Dodaj do ulubionych

PiS a konserwatyzm - Szułdrzyński

30.11.16, 15:12
łżekonserwatyści Poputczycy i Sprzedawczycy

Krótki wykład, a celny. Uzupełnienie moje: w słowach Sienkiewicza o "kamienikupie" była kupa prawdy, tyle że autorytet i siła państwa opiera się na sprawności i wiarygodności, a nie na fizycznej wielkości wpływu na życie ludzi i społeczeństwa. Paskudztwo i Swołocz idzie w kierunku ekstensywnym, czyli żeby państwo w sensie PiSiej monopartii zajęło jak największy kawałek podłogi, a najlepiej całość. Właśnie PiS kutra przy prawie do zgromadzeń, szykując sobie niezgorszy kłopot: "nielegalnych" demonstracji będzie teraz więcej, a państwo PiSie będzie musiało uciekać się do przymusu i penalizacji zgodnie z własnym PiSim prawem. Czyli wracamy do peerelu w wydaniu narodowym, na wpół moczarowskim.
Obserwuj wątek
    • hymenos Ani konserwatyzm, ani prawica, ani sprawiedliwość 30.11.16, 15:49
      Przywileje posłów

Przykładów na butę, głupotę, PRL-owskie ciągotki, naginanie prawa znaleź można pod dostatkiem.
    • dachs Re: PiS a konserwatyzm - Szułdrzyński 30.11.16, 22:17
      pis ma tyle z konserwatyzmem i prawicą co qrwa *) z cnotą.

*) nie mylić z prostytutką
      • piq jest kilka symbolicznych kobiecych postaci w PiSie 01.12.16, 01:11
        ...dla PiSiego konserwatyzmu: Marta Zawsze Dziewica, której pierwszego dziecka ojcem był Smuniewski mający jakimś cudem geny Dubienieckiego, to coś zwane "hójską-gejke" ("lodzik za teczkę") czy też "niezależna dziennikarka" Dorota Kania "pożyczająca" 400 tys. od rodziny komunistycznego aferzysty. Jakoś tak mi się skojarzyło z qrvvami i cnotą.
    • qwardian Re: PiS a konserwatyzm - Szułdrzyński 30.11.16, 23:25
      Więc słuchałeś porannej audycji TOKFm z Piotrem Kraśko. Oczywiście, że PiS nie jest konserwatywny tylko ludowy oparty na Solidarności z 1980 roku.

Gratuluję wszystkim, których program wyborczy będzie się opierać na liberaliźmie w kolejnych wyborach, z milionem bliskowschodnich uchodźców w prezencie na dodatek...
      • piq na Solidarności 1980, mówisz,... 01.12.16, 01:04
        ...a więc Stanisław Piotrowicz jednak nie był komunistycznym sługusem i ubeckim popychadłem, tylko solidarnościowym bohaterem? I nawet Jarosław Kaczyński?

A co do tych uchodźców: Szydło przyjęła w rozmowach z Merkel to samo, co wynegocjował Trzaskowski, czyli 5-7 tys. wybranych przez polskie władze imigracyjne ludzi. To jaka jest różnica między ubeckimi solidarnościowcami piotrowiczowsko-kaczyńskimi a łżeliberałami z peło?
        • qwardian Re: na Solidarności 1980, mówisz,... 02.12.16, 00:01
          piq napisał:

> ...a więc Stanisław Piotrowicz jednak nie był komunistycznym sługusem i ubeckim
          > popychadłem, tylko solidarnościowym bohaterem?

Stał tam gdzie Bronisław Geremek, w okresie brunatnej komuny, nie tej wczesnej krwawej, co jest w pewnym sensie analogią ludowej natury PiS jak i Solidarności...
          • wikul Re: na Solidarności 1980, mówisz,... 03.12.16, 14:25
            qwardian napisał:

> Stał tam gdzie Bronisław Geremek, w okresie brunatnej komuny, nie tej wczesnej
            > krwawej, co jest w pewnym sensie analogią ludowej natury PiS jak i Solidarności

Ty tak kłamiesz bo lubisz czy nie możesz inaczej?
    • manny-jestem Paradygmaty sa po to zeby je przemyslac 02.12.16, 04:09
      Sto lat temu narodowy socjalizm to byla ideologia ludzi ktorzy dazli do zniszczenia wszystkiego co tradycyjne. Byl to zbior ludzi dazacych do calkowitej zmiany swiata wedle ich ideologii,

Dzisieszy "narodowy socjalizm" jest zupelnie czyms innym. Jest odpowiedzia na globalizacje , ktora jak czlog miadzy wszelkie tradycje, ktora likwiduje lokalne odrebnosci i sprawdza wszystlo do jednego lewackiego mianownika. W dzisiejszej rzeczywistosc Orban, Kaczynski, Le Pen, Trump i inni to nie jacys rewolucjonisci dazycy do likwidacji tradycjnych kultur w imie jakiegos Ubermenscha, ale ludzie ktorzy odpowiadaja na ostantni krzyk tych co chca obronic choc strzep ich tradycyjnej kultury. Ktorzy maja dosc pouczanek co jest lepsze, co jest akceptowalne i jak kazdy czlowiek ma sie zachowywac.

Czy to klasyczny konserwatyzm? Oczywiscie ze nie, ale robienie z tego nazizmu to jedynie przyklad mialkosci umyslowej.
      • oleg3 Re: Paradygmaty sa po to zeby je przemyslac 02.12.16, 09:10
        Napisałeś dobry post Manny! Zgadzam się ze wszystkim. Uwagi mam tylko do tytułu, ale nie jest to wątek o paradygmatach. Robienie z PiSu i podobnych formacji politycznych faszystów to idiotyzm (wersja light) bądź (wersja realistyczna) strategia lewactwa narzucającego demokratom swoją narrację. Wszak faszysta musi być wykluczony!
      • hymenos Re: Paradygmaty sa po to zeby je przemyslac 02.12.16, 11:31
        manny-jestem napisał:

> Sto lat temu narodowy socjalizm to byla ideologia ludzi ktorzy dazli do zniszcz
        > enia wszystkiego co tradycyjne. Byl to zbior ludzi dazacych do calkowitej zmian
        > y swiata wedle ich ideologii,

Takie zbiory ludzi są wszechobecne i dzisiaj bez trudu znajdziesz ludzi dążących do zmiany świata wedle ich ideologii. To zawsze będzie skutkować niszczeniem czegoś co inni uważają za tradycyjne i ważne. Różnica polega jedynie na tym, że nie osiąga się celów drogą fizycznej eliminacji chyba, że mówimy o relacjach między różnymi cywilizacjami.

> Dzisieszy "narodowy socjalizm" jest zupelnie czyms innym. Jest odpowiedzia na g
        > lobalizacje , ktora jak czlog miadzy wszelkie tradycje, ktora likwiduje lokalne
        > odrebnosci i sprawdza wszystlo do jednego lewackiego mianownika. W dzisiejszej
        > rzeczywistosc Orban, Kaczynski, Le Pen, Trump i inni to nie jacys rewolucjonis
        > ci dazycy do likwidacji tradycjnych kultur w imie jakiegos Ubermenscha, ale lud
        > zie ktorzy odpowiadaja na ostantni krzyk tych co chca obronic choc strzep ich t
        > radycyjnej kultury. Ktorzy maja dosc pouczanek co jest lepsze, co jest akceptow
        > alne i jak kazdy czlowiek ma sie zachowywac.
        >
        Dla mnie przedstawiłeś ich jako donkiszotów walczących z wiatrakami. Zmiany cywilizacyjne i kulturowe są nieuchronne i walka z nimi nie ma większego sensu. Strzępy tradycyjnej kultury to pewne niezmienne wartości podobnie postrzegane przez różne ideologie, czyli życie, wolność własność. Podobnie nie znaczy identycznie. Weź też pod rozwagę to, że globalizacja nie jest przyczyną a skutkiem. Skutkiem zmian cywilizacyjnych, kulturowych czy technologii z Internetem na czele. Prędkość tych zmian powoduje, że obok siebie muszą współistnieć pokolenia, które w zupełnie różny sposób postrzegają otaczający ich świat.

>
        > Czy to klasyczny konserwatyzm? Oczywiscie ze nie, ale robienie z tego nazizmu t
        > o jedynie przyklad mialkosci umyslowej.
        • oleg3 Re: Paradygmaty sa po to zeby je przemyslac 02.12.16, 13:00
          hymenos napisał:

> Takie zbiory ludzi są wszechobecne i dzisiaj bez trudu znajdziesz ludzi dążących do zmiany świata wedle ich ideologii.

Opis zgodny z rzeczywistością nie będący argumentem w sporze. Toż Manny nie pisał, że takie "zbiory" nie istnieją. Twierdził - słusznie !-, że faszyzm i nazizm są ideologiami klasyfikowanymi jako "inżynieria społeczna", a "pisizm" czy "trumpizm" albo "orbanizm" są antypodami inżynierii społecznej.
          • manny-jestem Re: Paradygmaty sa po to zeby je przemyslac 02.12.16, 17:55
            Wrecz sa odpowiedzia na obecna inzynierie spoleczna politycznej poprawnosci, tolerancji dla tolerantow only i demokracji "liberalnej".

A ze to jest donkiszotyzm to calkiem mozliwe, ale to nie znaczy ze tacy ludzie, jak ja chocby, powinnismy sie po prostu podlozyc albo jeszcze lepiej umrzec, jakby lewactwo tego chcialo.
      • piq każda ideologia lewacka zmierza do zmiany świata.. 02.12.16, 20:10
        ...poprzez jego zniszczenie i zbudowanie nowego nawet nie na jego gruzach, tylko na uprzątniętym placu. Z drugiej strony nie da się przeciwdziałać tornadu biorąc pastylki przeciwko tornadom. Świat się zmienia, bo się musi zmieniać, problem tkwi tylko w tym, co w nim koniecznie musi zostać takie jak było, bo na tym istnienie tego świata polega. Oraz jak to obronić i zachować.

Głównym problemem dzisiaj jest narzucony przez łżeelity obraz świata, w którym cel uświęca środki bez oglądania się na zasady. W Polsce lustrzanym obrazem GW jest GPC i obydwie rączka w rączkę biorą udział w linczowaniu przed swoimi czytelnikami wrogów (oprócz niszczenia się wzajemnie) bez niepotrzebnego zawracania sobie głowy zasadami. Dlatego twoje wnioski są oparte na głebokim błędzie metodologicznym. Nie wygrywa się walki o dusze sqrvvysyństwem, byle było skuteczniejsze od sqrvvysyństwa użytego przez przeciwnika. W takim wypadku sqrvvysyństwo nie znajduje usprawiedliwienia w zbożnym celu, bo w istocie w spieprzaniu świata bierze się udział ramię w ramię z domniemanym przeciwnikiem. A trwa przecież walka o dusze, czyli o istotę cywilizacyjną.

Oskarżanie Trumpa, Kaczyńskiego czy Orbana o nazizm jest zwyczajnie przejawem głupoty (jak również oskarżanie hymena, olega, xięcia czy qwqrdiana, co czyni nasz lider intelektu krzysiobenek51231). Problem z nimi - Trumpem, Kaczyńskim i Orbanem - polega na czym innym - na tym, że przyjęli Prawo Jarosława: „„Gdybyśmy przyjęli założenia czysto moralne, to byśmy nigdy niczego nie mieli”. Tymczasem główną przyczyną chaosu w świecie - i kryzysu twojej ukochanej demokracji - jest zanik tego, co się nazywa przyzwoitością, czyli wiernością zasadom moralnym, w życiu publicznym. I oni wszyscy biorą w tym udział stając się w ten sposób nie kontestatorami systemu, tylko jego uczestnikami, kontynuatorami i beneficjentami. Zajumywanie instytucji i realnej władzy w państwie niczego nie naprawia ani nie rozwiązuje, bo to sposób nazistowsko-bolszewicki, który dowiódł swojej nieskuteczności. A tu polem bitwy są umysły. Które potrzebują wzorców, a wzorce są do dupy - zarówno postempaków, jak i kaczyńszczaków. Lud zachowuje się zgodnie z tym, co ma przedstawione do naśladowania jako właściwe. A tu mamy sabaty smoleńszczyckie jako wzorzec konkurencyjny dla parad zboczeńców. Niczym się nie różnią poza wystrojem. To nie jest walka w obronie tradycyjnych wartości, tylko udział w ich niszczeniu.

PS. A co to jest manny ta "tradycyjna kultura", bo nie wiem, nigdzie tego nie wytłumaczyłeś.
        • benek231 Prawdziwy konserwatysta nie klamie :O) 02.12.16, 22:09
          czyli zgodnie z definicja taki z ciebie konserwatysta jak z koziej dupy traba.

"Oskarżanie Trumpa, Kaczyńskiego czy Orbana o nazizm jest zwyczajnie przejawem głupoty (jak również oskarżanie hymena, olega, xięcia czy qwqrdiana, co czyni nasz lider intelektu krzysiobenek51231)."

To powyzej to klamstwo. Co ciekawe nastepuje ono zaraz po wygloszeniu bardzo rozsadnego truizmu:

"Nie wygrywa się walki o dusze sqrvvysyństwem, byle było skuteczniejsze od sqrvvysyństwa użytego przez przeciwnika."

Nazwanie Kaczynskiego faszysta nie jest bezpodstawne, gdyz jest prezesem partii narodowo-socjalistycznej bedacej politycznym ramieniem kleru. Partii faszystowskiej, szczegolnie gdy teraz wychodza na wierzch jej autorytarne zapedy. Malo? Natomiast nigdy nie uzylem w stosunku do niego okreslenia 'nazista', czyli zastanow sie raz jeszcze nad samym soba. Co do Trumpa i Orbana nie uzywalem zadnego z tych terminow. Choc nie powinienes moze krytykowac mnie, bo hitlerek z manny udowodnil tu, ze dzisiejszy narodowy-socjalizm to dobry narodowy-socjalizm.
          Uzywany przeze mnie 'hitlerek' - co kilkakrotnie wyjasnialem - okresla jednostki popierajace klero-faszystow Kaczynskiego, oraz wrogie demokracji. Bo sa to osoby zarazem wrogie moim prawom czlowieka i moim prawom obywatela. Bo sa to osoby pragnace sila narzucic mi swoje wlasne wartosci oraz sposob na zycie.

„„Gdybyśmy przyjęli założenia czysto moralne, to byśmy nigdy niczego nie mieli”. No i popatrz do czego doszedles - z krytyka moralnosci Kaczora do jego wyznawcy. W jednym nieprzemyslanym wpisie, mondralo.

• piq nazywanie kogoś hitlerkiem wydawałoy się... 03.12.16, 01:44
            ...oczywistym oskarżeniem o nazizm, ale okazało się, że masz zbyt mało polotu, żeby wymyślić coś innego. Ale wyjaśnienie terminu przyjmuję, choć w stosunku do wymienionych osób stosujesz go w sposób nieuzasadniony. Xiaze, hymen i oleg są gwarantami twoich praw ludzkich i obywatelskich, a nie przeciwnikami. Nie ma prawa ludzkiego i obywatelskiego do demokracji, podobnie nie ma prawa ludzkiego i obywatelskiego do eutanazji, aborcji na życzenie i małżeństw jednopłciowych - wtłaczanie tego w te ramy to typowy zabieg postempackiej manipulacji przy języku i pojęciach, dla was postmpaków typowy. Są prawa przysługujące człowiekowi z racji jego człowieczeństwa, a nie chętek lewackich relatywistów moralnych, i na straży tych oleg, xiaze i hymen z pewnością stoją.

Kaczyński jest kryptobolszewikiem w stylu moczarowskim, a nie faszystą. Dlatego nazywanie go faszystą jest bezpodstawne.
            • benek231 Matolku, gdy chcialbym kogos zarzucic nazizm to:O) 03.12.16, 09:22
              to nazwalbym go nazista. Z krolewskiego grodu pochodzisz a jednak palcem o palec nie potrafisz puknac. Za trudne bo za proste i w zwiazku z powyzszym ciagle siegasz prawa reka do lewego ucha (z tylu glowy). Gdybym nazwal wymienionych Hitlerami to brzmialoby wystarczajaco powaznie by mozna bylo mi zmyc glowe, ale hitlerek to prawie jak ratlerek, czy cos w tym rodzaju, wiec nie zarzucaj mi braku polotu skoro sam cierpisz na chroniczny katar poczucia humoru. W zwiazku z czym smialo mozesz stawac w otwartym oknie...

Dalej znow! dyskutujesz sam ze soba, bo mowiac o moich prawach czlowieka i obywatela nie mialem na mysli prawa do demokracji. Ide o zaklad, ze w domu to cale tyrady wyglaszasz sam do siebie i oczywiscie zawsze masz racje.

Ja w wymienioych widze hitlerkow, zreszta w tobie takze, gdyz jestescie antydemokratami robiacymi dobra robote dla klero-faszystow z PiSu. Zupelnie jakby wam nie przeszkadzalo, ze PiS zaczyna juz was brac za mordy i tylko bedzie przykrecal srube. Dla was w dalszym ciagu najwiekszym wrogiem jest demokracja - jak dla tradycyjnego przedwojennego narodowego antysemity najwiekszym wrogiem byl Zyd. Fakt przystrzygiwania wolnosci obywatelskich przez klero-faszystow najzupelniej wam nie przeszkadza. Zatem tryknij moze o wegiel ta swoja barania glowa a moze zaswita ci w pustaku, ze mam pelne prawo by nie widziec roznic pomiedzy wami a rasowymi pisiakami. Szczegolnie, ze z was same farbowane lisy dla ktorych zmiana barwy nie stanowi najmniejszego problemu.
              • dachs Re: Matolku, gdy chcialbym kogos zarzucic nazizm 03.12.16, 11:53
                benek231 napisał:

> Dla was w dalszym ciagu najwiekszym wrogiem jest demokracja - jak dla
                > tradycyjnego przedwojennego narodowego antysemity najwiekszym wrogiem byl Zyd.

A kto był wrogiem dla nietradycyjnego przedwojennego narodowego antysemity?
                • generalbundesanwalt uwazam Borsuku, ze niepotrzebnie prowokujesz.. 05.12.16, 23:55
                  skoro Krzys doszedl do wniosku, ze wrogiem antysemity jest (sic !)Zyd, to nalezalo (byc moze) odczekac pare postow, by Krzys, rozwijajac swoja trafna ocene, doszedl do wniosku, ze wrogiem antysemity (postepowego, powojennego, antynarodowego, by nie powiedziec, internacjonalistycznego, podworkowego, gazetowego itp.) jest tenze sam Zyd.
                  Mozliwe, ze Krzys, wrogiem Krzysia mianowalby antydemokrate, antyliberala, antytoleranta itd.
                  A tak, skonczy sie na tym, ze wrogiem Krzysia zostanie (tradycyjnie) Borsuk.
                  Interesujacej wymiany pogladow nie nalezy w taki sposob ucinac Borsuku!
                  • benek231 Wymadrzasz sie i wymadrzasz, nie majac pojecia :O) 06.12.16, 08:56
                    o czym mowa.

Bo ja nawiazywalem do tego oto wiersza Janusza Minkiewicza, liczac na odbiorce lepiej niz srednio tepego. No ale na moj post trafil Szkop...

Oto wiersz:

Ukrainiec dał mu w gębę,
                    Litwin mu siedzenie sprał,
                    Niemiec wybił wszystkie zęby,
                    Potem kulę w łeb mu dał.
                    Nad śmiertelnym go barłogiem
                    Spytał ktoś, ciekawski zbyt:
                    – Kto największym twoim wrogiem?
                    Ów, nim skonał, charknął: Żyd!

• generalbundesanwalt Re: Wymadrzasz sie i wymadrzasz, nie majac pojeci 07.12.16, 18:05
                      jesli tak, to nie pozostaje mi nic innego, jak dolaczyc sie do Borsukowych przeprosin i przyznac sie do tepoty (ponizej sredniej oczywiscie).
                  • dachs Re: uwazam Borsuku, ze niepotrzebnie prowokujesz. 06.12.16, 10:53
                    generalbundesanwalt napisał(a):

> A tak, skonczy sie na tym, ze wrogiem Krzysia zostanie (tradycyjnie) Borsuk.
                    > Interesujacej wymiany pogladow nie nalezy w taki sposob ucinac Borsuku!

Ja bardzo przepraszam, ale myślałem, że Krzyś mnie już niczym nie zadziwi.
                    No i... zachwyciłem się. Przepraszam.
                  • kalllka Re: uwazam Borsuku, ze niepotrzebnie prowokujesz. 06.12.16, 15:25
                    Ja tam w moim kobiecym rozumku, uważam benia za dualny twór okoliczności tu.
                    Samo się wiec rozumie, ze pospołu jest tak dachem /lokalnie borsukiem z wielkiej litery oczywiście.../ jak skromnym kretynem.. coby autorytet nazbyt w oczy się nie rzucał
                    Sprytna ta polityka,zwana czasem kanarkiem na dachu, owocuje miejscowo wysypem reklam z dupy, które to właśnie trzymają całe towarzystwo w tzw kupie
                    Bo jak wiadomo, szanowni koledzy, nawet udawanie kretyna kosztuje, a wy -charytatywnie nie kiwniecie nawet,ekhm, palcem..
            • kalllka Re: nazywanie kogoś hitlerkiem wydawałoy się... 03.12.16, 12:44
              Ładnie napisane ale to twoje pobożne życzenia piqu nie mające nic wspólnego z rzeczywistością- cyfrowaindifferent
              bowiem jak pokazuje konstrukcja kodu myślowego benia /i wasza pobłażliwość tego przyzwolenie na kretyńskie istnienie- twierdzenie które ongiś przekładało się na praktykę-życie,obecnie jest nieprawdziwe marketingowo.
              Prosto tłumacząc:
              To wy istniejecie dzięki niemu/ wedle mnie dzięki jego marketingowej chałturze/
              a nie on dzięki wam...

• kalllka Re: nazywanie kogoś hitlerkiem wydawałoy się... 03.12.16, 13:19
                sie popietrolilo..
                ...bowiem jak pokazuje konstrukcja kodu myślowego benia, a wasza pobłażliwość /dach/ wasze przyzwolenie na jego kretynizm-pobożne życzenia ongiś przekładające się wprost /proporcjonalnie/ na życie,praktykę- dziś działają odwrotnie; tłumaczone przez phisingmarketing posługujący beniowym algorytmem -tworzy i steruje gigantycznym rynkiem durnot ...'teleinformatycznej metabazy' (sic!)

Pięknie wiec teoretyzujecie piqu, ale wyłącznie na beniowe zlecenie.
                Według mnie, sytuacja się zmieni za waszymi-benia plecami ale bardzo na wasza niekorzyść.

• manny-jestem Re: każda ideologia lewacka zmierza do zmiany świ 03.12.16, 14:20
          piq, widzisz ta Twoja antykacza choroba prowadzi do tego ze szufladkujesz ludzi i to prowadzi Cie do wnioskow na temat motywacji Twoich interlokutorow , ktore sa pochopne i nieuprawnione.

Ja nie popelnielem zadnego bledu metodoligicznego bo nigdzie nie napisalem ze podoba mi sie prawicowe sku...synstwo.

Wrecz przeciwnie w stu procentach sie z tym co powyzej zgadzam.

No moze nie w stu. Bo widzisz jestem realista. To co piszesz jest piekne, Ja chcialbym zeby prawica mogla naprawic wszystko co zjebane w tak piekny moralny sposob jak Ty powyzej wypisujesz. Mnie jak najbardziej wku...a i boli gdy orban, Kaczynski czy Trump postepuja nie krystalicznie moralnie.

Ale widzisz piq czasami trzeba byc realista. A fakt jest taki ze dzisiejszy swiat jest porzadnie sku...ony. W Polsce to moze jest troche inaczej co moze powoduje troche nieporozumien miedzy nami, ale tu w Stanach i na Zachodzi media na przyklad sa totalnie zlewaczono. W 99 procentach. Z tv, radia i gazet leca ciagle bluzgi na wszystko co tradycyjne, co konserwatywne.

Moge podac duzo przykladow prawicowcow ktorzy chcieli odkrecic sprawy czysto krystalicznie i to jedynie doprowadzilo do ich zbluzgania przez medialna papke.
          Wiec, tak, choc mnie to boli, choc to w pewnym sensie hipokryzja, ale doszedlem do punktu ze zaczalem uwazac ze jak ma byc szansa na choc czesciowe odkrecenie tego lewicowego sku...enia to moze potrzeba dzis skrajnych srodkow. Moze trzeba zaakceptowac pewne srodki ktore prowadza do odku...enia spolecznej zapasci nawet jesli nie sa one wprowadzane w zycie w sposob calkowicie krystalicznie czysty.

Bo inaczej stanie sie za pozno na obrone tego co wazne i wszystkie proby na powstrzymanie ogolnego sku...enia beda tylko walka z wiatrakami jak to hymenos napisal.
          • piq manny, zlewaczone media tak wqrvviły... 03.12.16, 23:00
            ...klasę średnią, że wybrała Trumpa, a w Polsce Kaczyńskiego. To czemu się ich czepiasz? Teraz PiSi robią wszystko, żeby przegrać następne wybory (stosując w mediach metodę manipulacji rzeczywistością). I słusznie - bo PiSi to część establiszmętów i muszą pójść do śmieci jak PO.

Bycie realistą jest bardzo słuszne i konserwatywne, tyle że nie równa się to przybraniu sqrvvysyńskich metod, bo to nie dość, że świństwo, to dodatkowo jest przeciwskuteczne. Patrz wyżej. Nie wiem, co ty chcesz, żeby było: obozy dla postempaków? więzienie za poglądy? ograniczenie swobody wypowiedzi? Ochłoń, chłopcze, bo zaczynasz popadać w stan splątania.

Pole bitwy jest gdzie indziej, manny. CO napisałem wprost, a czego nie dostrzegłeś.
            • generalbundesanwalt i tak i nie Piqu 06.12.16, 00:07
              czlowiek wychowany, to czlowiek przyzwoity, prywatnie i w sferze publicznej.
              Rodzina, ktora wychowuje, to juz nie rodzina, intytucjonalnie, to przezytek.
              Nie ma zadnego tradycyjnego "kanonu przyzwoitosci", przyzwoitosc definiuje pokolenie 68, ktore zawlaszczylo szkolnictwo i media.
              Bez odzyskania "instytucji" przyzwoitosc pozostanie zdegenerowana.
              Nie mam pojecia, jak to zmienic i mam wrazenie, z dnia na dzien, mozliwosci sa coraz mniejsze.
            • manny-jestem Re: manny, zlewaczone media tak wqrvviły... 06.12.16, 19:50
              Pole bitwy jest gdzie indziej, manny. CO napisałem wprost, a czego nie dostrzegłeś.==

Napisz wiec jeszcze raz.
    • czuk1 Re: PiS a konserwatyzm - Szułdrzyński 03.12.16, 15:12
      piq napisał:
      ...." Paskudztwo i Swołocz idzie w kierunku ekstensywnym, czyli żeby państwo w sensie PiSiej monopartii zajęło jak największy kawałek podłogi, a najlepiej całość. Właśnie PiS kutra przy prawie do zgromadzeń, szykując sobie niezgorszy kłopot: "nielegalnych" demonstracji będzie teraz więcej, a państwo PiSie będzie musiało uciekać się do przymusu i penalizacji zgodnie z własnym PiSim prawem. Czyli wracamy do peerelu w wydaniu narodowym, na wpół moczarowskim....

Wg mnie
      . Red. Szułdrzyński trafnie zauważył odchodzenie PiS od konserwatyzmu.
      Tak jest , ale co z tego ? Do wyznawców takiego rządzenia trafiają tylko argumenty za poprawnością polityki PiS, nie zauważają błędów swoich idoli . PIS argumentuje:
      - suweren akceptuje nasze programy socjalne,
      - usuwając błędy poprzedników musimy zmienić prawo obowiązujące,
      - musimy zaostrzyć prawo i wzmocnić siłę państwa,
      - dokonywane zmiany prowadzone są w interesie narodu,są sprawiedliwe,
      - konieczne jest skierowanie pomocy finansowej państwa do biednych,
      - obietnice wyborcze są/będą dotrzymane....
      - nie można dopuścić do upolitycznienia TK,
      - nie problemu TK jest (kończąca się 19.X) samowola prezesa TK.
      itd.
      W ten sposób rządy PiS - populistyczne, nie liczące się z prawem i uwagami opozycją, konserwatywne, autorytarne, przekupne, wykorzystujące do swoich celów KK... mogą trwać
      dwie kadencje.....ze szkodą dla państwa.
      • marynazmlyna Re: PiS a konserwatyzm - Szułdrzyński 04.12.16, 00:27
        czuk1 napisał:

> W ten sposób rządy PiS - populistyczne, nie liczące się z prawem i uwagami opoz
        > ycją, konserwatywne, autorytarne, przekupne, wykorzystujące do swoich celów KK.
        > .. mogą trwać dwie kadencje.....ze szkodą dla państwa.
        ------------
        A gdzie ty widzisz uwagi opozycji?
        Ja widze tylko jedna uwage opozycji pt: "odsunac PiS od wladzy".

A co z KK?
        Tez ma byc przeciwny PiS jak opozycja?

Ja to widze tak. UBecja chce przeciwstawic caly narod rzadzacej PiS ale nic jej nie wychodzi,wiec z pomoca Putina i Sorosa ruszyla na fora urabiac niekumatych.
        Przeciez ktos MUSI Rosji i postkomunistom pomoc,no nie?
        Polacy sa litosciwi to pewno i Cyganom pomoga.
        • czuk1 Re: PiS a konserwatyzm - Szułdrzyński 04.12.16, 10:27
          marynazmlyna napisał(a):
          Ja widze tylko jedna uwage opozycji pt: "odsunac PiS od wladzy".
          Opozycja (oglądaj obrady w Sejmie) totalnie, systematycznie, szczegółowo pokazuje narodowi każdy drobny nawet błąd w rządzeniu i tworzeniu prawa.

> A co z KK? Tez ma byc przeciwny PiS jak opozycja?
          Hierarchowie KK oficjalnie i mocno związali się z PiS. Moje zdanie na temat miejsca KK w państwie nie ma znaczenia. Ale powiem - nie dziwię się hierarchom KK , że stoją ramie w ramie z PiS. Od państwa pisowskiego otrzymują potrzebne środki do swojego godnego życia. Mają przyzwolenie i zachęty do współudziału w rządzeniu państwem. To z tego korzystają i zainteresowani są wspieraniem rządów PiS.
          Ja natomiast, nie jestem zwolennikiem państwa wyznaniowego, stronniczego udziału KK w rządzeniu państwem, w ściganiu opozycji politycznej. Moje zdanie jest stronnicze. Nie będę
          więc tego zdania rozwijał.

> Ja to widze tak. UBecja chce przeciwstawic caly narod rzadzacej PiS ale nic jej
          > nie wychodzi,wiec z pomoca Putina i Sorosa ruszyla na fora urabiac niekumatych
          Nietrafne to - wg mnie - spostrzeżenie. UBecy są na emeryturach bądź poddani byli weryfikacji. Nie mają więc wpływu na rządy w Polsce. Słusznie, że ich wysokie bardzo emerytury obniża się. Sorosa zaś na forach nie widzę (ale jego przeciwników - tak) a ludzie Putina intensywnie na forach wykonują zadania propagandowe Rosji. Też na tym forum.
          Pisałem o tym
          .

> Przeciez ktos MUSI Rosji i postkomunistom pomoc,no nie? Polacy sa litosciwi to pewno i Cyganom pomogą.
          Na forach są liczni pomocnicy Rosji. Politycy polscy ( istotnie - może tak zdarzyć się) wspierają politykę Putina. Robia to jednak w sposób niezamierzony. Przykład : państwa
          osłabiające swoją polityką jedność UE , ... idą po kursie polityki Putina.
          • marynazmlyna Re: PiS a konserwatyzm - Szułdrzyński 04.12.16, 14:50
            czuk1 napisał:

> [i]Hierarchowie KK oficjalnie i mocno związali się z PiS.

Po latach laicyzacji oferowanej przez PO nastapil powrot do religijnosci i jestem za tym.

> a ludzie Putina intensywnie na forach wykonują zadania propag
            > andowe Rosji. Też na tym forum.

Problem polega na tym,ze polska opozycja (PO i Nowoczesna PO) sa lewicowe tak jak Putin i tak jak Putin nienawidza PiS.Czesto by przyciagnac patologie mowia ze PiS to drugie PRL.

> [i]Na forach są liczni pomocnicy Rosji.

Nie oszukujmy sie ,piq,wikul,manny caly czas to robia.

> Przykład : państwa
            > osłabiające swoją polityką jedność UE , ... idą po kursie polityki Putina.

Jest odwrotnie.
            EU jest lewicowa choc panstwa skladowe sa prawicowe,wiec po rozbiciu EU,Europa stanie sie bardziej prawicowa niz jest teraz.

Szefem EU jest lewicowy Tusk,ktory reprezentuje..prawicowa Polske.
            Prawicowa UK juz z lewicowej EU wystapila i prawdopodobnie zrobia to inne panstwa.
            Te panstwa samodzielnie jak Polska czy Austria czy UK nie beda bardziej sprzyjajace Rosji niz sa teraz w ramach EU.
            Reasumujac,rozbicie EU pogorszy sytuacje Rosji o czym Putin nie wie,bo on ma za maly rozumek by pojac,ze jego sie juz ludzie w Europie nie boja.
            Putin mysli,ze jak bedzie dzialal sam na sam z Polska to osiagnie takie ceny ropy jak ...za Pawlaka. On sobie nie zdaje sprawy,ze Pawlak juz nie wroci i bedzie musial rozmawiac z Kaczynskim lub Macierewiczem lub Ziobro a oni maja Putina za zero.
            • elka-sulzer Re: Propaganda ... 04.12.16, 19:15
              karmiona od kolebki jak widac przynosi pozadane efekty, hehehe

Te wszystkie propagandowe nalepki: patriota, lewak, konserwatysta, faszysta,
              bog, pieniadz, prawo .... to jeden wielki propagandowy szfindel wykreowany celem
              sterowania ludzka masa. Wystarczy sobie tylko to uzmyslowic wdajac sie w dyskusje
              z niby oponentami.

Te wszystkie propagandowe terminy NIC nie znacza gdy sie im tak dobrze przyjrzec.
              A mimo to, swiecie w ich znaczenie wierzymy, jak w boga.

Wezmy chocby taki termin jak "terrorysta" .... coz on znaczy?
              Ano propaganda uczy nas ze jest to jakis niedomyty przybysz, czesto brodaty, z rozrywkowa
              kamizelka przypasana do piersi ... i okrzykiem na ustach... Allah jest wielki!

Terrorysta natomiast nigdy nie jest jest zoldak z obcego kraju demokratycznie wyzwalajacy
              od zycia spiacych w lepiankach muzulmanskich wiesniakow!

Konserwatysta ... coz ten termin oznacza, z definicji?
              A co widzimy w rzeczywistosci? Kompletna kontradykcje!

Itd, itd.

Tak wiec, szanowni dyskutanci, moze mniej nic nie znaczacych nalepek a wiecej uwagi na merytoryke ....

• czuk1 Re: PiS a konserwatyzm - Szułdrzyński 04.12.16, 23:32
              marynazmlyna napisał(a):
              > Po latach laicyzacji oferowanej przez PO nastapil powrot do religijnosci i jestem za tym.
              Nie widzę jakoś powrotu do religijności , nadal udział Polaków w życiu KK (w liturgii) jest malejący, szczególnie u młodych Polaków. Byłby większy,gdyby kościół koncentrował się na ewangelizacji (jak czynią to świadkowie Jehowy) a nie na udziale w polityce i rządzeniu państwem . Zauważył to nawet Papież Franciszek. A u nas PiS finansowo łączy/integruje KK ze swoimi rządami. Laicyzacja oferowana była i narzucana Polakom w PRL . Teraz preferowana jest religijność. Trudno sobie wyobrazić karierę zawodową ateisty w instytucji państwowej.

> Problem polega na tym,ze polska opozycja (PO i Nowoczesna PO) sa lewicowe tak jak Putin i tak jak Putin nienawidza PiS. Czesto by przyciagnac patologie mowia ze PiS to drugie PRL.
              Tyle było tu polemiki na temat .Pozwól ,ze będę innego zdania. PO - prawicowa partia demokratyczna. .Nowoczesna - prawicowa i liberalna. Obydwie partie są opozycyjne do PiS. PiS (wg mnie) to populistyczna partia konserwatywno - socjalistyczna. Patologię można przyciągnąć kiełbasą wyborczą i PiS doskonale to robi.

> Nie oszukujmy sie ,piq,wikul,manny caly czas to robia.
              Wg mnie... panowie ci mają zdanie najbardziej zbliżone do mojego - czyli .... gorszego sortu, szarego i starego dziadka.

> Jest odwrotnie. EU jest lewicowa choc panstwa skladowe sa prawicowe,wiec po rozbiciu EU,Europa stanie sie bardziej prawicowa niz jest teraz.
              Ocena UE wg kryterium :lewicowa czy prawicowa ma małe znaczenie. UE realizuje cele wspólne dla państw UE . A są to głownie cele gospodarcze, finansowe , społeczne, obronne, integracyjne,... Zainteresowanie tymi zadaniami/celami UE jest powszechne i dlatego integrujące UE.

> Szefem EU jest lewicowy Tusk,ktory reprezentuje..prawicowa Polske.
              > Prawicowa UK juz z lewicowej EU wystapila i prawdopodobnie zrobia to inne panstwa.
              Tusk nie reprezentuje Polski i nie jest lewicowy. Wielka Brytania jeszcze nie wystapiła z UE. Małe(albo wręcz) żadne są powody wystepowania innych państw zUE. Nawet w WBG są głosy by wycować się zamiaru brexitu.

> Te panstwa samodzielnie jak Polska czy Austria czy UK nie beda bardziej sprzyjajace Rosji niz sa teraz w ramach EU.Reasumujac,rozbicie EU pogorszy sytuacje Rosji o czym Putin nie wie,bo on ma za........jak bedzie dzialal sam n On sobie nie zdaje sprawy,ze Pawlak juz nie wroci i bedzie musial rozmawiac z Kaczynskim lub Macierewiczem lub Ziobro a oni maja ....
              To są jakieś spekulacje , nie biorę w nich udziału....
              • marynazmlyna Re: PiS a konserwatyzm - Szułdrzyński 05.12.16, 00:04
                czuk1 napisał:

> Wg mnie... panowie ci mają zdanie najbardziej zbliżone do mojego - czyli
                > .... gorszego sortu, szarego i starego dziadk
                a.

Ty masz z nimi malo wspolnego,bo ty czesto myslisz samodzielnie a u nich myslenie juz jest wylaczone.

> Reasumujac,rozbicie EU pogorszy sytua
                > cje Rosji o czym Putin nie wie,bo on ma za........jak bedzie dzialal sam n On s
                > obie nie zdaje sprawy,ze Pawlak juz nie wroci i bedzie musial rozmawiac z Kaczy
                > nskim lub Macierewiczem lub Ziobro a oni maja ....
                > To są jakieś spekulacje , nie biorę w nich udziału....

EU jako calosc jest lewicowa,ale jak Putin bedzie chcial rozmawiac z Polska na osobnosci-to bedzie musial rozmawiac z Kaczynskim,Macierewiczem i Ziobro.
                Gdyby Putin rozmawial z EU-to rozmawialby z lewicowym Tuskiem.
                To chyba widzisz?
                Taka jest w tej chwili sytuacja,ze Putin z Polska sam na sam sie nie dogada,a z Tuskiem moze sobie pogaworzyc jak za dawnych lat.
                Obieca mu ze nastepny samolot spadnie i juz ryzy sie usmiechnie i na wszystko zgodzi. Nawet na kolejne sledztwo katastrofy przez Rosjan bez oddania wraku.
    • marynazmlyna Re: PiS a konserwatyzm - Szułdrzyński 03.12.16, 23:58
      piq napisał:

> Krótki wykład, a celny.

On jest tak samo celny jak uwagi Bolka,Olka i Bronka,ze o Michniku nie wspomne.

>Właśnie PiS kutra przy prawie do zgromadzeń, szykując sobie niezgorszy kł
      > opot: "nielegalnych" demonstracji będzie teraz więcej, a państwo PiSie będzie m
      > usiało uciekać się do przymusu i penalizacji zgodnie z własnym PiSim prawem. Cz
      > yli wracamy do peerelu w wydaniu narodowym, na wpół moczarowskim.

Te porownania z PRL sa co najmniej idiotyczne,bo nie bylo wtedy wolnych wyborow oraz byla...okupacja radziecka.
      Widze,ze zmiany wladzy na lepsza kompletni ci rozum odebrala i glosno wyjesz zeby UBecja wrocila i zrobila porzadek.
      • pieluchy-i-sliniaczki won, sowiecka bladź,... 06.12.16, 00:13
        ...bo każę skopać.
    • marynazmlyna Re: PiS a konserwatyzm - Szułdrzyński 04.12.16, 00:05
      "Symboliczna jest nazwa projektowanego przez PiS Narodowego Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego. Pojęcia narodu i społeczeństwa opisują bowiem inne rzeczywistości. Zwolennicy teorii społeczeństwa obywatelskiego podkreślają wartość samodzielnej organizacji społecznej, która ma dopełniać działanie państwa."

Takie wlasnie powinny byc NGOs.
      Jesli rzad PiS wydaje pieniadze na utrzymanie NGOs-to powinny one wspomagac rzad i dla kazdego normalnego czlowieka jest to jak najbardziej logiczne.
      Po co ja mam wydawac pieniadze na kogos,kogo celem jest zniszczenie mnie??
      Jak wyglada sytuacja w Polsce?
      Niemal wszystkie NGOs chca "odsunac PiS od wladzy" i zasiadaja tam corki i pociotki postkomunistow.
      Trzeba to czerwone bydlo usunac z NGOs i stworzyc normalne NGOs wspomagajace rzad.
      Czesc tych NGOs dostaje pieniadze od Putina a czesc od Sorosa i wszystkie sa lewicowe.
      • piq tawariszczu kurew bolszewicka, pieniądze... 04.12.16, 19:14
        ...publiczne to pieniądze państwa i obywateli, a nie rządu ani partii politycznej. Wbijcie sobie to w wasz sowiecki pusty czerep. Wiem, że u was w Kacapii uczą was inaczej, ale w cywilizowanym świecie jest tak, jak wam, swołocz, wykładam.
        • andrzejg Re: tawariszczu kurew bolszewicka, pieniądze... 06.12.16, 21:12
          Nie rozumiem, dlaczego Manny nie rozumie prostej zasady.
          Wymuszony haracz uważa za własny i dysponowanie nim ma mu przynieść chwałę.
          PiSda, PiSdaje, ale Broń Boże nie zabiera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka