Dodaj do ulubionych

Szkoły Podstawowe w Pruszkowie opinie

14.02.12, 22:15
Hej.
W tym roku będę posyłać dziecko do zerówki w szkole, jednak nie znam pruszkowskich szkół i ciężko znaleźć jakiekolwiek informację o nich. Proszę więc o jakieś opinię na temat poziomu nauczania w tych szkołach, o pedagogach, jak działają zerówki w takich szkołach - czy np. są oddzielone od innych starszych klas?, czy jest odpowiedni nadzór w szkole, jakie podejście dyrekcji itp.?
Chętnie dowiem się szczególnie o SP nr 2 na ulicy Jasnej.
Obserwuj wątek
    • zibi-pruszkow Re: Szkoły Podstawowe w Pruszkowie opinie 15.02.12, 00:50
      mogę wypowiedzieć się o SP6, co prawda kończyłem ją ponad 20 lat temu, ale nadal jest jedną z najlepszych szkół w Pruszkowie, zakuwać trzeba, bo jak nie to nawet z muzyki można nie zdać.
    • monika3411 Re: Szkoły Podstawowe w Pruszkowie opinie 15.02.12, 07:18
      Moja córka kończyła w zeszłym roku SP6. Już kilka razy pisałam w różnych wątkach pytających o szkoły, że to dobra szkoła. Pani od muzyki faktycznie lekko nawiedzona ;-)
      W każdym razie maluchy (do 3 klasy) mają oddzielne skrzydło, gdzie +
      przychodzą starsze dzieci. Woźne bronią wejścia do szkoły jak niepodległości. Córka była umówiona z byłą wychowawczynią w szkole i nie została wpuszczona - dopiero po interwencji ;-)
      Co do poziomu - wg mnie źle nie jest.
      Tu możesz zobaczyć jak wypadała każda ze szkół na egzaminach 6 klas.
    • alabama8 Re: Szkoły Podstawowe w Pruszkowie opinie 15.02.12, 07:52
      W Sp2 klasy zerówkowe są na II piętrze, w kąciku. Nie są jakoś specjalnie oddzielone od reszty szkoły kratą, ale dzieciaki z szatni idą z wychowawczynią do klasy, a potem ruszają się tylko do łazienki (blisko), a na obiady wtedy kiedy inne klasy mają lekcje.
      Dyrekcja jest nowa od roku szkolnego 2011/2012 więc ciężko coś powiedzieć.
      A poza tym - zwykła, biedna, niedoinwestowana, przaśna polska szkoła jakich wiele. Dla dzieci i tak liczy się to czy wychowawczyni fajna (tu niestety strzelasz na chybił trafił) i czy koledzy znośni. Na 'bajera" nie masz co liczyć.
      Aha - i zbudowano "plac zabaw" dla zerówki. 1 domeczek (słownie jeden) i chyba do tego jakaś kulawa drabineczka.
      • miligram Re: Szkoły Podstawowe w Pruszkowie opinie 15.02.12, 13:28
        Dzięki za opinie.
        Widziałam te rankingi i widziałam, że mniej więcej SP6 i SP2 mają podobne wyniki. Wiem, że to ważne, ale wiadomo, że wyniki nie najważniejsze.
        Tez uważam, że wychowawczyni jest tu bardzo istotna. Zastanawiam się tylko czy np w SP2 z racji tego, że to wielka szkoła czy dzieci są tam bezpieczne. Rzeczywiście ten niby plac zabaw widziałam i nie powala swoją okazałością - coś dobre i to.
        Do SP2 mamy najbliżej, dlatego się nad nią zastanawiam, ale nie wykluczam też innych szkół.
        Jestem ciekawa jak z bezpieczeństwem w tej szkole, bo jednak wielkość tej szkoły trochę przeraża, ale może są jakieś plusy z innej strony.
        A jak wychowawczynie w tych młodszych klasach, wiecie coś?
      • miligram Re: Szkoły Podstawowe w Pruszkowie opinie 15.02.12, 13:49
        A jak dyrekcja w SP2?
        Czy w zerówce dzieci chodzą na dwie zmiany czy na jedną? I jak funkcjonuje tam świetlica? Można tam zostawić dziecko czy lepiej nie?
        • karo610 Re: Szkoły Podstawowe w Pruszkowie opinie 08.03.12, 15:28
          Są 3 grupy zerówkowe, dwie na rano i jedna na popołudnie - rodzice wybierali która grupa pasuje im najbardziej i do tej grupy dziecko było zapisane. Co do bezpieczeństwa, to dzieci nie są odseparowane od starszych, ale np. nie wychodzą w czasie przerw a obiady mają w innych godzinach niż starsi.
          Co do dyrekcji, to od tego roku jest nowa i ciężko coś tak od razu powiedzieć, ale mam wrażenie że chce coś zmienić i poprawić w szkole.
          O świetlicy nic nie wiem, bo moje dziecko nie chodzi.
          A racja że dla dzieci liczy się wychowawczyni i koledzy. Moje dziecko jest bardzo zadowolone, aż byłam zdziwiona że tak szybko odnalazł się w tak dużym i głośnym budynku. A poza tym standard szkoły państwowej: na wszystko brakuje pieniędzy..
    • nguami Re: Szkoły Podstawowe w Pruszkowie opinie 28.02.12, 21:13
      Najserdeczniej polecam Szkołę nr 1 przy ul.Topolowej.
      Doskonała kadra, doskonała dyrekcja, masę zajęć dodatkowych.
      Wspaniała szkoła.
      Moje dziecko uczęszcza tam 4 rok, a nie jest to nasza szkołą rejonowa.
      Rejonową jest 2, ale tam po spotkaniu organizacyjnym , nigdy nie zechcieliśmy wrócić:)Pozdrawiam.
    • alabama8 Rejonizacja 29.02.12, 11:28
      Przypominam, że nie możesz ot tak wybierać i przebierać w szkołach. W podstawówkach obowiązuje rejonizacja i dziecko może być przyjęte do innej szkoły niż rejonowa jeśli są miejsca i zgodzi się dyrektor. Tak więc można sobie wyszukać najlepszą szkołę z najlepszym zapleczem i najfajniejszą nauczycielką - a dziecko i tak zostanie przyjęte do rejonu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka