merlin075 30.12.07, 16:14 Witam Czy wyrażenie super agent powinienem napisać z myślnikiem tj. super- agent??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pam75 Re: super agent/super-agent 30.12.07, 16:59 > Czy wyrażenie super agent powinienem napisać z myślnikiem tj. super- > agent? Powinno pisać się łącznie - superagent, tak jak superarbiter, supermarket, superman, supergwiazda. Odpowiedz Link
kanapony Re: super agent/super-agent 31.12.07, 00:33 pozatym chyba lepiej to wygląda nawet osobno, niż z myslnikiem Odpowiedz Link
markus.kembi Re: super agent/super-agent 31.12.07, 14:40 Wydaje mi się, że w pewnych sytuacjach pisownia łączna też mogłaby być uznana za prawidłową - "super" w sensie "wspaniały", "świetny", na przykład: "Pan Karbownik to super pracownik!", tak samo jak "znakomity pracownik"; albo "Panna Elżbieta to super kobieta!". Ale takie połączenia to jednak rzadkość, zazwyczaj chodzi o coś innego - o utworzenie nowego rzeczownika, określającego coś lub kogoś przewyższającego inne rzeczy/osoby pod jakimiś względami, bo przecież "super" to po łacinie "nad", "ponad". "Superman" czyli "Nadczłowiek", "supermarket" czyli "nadmarket". Aha, jeszcze jedna sprawa - jeśli rzeczownik, który pragniemy "wzbogacić" o prefiks "super" (i tym samym ową rzecz/osobę/miejsce "wyposażyć" w jakieś dodatkowe właściwości), należy do rzeczowników pisanych wielką literą, to przecież - jako że wielkiej litery nie pisze się w środku wyrazu - stosuje się połączenie łącznikiem, np. "super-Polak". Odpowiedz Link
ja22ek Re: super agent/super-agent 04.01.08, 14:24 Właśnie wszedłem do wątku, żeby to samo napisać Dzięki, Markusie Kembi, zaoszczędziłem trochę czasu! Odpowiedz Link