Dodaj do ulubionych

Opinie o przedszkolach w Kobyłce

23.03.10, 10:26
Witam,
Poszukuję opinii na temat przedszkola na Krasnala Hałabały i Konika na Biegunach.
Z góry dziękuję za rady porady te złe i te dobre.
Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • cotelle24 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 24.03.10, 13:55
      Mój synek chodzi do przedszkola Krasnala Hałabały. To jego drugie przedszkole bo przeprowadzaliśmy się i musieliśmy znaleźć nową placówką blisko nowego domu.

Nie mam zastrzeżeń. Przedszkole zmienia się dzięki staraniom nowej pani dyrektor.

Panie z którymi mam styczność bardzo sympatyczne. Dzieci widać chętnie przebywają w ich towarzystwie.

Jedzenie chyba dobre. Ale do odczucia mojego synka a skoro jemu smakuje to musi być dobre;)

Zajęcia dodatkowe standarowe jak w każdym przedszkolu państwowy - rytmika, tańce, gimnastyka i angielski.

W starszych grupach są raz w miesiącu zajęcia teatralne - jeżdzą do Warszawy autokarem to teatru guliwer.

W poprzednim przedszkolu synek miał dodatkowe zajęcia plastyczne - tutaj mi tego brakuje. Ale może od wrzesnia coś się zmieni bo po przedszkolu wśród rodziców krążą ankiety na temat zajeć;)

Przedszkole jak na taką ilośc dzieci ma bardzo małe podwórko. Przy ciepłych dniach wychodzą rotacyjnie po 2-3 grupy maksymalnie.
      Starsze dzieci chodzą z panią na pobliski plac zabaw ( jakieś 200 metrow od przedszkola). W tym temacie minus co do wychodzenia dzieci w zimę na dwór. Ale tutaj też wina rodziców jak nie dają ubrań na zmianę dzieciom aby je przebrać na dwór.
      • matgrap76 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 25.03.10, 09:52
        cotelle24 Bardzo dziękuję za opinię, każda informacja jest cenna. Tak, bardziej
        nastawiamy się na właśnie na KRASNALA, kurcze tylko szkoda że jest tylko do
        17.00 a nie np: 17.30 max. 18.00
        Byliśmy także w przedszkolu Konik na Biegunach - to co mnie tak trochę zniechęca
        jakiś zimy klimat. Jak się wchodzi do Konika do starszaków - czyli tego
        większego budynku widać lekko po prawej pokój z wykładziną tylko do połowy a
        pozostała cześć to zimna terakota..Plus tego że przedszkole jest do 18.00...

Pozdrawiam,
        • luiza-to-ja Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 28.03.10, 15:54
          a ja znowu polecam Tęczową Krainę bo warto ,przekonałam się do tego przedszkola
          i ufam im.dzieci dużo się uczą a panie są wspaniałe.polecam obejrzeć str
          www.teczowakraina.com.pl
    • matgrap76 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 30.03.10, 10:39
      Dziekuje Luiza za opinie - choć bardziej zależy mi na szczerej opinii. Natomiast
      twoja...wybacz ale traci, mocną reklamą, jesteś właścicielem, czy pracujesz w
      tym przedszkolu...
      Jest sporo twoich wpisów dotyczących Teczowej Krainy.
      • marwiolek1 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 30.03.10, 16:27
        Moja córka chodzi do Konika na Biegunach od stycznia br. Jesteśmy z mężem nie
        zadowoleni, dzieci są przyprowadzane chore i nikt się tym nie przyjmuje, bo
        rodzice płacą i im się należy a ciocie maja w tym temacie związane ręce. Nawet
        nie ma żadnej kartki, że dzieci przyprowadzane chore będą wycofywane na ten czas
        z zajęć. Moja córka większość czasu przebywa w domu a nie w przedszkolu (a
        styczność z przedszkolem ma już dwa lata, tylko w innej miejscowości). Jedzenie
        jest w formie cateringu. Przedszkole czynne od 7-18. Zajęcia standardowe jak
        wszędzie. Ciocie ok. Pomieszczenia zbyt małe, w jednej sali się śpi i bawi, w
        łazience tak mało miejsca, że jak wejdzie jedna grupa to jest tłok. ogólnie mało
        kto zwraca uwagę, żeby zamykać furtkę, choć jest na kod ale bardzo często
        otwarta. Piszę o pierwszej części Konika. Grupy duże. Opłaty 600 zł na miesiąc.
        Odradzam. Będziemy szukać innego przedszkola, gdzie nie łamie się tak
        podstawowych zasad. Szkoda tylko, że inni rodzice nie czuję się w obowiązku
        zostawiać swoje chore dzieci w domu a nie zaraża inne i nikogo to nie obchodzi.
        Smutne.
        • matgrap76 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 30.03.10, 18:50
          marwiolek1 - wielkie dzięki za szczera opinie.
          Ja także odniosłem trochę nieciekawe wrażenie w zakresie o którym piszesz. To
          prawda że byliśmy w tym przedszkolu tylko raz podczas składania aplikacji ale
          liczy się pierwsze wrażenie. Tak, małe sale i catering...a nie wiesz przypadkiem
          z kąt jest ten catering ?
          Osobiście bardziej jestem nastawiony na Krasnala Hałabałę przy Kościuszki.
          Pozdrawiam,
          • marwiolek1 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 30.03.10, 22:10
            niestety nie wiem skąd jest catering. W sumie moja córa tam się żywi, więc pora
            się zainteresować. Na jedzenie nie narzekała a jadłospis jest wywieszany każdego
            dnia. Jedzenie urozmaicone. W razie pytań służę pomocą.
        • arek1203b Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 08.04.10, 21:24
          mojej siostry dziecko tez chodzilo do KONIKA NA BIEGUNACH - potwierdzam opinie :
          male salki, male lazienki jak na taka liczbe dzieci a najgorszym zarzutem jest
          serwowanie dzieciom posilkow przygotowywanych poza przedszkolem. Dziecko ciagle
          chorowalo, panie notorycznie zapominaly zakladac dziecku pampersa na czas
          lezakowania- budzilo sie kompletnie przemoczone! Nie polecam
      • luiza-to-ja Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 31.03.10, 07:05
        wiem że sporo piszę -robię to bo naprawdę jestem im wdzięczna.nie chciałam o tym
        pisać ale napiszę .obecnie jestem w ciąży z drugim dzieckiem .u mojego
        pierwszego dziecka wykryto upośledzenie w lekkim stopniu.chodziła moja córeczka
        najpierw do innego przedszkola a panie bardzo żle się o niej wypowiadały,miały
        pretensję że zdarza jej się popuścić w majtki,że tego sama nie robi,tamtego nie
        robi.ja to wszystko wiedziałam,ale czułam się upokarzana.moja mała wracała do
        domu rozczochrana,często brudna-a mi było...nawet nie chcę o tym pamiętać.i
        właśnie po rozmowie z kimś przepisałam ją do teczowej krainy.i poprostu pomogli
        mi naprawdę. teraz moja córka chodzi do normalnej szkoły,mówi,odblokowała
        się.nie jestem w stanie tu wszystkiego opisać co dla mnie i dla mojego dziecka
        zrobiło to przedszkole ale tak sobie pomyślałam że warto ich chwalić...a tak na
        marginesie jestem na zwolnieniu,a pracowałam w non- stopie w zielonce przy
        zapiekankach.cały dzień na nogach przy mikrofali.. pozdrawiam
        • matgrap76 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 01.04.10, 07:52
          luiza-to-ja - nie wiem czy jesteś szczera, nie mi to oceniać lecz wszystkim
          innym użytkownikom.
          Pozdrawiam,
        • matgrap76 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 01.04.10, 07:58
          luiza - nie mi to oceniać czy piszesz szczerze, lecz wszystkim innym użytkownikom.
          Powiem tak, jeżeli chwalisz Tęczową Krainę - to napisz proszę o wszystkich
          opłatach i zajęciach które się tam odbywają. Czy jedzenie jest przygotowywane na
          miejscu czy catering ? Proszę informację, to jest istotne.

Pozdrawiam,
          • luiza-to-ja Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 01.04.10, 16:54
            gotują na miejscu.mają dużo zajęć ,plastykę ,rytmikę,j.angielski,najlepiej
            dowiedzieć się u nich.można zadzwonić i panie wszystko powiedzą .na ich str
            .jest podany nr tel.a wiecie co?ja chwaliłam ich przedszkole z serca w ramach
            odwdzięki bo nie da sie w paru słowach opisać bólu jaki czuje matka kiedy wie że
            jej dziecko jest krzywdzone,a potem trafia w inne ręce i widać że dziecko jest
            traktowane jak człowiek-a nie jak ktoś gorszy(balast)...
            • matgrap76 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 01.04.10, 16:56
              luziza - dziękuję za informacje.
              Gotowanie na miejscu to duży plus.

Pozdrawiam,
            • neolito Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 09.04.10, 14:47
              szczera opinia-przedszkole krasnala hałabały -moje dziecko
              powiedziało mi że jedna pani krzyczy na dzieci a druga nawet krzyczy
              i przeklina,jedna pani nie pozwala sie bawic i wszystkie dzieci
              musza siedziec zawsze cicho przy niej,tak relacjonuje dziecko 6 lat
              dziecko czasem nie ma checi chodzic do przedszkola,po
              skontaktowaniou sie z innymi matkami z zona dowiedzielismy sie ze
              inne dzieci rodzicom tez to mowiły ,nawet raz matka jednego dziecka
              potwierdziła ze sama osobiscie słyszała jak pani sie wydziera i
              przeklina na dzieci,ale co poczac ? przy takim natłoku to wszystko
              mozliwe a z zona pracujemy nie mamy innej mozliwosci
              • cotelle24 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 15.04.10, 13:50
                W której grupie jest Państwa dziecko??

Mój starszy synek 6 latek ma super panią wychowawczynie. Nie skarżyl się nią. Po południu zajmują się jego grupą na zmianę 3 panie. Wszystkie mój synek lubi.
    • meltibi Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 31.03.10, 07:09
      Moje dziecko uczęszcza do przedszkola katolickiego i uważam, że jest ok. Odkąd
      siostry zorganizowały przedszkole na parterze warunki dla dzieci są rewelacyjne
      (wcześniej dzieci przebywały na poziomie piwnic);
      • matgrap76 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 01.04.10, 07:54
        meltibi - mam pytanie : Czy to prawda że w katolickim przedszkolu, przed każdymi
        świętami - trzeba się liczyć z tym że siostry przejmują opiekę nad kościołem i
        dzieci mają przymusowe wolne dni ?

Pozdrawiam,
        • meltibi Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 01.04.10, 08:06
          Przed Świętami Bożego Narodzenia przedszkole pracuje jak wszystkie, teraz w
          Wielki Czwartek i Wielki Piątek przedszkole jest zamknięte. Z tego co się
          orientuję można ustalić dyżur i przyprowadzać dzieci - sama się tym nigdy nie
          interesowałam, bo nie mam takiego problemu co zrobić z dzieckiem.
        • gosia_kz Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 27.04.10, 11:54
          Moja corcia tez chodzi do katolickiego i tez jest zadowolona nie miala przez caly rok dni kryzysowych tzn ze nie chciala isc do przedszkola, zwracana jest uwaga aby nie przyprowadzac chorych dzieci. Przed swietami jest dyzor i sie zapisuje dzieci przed B.Narodzeniem zapisalo sie 3 razy wiecej niz uczeszczalo wiec siostry mialy problem z jedzniem ktore zostawalo. Nie slyszalam przypadku aby siostra czy ktoras z Pan krzyczala lub niewlasciwie sie odzywala do dzieci. Polecam !
    • ananaz ad. teczowej krainy 12.04.10, 17:35
      moje trzyletnie dziecko od niedawna chodzi do teczowej krainy. Nie
      wiem dokładnie jakie są dodatkowe zajęcia, ponieważ dla mnie nie
      jest to bardzo istotne. Zdaje sie jest angielski i rytmika - to
      chyba taki standard jezeli chodzi o zajecia w przedszkolach. Wiem,
      że jedzenie jest przygotowywane na miejscu i panie przykładają dużą
      wagę do kwestii wszelakich uczuleń i nietolerancji pokarmowych (moje
      dziecko jest uczulone). Co mi sie jeszcze podoba to fakt, ze
      przedszkole jest kameralne. Wydaje mi sie, ze jak sa male grupy to
      lepiej dzieciaki mozna ogarnąć i zorganizowac lepsze zajecia. Poza
      tym dzieciaki nie sa zmuszane do poobiedniej drzemki co tez jest nie
      bez znaczenia. Jezeli chodzi o cene, to nie mam porównania do innych
      przedszkoli w Kobyłce ale w stosunku do cen Warszawskich czy np.
      Ząbkowskich tu jest raczej tanio. Nie moge napisać samych achów i
      ochów bo tak na prawde nie wiem co tam robi moje dziecko, nie moge z
      niego wyciągnąć zbyt wiele informacji :) Najważniejsze dla mnie
      jest, że chodzi chętnie - widać, że dobrze się tam czuje.

• kris_3063 Re: ad. teczowej krainy 27.04.10, 10:08
        Witam wszystkich
        Ciekaw jestem czy osoby które wysyłają do przedszkoli w kobyłce swoje pociechy,
        wiedzą że jego przedszkole ma lub może mieć dotacje z Urzędu Miasta.

Np. przedszkole Konik na Biegunach dostaje rocznie dotacje w wysokości ponad 500
        tyś zł.

A ciekaw jestem ile rodzice płaca dodatkowo miesięcznie za dziecko skoro
        przedszkole dostaje kasę z Urzędu??
        • marwiolek1 Re: ad. teczowej krainy 27.04.10, 13:30
          To nie żadna nowina. Wystarczy sobie poczytać o prywatnych przedszkolach, że
          dostają takie dotacje, nie tylko Konik. Moje dziecko chodzi do Konika na
          Biegunach i płacę 600 zł tylko 600 zł w Ząbkach nie ma takich cen za
          przedszkola. Jak ktoś zazdrości takiego dofinansowania, to przecież samemu można
          takie przedszkole założyć. Korzyść dla właściciela i rodziców, którzy nie mają
          gdzie zapisać swoje dzieci.
          • kris_3063 Re: ad. teczowej krainy 29.04.10, 11:01
            Zgadzam się można zakładać i ja tez jestem za by powstalo jak najwiecej takich
            instytucji, bo są potrzebne.
            A kwota 600zł to nie jest duża choć inne przedszkola w kobyłce maja trochę
            mniejsze opłaty.
            Ale uważam że jeżeli instytucja dostaje dotacje to czesne dla rodziców też
            powinno być przychylne (oczywiście nie bedzie takie samo jak w Państwowym
            przedszkolu).

marwiolek1 napisała:

> To nie żadna nowina. Wystarczy sobie poczytać o prywatnych przedszkolach, że
            > dostają takie dotacje, nie tylko Konik. Moje dziecko chodzi do Konika na
            > Biegunach i płacę 600 zł tylko 600 zł w Ząbkach nie ma takich cen za
            > przedszkola. Jak ktoś zazdrości takiego dofinansowania, to przecież samemu możn
            > a
            > takie przedszkole założyć. Korzyść dla właściciela i rodziców, którzy nie mają
            > gdzie zapisać swoje dzieci.
          • neolito Re: ad. chce otworzyc przedszkole 05.05.10, 19:49
            czy ktos wie jakie wymagania musi miec przedszole ?chciałbym ruszyc
            z przedszolem i zrobic grupki do 8 dzieci i zapewnic dzieciakom
            odpowiedni rozwój,posiadam budynek i placu troche ,czy
            dofinansowanie dostaje kazde przedszkole czy publiczne?
            • naucza Re: ad. chce otworzyc przedszkole 05.05.10, 22:52
              jeśli chodzi o wymagania to jest tego dużo.trzeba mieć sporo kasy i nie zawsze
              ma się pewność czy interes wypali.rodzice wolą zapisywać dzieci do przedszkoli
              które mają dobre, wyrobione opinie i jakiś staż .teraz mamy wyż demograficzny i
              ludzie otwierają przedszkola jak sklepy spożywcze,ale jak za rok lub dwa będzie
              mniej dzieci to klapa-wszystkie ,,przechowalnie,, a nie przedszkola
              poupadają..jestem nauczycielką z ok.10 letnim stażem pracy i widzę jaki biznes
              chcą ludzie robić na dzieciach..myślą-otworzę sobie przedszkole,będę mieć
              kasę...a okazuje się to niewypałem,bo żeby otworzyć dobre przedszkole trzeba się
              na tym znać,bo można skrzywdzić dzieci(dzieci muszą mieć w odpowiedni sposób
              prowadzony cały rytm dnia,edukację i wiele innych rzeczy .można zatrudnić
              nauczycielki,ale jak właściciel nie wie jak wykonywać swoją pracę to pracownicy
              będą,,ściemniali,,a nie porządnie pracowali...
        • mariusz.102 Re: ad. teczowej krainy 27.04.10, 14:45
          Każde prywatne przedszole (ale przdszkole a nie klub malucha itp)
          spełniające kryteria opisane w przepisach dostaje dofinansowanie.
          Jak otworzysz swoje przedszkole, przejdziesz wszystkie możliwe
          kontroli włacznie z sanepidem i stażą pożarną, zarejestrujesz się
          gdzie trzeba to też je dostaniesz! To nie są żadne układy. Mój
          kolega niedawno założył takie przedszkole na Białołęce i też dostaje
          dopłaty. Wielkość ludzie otwiera nie przedszkola tylko kluby
          malucha, przechowalnie dzieci, bo nie chce im się, lub nie mogą
          spełnić wymagań prawnych. Tyle na ten temat.
          • kris_3063 Re: ad. teczowej krainy 29.04.10, 11:15
            Jak juz pisałem jestem za przedszkolami (i chyba otworze swoje przedszkole) i
            aby było ich sporo (w miarę potrzeb). Głownym celem było wskazanie iż
            przedszkola dostają dotacje i maja ustalone spore opłaty miesięczne a wieksząść
            osób nie wie że przedszkola prywatne dostają z gmin jakieś dotacje.

Kwota 600 zł w koniku niby nie jest duża ale nasuwa się pytanie czy mogła bybyc
            mniejsza.

A propos twojej wypowiedzi odnoszę wrażenie że jestem w bliskim kontakcie z tym
            przedszkolem.

mariusz.102 napisał:

> Każde prywatne przedszole (ale przdszkole a nie klub malucha itp)
            > spełniające kryteria opisane w przepisach dostaje dofinansowanie.
            > Jak otworzysz swoje przedszkole, przejdziesz wszystkie możliwe
            > kontroli włacznie z sanepidem i stażą pożarną, zarejestrujesz się
            > gdzie trzeba to też je dostaniesz! To nie są żadne układy. Mój
            > kolega niedawno założył takie przedszkole na Białołęce i też dostaje
            > dopłaty. Wielkość ludzie otwiera nie przedszkola tylko kluby
            > malucha, przechowalnie dzieci, bo nie chce im się, lub nie mogą
            > spełnić wymagań prawnych. Tyle na ten temat.
    • matgrap76 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 14.05.10, 10:31
      Z tego co wiem, przedszkola w Kobyłce udostępniają dane osobowe dzieci bez zgody
      rodzicow sobie wzajemnie. Gdzie ktore jest przyjete. Na takie dzialanie jest
      Paragraf !. Niestety jest to nie do udowodnienia. Ale niestety tak jest.
      • kasiaa2103 Re: Opinie o przedszkolach w Kobyłce 15.09.10, 22:03
        chciałam spytać matgrap76 czy twoje dziecko poszło juz do jakiegoś przedszkola?moje pójdzie za rok. jestesmy raczej zdecydowani na krasnala.ciekawa jestem jak jest w tej najmłodszej grupie w krasnalu-chodzi mi głównie o podejscie pań do dzieci, leżakowanie, wyjścia itp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka