Dodaj do ulubionych

PLANY ROZWOJU KOLEJKI WKD

17.02.06, 15:26
Zwracam uwagę zwłaszcza na ostatni punkt: "do 2007 roku", to już niedługo,
więc niedługo się przekonamy. Czasu zostało niewiele...

a/ rozbudowa linii kolejowej WKD i przedłużenie jej do Janek
- Komorów- Pruszków – jako linii miejskiej
- do Janek z kierunku od Michałowic i od Komorowa;

b/ remont i modernizacja całej linii Warszawa – Grodzisk Maz. w zakresie
dotyczącym układu torowego, a także budowa drugiego toru na odcinku Podkowa
Leśna – Grodzisk, budowa sieci parkingów Park&Ride,

c/ zakup nowego taboru – do 2007 r. łącznie 13 nowych pociągów dla potrzeb
WKD, w tym szczególnie do obsługi rozbudowywanych linii.
Obserwuj wątek
    • sqh Przyczynek historyczny 17.02.06, 17:37
      Ostatnią linię kolejową w Polsce zbudowano ponoć w 1979 roku. Potem już tylko
      rozbierano. Pierwsza inwestycja po przeszło ćwierćwieczu powinna zostać
      odpowiednio uczczona :-)

Gdzie opublikowano te obietnice? Czy są może zilustrowane jakąś mapką z
      przebiegiem planowanych linii do Janek?
      • derekpl Re: Przyczynek historyczny 17.02.06, 19:29
        Janki, chcialo by sie dodac jescze okecie :)

Ale coz, za dozo by chciec
      • sofanes Re: Przyczynek historyczny 17.02.06, 19:50
        > Gdzie opublikowano te obietnice? Czy są może zilustrowane jakąś mapką z
        > przebiegiem planowanych linii do Janek?

Hmm, mapki nie mam, publikacji dokladnie nie znam, ale zdaje sie, ze magister
        ma racje - ja to tez czytalem, jak toczyly sie rozwazania, kto bedzie
        wlascicielem kolejki; to bylo chyba w stolecznej, swojego czasu...
        Ale jak wtedy, tak i teraz jakos nie chce mi sie wierzyc, ze te terminy beda
        dotrzymane...
    • mike.wazowski Re: PLANY ROZWOJU KOLEJKI WKD 17.02.06, 19:37
      Oj tak, przydałoby się wymienić tabor, bo ten obecny to już jest mocno zuzyty.
      Prototypowa kolejka jest całkiem fajna, jednak nie czuć w niej jeszcze tego
      klimatu co w starych wukadkach, ale za to człowiek czuje się jak w cywilizowanym
      kraju:).
      Ciekawe gdzie linia do Janek by się kończyła i jak by to było połączone z
      Centrum Janki. Może wreszcie nie musiał bym korzystać z "fantastycznych"
      hipremarketowych autobusów.
      Swego czsu słyszłem o planach modernizacji linii do Warszawy. Podróż z Pruszkowa
      do stolicy miała po remoncie trwać około 20 minut. Były też pomysły likwidacji
      niektórych przystanków. No ale było to juz jakiś czs temu, więc tamte plany
      pewnie zostały już zaniechane.
      Hmmm... Wiosna nadciąga to i może wreszcie ruszy się coś w temaci wukadki na
      odcinku PKP Pruszków - WKD Komorów.
      • andrzej_bukowski Re: PLANY ROZWOJU KOLEJKI WKD 17.02.06, 19:46
        znalazłem na: www.raszyn.pl/raszyn/index.jsp?artId=136 bardzo, bardzo
        ambitne plany WKD a poniżej mały cytat:

"Plan zakłada, że linia kolejowa dotrze od Komorowa, przez Nadarzyn do Janek
        już w 2007 r. Aby uniknąć kosztownego wykupu nieruchomości, część linii będzie
        zbudowana wzdłuż istniejących dróg. Janki z Komorowem dostaną jeden tor, a
        pociąg będzie kursował wahadłowo. Kolejny nowy odcinek połączy lotnisko Okęcie
        z istniejącą trakcją gdzieś w okolicach Włoch. Pojawi się dziesięć nowych
        pociągów, z których każdy może przewieźć 500 osób. Zostaną zmodernizowane
        przystanki i zbudowane bezpłatne strzeżone parkingi. Ten plan chce zrealizować
        spółka samorządowa zainicjowana przez Sejmik Mazowiecki. Są na to pieniądze z
        Unii Europejskiej."
        • andrzej_bukowski WKD Z ŁOMIANEK DO MŁOCIN 17.02.06, 19:52
          To info znajdziemy na poniższym linku
          www.lomianki.friko.pl/mapki.htm#Pociągiem%20do%20Łomianek
          • mike.wazowski Re: WKD Z ŁOMIANEK DO MŁOCIN 17.02.06, 20:09
            andrzej_bukowski napisał:

> To info znajdziemy na poniższym linku
            > www.lomianki.friko.pl/mapki.htm#Pociągiem%20do%20Łomianek

Sorki, może wyjdzie że się czepiam ale to chyba nie ma byc przedsięwzięcie
            prowadzone przez właścicieli WKD, tylko coś na jej kształt. Z "naszą" wukadką to
            niema nic wspólnego.
            • sqh Re: WKD Z ŁOMIANEK DO MŁOCIN 17.02.06, 21:13
              Przedwojenna linia kolejowa do Łomianek też była inwestycją "Siły i Światła" i
              przeznaczona była do zelektryfikowania. Ale okazała się deficytowa, więc spółka
              przekazała ją PKP i zbrała się za budowę EKD.
              • mike.wazowski Re: WKD Z ŁOMIANEK DO MŁOCIN 17.02.06, 21:47
                No tak, ale to było przed wojną. Teraz to niewidzę sensu w tym, aby "konsorcjum"
                planowało otwieranie nowej trasy kompletnie niepołączonej z obecną linią WKD i
                oddalonej od niej o spory kawałek terenu.

A tak z innej beczki to dobrze, że uznali ją za deficytywą i wybudowali EKD:)
                • sqh Re: WKD Z ŁOMIANEK DO MŁOCIN 17.02.06, 21:58
                  Oczywiście że dobrze - może teraz właśnie dzięki temu wybudują nam odnogi do
                  Janek :-)))
        • mike.wazowski Re: PLANY ROZWOJU KOLEJKI WKD 17.02.06, 20:05
          andrzej_bukowski napisał:

> znalazłem na: www.raszyn.pl/raszyn/index.jsp?artId=136 bardzo, bardzo
          > ambitne plany WKD a poniżej mały cytat:
          >
          > "Plan zakłada, że linia kolejowa dotrze od Komorowa, przez Nadarzyn do Janek
          > już w 2007 r. Aby uniknąć kosztownego wykupu nieruchomości, część linii będzie
          > zbudowana wzdłuż istniejących dróg. Janki z Komorowem dostaną jeden tor, a
          > pociąg będzie kursował wahadłowo. Kolejny nowy odcinek połączy lotnisko Okęcie
          > z istniejącą trakcją gdzieś w okolicach Włoch. Pojawi się dziesięć nowych
          > pociągów, z których każdy może przewieźć 500 osób. Zostaną zmodernizowane
          > przystanki i zbudowane bezpłatne strzeżone parkingi. Ten plan chce zrealizować
          > spółka samorządowa zainicjowana przez Sejmik Mazowiecki. Są na to pieniądze z
          > Unii Europejskiej."

Wszystko fajnie tylko to jest tekst z sierpnia 2004 roku. Sytuacja już się
          trochę zmieniła. Kiedyś wyczytałem, chyba w Wyborczej, że koncepcja linii na
          Okęcie upadła i raczej niema już na co liczyć w tym temacie:(
    • marta_126 Re: PLANY ROZWOJU KOLEJKI WKD 17.02.06, 21:32
      tak no nareszcie .
    • vglodz Re: PLANY ROZWOJU KOLEJKI WKD 17.02.06, 23:17
      Życie nauczyło mnie, że zawsze przed wyborami samorządowymi władza wprost
      "strzela" pomysłami. Albo coś pospiesznie kończy się "w czynie przedwyborczym",
      albo coż szumnie rozpoczyna, albo (co kosztuje najmniej - tylko tyle co papier,
      na którym drukuje się uchwałę) uchwala wieloletnie plany inwestycyjne (lub też
      programy rozwoju).
      Przeniesiony (z innych łamów lub stron www) przez Magistra program WKD już nie
      jest realizowany, a więc podan terminy nie mogą być dotrzymane (chyba, że linię
      do Janek, w ramach ćwiczeń, zbuduje wojsko).
      Ponieważ mogę spotkać się z zarzutem, że jestem niewiernym Tomaszem, proponuję
      test, który zmieni mnie w żażartego zwolennika aktualnych włądz samorządowych:
      choćby realizację "linii miejskiej" Komorów WKD-Pruszków PKP. Oby tylko przed
      wyborami nie ściągnięto jakiegoś szynobusu z niemieckiego demobilu (kursują już
      takie na Mazowszu), który "rozkraczy się" tuż po spełnieniu przez wyborców
      obywatelskiego obowiązku i wybrania aktualnej władzy (w każdej z okolicznych gmin).
      • mike.wazowski Re: PLANY ROZWOJU KOLEJKI WKD 18.02.06, 13:01
        Budowa przez wojsko to całkiem niezły pomysł! Na przykład przez wojska
        inżynieryjne. Mielibyśmy manewry JANKI 2006. Może by sojusznicy z NATO też się
        dołączyli i pomogli. I w wakacje jeździlibyśmy sobie wukadką d Janek:))))
        • parr Re: PLANY ROZWOJU KOLEJKI WKD 03.07.06, 21:25
          Szukam jakiejś mapki tej trasy do Nadarzyna i Janek.Którędy by WKD biegła?W
          Komorowie przez pozostawioną w tym celu od dzisiątek lat pustą(teraz juz
          zarośnięta przez piękne drzewa) przestrzeń miedzy ulicą Spacerową a Nadarzyńską?
          • valczak Re: PLANY ROZWOJU KOLEJKI WKD 03.07.06, 21:49
            Wydaje mi sie ze nie maja jeszcze takich planow - to bylo wstepne zalozenie ;) A plany sa drogie i zazwyczaj zamawia sie je dopiero w momencie zdecydowania sie na budowe celem oszacowania kosztow itp. Wiec nie wydaje mi sie ze oni sami do konca wiedza ktoredy dokladnie pojdzie linia
            • magister11 Re: PLANY ROZWOJU KOLEJKI WKD 03.07.06, 21:58
              To było coś więcej niż wstępne założenie. To było ZOBOWIĄZANIE dzięki któremu (
              i kilku innym) konsorcjum wygrało przetarg.

Co do realizacji, to tak jak niedawno pisałem, w czerwcu miało zostać
              przedstawione orzeczenie sądu antymonopolowego. Jeżeli będzie pozytywne, to
              dojdzie do przejęcia WKD i rozpocząć się powinny inwestycje....
              • parr Re: PLANY ROZWOJU KOLEJKI WKD 03.07.06, 22:42
                Ok.Tylko którędy pojdą tory do Nadarzyna i Janek?Spacerową/Nadarzyńską w
                Komorowie?Jesli w planach z 2004 roku pisano,że bedzie to jeden tor i ruch
                bedzie wahadłowy.Czyli gdzies juz widziano te tory.Pytanie:gdzie?Bo do tych
                planow prędzej czy pozniej sie wróci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka