Dodaj do ulubionych

czynsze w Pruszkowie

04.08.06, 18:11
Jak to z czynszami w Pruszkowie jest...
jakies wysokie się wydają. Szukamy mieszkania, Pruszków był u nas na topie do
momentu usłyszenia ile się u was płaci. i to praktycznie nic w czynsz
wliczone nie jest...
Podzielcie się Waszymi doświadczeniami. Ile, za jakim metraż i co wliczają
Obserwuj wątek
    • viking03 Re: czynsze w Pruszkowie 07.08.06, 06:45
      49m.kw = 470zł czynszu ( w tym woda rozliczana raz na kwartał )
      w centrum Pruszkowa, przy głównej ulicy

Słyszałem, że bardzo drogie jest osiedle Staszica.
      • deptaczek Re: czynsze w Pruszkowie 07.08.06, 15:48
        na Staszicu jest tak samo - za 2 osoby i 49 m, 470 zł (w tym tansza kablowka,
        woda, gaz)
    • arkadiusz.lipiec Re: czynsze w Pruszkowie 07.08.06, 08:50
      380 za 47m2, ścisłe centrum. Tak Pruszkowska SM jest NAJDROŻSZĄ znaną mi tego
      typu instytucją w okolicy, a mam porównanie do Warszawy... Przykre, że nikt nic
      z tym nie robi ani nie kwestionuje zestawienia cen za różne usługi typu
      "eksploatacja"... Kurna, na Zachodzie Europy jeśli mieszkanie jest TWOJE to
      czegoś takiego po prostu NIE MA. Dlaczego mam płacić za eksploatację czegoś co
      JEST MOJE?

A.
      • arkadiusz.lipiec Re: czynsze w Pruszkowie 07.08.06, 08:53
        Dodam jeszcze jedną rzecz, która mnie denerwuje. Otóż wywóz śmieci. W okolicy, w
        której mieszkam (Kraszewskiego - okolice poczty) jest jeden (sic!!) śmietnik na
        kilka okolicznych bloków. Jeśli chce się coś wyrzucić trzeba drałować z workami
        kilkaset metrów. Dla mnie to jeszcze dobrze bo przynajmniej jakiś dodatkowy ruch
        zamiast wożenia tyłka samochodem, ale szkoda mi staruszek z okolicznych
        mieszkań. Dla nich wyrzucenie śmieci to naprawdę udręka... A administracja SM
        śmie jeszcze wypisywać że należy zgłaszać ile osób gdzie mieszka bo oni chcą
        podwyższyć opłaty za wywóz...

A.
    • maja209 Re: czynsze w Pruszkowie 07.08.06, 09:50
      tak to prawda czynsze w PSM sa najdrozsze o jakich slyszalam kiedy poruszam ten
      temat wsrod znajomych ... My za 37 m2 w centrum placimy 460 zl ( 3 osoby )
      a moi znajomi w Zabkach za 72 m2 placa 530 zl(3 osoby), znajomi z W-wy -
      Zoliborz, 42 m2 placa 380 zl (2 osoby) Pruszkow jest bardzo drogim miastem,
      nawet ceny w sklepikach sa wyzsze od tych warszawskich
      • coffee_and Re: czynsze w Pruszkowie 08.08.06, 09:56
        Najdroższe jest ciepło z tego przestarzałego, dymiącego kuropa za torami - mam
        na mysli EC. Gdyby spóldzielnia kilkanaście lat temu pobudowała ciepłownie
        osiedlowe, byłoby nieporównywalnie taniej, a tak mści się sojusz z
        ciepłownictwem...
        • wfe416n Re: czynsze w Pruszkowie 09.08.06, 19:51
          coffee_and napisała:

> Najdroższe jest ciepło z tego przestarzałego, dymiącego kuropa za torami - mam
          > na mysli EC. Gdyby spóldzielnia kilkanaście lat temu pobudowała ciepłownie
          > osiedlowe, byłoby nieporównywalnie taniej, a tak mści się sojusz z
          > ciepłownictwem...

ta, bedzie taniej - wybudujmy osiedlowe kotłownie, bedzie taniej, ekologicznie i cieplutko.
          EC od 4 lat nie podniosła cen enrgii cieplnej.
    • radoslavvv Re: czynsze w Pruszkowie 08.08.06, 14:17
      w nowym budownictwie jest rowniez tanio! W mojej wspolnocie za 50m2 w centrum
      miasta latem place 280zł za 2 osoby
    • andzelika1980 Akcja: ocniżyć czynsze PSM na osiedlu staszica i 08.08.06, 14:52
      innych osiedlach należących do PSM.
      To jest w sumie granda, która ma przyzwolenie bo ludzie-mieszkańcy się godzą na
      taką sytuację. Trzeba się zebrać i zaprotestować a jak się wszyscy godzą na
      taki stan rzeczy to jest tak a nie inaczej.
      Może wspólnie zorganizujemy jakąś sensowną akcję?
      • maja209 Re: Akcja: ocniżyć czynsze PSM na osiedlu staszic 08.08.06, 23:12
        nalezy pomyslec o jakiejs akcji bo to na prawde skandal Dlatego ze jest
        wlasciwie monopolista to robi z nami co chce ! Kto ma jakis pomysl z tych osob
        bardziej "organizacyjnych" ? Wystarczy list i podpisy ? moze cos podobnego jak
        w sprawie petycji o tanszy internet w Pruszkowie do prezydenta ?
    • zwierz.alpuhary powtórzę to po raz -enty 08.08.06, 20:06
      czynsze w Pruszkowie są masakryczne, bo spółdzielnia jest prawie monopolistą - w
      jej "zasobach" mieszka ponad 20 tysięcy ludzi.
      Poza tym spółdzielnia obciąża wszystkich członków długami tych, którzy nie płacą
      czynszu. Mały przykład: w moim bloku (Mokotów) pojawiły się takie same
      ogłoszenia o zadłużeniu z powodu niepłacenia czynszu przez lokatorów, jakie
      pewnie znacie z Pruszkowa. Różnica jest taka, że w Pruszkowie spółdzielnia z
      tego powodu np. wstrzymuje prace wykonywane w ramach funduszu remontowego a
      tutaj bez ceregieli zapowiada się eksmisję dłużników.
      • betapaw Te nienormalne czynsze !!!! 09.08.06, 08:37
    • betapaw Nienormalne czynsze!!! 09.08.06, 08:46
      Własnie dlatego nie kupiłam mieszaknia w Pruszkowie. Ale zacznę od poczatku.
      Na poczatku roku szukałam mieszkanka w Pruszkowie, a to dlatego iż od kilku lat
      wynajmowałam tam mieszkanie z mężem i się przyzwyczailiśmy do tej okolicy.
      Powiem szczerze, że jak zobaczyłam ceny czynszów to głowa mnie rozbolała, ja
      mieszakłam rzeczywiście w bloku wspólnoty ale oni także podwyższali o 20-30 zł
      czynsz co 3-4 miesiące, wiec znając życie dojdzie do standardu w krótkim okresie
      czasu. My płaciliśmy za wyanjęcie 700 zł za mieszkanko 42 metry, a potem
      miałabym tyle samo płacić za czysz. Ludzie gdzie logika, czy te spółdzielnie
      zwariowały!!!
      Posszliśmy z meżem po rozum do głowy i stwierdziliśmy że poszukamy czegoś
      innego, i znaleźlismy ale trochę z drugieuj strony W-wy bo w Mińsku Mazowieckim
      z czynszem 270 zł z wodą i ogrzewaniem (50m2). Wiec zastanówcie sie nad tymi
      spółdzielniami i pokażcie im że to oni są dla Was a nie odwrotnie. Moja
      koleżanka z Pruszkowa płaci czynsz 650 zł + wszystkie opłaty na os. Staszica i
      oczywiście + rata kredytu, ledwo zipie dziewczyna.
      Ale podstawowym atutem niemieszkania w Pruszkoiwe a mieszkania w Mińsku jest to,
      że tutja mam pełno zieleni ciszę w nocy dużo wody dookoła i miłych ludzi, czego
      czasami brakowało w Pruszkowie. Ale dalej darzę wielką sympatią Pruszków i moich
      znajomych stamtąd. Pozdarawiam WSZYTSKICH BUZIACZKI
      • m13czu Re: Nienormalne czynsze!!! 10.08.06, 12:55
        Mam pytanie.

Czy takie same chorendalne czynsze sa we wszystkich inwestycjach mieszkaniowych w Pruszkowie? Czy PSM dotyczy tylko "dawnych" osiedli?

dzieki za info
        • zwierz.alpuhary Re: Nienormalne czynsze!!! 10.08.06, 19:43
          nie tylko, bo np. Prusa to nowe osiedle a to też PSM
      • zwierz.alpuhary Re: Nienormalne czynsze!!! 10.08.06, 19:47
        Jaki z tego wniosek? Pruszkowska Spółdzielnia Mieszkaniowa odstrasza od
        Pruszkowa ludzi z innych miast i obecnych mieszkańców, którzy przenoszą się tam,
        gdzie jest taniej a nowych na ich miejsce nie pozyskuje, walnie przyczyniając
        się tym samym do wyludniania i degradacji miasta.
        PS: a pieniądze za te horrendalne czynsze znikają jak w czarnej dziurze.
    • lenka_style Re: czynsze w Pruszkowie 11.08.06, 21:14
      a co można zrobić z tymi czynszami? Ja mieszkam tu od dwóch lat i też jestem
      zszokowana (za niespełna 60 m płacę ponad 400 zł) - moi teściowie płacą tyle za
      mieszkanie przy metrze w wawie!!
      • zwierz.alpuhary Re: czynsze w Pruszkowie 11.08.06, 21:25
        można się zorganizować w większą grupę i spróbować przywrócić spółdzielnię jej
        członkom wykorzystując wszystkie obowiązujące przepisy, które to umożliwiają
        (członkowie mają niemałe prawa z kontrolowaniem dokumentów spółdzielni włącznie).
        Można też się skrzyknąć i założyć wspólnotę albo wynająć profesjonalnego
        administratora, żeby rządzić się samemu.
        Czynsze są wysokie bo ludzie są bierni i nie potrafią działać razem, w grupie na
        pewno więcej by osiągnęli ale po co się wychylać?
        • andzelika1980 Lista w sprawie obiżenia czynszów 11.08.06, 22:09
          no to do dzieła zwierzu napiszmy na początek do PSM petycję w sprwie obniżenia
          czynszu

Jestem pierwsza na liście.
          • zwierz.alpuhary Re: Lista w sprawie obiżenia czynszów 12.08.06, 00:27
            ja nie mieszkam w Pruszkowie niestety. Poza tym petycja niewiele da, trzeba
            sprawdzić finanse spóldzielni.
            Jeśli bardzo chcesz, możesz założyć taką elektroniczną petycję na
            www.petycje.pl
      • soloviev Re: czynsze w Pruszkowie 12.08.06, 13:31
        lenka_style napisała:

> (za niespełna 60 m płacę ponad 400 zł)

Mieszkanie 60 m, 4 osoby, wielka plyta z poznego Gierka na os. Staszica - 650
        zeta z groszami miesiecznie!!!
        • kuba_wr Re: czynsze w Pruszkowie 17.08.06, 23:10
          Ale w mieszkaniach stawianych obecnie przez developerów czynsze chyba nie są az
          tak wysokie ?
          • zwierz.alpuhary Re: czynsze w Pruszkowie 18.08.06, 21:55
            myślę że nie, bo oni działają wg. zasad wolnorynkowych
            • werttrew Re: czynsze w Pruszkowie 21.08.06, 16:06
              Czynsze w Pruszkowie to MASAKRA!
              To jakiś kryminał totoalny jest i wolna amerykana ...
              • maja209 Re: czynsze w Pruszkowie 22.08.06, 09:51
                no i co mozemy z tym zrobic ?
                • zwierz.alpuhary Re: czynsze w Pruszkowie 22.08.06, 18:13
                  > no i co mozemy z tym zrobic ?

przełamać bierność, zorganizować się w większą grupę i zdobyć wpływ na sprawy
                  spóldzielni albo założyć własną wspólnotę - PSM nie będzie miała nic do gadania
                  • maja209 Re: czynsze w Pruszkowie 22.08.06, 21:08
                    wlasna wspolnote ... ? nie bardzo sie znam na tym ale wspolnote to mozemy chyba
                    zalozyc wtedy kiedy mieszkania sa wykupione na wlasnosc ... W bloku w ktorym
                    mieszkam wydaje mi sie ze mieszkania na wlasnosc ma ok 60 % mieszkancow I co w
                    takim przypadku ?
                    • zwierz.alpuhary Re: czynsze w Pruszkowie 22.08.06, 21:17
                      no cóż, w takim wypadku pozostaje tylko drugie rozwiązanie albo namówienie
                      pozostałych 40% na wykup swoich mieszkań. Jeśli wspólnota zatrudni
                      profesjonalnego zarządcę, spadek opłat jest bardzo prawdopodobny a w przypadku
                      takich czynszów jak w Pruszkowie sadzę, że jest on niemal "murowany" (nawet po
                      uwzględnieniu wynagrodzenia dla zarządcy).
                      Naturalnie należy się liczyć z tym, że spółdzielnia będzie rzucała kłody pod
                      nogi; powstanie w Pruszkowie takiej wspólnoty złożonej z byłych członków byłoby
                      dla niej niebezpiecznym precedensem i zarazem zachętą dla innych.
                      • wpr Re: czynsze w Pruszkowie 24.08.06, 20:55
                        zwierz.alpuhary napisał:

> Naturalnie należy się liczyć z tym, że spółdzielnia będzie rzucała kłody pod
                        > nogi; powstanie w Pruszkowie takiej wspólnoty złożonej z byłych członków byłoby
                        > dla niej niebezpiecznym precedensem i zarazem zachętą dla innych.

w Warszawie powstaje bardzo dużo wspólnot mieszkaniowych i przeważnie bardzo
                        dobrze prosperują, mają pieniądze na remonty i mieszkańcy są zadowoleni.
                        W Pruszkowie może być tylko problem ze starszymi blokami, w których co 20
                        spółdzielca nie płaci czynszu. Nawet jeśli wszyscy mieszkańcy takiego bloku mają
                        wykupione mieszkania na właśność, to ryzykowne jest zawiązywanie wspólnowy z nie
                        rzetelnymi w płaceniu czynszu sąsiadami.

Na nowszych osiedalach takich jak os.Prusa jestem bardzo zdziwiony że mieszkańcy
                        jeszcze nie zawiązali żadnej wspólnoty mieszkaniowej. Mieszkańcy os.Prusa
                        powinni sprawdzić ile płacą na fundusz remotowy i co spółdzielnia z tymi
                        pieniędzmi robi ( i dlaczego pompuje w stare bloki na os.Staszica )

Pozdrawiam
                        • zwierz.alpuhary Re: czynsze w Pruszkowie 24.08.06, 21:22
                          > w Warszawie powstaje bardzo dużo wspólnot mieszkaniowych i przeważnie bardzo
                          > dobrze prosperują, mają pieniądze na remonty i mieszkańcy są zadowoleni.
                          > W Pruszkowie może być tylko problem ze starszymi blokami, w których co 20
                          > spółdzielca nie płaci czynszu. Nawet jeśli wszyscy mieszkańcy takiego bloku maj
                          > ą
                          > wykupione mieszkania na właśność, to ryzykowne jest zawiązywanie wspólnowy z ni
                          > e
                          > rzetelnymi w płaceniu czynszu sąsiadami.

nawet jeśli tak by było, to w przypadku wspólnoty ośrodek decyzyjny jest dużo
                          bardziej "na miejscu" i dużo bardziej zależy mu na obniżaniu kosztów. A eksmisja
                          notorycznego dłużnika nie jest niczym nadzwyczajnym z punktu widzenia prawa,
                          choć PSM cierpi w tej materii na zupełna bezsilność (zamierzoną lub nie).
                          Ga jest warta świeczki; wedle mohjego rozezniania i oceny mieszkańcy bloków PSM
                          mogliby płacić miesięcznie od 100 do 200 złotych mniej a w niektórych
                          przypadkach nawet więcej. W skali roku można by za te pieniądze pojechać na
                          urlop do Egiptu.
    • wpr Re: czynsze w Pruszkowie 22.08.06, 09:55
      Witam,
      Moim zdaniem duży wpływ na wysokość czynszu ma wysokość funduszu remontowego.
      Płacę około 85 zł na ten fundusz przy 67m2. Budynek w którym mieszkam stoi 11
      lat - więc dla PSM jest prawie jak nowy i przez 11 lat nic nie było remontowane.

Na fundusz remontowy płacimy wszyscy bo PSM ma co remontować. Jak by dobrze
      policzyć to fundusz remontowy w PSM to ogromny wór pieniędzy. Niestety ja nie
      wiem co się z tymi pieniędzmi dzieje bo nie widze żadnych większych remontów
      prowadzonych przez PSM nawet w najstarszych budynkach. Bo chyba ocieplenia ( a
      raczej docieplenia boków) budynków nie zaliczymy do dużych inwestycji.

Na Ursynowie w SM "Ursynów" fundusz remontowy wynosi ok. 10 zł /miesiąc za 73m2.

Pozdrawiam wystkich członków PSM
      • zwierz.alpuhary Re: czynsze w Pruszkowie 22.08.06, 18:15
        jakby tego było mało, spółdzielnia rekompensuje sobie z tego funduszu
        remontowego straty wynikające z zaległych czynszów, których nie jest w stanie
        (nie chce?) wyegzekwować.
        • sofanes Re: czynsze w Pruszkowie 22.08.06, 18:43
          > jakby tego było mało, spółdzielnia rekompensuje sobie z tego funduszu
          > remontowego straty wynikające z zaległych czynszów, których nie jest w stanie
          > (nie chce?) wyegzekwować

Ano wlasnie, czy jest tu jakis prawnik...?
          Bo mnie sie wydaje, ze to jest zupelnie niezgodne z prawem, nawet jesli z
          jakims tam statutem...czy ktos moze ma mozliwosc sprawdzenia tego...?
          Przeciez oplata na fundudsz remontowy to jest oplata, ktora czlonek spoldzielni
          wnosi, by z jego udzialu wykonano remont, a nie przeznaczano tych pieniedzy na
          inny cel.
          Nawet jesli glosi tak np. uchwala wiekszosci mieskzancow (co jest, jak mniemam
          mozliwe, mozna tak to zrobic, by na glosowanie przyszli tylko "zaufani"
          mieszkancy, w koncu kto sie interesuje zyciem spoldzielni-molocha), szeregowy
          czlonek spoldzielni moze chyba taka uchwale zaskarzyc...?
          • zwierz.alpuhary Re: czynsze w Pruszkowie 22.08.06, 20:46
            ja nie jestem prawnikiem, ale dzisiejsza "Rzeczpospolita" mówi:

"Ani rada nadzorcza, ani walne zgromadzenie nie może obciążyć członków
            spółdzielni dodatkowymi opłatami, żeby pokryć deficyt spółdzielni. Musi sięgnąć
            do swoich funduszy, zwłaszcza funduszu zasobowego"

zapadło właśnie jakieś ważne orzeczenie Sądu Najwyższego w tej sprawie
            www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060822/prawo/prawo_a_5.html
    • zwierz.alpuhary ze statutu PSM 22.08.06, 21:04
      § 14

1. Członek może być wykluczony ze Spółdzielni w wypadku, gdy z jego winy dalsze
      pozostawanie w Spółdzielni nie da się pogodzić z postanowieniami statutu lub
      zasadami współżycia społecznego.
      2. Wykluczenie może nastąpić w szczególności, gdy członek:
      1) ...
      2) uporczywie narusza postanowienia statutu, regulaminów i innych uchwał organów
      Spółdzielni,
      3) uporczywie uchyla się od wykonania istotnych zobowiązań wobec Spółdzielni, a
      w szczególności zalega z opłatami związanymi z: eksploatacją i utrzymaniem
      nieruchomości w częściach przypadających na jego lokal, eksploatacją i
      utrzymaniem nieruchomości stanowiących mienie Spółdzielni oraz pokrywaniem
      zobowiązań Spółdzielni z innych tytułów

§ 15

Członek nie wykonujący obowiązków statutowych z przyczyn przez niego
      niezawinionych może być pozbawiony członkostwa przez wykreślenie z rejestru członków

§ 18

1. Wykluczenia lub wykreślenia dokonuje Rada Nadzorcza po uprzednim wysłuchaniu
      wyjaśnień członka. Jeżeli zawiadomiony członek nie przybędzie, Rada Nadzorcza
      rozpatruje wniosek bez jego udziału.

§ 19

Wykluczenie lub wykreślenie staje się skuteczne z chwilą doręczenia członkowi
      zawiadomienia o wykluczeniu lub wykreśleniu wraz z uzasadnieniem. Zawiadomienia
      dokonuje się pisemnie.
      Zawiadomienie zwrócone na skutek niezgłoszenia przez członka zmiany podanego
      przez niego adresu ma skutek doręczenia.

PS: jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś został wykluczony z grona członków PSM za
      niepłacenie czynszu; ergo - ten paragraf jest martwy.
      I tu jeszcze taka ciekawa rzecz:

§ 142

1. Fundusze Spółdzielni stanowią:

1) fundusz udziałowy,
      2) fundusz zasobowy,
      3) fundusz wkładów mieszkaniowych i budowlanych,
      4) fundusz remontowy.

6. Stratę bilansową Spółdzielni pokrywa się w pierwszej kolejności z funduszu
      zasobowego, następnie z funduszu udziałowego , a następnie z funduszu
      remontowego.

Czy to, że spółdzielnia pokrywa straty z funduszu remontowego, oznacza że jej
      zadłużenie jest już tak potężne? Trudno to orzec, ponieważ na stronie PSM nie ma
      żadnych bilansów rocznych.
      • sofanes To bardzo ciekawy artykul... 25.08.06, 00:43
        ...Zwierzu.
        Moim zdaniem, wynika z niego jednoznacznie, ze:

1) PSM nie ma prawa utrzymywac takiego stanu rzeczy, wedlug ktorego z roku na
        rok deficyt miedzy kosztami a przychodami jest pokrywany z innych zrodel,
        tutaj - funduszu remontowego;
        Z tego co zrozumialem, mogliby teoretycznie zrobic tak raz, tlumaczac sie, ze
        niwinne owieczki, prognozy im sie nie zgodzily z realiami...ale skoro tak,
        czemu te czynsz rzeczywiscie sa stosunkowo wysokie...? Coraz ciekwaszym, jak
        wyglada roczny bilans finansowy PSM...

2) W Polsce precedensy nie funkcjonuja jak w prawdodawstwie USA, ale wykladnia
        SN musi byc chyba uwzgledniana...? Skoro PSM nadal bedzie naginala prawo (jesli
        rzeczywiscie to robi, bo w koncu nie wiemy tego na 100%), wyglada na to, ze
        zdeterminowana grupa osob moglaby ten przepis zaskarzyc i wygrac sprawe "w
        cuglach". Zyskaliby na tym wszyscy mieszkancy...

3) No, to kolejny temat godny polecenia glebszego zbadania...media
        pruszkowskie...? Przyszli politycy...? Macie kolejny temat do
        podchwycenia...moze warto napisac do autorki tego artykulu, podala e-maila...?
        • wpr Re: To bardzo ciekawy artykul... 06.09.06, 09:05
          Chyba Panorama Pruszkowska i PSM czytają forum, bo w panoramie wczoraj było
          chwalone PSM jakie to robią remonty w tym roku: w kilku budynkach wymienili rury
          wody i kanalizacji, kilka ocieplili, wyremontowali kilka klatek, naprawiali
          dachy, wymienili windę w jednym z bloków.

Ho ho jak się rozbujają to do 2040 wyremontują wszystkie klatki. Brawo.

WPR
          • kinga_puella Re: To bardzo ciekawy artykul... 06.09.06, 09:20
            Wbrew pozorom wszyscy tu zaglądają.
            Fajnie byłoby jakby się to przełożyło na jakieś sensowne inwestycje :)
          • erleusortok Re: To bardzo ciekawy artykul... 06.09.06, 09:35
            Może i czytają, ale Panorama Pruszkowska chyba i w przeszłości w podobny sposób informowała o remontach.
          • terina Re: To bardzo ciekawy artykul... 13.09.06, 13:24
            "REMONT" !? to zbyt wiele! snujący się hydraulicy po piwnicach, że niby coś-tam
            z centralnym ogrzewaniem modernizują ... ciekawe ile taka "imprezka"
            kosztowała ??? kto ze mną pójdzie to sprawdzić w PSM ???
    • magister11 Re: czynsze w Pruszkowie 06.09.06, 09:40
      Polecam wam dyskusje z innego forum:

Tylko nie PSM Pruszków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
      Gość: Mag 05.09.06, 18:44 + odpowiedz

Ktoś wspomniał ostatnio o spółdzielni mieszkaniowej w Pruszowie, że już nie ma
      wolnych mieszkań i zbierają podania na następne mieszkania. Jeśli ktoś się
      zastanawia nad mieszkaniem u developera czy w spółdzielni to gorąco odradzam
      pruszkowką spółdzielnię. Nie znam większych złodziei od nich. Całe życie
      mieszkam z rodzicami w spółdzielczym mieszkaniu (kiedyś nie było innej
      atlernatywy) i tylko mogę się cieszyć, że już niedługo bedę mieszkać w
      Parzniewie. Czynsze w pruszkowskiej spółdzielni są dużo wyższe niż w Warszawie.
      Spółdzielnia w Pruszkowie jest monopolistą więc narzuca sobie stawki jakie jej
      się podobają. A komuną smierdzi tam do tej pory. Mam nadzieje, że już niedługo
      taki twór jak spółdzielnie mieszkaniowe znikną z naszego kraju, czego wszystkim
      życzę.

• Re: Tylko nie PSM Pruszków IP: *.11.134.*
      Gość: henry 06.09.06, 09:12 + odpowiedz

dobrze powiedziane o spółdzielni. Popieram.
      Banda ZŁODZIEJI i nic więcej.
      Jak widzę w pruszkowskiej tego Grubka to robi mi się niedobrze.
      mieszkam w spółdzielczym mieszkaniu 48 m2 - i płacę czynsz - około 450-480 zł
      Na parzniewie będzie to 48*6=288 ( w tym do rozliczenia centralne - szczególnie
      w m-cach letnich ) w tym ochrona
      Zastanawialiście się gdzie jest jasna 13 - gdzie Ci złodzeje chcą wstawić tą
      plombę ? to wypada gdzieś przy oligoceńskiej - mają zamiar zlikwidować
      wodę ????
      lokalizacja fatalna. Przy samym kościele. Ja mieszkam około 300 m - od kościoła
      i w lato w niedzielę mam w domu od rana do wieczora mszę, bo ksiądz sobie
      zakupił takie nagłośnienie. Co będzie tam na jasnej 13 ??
      FATALNA TRZYNASTKA.
      • gregory83 Re: czynsze w Pruszkowie 06.09.06, 17:18
        Co pewien czas władze organizują tzw. zebrania Rady Osiedla. Jest to dobra
        okazja , aby zadać przedstawicielom władz spółdzielni "niewygodne" pytania, a
        jednym z najważniejszych jest pytanie Dlaczego tak drogo musimy płacić za nasze
        własne mieszkania. Za swoje mieszkanie zapłaciłem ponad 180tys i teraz mam
        jeszcze płacić na utrzymanie prezesów, przecież to chore!!!!!. Należało by na
        początku spytać się jakie są koszty utrzymania samej administracji społdzielni
        tzn. ile nas członków społdzielni kosztują pensje prezesów, zarządu itp. Na
        pewno nie są to małe koszty.
        • sofanes Wracajac do tematu... 06.09.06, 18:33
          ...zadalem pytanie na forum o Wspolnotach, czy praktyka wykorzystania pieniedzy
          z funduszu remontowego na uzupelnianie brakow w czynszu jest zgodna z
          prawem...otrzymalem taka odpowiedz...
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=47297668
          • zwierz.alpuhary Re: Wracajac do tematu... 07.09.06, 08:12
            to ja może zacytuję najważniejszy fragment:

Re: Pytanie
            alienxxx 25.08.06, 22:58 + odpowiedz

fundusz remontowy jest funduszem celowym i kwota zebrana na tym funduszu moze
            byc przeznaczona tylko i wylacznie na remont

• To jest niedopuszczalne!
            wprost5 26.08.06, 09:23 + odpowiedz

Alienxxx ma racje - praktyki w Twojej spółdzielni są niedopuszczalne, jest to
            łamanie prawa - ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych i o podatku od osób
            prawnych. W związku z tym ostatnim jet wobec tego przestępstwem skarbowym!
        • wfe416n Re: czynsze w Pruszkowie 07.09.06, 15:20
          gregory83 napisał:

Należało by na
          > początku spytać się jakie są koszty utrzymania samej administracji społdzielni
          > tzn. ile nas członków społdzielni kosztują pensje prezesów, zarządu itp. Na
          > pewno nie są to małe koszty.

szczególnie gdy:
          "§ 118

1. Rada Nadzorcza składa się z 21 członków wybranych spośród członków Spółdzielni
          na okres 3 lat."

i
          "§ 128

1. Zarząd składa się z 3 osób – Prezesa i jego dwóch zastępców wybranych przez
          Radę Nadzorczą. "

a to na temat funduszu remontowego
          "§ 142

1. Fundusze Spółdzielni stanowią:

1) fundusz udziałowy,
          2) fundusz zasobowy,
          3) fundusz wkładów mieszkaniowych i budowlanych,
          4) fundusz remontowy.

2. Spółdzielnia tworzy następujący fundusz celowy:

- zakładowy fundusz świadczeń socjalnych.

3. Inne fundusze celowe mogą być tworzone na podstawie uchwały Rady Nadzorczej.

4. Szczegółowe zasady tworzenia i gospodarowania funduszem na remonty określa
          Rada Nadzorcza.

5. Zakładowy fundusz świadczeń socjalnych tworzony jest na zasadach określonych
          w ustawie o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych.

6. Stratę bilansową Spółdzielni pokrywa się w pierwszej kolejności z funduszu
          zasobowego, następnie z funduszu udziałowego , a następnie z funduszu
          remontowego. "

a może wykorzystać ten paragraf
          "§ 149

Spółdzielnia obowiązana jest przynajmniej jeden raz na 3 lata poddać się lustracyjnemu badaniu legalności, gospodarności i rzetelności całości jej działania."

cytaty pochodzą z
          STATUT
          PRUSZKOWSKIEJ SPÓŁDZIELNI MIESZKANIOWEJ
          Statut Pruszkowskiej Spółdzielni Mieszkaniowej
          został uchwalony przez Zebranie Przedstawicieli
          w dniu 30.05.2003 r.

Niniejszy Statut został wpisany do Krajowego
          Rejestru Sądowego w dniu 26 września 2003 r.
          decyzją Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy

do zapoznania się na stronie
          www.psm.pruszkow.pl/statut.html
          • sofanes Re: czynsze w Pruszkowie 07.09.06, 16:42
            To bardzo pieknie, ze mamy taki statut (i rade nadzorcza), a co sie tyczy
            paragrafu numer szesc, to tez pieknie, tu nie ma nic zlego.
            Rzecz w tym (a statut o tym zdaje sie, nie mowi), ze Spoldzielnia nie moze rok
            po roku wykazywac straty, i do jej pokrycia uzywac zasobow z punktu nr 6.
            Wlasnie o to chodzi; SN opublikowal wykladnie, z ktorej wynika jasno, ze punkt
            6 moze byc zastosowany w wyjatkowych przypadkach, a nie w standardowej
            praktyce, rok po roku.

Ech, nie mam czasu teraz czytac uwaznie calego statutu, ale czy wg tego statutu
            to fundusz remontowy nie jest funduszem celowym...? Jesli tak, to to by byla
            kolejna bzdura.
            A tak w ogole, to ciekawe bardzo, jak wyglada rozliczenie zakladowego funduszu
            swiadczen socjalnych...
            • sofanes Drazac temat ;-) 07.09.06, 23:02
              Nie mam wciaz tego artykulu, co go Zwierz podlinkowal, ale moze wkrotce go
              zdobede.
              Ale nie o tym chcialem...
              Minelo troche czasu od kiedy ten watek powstal, i naszly mnie pewne refleksje,
              ktorymi chcialbym sie z Wami podzielic...i moze sprowokowac do zywszej
              dyskusji...

Po pierwsze, czy ktos wie, gdzie mozna zobaczyc na oczy jakies finansowe
              sprawozdanie PSM, i to, na skutek czego powstaje deficyt...? Jesli sie nie
              myle, to deficyt jest permanenty od paru juz lat...dlaczego...?

Po drugie, czy to normalne, ze w radzie nadzorczej zasiada kolo 20 ludzi...?

Po trzecie, wielce ciekawym, jak caly Zarzad i Rada Nadzorcza jest oplacana,
              skoro spoldzielnia wciaz ma deficyt...?

Po czwarte, nie zartujcie z petycjami, bo jestescie czlonkami spoldzielni, i to
              wasi reprezentanci odpowiadaja za to, co sie w niej dzieje - a ze 90% czlonkow
              spoldzielni ma jej walne zebrania i uczestnictwo w glosowanaich gdzies, to i
              musi sie zgodzic na "nienormalne czynsze" i deficyt co roku;

Po piate, Zwierz ma zupelna racje ze Wspolnotami - mieszkancy, ktorzy
              wystapiliby z PSM i zalozyli Wspolnote na 100% placili by mniej, a to dlatego,
              ze nie musieliby pokrywac chronicznego deficytu PSM (to raz), a dwa, ze z
              pewnoscia bylyby oszczednosci na administrowaniu...
              • sofanes Permanentny 07.09.06, 23:05
                ...rzecz jasna...to dla ortograficznych wrazliwcow...
              • zwierz.alpuhary Re: Drazac temat ;-) 07.09.06, 23:12
                > Po piate, Zwierz ma zupelna racje ze Wspolnotami - mieszkancy, ktorzy
                > wystapiliby z PSM i zalozyli Wspolnote na 100% placili by mniej, a to dlatego,
                > ze nie musieliby pokrywac chronicznego deficytu PSM (to raz), a dwa, ze z
                > pewnoscia bylyby oszczednosci na administrowaniu...

dodam jeszcze małą uwagę, ktora mi przyszła do głowy później; otóż PSM jest
                największym odbiorcą tzw. mediów (woda, prąd, gaz) w okolicy i na pewno ma swoje
                "układziki" z dostawcami tychże mediów, ktore to układziki może wykorzystywać do
                utrudniania życia osobom pragnącym założyć wspólnotę i podłączyć się niezależnie
                do mediów na zasadzie "wy ich nie podłączycie/dacie zaporowe stawki/będziecie
                przewlekać procedury to my wam damy jakiś bonusik, z kieszeni pozostałych
                lokatorów rzecz jasna"
                • magister11 :-) 07.09.06, 23:36
                  ..a to już chyba znajomo brzmi...

upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/6/6e/Brando_as_don_corleone.jpg/240px-Brando_as_don_corleone.jpg.png
                • skronka Re: Drazac temat ;-) 08.09.06, 12:50
                  Tematem czynszów trafiliście w sedno sprawy, która mnie męczy od kilku tygodni.
                  Mimo tak wysokich czynszów zdecydowaliśmy się na zakup mieszkania z PSM.
                  Jeszcze sie nie przeprowadziliśmy ale juz zbieram informacje na temat tego czy
                  są jakiekolwiek szanse na obniżenie czynszów i jeżeli tylko powstnie jakiś ruch
                  w tej sprawie to bardzo chętnie się do niego przyłączę. Blok w którym kupiliśmy
                  mieszkanie znajduje sie w samym oku cyklonu - tuz przy spółdzielni ul. B. Prusa
                  więc zapewnie będę tam częstym gościem. Czynsz jaki ja bede płacic to 620
                  zł !!!! mieszkanie 73m
                • wfe416n Re: Drazac temat ;-) 08.09.06, 15:46
                  zwierz.alpuhary napisał:

> do mediów na zasadzie "wy ich nie podłączycie/dacie zaporowe stawki/będziecie
                  > przewlekać procedury to my wam damy jakiś bonusik, z kieszeni pozostałych
                  > lokatorów rzecz jasna"

myślę że to wynika z zasad handlu - kupujesz dużo = płacisz mniej.
                  Z zakupem energi cieplnej chyba nikt nie ma problemów.
              • gregory83 Re: Drazac temat ;-) 08.09.06, 09:22
                > sofanes napisał

Po pierwsze, czy ktos wie, gdzie mozna zobaczyc na oczy jakies finansowe
                > sprawozdanie PSM, i to, na skutek czego powstaje deficyt...? Jesli sie nie
                > myle, to deficyt jest permanenty od paru juz lat...dlaczego...?
                >
                > Po drugie, czy to normalne, ze w radzie nadzorczej zasiada kolo 20 ludzi...?
                >
                > Po trzecie, wielce ciekawym, jak caly Zarzad i Rada Nadzorcza jest oplacana,
                > skoro spoldzielnia wciaz ma deficyt...?

Obecne prawo chyba nie daje członkom spółdzielni możliwości dokładnego
                sprawdzania finansów spółdzielni. Co do pensji to obowiązuję chyba tajemnica,
                bo moja sąsiadka, która kiedyś chciała się dowiedzieć ile zarabiają członkowie
                zarządu i rady otrzymała odpowiedź że to tajemnica. Dobre sobie my ich opłacamy
                z naszych czynszy, a nawet nie możemy wiedzieć ile dostają.
                Uważam że trzeba skończyć z dotychczasową praktyką wszystko powinno byc jawne i
                przejrzyste. Jedyna droga do tego, ąby nasi prezesi przestali czuć się jak
                królwie kosztem swoich poddanych jest większa aktywność członków spółdzielni.
                CZasem jak patrzę na relacje Panoramy Pruszkowskiej z zebrań zarządu to chce mi
                się śmiać. Siedzi kilkanaćsie starszych osób, które słuchają jak
                zahipnotyzowane naszych kochanych prezesów. Gdzie są inni, przecież w budymkach
                spółdzielni mieszka prawie 20tys. ludzi. Skoro nie ma pretensji to nasi prezesi
                mogą zaspiewać Jest SUPER WIĘĆ o CO CI CHODZI?
                • sofanes Re: Drazac temat ;-) 08.09.06, 16:28
                  > Obecne prawo chyba nie daje członkom spółdzielni możliwości dokładnego
                  > sprawdzania finansów spółdzielni. Co do pensji to obowiązuję chyba tajemnica,
                  > bo moja sąsiadka, która kiedyś chciała się dowiedzieć ile zarabiają
                  członkowie
                  > zarządu i rady otrzymała odpowiedź że to tajemnica.

To prawie na pewno nieprawda. Czlonkowie spoldzielni sa wspolwlascicielami
                  majatku spoldzielni (tzn. jest to chyba troszke inacze j ujete, ale mozna tak
                  to rozumiec), a spoldzielnia to osoba prawna, ktora reprezentuje interesy
                  spoldzielcow.
                  W zwiazku z czym, zarzad, komisja rewizyjna, etc. reprezentuja nasze interesy i
                  nie moga ukrywac przed czlonkami spoldzielni bilansu itp.itd.
                  To nie jest prywatny folwarki prezesa i rady nadzorczej, a Spoldzielnia nie
                  jest po to, by wypracowywac zysk (straty tez nie, rzecz jasna).
                • zwierz.alpuhary Re: Drazac temat ;-) 08.09.06, 20:22
                  Co do pensji to obowiązuję chyba tajemnica,
                  > bo moja sąsiadka, która kiedyś chciała się dowiedzieć ile zarabiają członkowie
                  > zarządu i rady otrzymała odpowiedź że to tajemnica. Dobre sobie my ich opłacamy
                  >
                  > z naszych czynszy, a nawet nie możemy wiedzieć ile dostają.

jest na to dobra metoda: "proszę mi pokazać przepis, gdzie to jest zapisane"
                  według mnie to jest jakaś bzdura, jeżeli zarobki są rzeczywiście utajnione to
                  należy sprawdzić zgodność tego przepisu z prawem spółdzielczym i/lub przepisami
                  unijm\nymi, bo to mi pachnie sądem.
              • terina Re: Drazac temat ;-) 13.09.06, 13:33
                ZDECYDOWANIE POPIERAM - TYLKO ZAŁOŻENIE WSPÓŁNOTY JEST NAJLEPSZYM WYJŚCIEM.
                ZNAM LICZNE PRZYKŁADY Z WARSZAWY. JEDYNYM WARUNKIEM JEST ZGODNOŚĆ MIESZKAŃCÓW W
                DĄŻENIU DO TEGO CELU, co w naszych blokowiskach jest bardzo trudne. Zwłaszcza
                trudno jest przekonać emerytów i "obsiadywaczy podwórkowych" do takiej akcji.
                • arkadiusz.lipiec Re: Drazac temat ;-) 15.09.06, 17:52
                  Na Kraszewskiego walka o wspólnotę trwa już od 2 lat i co? I kurna nic... Bo
                  działka niby ok, ale nie wiadomo za ile to trzeba wykupić, że jakieś zadłużenie
                  (TBS jest nie wiedzieć skąd zadłużony - choć wszyscy mieszkańcy naszego bloku
                  płacą!) i sprawa się tak ciągnie i ciągnie. Indolencja naszych urzędników jest
                  porażająca...

A.
    • crazy1972 Re: czynsze w Pruszkowie 11.09.06, 23:32
      Czy ktoś widział może jak jakiś czas temu (ok miesiąca) super spec ekipa
      remontowała murki miądzy wejściem do klatki schodowej a garażami w bloku przy
      ulicy Ramzesa?
      Po wymurowaniu murki te były rozwalane potem znowu budowane i znowu rozwalane.
      Wokoło pełno gruzu desek i bóg wie jeszcze czego. Po prostu tragedia.
      I kto za to płaci? Pan płaci,pani płaci wszyscy płacimy.Stąd między innymi biorą
      się tak wysokie czynsze (w tym konkretnym przypadku chodzi o fundusz remontowy
      który jest marnotrawiony.
      Tak na marginesie to ta ekipa przeniosła się już do bloku obok i znowu
      rozpoczęła nierówną walkę z murkami mam nadzieję że tym razem wygraną.
      • e_hiob Re: czynsze w Pruszkowie 14.09.06, 20:51
        przechodząc tamtędy codziennie zadaje sobie pytanie:czy celem jest budowa czy
        owo rozwalanie
        pozdr
    • z.bednarek Re: czynsze w Pruszkowie 12.09.06, 00:23
      tak sobie czytam i usmiecham sie pod nosem i lezke w oku przecieram nad losem
      wspolokatorow zasobow PSMu.
      ludziki kofane zamiast biadolic na necie zacznijcie cos robic.
      tylko nie zaczynajcie od likwidac spoldzielni bo bedzie jeszcze wiekszy
      pierd..nik niz jest.
      • terina Re: czynsze w Pruszkowie 13.09.06, 14:29
        z.bednarek napisał:

> tak sobie czytam i usmiecham sie pod nosem i lezke w oku przecieram nad
        losem
        > wspolokatorow zasobow PSMu.
        > ludziki kofane zamiast biadolic na necie zacznijcie cos robic.
        > tylko nie zaczynajcie od likwidac spoldzielni bo bedzie jeszcze wiekszy
        > pierd..nik niz jest.

...a ja tak se myslę, że Wyście z.bednarek steście z tej kliki psmowskiej +
        werwa! czyli zarząd + rada nadzorcza
    • verva3 Re: czynsze w Pruszkowie 12.09.06, 00:42
      kupta se wile jak nie pasuje psm
      • skronka Re: czynsze w Pruszkowie 14.09.06, 15:53
        verva i bednarek ciekawe czy sami zarabiacie a te czynsze... a moze zarabiacie
        tyle ze dla was to bez róznicy??
        dla wielu jednak ma to znaczenie i chcą wiedzieć na co pieniądze wydają i ze
        idzie to na konkretne cele a nie na utrzymanie PSMowskich pasożytów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka