Dodaj do ulubionych

Pomoc od Pruszkowiaków

21.06.13, 21:31
na rogu ulic Wojska Polskiego i Tadeusza Kościuszki ( na przeciwko maka) od strony dawnych straganów jest taki duuuuży (na całą ścianę) plan Pruszkowa. Macie zdjęcia tej mapy przed zakryciem jej reklamami?
Obserwuj wątek
    • gaz.lupkowy Re: Pomoc od Pruszkowiaków 21.06.13, 22:27
      Tu masz fragment:
      stary.pruszkow.w.interia.pl/klimaty/HPIM1635.JPG
    • sqh Re: Pomoc od Pruszkowiaków 21.06.13, 23:50
      Jeżeli żaden posiadacz zdjęcia dobrej jakości się nie ujawni, to niezbyt ostrą fotkę - ale jak na razie, jedyną całościową, jaką znalazłem - możesz zobaczyć na s. 84 mojej książki "Stary Pruszków". Można ją dostać za darmo w Biurze Promocji Miasta.

Gaz.lupkowy zalinkował zdjęcie mojego autorstwa sprzed lat dziewięciu, ale niestety, nie posiadam go w lepszej rozdzielczości - to były czasy "trochę" mniej wydajnych aparatów cyfrowych.
      • wpr123 Re: Pomoc od Pruszkowiaków 22.06.13, 21:26
        Mam jednak nadzieję, że ktoś się znajdzie. Pamiętam jeszcze nie tak dawno temu jak widziałem to miejsce nie osłonięte ze straganów na przeciwko ulicy, ale nie zrobiłem zdjęcia, bo nie miałem aparatu. :( A sprawa książki zainteresowała mnie, gdzie dokładnie mogę ją dostać?
        • sqh Re: Pomoc od Pruszkowiaków 23.06.13, 09:47
          wpr123 napisał(a):

> A sprawa książki zainteresowała mnie, gdzie dokładnie mogę ją dostać?

W Urzędzie Miasta przy ul. Kraszewskiego 14/16, a konkretnie - w Biurze Promocji Miasta, pok. 6 na parterze albo 254 na IV piętrze (o ile dobrze pamiętam).

Wpadłem natomiast na pomysł, że mając te dwa zdjęcia (choć może więcej - musiałbym przegrzebać dysk, a może i ktoś coś podeśle) i to, co do tej pory widać spod reklam, można by się pokusić o zrekonstruowanie tego muralu w komputerze, w kolorze. W wolnej chwili spróbuję się tym zająć.
          • wpr123 Re: Pomoc od Pruszkowiaków 03.07.13, 14:45
            sqh, jest Pan niezastąpiony ;p. A i mam takie pytanie. Ma ktoś plany i mapy Pruszkowa z lat 1980 w tył (tak do xix wieku)? Może być nawet skan, kopia czy cokolwiek. Oczywiście zapłacę ;)
            • sqh Re: Pomoc od Pruszkowiaków 03.07.13, 20:04
              Za to nie trzeba płacić - proszę o kontakt mailowy, spotkamy się w Pruszkowskim Towarzystwie Kulturalno-Naukowym, gdzie pokażę, co udało się nam zebrać. Ale na cuda i obfitość materiału proszę nie liczyć - Pruszków po prostu nie leżał w kręgu zainteresowań kartografów, a to, co zebraliśmy w czasie kwerend, to może jakieś dziesięć planów miasta - głównie kopie i reprinty. Ale zawsze to coś.

Mapy topograficzne okolic w bardzo różnych skalach (najdokładniejsze 1:25 000) można również za darmo obejrzeć tu (menu "Wybierz tytuł mapy:" rozwija się): LINK

Dawno temu zawiesiłem też w sieci coś takiego:

Pruszków 1939

dyskusja o mapie

Treść mapy jest dość uboga, ale do obiecanego drugiego wydania nigdy się jednak nie zabrałem... :-/
              • kocur-stary Re: Pomoc od Pruszkowiaków 04.07.13, 15:03
                Mam wrażenie, że przed laty została wydana pocztówka z Pruszkowa - taka z kilkoma fotografiami. Wśród nich był też ten plan.
              • wpr123 Re: Pomoc od Pruszkowiaków 07.07.13, 01:11
                Dzięki sqh, jak chodzi o mapy to mam czego chciałem, jestem wdzięczny ;)... A po książkę wybieram się już ze 2 tygodnie, ale jak tam jest to zdjęcie to temat jest dla mnie zamknięty :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka