oleg3
22.09.16, 17:10
Sąd Najwyższy w czwartek oddalił skargi Nowoczesnej oraz Partii Razem i podtrzymał decyzje Państwowej Komisji Wyborczej o odrzuceniu sprawozdań finansowych tych partii z ubiegłorocznych wyborów parlamentarnych. W połowie lipca PKW odrzuciła sprawozdanie Nowoczesnej i Razem z powodu "naruszania Kodeksu wyborczego". Partie stracą część subwencji, Nowoczesna nie dostanie ok. 4,65 mln zł rocznie. Skarbnik partii Michał Pihowicz oddał się do dyspozycji władz Nowoczesnej.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,20730966,sad-najwyzszy-decyzje-pkw-o-odrzuceniu-sprawozdania-finansowego.html#BoxNewsImg
Kiedyś wspomniałem na forum, że byłem ekspertem paru lokalnych komitetów wyborczych w wyborach miejskich. To było dawno temu i nie śledzę zmian w kodeksie wyborczym (wtedy była to ordynacja wyborcza). System jest generalnie ustawiony na straszenie konkurencji. W pułapkę wpadają też zasiedziałe partie (pamiętam kłopoty PSL), ale one sobie poradzą. Nowoczesna ma sponsorów, ale strata 2/4 dotacji z pewnością ograniczy jej możliwości.
To prawo jest chore. Sprzeczne z poczuciem sprawiedliwości i rozsądkiem. Zamordowanie skarbnika niczego nie zmieni. Pamiętam, że sam miałem kłopot. Wyborcy/sponsorzy olewali nasze ulotki i wpłacali z niewłaściwych kont - trzeba było im odsyłać kasę z listem wyjaśniającym powody.
Aha, partie - za moich czasów - miały preferencje. Pewnie dalej tak jest. Wyobraźcie sobie ryzyko podejmowane przez komitet obywatelski startujący w wyborach.