Dodaj do ulubionych

ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d.

IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.01, 00:00
NIE PROTESTIJEMY PRZECIWKO GLOBALIZACJI JAKO TAKIEJ ( ZAUWAZAMY KILKA JEJ
POZYTYWOW / , LECZ PRZECIW JEJ WYNATURZONEJ FORMIE , ZAKLADAJACEJ WYZSZOSC
WOLNEGO RYNKU I LOGIKI ZYSKU NAD CZLOWIEKIEM ORAZ PRZECIWKO DAZENIU WIELKICH
KONCERNOW DO ZDOBYCIA WLADZY MATERIALNEJ ( LECZ TAKZE NIEMATERIALNEJ ) NAD
SWIATEM .
Obserwuj wątek
    • Gość: Vist Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.06.01, 00:00
      Gość portalu: V.C. napisał(a):

Cześć V.C. !

CapsLock Ci się zaciął ?

V.
      • Gość: V.C. Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d.DO VISTA IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.01, 00:00
        NIE. WYSZEDLEM NA PAPIEROSA. JUZ WROCILEM.
        • Gość: Vist Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d.DO V.C. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.06.01, 00:00

> NIE. WYSZEDLEM NA PAPIEROSA. JUZ WROCILEM.

... a CapsLock dalej zacięty.
      • Gość: Lechu Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.pl 24.06.01, 00:00
        On tego nie widzi. Buja w obłokach wieży Jasnej Góry smile
      • sceptyk Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. 24.06.01, 00:00
        Chcialem dodac taki sam komentarz post scriptum, ale zapomnialem. Drogi V.C.,
        etykieta internetu mówi, ze pisanie duzymi literami jest rownoznaczne z
        krzykiem. Krzyknij sobie cos czasami, czy to z rozpaczy (nad swymi prymitywnymi
        pogladami), czy z radosci (ze wreszcie zaczynasz cos rozumiec), ale nie prowadz
        dyskusji krzykiem. Ponadto, to sie fatalnie czyta.

sc-k
        • Gość: V.C. Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.01, 00:00
          NIE PISZE TYLKO DO CIEBIE , SCEPTYKU . A CO DO "PRYMITYWIZMU" , "WIELKI"
          CENZORZE , NIECH UCZESTNICY FORUM OSADZA SAMI .
    • sceptyk Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. 24.06.01, 00:00

> NIE PROTESTIJEMY PRZECIWKO GLOBALIZACJI JAKO TAKIEJ ( ZAUWAZAMY KILKA JEJ
      > POZYTYWOW / (...)
      --------------------

No. to juz jest pewien postep. Jako rzeklem, na poczatku rewolucji industr.
      maszyny niszczono, a potem zaczeto ulepszac. ''Kilka pozytywów'' - jesli jednym z
      nich jest ogolny wzrost gospodarczy swiata, w tym i Trzeciego, to mnie te jedynie
      ''kilka'' pozytywow wystarcza.

''Rzecza ludzka jest bladzic; natomiast diabelska - trwac w bledzie''.

s-k

• Gość: V.C. Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.01, 00:00
        SZKODA TYLKO , ZE TEN "WZROST" , JAK POWIADASZ ,JEST BUDOWANY PRZEZ CZESTO
        PRZEZ DZIECI ZMUSZANE DO PRACY , ZAMIAST NAUKI W SZKOLE .
      • Gość: Europa Re: ANTYKAPITALISTYCZNE FORUM c.d. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.06.01, 00:00
        sceptyk napisał(a):

> Gość portalu: V.C. napisał(a):
        >
        > > NIE PROTESTIJEMY PRZECIWKO GLOBALIZACJI JAKO TAKIEJ ( ZAUWAZAMY KILKA JEJ
        > > POZYTYWOW / (...)
        > --------------------
        >
        > No. to juz jest pewien postep. Jako rzeklem, na poczatku rewolucji industr.
        > maszyny niszczono, a potem zaczeto ulepszac. ''''Kilka pozytywów'''' - jesli jednym
        > z
        > nich jest ogolny wzrost gospodarczy swiata, w tym i Trzeciego, to mnie te jedyn
        > ie
        > ''''kilka'''' pozytywow wystarcza.
        >
        > ''''Rzecza ludzka jest bladzic; natomiast diabelska - trwac w bledzie''''.
        >
        > s-k
        >

Widzisz, wzrost jest ale bardzo nierównomierny.
        Kiedyś jeśli byeś rzemieślnikiem i sobie coś tam dłubałeś to byłeś gość.
        Jeśli miałeś ziemię to byłeś gość do kwadratu.
        A dziś np osoba mająca 50 ha ziemi musi jeździć do Niemiec zrywać ogórki!
        to jest paranoja.
        Z tego wzrostu czerpią klasy posiadające, robotnicy najemni zarabiają coraz mniej.
        Warto też zauważyć że do istnienia gospodarki świata wystarczy dziś 20%
        ludzkości, reszta, czyli 80% nikomu nie jest potrzebna.
        Takiej nierówności nigdy wcześniej nie było.
        Ja jestem antyliberałem, antykapitalistą, tylko że boję sie aby z tego komuna nie
        wyszła, co nie ma prawa sie udać smile.

Juz zresztą w czasie kolonizacji Ameryki północnej grupa 144 "zawodników" z
        Francisem Baconem na czele próbowała stworzyć nową Atlantydę w Jamestown właśnie
        opartą o idee państwa Platona, prawie wszyscy wymarli z głodu, bo nie było takiej
        motywacji do pracy jaką dawała, konkurencyjnej grupie pielgrzymów w Plymouth,
        własność prywatna działek. A zaprowadził taki porządek William Bradford, który po
        powrocie stał się gorącym krytykiem komunizmu i wspólnotowego systemu.
        promowanego przez tajne stowarzyszenia ówczesnej Anglii.
        Polecam książkę Nowy Porządek Świata Williama T Stilla.

• Gość: Lechu Kapitalizm jest dobry IP: *.pl 24.06.01, 00:00
      Przyniósł ludziom tanie piwo. Tylko ci czerwoni z AWS obłożyli je akcyzą i jest
      coraz mniej dostępne dla ludzi. Zgadzam się z V.C. - ONI powinni myśleć o
      ludziach, a nie o gospodarce. WIĘCEJ TANIEGO PIWA !!!
      • Gość: V.C. Re: Kapitalizm jest dobry IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
        Najtansze piwo bylo w Czehoslowacji , za komuny ...
        • Gość: Krates Re: Kapitalizm jest dobry IP: *.delta.com.pl 28.06.01, 19:43
          Dzięki łaskawco, dymaj sobie sam 500 km za każdym razem.
          Ale wy, wrogowie zysku czemu nie produkujecie darmowego piwa dla ludzi???
          Większy by to efekt dało niż wszystkie protesty i manifesty.

Krates

> Najtansze piwo bylo w Czehoslowacji , za komuny ...

• Gość: Szybki Re: Kapitalizm jest dobry IP: *.proxy.aol.com 27.06.01, 00:00
        Jestem bardzo zaskoczony"wiecej taniego piwa" mam nadzieje ze swiat nie krazy
        nad piwem. Zycie ludzkie jest wazniejsze anizeli piwo. Czy chcesz wrucic do
        komuny?

Ja natomiast wychodze z zalozenia ze kapitalizm pomaga tym co chca sobie pomodz.

• Gość: Lechu Re: Kapitalizm jest dobry IP: *.pl 27.06.01, 00:00
          Zgadzam się Wami całkowicie. Ale co sądzić o kraju, w którym nawet nie ma
          taniego piwa (relatywnie) ?
        • Gość: V.C. Re: Kapitalizm jest dobry IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.01, 19:08
          " Czlowiek urodzil sie wolny , a wszedzie jest w kajdanach " Jan Jakub
          ROUSSEAU ...takze w kapitalizmie .
    • Gość: Vist _Antyliberalne_ forum._ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.06.01, 00:00

Simone Weil powiedziała kiedyś coś podobnego:

Historia ludzkości to historia niewoli,

która czyni z biednych i bogatych

igraszkę narzędzi dominacji stworzonych przez nich samych .

I sprowadza żywą ludzkość do poziomu bezdusznych przedmiotów,

czyniac z człowieczeństwa aspekt gry rynkowej.

Ten sposób widzenia powstał w latach 30-tych.

Ale jeszcze dziś wiele osób, których umysły tkwią w feudaliźmie.

Nie chwyta tej postindustrialej obserwacji.

Przykre.

Vist

• Gość: Fnoll Byc albo miec IP: *.ds.uj.edu.pl 24.06.01, 00:00
        W Kalwinskiej zdaje sie etyce bogaty = dobry, bogatszy = lepszy.
        A ze bogactwo jest relatywne, wczorajszy bogacz gdyby przestal sie
        bogacic, dzis bylby sredniakiem, a jutro nedzarzem.

Mowi sie, ze jestesmy kultura judeo-chrzescijanska. Bzdura.
        Przez ostatnie wieki stalismy sie kultura Kalwinsko-handlowo-mieszczanska.
        Kultura posiadaczy i konsumentow.

Sprawy etyczno-eschatologiczne nie wzbudzaja zbyt wielkiego zainteresowania.
        Zamiast wojen religijnych toczymy wojny gospodarcze. Nawet Narod, ktory mial
        zastapic Religie, zbladl w obliczu Pieniadza.

Jakbysmy tak jak starozytni byli politeistami zmiany w kulturze pieknie by sie
        odbijaly w zmianach ilosci swiatyn poswieconych poszczegolnym bogom.
        Dzis bylby to moze Zloty Cielec?

I prosze cie Cielcu bys mnie i firme moja ochronil przed inspektorami, aby
        konkurencje szlag trafil, zeby panstwo obnizylo podatki, aby zlodziej nie dybal
        na moj dobytek, spraw by moje reklamy oczarowywaly klientow i przywiaz
        ich do mojej marki....
        • vist ___Kompleks_krakowski____________czyli______________Złoty__Cielec___ 24.06.01, 00:00
          Gość portalu: Fnoll napisał(a):
          > W Kalwinskiej zdaje sie etyce bogaty = dobry, bogatszy = lepszy.
          > Mowi sie, ze jestesmy kultura judeo-chrzescijanska. Bzdura.
          > Przez ostatnie wieki stalismy sie kultura Kalwinsko-handlowo-mieszczanska.
          > Sprawy etyczno-eschatologiczne nie wzbudzaja zbyt wielkiego zainteresowania.
          > Zamiast wojen religijnych toczymy wojny gospodarcze.
          > Nawet Narod, ktory mial zastapic Religie, zbladl w obliczu Pieniadza.
          > Jakbysmy tak jak starozytni byli politeistami zmiany w kulturze pieknie by sie
          > odbijaly w zmianach ilosci swiatyn poswieconych poszczegolnym bogom.
          > Dzis bylby to moze Zloty Cielec?
          > I prosze cie Cielcu bys mnie i firme moja ochronil przed inspektorami, aby

Cześć Fnollu !

Święte słowa ! Trzeba je powtarzać jak pacierz !

W Krakowie żyja inteligentni i przedsiębiorczy ludzie

o umysłach zaurzonych w klerykalnej metaforyce kanonicznej.

Aż dziw, że miary czasu nie przekształcili w pacierze,

zamiast starych tradycyjnych jednostek S.I.

Tak więc Diabli, Aniołowie i Złote Cielce prowadzą

wielbłądy przez ucha igielne postindustrialnej nowenny.

smile

pzdr

Vist
          • Gość: V.C. Re: ___Kompleks_krakowski____________czyli______________Złoty__Cielec_ IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.01, 00:00
            OBEJRZYJCIE O GODZ . 2:20 NA JEDYNCE FILM DOKUMENTALNY "PRACUJACE DZIECI" .
          • Gość: Fnoll Do___Vista___Ktory_____Bladzi IP: *.ds.uj.edu.pl 28.06.01, 00:45
            Vist
            to jest absolutnie (jak mowi pani Surmaczowa z Klanu) i wylacznie do ciebie:
            zaprzestan kojarzenia mej osoby ze Stolyca Kulturalna Polsky albowiem
            jestem w niej elementem zdecydowanie naplywowym, me korzenie to
            Ukraina i osiedlency niemieccy na podlasiu, ktore splotly sie na
            Oppeln Scheisen (ja! das ist mein heimat!), co, jak sadze, nie czyni
            mnie zbyt reprezentatywnym dla Miasta Kraka. W ogole wyciaganie
            jakichkolwiek wnioskow na podstawie adresu jest wielce ryzykowne
            w obecnych czasach. Jestes gupi czy co? Ludzie wedruja tu i tam za
            roznymi sprawami, prawdziwych wiesniakow juz nie ma - jak to
            spiewali Pudelsi nomen omen (et resurectionem tuam laudamus)
            z Krakowa. Takze wez sie raz a dobrze odpierdol, obu nam to
            wyjdzie na dobre wink

Z pozdrowieniami

Fnoll Zniecierpliwiony
    • Gość: Krates Zawiążcie sobie prywatną komunę IP: 217.153.16.* 28.06.01, 19:34
      i załóżcie sobie wyższość człowieka nad wolnym rynkiem i logiką zysku.

To jest jedyne pokojowe wyjście. Nawet możliwe do realizacji - potrzebny Wam
      tylko jakiś wolny kraj, najlepiej monarchia (żeby król zwolnił waszą komunę z
      podatku na wojsko i policję i pozwolił Wam rządzić się swoimi prawami wewnątrz
      komuny) i trochę szmalu na zakup ziemi (albo sponsor, który ją podaruje).

Krates

> NIE PROTESTIJEMY PRZECIWKO GLOBALIZACJI JAKO TAKIEJ ( ZAUWAZAMY KILKA JEJ
      > POZYTYWOW / , LECZ PRZECIW JEJ WYNATURZONEJ FORMIE , ZAKLADAJACEJ WYZSZOSC
      > WOLNEGO RYNKU I LOGIKI ZYSKU NAD CZLOWIEKIEM ORAZ PRZECIWKO DAZENIU WIELKICH
      > KONCERNOW DO ZDOBYCIA WLADZY MATERIALNEJ ( LECZ TAKZE NIEMATERIALNEJ ) NAD
      > SWIATEM .

• Gość: V.C. Re: Zawiążcie sobie prywatną komunę IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.01, 20:57
        Ki diabel ? kUPR-owiec czy Platformer ? Co prawda przez 4 lata mieszkalem w
        D.S. "UL" na ul. Komuny Paryskiej we Wroclawiu , ale nigdy nie propagowalem
        idei zakladania komun ( zwlaszcza prywatnych , cos tu na bakier z logika ,
        Kratesie ).Jestem indywidualista i zle bym sie czul przebywajac cnieustannie w
        gromadzie ludzi ...
        • Gość: Krates Re: Zawiążcie sobie prywatną komunę IP: *.delta.com.pl 28.06.01, 23:22
          Drogi V.C.!

Wybacz że wziąłem Cię za kolektywistę. Bardzo przepraszam!
          Niewłaściwie zinterpretowałem twój manifest przeciw globalizacji:
          >>...PRZECIW JEJ WYNATURZONEJ FORMIE , ZAKLADAJACEJ WYZSZOSC
          WOLNEGO RYNKU I LOGIKI ZYSKU NAD CZLOWIEKIEM ORAZ PRZECIWKO DAZENIU WIELKICH
          KONCERNOW DO ZDOBYCIA WLADZY MATERIALNEJ ( LECZ TAKZE NIEMATERIALNEJ ) NAD
          SWIATEM . ...<<
          Wydekukowałem wink że należych do zwolenników socjalistycznego państwa światowego.
          I że tam (w globalnej soc-regulacji) upatrujesz pozytywów globalizacji a
          kapitalizm i wolny rynek jest Ci obmierzły.
          Bo ja odwrotnie. Wolny rynek jest dobry dla wszystkich - kto się odcina ten sam
          traci. Chciałbym też dać ludziom prawo do wyznawania logiki zysku jeśli taka ich
          wola. Jeśli zysk skłania ich do rozpanoszenia dzikiego kapitalizmu po całym
          świecie to taka globalizacja mi się podoba. Jeśli zaś chodzi o narzucenie
          biurokratycznych regulacji całemu światu to jestem przeciw.
          Globalne: konkurencja, wolny rynek i wolny handel są OK,
          Globalne: rząd, biurokracja, regulacje i socjalizm przerażają

Teraz komentarz do prywatnych komun.
          Prywatne komuny to jedyny sposób w jaki komunizm może istnieć bez krzywdzenia
          ludzi. Ja w to nie wierzę ale skoro są komuniści wierzący że wytrzymaliby w
          komuniźmie i nie zdechli z głodu to może mają rację? kto wie? Jedyny mój postulat
          to DOBROWOLNOŚĆ i SAMOWYSTARCZALNOŚĆ.
          Nawiasem mówiąc, wolnościowe społeczeństwo zezwalające dobrowolnym prywatnym
          stowarzyszeniom obywateli na obieranie dowolnego (byle wewnętrznego) ustroju
          społecznego to jedyny sposób by każdy dobry człek żył po swojemu.
          Socjaliści opodatkują się sami dowolnie wysoko i będą bardzo solidarni i
          społecznie sprawiedliwi, wolnorynkowcy zapłacą tylko pogłówne na wojsko i policję
          a jak zachorują i nikt im nie pożyczy to umrą z głodu, narodowcy sami sobie
          ustalą karę za kupowanie obcych towarów itd itp
          Nie wiem tylko czemu nikt nie chce przyjąć mojego idealnego i zadawalającego
          wszystkich systemu społecznego? Ach gdybym był władcą absolutnym!!!
          W jakim ustroju chciałbyć żyć drogi V.C.?

Krates

> Ki diabel ? kUPR-owiec czy Platformer ? Co prawda przez 4 lata mieszkalem w
          > D.S. "UL" na ul. Komuny Paryskiej we Wroclawiu , ale nigdy nie propagowalem
          > idei zakladania komun ( zwlaszcza prywatnych , cos tu na bakier z logika ,
          > Kratesie ).Jestem indywidualista i zle bym sie czul przebywajac cnieustannie w
          > gromadzie ludzi ...

• Gość: Fnoll Krates, ty to masz leb! IP: *.ds.uj.edu.pl 29.06.01, 13:56
            Kazdemu ustroj jaki chce - genialne! genialne! Tylko wszyscy musieliby sie zrzucac
            na potezna edukacje, bo czlek niewyedukowany kiepsko sobie radzi z samorzadnoscia
            na poziomie gminy czy powiatu, to co dopiero mowic o ustroju, ktory musialby SAM
            wybrac i wspolbudowac. Aby moc wybierac, najpierw trzeba wiedziec - i w tym lezy
            problem. Dlatego tez demokracja w polaczeniu z brakiem wyksztalcenia spolecznego
            u obywateli wcale demokracja nie jest, tylko jakas dyktatura naprzemienna czy cos.
            Chwalisz wolny rynek itp., ale dla mnie rownie wielkim, jesli nie wiekszym osiagnieciem
            jest powszechna edukacja. To ona tak po prawdzie odmienia kulture i panstwa.
            Tylko czy da sie edukowac bezstronnie? Tak zeby kazdy mial rzeczywista swobode
            wyboru swiatopogladu? Wot zagwozdka. Ja sadze, ze w edukacje, stety lub niestety,
            nieodmiennie wpisana jest ideologiczna indoktrynacja - i tak byc musi, na pewnym
            poziomie. Bo spolecznosc aby stanowic calosc, musi poslugiwac sie wspolnym
            kodem - inaczej by sie rozleciala. Inna sprawa, ze mnie bardzo korci, zeby ten kod
            nieco pozmieniac. W koncu, chcac nie chcac, ewoluujemy! Ja kibicuje mutantom.

