mku123 25.01.07, 13:16 Prosze o podpowiedz, czy możliwe jest, żeby doszło do zapłodnienia, jeżeli stosunek był w pierwszy dzień po @? Cylke mam regularne, bolą mnie piersi, śluzu praktycznie brak. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nglka Re: czy możliwe 25.01.07, 13:36 Cykle masz regularne ale ten nie musiał takim być. Miesiączka - jeśli nie obserwujesz ciała (tempka, śluz) mogła być krwawieniem śródcyklicznym - a nie miesiączką. Jeśli cykle są krótze niż 25-26 dni to bardziej, niż możliwe. Powyższe się zdarza -ale nie musiało zdarzyć się Tobie. Jednak nie można tego wyklucyć, w związku z czym odpowiedź brzmi - tak, możliwe. Odpowiedz Link
mku123 Re: czy możliwe 25.01.07, 13:49 nglka napisała: > Cykle masz regularne ale ten nie musiał takim być. > Miesiączka - jeśli nie obserwujesz ciała (tempka, śluz) mogła być krwawieniem > śródcyklicznym - a nie miesiączką. > Jeśli cykle są krótze niż 25-26 dni to bardziej, niż możliwe. > > Powyższe się zdarza -ale nie musiało zdarzyć się Tobie. Jednak nie można tego > wyklucyć, w związku z czym odpowiedź brzmi - tak, możliwe. To krwawienie, po którym było współzycie było moim zdaniem normalną miesiączką. Nie wiem co prawda jak wygląda krwawienie śródcykliczne. Odpowiedz Link
nglka Re: czy możliwe 25.01.07, 13:59 Może wyglądać dokładnie tak samo - jak krwawienie miesięczne. Różni się tym, że występuje w dniu owulacji czyli "gdzieś" w środku cyklu (stąd nazwa). Żebynie tworyć nieporozumień - owulacja występuje średnio 10-16 dni przed miesiącką. Niektóre kobiety plamią, inne wówczas krwawią, jeszcze inne nie. Niektórym zdarza się to sporadycznie, innym zdarza się tylko raz, czy dwa. Nie ma zasady. Jeśli nie obserwujesz cyklu (i nie przyjmujesz hormonów) - to nie możesz mieć 100% pewności, że to miesiączka. Jeśli nie chcesz dziecka - to się zabezpiecz albo spróbuj nauczyć się metody - inacej szybko wpadniesz. Odpowiedz Link
agafrytka Re: czy możliwe 25.01.07, 20:57 Zależy w który dzień współżyłaś.Piszesz pierwszy dzień po miesiączce,ale który cyklu.Jeżeli nigdy nie zaobserwowałaś krótszych cykli niż 26 dni to pierwszych 6 dni jest niepłodnych.Cykle regularne tzn.ile dni trwające?Sluzu praktycznie brak- nawet b.mała ilość śluzu może "przechować"plemniki.Może też być tak, że tuż po miesiączce w ostatnich dniach plamienia wystąpi śluz,może to też być spływające nasienie. Odpowiedz Link
nglka Re: czy możliwe 25.01.07, 21:19 > Jeżeli nigdy nie zaobserwowałaś krótszych cykli niż 26 dni to pierwszych > 6 dni jest niepłodnych. Aga, co Ty piszesz? Niech będzie, że miała najkrótzy 26 dni a fazę wyższych tempek ma 16 dni - daje jak byk owu 10 dc - i twierdzisz, że plemnik od 6 dc nie przeżyje do 10 dc? To wiedz,że silny plemnik w płodnym śluzie przeżyje z pocałowaniem ręki! Poza tym NPR to nie odejmowanie ale też zasada "odejmujesz ...pod warunkiem, że objawy płodności nie pojawią się wcześniej" - a skąd Ona może wiedzieć, czy płodny śluz nie pojawił się w 4 dc kiedy jeszcze ma miesiączkę? Odpowiedz Link
nglka Re: czy możliwe 25.01.07, 21:24 I zasadę tę można stosować po MINIMUM roku obserwacji, a nie - o tak sobie. Odpowiedz Link
agafrytka Re: czy możliwe 25.01.07, 23:12 A Ty skąd wiesz ile Mku się obserwuje?Może jest kobietą doświadczoną,jeżeli nie jest to się zgadzam- nie może przyjąć ani jednego dnia niepłodnego na początku cyklu.Jeżeli ma przynajmniej 12 obserw. cykli /i wcześniej-dokąd sięga pamięcią/nie miała cykli krótszych niż 26 dni,to jeszcze raz powtarzam może przyjąć 6 dni niepłodnych na początku cyklu.No chyba,że np 6 dnia zaobserwuje śluz płodny Odpowiedz Link
nglka Re: czy możliwe 25.01.07, 23:19 > A Ty skąd wiesz ile Mku się obserwuje?Może jest kobietą doświadczoną,jeżeli nie > jest to się zgadzam- I chodzi tylko o to, że tego nie zaznaczyłaś. Jeśli nie wiesz, czy jest doświadczona to tym bardziej warto to zaznaczyć. A co, jeśli nie jest i skorzysta z Twojej rady? W zasadzie tylko o to mi chodziło. Piszesz jak do osoby doświadczonej a tak właściwie osoba, która sobie zajrzy w temat (każda) może skorzystać... Odpowiedz Link
agafrytka Re: czy możliwe 25.01.07, 23:48 Fajnie,że możemy się nawzajem uzupełniać.Chyba o to w tym wszystkim chodzi.Czego ktoś nie dopatrzy,drugi uzupełni. Odpowiedz Link
mku123 Re: czy możliwe 26.01.07, 11:35 Dziekuję za odpowiedź na mój post. Moje cykle są regularne, zwykle trwają 28 dni. Jestem zupełnie nie doświadczona osobą w stosowaniu metody naturalnej.Dzień, w którym nastąpiło współżycie był 6 dniem cyklu. teraz od tego dnia minęło 11 dni. Więc nie wiem. Dwa miesiące temu zabezpieczałam sie stosując pigułkę, ale zrezygnowałam i od dwóch miesięcy nie zabezpieczam się. Jeżeli będę w ciąży będę szczęśliwa;-)). Odpowiedz Link
bystra_26 dobra rada 26.01.07, 13:41 Droga Kobieto, jeśli zależy Ci na zdrowym dziecku i normalnej ciąży, to z zachodzeniem w ciążę zaczekaj co najmniej trzy miesiące po odstawieniu tabletek. Tyle minum bowiem potrzeba, by organizm przestawił się na własną gospodarkę hormonalną i dziecko mogło się począć w fizjologicznie unormowanych warunkach. Zapytaj ginekologa - każdy Ci to poradzi. Odpowiedz Link