotki o Borgiach... najlepiej niewygodne prawdy wyszydzić, wyśmiać, sprowadzić do plotki. To właśnie w katolikach, a rebours, podziwiam. Można im zrobić WSZYSTKO a oni i tak z wiernością psa będą lizać łapę swoim prześladowcom, wystarczy coś obiecać... A jacy nauczyciele takie młodzieży chowanie. Dziś "dobrze wychowany", klepiący bezmyślnie Zdrowaśki katolik , w duchu miłości bliźniego z wykrzywioną z nienawiści twarzą atakuje kamerzystę z TVN, wyzywając go od Żydów. Mnie to nie dziwi, już dawno temu stwierdziłem, że na kościół nie można liczyć, jeśli jest się uczciwym bo wywiodą na manowce. Średniowiecze ma się dobrze przede wszystkim w polskim niezależnym sądownictwie. Przekręt na miliony w Stella Maris zakończył się wyrokiem skazującym: 3,5 roku w zawiasach. Mnie za połowę tej sumy daliby dwa razy tyle i z pewnością bez zawiasów, czyli potencjalnie prześladowany jednak jestem Ale mam to gdzieś. Jutro wybieram się na wodę na kilka dni by jakoś pożegnać kończący się sezon. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: wyjątkowo odrażająca persona 30.09.14, 22:31 pikrat napisał: > To Ty jesteś prześladowana no popacz... jakoś nie zauważyłam. > Plotki o Borgiach... najlepiej niewygodne prawdy wyszydzić, jaki to był wraży ród wiemy wszyscy. Udowodnionych grzechów wystarczy im na wieczność piekielną. Więc nie przydawajmy im tego, co nie udowodnione a plotkami przez naukę nazwane. To, że ojciec kopulował z córką - podajesz jako pewnik. A tymczasem nauka nazywa to plotką. > wystarczy coś obiecać... a tak konkretnie, to co mi ci moi prześladowcy obiecali? Mnie to nie dziwi, > już dawno temu stwierdziłem, że na kościół nie można liczyć, a mnie dziwi.... co to znaczy: liczyć na kościół? że niby co? do nieba za rączkę wprowadzą, czy co? Za mnie bogobojnie życie przeżyją? Nie wiesz, że każdy sam osobiście odpowiada za swoje czyny? I każdy grzeszy na własny rachunek. Kościół jedynie naucza, że takie a takie czyny są powodem potępienia. A Ty, zgodnie z wolną wolą, wybierasz. Mnie za połowę tej sumy daliby dwa razy tyle i z pewnością bez z > awiasów, czyli potencjalnie prześladowany jednak jestem zauważyłam, że sądy mają zbyt wiele swobody w orzekaniu. Czasem ich werdykt oszałamia i osłupia. > Jutro wybieram się na wodę na kilka stopy wody pod kilem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wyjątkowo odrażająca persona 04.10.14, 18:03 a000000 napisała: >. To, że ojciec kopulował z córką - podajesz jako pewnik. A tymczasem nauka nazywa to plotką. Ta sama"nauka " nazywa tego zbrodniarza dobrotliwym . Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: wyjątkowo odrażająca persona 04.10.14, 20:41 kolter napisał: > Ta sama"nauka " nazywa tego zbrodniarza dobrotliwym może na tle sobie współczesnych jawi się jako dobrotliwy gościu, skąd wiesz? Bolesława Chrobrego nauka nazwała Wielkim.... a to był zwykły bandzior... A caryca Katarzyna, też Wielka... Nauka inaczej opisuje i ocenia niż my, z pozycji naszej cywilizacji... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wyjątkowo odrażająca persona 05.10.14, 13:30 a000000 napisała: > kolter napisał: > > > Ta sama"nauka " nazywa tego zbrodniarza dobrotliwym > > może na tle sobie współczesnych jawi się jako dobrotliwy gościu, skąd wiesz? Wiem jedno ;Krk od lat wybiela postać tej kreatury , bo przecież ojców kościoła sam duch święty na to stanowisko powołuje ,czyżby wtedy się pomylił ? > Bolesława Chrobrego nauka nazwała Wielkim.... a to był zwykły bandzior... A car > yca Katarzyna, też Wielka... > Nauka inaczej opisuje i ocenia niż my, z pozycji naszej cywilizacji... Mowa o władcach nie nazywanych następcami Jezusa na ziemi ?? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: wyjątkowo odrażająca persona 05.10.14, 21:00 kolter napisał: > Mowa o władcach nie nazywanych następcami Jezusa na ziemi nie istnieje coś takiego jak "następca Jezusa na ziemi". Papież jest następcą PIOTRA. bo przecież ojców kościoła > sam duch święty na to stanowisko powołuje ,czyżby wtedy się pomylił nie... Duch Św jedynie pomaga. Kardynałowie, jak widać, mogą wybrać człowieka niegodnego - mają wolną wolę. Zwłaszcza, gdy ten człowiek sobie kupi poparcie. Zły duch również ma dostęp i do kardynałów. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wyjątkowo odrażająca persona 05.10.14, 21:45 a000000 napisała: > kolter napisał: > > > Mowa o władcach nie nazywanych następcami Jezusa na ziemi > > nie istnieje coś takiego jak "następca Jezusa na ziemi". Fakt jest jego "ambasador" > Papież jest następcą PIOTRA. Piotr nie był nigdy biskupem Rzymu .Prymat to wynik zawłaszczenia Rzymu w IV wieku po opuszczeniu stolicy przez cesarzy. > nie... Duch Św jedynie pomaga. Kardynałowie, jak widać, mogą wybrać człowieka n > iegodnego - mają wolną wolę. Zwłaszcza, gdy ten człowiek sobie kupi poparcie. > Zły duch również ma dostęp i do kardynałów. Papieży ino sam złych duch wybierał ) Apostołów juz sam bóg wskazywał "(20) Napisano bowiem w Księdze Psalmów: Niech opustoszeje dom jego i niech nikt w nim nie mieszka! A urząd jego niech inny obejmie! (21) Trzeba więc, aby jeden z tych, którzy towarzyszyli nam przez cały czas, kiedy Pan Jezus przebywał z nami, (22) począwszy od chrztu Janowego aż do dnia, w którym został wzięty od nas do nieba, stał się razem z nami świadkiem Jego zmartwychwstania. (23) Postawiono dwóch: Józefa, zwanego Barsabą, z przydomkiem Justus, i Macieja. (24) I tak się pomodlili: Ty, Panie, znasz serca wszystkich, wskaż z tych dwóch jednego, którego wybrałeś, (25) by zajął miejsce w tym posługiwaniu i w apostolstwie, któremu sprzeniewierzył się Judasz, aby pójść swoją drogą. (26) I dali im losy, a los padł na Macieja. I został dołączony do jedenastu apostołów. " Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: wyjątkowo odrażająca persona 05.10.14, 22:55 kolter napisał: > Piotr nie był nigdy biskupem Rzymu . był. Przewodniczył gminie chrześcijańskiej w Rzymie. Prymat to wynik zawłaszczenia Rzymu w IV wi > eku po opuszczeniu stolicy przez cesarzy. nie. Prymat to wynik sukcesji apostolskiej. To, że siedziba jest w Rymie to czysty przypadek. Gdyby Piotr nie powędrował do Rzymu (ówczesne centrum świata) - być może centrum chrześcijaństwa byłoby w innym miejscu. > Papieży ino sam złych duch wybierał niektórych nawet na pewno.... > Apostołów juz sam bóg wskazywał tia.... szczególnie Judasza... choć sądzę, że fraza z Judaszem to nauka, że i pośród wybranych świnia się znajdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wyjątkowo odrażająca persona 06.10.14, 11:41 a000000 napisała: > kolter napisał: > > > Piotr nie był nigdy biskupem Rzymu . > > był. Przewodniczył gminie chrześcijańskiej w Rzymie. Bzdura, tak dopiero nauczał niejaki Liberiusz papież z połowy IV wieku on to już fałszował to o czym pisał Ireneusz z Lyonu. Ireneusz zmarły w 202 roku pisał ze Rzym ewangelizowali Piotr z Pawłem a pierwszym biskupem był mianowany przez nich Linus. > Prymat to wynik zawłaszczenia Rzymu w IV wi > > eku po opuszczeniu stolicy przez cesarzy. > > nie. Prymat to wynik sukcesji apostolskiej. To, że siedziba jest w Rymie to czysty przypadek. > Gdyby Piotr nie powędrował do Rzymu (ówczesne centrum świata) - być może centru > m chrześcijaństwa byłoby w innym miejscu. Kolejna bzdura , szefem szefów był Jakub rodzony brat Jezusa zarządzał on zborem w Jerozolimie > > Papieży ino sam złych duch wybierał > > niektórych nawet na pewno.... > > > Apostołów juz sam bóg wskazywał > > tia.... szczególnie Judasza... choć sądzę, że fraza z Judaszem to nauka, że i > pośród wybranych świnia się znajdzie... Judasz spełnił to czego od niego oczekiwano , i doskonale się tutaj sprawdził Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: wyjątkowo odrażająca persona 06.10.14, 12:55 kolter napisał: > Bzdura, może tak a może nie..... nie mam zamiaru wyważać otwartych drzwi do lasu, szukać podtekstów w różnych pismach nie uznanych za kanoniczne.... Przede mną wielu już to zrobiło. , szefem szefów był Jakub rodzony brat Jezusa zarządzał on zbore > m w Jerozolimie od nich wywodzą się Żydzi mesjanistyczni. Chrześcijaństwo utworzył Paweł. nie wiadomo, czy Jakub był bratem rodzonym. Wówczas braćmi nazywano rodzonych, stryjecznych, ciotecznych, kuzynów.... a także istnieli bracia w wierze. Pole do interpretacji jest duże. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wyjątkowo odrażająca persona 06.10.14, 13:07 a000000 napisała: > kolter napisał: > > > Bzdura, > > może tak a może nie..... nie mam zamiaru wyważać otwartych drzwi do lasu, szukać podtekstów w różnych pismach nie uznanych za kanoniczne.... Przede mną wielu już to zrobiło. Prawda jest zasadniczo jedna ; na początku IV wieku cesarze opuścili Rzym byl to łakomy kasek dla innej nowo powstałej dzięki Konstantynowi władzy > , szefem szefów był Jakub rodzony brat Jezusa zarządzał on zbore > > m w Jerozolimie > > od nich wywodzą się Żydzi mesjanistyczni. Chrześcijaństwo utworzył Paweł. > > nie wiadomo, czy Jakub był bratem rodzonym. Wówczas braćmi nazywano rodzonych, > stryjecznych, ciotecznych, kuzynów.... a także istnieli bracia w wierze. Pole do interpretacji jest duże. Jakub jest wymieniany jako jeden z braci w ew Mateusza 13. Pomijając juz to sam fakt ze np Jakub zamykał spotkanie w tzw soborze Jerozolimskim wskazuje na głos decydujący , nawet gdyby nie był bratem szefa to i tak był ważniejszy od Piotra. Piotr sikał ze strachu przed nim ; ". (11) Gdy następnie Kefas przybył do Antiochii, otwarcie mu się sprzeciwiłem, bo na to zasłużył. (12) Zanim jeszcze nadeszli niektórzy z otoczenia Jakuba, brał udział w posiłkach z tymi, którzy pochodzili z pogaństwa. Kiedy jednak oni się zjawili, począł się usuwać i trzymać się z dala, bojąc się tych, którzy pochodzili z obrzezania." Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: wyjątkowo odrażająca persona 06.10.14, 14:48 kolter napisał: byl t > o łakomy kasek dla innej nowo powstałej dzięki Konstantynowi władzy zapewne, nawet więcej niż łakomy... Władza zawsze była największym afrodyzjakiem.... > nawet gdyby nie był bratem szefa to i tak był ważniejszy od Piotra. polemizowałabym z tą wagą.... Wszak to PIOTROWI Jezus dał klucze do bram niebios. > Piotr sikał ze strachu przed nim Jakub był ŻYDEM, ortodoksyjnym, który nie dopuszczał nawet do myśli możliwość kontaktów z nieczystymi poganami..... Piotr pogan traktował jak ludzi, zgodnie z zaleceniem Jezusa... Oskarżenie przed żydowską gminą o złamanie żydowskiego TABU groziło wielkimi konsekwencjami, z banicją włącznie.... Więc nie dziw, że można było się tego bać.... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wyjątkowo odrażająca persona 06.10.14, 16:41 a000000 napisała: > zapewne, nawet więcej niż łakomy... Władza zawsze była największym afrodyzjakiem.... No i tak powstał prymat , który kompletnie podzielił wschód i zachód imperium .Przecież papieże/biskupi z co najmie 7 miast wschodu nie mieli ochoty poddać sie pod panowanie Rzymu na podstawie lipnego dogmatu. > polemizowałabym z tą wagą.... Wszak to PIOTROWI Jezus dał klucze do bram niebios. Dał też je innym apostołom opisano to w 18 i 20 rozdziale ew Mateusza. > Jakub był ŻYDEM, ortodoksyjnym, który nie dopuszczał nawet do myśli możliwość kontaktów z nieczystymi poganami..... Piotr pogan traktował jak ludzi, zgodnie z zaleceniem Jezusa... Nie jest tak do końca jak piszesz poczytaj 15 rozdział dziejów apostolskich . > Oskarżenie przed żydowską gminą o złamanie żydowskiego TABU groziło wielkimi konsekwencjami, z banicją włącznie.... Więc nie dziw, że można było się tego bać Jak napisze ze Krk jeszcze w XV wieku walczył z szabasem i obrzezaniem , to mocno cie zdziwię ? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: wyjątkowo odrażająca persona 06.10.14, 17:37 kolter napisał: > No i tak powstał prymat , który kompletnie podzielił wschód i zachód imperium niestety. Jak zwykle i zawsze we wszystkich wojnach zwanych religijnymi, powody były czysto przyziemne. > Jak napisze ze Krk jeszcze w XV wieku walczył z szabasem i obrzezaniem , to moc > no cie zdziwię ? dlaczego miałabym się zdziwić? historia rodzaju ludzkiego jest zagmatwana. Czasem bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wyjątkowo odrażająca persona 06.10.14, 19:11 a000000 napisała: > niestety. Jak zwykle i zawsze we wszystkich wojnach zwanych religijnymi, powody > były czysto przyziemne. Władza /prymat to poważny powód ,dla którego do dziś nie potrafią sie dogadać > > Jak napisze ze Krk jeszcze w XV wieku walczył z szabasem i obrzezaniem , > to mocno cie zdziwię ? > > dlaczego miałabym się zdziwić? historia rodzaju ludzkiego jest zagmatwana. Czasem bez sensu. Pisałaś ze Jakub był ortodoksem , jak pokazuje historia na nim to się nie zakończyło. Mimo nakazu apostolskiego z roku 49 nadal kultywowano stare zwyczaje. Sobór florencki rok 1439 "13, 3. Ogłasza, że po tym czasie wszyscy praktykujący obrzezanie, szabat i pozostałe przepisy prawa są obcy dla wiary Chrystusa i nie mogą być uczestnikami zbawienia wiecznego, o ile kiedyś nie odwrócą się od tych błędów. Wszystkim więc, którzy chlubią się imieniem chrześcijan, nakazuje pełne zaprzestanie obrzezania, w każdym czasie, przed i po przyjęciu chrztu, ponieważ - czy ktoś pokłada w nim nadzieję, czy nie - nie może go dalej zachowywać bez utraty zbawienia wiecznego." Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Judasz i logika 16.10.14, 13:50 a000000 napisała: > tia.... szczególnie Judasza... choć sądzę, że fraza z Judaszem to nauka, że i > pośród wybranych świnia się znajdzie... ========================= Judasz jest niewinny. Kierował nim Chuch Śnięty by syn Jahwe mógł "zbawić" ludzkość. Gdyby Judasz nie doniósł gdzie trzeba świat do dziś czekałby na Mesjasza. Ten sam Chuch Śnięty kierował Piłatem i tym całym towarzystwem od wymierzania sprawiedliwości. Nie rozumiem jak można pejoratywnie oceniać postać mającą kluczowe znaczenie dla zaistnienia tej całej intrygi. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wyjątkowo odrażająca persona 04.10.14, 18:00 a000000 napisała: > pikrat napisał: > > >którzy nie stronią od wiedzy na temat swoich prześladowców > > ojojoj..... czujesz się prześladowany przez kościół? W jaki sposób konkretnie? > > > Co do rodziny Borgiów. Większość tych sensacji to plotki i pomówienia NIEPOTWIE > RDZONE przez badaczy naukowych. Ale, jak wiemy, brak dowodu nie jest dowodem, więc kto ich tam wie. > Jednakże pozostańmy w strefie domysłów, nie pewników, co by nie zasilać szeregów oszczerców i plotkarzy. Skoro badacze nie potwierdzają. To tez plotki ) "(30) Lot wyszedł z Soaru i zamieszkał wraz z dwiema swymi córkami w górach, gdyż bał się pozostawać w tym mieście. A gdy mieszkał z dwiema swymi córkami w pieczarze, (31) rzekła starsza do młodszej: Ojciec nasz wprawdzie już jest stary, ale nie ma w tej okolicy mężczyzny, który by przyszedł do nas na sposób wszystkim właściwy. (32) Chodź więc, upoimy ojca naszego winem i położymy się z nim, a tak będziemy miały potomstwo z ojca naszego. (33) Upoiły więc swego ojca winem tej samej nocy; wtedy starsza poszła i położyła się przy ojcu swoim, on zaś nawet nie wiedział ani kiedy się kładła, ani kiedy wstała. (34) Nazajutrz rzekła starsza do młodszej: Oto ostatniej nocy ja spałam z ojcem; upójmy go winem także tej nocy i idź ty, i śpij z nim, abyśmy obie miały potomstwo z ojca naszego. (35) Upoiły więc i tej nocy ojca swego winem i poszła młodsza i położyła się przy nim; a on nawet nie wiedział, kiedy się kładła i kiedy wstała. (36) I tak obie córki Lota stały się brzemienne za sprawą swego ojca. (37) Starsza, urodziwszy potem syna, dała mu imię Moab. Ten był praojcem dzisiejszych Moabitów. (38) Młodsza również urodziła syna i nazwała go Ben-Ammi. Ten zaś stał się praojcem dzisiejszych Ammonitów." Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: wyjątkowo odrażająca persona 04.10.14, 20:35 kolter napisał: > To tez plotki nie, ta figura literacka nazywa się przypowieścią. Czyli opowieść z jakimś przesłaniem. Czy ma przełożenie w realu? może tak. A może tu chodzi o pogardę wobec Moabitów i Amonitów wyrażoną w ich kazirodczym pochodzeniu? Dziś też się używa figur retorycznych o prowadzeniu się matki celem pognębienia przeciwnika. A poza tym, Lot i jego córki z Sodomy pochodziły, miasta rozpustnego i wszetecznego. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wyjątkowo odrażająca persona 05.10.14, 13:21 a000000 napisała: > kolter napisał: > > > To tez plotki > > nie, ta figura literacka nazywa się przypowieścią. To nie ma nic wspólnego z przypowieścią, to dla Żydów fakt !! >Czyli opowieść z jakimś przesłaniem. Nie , o historia ważna i do dziś przez niektórych uważana za prawdziwą. Czy ma przełożenie w realu? może tak. A może tu chodzi o pogardę wobec > Moabitów i Amonitów wyrażoną w ich kazirodczym pochodzeniu? Nie, bo skazywałoby na pogardę Lota czyli kogoś ważnego dla żydów. Dziś też się używa > figur retorycznych o prowadzeniu się matki celem pognębienia przeciwnika. > A poza tym, Lot i jego córki z Sodomy pochodziły, miasta rozpustnego i wszetecznego. > Ot co. Jak na osobę tzw wierząca masz zerową wiedzę na temat tego faceta i jego kompletnego oderwania od qrestwa sodomitów poczytaj księgę rodzaju 19 rozdział sie kłania Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: wyjątkowo odrażająca persona 05.10.14, 20:54 kolter napisał: > To nie ma nic wspólnego z przypowieścią, to dla Żydów fakt !! dla ortodoksyjnych Żydów... Chrześcijanie nie są Żydami. > Nie, bo skazywałoby na pogardę Lota czyli kogoś ważnego dla żydów. Lot nie pochodził ze związku kazirodczego. A gdy z córkami się zadawał był pijany i nie wiedział co czyni. > historia ważna i do dziś przez niektórych uważana za prawdziwą. co wcale a wcale nie oznacza, iż jest prawdziwa. > Jak na osobę tzw wierząca masz zerową wiedzę na temat tego faceta daj sobie spokój. Lot, jak na tamte warunki, był człowiekiem sprawiedliwym.... choć ja go postrzegam nieco inaczej.... wszak dla niego cnota własnych córek była mniej warta niż prawo gościnności. Winne kazirodztwa były CÓRKI, bo świadomie i celowo współżyły z pijanym, a więc nieświadomym czynu ojcem. Nie jestem ortodoksą, więc mogę też domniemać, iż ta opowieść została utworzona po to, aby przydać znaczenia Moabitom i Amonitom, jako potomkom Lota. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wyjątkowo odrażająca persona 05.10.14, 21:39 a000000 napisała: > kolter napisał: > > > > To nie ma nic wspólnego z przypowieścią, to dla Żydów fakt !! > > dla ortodoksyjnych Żydów... > Chrześcijanie nie są Żydami. Jak rozumiem kwestionujesz boskie natchnienie świętego tekstu biblii ) >> co wcale a wcale nie oznacza, iż jest prawdziwa. Oczywiście ze to durnoty ....ale ino tylko powinny być dla ateistów > daj sobie spokój. Dlaczego ?? > Lot, jak na tamte warunki, był człowiekiem sprawiedliwym.... choć ja go postrz > egam nieco inaczej.... wszak dla niego cnota własnych córek była mniej warta ni > ż prawo gościnności. > > Winne kazirodztwa były CÓRKI, bo świadomie i celowo współżyły z pijanym, a więc > nieświadomym czynu ojcem. Do dziś arab nawet najgorszego wroga ma obowiązek ugościć a zabić może 50 metrów od namiotu , święte prawo gościnności > Nie jestem ortodoksą, więc mogę też domniemać, iż ta opowieść została utworzona > po to, aby przydać znaczenia Moabitom i Amonitom, jako potomkom Lota. Raczej jest to potraktowane jako zapis historii powstania ludzkości Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: wyjątkowo odrażająca persona 30.09.14, 17:13 pikrat napisał: > Przedziwna zbieżność poglądów z Palikotem Moja ? Nie, to tylko świadczy o tym że Hartman naruszył społeczne tabu które nawet dla takiego obrazoburcy jak Palikot wydało się skandalicznym a przywoływanie grzesznych epizodów (prawdziwych czy urojonych) z życia kleru, nie ma tu nic do rzeczy. Chyba że znajdziesz teksty w których hierarchowie pochwalają takie czyny. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,138764,16728631,Dyscyplina_nad_Hartmanem__UJ_odcina_sie_od_wypowiedzi.html?lokale=wroclaw#BoxWiadTxt Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: wyjątkowo odrażająca persona 30.09.14, 19:24 Wszyscy dostali "sraczki" a Palikot, któremu ostatnio politycznie się nie wiedzie próbuje zbić na tej wypowiedzi filozofa jakiś kapitał polityczny, stając się jeszcze bardziej żałosnym. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: wyjątkowo odrażająca persona 30.09.14, 22:49 pikrat napisał: > Wszyscy dostali "sraczki" a Palikot, któremu ostatnio politycznie się nie wiedz > ie próbuje zbić na tej wypowiedzi filozofa jakiś kapitał polityczny, stając się > jeszcze bardziej żałosnym. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16731472,Hartman_zostal_usuniety_z_Twojego_Ruchu_w_zwiazku.html?lokale=wroclaw#BoxWiadTxt Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: wyjątkowo odrażająca persona 01.10.14, 09:49 pan Hartman to filozof i ETYK!!! Jakiej etyki on w takim razie naucza? Zboczonej? Nie widzi nic złego, gdy tatuś z córeczką się zabawia? A tatuś z synkiem? wszak z tego "związku" dzieci nie ma, więc argument genetyczny odpada.... Ohydztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: wyjątkowo odrażająca persona 01.10.14, 13:20 a000000 napisała: > pan Hartman to filozof i ETYK!!! Jakiej etyki on w takim razie naucza? Zboczon > ej? Nie widzi nic złego, gdy tatuś z córeczką się zabawia? A tatuś z synkiem? w > szak z tego "związku" dzieci nie ma, więc argument genetyczny odpada.... > Ohydztwo. ] Zastanawiam się co go podkusiło. Nie jest z mojej bajki ale to przecież człowiek inteligentny i bystry. Nie jestem prędki w kreowaniu teorii spiskowych ale czy przypadkiem nie ma tu brudnej łapy Palikota któremu ferajna się sypie a część wręcz chce jego usunięcia. Może jest to okazja do usunięcia najgroźniejszego konkurenta ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wyjątkowo odrażająca persona 04.10.14, 18:05 a000000 napisała: > pan Hartman to filozof i ETYK!!! Jakiej etyki on w takim razie naucza? Zboczon > ej? Nie widzi nic złego, gdy tatuś z córeczką się zabawia? A tatuś z synkiem? w > szak z tego "związku" dzieci nie ma, więc argument genetyczny odpada.... > Ohydztwo. Etyk czyli ktoś otwarty a nie załgany buc po ślubowaniu celibatu grzmocący wszystko co mu na kij popadnie Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: wyjątkowo odrażająca persona 04.10.14, 20:46 kolter napisał: > Etyk czyli ktoś otwarty otwarty? a na co? na grzmocenie własnej córki? A może matki? Zło należy złem nazwać. A nie relatywizować i wkręcać do przestrzeni jako bardzo postępowe złamanie tabu.... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wyjątkowo odrażająca persona 05.10.14, 13:32 a000000 napisała: > kolter napisał: > > > > Etyk czyli ktoś otwarty > > otwarty? a na co? na grzmocenie własnej córki? A może matki? No a co Hartman to robi ? > Zło należy złem nazwać. A nie relatywizować i wkręcać do przestrzeni jako bardzo postępowe złamanie tabu.... Zło ? pech Hartmana polega na niskich notowaniach TW ,gdyby nie rokosz połowy klubu i wybory za miesiąc Hartman nie wywołałby takiego oddźwięku Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: wyjątkowo odrażająca persona 05.10.14, 21:03 kolter napisał: > No a co Hartman to robi ? nie wiem, nie chwalił się..... natomiast sądzę, że chcąc złamania tego TABU kontynuuje walkę z Kościołem, który kazirodztwo zalicza w poczet grzechów. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wyjątkowo odrażająca persona 05.10.14, 21:47 a000000 napisała: > kolter napisał: > > > No a co Hartman to robi ? > > nie wiem, nie chwalił się..... natomiast sądzę, że chcąc złamania tego TABU kontynuuje walkę z Kościołem, który kazirodztwo zalicza w poczet grzechów. Żałosne w tym jest to ze organizacja zwana Krk walczy ludzką naturą , nie potrafiąc swoich funkcjonariuszy w ryzach utrzymać Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: wyjątkowo odrażająca persona 05.10.14, 23:00 kolter napisał: > Żałosne w tym jest to ze organizacja zwana Krk walczy ludzką naturą , z jaką walczy Naturą? Czyli, gdy człowiek naturalnie nienawidzi, należy go po główce pogłaskać? Gdy ukradnie, bo taką ma wewnętrzną potrzebę .... pochwalić? Gdy ma mnóstwo kochanek a z każdą dziecko - poprzeć styl życia nie zważając na czynioną krzywdę innym? nie potr > afiąc swoich funkcjonariuszy w ryzach utrzymać no cóż....Judasze są wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wyjątkowo odrażająca persona 06.10.14, 11:45 a000000 napisała: > kolter napisał: > > > Żałosne w tym jest to ze organizacja zwana Krk walczy ludzką naturą , > > z jaką walczy Naturą? Np watykańska ruletka , lub celibat . >Czyli, gdy człowiek naturalnie nienawidzi, należy go po główce pogłaskać? Nie, raczej wyjaśnić zeby przestał doi kościoła chodzić i nie nasiąkać jadem jaki tam sączy się z ambon. >Gdy ukradnie, bo taką ma wewnętrzną potrzebę .... pochwalić? Gdy ma mnóstwo kochanek a z każdą dziecko - poprzeć styl życia nie zważając na czynioną krzywdę innym? Opisujesz rzeczywistość facetów w sukienkach ? czy mówimy nadal o naturze w kontekście seksualności ? > nie potrafiąc swoich funkcjonariuszy w ryzach utrzymać > > no cóż....Judasze są wszędzie. Jak rozumiem sobór II watykański kłamał mówiąc ze to sam bóg do sukienki powołuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: wyjątkowo odrażająca persona 06.10.14, 12:49 kolter napisał: > Np watykańska ruletka , lub celibat . co to jest watykańska ruletka? jeśli chodzi o celibat to nikt nikogo nie przymusza... wybór jest świadomy i dobrowolny. Choć ja, osobiście, jestem celibatowi przeciwna, jako naruszającemu porządek Natury. nie nasiąkać jadem ja > ki tam sączy się z ambon. od razu widać, że swoją wiedzę czerpiesz z mediów. Słyszałeś OSOBIŚCIE jakiś jad z ambony? > Opisujesz rzeczywistość facetów w sukienkach facet jest facetem, niezależnie od przebrania.... > Jak rozumiem sobór II watykański kłamał mówiąc ze to sam bóg do sukienki powołuje Judasza też Jezus powołał... widocznie istnienie niegodnych księży ma jakiś cel ukryty. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wyjątkowo odrażająca persona 06.10.14, 13:02 a000000 napisała: > co to jest watykańska ruletka? Kalendarzyk małżeński. > > jeśli chodzi o celibat to nikt nikogo nie przymusza... wybór jest świadomy i dobrowolny. > Choć ja, osobiście, jestem celibatowi przeciwna, jako naruszającemu porządek Natury. To poczytaj co o tej dobrowolności mówił janek " Powołanie do kapłaństwa — jak przypomina nam Ojciec Święty - jest jednocześnie darem i tajemnicą. Jest ono najpierw darem. Nikt z ludzi nie może przypisywać sobie prawa do bycia kapłanem. Kapłaństwo nie jest jednym z praw obywatelskich, które z natury przysługują człowiekowi. Jest ono niezwykłym darem Bożej miłości. Jest Bożym pomysłem. Jest wyrazem troski Boga o człowieka. Jest owocem Bożej łaski. Kapłaństwo jest jednocześnie tajemnicą. Jest tajemnicą spotkania dwóch wolności: wolności Boga, który powołuje oraz wolności człowieka, który odpowiada na to powołanie. Często sam powołany nie jest w stanie do końca wytłumaczyć nawet samemu sobie, jak to się stało, ze odkrył on i zrealizował powołanie do kapłaństwa." > od razu widać, że swoją wiedzę czerpiesz z mediów. Słyszałeś OSOBIŚCIE jakiś jad z ambony? Tak jako dziecko był taki zgryźliwy pijak on z ambony mocno po wszystkim jechał . > facet jest facetem, niezależnie od przebrania.... > > > Jak rozumiem sobór II watykański kłamał mówiąc ze to sam bóg do sukienki > powołuje > > Judasza też Jezus powołał... widocznie istnienie niegodnych księży ma jakiś cel > ukryty Aha i dlatego powołuje aż 30% pedzi do tej roboty ? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: wyjątkowo odrażająca persona 06.10.14, 14:42 kolter napisał: > " Powołanie do kapłaństwa — jak przypomina nam Ojciec Święty - jest jedno > cześnie darem i tajemnicą. no cóż..... tak samo powołanie do nauk medycznych, matematycznych....i wszelkich innych.... nie wiadomo dlaczego ktoś najlepiej się czuje w roli baletnicy,pilota F16 .... a innemu skóra na myśl cierpnie... > Tak jako dziecko był taki zgryźliwy pijak on z ambony mocno po wszystkim jechał JEDEN? tylko jeden? i na tej podstawie masz wyrobione zdanie o pozostałych ? A czy to co ten zgryźliwiec mówił znajduje potwierdzenie w nauce kościoła???? > Aha i dlatego powołuje aż 30% pedzi do tej roboty ? A co? pedzio nie może mieć powołania do tej czy innej roboty? A poza tym wiadomo, że zawody "męskie" są przez pedzi oblegane.... jak proponujesz takich eliminować? Pytać? Przecież tego na zewnątrz nie widać..... Oczywiście pewnie wiesz, że stwierdzone pedalstwo jest przeszkodą w przyjęciu do seminarium. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wyjątkowo odrażająca persona 06.10.14, 16:35 a000000 napisała: > no cóż..... tak samo powołanie do nauk medycznych, matematycznych....i wszelkich innych.... nie wiadomo dlaczego ktoś najlepiej się czuje w roli baletnicy,pilota F16 .... a innemu skóra na myśl cierpnie... Jak rozumiem tam tez sam bóg powołuje ? > JEDEN? tylko jeden? i na tej podstawie masz wyrobione zdanie o pozostałych ? No a kto mówił ilu ? > A czy to co ten zgryźliwiec mówił znajduje potwierdzenie w nauce kościoła???? Nikt idiocie przez 30 lat pyska nie zamknął,czyli widać tym wyżej nie przeszkadzał . > A co? pedzio nie może mieć powołania do tej czy innej roboty? No jak widać po liczbach nawet bardzo lubią ten fach . >A poza tym wiadomo, że zawody "męskie" są przez pedzi oblegane.... jak proponujesz takich eliminować? Pytać? Biblia nie bardzo seks pedalski popiera ,dlatego dziw i np mnie czemu dobry bóg do tej roboty tylu ich powołuje Przecież tego na zewnątrz nie widać..... > Oczywiście pewnie wiesz, że stwierdzone pedalstwo jest przeszkodą w przyjęciu do seminarium. Nie kontrolujesz jak widzę tej dyskusji ) Autor: kolter 05.10.14, 21:45 "(20) Napisano bowiem w Księdze Psalmów: Niech opustoszeje dom jego i niech nikt w nim nie mieszka! A urząd jego niech inny obejmie! (21) Trzeba więc, aby jeden z tych, którzy towarzyszyli nam przez cały czas, kiedy Pan Jezus przebywał z nami, (22) począwszy od chrztu Janowego aż do dnia, w którym został wzięty od nas do nieba, stał się razem z nami świadkiem Jego zmartwychwstania. (23) Postawiono dwóch: Józefa, zwanego Barsabą, z przydomkiem Justus, i Macieja. (24) I tak się pomodlili: Ty, Panie, znasz serca wszystkich, wskaż z tych dwóch jednego, którego wybrałeś, (25) by zajął miejsce w tym posługiwaniu i w apostolstwie, któremu sprzeniewierzył się Judasz, aby pójść swoją drogą. (26) I dali im losy, a los padł na Macieja. I został dołączony do jedenastu apostołów. " Wniosek prosty; bozia lubi "ciepłych " w sukienkach ) Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: wyjątkowo odrażająca persona 06.10.14, 17:28 kolter napisał: > Jak rozumiem tam tez sam bóg powołuje ? poniekąd..... dając konkretnemu człowiekowi konkretne talenty i zainteresowania. > Nikt idiocie przez 30 lat pyska nie zamknął,czyli widać tym wyżej nie przeszkad > zał . może zamykał, ale zamknąć się nie dało.... jak kto uwierzy w swoją "misję" to nic nie pomoże. Wiesz, może i kościół powinien mieć jakieś fizyczne środki przymusu.... kazamaty, baty, czy co tam... > Nie kontrolujesz jak widzę tej dyskusji ale ja nie o wyborze następcy Judasza,tylko o warunkach przyjęcia kandydata do seminarium. Wiesz, że taki nie może mieć widocznych wad fizycznych? Tak jakby dyskryminacja niepełnosprawnych..... niby ksiądz powinien być w pełni sprawny, bo musi pomagać innym, a nie pomocy oczekiwać.... ale przecież niejeden na wózku byłby doskonałym księdzem... Przecież to nie wojsko, gdzie żołnierz musi mieć odpowiednią kategorię zdrowia. Rozumiem wady psychiczne... ale fizyczne? komu przeszkadzają? No ale jest jak jest.... > Wniosek prosty; bozia lubi "ciepłych " w sukienkach hehehe, i dlatego napisano, że kto obcuje z mężczyzną jak z kobietą winien jest śmierci, sam ją na siebie sprowadza.... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wyjątkowo odrażająca persona 06.10.14, 19:01 a000000 napisała: > poniekąd..... dając konkretnemu człowiekowi konkretne talenty i zainteresowania Talenty ? a do czego te talenty ?poza tym nie powtarzaj tego plebanowi bo komunii ci za to ze 3 lata nie udzieli ze tak role bozi umniejszasz ) > może zamykał, ale zamknąć się nie dało.... jak kto uwierzy w swoją "misję" to > nic nie pomoże. Napisz mi to raz jeszcze ))))))))))))))))))))))))))))))) > Wiesz, może i kościół powinien mieć jakieś fizyczne środki przymusu.... kazamaty, baty, czy co tam... Poczytaj o Lemańskim ) > ale ja nie o wyborze następcy Judasza,tylko o warunkach przyjęcia kandydata do > seminarium. > Wiesz, że taki nie może mieć widocznych wad fizycznych? Tak jakby dyskryminacja > niepełnosprawnych..... niby ksiądz powinien być w pełni sprawny, bo musi pomagać innym, a nie pomocy oczekiwać.... ale przecież niejeden na wózku byłby doskonałym księdzem... > Przecież to nie wojsko, gdzie żołnierz musi mieć odpowiednią kategorię zdrowia. > Rozumiem wady psychiczne... ale fizyczne? komu przeszkadzają? > No ale jest jak jest.... Mnie nie pytaj ,ale o ile rozumiem klecha sam powinien sie uzdrowić ) " (8) Uzdrawiajcie chorych, wskrzeszajcie umarłych, oczyszczajcie trędowatych, wypędzajcie złe duchy! Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie! (9) Nie zdobywajcie złota ani srebra, ani miedzi do swych trzosów." > > Wniosek prosty; bozia lubi "ciepłych " w sukienkach > > hehehe, i dlatego napisano, że kto obcuje z mężczyzną jak z kobietą winien jest > śmierci, sam ją na siebie sprowadza.... No i napisano też to "1578 Nikt nie ma prawa do otrzymania sakramentu święceń, ponieważ nikt nie może przyznać sobie samemu tej posługi. Powołuje do niej Bóg . Kto uważa, że rozpoznaje w sobie znaki powołania Bożego do posługi święceń, powinien pokornie poddać swoje pragnienie autorytetowi Kościoła, na którym spoczywa odpowiedzialność i prawo wybrania kogoś do przyjęcia sakramentu święceń. Jak każda łaska, sakrament święceń może być przyjęty tylko jako niezasłużony dar." Kto kłamie ;biblia potępiając pedalstwo ,czy kościół twierdząc ze do sukienki powołuje tylko bóg ?? Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: ateista nr 1 to dewiant jest 29.09.14, 21:25 Numero uno, ateista, dewiant i patologiczny kłamca... www.ddv.pl/prof_hartman_z_tr_nie_istnieje_ideologia_gender_to_wymysl_kosciola,hhwkws.html Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: ateista nr 1 to dewiant jest 04.10.14, 17:57 qwardian napisał: > > Numero uno, ateista, dewiant i patologiczny kłamca... który z waszych biskupów ? Odpowiedz Link Zgłoś
laudasti1 Re: ateista nr 1 to dewiant jest 29.09.14, 21:44 prof. Hartman jest nikim. Jest naprawdę żenująco łatwym "oponentem", pierwszy prosty argument sprawia, że zaczyna się pocić. Jego bycie Zydem to próba psudointeligenckich rozwazań... i odbębnianie swoich "5 minut" bo z niewiaadomych przyczyn zainteresował sobą postą telewizję. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: ateista nr 1 to dewiant jest 02.10.14, 23:12 No dobra, ale co jest takiego awiacyjnego w zbzykaniu jakiejś kuzynki w stopniu pokrewieństwa, którego Kościół zabrania? Przecież to tylko dodaje smaczku przyjemności. "Początkowo Kościół zabraniał zawierania małżeństw tylko do czwartego stopnia pokrewieństwa po mieczu według rzymskiego systemu obliczeń; w X-XII w. zakazał zawierania małżeństw do siódmego stopnia według rachuby germańskiej, odpowiadającej mniej więcej czternastemu stopniowi rachuby rzymskiej. W 1215 r. Sobór laterański IV ograniczył do czwartego stopnia przeszkody wynikające z prawowitego pokrewieństwa i powinowactwa, a wynikające z powinowactwa nieprawego – do stopnia drugiego". (Na marginesie: w czym jest lepsze powinowactwo nieprawe od powinowactwa prawego?) Kodeks karny jest bardziej wyrozumiały, dopuszcza stopień drugi rzymski: Art. 201 KK: "Kto dopuszcza się obcowania płciowego w stosunku do wstępnego, zstępnego, przysposobionego, przysposabiającego, brata lub siostry, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5." Temat niewątpliwie wart dyskusji i w tym jednym Hartman ma rację. Wątpię, by chodziło mu li tylko o zniesienie odium z fachowego terminu "matkoјеbca" ("madafaka" po amerykańsku). Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: ateista nr 1 to dewiant jest 02.10.14, 23:32 jaceq napisał: > No dobra, ale co jest takiego awiacyjnego w zbzykaniu jakiejś kuzynki w stopniu > pokrewieństwa, którego Kościół zabrania? Przecież to tylko dodaje smaczku przy > jemności. W sensie naukowym kumulacja wad genetycznych i tragedia dla dzieci, w sensie etycznym wykorzystanie dominacji panującej w rodzinie... Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: ateista nr 1 to dewiant jest 02.10.14, 23:43 Jakich znowu dzieci? O antykoncepcji słyszał, a? Jakiej znowu dominacji? Kto niby dominuje? Kuzyn czy kuzynka? Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: ateista nr 1 to dewiant jest 03.10.14, 00:01 jaceq napisał: > Jakich znowu dzieci? O antykoncepcji słyszał, a? Słyszał bo nie ma AIDS, ale z siostrami, matką i kuzynkami nie romansował tylko wyjechał do Afryki i miał raj... Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Podziwiam trud 03.10.14, 09:46 włożony w studiowanie starych kościelnych statutów (to Ty jacqu?). Niestety logika zgrzyta. Argumentem za zniesieniem granicy (jaceq za tym filozofem na H.) nie może być analiza zmiany tej granicy w przeszłości (ze wspólnego pra6razydziadka na wspólnego pra3razydziadka czy odrotnie). I jeszcze: 1) antykoncepcja jest zawodna 2) są inne niż biologiczne racje zakazu kazirodztwa. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Podziwiam trud 03.10.14, 12:19 oleg3 napisał: > 2) są inne niż biologiczne racje zakazu kazirodztwa. Możesz rozszerzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Podziwiam trud 03.10.14, 12:41 andrzejg napisał: > > 2) są inne niż biologiczne racje zakazu kazirodztwa. > Możesz rozszerzyć? Mogę. Zakaz kazirodztwa - często rozszerzany na całe klany czy szersze związki - zapobiega izolacji poszczególnych grup. Co jak co ale instynkt rozmnażania się (sex) skutecznie wyrzuca z domu młode. "Nie da ci ojciec, nie da ci matka tego co może dać ci sąsiadka". Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Podziwiam trud 03.10.14, 12:57 oleg3 napisał: > > Mogę. > Zakaz kazirodztwa - często rozszerzany na całe klany czy szersze związki - zapo > biega izolacji poszczególnych grup. Co jak co ale instynkt rozmnażania się (sex > ) skutecznie wyrzuca z domu młode. "Nie da ci ojciec, nie da ci matka tego co m > oże dać ci sąsiadka". > No tak, ale za tym wszystkim stoi biologia. A. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Podziwiam trud 03.10.14, 13:08 andrzejg napisał: > No tak, ale za tym wszystkim stoi biologia. Za większością potrzeb stoi biologia. Szło mi o to, że nie idzie tylko o genetykę. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Podziwiam trud 03.10.14, 13:00 andrzejg napisał: > > 2) są inne niż biologiczne racje zakazu kazirodztwa. > > Możesz rozszerzyć? Poza biologicznymi skutkami jest również aspekt ochrony najmłodszych i najsłabszych, którzy wewnątrz rodziny nie mieliby się do kogo zwrócić o pomoc. Presja społeczna ogranicza takie zapędy... Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Podziwiam trud 03.10.14, 13:11 qwardian napisał: > Poza biologicznymi skutkami jest również aspekt ochrony najmłodszych i najsłabs > zych, którzy wewnątrz rodziny nie mieliby się do kogo zwrócić o pomoc. Presja s > połeczna ogranicza takie zapędy... Albo o taką sytuację, że bracia mordują się walcząc o siostrę/siostry. A jak z góry wiadomo, że nasze siostry nie są dla nas do idziemy zdobywać świat i kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Podziwiam trud 03.10.14, 14:11 oleg3 napisał: > Albo o taką sytuację, że bracia mordują się walcząc o siostrę/siostry. A jak z > góry wiadomo, że nasze siostry nie są dla nas do idziemy zdobywać świat i kobie > ty. Ale dlaczego z góry wiadomo,że siostry nie sa dla nas? Ja to czuję, ba ! ja czuje ,że koleżanka z która od wczesnego dzieciństwa wychowywałem się na podwórku nie jest dla mnie...Jak niektórzy tego nie czują i nie wiedzą, to kto jest nienormalny? Ja , czy oni? Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Podziwiam trud 03.10.14, 14:17 andrzejg napisał: > Ja to czuję, ba ! ja czu > je ,że koleżanka z która od wczesnego dzieciństwa wychowywałem się na podwórku > nie jest dla mnie... Jest taki mechanizm biologiczny. Gdzieś kiedyś czytałem, że osoby nawet niespokrewnione, a razem wychowywane nie mają się ku sobie. Nawet w małżeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg w zasadzie , to kazirodztwo jest powszechne 03.10.14, 14:24 oleg3 napisał: > > Jest taki mechanizm biologiczny. Gdzieś kiedyś czytałem, że osoby nawet niespok > rewnione, a razem wychowywane nie mają się ku sobie. Nawet w małżeństwie. bo jak to mówią....po 10 latach mąż z żoną są jak brat z siostrą... Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: w zasadzie , to kazirodztwo jest powszechne 03.10.14, 14:32 andrzejg napisał: > bo jak to mówią....po 10 latach mąż z żoną są jak brat z siostrą... ... albo że po trzydziestu latach wspólnego pożycia to kazirodztwo. Ale to takie zabawne powiedzonka. Kazirodztwo to zboczenie, jedno z najgorszych. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: w zasadzie , to kazirodztwo jest powszechne 03.10.14, 22:23 Dodałbym nawet, że to grzech jak skùrwysyn. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Podziwiam trud 03.10.14, 22:21 oleg3 napisał: > Niestety logika zgrzyta. Owszem, u Ciebie zgrzyta - i to tak, że aż uszy trzeba zatkać. > Argumentem za zniesieniem granicy (jaceq za tym filozofem na H.) Wbrew Twojemu przekonaniu, nie jestem za zniesieniem granicy. Rozwiązanie w obowiązującym u nas prawie (wstępni, zstępni, brat siostra) bardzo mi się podoba*. Reszta bzdetu, który spłodziłeś, jest w związku z tym bez sensu. > 1) antykoncepcja jest zawodna To oczywista bujda. Współczesna antykoncepcja bywa zawodna w około 0.01% przypadków jej stosowania. Gdyby "antykoncepcja była zawodna", to nikt by jej nie stosował. > 2) są inne niż biologiczne racje zakazu kazirodztwa. Nigdy nie twierdziłem, że ich nie ma. Twierdzę natomiast, że odrobina dyskusji nad zakresem tabu kulturowo-religijnego (bo przecież nie medyczno-naukowego) nigdy nie zawadzi. Uregulowania prawne zostawiłbym jakie są. Można się za to pośmiać z regulacji kanonicznych. Bardzo np. jestem ciekaw Twojej opinii w sprawie różnicy pomiędzy "powinowatym legalnym" a "powinowatym nielegalnym" w aspekcie kościelnej definicji kazirodztwa. Dostrzegam potencjalne przeogromne pokłady komizmu. W sumie dyskusja o aspektach prawnych też jest śmieszna, a to dlatego, że tzw. "ścigalność" tego przestępstwa jest w praktyce żadna. Podobno, ale tylko podobno w niektórych stanach USA zabronione prawnie jest kopulowanie w określonych pozycjach i stosowanie pewnych technik w stosunkach heteroseksualnych. A wystarczy wyłączyć komury i kamery monitoringu w domu i "róbta co chceta" a rząd federalny do spółki z władzami stanu mogą "przestępców" cmoknąć centralnie w lampion. ____________ *) co ciekawe obecne rozwiązanie prawne jest podobne do przedwojennego, z tą różnicą, że obecnie dopisano "przysposobionych", których przed wojną nie było. Bardzo jestem ciekaw biologicznych aspektów stosunków macocha-pasierb np. w kontekście chowu wsobnego powiedzmy. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Podziwiam trud 05.10.14, 10:18 jaceq napisał: > > Nigdy nie twierdziłem, że ich nie ma. Twierdzę natomiast, że odrobina dyskusji > nad zakresem tabu kulturowo-religijnego (bo przecież nie medyczno-naukowego) ni > gdy nie zawadzi. Uregulowania prawne zostawiłbym jakie są. Można się za to pośm > iać z regulacji kanonicznych. Bardzo np. jestem ciekaw Twojej opinii w sprawie > różnicy pomiędzy "powinowatym legalnym" a "powinowatym nielegalnym" w aspekcie > kościelnej definicji kazirodztwa. Dostrzegam potencjalne przeogromne pokłady k > omizmu. Czym się róznią uregulowania prawne od regulacji kanonicznych poza szczegółami? Powinowaty jest komiczny, ale nie chodzi o drobiazgi. Istotą sprawy jest , czy związki kazirodcze mają być dopuszczalną norma, czy też nie. Ja widzę zakaz religijny jak i prawny, czyli jest tu zgodność. Stopień pokrewieństwa jest problemem dalszym. A. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Podziwiam trud 16.10.14, 10:50 andrzejg napisał: > Stopień pokrewieństwa jest problemem dalszym. Jest problemem najważniejszym, dawno przebadanym (dynastie kazirodcze w Egipcie), skrupulatnie zanotowanym... Zaburzenia endykronologiczne Jest to schorzenie dziedziczne o charakterze cechy ustępującej (około połowa wszystkich znanych przypadków tej choroby wystąpiła u dzieci rodziców blisko ze sobą spokrewnionych). Najnowsze badania przyczyn zespołu wskazują na nieprawidłowy skład białek umiejscowionych w centrosomach i ciałkach podstawowych komórek rzęskowych. W chorobie tej dość często występują charakterystyczne zaburzenia przysadkowe w postaci bardzo znacznego zwiększenia liczby komórek zasadochłonnych. W chorobie tej występuje szereg zaburzeń mających swe źródło z jednej strony w zaburzeniach ośrodkowego układu nerwowego, z drugiej strony w układzie hormonalnym. Z tych objawów należy wymienić następujące grupy: 1. Zwyrodnienie barwnikowe siatkówki 2. Otyłość podwzgórzowa 3. Znaczny niedorozwój umysłowy 4. Zespół tłuszczowo- płciowy Babińskiego- Frohlicha 5. Mnogość palców i zrosty poszczególnych palców ze sobą 6. Występowanie rodzinne Obserwuje się współistniejące anatomiczne i czynnościowe wady układu pokarmowego i wydalniczego, postępujące zaburzenia gospodarki węglowodanowej, nadciśnienie tętnicze, wady serca, zaburzenia wzrostu, w ośrodkowym układzie nerwowym- niedorozwój móżdżku i uszkodzenie układu pozapiramidowego. Wymienione nieprawidłowości pogarszają rokowania i znacznie skracają czas życia. Największe zagrożenie stanowi niewydolność nerek i złośliwa postać nadciśnienia tętniczego krwi Zespół tych objawów w całości występuje rzadko, zwykle mamy tylko kilka z nich. Zajmuje obecnie poczesne miejsce, jako przedmiot zainteresowania genetyków i biologów molekularnych. Szczególnie inspirująca jest jego duża zmienność genetyczna i zróżnicowany obraz kliniczny, obejmujący także postacie bezobjawowe. Istnieje teoria, według której przyczyn zespołu LMBB upatruje się również w działaniu czynników teratogennych w pierwszych miesiącach życia płodowego, w okresie kształtowania się narządów pochodzących z ektodermy i mezodermy. Istotna przyczyna tych zaburzeń leży prawdopodobnie, tak jak w chorobie Babińskiego- Frohlicha. Źródło: A. Horst: Fizjologia patologiczna. PZWL. Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Podziwiam trud 16.10.14, 12:37 qwardian napisał: > Jest problemem najważniejszym, dawno przebadanym (dynastie kazirodcze w Egipcie > ), skrupulatnie zanotowanym... Zaraz wyjdziemy (co najmniej ja) na antysemitów, ale grupą borykającą się z genetycznymi następstwami małej puli genów są Żydzi aszkenazyjscy. Doszło do tego, że rabini żądają przed ślubem badań genetycznych. Są potomkami bardzo małej populacji (to nawet nie było kazirodztwo) i nękają ich specyficzne choroby. Nie wrzucam linków, ale łatwo znaleźć poważne materiały na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Podziwiam trud 16.10.14, 13:52 qwardian napisał: > > andrzejg napisał: > > > Stopień pokrewieństwa jest problemem dalszym. > > Jest problemem najważniejszym, dawno przebadanym (dynastie kazirodcze w Egipcie > ), skrupulatnie zanotowanym... > > W naszej dyskusji stopień pokrewieństwa jest problemem dalszym. Intuicyjnie możemy wywnioskować, że im bliższe pokrewieństwo , tym gorzej. Kwestia stopnia pokrewieństwa jest kwestią umowną. Rozmawiamy o zakazach prawnych i religinych dotyczących związków kazirodczych. Na pierwszym miejscu jest sam fakt zakazu. Z niego dopiero wynika stopień pokrewieństwa , od któego zakaz nie obowiązuje A. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Podziwiam trud 16.10.14, 21:24 andrzejg napisał: > Na pierwszym miejscu jest sam fakt zakazu. Z niego dopiero wynika stopień pokrewieństwa , od któego zakaz nie obowiązuje To nie jest moja definicja podporządkowania się zasadom. Od strony naukowej idealnym partnerem Polaka jest osoba zamieszkująca po najdłuższej lini osi na wylot naszej planety, więc to by wypadło gdzieś na Pacyfiku w okolicach wyspy Chatham oraz Pitt. Sęk w tym, że te wyspy należą do Nowej Zelandii, a to zaproszenie do katastrofy genetycznej, bo ich mieszkańcy mają pochodzenie europejskie i nie wiadomo, czy ta pula nie przedostała się do dwóch wspomnianych wysp. Choroby genetyczne stanowią konkretny koszt ponoszony przez społeczeństwo, jeżeli taka debata miała by mieć miejsce to ja jestem w stu procentach za, włącznie z obarczeniem kosztami tych, którzy się do nich przyczyniają, to jest osoby z zapalonym lontem wad genetycznych, które wkrótce eksplodują... Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: ateista nr 1 to dewiant jest 16.10.14, 10:54 pikrat29.09.14, 19:10 > No i co Ty na to, Perła? Jesteś przeciw stosunkom kazirodczym? - ja też, ale dlaczego niby nie można by było o tym pogadać? Debata się właśnie zaczęła... www.protestuj.pl/nie-dla-j--hartmana-na-uj---wyslij-protest-do-wladz-uczelni,27,k.html Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: ateista nr 1 to dewiant jest 16.10.14, 12:25 Czy liczba piszących protesty równa się liczbie zdeklarowanych oszołomów w Polsce? - jeśli tak to jest was niewielu. A przy okazji.... czytałeś może, że katooszołomy robią zadymę w sprawie przeszczepów? Jesteście całkiem egzotycznym stadkiem Odpowiedz Link Zgłoś