Fnoll
            • Gość: Krates Re: Krates, ty to masz leb! IP: *.delta.com.pl 29.06.01, 16:16
              Witam Fnolla!

Dzięki za wyrazy ale to nic nowego. Drzewiej społeczeństwa dzieliły się na
              rozdzielne choć żyjące blisko siebie grupy o różnym sposobie życia, prawach,
              sądach, edukacji - ba religii i języku nawet. Jedyne nowum polegałoby na
              dobrowolnym uczestnictwie w takich warstwach-kastach-klasach a nie przynależności
              zdeterminowanej urodzeniem.
              Jesteśmy do tego stopnia przyzwyczajeni do totalniactwa państwowych urzędasów
              (którym przyjemniej i wygodniej jest zarządzać wielkim i niezróżnicowanym stadem,
              że już przestaliśmy zadawać pytania: a dlaczegóż to wszyscy MUSZĄ MIEĆ TAK SAMO a
              nie jak kto chce?
              Echo tego zabobonu kołacze się w Twojej trosce o powszechną, _bezstronną_
              edukację. Wybór i opłacenie szkoły to jest sprawa wyłącznie rodziców. Jest to
              rzecz całkiem podobna do karmienia i żywienia dzieci.
              Nie niepokoi Cię brak zrzuty na _potężne, powszechne i bezstronne_ żywienie
              dzieci młodzieży?
              Piszesz dalej:
              czlek niewyedukowany kiepsko sobie radzi z samorzadnoscia
              > na poziomie gminy czy powiatu, to co dopiero mowic o ustroju, ktory musialby SAM
              > wybrac i wspolbudowac

No tak... Zadziwiająca jest troska lewicowców o maluczkich. Gotowi ich nawet
              zniewolić byle zatroszczyć się należycie. Czyli Tobie i mnie, ludziom
              wyedukowanym to można dać swobodę decydowania o sobie, ale czlek niewyedukowany
              to sobie zaraz krzywdę zrobi? Ale temu też da się zaradzić - jak kto
              niewykształcony to odroczymy mu prawo wyboru - minie rok czy dwa to się
              poczciwina rozpatrzy gdzie by chciał: do komunistów, socjalistów, liberałów czy
              innych przystąpić. Ostatecznie teraz prezydenta też tak _na oko_ wybiera mało co
              rozumiejąc a skutki jego wyboru na całe społeczeństwo się roznoszą a tak sam by
              sobie conajwyżej zaszkodził. Zresztą przy następnych wyborach zawsze mógłby sobie
              zmienić (o ile dany ustrój przewiduje możliwość wypisania się oczywiście)

BTW Można się wypisać z socjalizmu? Bo z niewolnictwa to można było się czasem
              wykupić.

Krates

Gość portalu: Fnoll napisał(a):

> Kazdemu ustroj jaki chce - genialne! genialne! Tylko wszyscy musieliby sie zrzu
              > cac
              > na potezna edukacje, bo czlek niewyedukowany kiepsko sobie radzi z samorzadnosc
              > ia
              > na poziomie gminy czy powiatu, to co dopiero mowic o ustroju, ktory musialby SA
              > M
              > wybrac i wspolbudowac. Aby moc wybierac, najpierw trzeba wiedziec - i w tym lez
              > y
              > problem. Dlatego tez demokracja w polaczeniu z brakiem wyksztalcenia spoleczneg
              > o
              > u obywateli wcale demokracja nie jest, tylko jakas dyktatura naprzemienna czy c
              > os.
              > Chwalisz wolny rynek itp., ale dla mnie rownie wielkim, jesli nie wiekszym osia
              > gnieciem
              > jest powszechna edukacja. To ona tak po prawdzie odmienia kulture i panstwa.
              > Tylko czy da sie edukowac bezstronnie? Tak zeby kazdy mial rzeczywista swobode
              > wyboru swiatopogladu? Wot zagwozdka. Ja sadze, ze w edukacje, stety lub niestet
              > y,
              > nieodmiennie wpisana jest ideologiczna indoktrynacja - i tak byc musi, na pewny
              > m
              > poziomie. Bo spolecznosc aby stanowic calosc, musi poslugiwac sie wspolnym
              > kodem - inaczej by sie rozleciala. Inna sprawa, ze mnie bardzo korci, zeby ten
              > kod
              > nieco pozmieniac. W koncu, chcac nie chcac, ewoluujemy! Ja kibicuje mutantom.
              >
              > Fnoll

• Gość: Fnoll czy wiedza jest potrzebna, aby wybierac? - do Kratesa IP: 149.156.92.* 30.06.01, 14:27
                wyobrazmy sobie ta historie, nie tak znowuz inna od tego, co mamy teraz:

istnieja rozne subspolecznosci o roznych ustrojach, np w okolicach Katowic czysty wolny rynek,
                w okolicach Sanoka anarcho-syndykalizm, w czestochowskiem wedle spolecznej nauki Kosciola,
                a w warszawskiem komunizm.

pomijajac kwestie na jakich zasadach by sie onie ze soba wymieniali (lokalne WTO?), to jesliby
                kwestia edukacji byla w gestii tychze subspolecznosci, to zapewne w kazdym przypadku edulkacja
                bylaby nasycona indoktrynacja ideologiczna w celu utrzymania i zwiekszania stanu osobowego
                danej subspolecznosci, oraz w celu obrony przed zachetami do uczestnictwa w innych
                subspolecznosciach - jakby tego zaniedbac, mogloby sie okazac, ze ludzie przestaja doceniac
                zalety swego ustroju, bo dali sie zwiesc propagandzie sasiedniej subspolecznosci, ktora akurat
                potrzebuje robotnikow

takze by dac mlodym ludziom szanse wyboru - edukacja musialaby byc uniwersalna, prowadzona
                na jakims neutralnym terenie, bo czlowiek nie znajac charakterystyki wszystkich dostepnych
                rozwiazan bylby latwym lupem sprawnej propagandy - a zawiedziony moglby sie zniechcecic do
                uczestnictwa w spolecznosci w ogole

jak nie wiesz w czym rzecz - latwo cie oszukac

w wypadku uniwersalnej edukacji szkoly nie moglyby byc platne, bo dzieci z ustrojow gdzie
                majetnosc nie jest wartoscia nie byloby na nie stac

a tak w ogole, to jakis absurd jest wink))
      • sceptyk Re: Zawiążcie sobie prywatną komunę 28.06.01, 22:46
        No ale tej ziemi to musza miec spory kawal. Nie wiem
        czy pamietasz, Kratesie, ale im tez jest potrzebny
        poligon, azeby sobie mogli kamieniami porzucac. No i
        dobra wiadomosc - wraz z rozwojem telefonii komorkowej
        wiele budek telefonicznych bedzie niepotrzebnych. Moze
        mozna by je im przydzielic. Co sobote by jedna
        rozwalali. Ja mysle, ze Twoj pomysl jest b.dobry.
        • Gość: V.C. Re: Zawiążcie sobie prywatną komunę IP: 217.99.96.* 28.06.01, 22:56
          " Wstyd Ci. Za tych z " : Seattle ,Pragi , Goeteborga , Poznania , Gdanska ,
          Budapesztu , Radomia ? Niepotrzebnie . Antyglobalisci przynajmniej walcza o
          pryncypia, a nie o wstrzymanie podwyzek cen kielbasy ...
          • sceptyk Re: Zawiążcie sobie prywatną komunę 28.06.01, 23:04
            Globalisci twierdza, ze walcza o pryncypia bo sie przedtem straszliwie objedli
            (kosztem biedakow) i teraz im wstyd. Przeciez oni wygladaja jak skrzyzowanie
            reklamy Michelina z Oleksym. Tak mi sie w kazdym razie wydaje. Dokladnie nie
            widzialem, bo oni caly czas w tych kominiarkach lataja. A ponadto zaslaniaja
            sie flagami, bannerami itp. Ale tak na oko - to grubasy.
            • Gość: V.C. Re: Zawiążcie sobie prywatną komunę IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.01, 23:12
              " Lepsze bledy entuzjasty od obojetnosci medrca " (powtarzam sie). To sa
              mlodzi ludzie , jeszcze tak wiele w zyciu nie zjedli, a i z Toba by sie
              podzielili . gdybys zapomnial drugiego sniadania ...
              • sceptyk Re: Drugie sniadanie od zadymiarzy? Nie, dziekuje. 28.06.01, 23:28
                Madrosci nigdy za wiele, tak ze powtarzanie nie
                szkodzi.

Natomiast dziekuje, za zlozona mi oferte podzielenia
                sie przez antyglob. drugim sniadaniem. Niestety, nie
                przewiduje, aby to sie moglo zrealizowac. Po prostu,
                od pewnego czasu sledze ich ruchy i przyrzeklem sobie,
                ze bede staral sie unikac ze wszech sil tych miejsc,
                ktore oni najezdzaja. Nie jestem pewien, czy po
                uderzeniu kamieniem mialbym wciaz apetyt na drugie
                sniadanie.

Nie wiem nawet, czy maja go pilnujacy porzadku i prawa
                policjani, ktorzy po spotkaniu z tymi ideowcami
                odwozeni sa do szpitali.
                • Gość: V.C. Re: Drugie sniadanie od zadymiarzy? Nie, dziekuje. IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.01, 23:40
                  Do szpitala trafilo takze conajmniej 3 antyglobalistow postrzelonych w
                  Goeteborgu przez nadgorliwego policjanta ( moze wczesniej sluzyl w ZOMO ? ).
                  Masz racje oni powinni rzucac celniej .Dokladnie w spasionych megakapitalistow
                  i ich politycznych eksponantow np. w Busha , Pinocheta , Heidera , Finiego .
                  • sceptyk Re: Moja ignorancja 28.06.01, 23:56
                    Przepraszam za ignorancje, ale kto to jest ten skurwysyn, spasiony
                    megakapitalista Fini?
          • Gość: Krates Antyglobaliści IP: *.delta.com.pl 28.06.01, 23:34
            Nie wiem czemu się WTO czepiają?

Ale już w Goetegorgu to było niezłe kiedy to główny atak poszedł na unijnych
            urzędasów z zielono-czerwonymi rodowodami ku ich, Busha i dziennikarstwa
            zdziwieniu. Myślący zadymiarze?
            Raczej bliższa koszula ciału. Każdy swego pana zna, przeciwko niemu się buntuje i
            w niego pomidorem mierzy.

Krates

> " Wstyd Ci. Za tych z " : Seattle ,Pragi , Goeteborga , Poznania , Gdanska ,
            > Budapesztu , Radomia ? Niepotrzebnie . Antyglobalisci przynajmniej walcza o
            > pryncypia, a nie o wstrzymanie podwyzek cen kielbasy ...

• Gość: Fnoll Czy Bush jest czlowiekiem? IP: *.ds.uj.edu.pl 29.06.01, 14:04
              Bo slyszalem, ze jest produktem polityki wink.
              • sceptyk Re: Czy Bush jest czlowiekiem? 29.06.01, 17:55
                Umyj se Fnollu uszy.
                • Gość: Fnoll Re: Czy Bush jest czlowiekiem? - do Sceptyka IP: *.ds.uj.edu.pl 30.06.01, 14:45
                  dzieki za rade - umylem i rzeczywiscie teraz jest lepiej:

uslyszalem, ze Bush jest produktem przemyslu farmaceutycznego - zmajstrowali
                  go w jednym ze swoich tajnych laboratoriow w Afryce na zlecenie i za pieniadze
                  nafciarzy i koncernow zbrojeniowych. w jego zylach plynie czysta coca-cola,
                  skore zrobiono z teksanskiej ropy i zywi sie wylacznie hamburgerami!
                  poza tym w zetknieciu z kims, ktorego dochod roczny nie przekracza 15$
                  wydziela wirus HIV - na ktory sam jest naturalnie odporny.
                  i ciagle tego Bushborga ulepszaja! obecnie jezdzi po swiecie juz
                  szosty model.

wiele firm sklada zamowienia na szefow czy nawet ministrow innych panstw.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka