Dodaj do ulubionych

Okablowanie bloku PSM

07.05.13, 22:20
Witam,
Dzisiaj odbyła się w moim bloku instalacja okablowania pod nowego dostawcę netu i tv. Panowie wiercili od rana w ścianie zakładając eleganckie kanały kablowe. Tymczasem w istniejącym szachcie, gdzie jest instalacja liczników prądu i kable telkabu hula wiatr. Wiem, że spółdzielnia nie mogła odmówić wpuszczenia tego operatora do założenia kabli na budynek. Wiem też, że w pierwszej kolejności PSM powinna nowemu operatorowi udostępnić istniejącą kanalizację kablową, żeby tam mógł dołożyć swoje okablowanie. Czy ktoś wie po co cały dzień wiercono, zakurzono całą klatkę skoro obok jest spory szacht kablowy? PSM powiedziała, że dostawca prądu nie zgodził się na dodatkowe okablowanie w tym szachcie. Ponadto PSM uprzedziła, że w kolejce czekają jeszcze dwie firmy gotowe do wykonania swoich instalacji. Czy to oznacza, że niebawem nasze klatki będą pełne pożółkłych rynienek z kablami każda dla innego dostawcy, a panowie będą samopas latać z udarem po klatkach całymi dniami. Dodam jeszcze, że klatka wygląda teraz jak piekarnia, a dziecko cały dzień oka nie zmrużyło przez hałas.
Obserwuj wątek
    • 3piotr34 Re: Okablowanie bloku PSM 08.05.13, 11:14
      w końcu nas pajęczyna okablowania otoczą:)) odnośnie umieszczania kabli w szybie , to może są jakieś ograniczenia w przepisach i dlatego ...jakis odstep od kabli energetycznych czy cos takiego...
    • gargutel Re: Okablowanie bloku PSM 08.05.13, 11:25
      U mnie na klatce też wczoraj wiercili cały dzień i od wczorajszego popołudnia klatkę upiększają nie rynienki ale rynny kablowe, dodatkowo u mnie na piętrze powiesili nie skrzynkę ale skrzynię (chyba rozdzielczą), jak dojdą jeszcze dwie instalacje to będę chyba musiał usunąć swoją jukę z klatki, która do tej pory cieszyła oko moje i sąsiadów bo nie starczy dla niej miejsca pod ścianą. A kartkę o wykonywanych pracach i związanych z tym uciążliwościach powiesili chyba wczoraj rano. Dzieci mi się cały dzień stresowały i oczywiście o śnie to mogły tylko "pośnić".
      • 3piotr34 Re: Okablowanie bloku PSM 08.05.13, 12:03
        hmmmm.......u mnie w bloku to też takie"cuś" ja piszesz wisi na scianach , załozyli chyba w grudniu , ale do dzis zadnej informacji czyje to jest i do czego ma słuzyc ...mam nieodparte wrażenie ,że nawet jeśli mam mieszkanie własnościowe to tak gó..no , mam do powiedzenia , bo blok należy do PSM. Te śmieszne instalacje na nic sa bo i tak mieszkańcy przedłuzyli umowy z Telkab-Pruszków ...więc po co nam te "upiększenia" na klatkach???
        • cezariano Re: Okablowanie bloku PSM 08.05.13, 12:38
          W mojej klatce też jest mega skrzynia na nową instalację. Ciekawe jak będziemy wnosić i wynosić meble. Jest za to bardzo ciekawie. Obok kartki nowej sieci na "V" pojawiła się kartka starej sieci na "T". Piękny widok konkurujących sieci. Poczekam jeszcze na dwie kolejne, o których pisze autorka wątku, a następnie wybiorę najkorzystniejszą dla mnie ofertę. Na "promocję" sieci na "T" nie dałem się nabrać. Wciąż bezterminowa :)

Wiercili kilka dni. Pierwszego dnia kilka otworów w stropach klatki schodowej. Drugiego dnia otwory na listwy. Nie było aż tak źle, choć drugiego nieco głośniej. Nawet dzieci, których nie mam ale zawsze w przyszłości mógłbym mieć, się nie obudziły.
          • dar-69 Re: Okablowanie bloku PSM 08.05.13, 18:32
            (sprawdzić, czy nie ksiądz)
            • zibi-pruszkow Re: Okablowanie bloku PSM 08.05.13, 18:54
              jak dobrze pamiętam, większość użytkowników tego forum wieszała psy na telkabie, żądali konkurencji i cieszyli się jak małe dzieci gdy takowa się pojawiła, a teraz konkurencja jest beee.

instalację w większości bloków wykonuje UPC (przejęli Aster City), w kolejce jest Vectra i Multimedia Polska, ponieważ są to firmy konkurencyjne, wolą mieć swoją infrastrukturę, więc wiercą, prują i instaluję, na Wróblewskiego w nowym bloku uszkodzili terakotę na klatce schodowej na każdym piętrze, no cóż wolność kosztuje, szkoda, że aż tyle.
              • 3piotr34 Re: Okablowanie bloku PSM 08.05.13, 19:04
                wieszali psy,,,bo telkab sobie pogrywal...teraz przynajmniej troche bujnęli się , internet 30 mbps, za 49 złotych, dobra oferta i faktycznie tyle dają , więc nie można juz narzekac:)) ale pewno jakby nie konkurencyjne skrzynki na klatkach to by nie podniesli transferu...
                • cezariano Re: Okablowanie bloku PSM 08.05.13, 20:44
                  Kiedyś w Telkab zwiększali prędkość automatycznie, co było przewagą nad TP. Obecnie trzeba podpisać nową umowę na 2 lata. Może do tego wrócą zanim z nich zrezygnuję.
                  • moni60 Re: Okablowanie bloku PSM 31.05.13, 01:33
                    cezariano napisał:

> Kiedyś w Telkab zwiększali prędkość automatycznie, co było przewagą nad TP. Obe
                    > cnie trzeba podpisać nową umowę na 2 lata. Może do tego wrócą zanim z nich zrez
                    > ygnuję.
                    W szybkości netu z Tel kab jakoś nie odczułam zmiany dużej :)
                    Co do okablowania właśnie dziś zauważyłam nowe skrzynki na mojej klatce ...jesuusie co to za firma ? Net ..tel stacjon....tel kom ?
              • pruszkowianka Re: Okablowanie bloku PSM 09.05.13, 14:30
                Wygląda na to, że każdy chętny może zgłosić się do spółdzielni i pruć dziury na nowe instalacje podobno zgodnie z ustawą. Po to jest szacht kablowy, żeby w nim szły wszelkie kable. W naszym szachce idzie prąd i telkab razem. Nie sądzę, żeby kable UPC były jakieś specjalnie wrażliwe i nie mogły iść obok istniejących w osobnych izolacjach. Spółdzielnia nie dołożyła starań do obniżenia uciążliwości tych instalacji i zezwoliła na prucie dziur obok szachtów. W ustawie, na którą tak chętnie powołuję się Pani Lidka z administracji Parkowe jest

Właściciel istniejącej kanalizacji kablowej usytuowanej na nieruchomości lub w budynku jest obowiązany udostępnić tę kanalizację przedsiębiorcy telekomunikacyjnemu, który nie ma możliwości korzystania z innej istniejącej kanalizacji kablowej, w celu zapewnienia telekomunikacji. Jeżeli nie ma możliwości doprowadzenia kolejnego kabla telekomunikacyjnego do budynku lub umieszczenia tego kabla w istniejącej kanalizacji kablowej, właściciel kabla telekomunikacyjnego doprowadzonego do tego budynku lub rozprowadzonego w tym budynku jest obowiązany udostępnić przedsiębiorcy telekomunikacyjnemu całość lub część tego kabla, w tym w szczególności włókno światłowodowe.

Trzeba pisać pisma do spółdzielni zanim poprują nam całe klatki kolejni operatorzy. Niech instalują tam, gdzie mają podpisane umowy z klientami, a nie wszystkim na wszelki wypadek. Chyba jako lokatorzy mamy coś powiedzenia o własności wspólnej jaką jest klatka schodowa. Informacja o nawiertach była powieszona tego samego dnia rano, a administratorka wciska mi kit, że wisi od trzech tygodni. Wychodzę w piżamie na klatkę i pytam grzecznie Pana czemu mi wierci pod drzwiami, a on że telewizję montuje, a ja pytam dla kogo ta telewizja, a on - zadzwoń se Pani do administracji do Pani powiedzą. Niepotrzebne nerwy, telefony i syf na klatce. Chyba zgłoszę sprawę do urzędu ochrony konkurencji i konsumentów, bo jako konsument nie chcę mieć wyboru 4 operatorów na klatce kosztem spokoju mojego i dziecka.
                • 3piotr34 Re: Okablowanie bloku PSM 09.05.13, 14:56
                  Też jestem zdania ,że jako właściciel mieszkania mam cos do powiedzenia ...po co np wieszali cale to badziewie na scianie jesli mozna było to wpuścić do szybu instalacyjnego ? chyba po to ten szyb został wybudowany i umiejscowiony w takim a nie innym miejscu? A tak mamy upiekszoną klatkę na I piętrze skrzynką instalacyjną...mam nadzieje że jak będę wnosił lodówke to sie zmieszczę !
                  • burza_gradowa Re: Okablowanie bloku PSM 03.06.13, 23:15
                    U nas to samo. Jeszcze skrzynkę bym przeżyła, ale te kable puścili gdzieś w połowie biegu schodów, dosłownie na środku ściany.. zrobili, poszli i cisza.. zastanawiałam się właśnie co mogę zrobić, co powiedzieć, ew. napisać do PSM
    • braviszon Re: Okablowanie bloku PSM 09.05.13, 14:57
      u mnie skończyli wiercić dobry miesiąc temu i od tego czasu ani widu ani słychu o nowym operatorze.

Telkab tylko skorzystał, wprowadzając w porę nową ofertę.
      • pruszkowianka Re: Okablowanie bloku PSM 28.05.13, 23:25
        U mnie dzisiaj została powieszona kartka, że od wczoraj odbywa się zgodnie z ustawą instalacja okablowania operatora Vectra i będzie trwać 7 dni. Chyba policję poproszę, niech wzywają nadzór budowlany.
        • zibi-pruszkow Re: Okablowanie bloku PSM 29.05.13, 09:53
          poczekaj, jeszcze Multimedia Polska jest w kolejce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka