Dodaj do ulubionych

Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:)

19.05.09, 22:16
Der Spiegel powoluje sie w swoim paszkwilu na wybitnego historyka Grossasmile))
Zapomnieli jedynie, ze holocaust byl wynikiem niemieckiej okupacji w Europie.

Do współodpowiedzialnych za holokaust niemiecki tygodnik zalicza "ukraińskich
żandarmów, litewskich policjantów, rumuńskich żołnierzy, węgierskich
kolejarzy, holenderskich urzędników, francuskich burmistrzów, norweskich
ministrów, włoskich żołnierzy i... polskich rolników.
Wrzucanie do jednego worka polskich rolników z pozostałymi wymienionymi przez
tygodnik grupami - zdaniem dr. hab. Bogdana Musiała, pracownika Biura Edukacji
Publicznej IPN - jest dużym nadużyciem. - Trzeba odróżnić Francuzów, Węgrów i
Rumunów od jakiejś niewielkiej grupy Polaków. Na przykład Węgrzy i Słowacy
robili to na ochotnika i nikt ich do tego nie zmuszał - powiedział w rozmowie
z "Naszym Dziennikiem" dr Musiał. - W Polsce była zupełnie odmienna sytuacja,
nasz kraj był pod całkowitą okupacją niemiecką i praktycznie to Niemcy
decydowali, kto musi, a kto nie, wziąć w tym udział - dodał.
Niemcy: Polacy też są winni
Niemiecka gazeta przyznaje co prawda, że około 125 tys. Polaków ratowało
Żydów, ale jest to mały procent ludności "i w zasadzie nie ma większego
znaczenia, bowiem okupanci potrafili wykorzystać takich, którzy im pomagali w
niszczeniu Żydów". Przykład Jedwabnego (dzięki relacjom Jana T. Grossa) jest
dla hamburskiego tygodnika dowodem na to, iż Polacy także współuczestniczyli w
zagładzie Żydów. "I już dzisiaj dobrze wiemy, co ludzi w Jedwabnem i wielu
innych polskich miastach w 1941 roku popchnęło do mordu. Czasami chodziło o
pieniądze. Niektórzy sprawcy mieli długi u Żydów, których po zbrodni mogli się
pozbyć. Ale w większości przypadków chodziło po prostu o zemstę" - czytamy w
gazecie "Der Spiegel".

www.naszdziennik.pl/index.php?typ=sw&dat=20090519&id=sw01.txt
Obserwuj wątek
    • off_nick Re: Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:) 19.05.09, 22:24
      było
      • cyniol Re: Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:) 19.05.09, 22:33
        gdzie bylo?
        • snajper55 Re: Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:) 19.05.09, 23:16
          cyniol napisał:

> gdzie bylo?

Na tym forum. Nie widzisz linka ?

S.
          • cyniol Re: Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:) 19.05.09, 23:21
            snajper55 napisał:

> cyniol napisał:
            >
            > > gdzie bylo?
            >
            > Na tym forum. Nie widzisz linka ?
            Sorry, faktycznie nie zauwazylem
            > S.
    • cyniol Re: Rzeczpospolita: Szukaja wspolnikow Holcaustu 19.05.09, 22:43
      www.rp.pl/artykul/2,307864_Szukaja_wspolnikow_Holokaustu_.html
    • cyniol Re: a pisze ten Der Spiegel moze 20.05.09, 03:39
      Wyobraz sobie, ze nie piszasmile Ciekawe dlaczego o Judenratach nie wspomnieli ani
      slowkiem, a przeciez gdyby nie nadgorliwosc pracownikow Judenratow to pewnie
      zgineloby polowa Zydow.

Udział Judenratów w zagładzie Żydów [edytuj]

Jedna z najsłynniejszych żydowskich myślicielek XX wieku Hannah Arendt w 1963
      roku wystąpiła w książce Eichmann w Jerozolimie z dramatycznym oskarżeniem
      przeciw Judenratom. Twierdziła, że bez ich udziału w rejestracji Żydów,
      koncentracji ich w gettach, a potem aktywnej pomocy w skierowaniu do obozów
      zagłady zginęłoby dużo mniej Żydów ponieważ Niemcy mieliby więcej kłopotów z ich
      spisaniem i wyszukiwaniem. W okupowanej Europie naziści zlecali funkcjonariuszom
      żydowskim sporządzenie imiennych wykazów wraz z informacjami o majątku.
      Zapewniali oni także pomoc żydowskiej policji w chwytaniu i ładowaniu Żydów do
      pociągów transportujących do obozów koncentracyjnych.

W swojej książce Arendt napisała: "Dla Żydów rola, jaką przywódcy żydowscy
      odegrali w unicestwieniu własnego narodu, stanowi niewątpliwie najczarniejszy
      rozdział całej tej ponurej historii."

pl.wikipedia.org/wiki/Judenrat
    • jureek Re: Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:) 20.05.09, 10:58
      Proponuję przeczytać oryginał, a nie opierać się na relacjach Naszego Dziennika.

einestages.spiegel.de/static/topicalbumbackground/4143/handlanger_des_holocaust.html
      Jura
      • melord Re: Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:) 20.05.09, 12:29
        czym rozni sie relacja Spiegla i Naszego Dziennika?
        • jureek Re: Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:) 20.05.09, 13:18
          melord napisał:

> czym rozni sie relacja Spiegla i Naszego Dziennika?

Tym, że w Spieglu masz cały artykuł, a w ND tylko jego omówienie i interpretację.
          Ja tam wolę sobie sam wyrobić zdanie na temat jakiegoś tekstu, niż polegać na
          recenzjach.
          Co Ty wolisz, to Twoja sprawa.
          Jura
          • cyniol Re: Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:) 20.05.09, 13:31
            jureek napisał:

>
            > Tym, że w Spieglu masz cały artykuł, a w ND tylko jego omówienie i interpretacj
            > ę.
            > Ja tam wolę sobie sam wyrobić zdanie na temat jakiegoś tekstu, niż polegać na
            > recenzjach.
            > Co Ty wolisz, to Twoja sprawa.
            > Jura
            Artykul jest omawiany w Naszym Dzienniku, Gazecie Wyborczej, Dzienniku,
            Rzeczpospolitej (link podalem)....

Omowienia i tlumaczenia sa podobne we wszystkich dziennikach. Jesli znalbym
            niemiecki, to chyba oczywistym jest, ze przeczytalbym oryginal w Der Spiegel, a
            skoro nie znam to zmuszony jestem przeczytac tlumaczeniesmile))
            • jureek Re: Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:) 20.05.09, 13:36
              cyniol napisał:

> Artykul jest omawiany w Naszym Dzienniku, Gazecie Wyborczej, Dzienniku,
              > Rzeczpospolitej (link podalem)....

Rzeczywiście, omówienia we wszystkich POLSKICH dziennikach są podobne.

> Omowienia i tlumaczenia sa podobne we wszystkich dziennikach. Jesli znalbym
              > niemiecki, to chyba oczywistym jest, ze przeczytalbym oryginal w Der Spiegel, a
              > skoro nie znam to zmuszony jestem przeczytac tlumaczeniesmile))

Tłumaczenie, a omówienie to jednak trochę coś innego.
              Podałem ten link dla tych, których interesuje oryginalny tekst. Zle zrobiłem?
              Jura
              • vicky17 Re: Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:) 20.05.09, 17:06
                jureek napisał:

> cyniol napisał:
                >
                >
                >
                >
                > Tłumaczenie, a omówienie to jednak trochę coś innego.
                > Podałem ten link dla tych, których interesuje oryginalny tekst. Zle zrobiłem?
                > Jura

chcesz powiedziec,ze dobrzy niemcy jednak nie winia polskich rolnikow,za to,ze
                to oni (zli polscy rolnicy) a nie dobrzy niemcy , zydow lupali? poza tym chcesz
                nam zasugerowac,ze komentarze 3 polskich gazet sa klamliwe,bo nie oddaja prawdy
                oczywistej, tej niepodwazalnej jaka tu der spigelek serwujesmile
                a ja jestem ciekawa co tez jeszcze dobrzy niemcy wymysla na temat swych poczyna
                60 lat wstecz,bo ostatnio coraz bardziej to wyglada na trzeciorzedna parodie.
                >
                • jureek Re: Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:) 21.05.09, 16:15
                  vicky17 napisała:

> chcesz powiedziec,ze dobrzy niemcy jednak nie winia polskich rolnikow,za to,ze
                  > to oni (zli polscy rolnicy) a nie dobrzy niemcy , zydow lupali?

No widzisz, tak to jest, jak się nie czyta tego, co się komentuje. Takich rzeczy
                  nie ma w tym artykule. Pokaż proszę w angielskim tłumaczeniu (ktoś tu zamieścił
                  linka), gdzie tam jest mowa o dobrych Niemcach.

poza tym chcesz
                  > nam zasugerowac,ze komentarze 3 polskich gazet sa klamliwe,bo nie oddaja prawdy
                  > oczywistej, tej niepodwazalnej jaka tu der spigelek serwujesmile

Niczego nie sugeruję. Po prostu dla wyrobienia sobie zdania wolę przeczytać
                  oryginał, niż sugerować się omówieniami. Ale Ty jak widzę, zdanie już masz
                  wyrobione i nie potrzebujesz niczego czytać.

> a ja jestem ciekawa co tez jeszcze dobrzy niemcy wymysla na temat swych poczyna
                  > 60 lat wstecz,bo ostatnio coraz bardziej to wyglada na trzeciorzedna parodie.

Naprawdę jesteś ciekawa? Odnoszę bowiem wrażenie, że już wiesz, co będzie.
                  Prorok jaki, czy co?
                  Jura
                  • vicky17 Re: Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:) 21.05.09, 16:42
                    jureek napisał:

> Niczego nie sugeruję. Po prostu dla wyrobienia sobie zdania wolę przeczytać
                    > oryginał, niż sugerować się omówieniami. Ale Ty jak widzę, zdanie już masz
                    > wyrobione i nie potrzebujesz niczego czytać.
                    >
                    ciekawa? Odnoszę bowiem wrażenie, że już wiesz, co będzie.
                    > Prorok jaki, czy co?
                    > Jura
                    >

prorokiem nie jestem,ale jesli czytam BZDURY, to mam takie samo prawo jak Ty, do
                    nazwania tego SZAJSU BZDURAMI. 60 lat po zbrodniach niemieckich na wielu
                    nacjach,nagle dobrzy niemcy sie obudzili i szukaja winnych wsrod tych,ktorych
                    brutalnie najechali a ktorzy chcac przezyc wydawali innych. powiedz mi czy winny
                    jest ten kto najezdza czy ten kto chcac przezyc robi niecne rzeczy? w kazdym
                    kraju masz dowolna ilosc zboczencow,ale sam fakt,ze pisuje sie wybielajace
                    glownych bandziorow androny ,powoduje u mnie odruch wymiotny.wojne wywolali
                    niemcy,ktorzy w koalicjach z roznymi bandziorami mordowali co zyje,w tym
                    zdow,ale nie zapominajmy kto byl ich najwiekszym wrogiem i kto zostal
                    najbardziej zniszczony. mam dosc klamstw,wyszydzen z cierpienia Polakow i
                    zwalania winy( za pomoca roznych rewelek wyniuchanych po 60 latach)na innych, w
                    tym kolaborantow pomagajacych wielkim niemcom zabic co zyje.
                    niedawno poczytalam sobie ksiazke o tym co dobrzy niemcy robili slazakom,ale
                    jakos ten temat nigdy nie jest tak popularny jak ...antysemityzm i holocaust
                    zydow jeno.
                    damjaniuk juz raz byl ciagany do izraela tylko po to by byc zwolnionym, teraz
                    ciagaja 80+ latka dobrzy i sprawiedliwi niemcy,ktorzy nagle sie obudzili by grac
                    role tzw.sprawidliwych..well z pania steinbach w roli glownej.
                    • jureek Re: Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:) 21.05.09, 16:52
                      Miałaś podać mi fragment, gdzie napisano, że Niemcy są niewinni.
                      Zamiast tego dyskutujesz ze swoimi wymysłami.
                      Jura
                      • vicky17 Re: Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:) 21.05.09, 17:00
                        jureek napisał:

> Miałaś podać mi fragment, gdzie napisano, że Niemcy są niewinni.
                        > Zamiast tego dyskutujesz ze swoimi wymysłami.
                        > Jura
                        >

no to wynika nawet z tytulu,ze nie oni sami,tylko z pomocnikami,ktorych bylo
                        wielu, dokonywali niechetnie tej rzezi na innych.jurek czy tobie sie podoba tego
                        typu rewelka pisana przez dobrych niemcow bo ostatnio jakby natezaly sie rozne
                        ruchy w niemczech,ktore probuja z nich zrobic ofiary,lub przerzucic
                        odpowiedzialnosc za zbrodnie wojenne na innych?
                        jakos nie widze ,gdzie jest JASNO napisane,ze to niemcy sa winni tego co
                        zaszlo,a ze przy okazji okrutnej wojny inni kolaborowali z nimi,jest jak dla
                        mnie mniej wazne.pisanie tego typu artykulow jest jak dla mnie swinstwem
                        najwyzszej klasy,podobnie jak jest nim dzialanosc wielu niemieckich politykow
                        pokroju steibach i merkel.
                        • jureek Re: Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:) 21.05.09, 17:25
                          vicky17 napisała:

> jakos nie widze ,gdzie jest JASNO napisane,ze to niemcy sa winni tego co
                          > zaszlo,

Zacytuję:
                          "Niemand kann das Faktum bezweifeln, dass es den Holocaust ohne Hitler, Himmler,
                          Heydrich und die vielen, vielen deutschen Volksgenossen, die ihn exekutierten,
                          nie gegeben hätte."
                          Jura
                          • polski_francuz Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 18:07
                            czy ty nie uwazasz, drogi kolego ktorego wszyscy w twojej niemieckiej pracy
                            lubia, ze juz sam dobor tematu jest znamienny?

I czy moze rozmawiales z kolegami z pracy na ten temat (jesli oni wiedza ze
                            jestes z Polski)?

I w koncu, nie sadzisz, ze ten dobor tematu jest troche m.in dla Polakow obrazliwy?

PF
                            • jureek Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 19:00
                              Uważasz, że powinny istnieć tematy tabu?
                              Jura
                              • polski_francuz Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 19:02
                                Chetnie odpowiem na twe pytanie. Jak dostane jakas odpowiedz na moje...

PF
                              • vicky17 Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 19:05
                                jureek napisał:

> Uważasz, że powinny istnieć tematy tabu?
                                > Jura
                                >

uwazam,ze powinno sie mowic PRAWDE, a nie prawde politycznie poprawna. mowienie
                                jezykiem spiegla to falsz,zrzucanie odpowiedzialnosci za swoje winy na
                                innych,wypaczanie oczywistych faktow i tandeta polityczna,ktora niemcy od lat
                                chetnie stosuja.
                                ganianie za jakims staruszkiem,ktorego inny sad uniewinnil jest taka sama
                                propagandowa tandeta,jak te ich rewelacje dotyczace wspolwiny innych nacji za
                                ich szalone pomysly.
                                • andrzejg Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 23:13
                                  też chcę się dowiedziec prawdy, a z tego co czytałem wcześniej, to
                                  oryginału tekstu nie znasz. Opierasz się na opiniach innych.
                                  Też chiałbym byc pewny ,że w Polsce nie było anie szmalcowników, ani
                                  róznego innego badziewia. Rozmawiac można o wszystkim. Nawet jeżeli
                                  ci wybielający się NIemcy rzucili na stół kartę z polskim chłopem,
                                  to nalezy wykazać,ze to fałsz. Tak więc z ciekawością poczytam.

A.
                            • jureek Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 19:08
                              polski_francuz napisał:

> I w koncu, nie sadzisz, ze ten dobor tematu jest troche m.in dla Polakow obrazl
                              > iwy?

A nie zauważyłeś, że jeszcze bardziej obrażeni mogliby się poczuć
                              przedstawiciele wielu innych narodów, dużo gorzej przedstawionych w tym artykule
                              niż Polacy? Jednak jak zwykle obrażamy się tylko my, cierpiętnicy Europy,
                              skrzywdzony przez wszystkich Chrystus narodów.
                              Pod względem łatwości obrażania się mamy bardzo wiele wspólnego z Żydami.
                              Jura
                              • vicky17 Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 19:13
                                jureek napisał:

> A nie zauważyłeś, że jeszcze bardziej obrażeni mogliby się poczuć
                                > przedstawiciele wielu innych narodów, dużo gorzej przedstawionych w tym artykul
                                > e
                                > niż Polacy? Jednak jak zwykle obrażamy się tylko my, cierpiętnicy Europy,
                                > skrzywdzony przez wszystkich Chrystus narodów.
                                > Pod względem łatwości obrażania się mamy bardzo wiele wspólnego z Żydami.
                                > Jura
                                >

a co uwazasz,ze Polska nie byla najbardziej poszkodowana w czasie WWII i czy
                                niemcy wogole maja prawo do kalania Polski za ich wojne?
                                to juz naprawde szczyt bezczelnosci,ze byly bamber ma czelnosc oskarazac
                                napadnietego,ze mu w czyms pomagal? to potwarz i spluwanie na tych,ktorych oni
                                bestialsko pomordowali,a ktorzy byli POLAKAMI wlasnie,o czym spiegel laskawie
                                raczyl zapomniec.
                                • jureek Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 19:34
                                  vicky17 napisała:

> a co uwazasz,ze Polska nie byla najbardziej poszkodowana w czasie WWII

No właśnie, to co pisałem. To ciągłe przechwalanie się martyrologią, obrażanie
                                  się itd. Wyobraź sobie, że Rosjanie w liczbach bezwzględnych więcej ofiar
                                  ponieśli, ale jak tylko ktoś nie napisze, że największymi ofiarami Polacy byli,
                                  to od razu płacz i obraza wielka.
                                  Walczcie sobie dalej o ten wizerunek największych ofiar w Europie, jak tam
                                  wolałbym, żeby mój kraj raczej z osięgnięciami się kojarzył i szczerze mówiąc
                                  mam dość tego cierpiętniczego patriotyzmu.
                                  Jura
                                  • vicky17 Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 20:04
                                    jureek napisał:

>
                                    > No właśnie, to co pisałem. To ciągłe przechwalanie się martyrologią, obrażanie
                                    > się itd. Wyobraź sobie, że Rosjanie w liczbach bezwzględnych więcej ofiar
                                    > ponieśli, ale jak tylko ktoś nie napisze, że największymi ofiarami Polacy byli,
                                    > to od razu płacz i obraza wielka.
                                    > Walczcie sobie dalej o ten wizerunek największych ofiar w Europie, jak tam
                                    > wolałbym, żeby mój kraj raczej z osięgnięciami się kojarzył i szczerze mówiąc
                                    > mam dość tego cierpiętniczego patriotyzmu.
                                    > Jura
                                    >

bijesz zlego konia,to nie my ciagle miedlimy historyjki wojenne,to twoj obecny
                                    kraj spac nie moze bez rewelek na jej temat. ktos kto jest ciagle obrazany ma
                                    prawo do obrony i nazwania rzeczy po imieniu,a ty sobie badz dumny z tego,ze z
                                    niemiaszkami trzymasz,a nie z ich ofiarami.to nie cierpietniczy patriotyzm tylko
                                    prawo do prawdy i szacunku dla tych,ktorzy zgineli bestialsko zabici bo innym
                                    prawda wlasnie sie nie podobala a ktorzy teraz probuja jeszcze swoje ofiary
                                    demonizowac w wulgarny sposob.
                                    • jureek Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 21:32
                                      No to w końcu jak jest z tą prawdą, o którą tak walczysz? Których ofiar było
                                      więcej? Polskich czy rosyjskich?
                                      Jura
                                      • vicky17 Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 21:52
                                        jureek napisał:

> No to w końcu jak jest z tą prawdą, o którą tak walczysz? Których ofiar było
                                        > więcej? Polskich czy rosyjskich?
                                        > Jura
                                        >

rosjanie zabili wiecej ludzi niz adolf,to jest prawda,ktora ty rowniez pomijasz
                                        a poza tym mowimy na temat klamstw w artykule spiegla,a te godza w nas
                                        polakow,ktorych ty laskawie pomijasz na korzysc niemiaszkow.
                                        • jureek Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 22:37
                                          vicky17 napisała:

> rosjanie zabili wiecej ludzi niz adolf,to jest prawda,ktora ty rowniez pomijasz

A Ty nic nie napisałaś o zbrodniach na Sri Lance. Ciekawe, dlaczego je pomijasz.

> a poza tym mowimy na temat klamstw w artykule spiegla,a te godza w nas
                                          > polakow,ktorych ty laskawie pomijasz na korzysc niemiaszkow.

To już zdążyłaś jednak przeczytać, że o kłamstwa w tym artykule piszesz? Czy Ty
                                          może już bez czytania wiesz, że są kłamstwa.
                                          A teraz konkrety poproszę. Jakie konkretnie kłamstwa?
                                          Jura
                                          • vicky17 Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 22:42
                                            jureek napisał:

> vicky17 napisała:
                                            >
                                            > > rosjanie zabili wiecej ludzi niz adolf,to jest prawda,ktora ty rowniez po
                                            > mijasz
                                            >
                                            > A Ty nic nie napisałaś o zbrodniach na Sri Lance. Ciekawe, dlaczego je pomijasz

pamietasz,ze pisales o rosjanach,wiec dalam ci przyklad rosyjskich zbrodni.
                                            > .
                                            >
                                            >
                                            >
                                            > To już zdążyłaś jednak przeczytać, że o kłamstwa w tym artykule piszesz? Czy Ty
                                            > może już bez czytania wiesz, że są kłamstwa.
                                            > A teraz konkrety poproszę. Jakie konkretnie kłamstwa?
                                            > Jura
                                            >

o jakim czytaniu mowisz,bo zbaczasz z torow na coraz bardziej dziwne podwatki?
                                            poza tym nie tylko ja artykul czytalam i jak widac urazil on wielu innych,poza
                                            toba oczywiscie. ty nie widzisz w przekretach historycznych nic zlego,ba
                                            uwazasz,ze polacy powinni wszystsko zapomniec i odlozyc na polke,a niemcom wolno
                                            wracac i do niewygodnych im tematow i dosc nieciekawie konfabulowac na temat
                                            tego co ONI SAMI zrobili. moze im poradzisz,zeby wreszcie skonczyli.
                                            • jureek Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 23:01
                                              vicky17 napisała:

> pamietasz,ze pisales o rosjanach,wiec dalam ci przyklad rosyjskich zbrodni.

Dla ścisłości. Nie dałaś przykładu, lecz postawiłaś zarzut, że o rosyjskich
                                              zbrodniach nie piszę.

> ba
                                              > uwazasz,ze polacy powinni wszystsko zapomniec

Czy mam pisać większą czcionką? Parę postów wyżej wyrażnie napisałem, że tak nie
                                              uważam.

> tego co ONI SAMI zrobili. moze im poradzisz,zeby wreszcie skonczyli.

Trochę chyba mnie przeceniasz. Aż takiego wpływu na to, co piszą niemieccy
                                              historycy i dziennikarze to ja nie mam smile.
                                              Ale czemu nie, moge do Spiegla jutro zadzwonić.
                                              Potrzebuję jednak Twojej pomocy. Pomożesz?
                                              Jura
                                            • andrzejg przepraszam ,że się wtrącę 21.05.09, 23:18
                                              vicky17 napisała:

> o jakim czytaniu mowisz,bo zbaczasz z torow na coraz bardziej
                                              dziwne podwatki?
                                              > poza tym nie tylko ja artykul czytalam i jak widac urazil on wielu
                                              innych,poza toba oczywiscie.

No to wiemy,że czytałaś
                                              Jura prosił o konkrety. Tez jestem ciekaw.

A.
                                              • vicky17 Re: przepraszam ,że się wtrącę 21.05.09, 23:34
                                                andrzejg napisał:

>
                                                >
                                                > No to wiemy,że czytałaś
                                                > Jura prosił o konkrety. Tez jestem ciekaw.
                                                >
                                                >
                                                > A.
                                                >

miales konkrety w wielu wypowiedziach i nie mam ochoty ich powtarzac.tu nie
                                                chodzi o to,ze jakis glodny pismak musi cos dodac do polprawdy jaka pisze,tu
                                                chodzi o wydzwiek artykulu,ktory jest zdecydowanie
                                                negatywny,antypolski,wybielajacy winy niemcow i mowiacy,ze w zasadzie poza
                                                zydami,to nikt nie ucierpial a tych kazda nacja im pomagala zgladzic. w koncu
                                                wiele ludzi zareagowalo nan wlasnie w ten sposob a wiec widac,ze nie tylko ja
                                                odebralam ten artykul w ten sposob.
                                  • qwardian Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 21:40
                                    jureek napisał:

Wyobraź sobie, że Rosjanie w liczbach bezwzględnych więcej ofiar
                                    ponieśli, ale jak tylko ktoś nie napisze, że największymi ofiarami
                                    Polacy byli, to od razu płacz i obraza wielka.

Polska jako państwo miała najwiekszy procent strat ludności. Wśród
                                    narodowości, najwięcej zginęło Cyganów..
                                    • jureek Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 21:47
                                      qwardian napisał:

> Polska jako państwo miała najwiekszy procent strat ludności. Wśród
                                      > narodowości, najwięcej zginęło Cyganów..

Jakie to typowe, te licytacje, kto więcej wycierpiał. Jak nie w liczbach
                                      bezwzględnych, to procentowo...
                                      Jura
                                      • vicky17 Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 21:54
                                        jureek napisał:

>
                                        > Jakie to typowe, te licytacje, kto więcej wycierpiał. Jak nie w liczbach
                                        > bezwzględnych, to procentowo...
                                        > Jura
                                        >

nie rozumiem cie jura,zawsze wydawalo mi sie,ze stoisz po stronie
                                        sprawiedliwosci a nie idiotycznych lgarstw. czy sadzisz,ze WWII to byla zabawa w
                                        zbijaka,a moze to bylo juz tak dawno,ze powinnismy zapomniec co,kto i jak komu
                                        robil,by jura mogl pracowac u dobrych niemcow popijajac piwko z nimi?
                                        • jureek Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 22:13
                                          Piwa nie piję, wiec nie za bardzo trafiłaś z tymi osobistymi wycieczkami.
                                          Nie jestem za tym, żeby zapominać, jestem za tym, żeby przestać obrażać się na
                                          każdego, kto nie napisze, że to my najwięcej wycierpieliśmy, bo inne narody też
                                          wycierpiały.
                                          Jura
                                          • vicky17 Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 22:17
                                            jureek napisał:

> Piwa nie piję, wiec nie za bardzo trafiłaś z tymi osobistymi wycieczkami.
                                            > Nie jestem za tym, żeby zapominać, jestem za tym, żeby przestać obrażać się na
                                            > każdego, kto nie napisze, że to my najwięcej wycierpieliśmy, bo inne narody też
                                            > wycierpiały.
                                            > Jura
                                            >

my nie obrazamy sie na nikogo tylko nie pozwalamy byle jakim gowniarzom,
                                            konfabulowac przekretow historycznych, inaczej jeszcze wyjdzie na to,ze to
                                            my,polacy ich lupalismy.bo tego typu klamstwa do tego prowadza.
                                            zboczyles na lewe tory jurku i tyle.na temat cierpien polakow wlasnie cicho
                                            jest,wiec znowu pudlo.
                                            • jureek Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 22:40
                                              vicky17 napisała:

> my nie obrazamy sie na nikogo

Czy to nie Ty pisałaś, że sam fakt poruszania tego tematu jest dla Polaków
                                              obraźliwy? Może i nie Ty, tylko PF.
                                              Jura
                                              • vicky17 Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 22:43
                                                jureek napisał:

> vicky17 napisała:
                                                >
                                                > > my nie obrazamy sie na nikogo
                                                >
                                                > Czy to nie Ty pisałaś, że sam fakt poruszania tego tematu jest dla Polaków
                                                > obraźliwy? Może i nie Ty, tylko PF.
                                                > Jura
                                                >

pislam,ze klamstwa,nie temat ,sa dla nas obrazliwe z wiadomych powodow.
                                            • dana33 Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 22:42
                                              "my" sie nie obrazamy, tylko plujemy na lewo i prawo i na kazdego,
                                              ktory uwaza inaczej, nie rochellino?

nie zauwazylam ani jednego obrazliwego slowa w stosunku do ciebie od
                                              jury, a ty na niego w kazdym poscie...
                                              ale nicha... pisz tak dalej... niech wszyscy zobacza ta twoje "klase"
                                              i "dobre wychowanie"...
                                    • ariadna-enta Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 21:53
                                      jak już tak liczymy
                                      to procentowo najwięcej ofiar miała Białoruś
                              • polski_francuz Re: Wybaczcie ze sie wtrace 21.05.09, 20:07
                                Kazdy mysli o swoich. Wydaje mi sie to oczywiste.

PF
                          • vicky17 Jurku 21.05.09, 18:24
                            nie znam niemieckiego wiec zacytuje wersje angielska. dwie rzeczy rzucaja mi sie
                            w oczy od razu..niemcy a i owszem mordowali zydow(w podtekscie znaczy sie,ze
                            innych nie,skoro w pierwszym zdaniu nie sa wymieni),po drugie zaraz za mea culpa
                            jest dodane,ze ci biedni niemcy sami by nic nie zdzialali,bo gdyby nie pomocnicy
                            to oni by sobie rady nie dali.
                            nie wiem gdzie mieszkasz Jurku,ale jesli w niemczech to tego typu podejscie w
                            stosunku do Polakow,ktorzy ucierpieli na tej wojnie najwiecej, jest niczym innym
                            tylko policzkiem w twarz. co rusz jakis niemiaszek sie odzywa,pokrzykujac
                            swojskie antypolskie znajome melodie . mnie to osobiscie obraza,ze snujac takie
                            a nie inne mysli na tematy zaszle,jakby wszystkich rowno sie do wora wrzuca,
                            zwalajac i na nich wine,za to co jest wina niemcow, i tylko niemcow.to oni
                            stworzyli pieklo i to oni ponosza za nie odpowiedzialnosc.

The Germans are responsible for the industrial-scale mass murder of 6 million
                            Jews. But the collusion of other European countries in the Holocaust has
                            received surprisingly little attention until recently.
                            It's completely undisputed that the Holocaust would never have happened without
                            Hitler, SS Chief Heinrich Himmler and the many, many other Germans. But it's
                            also certain "that the Germans on their own wouldn't have been able to carry out
                            the murder of millions of European Jews," says Hamburg-based historian Michael Wild.

te cytaty to nic innego tylko b/s pismakow ze spiegela,obrazajace nas POLAKOW.
                            • vicky17 Re: Jurku 21.05.09, 18:38
                              In Poland, Erika Steinbach, the head of Germany's Federation of Expellees, has
                              been long been seen as Public Enemy No. 1. Her project to establish a Center
                              against Expulsion in Berlin
                            • jureek Re: Jurku 21.05.09, 19:03
                              vicky17 napisała:

> nie znam niemieckiego

Nie ma sprawy, przetłumaczę.
                              "Nikt nie może podawać w witpliwość faktu, że nie byłoby Holocaustu, gdybu nie
                              Hitler, Himmler i wielu, wielu niemieckich egyekutorów (wykonawców)"
                              Tak ma wyglądać niegowanie niemieckiej winy za Holocaust?
                              Jura
                              • vicky17 Re: Jurku 21.05.09, 19:10
                                jureek napisał:

>
                                >
                                > Nie ma sprawy, przetłumaczę.
                                > "Nikt nie może podawać w witpliwość faktu, że nie byłoby Holocaustu, gdybu nie
                                > Hitler, Himmler i wielu, wielu niemieckich egyekutorów (wykonawców)"
                                > Tak ma wyglądać niegowanie niemieckiej winy za Holocaust?
                                > Jura
                                >
                                >
                                podobno czytasz co ludzie pisza,wiec czytaj dokladnie. dzieki za
                                przetlumaczenie,ale ja wkleilam to samo w jezyku angielskim,plus pare nastepnych
                                zdan. nie baw sie w propagandyste,ktory cytuje jedno zdanie wyrwane z
                                kontektu,bo juz w drugim zdaniu ta propaganda o rzekomej ich winie pryska. caly
                                artykul mowi o tym,ze nie oni jedni byli winni i gdyby nie inni to oni by tyle
                                ZYDOW nie wymordowali.w koncu ten artykul jak widac wzburzyl wielu Polakow,ale
                                ciebie on zupelnie zadowala i jesli chodzi o prawde historyczna i fakt,ze jasno
                                mowi o tym,ze WWII to zaglada zydow,nie polakow,bo ci jedynie pomagali niemcom
                                ich wykanczac.
                                • andrzejg Re: Jurku 21.05.09, 23:31
                                  a co z Rumunami i Węgrami?

A.
                                  • vicky17 Re: Jurku 21.05.09, 23:34
                                    andrzejg napisał:

> a co z Rumunami i Węgrami?
                                    >
                                    > A.

a kto rozpoczal wojne i gdzie,moze zaczniemy od tego?
                                    • dana33 rochellino..... 21.05.09, 23:59
                                      ty mnie objasniuj.... ty myslisz, ze jak bedziesz pluc, manipulowac
                                      i wrzeszczec, to zakrzyczy twoje niezrozumienie czytanego,
                                      niezrozumienie pisanych przez ciebie tekstow i inni nie zauwaza
                                      twojej glupoty?
                                      jesli tak, to sie mylisz...
                                      lepiej jak bedziesz milczec...
                                    • andrzejg Re: Jurku 22.05.09, 00:04
                                      vicky17 napisała:

> andrzejg napisał:
                                      >
                                      > > a co z Rumunami i Węgrami?
                                      > >
                                      > > A.
                                      >
                                      > a kto rozpoczal wojne i gdzie,moze zaczniemy od tego?

O tym wiemy
                                      Rozpoczeli Niemcy

A teraz powtórzę: a co z Rumunami i Węgrami?

A.
                                      • vicky17 Re: Jurku 22.05.09, 01:05
                                        andrzejg napisał:

>
                                        > >
                                        >
                                        > A teraz powtórzę: a co z Rumunami i Węgrami?
                                        >
                                        >
                                        > A.
                                        >
                                        >
                                        o ile mnie pamiec nie myli watek jest na temat oskarzania polakow o wspoludzial
                                        w zbrodniach niemcow. cytowany artykul miedzy innymi tez to laczy w jedno i
                                        czesc z nas jest tym oburzona a czesc stara sie rozmydlac watek tak,by stracic
                                        jego sens. masz problemy z rumunami czy wegrami to zacznij watek na ich
                                        temat,lub moze zasil szeregi tych patriotow polskich,ktorzy nigdy nie mysla o
                                        swoich a zawsze o cudzych. takich paru juz tu jest wiec bedziesz chyba wsrod swoich.
                                        • andrzejg Re: Jurku 22.05.09, 01:11
                                          alez nie
                                          Gdzieś tam wyczytałem,że NIemcy oskarżają równiez Rumunów i Węgrów
                                          Jak oni reaguja?
                                          Jak my reagujemy to juz wiem.

A.
                                          • vicky17 Re: Jurku 22.05.09, 01:18
                                            andrzejg napisał:

> alez nie
                                            > Gdzieś tam wyczytałem,że NIemcy oskarżają równiez Rumunów i Węgrów
                                            > Jak oni reaguja?
                                            > Jak my reagujemy to juz wiem.
                                            >
                                            > A.
                                            >

z tego co wiem to kazdy walczy o swoich,bo walczenie o cudzych konczylo sie
                                            zawsze dla polakow fatalnie. poza tym rozmowa dobrze jak jest na temat
                                            watku,inaczej pomysle,ze masz ADHD,jak 3/4 tego forum,albo,ze stawiasz inne
                                            nacje przed swoim narodem.
                                            • dana33 "rozmowa" z rochellina..... 22.05.09, 11:59
                                              - Poproszę wodę sodową.
                                              - Z sokiem czy bez soku?
                                              - Proszę z sokiem.
                                              - Z jakim sokiem?
                                              - Z pomarańczowym.
                                              - Pomarańczowego nie ma.
                                              - To z malinowym.
                                              - Malinowego też nie ma.
                                              - A jaki sok jest?
                                              - Nie ma żadnego.
                                              - No to poproszę wodę bez soku.
                                              - Bez jakiego soku?
                                              - Może być bez malinowego.-
                                              • webaholic podobno twoich dana mordowali w obozach 22.05.09, 13:16
                                                kto to był ci mordercy? Węgrzy, Rumuni, Polacy? Czy Niemcy?
                    • dana33 Re: Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:) 21.05.09, 21:34
                      morel tez byl 80-latkiem i wolinska tez... a tak ich chcialas
                      ciagac, rochellino z samego centrum hipokrytowic....

oprocz tego, facio nazywa sie dEmjaniuk, a nie dAmjaniuk...
                    • absztyfikant rochellina: " ktorzy chcac przezyc wydawali inny" 21.05.09, 21:53
                      Problem polega na tym, ze wielu ludzi robilo to z czystej nienawisci absolutnie nic z tego nie majac... I ty tez napisalas tutaj kiedys, ze Hiler byl wprawdzie zly, ale przynajmniej Zydow wymordowal...
                      www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=4GEQvs-xhr0
                      www.holocaustresearch.pl/index.php?show=336

WON!
                      • vicky17 Re: rochellina: " ktorzy chcac przezyc wydawali i 21.05.09, 22:12
                        absztyfikant napisał:

> Problem polega na tym, ze wielu ludzi robilo to z czystej nienawisci absolutnie
                        > nic z tego nie majac... I ty tez napisalas tutaj kiedys, ze Hiler byl wprawdzi
                        > e zly, ale przynajmniej Zydow wymordowal...

> WON![/b]

won sam tchorzu pieprzony,ktory konfabule historyjki bo prawda jest mu
                        niewygodna.nastepny polaczek,ktory plywa pod obca bandera i utrzymuje sie z
                        przekretow,pomowien i wciskania ciemnoty.
                        tfu stary zboku,ktory klamie z samej przyjemnosci klamania,jak te biedne nazi
                        wlasnie.nie kto inny tylko twoja pani, pudlu jeden ,calowala sie z nimi wiec to
                        do niej kieruj te swoje mowy cycerona ze szczecinskich wychodkow.
                        • ariadna-enta Re: rochellina: " ktorzy chcac przezyc wydawali i 21.05.09, 22:46
                          wow
                          "tchorzu pieptzony"
                          "stary zboku"
                          "pudlu"
                          rachalka wysiada nerwowo i zaczyna swoją kulturę pokazywać

i co to jest "konfabule" ??
                          spokojnie bo się zaplujesz niebogo,nie umiejąca dyskutować
            • spitt Re: Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:) 20.05.09, 21:45

Here !!! Angielska wersja ,...

www.spiegel.de/international/europe/0,1518,625824,00.html
              =================================================================

Jesli znalbym niemiecki, to chyba oczywistym jest, ze przeczytalbym
              oryginal w Der Spiegel, a skoro nie znam to zmuszony jestem
              przeczytac tlumaczeniesmile))

• tow.mittal wiadomo! chlop zywemu nie przepusci 20.05.09, 11:39
      a czy Grzeskowiaka Der Spiegel cytuje?
    • bywszy1 Re: Nie siali,a urodzaj zbierali.+ 20.05.09, 12:18
      oplacalnosc pracy rolniczej:

wyborcza.pl/1,76842,4811664.html
      • bywszy1 Re:a to juz geolodzy od zlota?.W ziemi grzebali+ 20.05.09, 12:22
        "Kto pamięta radomski kirkut z czasów PRL przypomina sobie dzikie
        wysypisko śmieci, spośród których wystawały resztki nagrobków.
        Prawie wszystkie macewy Niemcy zabrali w wojnę do budowy dróg.
        Większość grobów była splądrowana - działali tu tropiciele
        żydowskiego złota."
        www.slowo.com.pl/?dod=11&id=6483
    • mirmilek Re: Polscy rolnicy odpowiedzialni za holocaust:) 20.05.09, 12:43
      Na pewno byly WYJATKI i jacys tam polscy chlopi z pewnoscia z niemcami
      wspolpracowali, ale skoncentrowanie sie kilku przypadkach, wyolbrzemienie ich i
      zamiana w REGULE jest manipulacja historii. Ciekawe, czy to tylko pomylka
      czy celowe dzialania. Jakos to pasuje do tego centrum wypedzonych i sugestii, ze
      wszyscy jestesmy po rowno katami i ofiarami.
      • polski_francuz Oni chca sie wybielic 20.05.09, 21:50
        bo nie mozna byc mordercami narodow i kulturalnym narodem Europy. Nie pasuje
        zusammen.

Cala ekwilibrystyka niemiecka tu sie miesci.

I tez ich skomoplikowana dusza. Ma to cos wspolnego z wieczorkami tanecznymi dla
        oprawcow w Auschwitz. Niemcy sa wszakze kulturalni w kazdych okolicznosciach.

Mieli tylko do czynienia z zydowskimi Unmenschen i polskimi Untermenschen.

Ale, chwala Bogu przegrali. Zeby sie jeszcze odwalili od Polski. Bo, jescze
        kilka takich numerow, i zaczne glosic chwale Jarka...

PF
        • marksistowski Na polskich polach utylizowano aushwitz-gnój 21.05.09, 18:14
          Jedząc ogorka w czasie wojny- polski antysemita zjadał swego
          starszego brata w wierze
    • qwardian Niemcy mieli swoich filozofów nazistowskich 21.05.09, 21:30

...a jakże nie tylko bolszewizm miał swoje naukowe korzenie. Jaka
      wielka szkoda, że katolickie płomienie stosów nie zwęgliły pomysłów
      tych głębokich myślicieli. Dzisiaj również ich nie brakuje.

W 1889 roku Nietzsche wydał swoje dzieło pt. "Antichrist" w którym
      zawarł niejako zupełnie nowy "katechizm" : " Co jest dobrem?
      wszystko co potęguje uczucie potęgi, wolę do potęgi, samą potęgę
      człowieka. (...) Słabi i nieudolni niech zginą , to pierwsze zadanie
      naszej miłości ludzi. (...) Potępiam chrześcijaństwo ...Kościół żył
      z biednych , stwarzał biedy żeby je uwieczniać". Nietsche wprowadził
      także pojęcie istnienia istot wyższych "nadludzi" (Ubermenschen) i
      niższych - "podludzi" (Untermenschen). Zwalczając chrześcijaństwo
      głosił on także pogląd, że działalność ludzka uwarunkowana jest
      potrzebami życiowymi. Przy ich zaspokajaniu "nadludzie", czyli
      istoty o bogatej indywidualności, pełne godności, stanowczości i
      bezwzględności w przeprowadzaniu swych zamierzeń, mogą wprowadzać
      własne zasady i łamać już istniejące. Ich przeciwieństwem
      są "niewolnicy-podludzie", którzy wyznają takie zasady jak
      sprawiedliwość, litość, miłość bliźniego i dobro społeczne
      • tow.mittal Re: Niemcy mieli swoich filozofów nazistowskich 22.05.09, 12:38
        az dziw bierze ze ten Nicze z sarmackim wasem (po matce Polce) tak
        bardzo sie mylil... musial miec klopoty z wytryskiem, ot co
    • webaholic świętą prawde pisze ten periodyk 22.05.09, 12:56
      chłopi do dzis przechadzają sie po wsiach s psami szukajac Żydow i Niemców,
      lepiej dla nich, żeby się wynieśli
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka