donpedr 28.07.09, 17:47 Witam, zapowiadają się zmiany prawne, które powinny nieco uporządkować ruch drogowy na osiedlach jak nasze: motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/koniec-samowoli-kierowcow,1344690 pozdrawiam, Krzysztof Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kronselski Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 28.07.09, 19:35 Po wejściu w życie tych przepisów i ustawieniu przy bramach osiedla znaku "Strefa zamieszkania" skończyło by się parkowanie gdzie popadnie i blokowanie przejazdu na i tak wąskich uliczkach. Czekam z niecierpliwością na dzień, w którym dobiegnie końca parkowanie jak u tatula na polu. Jasne jest, że nie dla wszystkich starczyło miejsc parkingowych na osiedlu, ale także powszechnie wiadomo, że niektórzy mieszkańcy Rajskiej mają po dwa samochody lub więcej. Są i tacy co trzymają na osiedlu samochody sprowadzone z zagranicy na handel. A to już chyba lekka przesada. Odpowiedz Link
grabsztyn Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 28.07.09, 22:13 o w kapsko dziuni co ja tera poczne ze swoimi 18-toma autami??? bede je tera parkował u Ciebie w garażu, albo przed Twoim garażem, najgorsze to są te co mają wiecej niż 1 auto, a te co handlują autami z zagranicy to już o matko na brony ich !! Powszechnie to wiadomo że jedni mają 36 metry mieszkania, drudzy 44 a czeci to to wogóle jusz zakrawa mają 70ąt pare!! Trza to uporządkować na naszym osiedlu i robić każdemu 20 metróff! Odpowiedz Link
rrybick Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 28.07.09, 21:03 Może zacznijmy od tego, że wielu "kierowców" jeżdżących po naszym osiedlu nie wie co to jest zasada prawej ręki - większość sądzi, że skoro jedzie prosto to ma pierwszeństwo. Odpowiedz Link
magdalenam85 Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 28.07.09, 22:08 Dokładnie podpisuję się pod poprzednią wypowiedzią.Miałabym już nie jedną stłuczkę tylko dlatego,że ktoś kto zapomniał o zasadzie prawej strony nie ustąpił mi pierwszeństwa. Odpowiedz Link
grabsztyn Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 28.07.09, 22:15 a ja to musze wam powiedziec jak widze tych co jadą gowną drogą i mnie nie puszczają to daj opor gaz i hulaj dusza piekła nie ma taki ze mnie kaaaarrrrramba. Odpowiedz Link
donpedr Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 29.07.09, 22:28 No ja właśnie trafić nie mogę. Już kilka razy ktoś wymuszał pierwszeństwo, ale nie zdążyłem się podstawić, a akurat muszę lakier na lewych drzwiach poprawić... Nic to, poluję dalej. pozdrawiam, Krzysztof Odpowiedz Link
jaffa01 Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 14.09.09, 21:16 ZASADĘ "PRAWEJ REKI " STOSYJEMY NA DROGACH. A NA NASZYM OSIEDLU NIE OBOWIĄZUJA ŻADNE PRZEPISY!!!!!!!!!!WIEC JEZDZIMY JAK PO POLU!!!!! Odpowiedz Link
komentator_osiedlowy Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 29.07.09, 18:09 Nie wiem czy to diametralnie wpłynie na to co się dzieje na osiedlu. I tak każdy czy ma miejsce czy nie będzie chciał wjechać i zaparkować. A policja czy Straż Miejska pewnie będą się wymigiwać od interwencji "bo ktoś mi miejsce parkingowe zatawił" czy "zastawiona droga przeciwporzarowa ". Ciekawe swoją drogą czy któryś z tych baranów co stawiają samochody właśnie na drogach przeciwpożarowych się zastanowił jakim cudem ma tam straż przejechać w razie pożaru. Odpowiedz Link
rrybick Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 29.07.09, 20:25 komentator_osiedlowy napisał: > Ciekawe swoją drogą czy któryś z tych baranów co stawiają samochody właśnie na > drogach przeciwpożarowych się zastanowił jakim cudem ma tam straż przejechać w > razie pożaru. Gdyby się zastanowił to zaparkowałby auto normalnie Odpowiedz Link
rajski.pl Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 30.07.09, 11:58 Witam, Prawda jest taka, że jak widze to miejsc jest dla każdego. Ale przecież jak ktoś ma miejsce a nie korzysta to przecież nie da innym parkować tylko postawi słupek lub bedzie wynajmował. Oczywiście jest to własność prywatna, ale gdzie podziała się ludzka życzliwość. Ja jak bym miał miejsce wolne i nie korzystał z niego bez problemu odstapiłbym sąsiadowi bez zadnej opłaty. Pozdrawiam Odpowiedz Link
edek1978 Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 16.08.09, 08:05 Na S16 ktoś robi dobrą robotę.Jak ktos zaparkuje na drodze prowadzącej do bloku to zastanie na swojej szybie wielką kartkę przyklejoną jakimś budaprenem czy cztmś że aż trrudno to odkleić. OStatnio widziałem jak jedna paniusia w tico nie mogła tego odkleić bo zablokowała wjazd a u nas jeden z sąsiadów ma duży samochód i nie mógł się przecisnąć. Popieram pomysł przyklejania !!! Jeśli by sie coś stało to żadna służba by nie dojechała. Odpowiedz Link
joanna7_dwa Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 16.08.09, 11:03 jasne, że jest to dobry pomysł. jeżdżąc po Warszawie można często zauważyć samochody z obklejonymi szybami. ja jednak zwracam uwagę czy samochód blokuje wjazd pierwszy raz czy kolejny... niestety brakuje u nas miejsc, może ktoś akurat na chwilkę podjechał, a nie było innego miejsca... Odpowiedz Link
joanna7_dwa Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 16.08.09, 11:05 chciałam jeszcze dodać, że sąsiad, który zaparkował swój samochód na miejscu postojowym przy płocie boiska mógłby przeparkować samochód, gdyż zajmuje więcej niż jedno miejsce od kilkunastu dni... zawsze dobre jedno miejsce więcej... niestety nie mogę spotkać sąsiada osobiście i zwrócić uwagę, dlatego piszę na forum. Odpowiedz Link
robb80 Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 16.08.09, 20:14 jeżeli ktoś nie posiada miejsca postojowego lub garażu zawsze istnieje możliwość wynajęcia od kogoś innego. Odpowiedz Link
rrybick Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 17.08.09, 09:05 Tak istnieje taka możliwość, jednak większość kierowców uważa, że jedynymi kosztami związanymi z eksploatacją samochodu są koszty paliwa oraz ubezpieczenia - dla nich miejsce parkingowe to zbędny wydatek. Pragnę zauważyć iż wkrótce (mam nadzieję, że szybciej niż później) zostanie wprowadzona organizacja ruchu zatwierdzona przez inżyniera ruchu. Mam nadzieję, że nasze osiedle zostanie strefą zamieszkania, a wtedy bójcie się parkujący gdzie popadnie. Bowiem w takiej strefie parkowanie dozwolone jest jedynie w miejscach wyznaczonych. Odpowiedz Link
edek1978 Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 18.08.09, 08:37 A wtedy aparaty pójdą w ruch i zdjecia będą lądować na komisarjacie a wtedy mandaciki się posypią i wszyscy będą szczęśliwi bo budżet się podreperuje jedynie łamiący prawo będą mieli problem ale to ich wina przecież. Odpowiedz Link
tanie_wino Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 18.08.09, 11:35 Już to widzę jak robisz zdjęcie swoim aparacikiem i niesiesz na komendę. A ciekawe, co uczynisz jak sprawa trafi do sądu (sprawca się nie przyznaje) czy wtedy ustaniesz naprzeciwko swego sąsiada i powiesz Wysoki Sądzie to on zaparkował na zakazie, żądam ukarania sprawcy. Edek zejdź na ziemię, poczytaj fora innych osiedli gdzie panuje już strefa zamieszkania. Tylko specjalna naklejka formatu A4 przyklejona na przedniej szybie po stronie kierowcy przynosi jakiekolwiek rezultaty. Ale pożyjemy zobaczymy Odpowiedz Link
edek1978 Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 19.08.09, 12:04 Trzeba bedzie prowadzić dzialania dwutorowo tj. karteczki z budaprenem lub podobnym trudnozmywalnym klejem i zdjecia. Zresztą jakoś tak za niedługo a może nawet juz od niedawna to własciciel odpowiada za samochód np. gdy ma zdjecie z fotoradaru to właściciel będzie karany i po sprawie (nikt nie bedzie musiał udowadniać kto prowadził itp.) Odpowiedz Link
rajska799 Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 12.09.09, 23:36 Jednym słowem podłość ludzka nie zna granic, jeśli chodzi o karteczki z butaprenem. Niekoniecznie to mieszkańcy parkują nieprzepisowo być może są to goście. Super pamiątka po pobycie u rodziny lub znajomych. Odpowiedz Link
katechana1 Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 13.09.09, 11:05 Może więcej nie przyjadą i nie będą zastawiać nam uliczek dojazdowych. Tak zaparkowane samochody są utrudnieniem dla ruchu. Mogą też spowodować stłuczkę, bo często nie widać przez nie na skrzyżowaniu, czy jedzie inne auto. G..mnie obchodzi, czy to Twój samochód, Twojej ciotki czy koleżanki. Skoro nie stosują się do przepisów ruchu drogowego, to popieram tego, kto wlepił im kartkę. Niech się cieszą, że auto nie zostało odholowane, jak to ma miejsce na innych osiedlach. Mam nadzieję, że u nas też tak będzie można wkrótce zrobić. Odpowiedz Link
yossarianek Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 13.09.09, 20:55 Podpisuję się pod tą wypowiedzią. Odpowiedz Link
rrybick Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 15.09.09, 11:01 Podpisuję się pod tą wypowiedzią. Odpowiedz Link
mieszkaniesadowa Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 29.09.09, 13:15 Życzę Ci żeby tak ktoś jednemu z twoich gości przykleił taką kartkę a może i najlepiej coś poważniejszego zrobił z samochodem. Pomyśl sobie o skutkach jak by Ciebie ktoś tak złapał na takim czymś i nogi z d... powyrywał. > Mogą też spowodować stłuczkę, bo często nie widać przez nie na > skrzyżowaniu, czy jedzie inne auto. Spowodować stłuczkę. Widać że jest sporo osób które chyba zapłaciły za prawo jazdy. Zero pojęcia o jeździe tylko do narzekania to pierwszy. >Niech się cieszą, że auto nie zostało odholowane, jak to ma miejsce >innych osiedlach. Mam nadzieję, że u nas też tak będzie można >zrobić. W porównaniu do naszego osiedla na innych są miejsca parkingowe dla gości. A jak nie ma na osiedlu to przynajmniej w okolicach osiedla. Odpowiedz Link
kudlaty007_rj Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 29.09.09, 21:01 Szczerze mówiąc mało interesuje mnie to, że ktoś kto przyjdzie nie ma gdzie zaparkować. Zwłaszcza, że jestem w tej komfortowej sytuacji, iż mogę skorzystać z miejsca parkingowego kolegi. Poza tym jeśli na naszym osiedlu w ramach organizacji ruchu zostanie ustanowiona strefa zamieszkania to cytuję: Zgodnie z art. 2 ustawy z 20.06.1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 108, poz. 908 z późn. zmianami) "strefa zamieszkania" jest to obszar obejmujący drogi publiczne lub inne drogi, na którym obowiązują szczególne zasady ruchu drogowego, a wjazdy i wyjazdy oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi. Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31.07.2002r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych (Dz. U. Nr 170, poz. 1393), określa w § 58 definicję znaku D-40 "strefa zamieszkania". Z przepisu tego wynika m.in., że umieszczone w tej strefie urządzenia i rozwiązania wymuszające powolną jazdę (np. progi zwalniające) mogą nie być oznakowane znakami ostrzegawczymi. Szczególne zasady ruchu drogowego, o których mowa w definicji "strefy zamieszkania", to m.in; * prawo pieszego do korzystania z całej szerokości drogi i pierwszeństwo przed pojazdami, * możliwość korzystania z drogi przez dziecko w wieku do 7 lat, bez opieki osoby starszej, * prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h, * zakaz postoju w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu. Z powyższego zapisu wynika, że w przypadku braku wyznaczonych miejsc do postoju pojazdów, parkowanie w strefie zamieszkania jest niedopuszczalne. Dlatego też każde nieprawidłowe parkowanie będzie zgłaszane odpowiednim służbom. Już się cieszę Odpowiedz Link
rajski.pl Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 30.09.09, 08:33 Witam, Jeżeli ktoś niema rodziny i znajomych to rzeczywiście nie ma problemu. Ale z drugiej strony to troche smutne. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kudlaty007_rj Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 02.10.09, 11:05 donpedr napisał: > Witam, > zapowiadają się zmiany prawne, które powinny nieco uporządkować ruch drogowy > na osiedlach jak nasze: > motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/koniec-samowoli-kierowcow,1344690 > pozdrawiam, > Krzysztof Wiesz, na tym osiedlu to i tak nikogo nie dotyczy, tutaj nawet zasada prawej ręki jest nierespektowana (cóż na polu jak się orało nie obowiązywała). Odpowiedz Link
donpedr Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 03.10.09, 20:28 kudlaty007_rj napisał: > Wiesz, na tym osiedlu to i tak nikogo nie dotyczy, tutaj nawet > zasada prawej ręki jest nierespektowana (cóż na polu jak się orało > nie obowiązywała. Zauważyłem i bardzo mnie to cieszy, bo muszę zrobić przednie lewe nadkole w aucie. Tak wystarczy wyczekać moment i będzie z cudzego OC. P.S. pozdrawiam, Krzysztof Odpowiedz Link
zubi-zu Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 04.10.09, 23:11 chętnie wjadę w twój lewy błotnik swoim żukiem tym bardziej, że nasze drogi osiedlowe nie są drogami publicznymi Odpowiedz Link
donpedr Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 05.10.09, 07:42 zubi-zu napisał: > chętnie wjadę w twój lewy błotnik swoim żukiem tym bardziej, że > nasze drogi osiedlowe nie są drogami publicznymi Więc Twoim zdaniem na drogach niepublicznych nie obowiązują żadne zasady? Kto silniejszy ten ma rację? Eeeh, ta neostrada pod choinkę... pozdrawiam, Krzysztof Odpowiedz Link
rajski.pl Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 05.10.09, 08:45 Witam, A dałoby się wjechać w tylnią klapę, bo bym chętnie wymienił na twój koszt. P.S Dzięki za info, będe polował na żuka w tylnim lusterku. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kudlaty007_rj Re: Ruch drogowy na uliczkach osiedlowych 05.10.09, 18:20 Oj chyba prawo jazdy za masło masz? Ulice na osiedlu mają status publicznych, jak nie wierzysz sprawdź w administracji. Najczęściej place i drogi dojazdowe przed hotelami nie należą do dróg publicznych w rozumieniu ustawy i z mocy prawa są drogami wewnętrznymi. Z art. 1 wynika, że w odniesieniu do uczestników ruchu na drogach publicznych oraz na tych drogach niepublicznych, które leżą w strefie zamieszkania, zastosowanie mają wszystkie przepisy. Zatem może być tak, że droga wewnętrzna będzie leżała w strefie zamieszkania i wówczas taki dualizm powoduje, że do ruchu odbywającego się tam będą miały zastosowanie wszystkie przepisy włącznie z normami sankcyjnymi zawartymi w kodeksie wykroczeń. Dlatego też poza drogą publiczną i strefą zamieszkania nie będzie miał zastosowania np. art. 38 nakazujący kierującemu pojazdem posiadanie przy sobie odpowiednich dokumentów (a nawet obowiązek posiadania uprawnień w ogóle), art. 39 nakazujący używanie pasów bezpieczeństwa, przepisy o zatrzymaniu i postoju pojazdów (chyba, że pojazd, ze względu na miejsce i sposób unieruchomienia, powoduje bezpośrednie zagrożenie bezpieczeństwa), czy też przepisy o dopuszczalnej prędkości. Pełne zastosowanie będą miały natomiast przepisy regulujące relacje pomiędzy uczestnikami ruchu, np. dotyczące pierwszeństwa przejazdu, prędkości bezpiecznej lub zakazujące wchodzenia bezpośrednio przed nadjeżdżający pojazd. Analizując zakres stosowania przepisów regulujących bezpieczeństwo ruchu, na uwagę zasługuje wyrok Sądu Najwyższego, w którym czytamy 5): „Przestępstwo drogowe może być popełnione nie tylko na drodze publicznej ale również poza nią - wszędzie tam, gdzie ruch pojazdów faktycznie odbywa się i w związku z czym istnieje możliwość zagrożenia bezpieczeństwa dla tego ruchu.” Podkreślić należy, że nie chodzi o ruch odbywający się gdziekolwiek poza drogami publicznymi (np. nie będzie to przejazd ciągnika rolniczego po polu uprawnym lub przejazd samochodu po zamkniętym podwórku właściciela posesji), lecz o ruch odbywający się w miejscach do tego przeznaczonych lub przystosowanych. Ruch ten może odbywać się w szczególności na wszelkich drogach (publicznych i niepublicznych), placach manewrowych, parkingowych przed hotelami, czy lotniskach. Jednakże jeżeli kierujący pojazdem na drodze wewnętrznej nie zachowa należytej ostrożności i zagrozi bezpieczeństwu innych osób, będzie podlegał odpowiedzialności z art. 98 kodeksu wykroczeń (może być ukarany mandatem) . Koncentrując się na problematyce niewłaściwego zatrzymywania i postoju pojazdów poza drogami publicznymi i strefą zamieszkania, policjant (lub strażnik miejski) może nałożyć mandat wówczas, gdy: 1. zatrzymanie lub postój, w skutek nie zachowania należytej ostrożności, powoduje jednocześnie zagrożenie bezpieczeństwa innych osób (art. 98 kodeksu wykroczeń), 2. pojazd zatrzymano w takim miejscu, w którym powoduje niszczenie lub uszkodzenie roślinności (art. 144 kodeksu wykroczeń). Pomijając uprawnienia właściciela / zarządcy terenu, wynikające z kodeksu cywilnego (szczególnie instytucji samopomocy), w świetle obowiązujących przepisów, najskuteczniejszą metodą na uporządkowanie ruchu na terenie osiedla mieszkaniowego, jest utworzenie tam strefy zamieszkania. Strefą zamieszkania w rozumieniu przepisu art. 2 pkt 16 ustawy Prawo o ruchu drogowym (w skrócie p.r.d. - Dz. U. z 2003 r. Nr 58, poz. 515 z późn. zm.) jest obszar obejmujący drogi publiczne lub inne drogi (np. drogi wewnętrzne), na którym obowiązują szczególne zasady ruchu drogowego, a wjazdy i wyjazdy oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi. Wjazd do takiej strefy oznaczany jest znakiem drogowym „D-40”, zaś wyjazd znakiem „D-41”. Istotne jest to, że z mocy art. 1 cytowanej ustawy w takiej strefie mają zastosowanie jej przepisy (również te porządkowe), a ponadto: * W strefie zamieszkania pieszy nie musi korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych, ale może poruszać się po całej szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem (art. 11 ust. 5 p.r.d.); * Wyjazd ze strefy zamieszkania na drogę traktowany jest jako włączanie się do ruchu (art. 17 ust. 1 pkt 1 p.r.d.) więc kierujący wyjeżdżający ze strefy zamieszkania na drogę jest zobowiązany ustąpić pierwszeństwa innemu uczestnikowi ruchu; * Dopuszczalna prędkość pojazdu w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h (art. 20 ust. 2 prd); * Zabroniony jest postój pojazdu w innym miejscu aniżeli wyznaczone w tym celu (art. 49 ust. 2 pkt. 4 prd); Zarządzanie ruchem na drogach w strefie zamieszkania, z wyjątkiem dróg publicznych, należy do podmiotów zarządzających tymi drogami (art. 10 ust 7 p.r.d). Wprowadzenie strefy zamieszkania powoduje, że organy porządku publicznego (Straż Miejska, Policja) są tym samym uprawnione do egzekwowania również przepisów porządkowych p.r.d. włącznie z zakładaniem blokad na koła oraz usuwaniem pojazdów na koszt właściciela – na zasadach ogólnych określonych w ustawie Prawo o ruchu drogowym i w stosownych przepisach wykonawczych. Odpowiedz Link