Dodaj do ulubionych

PIENIADZE DLA BIEDNYCH NIE DLA KOSCIOLOW

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.01, 17:34
Haslo tej tresci pojawilo sie calkiem niedawno na scianie budynku w ktorym
mieszkam. Jestem stanowczym przeciwnikiem tego typu aktow wandalizmu
lecz z trescia hasla musze sie zgodzic.
Pewna czesc kleru Kosciola Katolickiego przemiany ustrojowe roku 1989 wykorzystala
dla wlasnych korzysci. Zapomnieli o swojej misji sluzenia bliznim, a zajeli sie pomnazaniem
wlasnego majatku. Jakze czesto spotykamy sie z widokiem zaniedbanego
kosciola obok ktorego stoi plebania (czyt. luksusowa willa) a przed nia zaparkowany
nowiutki model BMW. Parafianie mogli by sie zastanawiac co tak naprawde
dzieje sie z pieniedzmi, ktore daja "na tace".
Oczywiscie nie wszyscy ksieza sa tacy, jest wsrod nich wielu ludzi naprawde
na poziomie. Jednakze ten watek powstal po to by zaznaczyc ze czarne owce
wciaz stanowia duzy odsetek w Kosciele Katolickim i wciaz wszystko uchodzi
im na sucho.
Obserwuj wątek
    • Gość: max czy dajesz na tace?:) IP: *.net.bialystok.pl 03.11.01, 17:46
      jezeli nie? Twoj obiektywizm powala mnie!

mnie taca nie wkurwia! mnie wkurwia "panstwo fiskalne"! w tym clo na import
      samochodow ( czy Ciebie tez????)

CZY ZAUWAZASZ ROZNICE????

PS. To dobrze ze tamten ksiadz kupil BMW! tak samo bym zrobil na jego miejscu
      dobra rzecz kosztuje! ale nie! pomyslilem sie no moze bym wybrał TOYOTE koszt
      napraw jest mniejszy ( oszczedza przyszłą tace na naprawy! )
    • Gość: max kogo obchodzi kieszeń Szanownego Pana Balzer? IP: *.net.bialystok.pl 03.11.01, 17:54
      Gość portalu: Balzer napisał(a):

> Zapomnieli o swojej misji sluzenia bliznim, a zajeli sie
      > pomnazaniem
      > wlasnego majatku.

mowi to Świątobliwość Balzer?smile pokarz wiec jak sie to robi a Ci uwierze ...

Parafianie mogli by sie zastanawiac co tak naprawde
      > dzieje sie z pieniedzmi, ktore daja "na tace".

łaał! napisał "mogli" co z tym "nie" w tytle watku? juz ptotest osłabł?

> Oczywiscie nie wszyscy ksieza sa tacy, jest wsrod nich wielu ludzi naprawde
      > na poziomie.

poziom? jaki to poziom? ( mowie o twojej kieszeni! )

> wciaz wszystko uchodzi
      > im na sucho.

czy ten człowiek wie co mowi????? czy moge obejrzec jak dzialasz?
      • Gość: Balzer Re: kogo obchodzi kieszeń Szanownego Pana Balzer? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.01, 18:05
        Ha Ha, Max nie jestem ksiedzem i nie musze byc swietobliwy smile.
        Poza tym nie krytykuje calego Kosciola Katolickiego, tylko jego czarne owce.
        Ksieza powinni swiecic przykladem dla innych, a przez swoje zachowanie
        daja taki przyklad ze potem ludzie sie dziwia czemu to w kraju rosnie przestepczosc.
        • Gość: max super! IP: *.net.bialystok.pl 03.11.01, 18:08

> Ha Ha, Max nie jestem ksiedzem i nie musze byc swietobliwy smile.
          > Poza tym nie krytykuje calego Kosciola Katolickiego, tylko jego czarne owce.
          > Ksieza powinni swiecic przykladem dla innych, a przez swoje zachowanie
          > daja taki przyklad ze potem ludzie sie dziwia czemu to w kraju rosnie przestepc
          > zosc.

wiesz ze dla mnie czarna owca to ten co kupuje malucha i w kółko naprawia swoj
          gazik nie mogac dojechac do swoich wiernych by odprawic zdrowaske?
          • Gość: Balzer Re: super! , ale czy dla wszystkich ? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.01, 18:14

Gość portalu: max napisał(a):

> Gość portalu: Balzer napisał(a):
            >
            > > Ha Ha, Max nie jestem ksiedzem i nie musze byc swietobliwy smile.
            > > Poza tym nie krytykuje calego Kosciola Katolickiego, tylko jego czarne owc
            > e.
            > > Ksieza powinni swiecic przykladem dla innych, a przez swoje zachowanie
            > > daja taki przyklad ze potem ludzie sie dziwia czemu to w kraju rosnie prze
            > stepc
            > > zosc.
            >
            > wiesz ze dla mnie czarna owca to ten co kupuje malucha i w kółko naprawia swoj
            > gazik nie mogac dojechac do swoich wiernych by odprawic zdrowaske?
            >

No to powiedz mi skad oni maja kase na drozsze pojazdy? Parafianie zrobia wszystko
            byle tylko ich pasterz do nich dotarl i zrobia zbiorke na Mercedesa czy cos tam ?
            • Gość: max a zawiść niejedno ma imię ...?:) IP: *.net.bialystok.pl 03.11.01, 18:17

>
              > Gość portalu: max napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Balzer napisał(a):
              > >
              > > > Ha Ha, Max nie jestem ksiedzem i nie musze byc swietobliwy smile.
              > > > Poza tym nie krytykuje calego Kosciola Katolickiego, tylko jego czarn
              > e owc
              > > e.
              > > > Ksieza powinni swiecic przykladem dla innych, a przez swoje zachowani
              > e
              > > > daja taki przyklad ze potem ludzie sie dziwia czemu to w kraju rosnie
              > prze
              > > stepc
              > > > zosc.
              > >
              > > wiesz ze dla mnie czarna owca to ten co kupuje malucha i w kółko naprawia
              > swoj
              > > gazik nie mogac dojechac do swoich wiernych by odprawic zdrowaske?
              > >
              >
              > No to powiedz mi skad oni maja kase na drozsze pojazdy? Parafianie zrobia wszys
              > tko
              > byle tylko ich pasterz do nich dotarl i zrobia zbiorke na Mercedesa czy cos tam
              > ?

ja przemycam pędze i uczciwie nie place podatkow a Ty?smile

PS. to som jakes jaja! :>
    • Gość: Hiacynt Państwo - Kościół IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 03.11.01, 18:22

> Haslo tej tresci pojawilo sie calkiem niedawno na scianie budynku w ktorym
      > mieszkam. Jestem stanowczym przeciwnikiem tego typu aktow wandalizmu
      > lecz z trescia hasla musze sie zgodzic.
      > Pewna czesc kleru Kosciola Katolickiego przemiany ustrojowe roku 1989 wykorzyst
      > ala
      > dla wlasnych korzysci. Zapomnieli o swojej misji sluzenia bliznim, a zajeli sie
      > pomnazaniem
      > wlasnego majatku. Jakze czesto spotykamy sie z widokiem zaniedbanego
      > kosciola obok ktorego stoi plebania (czyt. luksusowa willa) a przed nia zaparko
      > wany
      > nowiutki model BMW. Parafianie mogli by sie zastanawiac co tak naprawde
      > dzieje sie z pieniedzmi, ktore daja "na tace".
      > Oczywiscie nie wszyscy ksieza sa tacy, jest wsrod nich wielu ludzi naprawde
      > na poziomie. Jednakze ten watek powstal po to by zaznaczyc ze czarne owce
      > wciaz stanowia duzy odsetek w Kosciele Katolickim i wciaz wszystko uchodzi
      > im na sucho.

Balzer piszesz: "Zapomnieli o swojej misji sluzenia bliznim"
      Proste pytanie. Czy Ty jesteś przygotowany do dyskusji?
      Ja nie.
      Ale, wiem jak likwidowano szkoły, domy dziecka i przedszkola katolickie -
      bezprawnie. Wiem jak usuwano siostry ze szpitali. Wiem jak przejęto Caritas i
      dopiero po 80-ym roku, Kościół odzyskał z powrotem.
      Przez 50 lat konsekwentnie uniemożliwiano Kościołowi niesienie pomocy i bycie z
      człowiekiem potrzebującym.
      Znasz te sprawy?
      Leży koło mnie na biurku wydawnictwo Aneksu "Tajne dokumenty Państwo Kościół 1980
      - 1989" - relacje z z posiedzeń Komisji Wspólnej przedstawicieli rządu i
      Episkopatu, dokumenty wewnętrzne KC PZPR. Mam cytować, jak Kościół walczył o te
      sprawy?

Czy Ty Balzer jesteś przygotowany do dyskusji, czy tylko to BMW widzisz?
      Planowo odsuwano Kościół od niesienia pomocy bliźnim, świadomie i celowo.
      Myślisz, że tak szybko da się to odwrócić. Siostry prowadzą hospicja, któż
      bardziej potrafi opiekować się potrzebującymi. Znasz odpowiedź?
      Są zjawiska negatywne, księża to przekrój społeczeństwa.
      Ale czemu służy nagonka na Kościół? Czemu służy obniżanie jego autorytetu?

• Gość: Balzer Re: Państwo - Kościół do Hiacynta IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.01, 18:31
        Nikt tu nie robi nagonki na kosciol. Niepotrzebnie od razu robisz z tego sprawe polityczna.
        Nie oto tu idzie. Za komuny kosciolowi faktycznie zdrowo sie oberwalo, ale istnial
        i wzorowo spelnial swoje funkcje. Czy przed 1989 r slyszalo sie o pazernosci
        i chciwosci ksiezy - NIE, bo jej nie bylo. Ksieza byli wtedy blizej ludzi i podtrzymywali
        ich na duchu w tych ciezkich czasach. Na poczatku lat 90 tych chyba zadlawili sie
        wolnoscia bo woda sodowa uderzyla co po niektorym do glowy i to jest problem.
        Krytykuje tylko tych ksiezy, a nie caly KK.
        • Gość: Hiacynt Re: Państwo - Kościół do Balzera IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 03.11.01, 19:13

> Nikt tu nie robi nagonki na kosciol. Niepotrzebnie od razu robisz z tego sprawe
          > polityczna.
          > Nie oto tu idzie. Za komuny kosciolowi faktycznie zdrowo sie oberwalo, ale istn
          > ial
          > i wzorowo spelnial swoje funkcje. Czy przed 1989 r slyszalo sie o pazernosci
          > i chciwosci ksiezy - NIE, bo jej nie bylo. Ksieza byli wtedy blizej ludzi i pod
          > trzymywali
          > ich na duchu w tych ciezkich czasach. Na poczatku lat 90 tych chyba zadlawili s
          > ie
          > wolnoscia bo woda sodowa uderzyla co po niektorym do glowy i to jest problem.
          > Krytykuje tylko tych ksiezy, a nie caly KK.

Zrezygnowałem z pisania, że nie uważam Twojego głosu za nagonkę - powinienem
          dodać. Ale - do jakiej konkluzji chcesz dojść?
          Na marginesie - do kościoła nie chodzę.

pozdrawiam

• Gość: Balzer Re: Państwo - Kościół IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.01, 19:42

Gość portalu: Hiacynt napisał(a):

>
            > > Nikt tu nie robi nagonki na kosciol. Niepotrzebnie od razu robisz z tego s
            > prawe
            > > polityczna.
            > > Nie oto tu idzie. Za komuny kosciolowi faktycznie zdrowo sie oberwalo, ale
            > istn
            > > ial
            > > i wzorowo spelnial swoje funkcje. Czy przed 1989 r slyszalo sie o pazernos
            > ci
            > > i chciwosci ksiezy - NIE, bo jej nie bylo. Ksieza byli wtedy blizej ludzi
            > i pod
            > > trzymywali
            > > ich na duchu w tych ciezkich czasach. Na poczatku lat 90 tych chyba zadlaw
            > ili s
            > > ie
            > > wolnoscia bo woda sodowa uderzyla co po niektorym do glowy i to jest probl
            > em.
            > > Krytykuje tylko tych ksiezy, a nie caly KK.
            >
            > Zrezygnowałem z pisania, że nie uważam Twojego głosu za nagonkę - powinienem
            > dodać. Ale - do jakiej konkluzji chcesz dojść?
            > Na marginesie - do kościoła nie chodzę.
            >
            > pozdrawiam

Nie bylo moim zamiarem dochodzic do konkretnych wnioskow. Chcialem naswietlic
            nieco ta sprawe i poznac opinie innych forumowiczow.
            Wiele osob na tym forum uwaza KK za doskonalosc bez skaz. Ja te skazy niestety
            dostrzegam i je przedstawiam.
            Pzdr.
            • Gość: max ...a skazy Balzera!( moralny poucza ale o czym? ) IP: *.net.bialystok.pl 03.11.01, 19:59

>
              > Gość portalu: Hiacynt napisał(a):
              >
              > >
              > > > Nikt tu nie robi nagonki na kosciol. Niepotrzebnie od razu robisz z t
              > ego s
              > > prawe
              > > > polityczna.
              > > > Nie oto tu idzie. Za komuny kosciolowi faktycznie zdrowo sie oberwalo
              > , ale
              > > istn
              > > > ial
              > > > i wzorowo spelnial swoje funkcje. Czy przed 1989 r slyszalo sie o paz
              > ernos
              > > ci
              > > > i chciwosci ksiezy - NIE, bo jej nie bylo. Ksieza byli wtedy blizej l
              > udzi
              > > i pod
              > > > trzymywali
              > > > ich na duchu w tych ciezkich czasach. Na poczatku lat 90 tych chyba z
              > adlaw
              > > ili s
              > > > ie
              > > > wolnoscia bo woda sodowa uderzyla co po niektorym do glowy i to jest
              > probl
              > > em.
              > > > Krytykuje tylko tych ksiezy, a nie caly KK.
              > >
              > > Zrezygnowałem z pisania, że nie uważam Twojego głosu za nagonkę - powinien
              > em
              > > dodać. Ale - do jakiej konkluzji chcesz dojść?
              > > Na marginesie - do kościoła nie chodzę.
              > >
              > > pozdrawiam
              >
              >
              > Nie bylo moim zamiarem dochodzic do konkretnych wnioskow. Chcialem naswietlic
              > nieco ta sprawe i poznac opinie innych forumowiczow.
              > Wiele osob na tym forum uwaza KK za doskonalosc bez skaz. Ja te skazy niestety
              > dostrzegam i je przedstawiam.
              > Pzdr.

jaka jest u Ciebie "hierarchia" skaz?
              wytlumacz mi co to jest skaza i zły uczynek blizniego wzgledem drugiego?
              I KIEDY SIE DZIEJE?

wytlumacze Ci! dzieje sie wtedy gdy KTOS OKRADA KOGOS! juz wiesz kiedy?
              • Gość: Balzer Max IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.01, 20:07

>
                > >
                > > Gość portalu: Hiacynt napisał(a):
                > >
                > > > Gość portalu: Balzer napisał(a):
                > > >
                > > > > Nikt tu nie robi nagonki na kosciol. Niepotrzebnie od razu robis
                > z z t
                > > ego s
                > > > prawe
                > > > > polityczna.
                > > > > Nie oto tu idzie. Za komuny kosciolowi faktycznie zdrowo sie obe
                > rwalo
                > > , ale
                > > > istn
                > > > > ial
                > > > > i wzorowo spelnial swoje funkcje. Czy przed 1989 r slyszalo sie
                > o paz
                > > ernos
                > > > ci
                > > > > i chciwosci ksiezy - NIE, bo jej nie bylo. Ksieza byli wtedy bli
                > zej l
                > > udzi
                > > > i pod
                > > > > trzymywali
                > > > > ich na duchu w tych ciezkich czasach. Na poczatku lat 90 tych ch
                > yba z
                > > adlaw
                > > > ili s
                > > > > ie
                > > > > wolnoscia bo woda sodowa uderzyla co po niektorym do glowy i to
                > jest
                > > probl
                > > > em.
                > > > > Krytykuje tylko tych ksiezy, a nie caly KK.
                > > >
                > > > Zrezygnowałem z pisania, że nie uważam Twojego głosu za nagonkę - pow
                > inien
                > > em
                > > > dodać. Ale - do jakiej konkluzji chcesz dojść?
                > > > Na marginesie - do kościoła nie chodzę.
                > > >
                > > > pozdrawiam
                > >
                > >
                > > Nie bylo moim zamiarem dochodzic do konkretnych wnioskow. Chcialem naswiet
                > lic
                > > nieco ta sprawe i poznac opinie innych forumowiczow.
                > > Wiele osob na tym forum uwaza KK za doskonalosc bez skaz. Ja te skazy nies
                > tety
                > > dostrzegam i je przedstawiam.
                > > Pzdr.
                >
                > jaka jest u Ciebie "hierarchia" skaz?
                > wytlumacz mi co to jest skaza i zły uczynek blizniego wzgledem drugiego?
                > I KIEDY SIE DZIEJE?
                >
                > wytlumacze Ci! dzieje sie wtedy gdy KTOS OKRADA KOGOS! juz wiesz kiedy?

Nie rob z ksiezy kapitalistow smile U nich jest troche inaczej, maja przykazanie zycia w ubostwie.
                • Gość: max Balzer IP: *.net.bialystok.pl 03.11.01, 20:12

> rob z ksiezy kapitalistow smile U nich jest troche inaczej, maja przykazanie
                  > zycia w ubostwie.

to JA? robie czy Ty? epatujesz BMW? (wiesz ze juz leze ze smiech na taki
                  argument?)

e mogłbys przeczytac jeszcze raz swoj wątek?

PS. dalej czekam co to skaza i zły uczynek w/g Twej moralnosci!
                  jest bardziej irracjonalna niz KK?
                  • Gość: Balzer Max IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.01, 20:24

>
                    > > rob z ksiezy kapitalistow smile U nich jest troche inaczej, maja przykazan
                    > ie
                    > > zycia w ubostwie.
                    >
                    > to JA? robie czy Ty? epatujesz BMW? (wiesz ze juz leze ze smiech na taki
                    > argument?)
                    >
                    > e mogłbys przeczytac jeszcze raz swoj wątek?
                    >
                    > PS. dalej czekam co to skaza i zły uczynek w/g Twej moralnosci!
                    > jest bardziej irracjonalna niz KK?

Kto epatuje BMW ? Ja ? A kto stwierdzil ze kazdy ksiadz z maluchem to czarna owca ?
                    Ty bys ich wszystkich pewnie widzial w pojazdach za conajmniej 100 tys PLN smile
                    A o moralno�ci slyszales Max czy to obce slowo dla Ciebie ?
                    Chcesz definicje skazy czy zlego uczynku ? Dla kazdego czlowieka jest inna wiec jak
                    mam Ci ja podac. Dla mnie to postepowanie sprzeczne z prawem, dla innych
                    sprzeczne z zasadami ustalonymi przez spoleczenstwo.
                    • Gość: max . IP: *.net.bialystok.pl 03.11.01, 20:26

>
                      > Gość portalu: max napisał(a):
                      >
                      > >
                      > > > rob z ksiezy kapitalistow smile U nich jest troche inaczej, maja przy
                      > kazan
                      > > ie
                      > > > zycia w ubostwie.
                      > >
                      > > to JA? robie czy Ty? epatujesz BMW? (wiesz ze juz leze ze smiech na taki
                      > > argument?)
                      > >
                      > > e mogłbys przeczytac jeszcze raz swoj wątek?
                      > >
                      > > PS. dalej czekam co to skaza i zły uczynek w/g Twej moralnosci!
                      > > jest bardziej irracjonalna niz KK?
                      >
                      > Kto epatuje BMW ? Ja ? A kto stwierdzil ze kazdy ksiadz z maluchem to czarna ow
                      > ca ?
                      > Ty bys ich wszystkich pewnie widzial w pojazdach za conajmniej 100 tys PLN smile
                      > A o moralno�ci slyszales Max czy to obce slowo dla Ciebie ?
                      > Chcesz definicje skazy czy zlego uczynku ? Dla kazdego czlowieka jest inna wiec
                      > jak
                      > mam Ci ja podac. Dla mnie to postepowanie sprzeczne z prawem, dla innych
                      > sprzeczne z zasadami ustalonymi przez spoleczenstwo.

cos jeszcze Ciebie boli?
          • Gość: Krzys52 Re: Państwo - Kościół do Balzera IP: *.proxy.aol.com 04.11.01, 01:35

>
            > Zrezygnowałem z pisania, że nie uważam Twojego głosu za nagonkę - powinienem
            > dodać. Ale - do jakiej konkluzji chcesz dojść?
            ..
            K.P. Zaiste bardzo interesujace to podejscie. Jasli krytyka konkretnych zjawisk
            i/lub postaw nie jest nagonka na kk - to czym jest?
            ..
            > Na marginesie - do kościoła nie chodzę.
            ..
            Jesli wymagasz wozenia badz nie mozesz ruszac sie z domu - wyrazy wspolczucia i
            sympatii. surprised)
            ...Pzdr.
            K.P.
            >
      • Gość: Marta Re: Państwo - Kościół IP: *.HiG.SE 03.11.01, 19:31
        Gość portalu: Hiacynt napisał(a):

> Ale, wiem jak likwidowano szkoły, domy dziecka i
        przedszkola katolickie -
        > bezprawnie. Wiem jak usuwano siostry ze szpitali. Wiem
        jak przejęto Caritas i
        > dopiero po 80-ym roku, Kościół odzyskał z powrotem.

Co to znaczy "odzyskal"?! Czy instytucja zwana Kosciolem
        kat. kiedyklwiek zapracowala na te dobra? Oczywiscie
        nie. Przez cale wieki wyludzala nieruchomosci i inne
        dobra materialne od wiernych straszac ich ogniem
        piekielnym lub obiecujac Niebo w zamian za datki do
        koscielnej kasy. Kosciol kat. jest instytucja zachlanna,
        bezwzgledna w dazeniu do swoich celow (wladza i
        pieniadze) i pasozytnicza. Czas najwyzszy zrobic cos z
        tym problemem w Polsce, ktora jest ewenementem na skale
        swiatowa, w zadnym innym cywilizowanym kraju nie maja
        miejsca nastepujace zjawiska:

-zwolnienie Kosciola z oplat celnych
        -darowanie Kosciolowi ziem i budynkow przez wladze
        lokalne
        -dotowanie na duza skale katolickich uczelni i innych
        osrodkow dydaktycznych
        -utrzymywanie przez panstwo katechetow i rzeszy kapelanow
        -(skuteczne) proby oddzialowywania kleru na zycie
        polityczne kraju
        -utajnianie (poprzez brak informacji w mediach) procesow
        sadowych w ktorych ksieza wystepuja w roli oskarzonych i
        traktowanie sutannowych przestepcow prawa z lagodnoscia
        nieadekwatna do ich czynow
        -ogolne "wlazidupstwo" i plaszczenie sie przed klerem
        -kult jednostki (papieza) objawiajacy sie w bezkrytycznym
        przyklaskiwaniu jego wypowiedziom, stawianiu pomnikow nie
        baczac na koszty spoleczne, podejmowaniu "drogiego"
        goscia itp

Od kilku lat mieszkam za granica, podrozuje duzo po
        Europie i dopiero teraz dostrzegam jak bardzo sytuacja w
        Polsce jest anormalna!
        • Gość: Hiacynt Re: Państwo - Kościół do Marty IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 03.11.01, 19:42
          Gość portalu: Marta napisał(a):

> Gość portalu: Hiacynt napisał(a):
          >
          > > Ale, wiem jak likwidowano szkoły, domy dziecka i
          > przedszkola katolickie -
          > > bezprawnie. Wiem jak usuwano siostry ze szpitali. Wiem
          > jak przejęto Caritas i
          > > dopiero po 80-ym roku, Kościół odzyskał z powrotem.
          >
          > Co to znaczy "odzyskal"?! Czy instytucja zwana Kosciolem
          > kat. kiedyklwiek zapracowala na te dobra? Oczywiscie
          > nie. Przez cale wieki wyludzala nieruchomosci i inne
          > dobra materialne od wiernych straszac ich ogniem
          > piekielnym lub obiecujac Niebo w zamian za datki do
          > koscielnej kasy. Kosciol kat. jest instytucja zachlanna,
          > bezwzgledna w dazeniu do swoich celow (wladza i
          > pieniadze) i pasozytnicza. Czas najwyzszy zrobic cos z
          > tym problemem w Polsce, ktora jest ewenementem na skale
          > swiatowa, w zadnym innym cywilizowanym kraju nie maja
          > miejsca nastepujace zjawiska:
          >
          > -zwolnienie Kosciola z oplat celnych
          > -darowanie Kosciolowi ziem i budynkow przez wladze
          > lokalne
          > -dotowanie na duza skale katolickich uczelni i innych
          > osrodkow dydaktycznych
          > -utrzymywanie przez panstwo katechetow i rzeszy kapelanow
          > -(skuteczne) proby oddzialowywania kleru na zycie
          > polityczne kraju
          > -utajnianie (poprzez brak informacji w mediach) procesow
          > sadowych w ktorych ksieza wystepuja w roli oskarzonych i
          > traktowanie sutannowych przestepcow prawa z lagodnoscia
          > nieadekwatna do ich czynow
          > -ogolne "wlazidupstwo" i plaszczenie sie przed klerem
          > -kult jednostki (papieza) objawiajacy sie w bezkrytycznym
          > przyklaskiwaniu jego wypowiedziom, stawianiu pomnikow nie
          > baczac na koszty spoleczne, podejmowaniu "drogiego"
          > goscia itp
          >
          > Od kilku lat mieszkam za granica, podrozuje duzo po
          > Europie i dopiero teraz dostrzegam jak bardzo sytuacja w
          > Polsce jest anormalna!

Odniosłem się do zdania Balzera:
          "Zapomnieli o swojej misji słuzenia bliznim"
          Kościół "odzyskał" wpływ na Caritas, instytucję dobroczynną.

Nie trzeba podróżować po Europie Marto, ani tym bardziej mieszkać za granicą,
          by pisać i argumentować tak jak Ty.
          • Gość: Krzys52 Re: Państwo - Kościół do Marty IP: *.proxy.aol.com 04.11.01, 01:39

> Odniosłem się do zdania Balzera:
            > "Zapomnieli o swojej misji słuzenia bliznim"
            > Kościół "odzyskał" wpływ na Caritas, instytucję dobroczynną.
            ..
            K.P. A moze sprobuj odniesc sie do tej wyliczanki, ktora nam tu Marta
            zaprezentowala.
            ..
            >
            > Nie trzeba podróżować po Europie Marto, ani tym bardziej mieszkać za granicą,
            > by pisać i argumentować tak jak Ty.
            ..
            K.P. A jesli sadzisz, ze powyzsze jest odniesieniem sie do wyliczanki Marty, to
            jest ono bardzo sliskiej natury. By nie powiedziec - oslizgle.
            ...Pzdr.
            K.P.

• Gość: Krzys52 Re: Państwo - Kościół IP: *.proxy.aol.com 04.11.01, 01:11

>
        > Balzer piszesz: "Zapomnieli o swojej misji sluzenia bliznim"
        > Proste pytanie. Czy Ty jesteś przygotowany do dyskusji?
        > Ja nie.
        ..
        K.P. Zatem dlaczego ja jednak podejmujesz?
        ..
        > Ale, wiem jak likwidowano szkoły, domy dziecka i przedszkola katolickie -
        > bezprawnie. Wiem jak usuwano siostry ze szpitali. Wiem jak przejęto Caritas i
        > Przez 50 lat konsekwentnie uniemożliwiano Kościołowi niesienie pomocy i bycie z
        > człowiekiem potrzebującym.Znasz te sprawy?
        > Leży koło mnie na biurku wydawnictwo Aneksu "Tajne dokumenty Państwo Kościół 19
        > 80 - 1989" - relacje z z posiedzeń Komisji Wspólnej przedstawicieli rządu i
        > Episkopatu, dokumenty wewnętrzne KC PZPR. Mam cytować, jak Kościół walczył o te
        > sprawy?
        ..
        K.P. Z przyjemnoscia zapoznam sie z dokumentami wykazujacymi, ze niegodziwosci
        ktorych doswiadczyl kk oczyszczaja ten ze kk ze wszelkich niegodziwosci tegoz kk
        autorstwa.
        ..
        >
        > Czy Ty Balzer jesteś przygotowany do dyskusji, czy tylko to BMW widzisz?
        > Planowo odsuwano Kościół od niesienia pomocy bliźnim, świadomie i celowo.
        > Myślisz, że tak szybko da się to odwrócić. Siostry prowadzą hospicja, któż
        > bardziej potrafi opiekować się potrzebującymi. Znasz odpowiedź?
        ..
        K.P. Czyzbys sugerowal, ze czynia to z dobrego serca - bezinteresownie znaczy? Z
        tego co ja wiem, historycznie kk wyrywal najbardziej szczodre zapisy majatku od
        umierajacych wlasnie. czyzby to sie zmienilo?
        ..
        > Są zjawiska negatywne, księża to przekrój społeczeństwa.
        > Ale czemu służy nagonka na Kościół? Czemu służy obniżanie jego autorytetu?
        ..
        K.P. Brakuje mi tu jeszcze - "kto za tym stoi". surprised)
        ..
        ....Pzdr.
        K.P.
        >
        >
        >

• Gość: Kraken Re: Państwo - Kościół-do Hyacynta IP: *.ipt.aol.com 04.11.01, 01:47
        Gość portalu: Hiacynt
        >
        > Balzer piszesz: "Zapomnieli o swojej misji sluzenia bliznim"
        > Proste pytanie. Czy Ty jesteś przygotowany do dyskusji?
        > Ja nie.
        > Ale, wiem jak likwidowano szkoły, domy dziecka i przedszkola katolickie -
        > bezprawnie. Wiem jak usuwano siostry ze szpitali. Wiem jak przejęto Caritas i
        > Przez 50 lat konsekwentnie uniemożliwiano Kościołowi niesienie pomocy i bycie z
        >
        > człowiekiem potrzebującym.
        Kiedy to aniolku widziales???Ja sobie jakos nie przypominam(pomimo 45 lat na
        karku) jakiejs planowej akcji antykoscielnej-widocznie jestes znacznie starszy
        ode mnie(wiec moznaby posadzic cie o demencje starcza a wiec subiektywne
        spojrzenie na sprawe)jesli mnie natomiast pamiec nie myli to wlasnie za komuny( a
        konkretnie za czasow Gierka i Jaruzelskiego) budowalo sie najwiecej kosciolow-bo
        obecnie stawia sie luksusowe kurwa plebanie-ale durnym wiernym wciska sie kit,ze
        pieniazki potrzebne sa a to na naprawe dachu,a to na KUL(mimo,ze finansowany jest
        z biednego budzetu),a to na Caritas(ale tego Caritasu NIKT NIGDY NIE ROZLICZYL -
        wiec nie wiadomo na co naprawde ida pieniadze glupich parafian)
        Jesli chodzi o domy dziecka-POZWOL PRZYPOMNIEC SOBIE SPRAWE SIOSTRY (NIE)
        MILOSIERDZIA "MIRIAM",KTORA TO SPRAWA NIE TAK DAWNO BULWERSOWALA OPINIE PUBLICZNA-
        jesli takim zwyrodnialcom ma sie powierzac dzieci-to lepiej od razu wyslac je do
        Talibanu-poza tym wszyscy juz zapomnieli sprawe Domu Dziecka we Wronkach,ktory to
        dom miescil sie pospolu z klasztorem (sic) franciszkanow-tak jakos za komuny
        wybuch tam pozar i czesc klasztoru ulegla zniszczeniu-na wniosek swiatobliwych
        skurwysynow komuna dolozyla gruba forse z budzetu na remont tej budy(powolywali
        sie skurwiele na dobro dzieci)-tymczasem po odzyskaniu(a raczej stracie)
        niepodleglosci zakon wystapil do sadu o wyrugowanie Domu Dziecka ze swego
        parszywego klasztoru-TO TAK WYGLADA NIESIENIE POMOCY BEZDOMNYM DZIECIOM!?

> Znasz te sprawy?
        > Leży koło mnie na biurku wydawnictwo Aneksu "Tajne dokumenty Państwo Kościół 19
        > 80
        > - 1989" - relacje z z posiedzeń Komisji Wspólnej przedstawicieli rządu i
        > Episkopatu, dokumenty wewnętrzne KC PZPR. Mam cytować, jak Kościół walczył o te
        >
        > sprawy?
        >
        > Czy Ty Balzer jesteś przygotowany do dyskusji, czy tylko to BMW widzisz?
        > Planowo odsuwano Kościół od niesienia pomocy bliźnim, świadomie i celowo.
        > Myślisz, że tak szybko da się to odwrócić. Siostry prowadzą hospicja, któż
        > bardziej potrafi opiekować się potrzebującymi. Znasz odpowiedź?
        > Są zjawiska negatywne, księża to przekrój społeczeństwa.
        > Ale czemu służy nagonka na Kościół? Czemu służy obniżanie jego autorytetu?
        > POWIEDZMY,ZE KK(KUREWSKI KOSCIOL) MIAL KIEDYS TEN AUTORYTET-zawsze i wszedzie
        mial dar WYMUSZANIA WSZELKIEGO RODZAJU DATKOW(straszac owieczki a to wiecznym
        potepieniem,a to odmowa rozgrzeszenia ,itd,itd) ostatnio cos to potepienie
        zaczelo ludziskom jakby bardziej zwisac,wqiec katabasy postanowily podoic panstwo-
        piszesz duby smalone o hospicjach- A WIESZ TY BEZGRZESZNY JAK TRAKTOWANI SA
        LUDZIE STARZY I NIEDOLEZNI W TYCH FUCKEN HOSPICJACH??-czy nigdy nie slyszales o
        wrecz wymuszaniu przez "milosiernych" zapisu testamentowego na ich korzysc-maja
        nawet swych adwokatow z gotowymi wzorami testamentow-JESLI SIE NIE MYLE JESZU
        POLECIL PASC SWE OWCE-A TE SKURWYSYNY TYLKO JE STRZYGA(przepraszam skurwysynow za
        porownanie kleru do nich)
        Moglbym powiedziec,ze mam to w dupie-jako,ze mieszkam w USA (a rozwod z KK
        wzialem dawno temu)a tutaj kosciol jest scisle rozdzielony od panstwa-ale
        zdarzylo mi sie miec scysje z polskim katabasem(po co ich tu kurwa przysylaja??)-
        kiedy kupowalem w polskim deli "NIE"-przede mna stal facet (w cywilu)i zaczal
        przekonywac wlasciciela,ze powinien odmowic kolportazu tego rodzaju prasy-
        skoczylem wiec na goscia z ryjem,ze probuje w wolnym kraju ograniczac dostep
        ludziom do legalnie wydawanej prasy-wywiazala sie ciekawa wymiana pogladow-kto
        wiecej obrabowal kraj-czy komuna przez 50 lat,czy kosciol przez 10-w koncu facet
        spierdolil ze sklepu,dopiero wowczas dowiedzialem sie ,ze to byl katabas-gdybym
        wiedzial wczesniej z rozkosza nakladlbym mu po ryju.
        Co do BMW-jesli narod jest tak glupi niech im finansuje kupno powiedzmy
        Lamborghini albo od razu Bentley'a-co ma sie czarny kleszcz tloczyc w jakims tam
        BMW-STAC NAROD NA TO-woli sobie odmowic,ale rzucic te pare zlotych na "tace"-
        ciekawe-tutaj wiara daje z reguly 1 dolara,podobno kiedys gamon stwierdzil,ze
        powinni dawac co najmniej tyle,ile zarabiaja na godzine-wiec wiekszosc wogole
        przestala dawac dopoki nie zabrano "wyciskacza" na inna parafie-moze by tak
        przeniesc taki zwyczaj do kraju???
        >
        >

• Gość: fnoll kto z Kociołem wojuje ten od Kotła ginie IP: *.ds.uj.edu.pl 03.11.01, 19:22
      uważaj na bojówki parafialne i egzorcystów!

Kocioł nie jest bezbronny!

jego chęć bycia pełnym zdepta opornych

amen!

wink

pzdr!

fnoll
      • Gość: bee Re: kto z Kociołem wojuje ten od Kotła ginie IP: *.tor.pathcom.com 04.11.01, 01:46
        smierc frajerom co daja
        • Gość: Balzer Re: kto z Kociołem wojuje ten od Kotła ginie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.01, 12:35
          Gość portalu: bee napisał(a):

> smierc frajerom co daja

i tym co biora

• al!!! Re: kto z Kociołem wojuje ten od Kotła ginie 05.11.01, 13:28
            Witajcie,
            Nie będę używał wyświechtanych argumentów. We
            wczesniejszych wątkach na zbliżone tematy "zjadłem
            zęby" w dyskusji z niektórymi obrońcami KK. Tu
            ograniczę sie do jednego: rozmawiałem z księdzem X z
            miasta (a raczej miasteczka Y) w Kanadzie (nie podaje
            niestety danych ponieważ tenże bylby łatwy do
            zlokalizowania, ale rzecz jest faktem. Otóż powiedział
            mi, że został księdzem, bo po prostu poszedł na
            łatwiznę !!! (tak sie wyraził!!!). Teraz ma niezłą
            pensyjke, niezły samochód a Paryż zna lepiej niż
            niejeden Francuz. Wyraził tez opinię, że cyt. " 60%
            polskich księży należałoby najpierw wyspowiadać a
            potem rozstrzelac za to co robią" - dosłownie. No i co
            wy na to, jeżeli o swojej instytucji mówi tak jej
            urzędnik? Jest to jak mniemam jego, a także jego
            znajomych księży, prawdziwe zdanie o kapłanach KK. Sam
            nie wiem tylko do którtej części zaliczył siebie -
            nieboraczek.
    • Gość: doku Ci co dają decydują na co i dla kogo IP: *.mofnet.gov.pl 05.11.01, 14:23
      Nieporozumieniem jest krytykowanie księdza, który jeździ BMW, za to że nim
      jeździ na oczach swoich parafian w kontekście pieniędzy dawanych na tacę przez
      tych parafian. Gdyby było w tym coś złego, gdyby taki samochód był jakoś przez
      tych parafian odbierany negatywnie, to ksiądz natychmiast po zakupie BMW
      odczułby to w postaci pustej tacy i od razu wiedziałby z pogłosek, że to za BMW
      parafianie przestali dawać. A tak przeciez nie jest. Jestem przekonany, że
      parafianie akceptują pewien luksus życia na plebanii, chcą żeby ich proboszcz
      błyszczał nowiutkim BMW i w ogóle sprawiał dostojne wrażenie jak przystało na
      reprezentanta ich Kościoła. Takie są szaty księdza, pozłacane ozdoby w
      świątyni, wysokie mury, strzeliste wieżyczki, ... - takie też muszą być
      samochody i domy kapłanów. Prości ludzie kładąc pieniądze na tacy czują
      podświadomie, że Kościół bez drogich willi i samochodów, bez błyszczącego
      kielicha i kolorowych szkiełek w oknach - bez całej tej swojej jarmarcznej
      dostojności byłby niczym. To co ludzie kładą na tacę jest wyrazem ich
      głębokiego zaufania, że ksiądz wyda te pieniądze dokładnie tak, jak trzeba - i
      ludzie widzą, że właśnie tak są one wydawane.

Co innego pieniądze podatników - w tym kontekście mamy prawo się oburzać.
      Kościół ma swoje sprawne mechanizmy zbierania pieniędzy od ludzi,
      skuteczniejsze niż prawne mechanizmy ściągania podatków przez państwo, a jednak
      Kościół jest podatnikiem uprzywilejowanym, tak jakby był z natury biedny i nie
      mógł uczciwie płacić. Oburzające są przywileje podatkowe Kościoła, a nie to, że
      jego kapłanów stać na BMW.
      • Gość: Balzer Re: Ci co dają decydują na co i dla kogo IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.01, 13:38
        Gość portalu: doku napisał(a):

> Nieporozumieniem jest krytykowanie księdza, który jeździ BMW, za to że nim
        > jeździ na oczach swoich parafian w kontekście pieniędzy dawanych na tacę przez
        > tych parafian. Gdyby było w tym coś złego, gdyby taki samochód był jakoś przez
        > tych parafian odbierany negatywnie, to ksiądz natychmiast po zakupie BMW
        > odczułby to w postaci pustej tacy i od razu wiedziałby z pogłosek, że to za BMW
        >
        > parafianie przestali dawać. A tak przeciez nie jest. Jestem przekonany, że
        > parafianie akceptują pewien luksus życia na plebanii, chcą żeby ich proboszcz
        > błyszczał nowiutkim BMW i w ogóle sprawiał dostojne wrażenie jak przystało na
        > reprezentanta ich Kościoła. Takie są szaty księdza, pozłacane ozdoby w
        > świątyni, wysokie mury, strzeliste wieżyczki, ... - takie też muszą być
        > samochody i domy kapłanów. Prości ludzie kładąc pieniądze na tacy czują
        > podświadomie, że Kościół bez drogich willi i samochodów, bez błyszczącego
        > kielicha i kolorowych szkiełek w oknach - bez całej tej swojej jarmarcznej
        > dostojności byłby niczym. To co ludzie kładą na tacę jest wyrazem ich
        > głębokiego zaufania, że ksiądz wyda te pieniądze dokładnie tak, jak trzeba - i
        > ludzie widzą, że właśnie tak są one wydawane.
        >
        > Co innego pieniądze podatników - w tym kontekście mamy prawo się oburzać.
        > Kościół ma swoje sprawne mechanizmy zbierania pieniędzy od ludzi,
        > skuteczniejsze niż prawne mechanizmy ściągania podatków przez państwo, a jednak
        >
        > Kościół jest podatnikiem uprzywilejowanym, tak jakby był z natury biedny i nie
        > mógł uczciwie płacić. Oburzające są przywileje podatkowe Kościoła, a nie to, że
        >
        > jego kapłanów stać na BMW.

Nie jestem pewien czy wszyscy parafianie popieraja ten sposob bogacenia sie ksiezy
        szczegolnie gdy ich pieniadze ida nie na utrzymanie samego kosciola tylko na dobra
        samego zainteresowanego. Wiadomo ze nikt nie bedzie sie wychylal zeby nie wyzwali
        go
        od ateistow czy jeszcze gorszych.
        Poza tym zadaniem ksiedza nie jest obnoszenie sie ze swym bogactwem po parafii,
        powinien raczej skupic sie na posludze i pilnowac swoich owieczek.
        Przestepczosc w Polsce ciagle rosnie i zadne kazania nie sa w stanie jej
        zatrzymac,
        no ale trudno sie dziwic gdy ksieza skupili sie na zarabianiu ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka