matgrap76 23.03.10, 10:26 Witam, Poszukuję opinii na temat przedszkola na Krasnala Hałabały i Konika na Biegunach. Z góry dziękuję za rady porady te złe i te dobre. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cotelle24 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 24.03.10, 13:55 Mój synek chodzi do przedszkola Krasnala Hałabały. To jego drugie przedszkole bo przeprowadzaliśmy się i musieliśmy znaleźć nową placówką blisko nowego domu. Nie mam zastrzeżeń. Przedszkole zmienia się dzięki staraniom nowej pani dyrektor. Panie z którymi mam styczność bardzo sympatyczne. Dzieci widać chętnie przebywają w ich towarzystwie. Jedzenie chyba dobre. Ale do odczucia mojego synka a skoro jemu smakuje to musi być dobre;) Zajęcia dodatkowe standarowe jak w każdym przedszkolu państwowy - rytmika, tańce, gimnastyka i angielski. W starszych grupach są raz w miesiącu zajęcia teatralne - jeżdzą do Warszawy autokarem to teatru guliwer. W poprzednim przedszkolu synek miał dodatkowe zajęcia plastyczne - tutaj mi tego brakuje. Ale może od wrzesnia coś się zmieni bo po przedszkolu wśród rodziców krążą ankiety na temat zajeć;) Przedszkole jak na taką ilośc dzieci ma bardzo małe podwórko. Przy ciepłych dniach wychodzą rotacyjnie po 2-3 grupy maksymalnie. Starsze dzieci chodzą z panią na pobliski plac zabaw ( jakieś 200 metrow od przedszkola). W tym temacie minus co do wychodzenia dzieci w zimę na dwór. Ale tutaj też wina rodziców jak nie dają ubrań na zmianę dzieciom aby je przebrać na dwór. Odpowiedz Link
matgrap76 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 25.03.10, 09:52 cotelle24 Bardzo dziękuję za opinię, każda informacja jest cenna. Tak, bardziej nastawiamy się na właśnie na KRASNALA, kurcze tylko szkoda że jest tylko do 17.00 a nie np: 17.30 max. 18.00 Byliśmy także w przedszkolu Konik na Biegunach - to co mnie tak trochę zniechęca jakiś zimy klimat. Jak się wchodzi do Konika do starszaków - czyli tego większego budynku widać lekko po prawej pokój z wykładziną tylko do połowy a pozostała cześć to zimna terakota..Plus tego że przedszkole jest do 18.00... Pozdrawiam, Odpowiedz Link
luiza-to-ja Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 28.03.10, 15:54 a ja znowu polecam Tęczową Krainę bo warto ,przekonałam się do tego przedszkola i ufam im.dzieci dużo się uczą a panie są wspaniałe.polecam obejrzeć str www.teczowakraina.com.pl Odpowiedz Link
matgrap76 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 30.03.10, 10:39 Dziekuje Luiza za opinie - choć bardziej zależy mi na szczerej opinii. Natomiast twoja...wybacz ale traci, mocną reklamą, jesteś właścicielem, czy pracujesz w tym przedszkolu... Jest sporo twoich wpisów dotyczących Teczowej Krainy. Odpowiedz Link
marwiolek1 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 30.03.10, 16:27 Moja córka chodzi do Konika na Biegunach od stycznia br. Jesteśmy z mężem nie zadowoleni, dzieci są przyprowadzane chore i nikt się tym nie przyjmuje, bo rodzice płacą i im się należy a ciocie maja w tym temacie związane ręce. Nawet nie ma żadnej kartki, że dzieci przyprowadzane chore będą wycofywane na ten czas z zajęć. Moja córka większość czasu przebywa w domu a nie w przedszkolu (a styczność z przedszkolem ma już dwa lata, tylko w innej miejscowości). Jedzenie jest w formie cateringu. Przedszkole czynne od 7-18. Zajęcia standardowe jak wszędzie. Ciocie ok. Pomieszczenia zbyt małe, w jednej sali się śpi i bawi, w łazience tak mało miejsca, że jak wejdzie jedna grupa to jest tłok. ogólnie mało kto zwraca uwagę, żeby zamykać furtkę, choć jest na kod ale bardzo często otwarta. Piszę o pierwszej części Konika. Grupy duże. Opłaty 600 zł na miesiąc. Odradzam. Będziemy szukać innego przedszkola, gdzie nie łamie się tak podstawowych zasad. Szkoda tylko, że inni rodzice nie czuję się w obowiązku zostawiać swoje chore dzieci w domu a nie zaraża inne i nikogo to nie obchodzi. Smutne. Odpowiedz Link
matgrap76 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 30.03.10, 18:50 marwiolek1 - wielkie dzięki za szczera opinie. Ja także odniosłem trochę nieciekawe wrażenie w zakresie o którym piszesz. To prawda że byliśmy w tym przedszkolu tylko raz podczas składania aplikacji ale liczy się pierwsze wrażenie. Tak, małe sale i catering...a nie wiesz przypadkiem z kąt jest ten catering ? Osobiście bardziej jestem nastawiony na Krasnala Hałabałę przy Kościuszki. Pozdrawiam, Odpowiedz Link
marwiolek1 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 30.03.10, 22:10 niestety nie wiem skąd jest catering. W sumie moja córa tam się żywi, więc pora się zainteresować. Na jedzenie nie narzekała a jadłospis jest wywieszany każdego dnia. Jedzenie urozmaicone. W razie pytań służę pomocą. Odpowiedz Link
arek1203b Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 08.04.10, 21:24 mojej siostry dziecko tez chodzilo do KONIKA NA BIEGUNACH - potwierdzam opinie : male salki, male lazienki jak na taka liczbe dzieci a najgorszym zarzutem jest serwowanie dzieciom posilkow przygotowywanych poza przedszkolem. Dziecko ciagle chorowalo, panie notorycznie zapominaly zakladac dziecku pampersa na czas lezakowania- budzilo sie kompletnie przemoczone! Nie polecam Odpowiedz Link
luiza-to-ja Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 31.03.10, 07:05 wiem że sporo piszę -robię to bo naprawdę jestem im wdzięczna.nie chciałam o tym pisać ale napiszę .obecnie jestem w ciąży z drugim dzieckiem .u mojego pierwszego dziecka wykryto upośledzenie w lekkim stopniu.chodziła moja córeczka najpierw do innego przedszkola a panie bardzo żle się o niej wypowiadały,miały pretensję że zdarza jej się popuścić w majtki,że tego sama nie robi,tamtego nie robi.ja to wszystko wiedziałam,ale czułam się upokarzana.moja mała wracała do domu rozczochrana,często brudna-a mi było...nawet nie chcę o tym pamiętać.i właśnie po rozmowie z kimś przepisałam ją do teczowej krainy.i poprostu pomogli mi naprawdę. teraz moja córka chodzi do normalnej szkoły,mówi,odblokowała się.nie jestem w stanie tu wszystkiego opisać co dla mnie i dla mojego dziecka zrobiło to przedszkole ale tak sobie pomyślałam że warto ich chwalić...a tak na marginesie jestem na zwolnieniu,a pracowałam w non- stopie w zielonce przy zapiekankach.cały dzień na nogach przy mikrofali.. pozdrawiam Odpowiedz Link
matgrap76 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 01.04.10, 07:52 luiza-to-ja - nie wiem czy jesteś szczera, nie mi to oceniać lecz wszystkim innym użytkownikom. Pozdrawiam, Odpowiedz Link
matgrap76 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 01.04.10, 07:58 luiza - nie mi to oceniać czy piszesz szczerze, lecz wszystkim innym użytkownikom. Powiem tak, jeżeli chwalisz Tęczową Krainę - to napisz proszę o wszystkich opłatach i zajęciach które się tam odbywają. Czy jedzenie jest przygotowywane na miejscu czy catering ? Proszę informację, to jest istotne. Pozdrawiam, Odpowiedz Link
luiza-to-ja Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 01.04.10, 16:54 gotują na miejscu.mają dużo zajęć ,plastykę ,rytmikę,j.angielski,najlepiej dowiedzieć się u nich.można zadzwonić i panie wszystko powiedzą .na ich str .jest podany nr tel.a wiecie co?ja chwaliłam ich przedszkole z serca w ramach odwdzięki bo nie da sie w paru słowach opisać bólu jaki czuje matka kiedy wie że jej dziecko jest krzywdzone,a potem trafia w inne ręce i widać że dziecko jest traktowane jak człowiek-a nie jak ktoś gorszy(balast)... Odpowiedz Link
matgrap76 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 01.04.10, 16:56 luziza - dziękuję za informacje. Gotowanie na miejscu to duży plus. Pozdrawiam, Odpowiedz Link
neolito Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 09.04.10, 14:47 szczera opinia-przedszkole krasnala hałabały -moje dziecko powiedziało mi że jedna pani krzyczy na dzieci a druga nawet krzyczy i przeklina,jedna pani nie pozwala sie bawic i wszystkie dzieci musza siedziec zawsze cicho przy niej,tak relacjonuje dziecko 6 lat dziecko czasem nie ma checi chodzic do przedszkola,po skontaktowaniou sie z innymi matkami z zona dowiedzielismy sie ze inne dzieci rodzicom tez to mowiły ,nawet raz matka jednego dziecka potwierdziła ze sama osobiscie słyszała jak pani sie wydziera i przeklina na dzieci,ale co poczac ? przy takim natłoku to wszystko mozliwe a z zona pracujemy nie mamy innej mozliwosci Odpowiedz Link
cotelle24 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 15.04.10, 13:50 W której grupie jest Państwa dziecko?? Mój starszy synek 6 latek ma super panią wychowawczynie. Nie skarżyl się nią. Po południu zajmują się jego grupą na zmianę 3 panie. Wszystkie mój synek lubi. Odpowiedz Link
meltibi Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 31.03.10, 07:09 Moje dziecko uczęszcza do przedszkola katolickiego i uważam, że jest ok. Odkąd siostry zorganizowały przedszkole na parterze warunki dla dzieci są rewelacyjne (wcześniej dzieci przebywały na poziomie piwnic); Odpowiedz Link
matgrap76 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 01.04.10, 07:54 meltibi - mam pytanie : Czy to prawda że w katolickim przedszkolu, przed każdymi świętami - trzeba się liczyć z tym że siostry przejmują opiekę nad kościołem i dzieci mają przymusowe wolne dni ? Pozdrawiam, Odpowiedz Link
meltibi Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 01.04.10, 08:06 Przed Świętami Bożego Narodzenia przedszkole pracuje jak wszystkie, teraz w Wielki Czwartek i Wielki Piątek przedszkole jest zamknięte. Z tego co się orientuję można ustalić dyżur i przyprowadzać dzieci - sama się tym nigdy nie interesowałam, bo nie mam takiego problemu co zrobić z dzieckiem. Odpowiedz Link
gosia_kz Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 27.04.10, 11:54 Moja corcia tez chodzi do katolickiego i tez jest zadowolona nie miala przez caly rok dni kryzysowych tzn ze nie chciala isc do przedszkola, zwracana jest uwaga aby nie przyprowadzac chorych dzieci. Przed swietami jest dyzor i sie zapisuje dzieci przed B.Narodzeniem zapisalo sie 3 razy wiecej niz uczeszczalo wiec siostry mialy problem z jedzniem ktore zostawalo. Nie slyszalam przypadku aby siostra czy ktoras z Pan krzyczala lub niewlasciwie sie odzywala do dzieci. Polecam ! Odpowiedz Link
ananaz ad. teczowej krainy 12.04.10, 17:35 moje trzyletnie dziecko od niedawna chodzi do teczowej krainy. Nie wiem dokładnie jakie są dodatkowe zajęcia, ponieważ dla mnie nie jest to bardzo istotne. Zdaje sie jest angielski i rytmika - to chyba taki standard jezeli chodzi o zajecia w przedszkolach. Wiem, że jedzenie jest przygotowywane na miejscu i panie przykładają dużą wagę do kwestii wszelakich uczuleń i nietolerancji pokarmowych (moje dziecko jest uczulone). Co mi sie jeszcze podoba to fakt, ze przedszkole jest kameralne. Wydaje mi sie, ze jak sa male grupy to lepiej dzieciaki mozna ogarnąć i zorganizowac lepsze zajecia. Poza tym dzieciaki nie sa zmuszane do poobiedniej drzemki co tez jest nie bez znaczenia. Jezeli chodzi o cene, to nie mam porównania do innych przedszkoli w Kobyłce ale w stosunku do cen Warszawskich czy np. Ząbkowskich tu jest raczej tanio. Nie moge napisać samych achów i ochów bo tak na prawde nie wiem co tam robi moje dziecko, nie moge z niego wyciągnąć zbyt wiele informacji :) Najważniejsze dla mnie jest, że chodzi chętnie - widać, że dobrze się tam czuje. Odpowiedz Link
kris_3063 Re: ad. teczowej krainy 27.04.10, 10:08 Witam wszystkich Ciekaw jestem czy osoby które wysyłają do przedszkoli w kobyłce swoje pociechy, wiedzą że jego przedszkole ma lub może mieć dotacje z Urzędu Miasta. Np. przedszkole Konik na Biegunach dostaje rocznie dotacje w wysokości ponad 500 tyś zł. A ciekaw jestem ile rodzice płaca dodatkowo miesięcznie za dziecko skoro przedszkole dostaje kasę z Urzędu?? Odpowiedz Link
marwiolek1 Re: ad. teczowej krainy 27.04.10, 13:30 To nie żadna nowina. Wystarczy sobie poczytać o prywatnych przedszkolach, że dostają takie dotacje, nie tylko Konik. Moje dziecko chodzi do Konika na Biegunach i płacę 600 zł tylko 600 zł w Ząbkach nie ma takich cen za przedszkola. Jak ktoś zazdrości takiego dofinansowania, to przecież samemu można takie przedszkole założyć. Korzyść dla właściciela i rodziców, którzy nie mają gdzie zapisać swoje dzieci. Odpowiedz Link
kris_3063 Re: ad. teczowej krainy 29.04.10, 11:01 Zgadzam się można zakładać i ja tez jestem za by powstalo jak najwiecej takich instytucji, bo są potrzebne. A kwota 600zł to nie jest duża choć inne przedszkola w kobyłce maja trochę mniejsze opłaty. Ale uważam że jeżeli instytucja dostaje dotacje to czesne dla rodziców też powinno być przychylne (oczywiście nie bedzie takie samo jak w Państwowym przedszkolu). marwiolek1 napisała: > To nie żadna nowina. Wystarczy sobie poczytać o prywatnych przedszkolach, że > dostają takie dotacje, nie tylko Konik. Moje dziecko chodzi do Konika na > Biegunach i płacę 600 zł tylko 600 zł w Ząbkach nie ma takich cen za > przedszkola. Jak ktoś zazdrości takiego dofinansowania, to przecież samemu możn > a > takie przedszkole założyć. Korzyść dla właściciela i rodziców, którzy nie mają > gdzie zapisać swoje dzieci. Odpowiedz Link
neolito Re: ad. chce otworzyc przedszkole 05.05.10, 19:49 czy ktos wie jakie wymagania musi miec przedszole ?chciałbym ruszyc z przedszolem i zrobic grupki do 8 dzieci i zapewnic dzieciakom odpowiedni rozwój,posiadam budynek i placu troche ,czy dofinansowanie dostaje kazde przedszkole czy publiczne? Odpowiedz Link
naucza Re: ad. chce otworzyc przedszkole 05.05.10, 22:52 jeśli chodzi o wymagania to jest tego dużo.trzeba mieć sporo kasy i nie zawsze ma się pewność czy interes wypali.rodzice wolą zapisywać dzieci do przedszkoli które mają dobre, wyrobione opinie i jakiś staż .teraz mamy wyż demograficzny i ludzie otwierają przedszkola jak sklepy spożywcze,ale jak za rok lub dwa będzie mniej dzieci to klapa-wszystkie ,,przechowalnie,, a nie przedszkola poupadają..jestem nauczycielką z ok.10 letnim stażem pracy i widzę jaki biznes chcą ludzie robić na dzieciach..myślą-otworzę sobie przedszkole,będę mieć kasę...a okazuje się to niewypałem,bo żeby otworzyć dobre przedszkole trzeba się na tym znać,bo można skrzywdzić dzieci(dzieci muszą mieć w odpowiedni sposób prowadzony cały rytm dnia,edukację i wiele innych rzeczy .można zatrudnić nauczycielki,ale jak właściciel nie wie jak wykonywać swoją pracę to pracownicy będą,,ściemniali,,a nie porządnie pracowali... Odpowiedz Link
mariusz.102 Re: ad. teczowej krainy 27.04.10, 14:45 Każde prywatne przedszole (ale przdszkole a nie klub malucha itp) spełniające kryteria opisane w przepisach dostaje dofinansowanie. Jak otworzysz swoje przedszkole, przejdziesz wszystkie możliwe kontroli włacznie z sanepidem i stażą pożarną, zarejestrujesz się gdzie trzeba to też je dostaniesz! To nie są żadne układy. Mój kolega niedawno założył takie przedszkole na Białołęce i też dostaje dopłaty. Wielkość ludzie otwiera nie przedszkola tylko kluby malucha, przechowalnie dzieci, bo nie chce im się, lub nie mogą spełnić wymagań prawnych. Tyle na ten temat. Odpowiedz Link
kris_3063 Re: ad. teczowej krainy 29.04.10, 11:15 Jak juz pisałem jestem za przedszkolami (i chyba otworze swoje przedszkole) i aby było ich sporo (w miarę potrzeb). Głownym celem było wskazanie iż przedszkola dostają dotacje i maja ustalone spore opłaty miesięczne a wieksząść osób nie wie że przedszkola prywatne dostają z gmin jakieś dotacje. Kwota 600 zł w koniku niby nie jest duża ale nasuwa się pytanie czy mogła bybyc mniejsza. A propos twojej wypowiedzi odnoszę wrażenie że jestem w bliskim kontakcie z tym przedszkolem. mariusz.102 napisał: > Każde prywatne przedszole (ale przdszkole a nie klub malucha itp) > spełniające kryteria opisane w przepisach dostaje dofinansowanie. > Jak otworzysz swoje przedszkole, przejdziesz wszystkie możliwe > kontroli włacznie z sanepidem i stażą pożarną, zarejestrujesz się > gdzie trzeba to też je dostaniesz! To nie są żadne układy. Mój > kolega niedawno założył takie przedszkole na Białołęce i też dostaje > dopłaty. Wielkość ludzie otwiera nie przedszkola tylko kluby > malucha, przechowalnie dzieci, bo nie chce im się, lub nie mogą > spełnić wymagań prawnych. Tyle na ten temat. Odpowiedz Link
matgrap76 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 14.05.10, 10:31 Z tego co wiem, przedszkola w Kobyłce udostępniają dane osobowe dzieci bez zgody rodzicow sobie wzajemnie. Gdzie ktore jest przyjete. Na takie dzialanie jest Paragraf !. Niestety jest to nie do udowodnienia. Ale niestety tak jest. Odpowiedz Link
kasiaa2103 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 15.09.10, 22:03 chciałam spytać matgrap76 czy twoje dziecko poszło juz do jakiegoś przedszkola?moje pójdzie za rok. jestesmy raczej zdecydowani na krasnala.ciekawa jestem jak jest w tej najmłodszej grupie w krasnalu-chodzi mi głównie o podejscie pań do dzieci, leżakowanie, wyjścia itp Odpowiedz Link