vandikia 01.11.14, 12:20 + komentarze, interesujące. wiadomosci.onet.pl/warszawa/pruszkow-powstanie-wielkie-centrum-dziedzictwa-kulturowego/lxzg4 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hicc-ups Re: CDK okiem spoza Pruszkowa 01.11.14, 23:43 To tylko nieznacznie zmieniona informacja prasowa Strabaga, którą Onet łyknął - tnij.org/fy9z0c6 Odpowiedz Link Zgłoś
wpr Re: CDK okiem spoza Pruszkowa 02.11.14, 20:51 Powiedz mi po co jest ten miś? Otóż to! Nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo i nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest miś społeczny, w oparciu o sześć instytucji, który sobie zgnije, do jesieni na świeżym powietrzu i co się wtedy zrobi? Protokół zniszczenia... Prawdziwe pieniądze zarabia się tylko na drogich, słomianych inwestycjach. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: CDK okiem spoza Pruszkowa 03.11.14, 19:07 nie wiem jeszcze na kogo oddam głos w wyborach, bo się waham, pisze to by nie być posądzoną o agitację ale skoro CDK jest jednym z głównych punktów sporu między partiami, to zalinkowałam ten tekst na mnie robi wrażenie, niestety taki inwestycje kosztują i to nie mało ale kiedyś trzeba zrobić ten krok i się nie bać, tego jestem zdania, myślę też, że jeśli finalnie te obiekty będą wyglądały tak jak jest to napisane, to będą cieszyły się olbrzymią popularnością wśród mieszkańców w różnym wieku nie można żyć tylko pociągami, przedszkolami, ulicami, są to niewątpliwie bardzo ważne elementy ale nie spychajmy kultury i miejsc inicjatyw społecznych na samo dno, zawsze będzie coś pilniejszego niż kino, teatr czy ścianka wspinaczkowa, jednak to takie miejsca kształtują charaktery młodych ludzi i takie miejsca pozwalają tym trochę starszym czerpać z uroków miasta, nie sypialni Odpowiedz Link Zgłoś
lesny_dziadzio Re: CDK okiem spoza Pruszkowa 03.11.14, 20:44 inwestycja jest potencjalnie miasto-twórcza - to dobrze lokalizacja jest słabym elementem bo jest daleko od najwięszych osiedli oraz od skm i wkd - ale znając całę histrorię próbowano lepsze lokalizacje, ale z jakichś wzgledów sie nie udało czy nie mając lepszej lokalizacji należało rozpoczynać tą budowę? to tak na prawde powie czas - moim zdaniem może być to zarówno sukces jak i klapa dużo zależy od tego jak będzie to zarządzane, jaką relację koszty-zyski generować (jak bardzo ujemną), czy przyjmie sie wśród przysłowiowego luda na obecną chwilę nie da się tego ocenić mozna tylko oceniać, czy w mieście takim jak Pruszków warto było zaryzykować taką kwotę w taką inwestycję, czy nie należało raczej tego wykorzystac na inne cele. Ale jakie? Więcej składów SKM? A może rozdać te pieniądze inwstorom pod warunkiem, ze stworzą w Pruszkowie miejsca pracy? Osobiście uwazam, że obiekt nawet w tej lokalizacji ma pewne szanse i nie widze specjalnie na co innego można by to wydać. Chyba więc ocenię to lekko "na plus". Oby tylko nie było przekretów. Ale jak dotąd, albo mamy wyjątkowo słabą opozycję, która nie potrafiła przez tyle przecież lat nic poważnego wynaleźć, albo po prostu trafiły nam się władze uczciwe . :-) ....A takim w naszym kraju można już tylko za samo to dać większe fory i pewien glejt zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś
dandar Re: CDK okiem spoza Pruszkowa 04.11.14, 09:37 Też mam mieszane odczucia. Jeśli chodzi o negatywne - wiadomo, że chodzi głównie o koszty. Z drugiej strony to jednak lipa, żeby w Pruszkowie nie było np. sali widowiskowej na kilkaset osób - szalenie istotne jest to czy będzie tu sprawny zarządzający, który będzie taką salę wykorzystywał. Połączenie elementów kultury i rekreacji może (znów - przy sprawnym zarządzaniu) - dobrze się ekonomicznie spinać. A lokalizacja? Obok jest hala Znicza, kiedy Pruszków grał w ekstraklasie albo w europejskich pucharach - potrafiło nie być miejsca wolnego na hali. Jak będzie dobra oferta, ludzie przyjdą czy przyjadą. Odpowiedz Link Zgłoś