Dodaj do ulubionych

Przedmowa Michnika to jak mowa Goebbelsa

IP: 212.160.211.* 05.09.01, 11:15
Przeraziła mnie zacytowana w Rzeczpospolitej przedmowa A.Michnika do
niemieckiego wydania ksiązki Grossa. Rzeczpospolita wcześniej1.09.01 zamieściła
artykuł niemieckiego historyka Thomasa Urbana na temat znanych dokumentów i
innych dowodów dot. smierci ok. 200 żydów w Jedwabnem . Udowodnione jest, że to
jedna z kikunastu akcji "oczyszczania" niemieckiego Einsatzgrupe, dowodzonego
przez Hermanna Scharpera ( w której na polecenie niemieckie czynny udział brało
kilkunastu zbirów, zbrodniarzy narodowści polskiej) oraz, że zablokowanie przez
środowisko żydowskie ekshumacji grobu było celowe, by nie dopuścic do
ujawnienia dowodów zmniejszajacych propagandowe efekty, antypolskie, uzyskane
przez środowiska żydowskie, działalnościa T. Grossa. Michnik na cały świat,
niczym traba propagandy, oświadza, że niemiecki nazizm był tylko ukrytym
rezyserem. Ze naród polski nie może osłaniać sie Adolfem Hitlerem przed
odpowiedzialnością. Wynikałby z mowy Michnika, że i bez Hitlera Polacy
wymordowaliby zydów. Michnik i Gross maja swoje cele propagandowe i antypolskie,
niczym hitlerowski Goebbels. Na prawie ekwiwalentnosci może Michnik wypowie sie
o moralności wymordowania ok. 250 Polaków ( głównie kobiet i dzieci), spalonych
w stodołach i domach w Koniuchach przez żydowski oddział partyzantów. Nie mętów
i zbirów stanowiących 1% mieszkańców Jedwabnego, ale przez żołnierzy żydowskich
pod dowództwem i w kompetencjach wojskowych (niczym siły zbrojne przyszłego
państwa żydowskiego), stanowiących 100% godności, moralności i praworządności
narodu żydowskiego.
Obserwuj wątek
    • Gość: Onyx Re: Odbicie w lustrze IP: 62.87.254.* 05.09.01, 12:27

To że masz swoje poglądy to fajnie, ale postaraj się spojrzeć na problem
      szerzej. Kłótnia o liczbę ofiar jest problemem technicznym, ustalenie czy były
      dwie, czy pięć łusek, to jest wszystko drugorzędne.
      Pogromy Żydów na ścianie wschodniej Rzeczpospolitej były faktem, robili je
      Polacy, Ukraińcy i cholera wie kto tam jeszcze. Skala tego procederu była tak
      duża, że nie można w żaden sposób od tego uciec.
      Jedwabne jest pewnego rodzaju symbolem, który poza faktami zbrodni, zawiera
      mechanizm odczłowieczenia ofiar, dający w efekcie sprawcom i świadkom
      poczucie, że tak naprawdę to nic się nie stało. To byli przecież tylko Żydzi.
      Najbardziej tragiczne w tym co się stało w Jedwabnem, to brak poczucia winy,
      prostej ludzkiej zadumy nad ułomnością natury ludzkiej.
      Problem Jedwabnego, wbrew temu co się sądzi, bardziej dotyczy Polaków niż
      Żydów, jest to lustro gdzie możemy zobaczyć naszą „gorszą stronę”.

Onyx
      • Gość: # Re: Odbicie w lustrze IP: *.wroclaw.tpnet.pl 05.09.01, 13:39
        Onyx,

Ile Ci placa wiecej niz Grossowi i prof. ( ...) ktory na Uniwerku Hawajskim naucza
        o Polsce MEGAMORDERCZEJ, ktora wymordowala kilka milionow Zydow
        po 1945 roku.
        Moze Ty jestes Kieres,ktory stwierdzil, ze sprawstwo niemieckie,
        znalezione kule itd nie zmieniaja "oceny wydarzenia" w opinii swiata.
        Ty twierdzisz to samo + duzo, duzo wiecej.
        Brawo przebiles IPN!!!!!!!!
        Pracujesz ciezko na nasza opinie czyzbys byl "nasz" ?
        Jak nasz przezydent ? Albo nasz Kieres ?
        Nie obraz sie na Polakow mieszkaj dalej - mimo zwierzecego antysemityzmu
        w ktory tak wierzysz. Jak Ty to godzisz w swojej "niebelkocacej" logice
        antypolskiej ... pardon ASENTYMIZMICZNEJ.
        Z naleznym szacunkiem 5 kolumnie #
        • Gość: Kasia Re: Odbicie w lustrze. Do # IP: *.is.pan.pl 05.09.01, 14:18
          #-ku, chyba trochę przesadzasz. Onyx wypowiedział chyba swoje zdanie, niestety
          bardzo nie popularne na tym forum. Niemniej, ma do tego prawo a ty go podsuwasz
          pod 5-tą kolumnę!? Nie zagalopowałeś się przypadkiem? A może masz już w naturze
          atakowanie i krytykowanie każdego, kto, być może ma rację, ale niezgodną z
          twoim poczuciem patriotyzmu?
          • Gość: # Re: Odbicie w lustrze. Do # IP: *.wroclaw.tpnet.pl 05.09.01, 14:55
            Gość portalu: Kasia napisał(a):

> #-ku, chyba trochę przesadzasz. Onyx wypowiedział chyba swoje zdanie, niestety
            > bardzo nie popularne na tym forum. Niemniej, ma do tego prawo a ty go podsuwasz
            > pod 5-tą kolumnę!? Nie zagalopowałeś się przypadkiem? A może masz już w naturze
            > atakowanie i krytykowanie każdego, kto, być może ma rację, ale niezgodną z
            > twoim poczuciem patriotyzmu?

Widzisz Droga Kasiu -
            Twa wypowiedz dowodzi, ze oburza Cie to samo co mnie.
            Wyrwane z kontekstu dwa zdania z polrocznej dyskusji
            nie oddaja, niestety wiernie postaw dyskutantow,
            ich systemu wartosci ani tym bardziej zyciorysow.

Gdyby Jego wypowiedz byla 1-sza, zareagowalbym podobnie do Ciebie
            na tak ciezki zarzut. Ale to pol roku zmagan z czlowiekiem,
            ktory przy kazdej okazji popiera kazde klamstwo, byle bylo ANTYPOLSKIE.
            Latwo to sprawdzic w b. wielu watkach.
            Oczywiscie, ze nawolywanie do zastrzelenia Michnika,
            jest nie tylko karalne ale niedopuszczalne w cywilizowanej kulturze.
            Coz dopiero w Polsce, slynacej 1000-cem lat tolerancji i goscinnosci
            na tle Europy jakobinow, stosow i dwu naszych okrutnych zaborcow w 1-ej a szczegolnie
            2- ej Wojnie Swiatowej. Teraz Rosja nigdy nie rozliczona za bezmiar 100mln zbrodni dla
            IDEOLOGII jak i Niemcy rozgrzeszeni przez Zydowskie Lobby za okup 50mlrd $,
            przygladaja sie z aplazem na przrzucanie win holocaustu na Polakow.
            WSPOLOFIAR !!!!!!! Mialem dwu braci Ojca w Ob.Konc. Auschwitz ( nie Oswiecim !!!).
            A A. Michnik robi ideologie holocaustu rekami polskimi, bez "wzgledu na dowody przeciwne"
            - sam robil za koncesjonowana opozycje, siedzial ale dostawalpaszport, jak Kuron.
            W 1979 widzialem go w Szwecji i slyszalem w tamtej TV.
            Brat A. Michnika byl morderca sadowym, oficerem UB, scigany lisem gonczym w Szwecji
            pod nazwiskiem Stefan Szwedowicz. Mama pisala komunistyczna - falszywa historiwe Polski,
            Tata byl cenzorem bodaj Trybumy Ludu w marcu 1968 gdy syn Adam, krewany wypowiedziami
            Gomulki na 2 roku UW, wchodzil do "wielkiej polityki".
            Tu na forum pisze sie ostro i kazdy wie w czym rzecz. Ty nie wiesz, ze gra
            slodkoustych idzie o zbalamucenie i wyniszczenie narodu.
            Czy Droga Kasiu nie wiesz o 4 mln berobociu i nie ogladasz codziennych zwolnien,
            45 % bezrobociu wsrod absolwentow, obrony szpitali, cukru,...nedzy, glodu i pychy i tupetu
            Takich jak moj adwersarz prezentuje od dawna.
            Dali sobie Polacy wmowic nachapana od 1983 Lewice kapitalstyczna
            i Prawice z koncesjonowanymi tajniakami ... nie bylo lustracji i dekomunizacji
            - TYLKO w POLSCE. Wszedzie byla !!!!!!!! Czy nie widzisz manipulacji AWS a program
            UW. Nigdy Balcerowicz a AWS zrobil z niego vice-premiera a reraz "kombinuje
            nozycam stop % , kursem itd. reszta to pionki. Wszyscy AWS UW UP SLD PSL
            - po podzialach, przewrotach i skrytobojstwach sa TACY SAMI w innych zdartych
            teatralnych plaszczach. Dosc poczytaj stare watki - sam sie wkurysz za 100 razem.

Serdecznie pozdrawiam - bo przyswieca Ci chyba toen sam cel - PRAWDA
            i UCZCIWASC - bez manipulacji. #
            • Gość: Kasia Re: Odbicie w lustrze. Do # IP: *.is.pan.pl 05.09.01, 15:23
              #-ku!
              Wiem co to Auschwitz (nie Oświęcim), Holocaust - a być może wiem więcej niz nie
              jeden forumowicz. Wiem, choć nie z doświadczenia, co to było 50 lat komunizmu i
              jak bardzo pragnęliśmy się z tego wyzwolić.
              Masz rację - zależy mi na prawdzie i uczciwości.
              Niestety, byłam jeszcze za młoda, aby móc brać udział w pierwszych wolnych
              wyborach i byc może, właśnie to dorastanie w czasach przełomu spowodowało, że
              jestem DALEKA od idealizmu. Szczerze mówiąc jest mi obojętne kto będzie
              rządził, bo wszyscy są siebie warci. Prawica, lewica... każdy z nich ma nas
              głęboko gdzieś, albo delikatniej rzecz biorąc, nie mają pomysłu. Przez ostatnie
              10 lat wystarczająco się napatrzyłam i nasłuchałam, aby mieć teraz takie
              zdanie. I doprawdy nie wiem, co musiałoby się stać aby coś się zaczęło w Polsce
              zmieniać na lepsze.
              Może rządzić nawet jakaś Liga Polskich Rodzin, byle by zmniejszyło się
              bezrobocie, poprawiła służba zdrowia, szkolnictwo....itd. Za dużo, by wymieniać.
              Jestem na forum dopiero od maja, nie czytam wszystkiego, ale zauważyłam pewną
              tendencję - jeżeli pojawi sie ktoś i stwierdzi, że Polacy powinni spojrzeć
              prawdzie w oczy, np. w sprawie Jedwabnego to od razu pojawia się tłum obrońców
              dobrego imienia i honoru rodaków. A przecież tacy święci, jako naród, nie
              byliśmy. I dlatego zwróciłam Ci uwagę.
              Pozdrawiam.
        • Gość: Onyx Re: Odbicie w lustrze IP: 62.87.254.* 05.09.01, 15:03
          Istnieje coś takiego jak rozum i elementarna przyzwoitość. Dla mnie
          najważniejszymi są uniwersalne wartości humanistyczne, wolne od uprzedzeń
          rasowych, religijnych, narodowych i neurotycznych wizji jakiejś specjalnej
          roli jaką nasz naród ma do spełnienia. Tylko na tej płaszczyźnie , świadomie
          lub nie, szeroko rozumiana ludzkość jest w stanie się porozumieć. Prawda o
          Jedwabnem, bez prawdy o polskim antysemityzmie, nigdy nie będzie oczyszczeniem
          i początkiem rozrachunku z historią.
          Alergiczna reakcja na Jedwabne wielu środowisk jest obawą, że rozliczenie z
          antysemityzmem dotknie, omijaną skrzętnie przez publicystów różnej maści,
          instytucję, jaką jest Kościół Katolicki.
          Ja w tym względzie nie mam złudzeń.
          Ideologiczne lęki Kk przed komunizmem, przełożone na personifikację Komunisty
          z Żydem, zaowocowały takim Jedwabnem i wieloma innymi podobnymi zdarzeniami –
          oczywiście były również inne czynniki, ale te były najbardziej istotne.
          Podobny mechanizm można zauważyć w polityce Piusa XII w stosunku do
          hitlerowskich Niemiec. Nie o tym jednak chcę mówić.
          Żeby się porozumieć z kimkolwiek, nie tylko z Żydem, to z pozycji głoszenia
          swoich poglądów , trzeba przejść na płaszczyznę dyskusji, co potrafi 1 na
          czterech znanych mi Polaków.
          To że my myślimy o sobie bardzo dobrze, a zewnętrzne osądy traktujemy wrogo i
          z pogardą, to są już symptomy neurotycznej choroby społecznej – alienacji od
          rzeczywistości.
          To co ty o sobie myślisz, to jest głównie twoja sprawa i twojej kondycji
          psychicznej, natomiast rzeczywisty twój obraz opisują czynniki zewnętrzne – tak
          jak światło słońca powodujące cienie na ścianach jaskini platońskiej, które są
          obserwowaną rzeczywistością.

Onyx
          • sceptyk Re: Odbicie w lustrze 05.09.01, 17:00
            Gość portalu: Onyx napisał(a):

Dla mnie najważniejszymi są uniwersalne wartości humanistyczne, wolne od
            uprzedzeń rasowych, religijnych, narodowych i neurotycznych wizji jakiejś
            specjalnej roli jaką nasz naród ma do spełnienia...
            -------------------------------
            Nie chcialbym Ci podpowiadac, ale jednak musze zwrocic Ci uwage Krzewicielu
            Uniwersalnych Wartosci Humanistycznych (kurcze jak to ladnie brzmi, sam bym
            chcial miec taki tytul), ze arsenal postepowcow zwiekszyl sie w ostatnich latach
            o prawa kobiet, orientacje seksualna, prawa ludnosci tubylczej itd. Masz wiec
            pewne zaleglosci.

Natomiast jesli chodzi o Twa polemike z teza o specjalnej roli naszego narodu, to
            bylbym wdzieczny za podanie mi kilku wskazowek gdzie szukac tu na Forum takich
            wypowiedzi. Z checia podejme sie krytycznej dyskusji z niemi. Nie sprzeczasz sie
            przeciez sam ze soba?
            • Gość: Onyx Re: Do Sceptyka IP: 62.87.254.* 06.09.01, 08:29
              Szybki przykład.
              Cytat z pamięci jednego z kapłanów katolickich..... " Wiecie dlaczego Żydzi nie
              lubią Polaków, ponieważ to my, Polacy. będziemy narodem wybranym." .....
              Opowiedziałem to jako półdowcip w eleganckim towarzystwie i co usłyszałem - " A
              co ty nie wiesz, że są takie przepowiednie, ........... wszystko ulegnie
              zagładzie............ zostanie tylko Polska .............. itd.
              Podobno o tej naszej roli „Żydów Bis” wiedział Michael Jackson, który
              powiedział to publicznie w czasie wizyty w Polsce.
              Temat jest szeroki i wielowątkowy, ale najlepszymi konsultantami w tej
              dziedzinie mogą być słuchacze Radia Maryja.
              Onyx
              • Gość: OLO 1 Re: Do Sceptyka IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.09.01, 12:37
                Polska jest krajem antysemickim, zamieszkałym przez antysemitów. Nie mam co do
                tego żadnej wątpliwości a utwierdza mnie w tym bardzo wiele wypowiedzi
                zamieszczonych na tym forum. Gdyby to wszystko co piszą nacjonalistyczni
                fanatycy było chociaż ułamkową pradą to winny nas otaczać tłumy Żydów. A otacza
                mnie tylko głupota i ciemnota. Przedmowę Michnika czytałem i uważam ją za mądrą
                i wyważoną. Co z tym wszystkim ma wspólnego brat Michnika doprawdy nie wiem.
                I bez względu na ilość wypowiedzi, ich formę i treść pozostaje jeden mały fakt:
                Polacy (niestety) mordowali Żydów - męźczyzn, starców, kobiety i dzieci. I
                pozostaje nam tylko przez pamięć tych wydarzeń odczuwać głęboki wstyd i
                upokorzenie, że moi niektórzy współrodacy to krętacze.
                • Gość: luka Re: Do OLO 1 IP: 213.77.91.* 06.09.01, 13:32
                  Gość portalu: OLO 1 napisał(a):

> Polska jest krajem antysemickim, zamieszkałym przez antysemitów. Nie mam co do
                  > tego żadnej wątpliwości a utwierdza mnie w tym bardzo wiele wypowiedzi
                  > zamieszczonych na tym forum. Gdyby to wszystko co piszą nacjonalistyczni
                  > fanatycy było chociaż ułamkową pradą to winny nas otaczać tłumy Żydów. A otacza
                  > mnie tylko głupota i ciemnota. Przedmowę Michnika czytałem i uważam ją za mądrą
                  > i wyważoną. Co z tym wszystkim ma wspólnego brat Michnika doprawdy nie wiem.
                  > I bez względu na ilość wypowiedzi, ich formę i treść pozostaje jeden mały fakt:
                  > Polacy (niestety) mordowali Żydów - męźczyzn, starców, kobiety i dzieci. I
                  > pozostaje nam tylko przez pamięć tych wydarzeń odczuwać głęboki wstyd i
                  > upokorzenie, że moi niektórzy współrodacy to krętacze.

Izrael jest krajem antysemickim, zamieszkałym przez antypolonistów. Nie mam co do
                  tego żadnej wątpliwości a utwierdza mnie w tym bardzo wiele wypowiedzi
                  zamieszczonych na tym forum. Gdyby to wszystko co piszą nacjonalistyczni
                  fanatycy było chociaż ułamkową pradą to winny nas otaczać tłumy antysemitów. A
                  otacza mnie tylko głupota i ciemnota.
                  I bez względu na ilość wypowiedzi, ich formę i treść pozostaje jeden mały fakt:
                  Żydzi (niestety) mordowali Polaków - męźczyzn, starców, kobiety i dzieci. I
                  pozostaje nam tylko przez pamięć tych wydarzeń odczuwać głęboki wstyd i
                  upokorzenie, że moi niektórzy współrodacy to krętacze.
                  • Gość: OLO 1 Re: Do OLO 1 IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.09.01, 14:24
                    Bardzo proszę o informację gdzie i kiedy Żydzi mordowali Polaków? Nigdy nie
                    twierdziłem, że Żydzi kochają Polaków. Nie mają takiego obowiązku i nie
                    oczekuję tego od nich. Ale to,że Żydzi bywają CZASAMI wrogo nastawieni do
                    Polaków nie może usprawiedliwiać naszego antysemityzmu, malowania na każdym
                    kroku obraźliwych rysunków itp zachowań. Po prostu Bubel nie może zdominować
                    naszego myślenia o innych.
                    • Gość: emilian Re: Do OLO 1 IP: *.efekt.pl 06.09.01, 14:49

> Bardzo proszę o informację gdzie i kiedy Żydzi mordowali Polaków?

Spytaj sie Szwedowicza albo Morela. Cos na ten temat mozesz sie dowiedziec ze
                      wspomnien zydowskich gierojow ktorzy pacyfikowali Koniuchy.
                    • Gość: luka Re: Do OLO 1 IP: 217.67.196.* 06.09.01, 15:40

> Bardzo proszę o informację gdzie i kiedy Żydzi mordowali Polaków?

W Koniuchach - 300 ofiar.
                      A także: jako ubecy, jako kolaboranci NKWD, jako przedstawiciele władz
                      bolszewickich, jako pospolici bandyci...

> Nigdy nie
                      > twierdziłem, że Żydzi kochają Polaków. Nie mają takiego obowiązku i nie
                      > oczekuję tego od nich.

A nam wolno ich nie kochać?

> Ale to,że Żydzi bywają CZASAMI wrogo nastawieni do
                      > Polaków nie może usprawiedliwiać naszego antysemityzmu, malowania na każdym
                      > kroku obraźliwych rysunków itp zachowań.

Podobnie jak antypolonizmu.

> Po prostu Bubel nie może zdominować naszego myślenia o innych.

A czyje myślenie zdominował Bubel? Paru idiotów... A czyje myślenie zdominowali
                      agresywni antypolscy Żydzi? Tysięcy nieuków na Zachodzie ("polskie obozy
                      koncentracyjne").
      • Gość: Tytus Re: Odbicie w lustrze-Pogromy IP: *.ti.telenor.net 06.09.01, 10:16
        Pogromy we wschodniej czesci Polski zaczely sie dopiero po trzecim rozbiorze
        Polski pod ruska okupacja ! Sama nazwa jak i pomysl sa Rosyjskie !
        Rosyjskie pogromy nie mialy zadnego zwiasku z relacjami miedzy Zydami ,
        Polakami , Litwinami itd . Pogromy rosyjskie to byl urzedowy nakaz : tam i tam
        wtedy a awtedy ma przyjechac wojsko i uczynic pogrom .
        Jednym z bardzo trafnych opisow pogromu , ktory pokazuje mechanizm jego
        powstawania i dzialania mozna znalesc w " Skrzypku na dachu " .

W kazdy pogrom byla wciagana ludnosc miejscowa z urzedu , ukaz zobowiazywal
        wujta i "samorzad" do aktywnej pomocy ruskim w pogromie !
        Atoli latwiej bylo swojakom wybrac obiekty do spalenia ( stare puste stodoly )
        nizli poswolic na palenie ruskim zoldakom wspolnego dobra !

Tytus
        • Gość: # Re: Odbicie w lustrze-Pogromy IP: *.wroclaw.tpnet.pl 06.09.01, 13:20
          Kasiu!

Piszesz, ze cie nie obchodzi kto rzadzi, byle nie bylo bezrobocia itd.

Tak wlasnie mysli wiekszosc Polakow.
          Polykaja kazda propagandowa bzdure i nie potrafia tak jak Ty
          ocenic wypowiedzi nie tylko politykow,
          ale nawet zajadlych i zapieklych, nienawidzacych nas
          i naszego systemu wartosci Onyxow i jemu podobnych propagandystow.
          To drugie pokolenie grabiezcow i mordercow Polakow,
          wychowani bez naszej religii na "filozofii" mamony, dzieki wladzy osiaganej, sprytem, sila,
          podstepem, falszerstwem, sprzymierzaniem sie z wrogami Polski i odwracaniem historii.
          Oni widzac jak Polacy, wychowani w duchu pomocy blizniemu i solidarnosci daja sie
          latwo wykorzystywac- glosza monstrualne bzdury:

- o Polakach antysemitach bez Zydow ( ogien bez paliwa? )
          - o zwierzetach Polakach ( porownaj Talmud ! )
          - o np.kreowanie Karskiego na - bohatera (przyjaciel Cyrankiewicza - nienawidzi Polakow i
          Polski- zapytaj uczestnikow spotk. na Wydz. Ekonomii w Lublinie, zamiast o prawdziwym
          Kurierze por. Witolda Pileckigo, ktory sam przedostal sie do Auschwitz i zorganizowal
          konspiracje wiezniow i uciekl informujac AK o zagladzie. Na prosbe Cyrankiewicza
          zostal stracony w 1948 jako szpieg Andersa. W czasie gdy Anders dostal bialego rumaka od Stalina.
          Karski na promocji swej ksiazki 8.10 1999 w Lubelskim Zamku, gdzie mordowano Polakow
          (13 -latkow) nazwal Cyrankiewicza, Minca, Bermana "wspanialymi ludzmi" !!!
          Wujek marszalka Borowskiego Berman pisal:
          REFERAT JAKUBA BERMANA, Sekretarza Stanu
          Rady Ministrow i Czlonka Biura Politycznego PPR,
          Czlonka Tymczosowego Rzadu Jednosci Narodowej
          oraz Sekretarza Poalej - Syjonu wygloszony w kwietniu 1946 r.
          na posiedzeniu egzekutywy Komitetu Zydowskiego (wedlug
          stenogramu).

Zydzi maja okazje do ujecia w swoje rece calosci zycia
          panstwowego w Polsce i roztoczenie nad nim swojej kontroli.
          Nie pchac sie na stanowiska rcprezentacyjne. W ministerstwach
          i urzedach tworzyc tzw. drugi garnitur. Przyjmowac
          polskie nazwiska. Zatajac swoje zydowskie pochodzenie.
          Wytwarzac i szerzyc wsrod spoleczenstwa polskiego opinie
          o utwierdzac go w przekonaniu, ze rzadza wysunieci na czolo
          Polacy a Zydzi nie odgrywaja w panstwie zadnej roli.

Celem urobienia opini i swiatopogladu narodu polskiego
          w pozadanym dla nas kierunku w rekach naszych musi sie
          znalezc w pierwszym narzedzie propaganda z jej najwazniejszymi
          dzialami: prasa, filmem i radiem. ...
          W ministerstwach na plan pierwszy przy obsadzaniu ich Zydami
          wysuwac nalezy: Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Skarbu,
          Przemyslu, Handlu Zagranicznego i Sprawiedliwosci.

Uznac antysemityzm za zdrade glowna i tepic go na kazdym kroku.
          Jezeli stwierdzi sie, ze jakis Polak jest antysemita, natychmiast
          go zlikwidowac przy pomocy wladz bezpieczenstwa lub bojowek PPR
          jako faszyste nie wyjasniajac organom wykonawczym sedna sprawy.

Zydzi muszapracowac dla swego zwyciestwa....
          a teraz Onyx
          Wydaje mi się że środowiska islamskie nauczyły się sprawnie wykorzystywać
          światowe instytucje demokratyczne do własnych celów. Część środowisk
          niechętna Izraelowi, a szczególnie Żydom, nie mogąc głosić jawnie swoich
          antysemickich poglądów, znalazła bardzo bezpieczną furtkę i robi to w imieniu
          narodów uciskanych. Myślę że w większość tych organizacji panuje duch miłości i
          tolerancji "wiadomego pochodzenia". ...
          . Wszystko podporządkowane jest tym celom i to jest jak najbardziej normale.

Onyx
          Gość portalu: Onyx 04-09-2001 13:58 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Nie da się zatrzymać rzeki jaką jest wola Żydów posiadania własnego państw.
          Truizmem jest twierdzenie, że zdarzenia i rozwiązania społeczne o
          historycznym znaczeniu muszą być "sprawiedliwe" - historia nigdy nie była i
          nie jest sprawiedliwa. Żydzi po paru tysiącach lat tułania się po świecie
          zrozumieli, że historii trzeba pomóc, ponieważ racja kocha zwycięzców i
          silniejszych. Wojny są złem, ale stanowią immanentną składową naszej
          rzeczywistości. Rozwiązywały niestety większość problemów ludzkości.

Czas w którym żyjemy to jest okres, globalnie pomiędzy zlodowaceniami i
          lokalnie między wojnami.
          Potrafię patrzeć na konflikt bliskowschodni, zimnymi oczami "darwinisty
          historycznego" i wiem w jakim kierunku to zmierza. Płacz nad rozlanym mlekiem
          nic tutaj nie pomoże, kierunek jest wytyczony. Słabsi, mniej przystosowani,
          mający pecha, itp. muszą odejść.

Onyx

Kasiu podsuwaja niemyslenie, inna historie Polski, obraz Polaka i system wartosci
          Porownaj moje teksty #-a i wiekszosci na tym Forum. Wybierz swa przyszlosc
          ale przeszlosc Cie dogoni - zapewniam. Sama sie musisz sparzyc, ale po co,
          panno Kasiu !
          • Gość: Kasia Re: Odbicie w lustrze-Pogromy IP: *.is.pan.pl 06.09.01, 14:19
            #-ku, masz rację - odpuszczanie sobie i kroczenie z tłumem nie jestem żadnym
            rozwiązaniem. Jestem po prostu, jak chyba większość ludzi w tym kraju zmęczona
            bałaganem politycznym. Pomyśl - za każdym razem gdy zmieniał się rząd, premier
            wszyscy patrzyli z nadzieją, że może coś się ruszy, że chociaż w jednej sferze
            sytuacja się polepszy. Za kazdym razem były obietnice, wielkie słowa i po 12
            latach co z tego wyszło? Może Twoja sytuacja materialna (chociazby) jest
            ustabilizowana i prawdę móqwiąc żadna dziura budżetowa Cię nie przeraża. To do
            brze, że tacy też są. Mi aż tak do smiechu nie jest, bo i tak niewiele mam, a
            gdybym jeszcze miała mniej... No, ale staram sie o tym nie myśleć, więc
            mniejsza. Gdy słucham wypocin "wielkich przywódców" partyjnych to wszystko w
            środku się burzy. Żaden nie umie nic konkretnego powiedzieć, a może ja to tylko
            tak odbieram. Po tylu latach trudno jest w cokolwiek wierzyć, więc co za
            różnica? Wiem, że mną też kierują emocje i takie myśli są ich wynikiem. Jasne,
            że tak naprawdę chciałabym, aby było inaczej - tak jak na początku l. 90-tych.
            Wielki zapał, zaufanie, ulga... Gdzie to wszystko? Niemniej pozostanę wierna
            swoim "ideałom" i mimo, że właściwie wybory są już rozstrzygnięte zagłosuję po
            swojemu, a nie jak pan X.
            Co do Żydów to nie umiem jednoznacznie rozstrzygnąć. Od wielu lat interesuję
            się holokaustem i wiem, że w bardzo przykrych wydarzeniach niestety Polacy też
            mieli swój udział. Z drugiej strony widzę ostatnimi czasy nagonkę na nas, aż do
            przesady. Słyszę różne zdania środowisk żydowskich na nasz temat i nie rozumiem
            jak można tak kłamać! Jaki jest tego cel? Niemniej nie jestem antysemitą, bo
            burzę rozdmuchują ci u władzy poparci mediami. A zwykli ludzie? Jedyne co mogą
            to ulegać lub nie manipulacji. Po obu stronach muru.
            Pozdrawiam serdecznie.
          • Gość: OLO 1 Re: Odbicie w lustrze-Pogromy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.09.01, 14:31
            Takie brednie pisać to już doprawdy wstyd. Przypominam, że identyczną wartość
            mają protokoły mędrców syjonu.Panowie, więcej szacunku dla rozumu.
      • Gość: emilian Re: Odbicie w lustrze IP: *.efekt.pl 06.09.01, 14:19

>
        > To że masz swoje poglądy to fajnie, ale postaraj się spojrzeć na problem
        > szerzej. Kłótnia o liczbę ofiar jest problemem technicznym, ustalenie czy były
        > dwie, czy pięć łusek, to jest wszystko drugorzędne.......

> Jedwabne jest pewnego rodzaju symbolem

Poslugiwanie sie klamstwem aby "wypromowac" symbole, jakiekolwiek, prowadza w
        prostej linii do dewaluacji tych symboli.
        Jezeli kazdy z "symboli" meczenstwa Zydow jest tak zgodny z faktami jak Jedwabne
        to raczej nie ma po czym im wspolczuc.
        Swiadczy to takze o tym ze cale to zamieszanie z pogromami dokonywanymi przez
        Polakow ma w sobie wiecej z mitu niz z prawdy, poniewaz wtedy Michnik z Grossem
        nie walczyli by o to Jedwabne jak, nie przymierzajac, tonacy o brzytwe.

Pozdrawiam

• Gość: emilian Re: Odbicie w lustrze IP: *.efekt.pl 06.09.01, 14:22

>
        > To że masz swoje poglądy to fajnie, ale postaraj się spojrzeć na problem
        > szerzej. Kłótnia o liczbę ofiar jest problemem technicznym, ustalenie czy były
        > dwie, czy pięć łusek, to jest wszystko drugorzędne.......

> Jedwabne jest pewnego rodzaju symbolem

Poslugiwanie sie klamstwem aby "wypromowac" symbole, jakiekolwiek, prowadza w
        prostej linii do dewaluacji tych symboli.
        Jezeli kazdy z "symboli" meczenstwa Zydow jest tak zgodny z faktami jak Jedwabne
        to raczej nie ma po czym im wspolczuc.
        Swiadczy to takze o tym ze cale to zamieszanie z pogromami dokonywanymi przez
        Polakow ma w sobie wiecej z mitu niz z prawdy, poniewaz wtedy Michnik z Grossem
        nie walczyli by o to Jedwabne jak, nie przymierzajac, tonacy o brzytwe.

Pozdrawiam

• Gość: # Do Panny Kasi - # IP: *.wroclaw.tpnet.pl 06.09.01, 16:15
          Gość portalu: emilian napisał(a):

> Gość portalu: Onyx napisał(a):

> > To że masz swoje poglądy to fajnie, ale postaraj się spojrzeć na problem
          > > szerzej. Kłótnia o liczbę ofiar jest problemem technicznym, ustalenie czy
          > były dwie, czy pięć łusek, to jest wszystko drugorzędne.......

Stabilizacja - Panno Kasiu, gdybym w wieku 57 lat ulegl jej pokusie, bylbym od wielu lat
          na rencie. Intelektualnej i co najgorszedla czlowieka w "roslinko-zyciu" - psychicznej.

Stagnacja to smierc. Stabilizacja to niestety nie homeostaza, ktorej zaklocenie
          do smierci prowadzi.
          Stabilizacja, pewnosc. Jedyna pewnosc to to, ze wszystko sie zmieni.
          Bedac w okresie stabilizacji zyciowej - dwa i pol roku temu wybudowalem dom
          500 km od miejca pracy. Przeplacajac podwojnie, na kradzionych wyjazdach, rozbestwionych
          przez "odszkodowanych" powodzian - "fachowcow" pijakow, nierobow i zlodziei, ktorych bronilem i
          bronie bo sa Polakami. Kradli mi materialy, ktore kupowalem majac 39,9 *C wlasnym samochodem w
          zimie.

A ile zawodowo stracilem w lata 1989-1990 walczac o nich w S. z czerwonymi
          beneficjentami "przemian. Tez mialem nadzieje - inni zas albo weszli w uklady albo
          jako TT udawali "bojownikow" sterowanych Kiszczakiem. I dzis to oni sa w radach nadzorczych i polityce.
          Paradoks z obrona Polaczkow - nie.
          Mam satysfakcje, ze choc dalem sie, jak inni, okrasc Spoldzielni
          na 400 mln st. zl, nie mieszkam w grzybie aferalnego pieknego bloku.
          A prezesi, spikerzy, profesorowie, prawnicy , kier. wydz.ds przestepcz. itd. mieszkaja ... bo nie wierzyli
          #-owi i wchodzili w zgnile uklady. Ja walczylem o 100-tu. Kiedy sie zorientowalem, ze 99 ma mnie za
          glupca., zaczalem walczyc o swoje. I prezes natychmiast oddal mi pieniadze.
          Im nie. Ale oni, uwierz, byli w robotniczej partii choc nimi gardza.
          Ja zas golac sie moge patrzec sobie w lustro. Inaczej niz Oni. Bez strachu.
          Czytasz co sie pisze ze strachu na ty forum... Uwierz w siebie. Oni sie boja. Prawdy.
          Glupcy, ktorzy wierza manipulatorom i w satabilizacje - przegrywaja.
          Cena na poczatku jest mala - po zaniedbaniu rosnie.

Gość portalu: Kasia 06-09-2001 14:19 odpowiedz na list odpowiedz cytując

. Jestem po prostu, jak chyba większość ludzi w tym kraju zmęczona
          bałaganem politycznym. Pomyśl - za każdym razem gdy zmieniał się rząd, premier
          wszyscy patrzyli z nadzieją, że może coś się ruszy, że chociaż w jednej sferze
          sytuacja się polepszy. Za kazdym razem były obietnice, wielkie słowa i po 12
          latach co z tego wyszło? Może Twoja sytuacja materialna (chociazby) jest
          ustabilizowana i prawdę móqwiąc żadna dziura budżetowa Cię nie przeraża...
          Nie boj sie dziury budzetowej- to rzad sie z niej nie wyzywi !!! i caly aparat biurokracji (samorz.)
          Oni nie bali sie generowania dlugow i zamykania szpitali, szkol, zlobkow, ... zakladow pracy..
          "napadow" na banki, mafii - twierdzili 10 lat, ze jej nie ma ( do Kaczynskiego) ...strat ZUSu
          (1 rok nie rejstrowano nalezn. by zarobic na przekretach swojego PROKOMU itd...)
          Nasze straty ich g....o obchodza. Obudzili sie bo CEL SOROSA- SASCHA dal D...py.
          Korzystaja z tego, ze chcemy spokoju i stagnacji ---
          pmietasz SILE SPOKOJU. Teraz nas chca upodlic - to 2-gi etap !
          ...........................Niemniej pozostanę wierna
          swoim "ideałom" i mimo, że właściwie wybory są już rozstrzygnięte zagłosuję po
          swojemu, a nie jak pan X.
          Co do Żydów to nie umiem jednoznacznie rozstrzygnąć. Od wielu lat interesuję
          się holokaustem i wiem, że w bardzo przykrych wydarzeniach niestety Polacy też
          mieli swój udział. Z drugiej strony widzę ostatnimi czasy nagonkę na nas, aż do
          przesady. Słyszę różne zdania środowisk żydowskich na nasz temat i nie rozumiem
          jak można tak kłamać! Jaki jest tego cel? Niemniej nie jestem antysemitą,
          Pozdrawiam serdecznie.
          NIKT nie jest antysemita - TO BZDURA - sa zlodzieje, bandyci, ludobojcy, propagandzisci,
          uczciwi, dobrzy i zli. POLITYKA potrzebuje innego slownictwa niz ZWYKLI ludzie.
          Ktokolwiek pisze o POKOJU, PRAWACH CZLOWIEKA, ANTY.. itd
          a nie o sprawach, ktore sa Ci potrzebne na codzien

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka