mahoney 14.01.04, 21:58 slawny film dokumentalny o chuliganach mieniacych sie kibicami pilki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Adam Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! IP: *.za.digi.pl 14.01.04, 22:14 nie sciemniaj, pewnie bedziesz sie jaral urywkami z dymow i ustawek. Odpowiedz Link Zgłoś
mahoney Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! 14.01.04, 22:37 bede sie jaral glupota tych ludzi , moze sie bede jaral ale z powodu czystej ciekawosci , przeciez nie mwoie ze film jest okey , bo go jeszcze nie widzialem , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trox Adasiu twoje kino było w poniedziałek IP: *.udn.pl 14.01.04, 22:56 ok 20 chyba . Mam na mysli teatr tv, bo chyba nic sie nie zmieniło i nadal jest nadawany o tej porze? Dla Adasia film "Klatka" to juz kino dla widzów o mocnych nerwach buehehehehee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a to ja o "Klatce" IP: *.iig.pl / *.iig.pl 14.01.04, 23:07 Boję się,że wrażenia będą tak mocne...że ich nie zniosę. Odpuszczam tym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyta Re: o "Klatce" IP: *.dab.katowice.supermedia.pl 15.01.04, 10:55 no cóż... nie jest ze sportem w Polsce dobrze, kiedy jeden z panów profesorów bąknął coś o sprzedawaniu meczów, a prowadzący mu odpowiada, żeby nie mieszał sportu do tej dyskusji. Wychodzi na to, że ustawianie meczu (nie mylić z ustawkami) to jakaś nowa dyscyplina sportowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Adasiu twoje kino było w poniedziałek IP: *.za.digi.pl 15.01.04, 13:38 popieprzylo Ci sie z kims innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kejti Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 23:40 Ja właśnie jestem po obejrzeniu i jestem w szoku, nie mogę zrozumieć co tych ludzi tak kręci w tym,że leją się po mordach, bo tu nawet nie chodzi o wynik meczu, ale na szczęście w moim mieście piłka nożna nie jest popularna i na osiedlu nie ma takich fanatyków, a najbardziej rozwalił mnie ten koleś- kibol po pedagogice resocjalizacyjnej !!! albo ten co nagrywa to wszystko żeby później pokazać to swoim dzieciom Odpowiedz Link Zgłoś
amadea_22 Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! 15.01.04, 12:37 mam takie same odczucia- za parę lat dzieciakom pokaże co robiłem - masakra, on chyba jest nienormalny, żeby się tym szczycić . to jest chore . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moboj Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! IP: *.magma / *.magma-net.pl 14.01.04, 23:55 przyznam, że zaniemówiłam. głupota tych pseudokibiców mnie przeraziła. skąd biorą sie idioci, których sensem życia jest pranie innych po mordzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Głupek Latkowski IP: *.top.net.pl 15.01.04, 00:16 Pomieszały mu się wątki. Co ma wspólnego chuligaństwo stadionowe z tymi walkami w klatkach??? O kim był ten film? Na pewno nie o kibicach. Zebrał facet parę różnych taśm ze scenami przemocy i zrobił "film o kibicach". Bez ładu i składu. Słaby reżyser, słaby film. Widać, że Latkowski nie zna tych środowisk i kompletnie nie rozumie. Widz oglądając film ma poczucie chaosu. Raz kadr z kibicami Arki, potem walka vale tudo, setki policjantów, następnie kadr ze stadionu Legii, potem ustawka. Pomieszanie z poplątaniem. Bez celu, bez pomysłu, bez sensu. Dno. Odpowiedz Link Zgłoś
mahoney Re: Głupek Latkowski 15.01.04, 01:03 tez jestem po obejrzeniu , uwazam ze material byl ciekawy i potzrebny a latkowskiego nie lubilem ale teraz trudno mi go nie polubic , troche to taki czlowiek co wsadza kij w mrowisko , pozytywne to , dlaczego uwazam ze ciekawy , bo w calej tej lukierowanej tv pokazal cos prawdziwego , dla mnie juz to jest wartoscia , pokazanie czegos prawdziwego , przeciez tego brakuje , w zalewie glupkowatej propagandy sukcesu jak czlowiekowi nie idzie to wychodzi na debila , bo wychodzi na to ze nie umie sobie poradzic kiedy np piepszona Ola Lubicz jest taka cudowna i nie ma problemow , tv kresli jeden obraz swiata , podbija bebenek a nie pokazuje jak sobie radzic z problemami , film o kibicach to na pewno nie byl , latkowski zreszta tak powiedzial , natomaist uwazam ze on wlasnie po to pomieszal watki w filmie zeby to ludzi wzburzylo , narobilo halasu , zebny zaczeli sie oni godzi albo nie i wskutek tego zajeli jakies stanowisko , czego w naszym zyciu szczegolnie w tv mamy malo , to wazne co powiedzial , ze kultura masowa , media zaczynaja z rzeczy zlych robic rzeczy dobre , z chooliganstwa robia ruch kibicowski , smieszne , ze tak zlagadzaja , zmiekczaja problem zeby tak udac ze on nie istnieje , przypomina mi to sytuacje z mtv i eminemem , kazdy kto slucha wie ze emienem jechal po mtv , a co oni zrobili zaprosili go do progarmow , zaczeli robic o nim materialy , puszczac wiecej teledyskow , oczywiscie ocenzurowanych gdzie " fucking mtv " bylo wypiiiiiowane , tak zlagodzili jego teksty , nie mowie tu bron boze ze eminem jest zly , bo sam go lubie ale chodzi o sxhemat dzialania mediow , ktore wszystko sprowadzaja do takiej glupkowatej sieczki do ktorej czlowiek bnie wie jak sie ustosunkowac , no bo pzreciez w tv mowia ze cos jest dobre i super kiedy ja sam wiem ze to jest zle i prowadzi do czegos zlego ale stosunkowo z czasem ulegam no bo trabia o tym tak dlugo to pewnie maja racje , podobalo mi sie ze zrobili rozmowe po zakonczeniu , plus dla dwojki , czasem spelnia swoje zadania spoleczne , publiczne , facet prowadzacy , on jest chyba z ekspresu reporterow swietny , zajebiscie prowadzil , denerwowal mnie ten dziadek prawnik chyba , pruszynski , piepszyl o niczym , jakies takie starcze , stetryczale poglady , zupelnie oderwane od rzeczywistosci , tak jest jak jest , przez takich stetryczalych gnojow mamy to co mamy , bo taki dziadek pojdzie do domu i bedzie mu sie wydawalo ze wszystko jest ok , bo kiedy on takli okey i tak sobie super radzi no to czemu nie inni , bedzie dalej tak jak jest jezeli ludzie beda udawac ze czegos nie ma albo traktowac pewne rzeczy inaczej niz powinni , kluby zapraszajace tych gnojow na spotkania klubu , i wtedy taki gnoj wie juz ze ma powazanie , ze dyrekcja klubu go ceni , a napewno zamiast tej garstki co przychodzi teraz na mecze przyszlo by wielu normalnych , gdyby tylko wiedzialo ze nic sie nie stanie , wiec fakt moze to nie jest film o kibicach ale dotyka spraw zwiazanych z klubem , z zyciem dookola klubu , wokol klubow ludzie grupuja sie jak wokol kosciolow kiedys , sa potzrebne wartosci dzis a klub je daje , film dotyka wielu rzeczy , ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: curly Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! IP: 213.173.205.* 15.01.04, 11:08 Sam film mnie nie powalił. Dla mnie również niezrozumiałym było połączenie nielegalnych walk "bokserskich" i walk "kibiców". Oczekiwałam trochę lepszej realizacji tematu, ale myslę że nie to było ważne. Najważniejsze było, tak jak powiedział prowadzący, by film stał sie pretekstem do dyskusji(działania??). Przecież dla tych chłopaków takie walki uliczne to jest sport, świetna zabawa. Jakie kibicowanie? Ważne jest poczucie integracji z grupą w jednej sprawie - dokopać innym. A dlaczego? Z nudów i braku celu w życiu!! Po co realizowac sie w sporcie, albo nauce- obie te rzeczy nie gwarantują sukcesu zawodowego i na to nie ma w tym kraju kasy. Teraz liczy sie siła i szybka kasa. Znam takich którzy wychowali sie i mieszkają w takim blokowisku. Zarzucają szkołę, nikt legalnie nie pracuje, kradzieże, dealerka kwitnie, a rodziców to nie dziwi ze mają nowe ciuchy i samochody. Zresztą Ci rodzice też szkoda gadać...... Odpowiedz Link Zgłoś
lahliq O chłopakach 15.01.04, 11:36 Bo chłopcy lubią się bić. Kiedyś pojechaliby na turniej rycerski czy wyprawę krzyżową. A chęć walki gdzieś tam w nich tkwi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hela totalne dno IP: *.energetyka.czest.pl 15.01.04, 11:50 Ten film mnie po prostu znudzil. W kolko te same zdjecia i ujecia i do tego podrasowane dzwiekiem. Bez sensu. A przed filmem rozmowka z dziennikarzem nie umiejacym wyraz sie poprawnie po polsku. Niech Panowie naucza sie przypadkow i nie uzywaja mianownika tam gdzie powinien byc biernik. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg e, tam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.04, 11:53 Tiaaa, któryś z gości to tam nawet w ten sposób skomentował. Mnie najbardziej podobał się tekst Szczęsnego o "nigdy nie zostaniesz sam", hehehe. Dobra puenta tego gniota. Banda kretynów. U mnie na osiedlu zawsze były ławki, fajne klimaty na nich, a napieprzali się psedu-kibole. Ot, cała prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kejti Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 12:10 nie chce się wypowiadać czy film był dobry czy nie, najważniejsze,że po takim filmie można dysutować o problemie,na który Latkowski zwrócił uwagę,tylko zastanawiam się czy to coś da,bo jak słyszę pana socjologa,który mówi, że film jest przejaskrawiony,że tak naprawde to nie jest zjawisko na dużą skalę, miałam wtedy ochotę nim dobrze wstrząsnąć,ale co on może widzieć z perspektywy warszawki czy też swojego instytutu,proponuje,żeby wyjechał z wawy i udał się do jakiegoś biedniejszego miasta, a tam na osiedlach będzie miał okazje przekonać się ile młodych ludzi podpiera ściany z nudów tylko stoją i czasami przy tym jakiegoś browarka się napiją nigdzie nie chodzą bo i za co, są bez pracy i prawa do zasiłku, mieszkaja z rodzicami i nie wiedzą jak się z tego wyrwać, w moim mieście jest takich ludzi dosyć dużo jedyny plus, że nie jeżdżą na mecze się lać bo zresztą nie ma komu kibicować Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Do Kejti 15.01.04, 16:26 Myślę, że masz złe wyobrażenie o Warszawie, które wcale nie jest dla większości mieszkających i pomiszkujących tu ludzi miastem sukcesu i bogactwa. Jest tu wiele blokowisk i miejsc beznadziejnej egzystencji, z których wywodzą i się tacy właśnie blokersi, ławkowcy, bramowcy... stąd już niedaleka droga do grup przestępczych. W dużym mieście jest więcej "możliwości" takiego cwaniaczenia, rozrób, kradzieży, napaści, bo tutaj człowiek jest bardziej anonimowy i, co za tym idzie... czuje się bezkarny. Poza tym w mieście jest duży kontrast między tymi, co mają, a tymi, co nie mają i to jest także dla tych młodych gniewnych frustrujące i budzi poczucie niesprawiedliwości, źle ukierunkowany bunt, agresję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: postman Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! IP: *.crowley.pl 15.01.04, 12:14 pomieszanie z poplątaniem, po 30 min zaczęło wiać nudą. nic nie trzymało się kupy, cały film to urywki kręcone na stadionie, jakaś walka w klatce i jedna ustawka gdzies w lesie. latkowski albo nic nie kuma, albo kiepski z niego reżyser Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NickAdams Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! IP: 213.186.71.* 15.01.04, 13:26 Dokładnie tak. Film wyglądał jak zlepek pomontowanych naprędce reportaży, w dodatku wiążących się ze sobą tylko pięściami. Poza tym emisja filmu w kinie czy TV wymusza chyba nieco lepsze przygotowanie materiału, niż VHS z nakręconą drżącą ręką sceną walki 50 osób w odległości 100m. Do tego podłożony dźwięk, jak w spaghetti westernach... Film pokazuje chęć bicia się, podniesienia swojej samooceny przez walczących itd. stanowiąc ciekawy punkt wyjścia do dyskusji o przemocy, ale łączenie lutujących się dla idei chuliganów i zarabiających w klatkach wrestlingowców trochę naciągane. I jeszcze te demonstracje policji i wstawki ze stadionów. Chyba jasno powiedzieli to wszyscy, że sport, kibicowanie, piłka nożna i mecze to coś innego, nie związanego z walką. Więc po co? Dla pokazania stadionowych przyśpiewek? Jeśli chodzi o ustawki, to zjawisko jest powszechne, od wielkich klubów z dużych miast, po klubiki typu Łada Biłgoraj. A same ustawki to chyba niezły pomysł na zredukowanie agresji na samych stadionach, które może przestaną być punktem zbornym tych załóg od obijania mord. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kietrys Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.04, 13:21 spodziewalem sie wiecej po tym filmie, ale niestety sie rozczarowalem. wiele scen mozna bylo obejrzec w programach typu 'Pod napieciem', temat byl przerobiony 'po łebkach' i chaotycznie wymieszany z innymi wątkami. jednak film wraz z dyskusja ktora odbyla sie po projekcji to juz inna bajka. widac bylo, ze te dwie grupy, ktore siedza w studio na przeciwko siebie, widzialy przed momentem zupelnie inne filmy i zyja w roznych krajach/rzeczywistosciach. 'wolanie' mlodych ludzi o pomoc w zorganizowaniu wolnego czasu bylo niemalze wysmiewane, problem nudy na osiedlach zostal zbagatelizowany i zakrzyczany (rozwalil mnie tekst Pana Profesora "winni awantur sa producenci szalikow"). niektorzy goscie pojawili sie tylko dla wlasnej reklamy, jak np pani ktora organizuje wejsciowki dla dzieci na mecze Polonii W-wa ktora w ogole nie zrozumiala problemu i laureczkami wobec swojej osoby sprawiala ze czulem sie zazenowany a na koniec dokumentnie sie skompromitowala ("to nic zlego, ze dzieci sa bluzgane z kamiennej trybuny - to przeciez rytual na meczach"). do niedawna naprzeciw mojego okna bylo boisko. schodzila sie na nie mlodziez z calej okolicy. halasowali tak, ze czasem nie mozna bylo w domu swobodnie porozmawiac. latem Spoldzielnia zamienila boisko na parking. mlodziez przeniosla sie na lawki, do klatek schodowych , pod sklep. w okolicy zrobilo sie mniej bezpiecznie. ilu z tych chlopakow z nudow moze teraz zainteresowac sie 'ustawkami'? szkoda ze goscie zaproszeni do studia w wiekszosci nie widza lub nie chca widziec tego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! 15.01.04, 16:16 Cześć Mahoney - ktoś się podszywa chyba pod Twój nick, jako gość... Czy dobrze zauważyłam? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14&w=10187862 Odpowiedz Link Zgłoś
mahoney Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! 16.01.04, 15:48 jasne ze slusznie , moj Ip zaczyna sie od 217 , no a glownie to sie loguje , fajnie ze to zauwazylas , no aler czuje ze chwila jest wyjatkowa , to pierwszy post gdzie ktos sie podemnie podszywa Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! 16.01.04, 15:54 mahoney napisał: > jasne ze slusznie , moj Ip zaczyna sie od 217 , no a glownie to sie loguje , > fajnie ze to zauwazylas , no aler czuje ze chwila jest wyjatkowa , to pierwszy > post gdzie ktos sie podemnie podszywa "Podszywactwo" może być miernikiem popularności forumowej, ale... nie wiem, czy jest czego gratulować? Pozdrowionka :) Odpowiedz Link Zgłoś
mahoney Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! 16.01.04, 16:03 jasne ze moze , oznacza zazdrosc albo zlosc na tego pod kogo sie podszywa , no , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esde Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.01.04, 21:57 moim zdaniem film był zenujaco słaby, chaotyczny, wiele materiałów było powtarzanych do znudzenia, bez koncepcji, wartosc dokumentalna bardzo niska; uwazam ze latkowski jest w ogóle słabym rezyserem dokumentów, praktycznie kazdy jego film jest jakos tam nagłasniany a facet kompletnie nie umie zrobic z tego pozytku, jego filmy slizgaja sie po tematach i tak naprawde niewiele mowia o zjawiskach ktore chca opisywac; przykłady - osławiony dokument o polskim hip hopie - żenada, chaos, sladowe ilosc jakis sensownych wypowiedzi raperów;film o wisniewskim - mial pokazywac jego osobe w sposób interesujący a skonczyło sie na jakis slabym materiale ze zdjeciami z trasy+wypowiedzi jego brata i domniemanej matki; film o leszku mozdzerze to juz byla katastrofa totalna, zamiast przedtawic go jako interesujaca osobowosc latkowski zaproponowal glownie material z okresu jego pracy nad musiaclem, tak jakby mozdzer nie mial nic do powiedzenia o milionie innych projektów muzycznych w któych uczestniczył czy w ogóle o sobie i swojej drodze artystycznej;film nakreceni o polskim biznesie muzycznym oczywiscie tez tylko sie przeslizgnał po temacie; podsumowujac latkowski to cienias dokumentalny z niezłymi pomysłami ale brakiem talentu i rzemiosła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.04, 22:07 Myślałem, że będzie mocny film, a tymczasem wyszło jak mały Kazio wyobraża sobie jak zostanie strażakiem. Latkowski nie ma pojęcia o sporcie i miesza mu się kibicowanie, chuliganstwo i zwykły bandytyzm. Film na *. Odpowiedz Link Zgłoś
tymoteusz5 Re: dno totalne 15.01.04, 22:14 nic wielkiego tforca latkowski nie pokazal.zreszta jak zwykle.film fatalnie zrobiony pod wzgledem merytorycznym nie mowiac nic o warsztacie rezyserskim.pomieszane watki, jedno nie trzyma sie z drugim-dno totalne.nie royumiem np po co ta scena z kibolami z angli albo holandi ktorzy na golaska se spiewqali przy piwie.co to mialo wspolnego z walka w klatce? sam latkowski pewnie tego nie wie.moja siostra lepiej zmontowala by te historyjki.dno Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: dno totalne 16.01.04, 09:59 Wydaje mi się, że nadzy kibole, to byli nasi rodzimi, tylko oni tak niewyraźnie coś tam przyśpiewywali, że nie można bylo tego bełkotu zupełnie zrozumieć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pn Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.04, 12:09 ponoc byly zarosniete fajfusy, prawda to? a jesli to w jakim kontekcie;-D?? Odpowiedz Link Zgłoś
tymoteusz5 Re: To byli anielscy kibice rugby!! 16.01.04, 12:38 wyczytalem to wlasnie w gazecie 3miasto. miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,1868108.html przeczytajcie sobie to zobaczycie jak Latkowski manipuluje ludzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: verte Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.04, 15:06 Przeciez połowa z tych ujęc w tym filmiku(b.słabym) była już pokazana w TVN-nie w programie Pod Napięciem.Nikt nie pamięta?Poza tym bardzo drażniła mnie ta "efekciarska" ścieżka dźwiękowa z podgłośnionymi i przerobionymi odgłosami uderzeń.Ostatnio takie efekty widziałem na filmach karate produkcji Koreańskiej Republiki Ludowej z lat 70-tych.Dobrze,że nie dodali przyspieszonego tempa hahaha.Amatorszczyzna na maxa. Odpowiedz Link Zgłoś
mahoney Re: " Klatka " na 2ce za pol godziny ! 17.01.04, 02:26 czy ktos moze dokladnie pamieta jakie byly slowa tej piesni co ja chlopcy wykrzykiwali nasladujac zagrzewajaca do boju piesn wykonywana przez rugbystow nowozelandzkich chyba przed kazdym meczem , to sie chyba haka nazywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a to ja Re: " Klatka " na PSYCHOLOGII IP: *.iig.pl / *.iig.pl 17.01.04, 18:55 I kto lepiej tłumaczy: telewizja czy psychologia? Odpowiedz Link Zgłoś
mahoney Re: " Klatka " na PSYCHOLOGII 17.01.04, 22:41 :) ?!! na psychologii niestety niewiele sie osob zainteresowalo moim watkiem o podobnej tematyce , ale to pewnie dlatego ze troche niespecjalnie zarysowalem temat , ale stego co widzialem podobnea do naszej ilsoc watkow ma takze sport Odpowiedz Link Zgłoś