Dodaj do ulubionych

Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;(

04.09.07, 09:33
Jak podala dziesiejsza G.Wyborcza w dodatku Stolecznym, o naszych
mlodziutkich pilkarzy a konkretniej: Lewczuka, Lewandowskiego i
Wisniewskiego zabiegaja juz czolowe kluby Orange Ekstraklasy ->
Wisla.Kr,Zaglebie.L,GKS.B,Groclin,LKS Lodz czy nawet Legia...
Cena za kazdego z nich ma oscylowac ok 1 mln zl.

Czyli jednym slowem po okresie zimowym nasz kochany klub zapewne
przestanie sie liczyc w walce o Ekstraklase.
Watpie by uzupelniono szybko taka strate...
Klania sie jak widac brak sponsora i troszke wiekszych pieniedzy, by
chlopakow jeszcze rok,dwa zatrzymac!
Obserwuj wątek
    • magister11 Ustawia siejuz kolejka pilkarzyZnicza po miejskie$ 04.09.07, 09:55
      Z bloga jednego z radnych, na którego nie głosowałem, ale być może
      był to błąd bo w tej kwestii zgadzam się w 100%:

(...)
      2) Radni przyznali 300 tys. złotych do końca roku na stypendia dla
      sportowców za wybitne osiągnięcia. W praktyce te pieniądze są
      przeznaczone na zwiększenie zarobków zawodników drugoligowego
      zespołu piłki nożnej Znicz Pruszków. W budżecie znalazło się też 180
      tys. złotych na reklamę miasta. Te pieniądze również mają trafić do
      klubu Znicz. Tak więc w tym roku, łącznie z 94 tys. przekazanymi w
      czerwcu, daje to razem 574 tys. złotych, wydanych z pieniędzy
      miejskich na samą tylko drużynę piłkarską. Moim zdaniem, to bardzo
      rozrzutne wydawanie publiczych pieniędzy na prywatną rozrywkę dla
      niektórych (czyli kibiców). Czy do rozrywek nie-kibiców też będziemy
      dopłacać?
      (...)

(...)
      W najbliższy czwartek odbędzie się kolejna sesja RM. W porządku
      obrad jest 12 projektów uchwał, a wśród nich między innymi:
      1) projekt uchwały w sprawie ustanowienia stypendiów dla zawodników
      osiągających wysokie wyniki sportowe
      Projekt przewiduje możliwość przyznania rocznego stypendium za
      wybitne wyniki sportowe, dla zawodników z Pruszkowa, w sportach
      indywidualnych i zespołowych.
      Moim zadaniem, gmina nie powinna wogóle wchodzić w finansowanie
      sportu zawodowego. Sport dzieci i młodzieży - jak najbardziej, ale
      dopłacanie komuś do wykonywania jego zawodu - to nieporozumienie. I
      pole do nadużyć, jeśli tak ogólnie, jak w projekcie uchwały, określi
      się kryteria przyznawania stypendiów. Już terez z kasy miejskiej,
      prócz sportu dzieci i młodzieży, dofinansowywane są także rozgrywki
      zawodowe, w postaci dopłacania do organizacji meczów. A z tytułu
      awansu do II ligi piłki nożnej (kopanej), zawodnicy i
      trenerzy "Znicza" dostali 93 tysiące złotych do podziału. I dobrze,
      bo jedorazowo i za konkretne dokonanie. Od płacenia zawodnikom za
      grę są sponsorzy. I kibice, którzy są gotowi płacić za rozrywkę.
      A w "reklamę miasta" przez sport, nie uwierzę, póki nie zobaczę
      wyliczeń, ile miasto z tej reklamy zyskało.
      (...)

• magister11 Re: Ustawia siejuz kolejka pilkarzyZnicza po miej 04.09.07, 09:59
        i dlaczego my mamy płacić z naszych podatków za to , ze się paru
        łebków wypromuje w Zniczu!? Na dodatek często nie sa oni przeciez
        mieszkańcami Pruszkowa, nawet podatków tu nie płacą?!

A tymczasem dzisiaj w pociągach do Warszawy była kiła, ze ludzie
        dojechać do pracy nie mogli! I to jest tak, ze SPONSORZY jeżdżą jak
        bydło , a SPONSOROWANI się promują i zwieją stąd przy lepszej
        pierwszej okazji, a nam zostanie: tłok w pociągach, dziurawe ulice i
        stadion pausjący jak świątynia salomona w Klewkach.

A w ogóle cała polska piłka to jedna wielka kloaka z mafią i
        przerkętami. Nie bądźmy frajerami!
        • sqz Re: Ustawia siejuz kolejka pilkarzyZnicza po miej 04.09.07, 11:10
          Tez sie zgadzam nie doplacac do pilkarzy z kasy panstwowej .
          Inwestowac w infrastrukture tak ale nie w ludzi ktorzy i tak
          uciekna . Ale tez nie zgadzam sie na jakies dziwne rynki , deptaki
          ktore sluza niczemu i nikomu poza paroma osobami ktorym spacer w
          betonowym tunelu i w spalinach sprawia przyjemnosc . Zdazylo mi sie
          wczoraj przspacerowac po naszym wspanialym miescie i zauwazylem ze
          zbednym wydatkiem sa sciezki rowerowe idac ul Powstancow na 10
          rowerzystow tylko 1 korzystal ze sciezki ale on nie mial wyjscia w
          wieku 6 lat jeszcze rodzice wyznaczaj nam zadania .
          PS
          Co do koloaki z przekretami i mafia to czy polska pilka rozni sie
          czymkowliek od polskiej polityki ?? Tylko tym ze pilkarzy od czasu
          do czasu ktos usadzi a politykow nikt . A budzet panstwa obciazamy
          setkami milionow na ich dotacje .
          • mysza63 Re: Ustawia siejuz kolejka pilkarzyZnicza po miej 04.09.07, 11:17
            Ja korzystam ze ścieżek rowerowych i uważam, że są przydatne. Często spotykam na nich innych rowerzystów.
            Piłką nożną się nie interesuje ale z drugiej strony ich dobre wyniki są promocją dla miasta. Po raz pierwszy spotkałam się, że człowiek z innego regionu Polski, na słowo Pruszków zareagował odpowiedzią Znicz a nie mafia.
            • sqz Re: Ustawia siejuz kolejka pilkarzyZnicza po miej 04.09.07, 11:36
              Scezki rowerowe beda napewno przydatne jak policja i straz miejska
              nauczy tych uposledzonych umyslowo co jezdza ulicami, ze po to maja
              sciezki by nimi jezdzic . Zaplacilby jeden z drugim ze 300 mandatu i
              by sie nauczyl . Jakbym wiechal samochodem na sciezke toby krzyk byl
              ze debil nie umie jezdzic zamknac go .jak debil jedzie po ulicy
              rowerem to nikt nic nie mowi .
            • marti78nez Re: Ustawia siejuz kolejka pilkarzyZnicza po miej 04.09.07, 11:41
              ....co do "finansowania" pensji piłkarzy to rzeczywiście nie powinno
              to mieć miejsca !!! Jednak absurd to : po co ścieżki rowerowe, po co
              stadion itd to wszystko jest dla ludzi , każdy potrzebuje coś
              innego do egzystowania w mieście , jeden chce się dobrze zabawić,
              inny pospacerować po deptaku , jeszcze ktoś inny iść i przeżyć
              emocje na drugoligowym stadionie. Ważne jest jednak to, że władze
              miasta coś robią w tym kierunku i nie jest do droga jednokierunkowa
              ( np. sport) a inwestycje różnorakie. Więc takie posty po
              co :scieżka , deptak nie taki to normalka wiadomo przecież że
              cżłowiek ma różne potrzeby. No i po to jest chyba to forum żeby
              wyrażać swoje opinie ,więc moja jest taka ....ścieżka rowerowa jest
              jak najbardziej potrzebna i jest ich...mało. Pozdrawiam wszystkich
              forumowiczów zwłaszcza tych o odmiennych poglądach. Z drugiej strony
              jesteśmy takim narodem że troszeczkę za bardzo narzekamy . Więc
              bardziej optymistycznie : deptak będzie co rok piękniejszy , drużyna
              bąedzie grała w pierwszej lidze ,a ścieżek będzie przybywać to wizja
              na przyszłość :-) a mafia...jaka mafia :-)
              • magister11 Re: Ustawia siejuz kolejka pilkarzyZnicza po miej 04.09.07, 11:52
                Ważne jest jednak to, że władze
                > miasta coś robią w tym kierunku i nie jest do droga
                jednokierunkowa
                > ( np. sport) a inwestycje różnorakie.

No właśnie NIE! Powiedz, co nie-sportowa osoba może robić między
                październikiem, a kwietniem wieczorem w Pruszkowie?! Stoi po kilka
                obiektów sportowych (centrum sportowe na mosie, 2 hale na zniczu,
                stadion nowy na zniczu, tor kolarski, basen), a nie ma ANI JEDNEJ
                sali kinowej-teatralnej, kręgielni, a z koncepcji budowy sali
                koncertowej z prawdziwego zdarzenia (gdzie mógłby wystepować np.
                Daniec zamiast na Zniczu) - miasto się - póki co wycofało nie
                proponując nic w zamian. I teraz jeszcze to: ja mam sponsorować
                jakiegoś piłkarza, który nigdy nie wprowadzi naszego klubu do 1
                ligi , bo:

1/ Ucieknie do inngo klubu i tyle go będzie widać

2/ Znicz nie dostanie licencji bo nie ma murawy podgrzewanej i
                oświetlenia - więc to jest od poczatku paranoja z tą 1 ligą -
                ładowanie kasy w zamek na lodzie

I to jest przykład odpowiedzialnej i zrównoważonej polityki
                inwestycyjnej?!

Lepiej zobacz jak duży obszar miasta nie ma np. przygotowanych
                planów zagospodarowania przestrzenego i jak został zrobiony remont
                głównej ul. Prusa, gdzie - o zgrozo - zabrakło kasy na zrobienie
                porządnego oświetlenia i zostały ochydne słupy z początków komuny.
                Jednym słowem obciach na głównej ulicy. Ale budynek do konferencji
                prasowych musi być - zupełnie tak jakby nie można ich było zrobić na
                pobliskiej hali Znicz (gdzie przecież kiedyś konferencje mięli
                koszykarze).
                • marti78nez Re: Ustawia siejuz kolejka pilkarzyZnicza po miej 04.09.07, 12:03
                  ...magister przecież napisałem może iść na spacer na deptak :-)to
                  nie jest tak łatwo wszystko pogodzić , miasto obrało taki kierunek,
                  deptak ,stadion i ważne że coś się dzieje. Mam tylko nadzieję, że
                  jak skończą budowę stadionu (chyba też jesteś za tym ) będzie i
                  kawiarnia z kręgielnią i upragionym kinem...tylko że miasto moze
                  pomóc w tej inwestycji , przyciągnąć inwestora ,specjalne ulgi ,
                  może pomóc znależć teren do inwestycji i na tym rola się kończy,
                  lepiej żeby po opisanych powyżej inwestycjach zajęto się stanem dróg
                  w Pruszkowie te są okropne to tylko moje zdanie Ty pewnie masz inne
                  i na tym to polega :-)
                  • magister11 Re: Ustawia siejuz kolejka pilkarzyZnicza po miej 04.09.07, 12:09
                    Mam tylko nadzieję, że
                    > jak skończą budowę stadionu (chyba też jesteś za tym ) będzie i
                    > kawiarnia z kręgielnią i upragionym kinem...

Nie wiem od jak dawna mieszkasz w Pruszkowie, ale MIEĆ NADZIEJĘ na
                    powstanie w/w inwestycji , to my mamy od dawien, dawna...zanim
                    jeszcze Znicz awansował do 3 ligi. A teraz , co? Co chwila słychać o
                    rozudowie stadionu za to z budowy sali na 300 osób zrezygnowano
                    lekką ręką - a przecież były robione badania potrzeb mieszkańców i
                    jakoś nikt nie wskazywał na potrzebę pilnej rozbudowy stadionu!

Nie jestem wrogiem rozbudowy, ale widzę, że staje się ona
                    BEZSTENSOWNIE ...jakimś priorytetem poza kolejnością wynikającą z
                    jej potrzeby dla mieszkańców. Pytam: kosztem czego?
                    • habier Re: Ustawia siejuz kolejka pilkarzyZnicza po miej 04.09.07, 13:12
                      Nie wiem od jak dawna mieszkasz w Pruszkowie, ale MIEĆ NADZIEJĘ na
                      > powstanie w/w inwestycji , to my mamy od dawien, dawna...zanim
                      > jeszcze Znicz awansował do 3 ligi. A teraz , co? Co chwila słychać
                      o
                      > rozudowie stadionu za to z budowy sali na 300 osób zrezygnowano
                      > lekką ręką - a przecież były robione badania potrzeb mieszkańców i
                      > jakoś nikt nie wskazywał na potrzebę pilnej rozbudowy stadionu!
                      >
                      > Nie jestem wrogiem rozbudowy, ale widzę, że staje się ona
                      > BEZSTENSOWNIE ...jakimś priorytetem poza kolejnością wynikającą z
                      > jej potrzeby dla mieszkańców. Pytam: kosztem czego?

czesc,

ja mieszkam od zawsze w Pruszkowie :-)

Pamiętasz, że było już kilka kin w Pruszkowie? Ja pamiętam, że
                      niewiele osób chodziło (kilka razy nawet nie zobaczyliśmy filmu, bo
                      nie było odpowiedzniej minimalnej liczby osób chętnych kupić bilet) -
                      to taka drobna refleksja. Teraz kina są w Wawie i w Jankach.

Nie wiem dlaczego ale masz ogromny kłopot z tym pruszkowskim sportem
                      (dumny byłes jak Mazowszanka zdobywała mistrzostwo Polski?) i nie
                      piszesz na temat - zawsze temat sportu schodzi na "Twoje" ględzenie
                      o kinie itp...

Byłeś chodź raz na Radzie Miejskiej i wygłosiłeś swoje zdanie? Albo
                      chodz u Prezydenta czy któregoś z radnych (np. tego na którego
                      głosowałeś - bo mam nadzieję, że nie jesteś jednym z tych co
                      startowali i głosowali na siebie :) ?

Pamiętasz jak wyglądał stadion przed rozpoczęciem przebudowy? Wiesz,
                      że razem ze stadionem wybudwano szkołę podstawową na Tworkach i
                      basen?

• magister11 Re: Ustawia siejuz kolejka pilkarzyZnicza po miej 04.09.07, 13:26
                        > (dumny byłes jak Mazowszanka zdobywała mistrzostwo Polski?)

witam!
                        byłbym dumny gdyby centrum Pruszkowa nie przypominało meliny
                        pijackiej tylko miejsce dla normalnych ludzi, a z sukcesów
                        Mazowszanki miasto nie ma dziś NIC- nawet imidż "mafijnego miasta"
                        nie zniknął, co jest zawsze dla mnie zagadką w kontekście często
                        głoszonych haseł o tym, że przez sport miasto zmieni swój wzerunek

> Nie wiem dlaczego ale masz ogromny kłopot z tym pruszkowskim
                        sportem

Musisz więc uważnie czytać, bo pisze o tym w co 2 zdaniu. Skrótowo
                        (specalnie dla Ciebie):

bo nie ma innej rozrywki i alternatywy na poziomie, tylko ten
                        sport!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozostałe to już uwagi osobiste.

Mam więc pytanie: możemy lekko założyć, że w Pruszkowie jest - poza
                        mną - wiele inych osób, które wolałyby inne priorytety inwestycyjne
                        niż te, które są. Bo po prostu takie, a nie inne mają
                        zainteresowania. Ja się różnię od nich tylko tym, że uparcie do tego
                        wracam (bo problem jest niezałatwiony):

Czy każdą osobę myślącą podobnie jak ja chcesz prześwietlać
                        personalnie, badać jej motywy i uczestnictwo w wyborach, sesjach itp?

Zastanów się bo wpadasz chyba w lekką paranoję.

Pozdro!
                        • habier Re: Ustawia siejuz kolejka pilkarzyZnicza po miej 04.09.07, 14:26
                          magister11 napisał:

> > (dumny byłes jak Mazowszanka zdobywała mistrzostwo Polski?)
                          >
                          > witam!
                          > byłbym dumny gdyby centrum Pruszkowa nie przypominało meliny
                          > pijackiej tylko miejsce dla normalnych ludzi,

jasne - byłbyś...

równie dobrze można gonić Prezydentów i radnych za to że moja klatka
                          w bloku jest uświniona, zaszczana, obdrapana, domofon nie działa,
                          światło na x-piętrze się nie świeci, winda się trzęsie, zsyp
                          śmierdzi...

czasami trzeba się zastanowić nad tym czego się wymaga.

> a z sukcesów Mazowszanki miasto nie ma dziś NIC- nawet
                          imidż "mafijnego miasta"
                          > nie zniknął, co jest zawsze dla mnie zagadką w kontekście często
                          > głoszonych haseł o tym, że przez sport miasto zmieni swój wzerunek

tu chyba nie do końca masz rację (ale nie chcę polemizować)

Tak czy inaczej, dzięki piłce nożnej znowu słychać o mieście
                          Pruszków w kontekscie sportu - czyli pozytywnie. Mam nadzieję, że w
                          Zniczu będzie inny model własnościowy niż w
                          Mazowszance/Pekaesie/Hoopie/Blachach. Ale to inny temat. Wiemy, że
                          klub chce sprowadzać i wychowycwać młodych sportowców i zarabiać na
                          ich sprzedaży. Myślę, że w II lidze to się sprawdzi a miasto moze
                          trochę pomóc - to dopiero początek drogi Pruszkowa w piłkarskim
                          świecie.

> Musisz więc uważnie czytać, bo pisze o tym w co 2 zdaniu. Skrótowo
                          > (specalnie dla Ciebie):
                          >
                          > bo nie ma innej rozrywki i alternatywy na poziomie, tylko ten
                          > sport!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ciągle to samo. Otwórz coś dla ludzi - będą mieć rozrywkę przez cały
                          rok.

> Pozostałe to już uwagi osobiste.

Nie uwagi osobiste. Bądz obiektywny.
                          Męczysz temat już o dawna. Ja od dawna zadaję Ci pytanie:

"Byłeś chodź raz na Radzie Miejskiej i wygłosiłeś swoje zdanie? Albo
                          chodz u Prezydenta czy któregoś z radnych "

Jednak Ty konsekwentnie unikasz odpowiedzi - ale na forum jęczysz.

Więc zapytam inaczej: Co zrobiłeś żeby było inaczej?

> Mam więc pytanie: możemy lekko założyć, że w Pruszkowie jest -
                          poza
                          > mną - wiele inych osób, które wolałyby inne priorytety
                          inwestycyjne
                          > niż te, które są. Bo po prostu takie, a nie inne mają
                          > zainteresowania. Ja się różnię od nich tylko tym, że uparcie do
                          tego
                          > wracam (bo problem jest niezałatwiony):

Jak wyżej. Co zrobiłeś żeby załatwić temat?

> Czy każdą osobę myślącą podobnie jak ja chcesz prześwietlać
                          > personalnie, badać jej motywy i uczestnictwo w wyborach, sesjach
                          itp?

Ostatnio Ty zadawałes mi pytania o "korzyści" więc, jak to w
                          przysłowiu o kotle...

> Zastanów się bo wpadasz chyba w lekką paranoję.

kocioł

>Pozdro!

Pochwa(!)lony

• habier Re: Ustawia siejuz kolejka pilkarzyZnicza po miej 04.09.07, 14:02
                        a jeszcze jedno

z tego co wiem, to większość piłkarzy Znicza ma stypendia - nie
                        pensje (nie jestem pewny na 100%).
                        Inna sprawa, że klub "zarabia" na tych zawodnikach - sam fakt, że
                        pojawiają sie juz kwoty oscylujące w okolicach 1mln PLN wydaje się,
                        że kwoty inwestowane w klub wydają się raczej małe i nie obciążają
                        mocno budżetu miasta.

• magister11 Re: Ustawia siejuz kolejka pilkarzyZnicza po miej 04.09.07, 14:26
                          > Inna sprawa, że klub "zarabia" na tych zawodnikach

"kLUB" to znaczy, kto? Miasto (inwestor)? Co ma w takim razie ze
                          sprzedaży Majewskiego, bo nie słyszałem, aby kwota którą inwestuje
                          miasto uległa przez to zmniejszeniu....?

wydaje się,
                          > że kwoty inwestowane w klub wydają się raczej małe i nie obciążają
                          > mocno budżetu miasta.
                          >

"wydaje się"... a "małe" w porównaniu do czego? Do nakładów na
                          inne formy rozrywki?
    • marti78nez Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 13:32
      ...mieszkam od lutego 2007 ale liczę na rozwój miasta bo jestem jego
      mieszkańcem , habier mnie wyręczył :-) ale ja powtórze czy miasto
      powinno budować kina, otwierać lokale na deptaku, według mnie miasto
      może pomóc (są różne możliwości takiej pomocy)a kino powinno być
      finansowane z pieniążków prywatnych , puby na deptaku też które
      większość chce jednak nikt nie pomyśli o tym że Prezydenta rola się
      na tym kończy , On stworzył warunki a jak będzie zagospodarowany
      deptak od strony użytkowej to już powinno być raczej po stronie
      potencjalnych inwestorów. A teraz na koniec.... stadion jest miejski
      więc sens wydania pieniędzy jak widać jest :-) dwa no niewątpliwie
      to dobrze zainwestowane pieniądze...promocja miasta. Też chce kino
      ale tak jak już wspominałem , miasto jedynie moze poszukać osób
      gotowych zainwestować i "dać" teren pod inwestycje.To tyle ,dzięki.
      • magister11 Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 13:44
        > otwierać lokale na deptaku,

nie wiem, czyj to pomysł - nie mój :-)

A teraz na koniec.... stadion jest miejski
        > więc sens wydania pieniędzy jak widać jest :-)

kino też będzie miejskie, a przy tym - co za promocja miasta!:

można gdzieś wyjść wieczorem przez CAŁY ROK
        • sqz Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 13:59
          Jakos miasto nie spieszy sie do kina miejskiego czemu zreszta sie
          nie dziwie . Isc siedziec za niegospodarnosc zadna przyjemnosc .
          Jednosalowe kina padaja wszedzie , budowanie wiec salki na 200 osob
          gdy i tak wiadomo ze na seans przyjdzie 10 jest troche bezsensu .Czy
          nie lepiej wejsc w PPP i nie tracic miejskich pieniedzy ? Ale jakos
          tlumu chetnych do otwierania centrum rozrywki w Pruszkowie nie widac
          tak samo jak nie widze tych szumnie zapowiadanych kafejek na
          deptaku . Pewnie nie zobacze bo zaden rozsadny czlowiek nie wpakuje
          prywatnej kasy w cos na czym straci .
          Dla mnie wazne ze cos sie w koncu w tym miescie ruszylo , jest ladny
          stadion bedzie tor kolarski , sa boiska przyszkolne na poziomie ,
          jest i deptak ktoremu jestem troszke przeciwny ale ciesze sie ze
          Kraszewskiego zaczyna wygladac jak normalna ulica .
          PS
          Wbrew temu co poniektorzy wywnioskowali nie jestem przeciwny
          sciezkom rowerowym jestem przeciwny debilom na rowerach ktorzy nie
          wiedza do czego sciezka sluzy . I dopki 90 procent rowerzystow nie
          pozna znaczenia slowa sciezka rowerowa bede nim przeciwny bo to
          wyrzucanie w bloto pieniedzy . Niestety. No ale moze jak przy kazdym
          chodniku bedzie sciezka to ludzie zrozumieja co znaczy ten
          chodniczek z namalowanym rowerzystą .
          • zerozeroseven Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 14:25
            Ścieżki rowerowe to wyjątkowo nieudany pomysł.
            Prawdopodobnie wymyślili go różni specjaliści od wtryniania władzom
            miasta kostki betonowej w hurtowych ilościach i innych "darmowych"
            internetów. Należy malować pasy dla rowerzystów na jezdniach. Taniej
            i bezpieczniej.
            • zerozeroseven Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 14:27
              Natomiast samochody. Wynocha z miast!
            • magister11 Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 14:30
              ścieżki to powinny być, ale zrobione razem z innymi gminami: wzdłuż
              WKD i uTRATY, aby wiodły "skądś dokądś i były atrakcyjne...Ścieżki
              przez centrum nie będą atrakcyjne dopóki będzie ono wyglądać jak
              pijacka melina.

Ja chcę, żeby było dużo ścieżek, ale zwracam uwagę, że ponownie
              mówimy o inwestowaniu w coś, co działa przez parę miesięcy w roku,
              podczas gdy oferta na "długie wieczory" leży i kwiczy.

• zerozeroseven Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 14:41
                Jeśli chodzi o trasy dla rowerów to ja wolę tak jak jest.
                Niech lepiej się do tego miasto już więcej nie zabiera. Te kilka
                odcinków po kostce w mieście jakoś omijam. Natomiast wzdłuż Utraty,
                WKD i generalnie za miastem jeżdżę swoimi własnymi ścieżkami i mi z
                tym dobrze. Jeśli władze chciałoby koniecznie pomóc niechaj wytyczą
                na trasie od Piastowa po Otrębusy oraz od Suchego Lasu po Konotopę
                pasy dla poruszających się rowerem PO JEZDNIACH. Ledwie kika kilo
                farby by to kosztowało + malowanie.
                • zerozeroseven Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 14:46
                  A w ogóle to nie wiem czy wiecie, ale naukowo stwierdzono, że nawet
                  jadąc w korkach, wśród setek dymiących samochodów rowerzysta
                  wchłania mniej szkodliwych substancji niż kierowca siedzący w tym
                  czasie w swoim samochodzie pozornie odcięty od świata szybami i
                  zabijającymi jedynie zapach filtrami.
                • magister11 Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 14:47
                  Natomiast wzdłuż Utraty,
                  > WKD i generalnie za miastem jeżdżę swoimi własnymi ścieżkami i mi
                  z
                  > tym dobrze.

To powiedz jak ma dojechać do Podkowy Leśnej (np rodzina z dziećmi)
                  jadąc wzdłuż WKD? Bo jakakolwiek przejezdna droga kończy się za
                  Otrębusami, a chyba wartoby było.....
                  • zerozeroseven Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 14:54
                    No cóż w Otrębusach nasza rodzinka odbija na przystanku Otrębusy w
                    lewo i zwiedzając po drodze Karolin wjeżdża sobie na morenę, z
                    której wspaniałym leśnym traktem wjeżdża niemalże do samego centrum
                    Podkowy...

Może też skęcić na przystanku w prawo i po 20 metrach w lewo, aby
                    mało uczęszczaną jezdnią dotrzeć do zachodnich granic Podkowy.

Oczywiście pod warunkiem, że nasza rodzinka wybierze się wzdłuż
                    torów WKD. O wiele wspanialszą trasą jest jednak Pruszków-Komorów-
                    Strzeniówka-Zimna Woda-Podkowa-Żółwin. Całość o niezwykłych walorach
                    krajoznawczych licząca 27 kilometrów (sprawdzone - ja ją przejeżdżam
                    w niecałą godzinkę - rodzina z dziećmi spokojnie w 6 godzin) ...
                    :-D
                    • magister11 Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 14:57
                      NO_DOBRA !! ;-D
            • zerozeroseven Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 15:27
              Ciągła linia dzieląca jezdnię na pas dla samochodów i pas dla
              rowerów miałaby jeszcze jedną zaletę: zlikwidowałaby kretyński
              zwyczaj wjeżdżania samochodem na chodnik przeznaczony raczej dla
              matek z dziecięcymi wózkami, niż dla śmierdzących spalinami i
              wypalonymi wewnątrz samochodu papierosami leni, którzy nawet po
              własnym mieście muszą poruszać się swym Boskim Autkiem. Bleee ;/
        • habier Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 14:33
          magister11 napisał:

> kino też będzie miejskie, a przy tym - co za promocja miasta!:
          >
          > można gdzieś wyjść wieczorem przez CAŁY ROK

Zajebiście :) Masz dzieci?

Super perspektywa: Codziennie w kinie albo na kręglach. Pijąc litry
          coli, objadając się kukurydzą. Super. Taki hamerykancky model zycia.

I pewnie miasto za darmo powinno umożliwiać te Twoje rozrywki - no
          bo kogo stać iść całą rodziną 3 razy w tygodniu do kina, 2 razy do
          pubu (z dziecmi?) i 2 razy na kręgle, hmm...
          • magister11 Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 14:45
            >
            > Super perspektywa: Codziennie w kinie albo na kręglach. Pijąc
            litry
            > coli, objadając się kukurydzą. Super. Taki hamerykancky model
            zycia.
            >

Muszę przyznać, że przy takiej interpretacji moich słów rzeczywiście
            brzmię dla Ciebie jak kosmita... :-)

1/ "przez cały rok" - OD POCZĄTKU chodzi mi o to, że: jak jest zimno
            (zdarza się w Polsce czasem), to nie pójdziesz Z DZIECKIEM na
            stadion, bo:
            a/ nikt nie gra w zimę
            b/ nie wpuszczą Cię z dzieckiem na stadion na murawę

a do kina możesz iść CAŁY ROK w tym sensie, że jest czynne
            niezależnie od pory roku, podczas gdy stadion stoi pusty. Już
            dobitniej nie mogę chyba tego wyjaśnić - chyba się z tym zgodzisz?

CAŁY ROK nie równa się CODZIENNIE

> I pewnie miasto za darmo powinno umożliwiać te Twoje rozrywki - no
            > bo kogo stać iść całą rodziną 3 razy w tygodniu do kina, 2 razy do
            > pubu (z dziecmi?) i 2 razy na kręgle, hmm...

Myślenie, że zachęcam Cię do chodzenia CODZIENNIE do kina (z 3 -
            osobową rodziną) zostawiam bez komentarza.... paranoja...

A jak jest obecnie? Kupa kasy wydana i co? Mogę sobie pójść na
            stadion RAZ góra 2 W TYGODNIU i to cała rozrywka.

POMYŚL, gdyby było kino to mógłbym pójść:
            -raz na stadion
            - raz do kina
            - raz na koncert

i miabym urozmaicenie a nie tylko non stop 3 paski przed oczami za
            światopogląd i horyzonty...

A Ty chcesz tylko stadion i stadion.....on już jest a problem w tym,
            że nie ma nic poza tym!
            • radoslavvv Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 15:27
              Magister juz myslalem ze wszystko sobie wyjasnilismy...
              Mysle ze ta dyskusja na temat wyzszosci stadionu nad Rynkiem i
              deptakiem juz wszystkich nudzi.

Odpusc nam juz prosze...
            • habier Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 15:30
              magister11 napisał:

> >
              > > Super perspektywa: Codziennie w kinie albo na kręglach. Pijąc
              > litry
              > > coli, objadając się kukurydzą. Super. Taki hamerykancky model
              > zycia.
              > >
              >
              > Muszę przyznać, że przy takiej interpretacji moich słów
              rzeczywiście
              > brzmię dla Ciebie jak kosmita... :-)

hehe, dobre :)

> 1/ "przez cały rok" - OD POCZĄTKU chodzi mi o to, że: jak jest
              zimno
              > (zdarza się w Polsce czasem), to nie pójdziesz Z DZIECKIEM na
              > stadion, bo:
              > a/ nikt nie gra w zimę
              > b/ nie wpuszczą Cię z dzieckiem na stadion na murawę

TAK, masz rację. W zimę ciężko korzystać z takich miejsc (nigdy nie
              twierdziłem, że jest inaczej), ale parę razy graliśmy z chłopakami z
              piłkę na mrozie :)

> a do kina możesz iść CAŁY ROK w tym sensie, że jest czynne
              > niezależnie od pory roku, podczas gdy stadion stoi pusty.

W tym sensie maż całkowitą rację.
              Tylko pojawia się pytanie. Co za sens budować takie centra jeśli:

Mamy ok 55tys mieszkanców
              W wieku kinowym jest może (nie wiem, zakładam - może kotoś może
              podać wyniki jakiś badań) 20tys?
              Część osób (ile % z tych 20tys?) do kina pójdzie przy okazji zakupów
              (Janki, Wawa).
              Reszta może przyjść do kina jak będzie hit, będzie miało kasę, czas
              i ochotę.
              Ja nie widzę sensu, jeśli to samo można zobaczyć w Jankach. Niech
              ktoś mi wytłumaczy po co w Pruszkowie!!! Kto to ma zrobić i tym
              zarządzać? Miasto? Żeby właśnie była szansa na stołki dla znajomych?
              Kręgle są w wawie - to naprawdę niedaleko - Niech ktoś mi wytłumaczy
              po co w Pruszkowie!!!

Ja nie lubie kina, jeśli miasto ma coś budować to ja chcę Teatr!!!!
              (SERIO) I to z dobrą obsadą !!!!
              OO tak, ja chcę teatr zamiasty kina i stadionu!!!! Panie
              Prezydencie!!!!! Ja chcę teatr !!!
              Tylko po co? Niech ktoś mi wytłumaczy po co w Pruszkowie!!! W Wawie
              jest taki super wybór.

>Już
              >dobitniej nie mogę chyba tego wyjaśnić - chyba się z tym zgodzisz?
              >CAŁY ROK nie równa się CODZIENNIE

oczywiście
              to jest jasne od początku, ale to był dla Ciebie koronny argument,
              że stadion to raz w tygodniu a kino i kręgle to codziennie. tyle

> A jak jest obecnie? Kupa kasy wydana i co? Mogę sobie pójść na
              > stadion RAZ góra 2 W TYGODNIU i to cała rozrywka.

kwestia podejścia.
              np. "po ch.j remontują niektóre ulice - ja tamtędy jade 2 razy do
              roku. A SKM i WKD to już wogóle? Dawno już tym nie jeżdzę" Kwestia
              podejścia.

> POMYŚL, gdyby było kino to mógłbym pójść:
              > -raz na stadion
              > - raz do kina
              > - raz na koncert

No, super - dla mnie bomba. Masz rację - ale nie do końca.
              Ale raz na dzień, raz w tygodniu, raz w miesiącu?
              Jak dla mnie kompletna utopia.

> i miabym urozmaicenie a nie tylko non stop 3 paski przed oczami za
              > światopogląd i horyzonty...

tego nie rozumiem i bardzo proszę o wyjaśnienie

> A Ty chcesz tylko stadion i stadion.....on już jest a problem w
              tym,
              > że nie ma nic poza tym!

Mylisz sie i to bardzo.
              Wydaje mi się, że potrzeby zależą od stylu życia i tego co człowiek
              sobie potrafi zorganizować. Każdego indywidualny problem.

Bym chciał, żeby mi jeszcze centrum fitness "łotwarli" to bym "se"
              chodził pomachać trochę sztangielkami dla zdrowia. Nie tylko
              stadion.

Tak czy inaczej - nasza dyskusja nie ma sensu - to tak jak
              dyskutować na wyższościa Świąt WIelkiejNocy nad Bożego Narodzenia
              • zerozeroseven Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 15:44
                Poprę habiera: Po co nam coś co już jest w Warszawie i ma się dobrze?
                To jest bez sensu. Zróbmy w Pruszkowie coś czego nie ma w Warszawie.
                Wtedy Warszawa będzie do nas przyjeżdżać. Tor kolarski jest tego
                bardzo dobrym przykładem. Zróbmy do tego na śmieciówce skocznię
                narciarską z igielitem. Całoroczną krytą ściankę wspinaczkową w hali
                Znicza. A na Gąsinie wielkie Data Center z klimatyzacją,
                światłowodami i super hubem informatycznym.
                Tylko kreatywność będzie popychała to miasto do przodu. Inaczej
                zawsze będą od nas lepsi....
                • zerozeroseven Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 15:48
                  A i jeszcze jedno. Już dawno miałem to zaproponować jakimś naszym
                  ekologom, aby stawy pęcickie zamienić w rezerwat ornitologiczny.
                  Żyła złota dla miasta.
                  • magister11 Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 15:55
                    zerozeroseven napisał:

> A i jeszcze jedno. Już dawno miałem to zaproponować jakimś naszym
                    > ekologom, aby stawy pęcickie zamienić w rezerwat ornitologiczny.
                    > Żyła złota dla miasta.
                    >

Kapitalny pomysł! Sam się zastanawiałem , c też możnaby z tym fantem
                    zrobić. Ale Twój pomysł jest extra!
                • magister11 Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 15:58
                  > Poprę habiera: Po co nam coś co już jest w Warszawie i ma się
                  dobrze?
                  > To jest bez sensu. Zróbmy w Pruszkowie coś czego nie ma w
                  Warszawie.

Odpowiedź:

1/ Bo sport też jest w Warszawie i jakoś tego faktu nikt nie podnosi-
                  nie widzę tu żadnej znaczącej różnicy pomiędzy sportem , a innymi
                  formami rozrywki. A Ty widzisz?
                  2/ Grodzisk Mazowiecki jest o połowę mniejszy od Pruszkowa i jakoś
                  mogą takie centrum rozrywki zrobić.
                  • zerozeroseven Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 16:53
                    W Pruszkowie jest miejsce i na kino i na centrum rozrywki i porządny
                    hipermarket i wszelkie inne "rozrywki". Tak jak było miejsce na
                    stadion, basen i park miejski. Jeśli jednak ja osobiście miałbym
                    wybierać to zainwestowałbym w coś co będzie tworzyło unikalny
                    charakter Pruszkowa, w coś czego nie mają inni lub gdy będą już
                    mieli, to nie będzie sensu tworzyć tego w Pruszkowie. Coś wokół
                    czego to miasto okrzepnie i z czego stanie się znane. Strategia
                    budowy wizerunku miasta w oparciu o sport wpisuje się w ten sposób
                    myślenia. Co więcej myślę, że warto inwestować także w unikalne
                    obiekty sportowe, pozwalające na uprawianie sportów niszowych jak
                    choćby skoki narciarskie. Oczywiście ten ostatni pomysł jest trochę
                    fantastyczny (głównie z uwagi na nieprzygotowanie śmieciówki) jednak
                    zwracam uwagę, że w Warszawie była kiedyś skocznia, a teraz nie ma
                    żadnej. Poza tym mam wiele pomysłów na czysto komercyjne obiekty
                    sportowe, z których możnaby czerpać całkiem wymierną kasę, a które
                    nie kosztuja majątku. Przykładem mogłoby być lodowisko do uprawiania
                    curlingu. Nie wiem czy wiecie, ale do tego celu nie nadaje się
                    zwykłe lodowisko łyżwiarskie - jest za gładkie. Lodowiska do
                    curlingu są tworzone specjalnie, lód na nich jest
                    odpowiednio "chropowacony" i nie nadaje się do żadnych innych celów.
                    Dodam, że najbliższe takie lodowisko jest na Słowacji.
                    Gdyby powstało w Pruszkowie. Mielibyśmy tu przez cały rok połowę
                    ligi curlingowej Polski albo więcej. Zresztą sami Pruszkowianie
                    mogliby mieć niezłą zabawę, bo curling jest równie fajny jak kręgle
                    i równie towarzyski.
                    Takich pomysłów są setki. Niestety brak chętnych do ich realizacji ;-
                    )
                    • zerozeroseven Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 16:56
                      A propos curlingu. To przyszło mi kiedyś do głowy czy nie
                      zorganizować by kiedyś Mistrzostw Polski w curlingu na stawie
                      miejskim w zimie. Nadał by się idealnie. No i jaka promocja dla
                      miasta! :)
                      • sqz Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 17:13
                        Piekny pomysl :) Podpisuje sie obiema rencyma ;P i nogamy i cala
                        reszta . Podoba mi sie ten pomysl .
                        A tak apropo przeca w Pruszkowie jeszcze stoi hala kinowa (chyba )
                        dawne kino Mechanik . Moze ktos sie skusi i je uruchomi ??
                        • zerozeroseven Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 17:22
                          Podoba mi się, że podoba Ci się mój pomysł! :-D
                          Mnie się za to podoba Twój! Nawet go zresztą już kiedyś przemyślałem
                          i doszedłem do wniosku, że o ile kino czysto komercyjne w Pruszkowie
                          może okazać się hmm... pewną klapą (choc nie przesądzam), o tyle
                          kino tzw. off'owe, oooo.. tutaj zupełnie inna sprawa :-D
                          Mam nawet konkretną propozycję: Kino Offowe w sali widowiskowej w
                          Tworkach. Nocne seanse z soboty na niedzielę w niesamowitej scenerii
                          psychiatryka...Dziwne zdarzenie w dziwnym miejscu itp itd. :-D
                          Mogłoby chwycić co nie? ;-)
                          Sprzedaję ten pomyśł, może ktoś złapie. Ja sam nie mam czasu go
                          realizować... niestety.
              • magister11 Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 15:54
                >
                > TAK, masz rację. W zimę ciężko korzystać z takich miejsc (nigdy
                nie
                > twierdziłem, że jest inaczej), ale parę razy graliśmy z chłopakami
                z
                > piłkę na mrozie :)
                >

Czyli co, chcesz stadion po to, aby pograć sobie na mrozie za
                pieniądze wszystich mieszkańców?! Po co podawać takie argumenty, a
                potem pisać że rozmowa bez sensu?! Może lepiej po prostu przyznać
                rację bez sprowadzania rozmowy na taki poziom?

> Mamy ok 55tys mieszkanców
                > W wieku kinowym jest może (nie wiem, zakładam - może kotoś może
                > podać wyniki jakiś badań) 20tys?
                1/ Nie liczysz okolic Pruszkowa (Milanówek, Brwinów)
                2/ Myślę, że 1 liga w tak małym mieście to jeszcze większa paranoja
                3/ Z 55 tyś do kina nie pójdą NA PEWNO tylko niemowlęta, chorzy i
                może emeryci. Reszta pójdzie (potencjalnie) i nie powiesz mi, że ta
                reszta to 20 tyś. To spokojnie 40 tyś z samego Pruszkowa.
                4/ Oprócz grup które wymieniłem na mecze NA PEWNO nie pójdzie
                większość kobiet (bo ich to nie interesuje - i nie przekonasz mnie
                że się mylę) - czyli: MNIEJ PÓJDZIE NA STADION NIŻ DO KINA

> Kręgle są w wawie - to naprawdę niedaleko - Niech ktoś mi
                wytłumaczy
                > po co w Pruszkowie!!!

1/ Legia i Polonia też są w Warszawie- jak ktoś lubi chuligańskie
                ekscesy to proszę bardzo
                2/ Po co w Pruszkowie 1 liga skoro jest w Warszawie?

> Ja nie widzę sensu, jeśli to samo można zobaczyć w Jankach. Niech
                > ktoś mi wytłumaczy po co w Pruszkowie!!!
                1/ Jest bliżej- wygodniej
                2/ Taniej- Benzyna coraz droższa
                3/ Nie każdy ma prawo jazdy
                4/ W zimę niebezpiecznie po nieodśnieżonych drogach lokalnych

> Ja nie lubie kina, jeśli miasto ma coś budować to ja chcę
                Teatr!!!!
                > (SERIO) I to z dobrą obsadą !!!!

Jaki masz problem, zeby sala kinowa służyła również innym funkcjom?

> Tylko po co? Niech ktoś mi wytłumaczy po co w Pruszkowie!!! W
                Wawie
                > jest taki super wybór.
                To samo dotyczy też chyba ośrodków sportowych?! A może tego Twoje
                oczy już (usilnie) nie dostrzegają

> No, super - dla mnie bomba. Masz rację - ale nie do końca.
                > Ale raz na dzień, raz w tygodniu, raz w miesiącu?
                > Jak dla mnie kompletna utopia.

CO UTOPIA? ŻE MASZ WYBÓR, TO DLA CIEBIE UTOPIA? Totalitaryzm chcesz
                wprowadzać? Pozwól ludziom mieć wybór, a nie tylko sport i sport!

>
                > Mylisz sie i to bardzo.
                > Wydaje mi się, że potrzeby zależą od stylu życia i tego co
                człowiek
                > sobie potrafi zorganizować. Każdego indywidualny problem.
                >
                Ale "tylko na sportowo" sponsoruje miasto

> np. "po ch.j remontują niektóre ulice - ja tamtędy jade 2 razy do
                > roku. A SKM i WKD to już wogóle? Dawno już tym nie jeżdzę" Kwestia
                > podejścia.
                >
                Zaczyna się od ulic najważniejszych. Mieszkańcy uzali za
                najważniejszy brak rozrywki kulturalnej (wyniki badania opinii
                publicznej na stronach miasta).

> Tak czy inaczej - nasza dyskusja nie ma sensu - to tak jak
                > dyskutować na wyższościa Świąt WIelkiejNocy nad Bożego Narodzenia

Mój Drogi! Problem jest zasadniczy:
                U NAS JEST TYLKO "WIELKA NOC" (I TO CORAZ WIĘCEJ), A "BOZEGO
                NARODZENIA" JAKOŚ NIE WIDAĆ. :-/

Może dajmy więc najpierw szansę temu drugiemu świętu w ogóle się
                pojawić i wtedy będzie można dyskutować (chociaż ja już wtedy będę
                na tyle zadowolony, że powodów do dyskusji może zabraknąć) :-)
                • sqz Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 04.09.07, 16:39

> Czyli co, chcesz stadion po to, aby pograć sobie na mrozie za
                  > pieniądze wszystich mieszkańców?! Po co podawać takie argumenty, a
                  > potem pisać że rozmowa bez sensu?! Może lepiej po prostu przyznać
                  > rację bez sprowadzania rozmowy na taki poziom?

sprowadzanie dyskusji do ilosci osob korzystajacych z obiektu jest
                  bezsensu . Latem gram na boisku zima na sali.
                  To spokojnie 40 tyś z samego Pruszkowa.
                  > 4/ Oprócz grup które wymieniłem na mecze NA PEWNO nie pójdzie
                  > większość kobiet (bo ich to nie interesuje - i nie przekonasz mnie
                  > że się mylę) - czyli: MNIEJ PÓJDZIE NA STADION NIŻ DO KINA

Jakos nie sadze zebym mogl sie z Toba zgodzic . Na meczach bywa raz
                  w tygodniu okolo 2000 osob ( nie sprawdzalem tak wyczytalem ) Zaloze
                  sie o butelke dobrej whisky ze zadne kino jesli powstanie w
                  Pruszkowie takiej frekwencji nie osiagnie . No chyba ze doliczymy
                  spedy szkolne na dziela polskiej kinematografii .

>
                  > 1/ Legia i Polonia też są w Warszawie- jak ktoś lubi chuligańskie
                  > ekscesy to proszę bardzo
                  > 2/ Po co w Pruszkowie 1 liga skoro jest w Warszawie?

Sprowadzasz mecze pilkarskie do chuliganskich ekscesow co jest
                  troche smieszne . Tez uwazam ze 1 liga w Pruszkowie sie nie sprawdzi
                  ale nie ograniczam spojrzenia do tego ze pilka to tylko
                  pseudokibice . W ten sposob myslac pokasowac trzeba knajpki - bo tam
                  pija wodke , mozna zlikwidowac tez laweczki w miescie bo menele na
                  nich przesiaduja .

> 1/ Jest bliżej- wygodniej
                  > 2/ Taniej- Benzyna coraz droższa
                  > 3/ Nie każdy ma prawo jazdy
                  > 4/ W zimę niebezpiecznie po nieodśnieżonych drogach lokalnych

Blizej napewno . Transport do janek mamy darmowy wiec koszt benzyny
                  i brak prawa jazdy nie przeszkadza w ogladaniu filmow w kinie .
                  Zreszta jak wywnioskowalem z wczesniejszych wypowiedzi pana magistra
                  nie porusza sie on czym co zwie blachosmrodem wiec te argumenty w
                  jego ustach sa hipokryzja ;P

> >

>
                  >
                  >

> >
                  > Zaczyna się od ulic najważniejszych. Mieszkańcy uzali za
                  > najważniejszy brak rozrywki kulturalnej (wyniki badania opinii
                  > publicznej na stronach miasta).

Mieszkancy uznali , OK doskonale tylko jakos inwestorzy wszelakiego
                  rodzaju olali to co uznali mieszkancy . uwierz mi ze gdyby tylko
                  wyczuli zysk z kina , centrum rozrywki to juz by stali pod UM i
                  prosili o plany zagospodarowania .
                  Nie widze powodow by miasto pakowalo sie w inwestycje skazana na
                  porazke . Szczerze mowiac uwazam ze stadion tej wielkosci jest tez
                  zbedny ale skoro juz jest to zrobmy z niego obiekt ktorym mozemy sie
                  chwalic . 0
                  • wfe416n sport - kino 04.09.07, 17:46
                    Szanowni koledzy, magister ma trochę racji więc nie mieszajcie go tak z błotem, magister koledzy mają troche racji - nie tylko kinem człowiek żyje. Wniosek - potrzebne jest jedno i drugie - wojna idzie o to - co zostanie szybciej zrobione.
                    Wracając do głównego tematu: jeżeli stadion jest miejski, miasto pakuje szmal w zawodników to rozumiem że zyski ze sprzedaży zawodników, praw do transmisji telewizyjnej itp będzie miało miasto. Tak samo jak zespół awansuje do OE lub klub znajdzie sponsora to kasa wraca do miejskiego skarbnika. W innym wypadku jestem przeciwny utrzymywaniu klubu z kasy miasta.
                    • marti78nez Re: sport - kino 04.09.07, 20:59
                      ...nie no w deche :-) wątek piłkarski zaczyna później kino ,potem
                      teatr, drogi a kończąc znowu na wątku piłkarskim bo chyba tak warto
                      skończyć dyskusję przynajmniej z mojej strony :-)więc uwaga
                      zaczynam: info gramy 25 lub 26 września z pierwszoligową Cracovią w
                      ramach pucharu Polski Wnioski takie : 25 lub 26 mamy w Pruszkowie
                      meczyk (www.90minut.pl/news.php?id=612377) oczywiście kto ma
                      ochotę inni mogą dowolnie skorzystać z czasu tego dnia od kina po
                      kręgle w Warszawie (mam nadzieje ze wkrótce w Pruszkowie) na
                      posiadówce w domu.
                      Kwestia ilości kibiców na meczach w Pruszkowie wiem bo mam karnet na
                      cały sezon ,więc przychodzi 2.000 a zapotrzebowanie jest dwa razy
                      takie, przynajmniej na obecną chwilę czy komuś się to podoba czy nie.
                      Pozdrawiam.
                      • mysza63 Re: sport - kino 04.09.07, 21:19
                        A ja jednak upierdliwie wrócę do ścieżek rowerowych. Kucze ja chcę taką dróżkę aż do Komorowa i generalnie jak dla mnie mogą być w całym Pruszkowie. Karać debili co śmigają po ulicy!!! Choć w zasadzie to oni sami sobie karę dają bo jak wiadomo ulice u nas dziurawe a taka ścieżka mmmmmmmmmm cymesik. Prosto, gładko i szybko. Zawsze na tych odcinakach nadrabiam to co stracę na wybojach ulicznych.

Co do kina to jednak tak do końca się władzom nie dziwię. Zrobiłabym raczej taką salę, jak kiedyś była w Kolejarzu, coby się nadawała i na kino, i na koncert, albo inne estradowe występy. I to by miało ręce i nogi, bo nie wszyscy chodzą do kina a za to z przyjemnością wybrali by się na koncert albo np. jakoweś przedstawienie teatralne bez konieczności udawania się do stolicy.

A tak na gorąco choć nie bardzo w temacie. Miałam dziś wielką nieprzyjemność jechać wieczorem przez park Sokoła. No tragedia. Od strony Alej iemno jak w d...e. Fajnie by było jakby władze przy okazji remontu pałacyku zainwestowało w jakoweś oświetlenie.
                        • mysza63 Re: sport - kino 04.09.07, 21:20
                          A stadion i piłkarzy będę ślepo popierać choć zdecydowanie wolałbym mieć pod nosem tor F1.
                          • zerozeroseven Re: sport - kino 04.09.07, 22:35
                            (5) Jeżdżenie ścieżką rowerową to jak żywienie się w McDonaldzie.
                        • wfe416n Re: sport - kino 04.09.07, 21:38
                          mysza63 napisała:

> Karać deb
                          > ili co śmigają po ulicy!!! Choć w zasadzie to oni sami sobie karę dają bo jak w
                          > iadomo ulice u nas dziurawe a taka ścieżka mmmmmmmmmm cymesik. Prosto, gładko i
                          > szybko.

kochana myszko, myślę że chodziło o tych co np jadą ul. Powstańców gdzie na chodniku jest ścieżka a na ulicy zakaz poruszania się rowerami ( są znaki ) a rowerzyści upierdlie, nic nie robiąc sobie z przepisów ( a są takimi samymi użytkownikami jak kierowcy ) jadą ulica i nie ponoszą kary.
                        • zerozeroseven Re: sport - kino 04.09.07, 22:19
                          mysza63 napisała:

> A ja jednak upierdliwie wrócę do ścieżek rowerowych. Kucze ja chcę
                          > taką dróżkę aż do Komorowa i generalnie jak dla mnie mogą być w
                          > całym Pruszkowie. Karać deb
                          > ili co śmigają po ulicy!!! Choć w zasadzie to oni sami sobie karę
                          > dają bo jak w
                          > iadomo ulice u nas dziurawe a taka ścieżka mmmmmmmmmm cymesik.
                          > Prosto, gładko i
                          > szybko. Zawsze na tych odcinakach nadrabiam to co stracę na
                          > wybojach ulicznych
                          > .

Małe ad vocem:
                          (1) Nasze prawo na szczęcie karze tych debili co śmigają w mieście
                          po chodnikach. I niech tak zostanie.
                          (2) Żadna ścieżka w Pruszkowie nie jest prosta gładka i szybka. Są
                          to przeznaczone dla rowerów MTB lub najtańszych makrokeszów
                          poprzecinane krawężnikami wertepiska pełne psich odchodów i
                          pałętających się pieszych. Ścieżki te prowadzą z nikąd do nikąd.
                          (3) Dopóki w Pruszkowie nie powstaną ścieżki asfaltowe, ze
                          światłami, pozbawione krawężników, lub też pasy lub kontrpasy na
                          jezdniach przeznaczone dla rowerów, dopóty moja noga nigdy na tych
                          ścieżkach nie postanie. Ja się nimi boję jeżdzić i koniec. Obecne
                          ścieżki nie są stworzone dla rowerzystów, one są dla pieszych,
                          którzy przypadkowo wleźli na rower i wydaje im się, że jeżdżą.
                          Ścieżki są niebezpieczne i dochodzi na nich do wielu poważnych
                          wypadków z udziałem przechodniów:-/
                          (4) Blachosmrody wynocha z miast :-[
                        • magister11 Re: sport - kino 05.09.07, 09:47
                          > Co do kina to jednak tak do końca się władzom nie dziwię.
                          Zrobiłabym raczej tak
                          > ą salę, jak kiedyś była w Kolejarzu, coby się nadawała i na kino,
                          i na koncert,
                          > albo inne estradowe występy. I to by miało ręce i nogi, bo nie
                          wszyscy chodzą
                          > do kina a za to z przyjemnością wybrali by się na koncert albo np.
                          jakoweś prze
                          > dstawienie teatralne bez konieczności udawania się do stolicy.

ALEŻ PRZECIEŻ O_TO_CHODZI PANI
                          MYSZO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jeszcze nawet jakaś kręgielnia, strzelnica, ściana wspinaczkowa- no
                          problem! Ważne, że wszystko w jednym miejscu łatwo dostępne i dzięki
                          temu KONKURENCYJNE dla np. Blue City, które jest przecież dość
                          daleko.

No i plus - kasa zostaje w Pruszkowie (na kolejne inwestycje, np. na
                          zrobienie oświetlenia stadionu Znicza).
                    • magister11 Re: sport - kino 05.09.07, 09:43
                      > Szanowni koledzy, magister ma trochę racji więc nie mieszajcie go
                      tak z błotem,
                      > magister koledzy mają troche racji - nie tylko kinem człowiek
                      żyje. Wniosek -
                      > potrzebne jest jedno i drugie - wojna idzie o to - co zostanie
                      szybciej zrobion
                      > e.

ufffff.. JEDEN, KTÓRY ZROZUMIAŁ!
                    • magister11 Re: sport - kino 05.09.07, 09:44
                      > Wracając do głównego tematu: jeżeli stadion jest miejski, miasto
                      pakuje szmal w
                      > zawodników to rozumiem że zyski ze sprzedaży zawodników, praw do
                      transmisji te
                      > lewizyjnej itp będzie miało miasto. Tak samo jak zespół awansuje
                      do OE lub klub
                      > znajdzie sponsora to kasa wraca do miejskiego skarbnika. W innym
                      wypadku jeste
                      > m przeciwny utrzymywaniu klubu z kasy miasta.

UFFF. JEDEN, KTÓRY NA PRAWDĘ DUŻO ROZUMIE! :-)
                    • habier Re: sport - kino 05.09.07, 16:35
                      wfe416n napisał:

> Szanowni koledzy, magister ma trochę racji więc nie mieszajcie go
                      tak z błotem,

Trochę ma :) święta prawda. Nikt nikogo nie miesza z błotem. Jedynie
                      ktoś tam czasem powie że ten to dresiarz.

> Wniosek - potrzebne jest jedno i drugie - wojna idzie o to - co
                      zostanie szybciej zrobione.

No właśnie tutaj bym się nie zgodził.
                      Ludzie utożsamiają się ze sportem. A z kinem? Czy Wy (oprócz mgra)
                      naprawdę widzicie różnicę czy pójdziecie do kina w Pruszkowie czy w
                      Jankach czy np. na Ursynowie? Odpowiedzcie sobie sami - nie mi.

A czy chwalicie się, że Pogoń Grodzisk Mazowiecki (wg magistra klub
                      lezy zaraz obok i równie dobrze możemy jemu kibicować) jest na 10
                      miejscu IV ligi mazowieckiej i że 8 września gra o 16:30 z Wulkanem
                      Zakrzew? Magister nic o tym nie pisze, ale chętnie wkleja linki do
                      tekstów w prasie, które bardzo pozytywnie piszą o Pruszkowie
                      Ja byłem bardzo dumny wczoraj jak w Antyradiu Pan od sportu
                      powiedział "rewelacja z Pruszkowa" gra z Cracovią.
                      I to jest własnie całe clue tego drobnego finansowania (bo o tym
                      dyskutujemy) klubu Znicz. Dlaczego niekt nie pisze, że koszykarze
                      też dostają pieniądze z miasta.

> Wracając do głównego tematu: jeżeli stadion jest miejski, miasto
                      pakuje szmal w
                      > zawodników to rozumiem że zyski ze sprzedaży zawodników, praw do
                      transmisji te
                      > lewizyjnej itp będzie miało miasto. Tak samo jak zespół awansuje
                      do OE lub klub
                      > znajdzie sponsora to kasa wraca do miejskiego skarbnika. W innym
                      wypadku jeste
                      > m przeciwny utrzymywaniu klubu z kasy miasta.

Stadion stadionem - remontują stadion podnosząc jego standard - ja
                      bardzo dobrze pamietam jak wyglądał stadion 5 lat temu.
                      Jesli chodzi o sposób finansowania to watpię aby jakiekolwiek
                      pieniądze wróciły do miasta - zresztą to pewnie trzeba by sprawdzić
                      z kims kto wie jak wyglądają te sprawy.
                      Ale pewnie jest tak, że miasto przeznacza (nie inwestuje) pewne
                      pieniądze na sport. Tak samo miasto nie dostaje od nas pieniędzy - %
                      z naszych pensji. Przecież to za pieniądze miasta się
                      wykształciliśmy, czytamy książki z biblioteki (nie piszczie o
                      podatkach). Wielu zawodników np. Iwo Kitzinger, któy gra teraz na ME
                      w Hiszpanii grałjeden bądz 2 sezony po częsci za pieniadze z miasta.
                      Dostało miasto cokolwiek z tego?

• magister11 Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 05.09.07, 09:41
                    sqz napisał:

1/ Rozumiem, że sqz to ta sama osoba, co Pan Habier?

2/ > Jakos nie sadze zebym mogl sie z Toba zgodzic . Na meczach bywa
                    raz
                    > w tygodniu okolo 2000 osob ( nie sprawdzalem tak wyczytalem )
                    Zaloze
                    > sie o butelke dobrej whisky ze zadne kino jesli powstanie w
                    > Pruszkowie takiej frekwencji nie osiagnie .

To policz w ciągu roku. To oczywiste , ze na jeden seans wejdzie
                    ułamek tego co na stadion. ALE POLICZ ILE JEST SEANSÓW W CIĄGU ROKU,
                    A ILE MECZÓW. Niech choćby 20 osób na każdy seans weszło średnio, to
                    i tak same 3 miesiące zimowe (kiedy liga nie gra) wystarczą.
                    Wystarczy się chwilę zastanowić.

3/
                    No chyba ze doliczymy
                    > spedy szkolne na dziela polskiej kinematografii .

Oczywiście, że tak! A co chcesz im zabronić, albo widzisz w tym coś
                    dziwnego, że dzieciaki od dzieciństwa trochę łykną kultury poza
                    telewizją i salą gimnastyczną? Co więcej będą pewnie z tego
                    korzystać szkoły z okoliczny miejscowości (poza Grodziskiem, bo tam
                    już centrum kultury będzie).

4/
                    > Sprowadzasz mecze pilkarskie do chuliganskich ekscesow co jest
                    > troche smieszne .

Nie sprowadzam - to Ty wyeksponowałeś w sumie poboczny wątek z mojej
                    wypowiedzi, choć zgodzimy się, że jest to pewien minus.
                    Klu sprawy lezy w tym, że dostęp do klubów sportowych mamy też o
                    rzut beretem z Pruszkowa i d tego jakoś się NIE ODNIOSŁEŚ!

5/

Transport do janek mamy darmowy wiec koszt benzyny
                    > i brak prawa jazdy nie przeszkadza w ogladaniu filmow w kinie .

Jeżdżenie do kina darmowym zapchanym autobusem, np. w zimowy,
                    piątkowy wieczór gdzieś po polach? Fajnie, fajnie! Tylko widzisz w
                    pewnych okolicznościach i dla niektórych może to być
                    lekko...obciachowe. Wiesz są RÓŻNI ludzie, dla niektórych jechanie
                    śmierdzącym autobusem ze sporego miasta do kina, czy na koncert
                    gdzieś na wieś przez pola moze być nieco dziwne..A co z nocnymi
                    maratonami kinowymi? Są też nocne autobusy?

5/

> Zreszta jak wywnioskowalem z wczesniejszych wypowiedzi pana
                    magistra
                    > nie porusza sie on czym co zwie blachosmrodem wiec te argumenty w
                    > jego ustach sa hipokryzja ;P

To lepiej już nie wnioskuj i nie wygłaszaj o kimś takich pogądów, ze
                    jest hipokrytą - zwłaszcza o kimś kogo w ogóle nie znasz. To
                    generalnie taka zasada dla kulturalnych ludzi. Obowiązuje zarówno
                    chodzących na boisko jak i do teatru. ;-p

6/
                    >
                    > Mieszkancy uznali , OK doskonale tylko jakos inwestorzy
                    wszelakiego
                    > rodzaju olali to co uznali mieszkancy . uwierz mi ze gdyby tylko
                    > wyczuli zysk z kina , centrum rozrywki to juz by stali pod UM i
                    > prosili o plany zagospodarowania .
                    > Nie widze powodow by miasto pakowalo sie w inwestycje skazana na
                    > porazke . Szczerze mowiac uwazam ze stadion tej wielkosci jest tez
                    > zbedny ale skoro juz jest to zrobmy z niego obiekt ktorym mozemy
                    sie
                    > chwalic . 0
                    >
                    >
                    >

Hehe, aleś sobie gola strzelił na koniec: sprawdź co tu napisałeś
                    pod kątem Znicza i powiedz mi, jakich to inwestorów pozyskał Znicz i
                    czym się różni zatem tutaj sytuacja w przypadku Znicza i Sal kinowo-
                    teatralnych? Bo stoi już pół stadionu? To niech stoi, dopóki
                    mieszkańcy nie dostaną jeszcze alternatywnej formy rozrywki na
                    długie zimowe wieczory.

Szczerze mowiac uwazam ze stadion tej wielkosci jest tez
                    > zbedny ale skoro juz jest to zrobmy z niego obiekt ktorym mozemy
                    sie
                    > chwalic . 0
                    >

Kino-teatr-kręgielnia nie będzie droższy niż 2 połowa stadionu, i co
                    prawda chwalić się nie będzie czym, bo to przecież standard w
                    cywilizowanym , europejskim mieście, ale za to KAŻDY (również ci,
                    którzy nie są zmotoryzowani) będą mogli niezależnie od pory roku
                    znaleźć dla siebie jakąś rozrywkę w mieście i TU zostawić trochę
                    kasy przyczyniając się do rozwoju miasta Pruszków, a nie
                    miekscowości Janki. :-)
                    • marti78nez Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 05.09.07, 15:20
                      .....a moze stadion przekształcimy w amfiteatr , na zasadzie kino
                      samochodowe w tygodniu a co drugą niedzielę (jedna dla piłkarzy a co
                      niech mają) obiekt służył był jako amifteatr :-)
                      pozdrawiam.
                    • habier Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 05.09.07, 16:07
                      magister11 napisał:

> 1/ Rozumiem, że sqz to ta sama osoba, co Pan Habier?

To jest cytat - czy Twoje pytanie "magister11"?

> To policz w ciągu roku. To oczywiste , ze na jeden seans wejdzie
                      > ułamek tego co na stadion. ALE POLICZ ILE JEST SEANSÓW W CIĄGU
                      ROKU,
                      > A ILE MECZÓW. Niech choćby 20 osób na każdy seans weszło średnio,
                      to
                      > i tak same 3 miesiące zimowe (kiedy liga nie gra) wystarczą.
                      > Wystarczy się chwilę zastanowić.

Chyba nikt z nas nie dysponuje odpoiwednimi badaniami, zeby to
                      policzyć i przeanalizować.

> 4/
                      > > Sprowadzasz mecze pilkarskie do chuliganskich ekscesow co jest
                      > > troche smieszne .
                      >
                      > Nie sprowadzam - to Ty wyeksponowałeś w sumie poboczny wątek z
                      mojej
                      > wypowiedzi, choć zgodzimy się, że jest to pewien minus.
                      > Klu sprawy lezy w tym, że dostęp do klubów sportowych mamy też o
                      > rzut beretem z Pruszkowa i d tego jakoś się NIE ODNIOSŁEŚ!

Sprowadzasz - dla Ciebie ludzie, którzy insteresują się sportem to
                      dresiarze i "ćwierćyntelygenci"
                      A to, że są kluby sportowe w innych miastach nie ma znaczenia.
                      Magister11 - nie znasz się na sporcie, nie czujesz tego więc się nie
                      wypowiadaj.

> 5/
                      >
                      > Transport do janek mamy darmowy wiec koszt benzyny
                      > > i brak prawa jazdy nie przeszkadza w ogladaniu filmow w kinie .
                      >
                      > Jeżdżenie do kina darmowym zapchanym autobusem, np. w zimowy,
                      > piątkowy wieczór gdzieś po polach? Fajnie, fajnie! Tylko widzisz w
                      > pewnych okolicznościach i dla niektórych może to być
                      > lekko...obciachowe. Wiesz są RÓŻNI ludzie, dla niektórych jechanie
                      > śmierdzącym autobusem ze sporego miasta do kina, czy na koncert
                      > gdzieś na wieś przez pola moze być nieco dziwne..A co z nocnymi
                      > maratonami kinowymi? Są też nocne autobusy?

Księzniczka, ku..wa jego mać. Przecież to co piszesz jest CHORE!!!
                      Co to znaczy obciachowe? Dla niektórych - czy dla CIebie?

> 6/
                      > >
                      > > Mieszkancy uznali , OK doskonale tylko jakos inwestorzy
                      > wszelakiego
                      > > rodzaju olali to co uznali mieszkancy . uwierz mi ze gdyby tylko
                      > > wyczuli zysk z kina , centrum rozrywki to juz by stali pod UM i
                      > > prosili o plany zagospodarowania .
                      > > Nie widze powodow by miasto pakowalo sie w inwestycje skazana na
                      > > porazke . Szczerze mowiac uwazam ze stadion tej wielkosci jest
                      tez
                      > > zbedny ale skoro juz jest to zrobmy z niego obiekt ktorym mozemy
                      > sie
                      > > chwalic . 0
                      > >
                      > >
                      > >
                      >
                      > Hehe, aleś sobie gola strzelił na koniec: sprawdź co tu napisałeś
                      > pod kątem Znicza i powiedz mi, jakich to inwestorów pozyskał Znicz
                      i
                      > czym się różni zatem tutaj sytuacja w przypadku Znicza i Sal
                      kinowo-
                      > teatralnych? Bo stoi już pół stadionu? To niech stoi, dopóki
                      > mieszkańcy nie dostaną jeszcze alternatywnej formy rozrywki na
                      > długie zimowe wieczory.

Jakiego gola?
                      Ma racje i popieram w 100%. Róbmy coś z czego miasto może być dumne.
                      Właśnie teraz dzięki chłopakom z II ligi wszędzie słychać o
                      Pruszkowie - pozytywnie.

Wracając do porównania z byłym klubem koszykarskim.
                      1. Miasto (MKS MOS) oddało w prywatne ręce klub/markę/cokolwiek to
                      czego dokonali ludzie z Pruszkowa plus Alexiej (awans z II do I
                      ligi) - to był bląd. Ale żeby były sukcesy na najważniejszym
                      poziomie - nie ma innego wyjścia.
                      2. Znicz nie będzie awansował do Ekstraklasy - więc pewnie nie
                      będzie powtórki z rozrywki.

• magister11 Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 06.09.07, 09:16
                        >
                        > Chyba nikt z nas nie dysponuje odpoiwednimi badaniami, zeby to
                        > policzyć i przeanalizować.
                        >

1/ hahahah!! no chyba żartujesz? NAPRAWDĘ masz jakieś wątpliwości ,
                        ze do kina przyjdzie w ciągu roku wiecej ludzi niz na znicza?
                        parafrazując Twoje słowa: takie rzeczy po prostu się czuje albo nie

2/ >
                        > Sprowadzasz - dla Ciebie ludzie, którzy insteresują się sportem to
                        > dresiarze i "ćwierćyntelygenci"

Proszę Cię - nie mów mi, co ja myslę - czasy, kiedy jedni mówili
                        drugim co mają myśleć skończyły się! Powiedziałem, że to nie istotne
                        w tym temacie, a uważać mam prawo, co chcę - takie czasy, czy Ci się
                        to podoba, czy nie. Sam bywam na meczach, więc wyluzuj już z tymi
                        uogólnieniami.
                        Wiesz co myślę? Myślę, że masz po prostu w tym jakiś INTERES
                        (ciekawe, jak tym razem zinterpretujesz to słowo) i stąd racjonalne
                        argumenty w tym temacie się Ciebie nie imają (odpowiadasz tylko na
                        niektóre argumenty, z reguły te mniej instotne, pomijasz fakt, że na
                        znicz idą pieniądze wszystkich mieszkańców, a nie tylko Twoje - NA
                        JAKIEJ PODSTAWIE?! BYŁY BADANIA PRZEPROWADZANE, O KTÓRYCH PISZESZ??
                        NIE PRZYPOMINAM SOBIE).

Oczywiście nie oznacza to ,że tak jest (nie wiem tego i mnie nie
                        interesuje Twoje prywatne życie), ale myśleć tak mam prawo, a nawet
                        argumentować, dlaczego tak myślę.

> A to, że są kluby sportowe w innych miastach nie ma znaczenia.

Czyli: NIE, BO NIE - takiej właśnie odpowiedzi oczekiwałbym od
                        osoby, która ma jakiś interes w tym, aby ten chory stan trwał nadal.

Nadal nie wiem jak różnica pomiędzy klubem sportowym, a centrum
                        rozrywki?!

>
                        > Księzniczka, ku..wa jego mać.

masz rację - z tym dresiarstwem to była przesada :-)

> Co to znaczy obciachowe? Dla niektórych - czy dla CIebie?

proponuję, aby przed podjęciem decyzji o rozbudowie stadionu zapytać
                        mieszkańców w formie ankiety (czy brak rozrywki w mieście i
                        konieczność jeżdżenia autobusem do Janek w tym celu jest dla Ciebie
                        obciachowa?) i od jej wyników uzależnić , co ma powstać w pierwszej
                        kolejności. Rozumiem, że nawet to to dla Ciebie za dużo?

> Ma racje i popieram w 100%. Róbmy coś z czego miasto może być
                        dumne.

Popierasz, bo źle zrozumiałeś (again). Nie chcę powiedzieć: "Róbmy
                        coś z czego miasto może być dumne."
                        tylko
                        "zróbmy coś normalnego, żeby było normalnie"

jest różnica , prawda?

>
                        > Wracając do porównania z byłym klubem koszykarskim.
                        > 1. Miasto (MKS MOS) oddało w prywatne ręce klub/markę/cokolwiek to
                        > czego dokonali ludzie z Pruszkowa plus Alexiej (awans z II do I
                        > ligi) - to był bląd. Ale żeby były sukcesy na najważniejszym
                        > poziomie - nie ma innego wyjścia.

Za takie błędy należy zapłacić - dajmy teraz szansę innym formom
                        rozrywki (być może błędu uda się uniknąć - tym bardziej, że nie
                        dysponujemy żadnymi badaniami, które by mówiły, ze projekt sazany
                        jest na porażkę)

> 2. Znicz nie będzie awansował do Ekstraklasy - więc pewnie nie
                        > będzie powtórki z rozrywki.
                        >
                        >

To po co na siłę pchać kasę w stadion?! Żeby potem stał jak hala?

Na koniec proszę oświeć mnie:
                        1 Jaka różnica pomiędzy sportem , a innymi formami rozrywki?

2/ Dlaczego chcesz ODGÓRNIE i ARBITRARNĄ DECYZJĄ organiczać
                        mieszkańcom dostęp do innych form rozrywki? Dlaczego z góry
                        pozwawiasz ich wyboru? Dlaczego chce decydować Ty , a nie
                        pozwalasz , aby decydowały portfele mieszkańców, jakiej chcą
                        rozrywki? Czy nie uważasz, że Twoja postawa to taki trochę
                        autorytaryzm? Kto Ci dał prawo o decydowaniu , co dobre dla innych i
                        skąd wiesz, ze to właśnie sport? Masz badania potwierdzające Twoją
                        tezę?

Bo ja MAM. Są na stronie internetowej miasta, gdzie MIESZKAŃCY,a nie
                        PAN HABIER (za nich) wypowiedzieli się w tym temacie i sport nie
                        znalazł się wśród priorytetów.

3/ Dlaczego chcesz pozbawić znaczną część mieszkańców miasta dostępu
                        do rozrywki na długie zimowe wieczory?
                        • habier Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 06.09.07, 10:59
                          Magister11 - odpowiedziałem troche na twoje pytania.
                          Mam nadzieję, że zakończymy ten chory temat, a Ty weżmiesz się do
                          roboty na rzecz naszego miasta zamiast tracić czas i jęczeć na forum.

---------------------------------
                          • habier Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 06.09.07, 11:34
                            Cos mi "ucięło" moją wypowiedz, ale co się odwlecze...

> Bo ja MAM.

Bardzo się. Ale czego Ty chcesz/oczekujesz z mojej strony?
                            Idz z tym do prezydenat albo radnego - juz pisałem. Zrób coś
                            konkretnego zamiast jęczeć na forum.

> Są na stronie internetowej miasta, gdzie MIESZKAŃCY,a nie
                            > PAN HABIER (za nich) wypowiedzieli się w tym temacie i sport nie
                            > znalazł się wśród priorytetów.

Chcesz żebym sie do Ciebie zwracał per Pan? jesli nie to dlaczego
                            piszesz w ten sposób?

> 3/ Dlaczego chcesz pozbawić znaczną część mieszkańców miasta
                            dostępu
                            > do rozrywki na długie zimowe wieczory?

Znowu ja. Czuje sie zupełnie jak PO. Wszystkiemu winny :)
                            • magister11 Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 06.09.07, 12:28
                              >
                              > > Bo ja MAM.
                              >
                              > Bardzo się. Ale czego Ty chcesz/oczekujesz z mojej strony?

Podsumuję w takim razie - skoro takie stawiasz pytanie -
                              odpowiadając "czego bym od Ciebie oczekiwał:

1/ Nie używania argumentu o badaniach w odniesieniu do centrum
                              rozrywkowego skoro nie ma takich w przypadku rozbudowy Znicza, bo
                              skoro można rozbudować Znicz nie pytając mieszkańców o opinię, to
                              dlaczego niby miałoby tak być w przypadku centrum?

2/ Żebyś wreszcie odpowiedział wprost na pytanie , co decyduje wg
                              Ciebie o tym, że stadion znicza powinien mieć pierwszeństwo przed
                              centrum rozrywki. I jakie wg Ciebie są ku temu OBIEKTYWNE przesłanki.

3/ Żebyś przyjął do wiadomości, że fakt iż w pierwszej kolejności
                              będzie rozbudowany stadion oznacza pozbawienie wielu mieszkańców
                              możliwości WYBORU formy spędzenia wolnego czasu w naszym mieście na
                              rzecz maksymalizacji korzyści tylko tej grpy mieszkańców, którzy w
                              wolnym czasie lubią oglądać sport

4/ Żebyś przyjął do wiadomości fakt, że zimą miasto nie oferuje
                              mieszkańcom żadnej rozrywki na poziomie i inwestycje w stadion
                              znicza tego nie zmienią. W przeciwieństwie do centrum rozrywkowego
                              mogącego działać cały rok.

5/ Żebyś ustosunkował się do wyników badania opinii mieszkańców,
                              gdzie rozbudowa infrastruktury i oferty sportowej nie znalazła się
                              wśród priorytetów.

6/ Żebyś w ogóle zaniechał używania argumentu ekonomicznego jako
                              przeszkody do budowy centrum, bo w przypadku znicza również ekonomia
                              przedsiemwzięcia jest in minus (dopłacanie do piłkarzy z podatków
                              mieszkańców, itp) i TO CI JAKOŚ NIE PRZESZKADZA

7/ Żebyś przestał używać argumentu, że znicz jest ok BO JUŻ STOI,
                              gdyż:

a/ stoi tylko połowa
                              b/ kino, a nawet kina były również przedtem w Pruszkowie
                              c/ powstaje porównywalne centrum w jeszcze mniejszym Grodzisku
                              d/ nie mieszkańcy i nie ekonomia decydowali o rozbudowie Znicza

i tylko tyle... :-)
                              • habier Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 06.09.07, 13:52
                                Chyba muszę się odnieść do niektórych punktów :)

magister11 napisał:

> Podsumuję w takim razie - skoro takie stawiasz pytanie -
                                > odpowiadając "czego bym od Ciebie oczekiwał:
                                >
                                > 1/ Nie używania argumentu o badaniach w odniesieniu do centrum
                                > rozrywkowego skoro nie ma takich w przypadku rozbudowy Znicza, bo
                                > skoro można rozbudować Znicz nie pytając mieszkańców o opinię, to
                                > dlaczego niby miałoby tak być w przypadku centrum?

No, no, tu masz rację - ale tylko w tym przypadku (czyli centrum
                                rozrywkowego - jak zwał tak zwał). Ale patrz niżej.
                                Pamiętaj tylko, że klub sportowy - jesli odnosi sukcesy - promuje
                                miasto. Dla mnie to jest argument.

> 2/ Żebyś wreszcie odpowiedział wprost na pytanie , co decyduje wg
                                > Ciebie o tym, że stadion znicza powinien mieć pierwszeństwo przed
                                > centrum rozrywki. I jakie wg Ciebie są ku temu OBIEKTYWNE
                                przesłanki.

Raczej KTO decyduje!!! To chyba dla CIebie jest jasne!!! Jak sam juz
                                pisałeś mamy demokrację i społeczności wybierają władze ..... ale -
                                co będę pisał - sam wiesz.

> 3/ Żebyś przyjął do wiadomości, że fakt iż w pierwszej kolejności
                                > będzie rozbudowany stadion oznacza pozbawienie wielu mieszkańców
                                > możliwości WYBORU formy spędzenia wolnego czasu w naszym mieście
                                na
                                > rzecz maksymalizacji korzyści tylko tej grpy mieszkańców, którzy w
                                > wolnym czasie lubią oglądać sport

Czy jest w tym wina któregokolwiek z forumowiczów? Jeśli nie to
                                przestań jęczeć tutaj i idz z tym do Radnych czy Prezydenta. Hmm,
                                chyba się powtarzam.

> 4/ Żebyś przyjął do wiadomości fakt, że zimą miasto nie oferuje
                                > mieszkańcom żadnej rozrywki na poziomie i inwestycje w stadion
                                > znicza tego nie zmienią. W przeciwieństwie do centrum rozrywkowego
                                > mogącego działać cały rok.

Czy jest w tym wina któregokolwiek z forumowiczów? Jeśli nie to
                                przestań jęczeć i idz z tym do Radnych czy Prezydenta. Hmm, chyba
                                się powtarzam.

Te 2 powyższe (3 i 4) argumenty bardzo często się u Ciebie pojawiają
                                ale nic z tego nie wynika. Masz pretensje do wszystkich wokół. Obudź
                                się.

>
                                > 5/ Żebyś ustosunkował się do wyników badania opinii mieszkańców,
                                > gdzie rozbudowa infrastruktury i oferty sportowej nie znalazła się
                                > wśród priorytetów.

Możesz dać linka - ja za cholere nie mogę tego znaleźć. Ciekawe
                                dlaczego mnie nikt nie pytał ??

> 6/ Żebyś w ogóle zaniechał używania argumentu ekonomicznego jako
                                > przeszkody do budowy centrum, bo w przypadku znicza również
                                ekonomia
                                > przedsiemwzięcia jest in minus (dopłacanie do piłkarzy z podatków
                                > mieszkańców, itp) i TO CI JAKOŚ NIE PRZESZKADZA

PRZEDSIĘWZIĘCIE jest deficytowe - jak zresztą wiele. Nigdy tego nie
                                negowałem. A czy mi to przeszkadza czy nie - ja nie jestem w stanie
                                nic zrobić - więc nie szczekam.
                                Ktoś tam podejmuje decyzje i my szaraczki musimy się z tym pogodzić
                                albo zrobić coś z sensem (a nie tylko jęczeć na forum) żeby to
                                zmienić.

Prawdopodobnie - podkreślam - prawdopodobnie dzięki zniczowi miasto
                                odniesie pośrednie korzyści.

>
                                > 7/ Żebyś przestał używać argumentu, że znicz jest ok BO JUŻ STOI,
                                > gdyż:
                                > a/ stoi tylko połowa
                                > b/ kino, a nawet kina były również przedtem w Pruszkowie
                                > c/ powstaje porównywalne centrum w jeszcze mniejszym Grodzisku
                                > d/ nie mieszkańcy i nie ekonomia decydowali o rozbudowie Znicza

Czy ja cos takiego napisałem? Wg mnie, tereny na Zniczu powinny być
                                zagospodarowane.

A swoją drogą - co będzie ze starą/małą halą Znicza? Coś tam mieli
                                robić ciekawego? Wiecie coś o tym?

> i tylko tyle... :-)

TYLKO?
                                • magister11 Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 06.09.07, 14:10
                                  Tak tylko tyle :-) i dziękuję za przyjęcie tego do wiadomości :-)

Nie obwiniam o nic formulowiczów, a jedynie konfrontuję poglądy. Nic
                                  do nikogo nie mam personalnie i do Ciebie też bym nic nie miał,
                                  gdybyś tylko nie najeżdżał na mnie personalnie co i rusz, a bardziej
                                  spróbował skupić się na tym, co rzeczywiście chcę powiedzieć.

Ps.: Nie "kwiczę" i nie "szczekam", a myślenie, ze wybiera się
                                  przedstawicieli raz na 4 lata i potem można zotawić wszystko samemu
                                  sobie jest chorobą toczącą ten kraj i przyczyną tego, że co 4 lata
                                  budzimy się z ręką w nocniku. Więc lepiej już chyba nie nawoływać do
                                  bezczyności i apatii.

Pozdrawiam
                                  • habier Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 06.09.07, 14:39
                                    > Ps.: Nie "kwiczę" i nie "szczekam", a myślenie, ze wybiera się
                                    > przedstawicieli raz na 4 lata i potem można zotawić wszystko
                                    > samemu sobie.

Ale spalasz się, pisząc na forum ciągle o tym samym - tę energię
                                    mógłbyś spożytkować robiąc coś w tym temacie w realu.
                                    A może już przedstawiłeś swoje poglądy Radnym lub Prezydentowi?

> jest chorobą toczącą ten kraj i przyczyną tego, że co 4 lata
                                    > budzimy się z ręką w nocniku. Więc lepiej już chyba nie nawoływać
                                    do bezczyności i apatii.

No cóż, tak to jest, że my możemy decydować tylko w czasie wyborów -
                                    potem możemy tylko egzekwować od naszych wybrańców - nie wiem w czym
                                    problem.
                                    • sqz Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 06.09.07, 14:48
                                      I wlasnie w czasie wyborow wybierajac radnych , prezydenta ,
                                      decydujemy ktora koncepcja jest nam blizsza . Stadion czy Centrum bo
                                      to oni zdecyduja na co wydac kase . Mi blizej do tych co beda
                                      chcieli wydac kase na stadion ale jesli wygra druga opcja czyli Ci
                                      co chca centrum tez zle nie bedzie . Jeden warunek niech sie wywiaza
                                      z tego co obiecywali a jesli nie to dac im gonga na nastepnych
                                      wyborach prawda ?? A wiec posrednio drogi magistrze to zostales
                                      spytany czy chcesz stadionu na wyborach . Wybralismy tych co wola
                                      stadion a to znaczy ze wiekszosc mieszkancow woli stadion od centrum
                                      ( dosyc duze uproszczenie ) Pamietajmy ze to wlasnie my mieszkancy
                                      decydujemy co sie dzieje w miescie :) Mozna isc na posiedzenie rady
                                      miejskiej i tam sie wyzalic mozna czule slowka szeptac
                                      prezydentowi . Mozna zorganizowac jakas akcje protestacyjna
                                      ewentualnie z poparciem jakiejs idei . Obiecuje Ci drogi magistrze
                                      jesli zorganizujesz cokolwiek w sprawie stworzenia centrum rozrywki
                                      w Pruszkowie ja bede pierwszym ktory Cie poprze czy to poprzez
                                      podpisanie jakiegos swistka papieru czy poprzez uczestnictwo w
                                      demonstracji na rzecz Centrum . A poki co mamy stadion i na nic
                                      wiecej sie nie zanosi .
                                      • magister11 Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 06.09.07, 15:10
                                        sqz - poruszasz kolejny temat-lawinę, a jeszcze nie zdążyłeś
                                        odpowiedzieć na owe 2 proste pytania, które Ci zadałem. Ponawiam
                                        zatem mój skromny apel:
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=132&w=68484209&wv.x=2&a=68598302

A co do owego plebiscytu stadion-centrum, to jakoś nie czułem się
                                        spytany, a gdybym poczuł to na pewno bym odpowiedział. Myślę zatem,
                                        że ta interpretacja jest trochę na wyrost. Tym bardziej, ze
                                        śledziliśmy tu na forum programy wyborcze i i nikt jakoś nie
                                        proponował tak dużej rozbudowy znicza (przecież wtedy była dopiero 3
                                        liga), zato postutalty o kinie pojawiały się z wszystkich prawie
                                        głównych stron.
                                        • sqz Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 06.09.07, 17:10
                                          Wydawalo mi sie ze Ci odpowiedzialem na obydwa pytania ale Ok
                                          powtorze . Ja nie mam nic przeciwko Centrum i nie mam nic przeciwko
                                          temu zeby mieszkancy mieli wybor , serio , Moze wygladam na debila
                                          ale pozory myla wiec uwierz (powtarzam po raz n-ty ) Nie mam nic
                                          przeciwko temu zeby w Pruszkowie bylo kino , zeby bylo centrum
                                          rozrywki a nawet 2 niech beda co bedziemy ludziom zalowac . Ja
                                          jestem przeciwny temu zeby miasto pakowalo w to pieniadze .
                                          Pyt 2. Nie widze roznicy w marnotrawieniu pieniedzy w centrum czy w
                                          zniczu . Zadnej i tu i tu powionno sie karac za niegospodarnosc .
                                          Ale nie znam bilansu ksiegowego firmy pod nazwa Znicz wiec nie wiem
                                          czy marnotrawia kase czy nie .
                                          Co do postulatow o kinie ktore posiadaly wszystkie (lub prawie
                                          wszystkie) opcje polityczne startujace w wyborach . No coz rozliczaj
                                          tych co Ci kino obiecali nie mnie :)
                                          PS
                                          Mnie o deptak tez nikt nie pytal a zrobili sam sie dziwie jak
                                          mogli . Nie wiem zaskarze ich do Strasburga albo co ;P
                                          W sumie wolalbym zeby kanalizacje doprowadzic do porzadku coby nam
                                          po miescie i podworkach gownem nie smierdzialo . Ale nie wazny
                                          zapach wazny widok .
                                    • sqz Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 06.09.07, 14:50
                                      acha i na tym koncze polemike tutaj bo jakos mi sie juz nie chce
                                      pisac ze cieszy mnie wszystko co powstaje w naszym miescie i
                                      przyczynia sie do jego rozwoju byleby to mialo sens :)
                    • sqz Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 05.09.07, 21:48
                      magister11 napisał:

> sqz napisał:
                      >
                      >
                      > 1/ Rozumiem, że sqz to ta sama osoba, co Pan Habier?
                      >
                      >Odpowiadam na pytanie ; Nie znam Pana Habiera nie wiem kto to
                      jest . Ale jak rozumiem jest dal Ciebie zaskoczeniem ze 2 osoby w
                      tym miescie moga miec takie samo zdanie na jakis temat i w dodatku
                      inne od jedynej slusznej tylko przez Ciebie reprezentowanej drogi .
                      Nie bede polemizowal dalej na ten temat opinie swoja wyrazilem i
                      nadal jestem przeciwny pakowaniu sie miasta w kino z jednego
                      jedynego powodu ; Szkoda mi ludzi korzy podejma taka decyzje
                      wloczenie sie po prokuraturach i tlumacznie z marnotrawienia
                      spolecznych pieniedzy nie jest zadna przyjemnoscia .
                      PS
                      Jak widac z zadanego przez Ciebie pytania jestes jednak osoba ktorej
                      tez zdarza sie czegos nie rozumiec . Mam nadzieje ze pomoze to Ci
                      zrozumiec innych
                      Mimo wszystko pozdrawiam i zycze sukcesow w walce o image naszego
                      miasta nie tlyko na forum ale i w realnym swiecie
                      • habier Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 06.09.07, 09:15
                        sqz napisał:

> magister11 napisał:
                        >
                        > > sqz napisał:
                        > >
                        > > 1/ Rozumiem, że sqz to ta sama osoba, co Pan Habier?
                        > >
                        > >Odpowiadam na pytanie ; Nie znam Pana Habiera nie wiem kto to
                        > jest .

Hejka. Od kiedy sie zmieniły zasady na Forum i mówimy do siebie
                        per "Pan" ???

> Ale jak rozumiem jest dal Ciebie zaskoczeniem ze 2 osoby w
                        > tym miescie moga miec takie samo zdanie na jakis temat i w dodatku
                        > inne od jedynej slusznej tylko przez Ciebie reprezentowanej
                        drogi .

Ja już sie do tego na forum przyzwyczaiłem :(

Jeszcze cytat z "GW" - wywiad z Pawłem Janasem:

"Dziwi mnie, że w Kielcach nie ma sztucznego boiska [w czwartek
                        radni miejscy mają się tym zająć na sesji, komisja budżetu
                        pozytywnie zaopiniowała projekt wydania 2,5 mln złotych na ten cel -
                        przyp. red.]. "

Pozdrawiam Wszystkich
                        Habier
                      • magister11 Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 06.09.07, 09:21
                        sqz odpowiedz mi na DWA proste pytania:

1/ jaka różnica między wydawaniem ("marnotrawieniem") pieniędzy na:
                        sport
                        inne formy rozrywki?

2/ Dlaczego nie chcesz by duża część mieszkańców Pruszkowa miała
                        WYBÓR, jak chcą spędzić wolny czas bez konieczności odbywania niej
                        lub bardziej przyjemnych podróży?
                        • sqz Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 06.09.07, 10:02
                          Alez ja chce aby mieszkancy mieli wybor , tylko nie chce wydawac
                          pieniedzy na rzeczy ktore przyniosa strate . Stadion jest juz
                          istnieje i powininen generowac zyski miastu z uzyczania go klubowi
                          pilkarskiemu i innym druzynom . Pisales o potencjalnych 40000
                          zainteresowanych kinem . Ok zgoda niech kazdy z nich pojdzie 5 razy
                          w roku do kina , bilet niech kosztuje 20 to wyjdzie nam 400000 .
                          Jesli jestes w stanie z tej kwoty utrzymac przez rok kino i sciagnac
                          najnowsze produkcje to gratuluje . . Jeszcze raz powtarzam ja nie
                          jestem przeciwny niczemu co wzbogaci nasze miasto a centrum rozrywki
                          napewno to zrobi ale jestem przeciwny wydawaniu na to moich
                          pieniedzy i utrzymywaniu z nich przyjaciol krolika na wysoko
                          platnych stanowiskach . Nie znam sytuacji prawno finansowej znicza i
                          nie wiem na jakich ukladach klub funcjonuje , mam nadzieje ze miasto
                          tak samo jak sie doklada do klubu tak samo zyska na sprzedazy
                          zawodnikow .
                          PS
                          Nie jestem przeciwnikiem rowerow i rowerzystow , jestem
                          przeciwnikiem debili na drogach , dotyczy to zarowno kierowcow jak i
                          rowerzystow . Sciezki rowerowe powinny byc wszedzie , ulatwi to
                          zycie i rowerzystom i kierowcom .
                          • magister11 Re: Ustawia sie juz kolejka po pilkarzy Znicza ;( 06.09.07, 10:18
                            Pisales o potencjalnych 40000
                            > zainteresowanych kinem . Ok zgoda niech kazdy z nich pojdzie 5
                            razy
                            > w roku do kina , bilet niech kosztuje 20 to wyjdzie nam 400000 .
                            > Jesli jestes w stanie z tej kwoty utrzymac przez rok kino i
                            sciagnac
                            > najnowsze produkcje to gratuluje . .

Mimo chęci (co doceniam) nie odpowiadasz wprost na pytanie. Uważasz,
                            ze w przypadku Znicza ta kalkulacja ekonomiczna wyjedzie
                            korzystniej? Przecież wiemy, że nie wyjdzie! Więc co to za argument?
                            Bo już stoi? Pół stoi - jak dojedzie drugie pół to i koszty
                            utrzymania się zwiększą.

Chodzi o PORÓWNANIE,a TEGO wyniki porównania nie usprawiedliwiają
                            faktu dlaczego sport , a nie centrum. Sport jest deficytowy
                            (piłkarzom płaci miasto), a kino? Nawet tego nie wiemy na 100%. Więc
                            na jakiej PODSTAWIE mamy nie dać szansy? Pytanie moje dotyczy
                            właśnie tej PODSTAWY
                            Zwróć też uwagę, że w 2 -3 lata przybędzie 2000 mieszań i sporo
                            nowych mieszkańców. Raczej zasobnych. Do tego okolice (Parzniew i
                            in).

Ty się chyba bardziej martwisz o formę i sposób działania centrum, a
                            nie sam fakt jego istnienia. I to bym zrozumiał. Ale dajmy może
                            szanse specjalistom wycisnąć z tego biznesu ile się da i nie
                            BLOKUJMY samej idei....

ale jestem przeciwny wydawaniu na to moich
                            > pieniedzy i utrzymywaniu z nich przyjaciol krolika na wysoko
                            > platnych stanowiskach .

Ja też, ale jak jest z Pruszkowskim sportem wg Ciebie?? Widzisz tu
                            jakąś różnicę, bo ja nie...

Nie znam sytuacji prawno finansowej znicza i
                            > nie wiem na jakich ukladach klub funcjonuje , mam nadzieje ze
                            miasto
                            > tak samo jak sie doklada do klubu tak samo zyska na sprzedazy
                            > zawodnikow .

Opierasz się więc na nadziejach...złudnych, co potwierdził Habier
                            mówiąc o kulicach miejskiej "inwestycji" w Mazowszankę. Nie
                            sądzisz , że to trochę mało?

Jeżeli chce mnie przekonać, że jedak sport to prosze o podanie
                            RÓŻNIC , o które pytałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka