Dodaj do ulubionych

Zdrada arystokracji

28.01.16, 18:06
I jak tego nie nazwac Targowica?

foreignpolicy.com/2016/01/27/the-problem-with-polands-new-nationalism/
Obserwuj wątek
    • oleg3 Zdrada 28.01.16, 19:17
      tyle, że rozumu.

Ja wiem, że tobie idzie tylko o zaczepienie monarchistów i oddalenie się z godnością. Ale raz odpowiedz na pytanie:

- Kogo zdradził Adam Stefan Zamoyski publikując ten tekst?
      Chyba się nie mylę utożsamiając twojego autora z Adamem Zamoyskim?

Urodzony w Nowym Jorku. Wychował się w Anglii, od wielu lat mieszka w Londynie. W notce od redakcji wyczytałem (po angielsku), że to brytyjski historyk. Zdradził Brytyjską Królową? Polski - jak przypuszczam - nie mógł zdradzić na takiej samej zasadzie jak ja nie mogę zdradzić Ukrainy czy Białorusi.
    • dachs Arystokraci też miewają rację. 28.01.16, 19:23
      manny-jestem napisał:

> I jak tego nie nazwac Targowica?

" But it’s important to recognize how tenuous the government’s claim to authentic Polish nationalism really is. It has little sense of its own country’s long history and an impoverished notion of national mission. And in a bitter irony, the key elements of its political program, to control the life of the nation and to keep the outside world at arm’s length,[b] derive less from the wellsprings of Polish nationhood than from the mindset of the postwar communist regime it says it most despises.[/b]

Święte słowa. A Targowica to jednak co innego.
      Może to na ten przykład:
      nafta.wnp.pl/tania-ropa-zmienia-rynek-kontrakt-z-orlenem-quot-sukcesem-quot-rosnieftu,264503_1_0_0.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka