snajper55 25.06.17, 23:43 ... jaki to ptak jest częstym gościem na mojej działce. fotoforum.gazeta.pl/photo/9/xf/le/ycbf/2uQbgQtgxI1uB4xqTB.jpg Takie bardziej znane ptaszki jak gąsiorki czy kosy rozpoznałem, a tego jakoś nie mogę zidentyfikować. S. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dachs Re: Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... 26.06.17, 21:37 Powiedziałbym, że to paszkot. Odpowiedz Link
snajper55 Re: Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... 06.07.17, 23:35 Niektórzy obstawiają kwiczoła, a mnie niepokoją plamy na piersi: fotoforum.gazeta.pl/photo/9/xf/le/ycbf/ETzOMIFnawgvKZy6aB.jpg fotoforum.gazeta.pl/photo/9/xf/le/ycbf/NmTQQdbe0BT09AOujB.jpg Kwiczoł na tym zdjęciu: www.edunauka.pl/ornikwiczol/image001.jpg jest dość podobny. Szczególnie, że te moje mają takie białe "lusterka" na brzegach skrzydeł jak kwiczoł: fotoforum.gazeta.pl/photo/9/xf/le/ycbf/djbu9Snpqgx9Elo6ZB.jpg Jakość zdjęć taka sobie, ale gdy się robi zdjęcia z ręki kompaktem z zoomem x48, to trudno o nieporuszone. S. Odpowiedz Link
dachs Re: Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... 07.07.17, 09:06 Zobacz, jak lata. Kwiczoły mają bardzo charakterystyczny lot. Tak jakby podskakiwały w powietrzu. Potrzepią skrzydłami i opadają. Poza tym kwiczoł ma bardziej żółty dziób. To ostatnie zdjęcie to chyba własnie kwiczoł Odpowiedz Link
snajper55 Re: Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... 11.07.17, 14:11 dachs napisał: > Zobacz, jak lata. Kwiczoły mają bardzo charakterystyczny lot. Tak jakby podskak > iwały w powietrzu. Potrzepią skrzydłami i opadają. > Poza tym kwiczoł ma bardziej żółty dziób. To ostatnie zdjęcie to chyba własnie > kwiczoł Czyli najwyraźniej przylatują i kwiczoły, i paszkoty. Gdy znów przylecą zwrócę uwagę na ich zachowanie. Na razie wiem tyle, że są bardzo płochliwe. Każdy ruch, dźwięk to powód do ucieczki. Interesujesz się ptakami? Bo mam kolejne okazy do zidentyfikowania. :) S. Odpowiedz Link
dachs Re: Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... 11.07.17, 16:40 snajper55 napisał: > Interesujesz się ptakami? Bo mam kolejne okazy do zidentyfikowania. :) Umiarkowanie. Do ogrodu przylatuje mnóstwo różnych gatunków (karmniki napełniam także latem) i po prostu z ciekawości staram się ustalić kto mnie odwiedza. Ale pokaż, kogo masz. Odpowiedz Link
snajper55 Re: Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... 12.07.17, 01:16 dachs napisał: > Umiarkowanie. Do ogrodu przylatuje mnóstwo różnych gatunków (karmniki napełniam > także latem) i po prostu z ciekawości staram się ustalić kto mnie odwiedza. > Ale pokaż, kogo masz. Ja do niedawna dość obojętnie podchodziłem do tych opierzonych i latających (poza tymi na rożnie, w brytfance czy innym garnku). W tym roku częściej jestem na działce i wciągnęło mnie rozpoznawanie skrzydlatych gości. Z czworonożnymi nie mam większych problemów. fotoforum.gazeta.pl/photo/9/xf/le/ycbf/dSs4oD3TWzigAOqTMB.jpg fotoforum.gazeta.pl/photo/9/xf/le/ycbf/J7eoMaGHLbLsbL2V4B.jpg fotoforum.gazeta.pl/photo/9/xf/le/ycbf/TFmmnaNL4xRujg1C7B.jpg fotoforum.gazeta.pl/photo/9/xf/le/ycbf/8EfjU5wH7b9aHJ5FlB.jpg Mam gdzieś w domu atlas ptaków, ale nie mogę go znaleźć. Układanie książek w dwóch rzędach nie jest dobrym pomysłem. A wujek Google jakoś niezbyt pomocny. Kłopotów nie miałem jedynie z kosem, sójką, szpakiem, gąsiorkiem i pliszką. No i bocianem, który też mnie odwiedził. :) S. Odpowiedz Link
dachs Re: Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... 12.07.17, 13:34 To może być gajówka, jeśli jest trochę większa od wróbla. Tu jest fajna strona, która może Ci pomóc. www.ogrodowisko.pl/watek/1561-poznajemy-ptaki?page=34 Odpowiedz Link