Dodaj do ulubionych

717, o co chodzi??

27.03.06, 14:26
słuchajcie dzisiaj na przystanku wnuka wisiało ogłoszenie o autobusie 717,
niestety nie zdażyłam go przeczytać (przyjechał autobus), było to o 11:20,
miałam zamiar przeczytać to później, specjalnie poszłam teraz na przystanek,
a tam nic nie ma, ktoś zerwał :( czy wy też może to czytaliście (w całości)??
proszę napiszczie o co chodziło
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rene26 Re: 717, o co chodzi?? 27.03.06, 16:03
      z tego co słyszałam(od osoby, która zdążyła przeczytac to ogłoszenie) to od 1
      kwietnia ma do Pruszkowa dojeżdżać linia 717, mam nadzieję że to nie żart :-)
    • valczak Re: 717, o co chodzi?? 27.03.06, 16:27
      Postanowilem przeprowadzic szybkie sledztwo zeby sie dowiedziec o co biega ale niestety nic nie wiem. Zadzwonilem do ZTMu ale pani w informacji nic na ten temat nie wiedziala (choc wynikalo z jej wypowiedzi ze nie bylem pierwsza osoba ktora dzwonila w tej sprawie) i kazala polaczyc sie z dzialem organizacji ruchu ale niestety bylo jest juz po 16 wiec oddzial zamkniety. Swoja droga ciesze sie ze cos zaczelo sie dziac - mam tylok nadzieje ze to nie koniec. No i moim kolejnym marzeniem jest przedluzenie linii 713 do Pruszkowa :) 717 kompletnie nic mi nie daje. TRZYMAJMY KCIUKI! Moze jest ktos, kto wie wiecej na ten temat?
      • kol Re: 717, o co chodzi?? 27.03.06, 20:07
        Niestety na stronie ZTM ze zmianami rozkladu 717 od 1 kwietnia, rowniez nic nie
        ma. Dziwne, bo jesli chca na tym zarobic, to powinni piac na caly powiat.
        • valczak Re: 717, o co chodzi?? 27.03.06, 20:37
          Chce zauwazyc ze ostatnia informacja o zmianach rozkladu pochodzi z 18 marca wiec moze bedzie jakas akturalizacja z tym ze:
          1) zazwyczaj informacje o zmianach 'wieszane' sa ok tygodnia przed zmianami
          2) nie sadze, ze tak bez echa wprowadziliby autobusy - chocby dlatego ze 0 promocji = niewielu klientow zaskoczonych zmianami skorzysta z tej formy komunikacji
          3) wladze miasta glosno mowia na swojej stronie o tym co robily w zwiazku z ZTM w Piasecznie wiec tak bez niczego nie ZTM laduje na naszych ulicach?
          4) jeszcze pare tygodni temu ktos z powiadu czy wladz miasta mowil ze koszty autobusow MZA sa za duze - nagle okazalo sie ze jest inaczej?
          Kurcze... Watpie w to ze tak to bedzie wygladalo ale moze ktos czytal/widzial jeszcze to ogloszenie? No i pytanie podstawowe: RUSZALIBY OD SOBOTY?
    • pawel_forum Re: 717, o co chodzi?? 27.03.06, 21:20
      w odpowiedziach na pytanie o 717 do prezydenta z mniej więcej połowy marca
      znalazł się link:

www.pruszkow.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=144&Itemid=1
      Jak zwykle bla bla bla.......
      • kalwa1 Re: 717, o co chodzi?? 27.03.06, 23:33
        no szkoda że nie sfotografowałam :( zauważyłam że na dole kartki były jakies
        dwie okrągłe pieczatki, może to wnuk pozrywał hihihi, no cóż jutro pochodze po
        przystankach moze coś zostało, a mogło być tak pieknie
    • valczak Re: 717, o co chodzi?? 28.03.06, 10:42
      No i jednak to byl chyba okrutny zart a przynajmniej z data wprowadzenia. Na stronach ZTMu sa juz informacje dot. zmian od 1.IV i nie ma tam zadnej informacji o zmianie przebiegu linii 717.
    • erleusortok Re: 717, o co chodzi?? 28.03.06, 11:29
      Spjrzałem w przelocie, pewnie pomylę, ale napiszę co zapamiętałem.
      Pieczęcie pod spodem - "Stronnictwo Narodowe Szczerbiec", a na pewno "Szcerbiec". Treść - że na posiedzeniu Rady Miejskiej radni opowiedzieli się za przedłużeniem linii 717 do Pruszkowa od 1 kwietnia. I że nawet ci co byli przeciwni w końcu opowiedzeli się za - "pragnąc przedłużenia/zachowania mandatu radnego". A ówże Szczerbiec dopilnuje spełnienia obietnicy, a jesli ta nie zostanie spełniona - opublikuje listę radnych, którym nie zależy na mieszkańcach, tak by nie zostali ponownie obrani. Całość była napisana dość dziwacznym językiem.
      • magister11 Re: 717, o co chodzi?? 28.03.06, 11:37
        Ja też uważam, że powinniśmy wiedzieć kto z radnych jak głosował w
        najważniejszych dla mieszkańców sprawach. TYLKO w oparciu o taka wiedzę można
        sensownie dokonywać decyzji wyborczych. A na co mam głosować? Na twarz z
        plakatu? Liczą się konkrety.
        • magister11 Re: 717, o co chodzi?? 28.03.06, 11:40
          szkoda, że takiej wiedzy nie dostarczają miejskie materiały informacyne i
          pewnie trzeba duzo zachodu, żeby takie informacje zdobyć..a przecież tak na
          prawdę to właśnie to jest najważniejsze...Dla mnie to tezx jest element
          przejrzystości i jawności..
        • erleusortok Re: 717, o co chodzi?? 28.03.06, 11:57
          magister11 napisał:
          > Ja też uważam, że powinniśmy wiedzieć kto z radnych jak głosował w
          > najważniejszych dla mieszkańców sprawach.

Zgadzam się.
      • zwierz.alpuhary Re: 717, o co chodzi?? 28.03.06, 13:14
        dokładnie nie wiem, ale zdaje się że Szczerbiec to jakaś przybudówka LPR, MW
        albo inna organizacja narodowo-endecka.
    • valczak Re: 717, o co chodzi?? 28.03.06, 15:06
      Nie chce sie bawic w sprawy polityczne ale dodzwonilem sie do ZTMu. Dowiedzialem sie ze wladze Pruszkowa wystosowaly ostatnio pismo do ZTMu o przedluzenie linii 717 do naszego miasta (TYLKO tej jednej linii) i rozowy mialy sie toczyc ale w zwiazku z mozliwoscia przeniesienia SKM na linie Pruszkow - Rembertow (swoja droga miejsce gdzie kiedys pociagi mogly 'parkowac' przy stacji w Pryszkowie zostalo calkiem niedawno rozebrane) ZTM wystosowal propozycje o to aby zrezygnowac z komunikacji autobusowej na rzecz kolejowej ze wzgledu na korki w Alejach i generalnie szybszy dojazd pociagiem. Ja za SKM'em jestem bardzo ale on z przyczyn technicznych nie moze jezdzic za czesto wiec pewnie bedzie jak obecnie jezdzil co godzine, poltorej wiec w zasadzie nic nie da. Generalnie to jezeli to mialbybyc sam SKM to racej nie jest to czego mieszkancy oczekuja. A linia 717? Hm... Nie wiem czy to dobry pomysl zeby stawiac na ta forme. Ja jestem za:
      1) SKM do Pruszkowa
      2) 713 (z Ozarowa) przedluzony do Pruszkowa (ale to oznaczaloby, ze ten nie dojezdzalby do Oltarzewa i miejscowosci Koprki)
      3) 717 (z Piastowa) przedluzony do Pruszkowa (to z kolei oznaczaloby, ze nie zbaczalby z al. Jerozolimskich w Piastowie wiec mieszkancy zostaliby pozbawieni polaczenia z dworcem Zachodnim a jedynie dzieki linii 716 mogliby doejechac do Cmentarza Wolskiego i stamtad ewentualnie jakies przesiadki)
      No i ostatecznie jakis nocny ale to jest niemozliwe wiec nie ma sie co nawet o to prosic (wyjasniam ze chodzi o to, ze nigdy poza warszawe 600-tki nie wyjezdzaja). Dajmy ZTMowi ten milion rocznie i moze bedzie OK?
      • magister11 Re: 717, o co chodzi?? 28.03.06, 15:41
        SKM, WKD, KM, AUTOBUSY. czy na prawdę miasto nie jest w stanie załatwić, żeby
        CHOCIAŻ JEDEN Z NICH wprowadził JEDEN nocny kurs???? Niech w poniedziałek
        będzie to autobus, we wtorek pociąg, w środę WKD itd, itp...albo chociaż w
        weekendy...w sobote pociąg w niedzielę i piątek autobus
      • sulimo1 Re: 717, o co chodzi?? 28.03.06, 21:34
        Szczegolnie nic nie daje SKM mieszkancom osiedla Staszica. Mowiac szczeze wole
        juz sie kisic w korkach w Alejach niz dralowac np. w deszczu 20 min do stacji.
        Bo przeciez nikt nie pomyslal zeby zintegrowac komunikacje miejska ( chociaz
        komunikacja miejska to stanowczo za duzo powiedziane w tym przypadku ;-), o
        kosztach dojazdu do stacji nawet nie wspominam ) z rozkladem PKP. No a pozatym
        nie wierze, zeby SKM jezdzila w szczycie np co 15 min.
        • valczak Re: 717, o co chodzi?? 28.03.06, 21:59
          > Szczegolnie nic nie daje SKM mieszkancom osiedla Staszica
          Nie zgodze sie z Toba. Mieszkam na osiedlu i te 20 min jestem w stanie sie przejsc bo te 20 min i 24 min pocigiem do centrum to pikus w porownaniu z tym co 'oferuje' autobus (45 min samego rozkladu niewliczajac jakichkolwiek zatorow na drodze a i tak niewiele osob ma pod samym nosem przystane). Z reszta to co jest lepszym wyborem niech udowodnia sami obywatele - zapraszam wszystkich ok 6,7 na stacje PKP w Pruszkowie kiedy pociagi jezdza zazwyczaj co 10 a tlum na stacji wrecz nie znika. Setki osob codziennie dojezdzaja w samych godzinach rannych do Warszawy pociagiem wiec jakos nie widze tego w autobusie - musialyby jechac jeden za drugim ale to detreminowaloby korek samych autobusow :) A zaloze sie ze czesciej jak co 20/30 min by nie jezdzily. A SKM w swoich 'ambitnych' planach chce puscic swoje wagony wlasnie co 10-15 min o ile pozwoli na to PKP. No ale to byloby mozliwe tylko gdyby SKM odjezdzal z Grodziska z ktorego jakas czesc pociagow rusza. Bo sa dwie alternatywy: albo zmniejszenie ilsci pociagow z Grodziska albo zapchanie calej linii srednicowej pociagami z tej trasy :) Idac dalej tym tropem to gdyby SKM wciskac w przerwy miedzy pociagami to mielibysmy odjazd z naszej stacji co 5 min a tego juz chyba za wiele :) O ile nie skonczy sie tym co w falenicy - dojazd do Wschodniego (w naszym wypadku odpowiednio bylby to Zachodni). A jezeli nie tak to i tak kazdy musialby kupic bilet na PKP bo jezeli SKM ruszac bedzie co pol godziny i wieszkosc osob zrezygnuje z biletow PKP to bedziemy mieli slynny '8:44' przez caly dzien (kto jezdzi rano ten wie). I takie bledne kolo. Wiec albo PKP rezygnuje z jakiejs czesci przejazdow z niekorzyscia dla miejscowosci w kierunku Grodziska albo mamy 'Meksyk' w nowych wagonach :) Ehh... :)
          • sulimo1 Re: 717, o co chodzi?? 28.03.06, 22:56
            Wiec niech bedzie SKM, a dla bardziej leniwych, nie chcących biegac z rana na
            stacje Siedemsetka ;) I wszyscy będa zadowoleni.
            • valczak Re: 717, o co chodzi?? 29.03.06, 10:03
              Bardziej wierze w SKM niz w autobus :) A jak chcesz to Wnuk i tak bedzie jezdzil :P
              • alex_ja Re: 717, o co chodzi?? 02.04.06, 08:26
                i co jeżdzi czy to prima apprillis jednak?
                • valczak Re: 717, o co chodzi?? 02.04.06, 10:41
                  zeby odpwiedziec na to pytanie musisz zadac sobie trud przeczytania calego tematu :) a najlepiej dodatkowo o SKM'ie
                  • sulimo1 Re: 717, o co chodzi?? 02.04.06, 12:00
                    Wnuk jezdzi ;) co do 717 to po staremu jak sie kazdy spodziewal.
                    Ps. Jak myslicie o ktorej ostatnia SKM z Wawy do Pruszkowa bedzie? Ja obstawiam
                    ze nie pozniej jak o 23.
                    • valczak Re: 717, o co chodzi?? 02.04.06, 17:27
                      nie za daleko sie porywasz? :) nawet nie wiadomo czy bedzie a ty sie zastanawiasz o ktorej godzinie jezdzic bedzie ostatni :)
                      • sulimo1 Re: 717, o co chodzi?? 02.04.06, 22:16
                        Mysle ze bedzie. Stana na glowie zeby nam dac igrzyska - czytaj SKM przed
                        nadchodzacymi wyborami samorzadowymi. A jak dadza to obtrabia wielki sukces ;)
    • erleusortok treść ogłoszenia 28.03.06, 16:18
      Ogłoszenie ciągle wisi przy wejściu do środkowej klatki bloku Emancypantek 8.

--------------------------------------
      Komunikat

Autobus linii 717 do Pruszkowa

Rada gminy m. Pruszkowa, po uszczupleniu funduszu na remont Pałacu Ślubów, zdecydowała się poszukać pieniędzy na poprawę warunków komunikacji dla mieszkańców m. Pruszkowa dojeżdżających do pracy w Warszawie. Po burzliwych kilkakrotnych obradach zapadła decyzja o uruchomieniu nowej linii autobusowej. Na wniosek Radnych naszegi miasta akceptujących potrzeby mieszkańców, nawet przeciwnicy tej inicjatywy wyrazili zgodę, chcąc reaktywować mandat Radnego na
      następną kadencję. Autobus linii 717 Zarządu Transportu Miejskiego (obecnie kursujący na linii Piastów - Warszawa Zach. zgodnie z oczekiwaniem mieszkańców rozpocznie kursowanie od dnia 1.04.2006 z Osiedla Staszica (po uprzednim wywieszeniu rozkładu jazdy) obok przystanku Autobusu "Rapid". Gdyby zaistniał jednak brak realizacji zadania z bliżej nieznanych powodów dla mieszkańców Pruszkowa wyborcy po wygaśnięciu mandatu postanowią wykluczyć Radnych nie akceptujących potrzeb ludności miasta. Listę tych Radnych podamy do publicznej wiadomości z chwilą upływu kadencji.

[czerwona pieczęć - "Szczerbiec", orzeł]

Pełnomocnik
      Marek Paweł Pilaszek
      --------------------------------------

Prywatnie nie mam sprecyzowanego zdania na temat wydłużania 717 do Pruszkowa. Wolałbym zintegrowany bilet na ZTM, PKP/SKM, WKD, kursujące po Pruszkowie PKSy, MK2 i tramwaj szynowy Komorów-Pruszków PKP ;-)
    • wfe416n Re: 717, o co chodzi?? 28.03.06, 16:41
      A moze to już kampania wyborcza?
      • erleusortok Re: 717, o co chodzi?? 28.03.06, 17:53
        wfe416n napisał:
        > A moze to już kampania wyborcza?
        Być może. W każdym razie bardzo nie podoba mi się myląca forma tego 'komunikatu'.
        • zwierz.alpuhary Re: 717, o co chodzi?? 28.03.06, 19:19
          > Być może. W każdym razie bardzo nie podoba mi się myląca forma tego 'komunikatu

no właśnie jakiś taki "ni przypiął, ni przyłatał" ten komunikat, nie wiadomo
          kto, co dlaczego
          • cceezzaarr Re: 717, o co chodzi?? 28.03.06, 20:30
            Obawiam się, że sprawa 717 to żart, albo początek kampanii wyborczej.

Nie chce mi się też wierzyć w żadne "bunty" pruszkowskiego samorządu
            czy "szczere intencje" poprawy sytuacji komunikacji w mieście. Ot, idą wybory i
            trzeba zrobić wrażenie, że coś się robi.

Popatrzcie - Pruszków jest jednym z właścicieli WKD. Samorząd Pruszkowa nie
            zrobił nic, żeby pomiędzy Malichami a Pruszkowem obowiązywał bilet miejski (jak
            to jest w Grodzisku czy Podkowie).

Reasumując:
            1. Sprawna komunikacja powinna być prawem a nie przywilejem.
            2. Trzeba zlikwidować "koryto" – jest to jedyny sposób na szybką poprawę
            sytuacji. Do Wesołej (najnowszej dzielnicy Warszawy) dojeżdża 9 linii
            autobusowych, w tym dwie pośpieszne i dwie nocne. Bez żadnej łaski!!!
            • erleusortok ech... 28.03.06, 21:12
              cceezzaarr napisał:
              > Obawiam się, że sprawa 717 to żart, albo początek kampanii wyborczej.

Uważam tak od momentu, gdy pierwszy raz zerknąłem na ten pseudokomunikat. Przeczytałem go w całości później i tylko po to, by móc zacytować całą treść na forum - dla tych wszystkich, którzy zerknęli tylko na dwie pierwsze linijki.

Być może coś jest na rzeczy, być może jakieś dyskusje czy rozmowy faktycznie mają miejsce. Alejeśli miasto dogada się z ZTM-em, jeśli ustalona zostanie trasa i termin otwarcia linii, to dowiemy się o tym od władz Pruszkowa i ZTM-u, a nie od "Szczerbca".
              • erleusortok Samouściślenie 28.03.06, 21:20
                To znaczy - uważam tylko (lub aż) tyle: rozwieszony tu i ówdzie plakacik należy traktować jako plakat przedwyborczy, a nie jako informację o uruchomnieniu linii.

A czy linia będzie, czy nie, to zupełnie inna bajka - może sprawa była dyskutowana np. na ostatnim posiedzeniu Rady Miejskiej (miało być 23 marca).
                • cceezzaarr Re: 717 28.03.06, 23:26
                  Na stronie ZTM są już rozkłady ze zmianami od 1, 2 i 3 kwietnia. 717
                  tradycyjnie kończy trasę w Piastowie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka