Dodaj do ulubionych

Quiz filmowy:)))))

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.06.05, 22:59
Zabawmy sie w quiz :))))

Zasady proste: jedna osoba zadaje pytanie. Ktoś odpowiada i czeka na
potwierdzenie (niekoniecznie pytającego). Jeśli odpowiedx jest poprawna,
pytanie zadaje osoba, ktora odpowiedziała poprawnie.
Przykład:
XXX: Kto nakrcił Titanica????
YYY: Cameron
i teraz użytkownik YYY zadaje nastepne pytanie
Obserwuj wątek
    • Gość: kfiatuszek Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.06.05, 22:59
      pierwsze pytanie.

W jakim filmie Leonado di Caprio zagrał upośledzonego umysłowo chłopca
      • pietnacha40 Re: Quiz filmowy:))))) 24.06.05, 23:25
        Co gryzie Gilberta Grape?
      • pietnacha40 Re: Quiz filmowy:))))) 24.06.05, 23:28
        W którym filmie Juliette Lewis była piosenkarką ?
        • braineater Re: Quiz filmowy:))))) 26.06.05, 21:36
          Strange Days
          • braineater Re: Quiz filmowy:))))) 26.06.05, 21:37
            tytuł filmu w którym ZAGRAŁ Werner Herzog?
            • ron_obvious Re: Quiz filmowy:))))) 26.06.05, 22:03
              hmm, ja kojarzę tylko "Krzyk kamienia", choć to tylko jednominutowy epizod.
              • ron_obvious Re: Quiz filmowy:))))) 26.06.05, 22:07
                moje pytanie:

w ilu filmach Felliniego zagrała jego żona (najlepej podajcie jeszcze ich
                tytuły)?
                • jimka1984 Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 01:49

Niebieski ptak, La Strada, Giuletta i Duchy, Noce Cabirii, Bez litości, Światła
                  variete, Cameriera bella presenza offresi... , Europa '51, Fortunella, Ginger i
                  Fred, Paisa, Perski Szejk,
                  naliczyłam 13!

moje pytanie:
                  o co chodzi w Mullholand Dr i/lub Lost highway?
                  • methinks Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 10:17
                    O balonik.

Podaj kompozytora muzyki filmowej, faworyta Tima Burtona.
                    • gabriellka86 Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 11:17
                      Jego ulubionym kompozytorem jest Danny Elfman, z którym wielokrotnie
                      współpracował m.in. przy filmach "Edward nożycoręki", "Batman", "Sok z
                      żuka", "Jeździec bez głowy".
                      • gabriellka86 Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 11:18
                        Ile wzrostu ma Dustin Hoffman?
                        • methinks Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 11:36
                          1,68 m.

W pewnym filmie pojawia sie portfel z napisem "bad mother fucker". Podaj tytul
                          filmu i nazwisko odtworcy roli posiadacza w/w przedmiotu.
                          • braineater Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 12:15
                            Samuel L. Johnson, scena w barze, oczywiście Pulp Fiction.

Another question:)
                            Tytuł filmu, rozpoczynającego się, nakeconą w bardzo dużym zbliżeniu, sceną
                            obcinania paznokci przez głównego bohatera.

Pozdrowienia:)
                            • scoutek Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 13:13
                              Nietykalni?

ale pewna nie jestem... jest bardzo duze zblizenie a potem kamera patrzy
                              niejako od sufitu na Roberta de Niro jako Capone... hm...
                              • braineater Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 13:15
                                Podpowiedź: Uma Thurman, Ethan Hawke
                                • scoutek Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 13:17
                                  Gattaca

czulam, ze nie tak...
                                  • scoutek Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 13:54
                                    Nietykalni, ktorych wspomnialam wczesniej wbili mi sie w pamiec z roznych
                                    powodow, jednym z nich byla slynna scena z wozkiem dzieciecym na dworcu .... i
                                    przyszla mi do glowy dosyc prosta zagadka: w jakich trzech filmach roznych
                                    rezyserow roznych narodowosci ma miejsce podobna scena: chodzi mi o wozek
                                    zjezdzajacy po schodach..... nie musi byc to wozek dzieciecy....
                                    • braineater Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 14:40
                                      Pancernik Potiomkin Eisensteina, jako źródło
                                      Deja Vu - Machulskiego
                                      Schody - Rybczyńskiego

Moje pytanie:

Jak już jesteśmy przy Nietykalnych - co najmnie 3 filmy, na których wzorował
                                      się De Palma (albo mówiąc prościej, co oprócz schodów odeskich jeszce zerżnął:)

• Gość: soundgarden Re: Quiz filmowy:))))) IP: 213.227.78.* 27.06.05, 15:07
                                        Głupie pytanie. Wymyśl inne.
                                      • scoutek Re: Quiz filmowy:))))) 28.06.05, 08:09
                                        Braineater
                                        wczoraj nie zdazylam, a poniewaz cenie sobie Twoje pisanie i nie uwazam, zeby
                                        wczorajsze pytanie o Nietykalnych bylo glupie, dlatego chce sie przyznac, ze
                                        choc ten film i pozostale Briana de Palmy uwielbiam to niestety nie znam
                                        odpowiedzi.... czy moglbys mi napisac, na jakich innych filmach sie wzorowal?
                                        z gory dziekuje i pozdrawiam
                                        • braineater Re: Quiz filmowy:))))) 28.06.05, 08:52
                                          Są tacy, którzy się upierają, że Nietykalni to jest film bez żadnej oryginalnej
                                          sceny, że Mamett z De Palmą, po prostu zrobili puzzle z klasyki kina
                                          gangsterskiego, i to się da udowodnić (tyle, że zajęłoby to z jakieś 200 stron -
                                          a przynajmniej tej długości analizę Nietykalnych kiedyś widziałem:) Ale z
                                          takich głównych, łatwych do wyłapania:

Ojciec Chrzestny
                                          Masakra w Dniu Świętego Walentego
                                          White Heat z Cagneyem
                                          Bonnie & Clyde

• scoutek Re: Quiz filmowy:))))) 28.06.05, 09:11
                                            dzieki bardzo...
                                            nie szkodzi, ze puzzle, teraz sobie obejrze ten film pod tym katem, lubie
                                            zabawe rezysera z widzem, a de Palmie trudno odmowic inteligencji...
                                            pozdrawiam
                                      • Gość: psst Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 12:05
                                        jak dla mnie to jeszcze naga bron 33 i 1/3
              • braineater Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 08:53
                Trochę nie o to chodziło, bo Wernerek pełnowymiarową rolę, w dodatku cudowną -
                ubrany w usyfione bokserki i maskę gazową, odegrał w Julien Donkey-Boy:)
                Ale Krzyk też, oczywiście:)
      • Gość: Z@M@ Re: Quiz filmowy:))))) IP: 195.136.186.* 05.12.05, 18:50
        Co gryzie Gilberta Grapea czy coś takiego nie wiem jak to się dokładnie pisze
        • Gość: Jusi Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.toya.net.pl 06.12.05, 16:08
          Może się nie znam, ale czy w "Rambo" nie grał Sylvester Stallone???
    • miriamia Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 15:08
      Jaki jest tytuł sequela "Nikity" Bessona?
      • Gość: soundgarden Re: Quiz filmowy:))))) IP: 213.227.78.* 27.06.05, 15:17
        Żeby zadać pytanie najpierw musisz odpowiedzieć na poprzednie. Regulaminu nie
        znasz czy co ?
      • Gość: Gelimer Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.wroclaw.mm.pl 27.06.05, 15:46
        Kryptonim Nina
        • Gość: Gelimer Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.wroclaw.mm.pl 27.06.05, 16:01
          Kevin Spacey w jednym z filmów grał rolę kalekiego, gadatliwego przestępcy,
          który okazał się supergangsterem. Jaki to film?
          • Gość: gosia Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.lv.lv.cox.net 27.06.05, 16:31
            The Usual Suspects.
      • Gość: gorilas Re: Quiz filmowy:))))) IP: 5.6.1D* / *.whirlpool.com 27.06.05, 15:53
        to moze odpowiem na ostatnie bo wczesniejsze zostalo uznane zreszta soundgarden
        przez Ciebie z glupie ;)

sequel Nikity Bessona to The Assassin - Point of No Return po polsku Kryptonim
        Nina.

Moje pytanie: wymiencie 3 filmy z Fairuza Balk, przy czym 1 koniecznie z
        rowniez z Valem Kilmerem.

• Gość: Gelimer Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.wroclaw.mm.pl 27.06.05, 16:03
          Jako że odpowiedziałem na pytanie chwileczkę wcześniej niż Ty. Pozwole sobie
          ponowić moje pytanie.

Kevin Spacey w jednym z filmów grał rolę kalekiego, gadatliwego przestępcy,
          który okazał się supergangsterem. Jaki to film?
          • Gość: szpaku Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 16:34
            chodzi o film "Podejrzani"

jaka slynna paryska świątynia stanowi "dekoracje" dla jednego z epizodow w Amelii??
            • amarta Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 17:03
              świątynia sacre coeur (nie wiem czy dobrze napisałam Święte Serce)
              • amarta Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 17:05
                kto napisał muzykę do Blade Runner'a?
                • filter23 Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 17:38
                  Vangelis
                  • filter23 Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 17:44
                    I moje pytanie: w jakim filmie Roberto Benigni doprowadził księdza do zawału
                    swą opowieścią o miłosnych uniesieniach związanych z owieczką?:)
                    • Gość: stonka Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 18:07
                      oczywiscie "noc na ziemi" jarmusha
                      • Gość: wuff Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.porta.com.pl 05.05.06, 13:18
                        Ale nie zapominajmy o dyniach!!!
                        Najpierw bzykali dynie!!
        • Gość: Gelimer Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.wroclaw.mm.pl 27.06.05, 16:07
          Wyspa doktora Moreau - z Valem
          Szkoła czarownic
          Cień podejrzenia

• Gość: Gelimer Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.wroclaw.mm.pl 27.06.05, 16:10
          Gra w jakim serialu uczyniła z Bruce'a Willisa megagwiazdę?
          • Gość: Michalina Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.man.polbox.pl 27.06.05, 16:16
            "Na wariackich papierach"
            • zoey7 Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 17:13
              To ja daję tylko pyt., odp. już dano wcześniej :)
              Jakim malarzem jest zafascynowany Peter Greenaway w "Zet i dwa zera"?
              • braineater Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 17:25
                przede wszystkim Vermeer - dosłowne cytaty, chociazby z Mleczarki, ale także
                paru pomniejszych flamandów:)

Hmmmmm- żeby się soundgarden nie oburzał, pytanie niegłupie powinienem
                wymyśleć:)

Film w którym Woody Allen korzysta, przez chwilę:), z usług Orgazmotronu?
                • srull Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 17:33
                  To "Spioch".
                  • srull Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 17:49
                    Mam nadzieje, ze pytanie nie bedzie za trudne:) Zastanawialem sie nad nim
                    dluzsza chwile, bo znajomosc filmow wspolczesnych (czyt. dla starszakow) jest
                    powszechna. Hmm... W roku 79' kinematografia sowiecka wyprodukowala pewne "cudo"
                    dla mlodziezy, w skrocie - rzecz dotyczyla stworzenia przez radzieckiego
                    uczonego Gromowa robota, ktory mial (jak sie okazalo) sobowtora w ludzkim ciele.
                    Pamieta ktos tytul?
                    • segowia0 Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 18:12
                      ja pamietam dokladnie fabule i jak zli-w radzieckich filmach prawie zawsze Ci
                      sami goscie-polowali na tego robota...ale tytulu nijak nie moge.
                      To chyba bylo pokazywane w czasie Teleranka??
                      • srull Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 18:45
                        To byly...;) Sama zobacz:
                        starzaki.eu.org/~disney/nostalgia/nosmambo/index.php?option=com_content&task=view&id=118&Itemid=180
                        Zreszta cala stronka jest swietna - polecam maniakom wspominek. Pytanie wpadlo
                        mi do glowy kiedy sobie o niej przypomnialem (moze troszke nie fair;) - ale to w
                        koncu bardzo lubiany film z mojego dziecinstwa).
                        • biblioteczny_kurz Re: Quiz filmowy:))))) 04.08.05, 10:31
                          srull: Jestes boski! Od 2-3lat chodzi mi ten film-serial po głowie. Wiedziałem
                          że cos w tytule z "Elektronikiem" miało wspólnego. Uwielbiałem ten serial
                          Jako ciekawostke: pamietam jednego złego bohatera co polował na tego cyborga.
                          Bardzo charakterystyczna twarz. Grał np. w "deja vu" Machulskiego. Poza tym
                          pamiętam że to "elektronićnaje cudo" bardzo szybko biegało i było bardzo silne
    • dziadekksiadz Re: Quiz filmowy:))))) 27.06.05, 17:46
      z którego serialu pochodzi ten kawal :

" do tego radia jest takie pytanie - czy moze byc jeszcze gorzej ?
      a radio odpowiada no chyba nie bo jakby moglo to by juz bylo, he he he"
      • zoey7 Re: Quiz filmowy:))))) 28.06.05, 11:33
        Oj, trudne, daj jakieś podpowiedzi, bo pytania nie mogę zamieścić :)
      • ron_obvious Re: Quiz filmowy:))))) 01.07.05, 12:13
        ponieważ nikt nie kwapi się z podaniem odpowiedzi to strzelam: "Alternatywy 4?"
      • ron_obvious Re: Quiz filmowy:))))) 01.07.05, 12:16
        no to teraz ja....

Bardzo znany film, w którym nie występuje ani jedna kobieta (nawet jako
        statysta).
        • braineater Re: Quiz filmowy:))))) 01.07.05, 13:31
          Das Boot?

tak strzelam w sumie:) więc czekam na ewentualne potwierdzenie/dementi:)
        • pietnacha40 Re: Quiz filmowy:))))) 01.07.05, 15:42
          ron_obvious napisał:

> no to teraz ja....
          >
          > Bardzo znany film, w którym nie występuje ani jedna kobieta (nawet jako
          > statysta).
          >
          Złoto dla zuchwałych ?
        • ron_obvious Re: Quiz filmowy:))))) 01.07.05, 22:29
          w Das Boot były kobitki (tancerki w spelunie na poczatku filmu), co do "Złota
          dla zuchwałych", to nie pamiętam, choć jest to prawdopodobne...

mała podpowiedź: film o który mi chodzi dostał Oskara za najlepszy film roku, a
          zaczyna się sceną "motocyklową"
          • Gość: Duncan Re: Quiz filmowy:))))) IP: 213.227.78.* 04.07.05, 09:03
            ron_obvious napisał:

> w Das Boot były kobitki (tancerki w spelunie na poczatku filmu), co do "Złota
            > dla zuchwałych", to nie pamiętam, choć jest to prawdopodobne...
            >
            > mała podpowiedź: film o który mi chodzi dostał Oskara za najlepszy film roku,
            a
            >
            > zaczyna się sceną "motocyklową"
            >

"Złoto ..." też się nie kwalifikuje. Była tam panna, która leżała na sianie z
            Szajbą (w pierwszej scenie, w ktorej pojawia się Szajba).

Ron, czy chodzi o film "Lawrence z Arabii" ?
            • ron_obvious Re: Quiz filmowy:))))) 04.07.05, 10:08
              Ano, ano to je "Lawrence..."
              • Gość: Duncan Re: Quiz filmowy:))))) IP: 213.227.78.* 04.07.05, 10:11
                To teraz ja:

Co pomyślał Seth Brandle po nieudanym eksperymencie z pawianem.
                • zoey7 Re: Quiz filmowy:))))) 04.07.05, 15:26
                  Żeby teleportować siebie. Mucha była pasażerem na gapę. Mam rację czy jesteś na
                  świeżo po obejrzeniu filmu i pragniesz konkretów? ;-)
                  Moe pytanie to : i on, i ona - 2 w 1 ;-) z rudymi włosami to...? I kto gra
                  jego/ją?
                  • Gość: Duncan Re: Quiz filmowy:))))) IP: 213.227.78.* 05.07.05, 08:33
                    zoey7 napisała:

> Żeby teleportować siebie. Mucha była pasażerem na gapę. Mam rację czy jesteś
                    na
                    >
                    > świeżo po obejrzeniu filmu i pragniesz konkretów? ;-)

Film oglądałem wiele lat temu, ale chodziło mi o konkrety.
                  • ouisch Re: Quiz filmowy:))))) 05.07.05, 08:54
                    To może byc tez "Orlando" i Tilda Swinton w roli głównej.
                  • Gość: Duncan Re: Quiz filmowy:))))) IP: 213.227.78.* 05.07.05, 09:28
                    zoey7 napisała:

> Żeby teleportować siebie. Mucha była pasażerem na gapę. Mam rację czy jesteś
                    na
                    >
                    > świeżo po obejrzeniu filmu i pragniesz konkretów? ;-)

A oto prawidłowa odpowiedź na pytanie (nie jakieś tam dyrdymały):

- Powiedz coś do kamery. Ludzie chcieliby się dowiedzieć co myślisz.
                    - Ku.. mać ! Oto co myślę.
          • marocaine Re: Quiz filmowy:))))) 13.07.05, 23:18
            ja bym powiedziala, ze 12 gniewnych ludzi, ale nie wiem czy sie tam jakas babka
            nie snuje na poczatku;) wydaje mi sie, ze nie jednak:)
            • marocaine Re: Quiz filmowy:))))) 13.07.05, 23:26
              a pytanie: kim był wspominany ciągle w "Intolerable cruelty" braci Cohen
              Tenzing Norgay??
              • Gość: bazyliszek Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.chello.pl 13.07.05, 23:59
                o ile mnie pamięć nie myli to tak nazywał się Szerpa, który zdobył z Hillarym
                Mount Everest.
                jeśli mam rację, to pozostańmy w Azji, a pytanie brzmi: jaki deser podano
                bohaterom drugiej części przygód Indiany Jonesa podczas uczty w pałacu Pankot?
                • filter23 Re: Quiz filmowy:))))) 16.07.05, 17:46
                  Dania na tej uczcie były wyjątkowo obrzydliwe, a na deser, o ile dobrze
                  pamiętam podano móżdżki małp. Zgadza się?
                  • bazyliszek4 Re: Quiz filmowy:))))) 16.07.05, 18:02
                    filter23 napisała:

> Dania na tej uczcie były wyjątkowo obrzydliwe, a na deser, o ile dobrze
                    > pamiętam podano móżdżki małp. Zgadza się?

mrożone. ale oczywiście odpowiedź jest prawidłowa i teraz twoja kolej na
                    pytanie...
                    • filter23 Re: Quiz filmowy:))))) 16.07.05, 18:05
                      moje pytanie:
                      kto i w jakim filmie nosił kurtkę z wężowej skóry i twierdził, że jest
                      ona "symbolem jego indywidualności i wiary w wolność jednostki"?
                      • pietnacha40 Re: Quiz filmowy:))))) 16.07.05, 20:07
                        Dzikość serca-Sailor Ripley-Nicolas Cage
                        Jeśli dobrze,to moje pytanie-cała historia opowiedziana muzyką,ale to nie
                        aktorzy śpiewają
    • pietnacha40 Re: Quiz filmowy:))))) 04.07.05, 19:24
      Dwoje we mnie-Steve Martin?
      • braineater Re: Quiz filmowy:))))) 05.07.05, 08:38
        Jak oboje rudzi to Tootsie - Dustin Hoffman

• Gość: jaa Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 09:21
          w ilu filmach tima burtona zagral johnny depp (prosze podac tytuly)
          • Gość: Duncan Re: Quiz filmowy:))))) IP: 213.227.78.* 05.07.05, 09:26
            "Sleepy Hollow"
            "Edward Nożycoręki"
          • Gość: Duncan Re: Quiz filmowy:))))) IP: 213.227.78.* 05.07.05, 09:40
            Jeszcze "Corpse Bride" oraz "Charlie i fabryka czekolady"
            • ouisch Re: Quiz filmowy:))))) 05.07.05, 09:41
              I jeszcze "Ed Wood" ;)
          • gabriellka86 Re: Quiz filmowy:))))) 09.07.05, 21:39
            "Edwart nożycoręki", "Ed Wood", "Jeżdziec bez głowy", "Gnijąca panna młoda Tima
            Burtona", a zagra jeszcze w "Charlie i fabryka czekolady ".
          • gabriellka86 Re: Quiz filmowy:))))) 09.07.05, 21:41
            A moje pytanie brzmi: która miłość(kogo do kogo) w filmie "To właśnie miłość"
            nie skończyła siędobrze, a raczej kto (dwoje ludzi) nie było w końcu ze sobą,
            mimo miłości??
            • butters77 Re: Quiz filmowy:))))) 11.07.05, 14:30
              Tego faceta, ktory byl zakochany w zonie najlepszego przyjaciela) (i na koncu
              napisal to wszystko na kartkach:)
              O to chodzi??? Bo jesli tak, to chce zadac pytanie:)
              • butters77 Moje pytanie: 11.07.05, 14:37
                W ktorym filmie Woody'ego Allena gral Christopher Walken? I kogo:) Pozdr
                • gabriellka86 Re: Moje pytanie: 11.07.05, 17:21
                  Ale mogę odpowiedzieć na Twoje pytanie. Chrisopher Walken wystąpił w "Annie
                  Hall". A teraz może Ty odpowiesz na moje poprzednie:)
              • gabriellka86 Re: Quiz filmowy:))))) 11.07.05, 17:14
                nie o to chodzi
            • ovca4 Re: Quiz filmowy:))))) 11.07.05, 17:33
              hej

'Love Actually' to jeden z moich ulubionych filmow :). Chodzi oczywiscie o
              dziewczyne o imieniu Sarah, ktora zakochana byla w uroczym projektancie o
              imieniu Carl. Niestety nie pisane im bylo pozostac razem...

Skoro juz kolejne pytanie padlo, nie bede zadawac nastepnego.

Pozdrawiam wszystkich
              • pies_podwojny Re: Quiz filmowy:))))) 11.07.05, 20:10
                jak zaczynał się ciąg liczb w "Pi"?:-)
                • gabriellka86 Re: Quiz filmowy:))))) 12.07.05, 10:00
                  To zależy ile początkowych cyfr uwzględniach w określeniu "jak zaczynał się",
                  ale sądzę, że 3,14 wystarczy:P
                  • gabriellka86 Re: Quiz filmowy:))))) 12.07.05, 10:01
                    W flmie "Miasto Aniołów" w jedenj ze scen Set (główny bohater) rzuca się z
                    budynku aby stać się człowiekiem. Moje pytanie brzmi: szept w jakim języku
                    towarzyszy tej scenie? Pozdrawiam.
                    • ron_obvious Re: Quiz filmowy:))))) 12.07.05, 10:20
                      no, polskim.
                      • ron_obvious Re: Quiz filmowy:))))) 12.07.05, 10:25
                        moje pytanie.....

....w jakim mieście skonstruowano HAL'a z "2001: Odysei Kosmicznej" Kubricka?
                        • Gość: wylogbraineater Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 14:05
                          H.A.L'a po raz pierwszy uruchomiono 12 stycznia 1992 roku (lub 97 - ksiązka)w
                          pieknym H.A.L. Laboratory w mieście Urbana, stan Illinois:)
                          • braineater Re: Quiz filmowy:))))) 12.07.05, 14:07
                            Pytanie więc:

Dlaczego Stephen King kazał usunąc swoje nazwisko z Kubrickowej ekranizacji
                            Lsnienia?
                            • butters77 Re: Quiz filmowy:))))) 12.07.05, 14:41
                              Kiedys czytalam, ze Kingowi bardzo nie spodobalo sie, ze:
                              a) Kubrick zupelnie przemilczal przeszlosc bohaterow, podczas gdy w ksiazce
                              odgrywa ona duza role (w domysle: determinuje terazniejsze wydarzenia)
                              b) Kubrick pominal watek strasznych "zwierzatek", ktore czaily sie w zywoplocie.

Ale pamietam tez, ze powodow tych bylo wiecej (czytalam to w jakiejs ksiazce),
                              wiec nie wiem, czy o to Autorowi pytania chodzi:)
                              • braineater Re: Quiz filmowy:))))) 12.07.05, 18:32
                                Uznaje, z jednym zastrzeżeniem - najbardziej burzył sie King o zmiane watku z
                                czarnym dozorcą

Twoja kolej na pytanie
                                • butters77 Re: Quiz filmowy:))))) 13.07.05, 07:51
                                  No to moje pytanie:
                                  w ktorym filmie Formana Kathy Bates wystapila jako kandydatka w konkursie
                                  wokalnym?:)

braineater, czy mozesz cos wiecej powiedziec o zmianach watku z dozorca? Jak to
                                  wygladalo w ksiazce, a jak w filmie?? To ciekawe. POzdr
                                  • Gość: Duncan Re: Quiz filmowy:))))) IP: 213.227.78.* 13.07.05, 08:30
                                    "Taking Off" ...?
                                    • butters77 Re: Quiz filmowy:))))) 13.07.05, 09:20
                                      Tak - i warto sie przyjrzec tej scenie - KB spiewa fantastyczna piosenke:)
                                      Twoja kolej na zadanie pytania.
                                      • Gość: Duncan Re: Quiz filmowy:))))) IP: 213.227.78.* 13.07.05, 09:26
                                        Proszę podać nazwiska aktorów którzy w filmie opowiadali bajkę o żabie i
                                        skorpionie.
                                        • ron_obvious Re: Quiz filmowy:))))) 13.07.05, 11:14
                                          pamiętem tylko Forresta Whitakera, który w TYM filmie ją opowiadał, był jeszcze
                                          ktoś inny?
                                          • Gość: Duncan Re: Quiz filmowy:))))) IP: 213.227.78.* 13.07.05, 11:48
                                            Pół punktu !
                                            Forrest opowiedział drugiemu, który potem ją powtórzył ...
                                        • Gość: Jar-Jar Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 11:59
                                          To było w "Grze pozorów"

Ale opowiadali ją i Forest Whitaker i Stephen Rea...

Tak chyba było, nie?? :)

Jeśli poprawnie, to moje pytanie brzmi: Jakie filmy składają się na "trylogię
                                          złotego serca"?
                                          • filter23 Re: Quiz filmowy:))))) 13.07.05, 12:10
                                            Na "trylogię złotego serca" składają się "Idioci", "Przełamując fale"
                                            oraz "Tańcząc w ciemnościach" Larsa von Trier.
                                            • butters77 Re: Quiz filmowy:))))) 13.07.05, 12:17
                                              Uuu, jak ja nie lubie tej trylogii..:)
                                            • Gość: gabriellka86 Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 12:18
                                              no to skoro dobrze odpowiedziałeś/aś to teraz kolej na Twoje pytanie!!
                                              • realista17 Re: Quiz filmowy:))))) 29.08.05, 18:40
                                                jaki fragment pisma swietego cytuje jules z " pulp fiction'?
                                            • filter23 Re: Quiz filmowy:))))) 13.07.05, 12:26
                                              Proste pytanie w takim razie:
                                              Jaki utwór towarzyszy ostatnim sekwencjom filmu "Bez lęku" Petera Weira?
                                              • Gość: Duncan Re: Quiz filmowy:))))) IP: 213.227.78.* 13.07.05, 12:47
                                                Czy chodzi o piosenkę "Jo's song" ?
                                                • filter23 Re: Quiz filmowy:))))) 13.07.05, 21:31
                                                  Nie, chodzi mi o utwór polskiego kompozytora muzyki poważnej - sceny rozgrywane
                                                  są przy dźwiękach tego utworu, wyłączone są wszelkie inne odgłosy, trwa to
                                                  dobrych kilka minut...
                                                  • ron_obvious Re: Quiz filmowy:))))) 13.07.05, 22:21
                                                    Trzecia symfonia Góreckiego?
                                                  • filter23 Re: Quiz filmowy:))))) 13.07.05, 23:23
                                                    zgadza się:)
                                                  • filter23 Re: Quiz filmowy:))))) 13.07.05, 23:27
                                                    zgadza się:)
                                                    teraz twoja kolej na pytanie
                                              • ron_obvious Re: Quiz filmowy:))))) 14.07.05, 08:16
                                                no to moja kolej,

a pytanie brzmi: Stonehenge i karły, Sex-farma i wybuchowi pałkerzy...co to za
                                                film?
                                                • butters77 Moze jakas podpowiedz?:) 15.07.05, 14:54
                                                  No dalej, ron, rzuc jakas podpowiedz, bo utknelismy w martwym punkcie:) Pozdrawiam
                                                  • gabriellka86 Re: Moze jakas podpowiedz?:) 15.07.05, 15:52
                                                    popieram
                                          • Gość: Duncan Re: Quiz filmowy:))))) IP: 213.227.78.* 13.07.05, 12:21
                                            Właśnie tak było. Brawo.
                                            • Gość: Oleś Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 12:58
                                              Jak nazywał się film, do którego U2 skomponowało ścieżkę dźwiękową?
                                              • Gość: Duncan Re: Quiz filmowy:))))) IP: 213.227.78.* 13.07.05, 13:03
                                                "Batman i Robin" chyba, tak ?
                                                Ale tyś Oleś nie odpowiedział na żadne pytanie, to z jakiej paki zadajesz
                                                następne ?
                                                • butters77 Re: Quiz filmowy:))))) 13.07.05, 13:08
                                                  Pewnie sie pomylil.
                                                  Czekamy wiec na potwierdzenie tytulu piosenki z filmu Weira...
                                                • Gość: Jar-Jar Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 13:08
                                                  U2 skomponowali chyba soundtrack do "The Million Dollar Hotel"...

Ale bądź co bądź Oleś nie odpowiedział na żadne pytanie więc to tylko tak poza
                                                  konkursem :)
                                              • Gość: Duncan Re: Quiz filmowy:))))) IP: 213.227.78.* 13.07.05, 13:12
                                                Nie. Sorry. to było "Batman forever".
                                                • ron_obvious Re: Quiz filmowy:))))) 16.07.05, 10:03
                                                  jak chcecie podpowiedzi do pytania to macie, :)

stonehenge i karły, sex-farma i wybuchowi pałkerzy,

kultowa komedia muzyczna i krótki cytacik:
                                                  "póki jest seks i narkotyki mogę się obejść bez rock'n'rolla"
                                                  • alexanderson Re: Quiz filmowy:))))) 16.07.05, 20:15
                                                    "Oto Spinal Tap" / This Is Spinal Tap (1984).
                                                  • pietnacha40 Re: Quiz filmowy:))))) 16.07.05, 20:58
                                                    alexanderson napisał:

> "Oto Spinal Tap" / This Is Spinal Tap (1984).
                                                    Nie ten film,ale podpowiadam-cała akcja w jednym pomieszczeniu
                                                  • alexanderson Re: Quiz filmowy:))))) 16.07.05, 21:16
                                                    A wiesz, na które pytanie odpowiadam?
                                                  • alexanderson Re: Quiz filmowy:))))) 16.07.05, 21:17
                                                    To do pietnacha40, oczywiście.
                                                  • pietnacha40 Re: Quiz filmowy:))))) 16.07.05, 21:19
                                                    alexanderson napisał:

> To do pietnacha40, oczywiście.
                                                    Tak mi się wydawało i na szczęście dobrze:)
                                                  • ron_obvious Re: Quiz filmowy:))))) 17.07.05, 01:33
                                                    uff, brawo! Spinal Tap rules!
                                          • Gość: Tasia Re: Quiz filmowy:))))) IP: *.man.bydgoszcz.pl 20.02.06, 11:20
                                            "Przełamując Fale" "Idioci" i "Tańcząc w ciemnościach"

Kto otrzymał najwięcej nominacji do Oskara?
                                          • adalon Re: Quiz filmowy:))))) 05.04.06, 00:13
                                            PRZEŁAMUJĄC FALE
                                            IDIOCI
                                            TAŃCZĄC W CIEMNOŚCIACH

kto odpowiada za zdjęcia do AMORES PERROS?
                                            • delaralde Re: Quiz filmowy:))))) 05.04.06, 12:44
                                              Żeby móc zadać KOLEJNE pytanie trzeba odpowiedzieć na wcześniejsze.
                                              W tym wypadku żadnej odpowiedzi jeszcze nie widzę.

ps. Czy naprawdę nikt oprócz mnie nie wiedział filmu "Zastań" ("Stay")?
    • ron_obvious Re: Quiz filmowy:))))) 17.07.05, 01:34
      Alexanderson, twoja kolej na zadanie pytania:)
      • pietnacha40 Re: Quiz filmowy:))))) 17.07.05, 09:53
        Chciałam zgłosić,że zrobił się bałagan na forum,albo ja czegoś nie
        łapię.Myślałam,że zagadka rona już odgadnięta i odpowiedziałam na pytanie o
        wężową skórkę z 16.07.05 ok.godz.18,zadałam pytanie i wszystko mi się
        przeniosło w czasie na poprzednią stronę.Odpowiedz Aleksandersona potraktowałam
        jako skierowaną do mnie.Jestem słabo zorientowana w obsłudze,dopiero
        zaczynam,więc nie wiem co się stało.
        • ron_obvious Re: Quiz filmowy:))))) 17.07.05, 11:38
          na moje pytanie (dotyczące Oto Spinal Tap) odpowiedział(a) Alexanderson, więc
          to on(a) powinien zadać teraz swoje...ale gdzieś wsiąkł(a):)
          • alexanderson Re: Quiz filmowy:))))) 17.07.05, 13:33
            Witam! Sprawa pomieszanych wątków jak widzę się wyjaśniła. Szczerze mówiąc, te
            Wasze pytania są trochę banalne i na "dziecinnym" poziomie (przepraszam za
            dosadność), dlatego boję się zadać jakieś pytanie.
        • filter23 Re: Quiz filmowy:))))) 17.07.05, 12:22
          Po prostu w pewnym momencie, w wyniku różnych zawirowań powstały dwie "linie"
          pytań i odpowiedzi - jak sobie ustawisz forum jako "drzewko" to bedziesz
          widziała kto pod kogo się podpina i w związku z czym pyta/odpowiada. No ale,
          żeby było prościej możemy anulować poboczny tor pytań (bracia cohen, indiana
          jones, wężowa skóra i twoje pytanie) i czekać na pytanie od alexandersona.
          I wszystko jasne:)
          • butters77 Re: Quiz filmowy:))))) 17.07.05, 13:34
            Popieram. Trzeba przywrocic porzadek:) Alexanderson, zadaj pytanie!
    • alexanderson Re: Quiz filmowy:))))) 17.07.05, 14:06
      Pytanie raczej proste, ale odpowiedź nie jest oczywista:
      Którym filmem Felliniego było "Osiem i pół"?
      • gosia.pom Re: Quiz filmowy:))))) 17.07.05, 17:13
        "Osiem i pół" to ósmy film Felliniego
        • alexanderson Re: Quiz filmowy:))))) 17.07.05, 18:23
          Blisko, ale niezupełnie.
          • gosia.pom Re: Quiz filmowy:))))) 17.07.05, 19:47
            ósmy i pół filmu
            • alexanderson Re: Quiz filmowy:))))) 17.07.05, 19:50
              A jak to wytłumaczyć? Skąd to pół?
              • gosia.pom Re: Quiz filmowy:))))) 17.07.05, 19:56
                Osiem i pół to trochę autobiografia twórczości Felliniego
                bohater filmu rezygnuje z kręcenia jednego filmu, po czym rozpoczyna jednak
                prace nad kręceniem filmu
          • butters77 Re: Quiz filmowy:))))) 17.07.05, 19:54
            Hmm, jesli liczyc te filmy, ktore Fellini wspolrezyserowal, to chyba dziesiaty.
            • alexanderson Re: Quiz filmowy:))))) 17.07.05, 20:13
              Ponieważ gosia.pom odpowiedziała poprawnie, że "Osiem i pół" to ósmy i pół film
              Felliniego, a uzasadnienie nie było od początku oczekiwane, ma ona prawo zadać
              teraz pytanie.
              A dla ciekawych wyjaśniam - wytłumaczenia są dwa:
              1) Przed "Osiem i pół" Fellini nakręcił samodzielnie sześć filmów - Biały szejk,
              Wałkonie, La strada, Niebieski ptak, Noce Cabirii, Słodkie życie, - jeden
              współreżyserował - Światła variete [liczy się więc jako "połówka"] - i do tego
              dwie nowelki - Biuro matrymonialne i Kuszenie doktora Antoniego - które tworzyły
              filmy (Miłość w mieście i Boccaccio'70) z nowelkami innych reżyserów [także więc
              liczą się jako "połówki"]. 6 + 0,5 + 0,5 + 0,5 = 7,5. "Osiem i pół" jest więc
              ósmym i pół filmem Felliniego.
              2) Bohater filmu, Guido, kręci swój dziewiąty film, ale nie może go skończyć, bo
              brak mu pomysłu - ma więc 8 gotowych filmów i trochę nowego, czyli 8,5.
              • gosia.pom Re: Quiz filmowy:))))) 17.07.05, 21:28
                w jakim filmie sześciu gazgsterów po wpadce przy kradzieży diamentów szuka
                wśród siebie zdrajcy?
                film amerykański, zdjęcia kręcił polski operator