Dodaj do ulubionych

Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka

IP: *.stnet.pl 15.02.04, 19:53
nie moge sie dokladnie wypowiadac bo filmu tego jeszcze nie widzialam ale z
tego co wyczytalam to wydaje mnie sie ze film jest dobry bo przeciesz to co
sie zdazylo z Chrystusem bylo brutalne strasznie i w koncu ktos to pokazal:p
bo to sie w dzisiejszym swiecie przyda moze jak ludzie zobacza co naprawde
pszezyl Jezus to sie opanuja i beda lepsi....
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: 212.14.40.* 15.02.04, 19:59
      Oczejuję z niecierpliwością na ten film. Śledzę dzieje powstawania dzieła
      Gibsona prawie od początku. Pierwsze wzmianki na ten temat
      zamieścił "Najwyższy Czas" już na początku lipca 2002 roku. Chciałbym
      zobaczyć efekt końcowy. Mam nadzieję, że będzie to prawdziwe głębokie
      przeżycie dla każdego.

Pozdrawiam Serdecznie
    • Gość: Anne Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: 80.48.249.* 15.02.04, 20:12
      Cos jest w tym filmie, za kazdym razem gdy ogladam zwiastun placze..i czuje jak
      mnie przechodza dreszcze...wydaje mi sie ze po obejrzeniu filmu wiele osob sie
      spowrotem nawroci...
      • Gość: pawel Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: *.telepac.pt 15.02.04, 20:33
        Ludzie! Najpierw sie nauczcie mowic i pisac w swoim ojczystym jezyku, a potem
        sie zajmijcie nawracaniem innych. "Pszezyc":))) A "nawroca spowrotem" to juz
        totalny odjazd. Do szkoly to wy chodzilyscie kiedys????
      • Gość: Christopher Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: *.ipt.aol.com 15.02.04, 20:33
        "po obejrzeniu filmu wiele osob sie
        spowrotem nawroci..."

Tez, bym chcial, zobaczymy jakie ten film wywrze na zwyklych ludziach wrazenie.
        Oby przyblizyl ich do Boga.
        • Gość: hgw Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: *.acn.waw.pl 15.02.04, 22:59
          Doprawdy?... przyblizy... do Boga...?
    • Gość: gerad NIDOUCZONY AYTORZE IP: *.bmts.com / 65.214.41.* 15.02.04, 20:37
      Nie powtarzaj i nie rozszerzaj talmudzkich herezji uwłaszczwjącą semickim
      narodom. Praktyka wykazała, ze antysemityzm jest niemożliwy. Jeśli chodzi o
      sprawy związane z żydowstywem, to może istnieć tylko ANTYZYDOWIZM. W dodatku
      obrona przed żydowskim, też nawet nie jest aktem ANTYŻYDOWIZMU. Zapisz sobie
      słowo ANTYZYDOWIZM i w razie potzeby użyj to prawidłowo używane słowo: A N T Y
      Ż Y D O W I Z M. Nawet ograniczeni, są w stanie przywłaszczyć sobie prawowite
      słowo: antyżydowizm. Już od początku historii ludzkości, nawet przed istnieniem
      piśmiennictwa istniala silna i nieustanna opozycja przeciwko przyszłym
      talmudom. Określić to można jedynie słowami: opozycja antyzydowska.POznaj, choć
      historię antyżydowizmu.
      • Gość: hgw Re: NIDOUCZONY AYTORZE IP: *.acn.waw.pl 15.02.04, 23:00
        Pies Cie... tracal.
      • Gość: Demokryt Re: NIDOUCZONY AYTORZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 00:34
        Jasne, przeciez zgodnie z najnowszysmi odkryciami antropologów juz
        neandertalczycy mieli bojowy okrzyk "Żydzi do gazu". Podjął je kromaniończyk i
        tak juz poszło. Nawet mamuty to ryczały.
      • Gość: cosma Re: NIDOUCZONY AYTORZE IP: *.chello.pl 25.02.04, 16:38
        A może tak zanim będziesz nawoływał do wszechstronnej edukacji, sam sie troszkę
        podszkolisz. Nie zawadzi dobrze mówic i pisac w języku ojczystym.
    • Gość: zbytkownik Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: 5.5R* / 217.17.233.* 15.02.04, 20:42
      antysemickie jest wszystko to co nie chwali zydow,
      badz to czego oni nie lubia...
      jest to anty-ludzkie.
      • Gość: RAY Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.04, 20:50
        Trzeba iść na ten film!!!!!!!!
      • Gość: rockerkiller Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: *.telkab.pl 15.02.04, 22:54
        Czasem mam wrażenie, że niektórzy nieposiedli umiejętności czytania ze
        zrozumieniem. Wszystkie doniesienia jakie czytałem na temat Pasji mówią o tym,
        że niektóre środowiska żydowskie uważają, że film może być zrozumiany jako
        antysemicki. Dziennikarze lubią to powtarzać bo to dobrze brzmi. "Żydzi" i
        "antysemityzm" w jednym zdaniu. Nie mniej nie wynika z tego wcale, że wszyscy
        żydzi uważają pasje za antysemicką. Może nawet niektórym się film podobał. To
        tak jak byś ocenił wszystkich chcrześcijan na podstawie postawy Ojca Rydzyka.
        Zresztą po co ja się wysilam, przecież to co napisałeś zbytownik to oczywista
        bzdura.
        • Gość: zbytkownik Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: 5.3.1R* / 217.17.233.* 16.02.04, 13:56
          oczywistosc - de gustibus, szanowny rockerkiller...
          "...Czesc krytykow i przedstawicieli srodowisk zydowskich zarzuca,
          ze jest on antysemicki, i przesadnie brutalny..." to stwierdzenie,
          a nie przypuszczenie - to w kwestii czytania ze zrozumieniem.
          Obawiaja sie zas czegos zupelnie innego - dyskusji, a na jaki to temat
          sprawdz w artykule.
          Wszystko zrozumiales jak chciales, a nie tak jak to wyraznie napisano.
          Poza tym, opinii srodowisk zydowskich, ktore chwalilyby film, jak dotad
          niestety nie czytalem.
    • Gość: Henryk Władca Peirścieni jest nie do pobicia,Odyseja 2001 IP: 62.233.169.* 15.02.04, 20:53
      lubię też Bergmana, Chair Formana, Misję, Maratończyka, a tę Pasję to pozwócie
      najpierw obejrzeć, bo hollywoodzki marketing z udziałem Kościoła Rzym-Kat.
      budzi we mnie niesmak. Dlaczego na te temat nie wypowidają się popi, pastorzy
      innych koścołów??? O co tu chodzi???
      • sbig Alez wypowiadaja sie i to glosno tyle ze po 15.02.04, 21:04
        angielsku Henryku. Najglosniej zydowskie organizacje w USA. Dyskusja jest
        spora i przybiera ciekawe kierunki: niektorzy Zydzi jak np rabin Daniel Lapin
        nawet potepiaja wspolwyznawcow za proby mowienia chrzescijanom w co maja
        wierzyc a w co nie. Czas wiec dla ciebie zaczac sie jezykow obcych uczyc i
        troche swiatowej prasy poczytac. Nie tylko "Nie"
        • the_dzidka Hehehe 15.02.04, 22:13
          > niektorzy Zydzi jak np rabin Daniel Lapin
          > nawet potepiaja wspolwyznawcow za proby mowienia chrzescijanom w co maja
          > wierzyc a w co nie.

Oczywiście chrześcijanie nigdy wyznawcom innych religii nie wmawiali i nie
          wmawiają, w co ci powinni wierzyć. Marketing pod tytułem "nawracanie pogan za
          wszelką cenę i bez delikatności" to był oczywiście tylko taki żarcik...
      • Gość: Pawel Re: Władca Peirścieni jest nie do pobicia,Odyseja IP: *.74.202.62.dial.bluewin.ch 15.02.04, 21:44
        Kosciol Katolicki jest po prostu najwiekszym i najlepiej zorganizowanym i
        ponadnarodowym kosciolem wiec jego glos najbardziej slychac, a Mel Gibson jakos
        czuje sie z nim zwiazany (wszak slucha mszy po lacinie) i przejmuje sie raczej
        opinia Papieza niz Patriarchy Wszechrusi.
        Co do Wladcy Pierscieni to przypominam za Tolkien byl praktykujacym katolikiem,
        a np Silmalirion piekna poetycka wariacja na temat Ksiegi Rodzaju. Ksiazka
        Tolkiena jest rzeczywiscie nie do pobicia, ale film... cuz poprawny.
        Co do Odysei 2001 to jest na 1 miescu watykanskiej listy filmowej, w kategorii
        wartosci artystycznych.
        • Gość: hgw Re: Władca Peirścieni jest nie do pobicia,Odyseja IP: *.acn.waw.pl 15.02.04, 23:02
          Poczytaj sobie najpierw o Kosciele...
    • Gość: Janek Dlaczego wypowidają się tylko księża Kościola Rzym IP: 62.233.169.* 15.02.04, 20:56
      Kat. CZy Chrystus to ich własność ????????
      • sbig Ignorancie Jasiu ucz sie jezykow obcych a ujrzysz 15.02.04, 21:09
        ze wypowiadaja sie przedstawiciele wszystkich kosciolow chrzescijanskich.
        Problemem jest tu ze ty po angielsku nie rozumiesz. Antykoscielny palant z
        ciebie.

Gość portalu: Janek napisał(a):

> Kat. CZy Chrystus to ich własność ????????
        • Gość: Dwain Mel Gibson IP: 195.166.233.* 15.02.04, 21:29
          Mel Gibson jest jednym z lepszych rezyserow pocodzenia zydowskiego. Jest
          praktykujacym wyznawca judaizmu. Stworzyl film w calosci o swoim narodzie;
          Jezusie, etc., etc. Nie zapominajmy, ze najbardziej znanym Zydem na swiecie
          jest Jezus Chrystus. Nie jest to antysemityzm.
          • Gość: Pawel Re: Mel Gibson IP: *.74.202.62.dial.bluewin.ch 15.02.04, 21:34
            Jest bez watpienia chrzescijaninem modlacym sie po lacinie (chyba raczej
            Katolikiem rytu trydenckiego niz lefebrysta).
            Choc w pewnym sensie Katolicy wyznaja judaimz: "Nie przyszedlem zmienic prawa
            lecz je wypelnic".

>Jest praktykujacym wyznawca judaizmu
            • Gość: hgw Re: Mel Gibson IP: *.acn.waw.pl 15.02.04, 23:06
              Rzydzi zrydi zydy rzytt...
              odmiencie jeszcze rzeczownik "Zyd" przez co sie da...
          • Gość: Andreas Re: Mel Gibson IP: *.radom.pl 15.02.04, 23:42
            Nie pisz głupot. Reżyser jest katolikiem a nie żydem !!! /nie wiem napewno, czy
            nie jest pochodzenia żydowskiego,ale to już inna sprawa...../
        • Gość: Jasio Z z ciebie jest anglojezyczny palant jak rozumieim IP: 62.233.169.* 15.02.04, 21:33
      • Gość: dyzein Jasiu czy Henryku IP: *.dsl.sntc01.pacbell.net 15.02.04, 21:24
        Bardzo zastanawiajace jest twoje szukanie PROWOKACJI, nie mozesz przebic sie do
        gory pod jednym nickname, wiec zaczynasz uzywac nastepny.
        Jednak robisz to dokladnie tak, jak najlepiej widocznie potrafisz, i nie
        zaleznie od tego co tu chcesz nam zaprezentowac,wychodzisz na popularnego DUPKA.
        niu.
        Jedna rada na dzien dzisiejszy, to zamiast pisac , zacznij poprostu CZYTAC.
        • Gość: felek Kartofelek Ja do czytania nie mam glowy, a poza ty mi tak nie IP: 62.233.169.* 15.02.04, 21:37
          doścignę Ciebie Skarbnico Mądrości Oazo Cnót Wszelakich
        • Gość: iks Re: Jasiu czy Henryku IP: *.bchsia.telus.net 15.02.04, 21:38
          Przestancie sie wiecznie tlumaczyc co jest antyzydowskie a co nie.Ja osobiscie
          niecierpie Zydow i nikt mi tego nie zabroni.Swiat bylby o wiele lepszy bez tej
          nacji.
          • Gość: Zenon Re: Jasiu czy Henryku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.04, 21:46
            Zas bez "panstwa sezonowego" i "bekarta traktatu wersalskiego" wrecz idealny.
    • the_dzidka Ta twoja ksywka pasuje do poziomu wypowiedzi 15.02.04, 21:54
      > nie moge sie dokladnie wypowiadac bo filmu tego jeszcze nie widzialam ale z
      > tego co wyczytalam to wydaje mnie sie ze film jest dobry bo przeciesz to co
      > sie zdazylo z Chrystusem bylo brutalne strasznie i w koncu ktos to pokazal

Wygłupiasz się albo nie, kit ci w oko, ale jeżeli myślisz, że przed Gibsonem
      nikt nigdy nie pokazywał ukrzyżowania... zacznij oglądać coś poza Barem...
      • Gość: ,, Re: Ta twoja ksywka pasuje do poziomu wypowiedzi IP: *.ny5030.east.verizon.net 15.02.04, 22:05
        zydzi do gazu
    • Gość: 342 Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: 5.5R* / *.lax.untd.com 15.02.04, 22:44
      Brawo Gibson. Zyd zawsze zna ta "parwdziwa" wersje.
      Niech swiat wreszcie przestanie przejmowac sie co "zyd" mysli.
    • Gość: andreas Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: *.radom.pl 15.02.04, 23:26
      Jeżeli żydzi amerykańscy oraz p.David Warszawski mówią, że film ten jast
      antysemicki, to napewno takim jest. Oni wiedzaą co mówią......
    • Gość: Jędrek z honolulu Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: *.radom.pl 15.02.04, 23:30
      Dopiero jak się wypowie na temat tego filmu p.Michnik oraz red.Dawid
      Warszawski, to dopiero wtedy będe wiedział czy ten film jest antysemicki.
      • Gość: serdel Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: *.radom.pl 15.02.04, 23:44
        i słusznie.
    • Gość: Zzenek co nie jest pro-syjonizmem jest antysemityzmem !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.04, 23:49
      Podobno amerykańscy Żydzi zażądali, by usunąć słowa: ,,krew jego na nas i na
      dzieci nasze" i zostało to usunięte.
      Jeśli to prawda, to rzeczywiście haniebne mieszanie się żydostwa do
      wszystkiego, co go tyczy i nie tyczy.
      Pewien Żyd nazwał mnie antysemitą, bo zakwestionowałem żydowską teologię
      wybrania - powiedziałem, że Polacy mają takie samo dobre prawo czuć się narodem
      wybranym, co go głęboko obraziło!
      Podsumowując: wyczulenie na wszelki krytycyzm wobec narodu ,,wybranego"
      świadczy wyłącznie o jego niskiej samoocenie!
      Tak, tak! To jest prawdziwa ślepota Synagogi!
      Prowadzi Żydów do zguby!
      • Gość: zyd Juz sie Ciebie boje Zeniu IP: *.acn.waw.pl 15.02.04, 23:53
        truchleje ze strachu. Przejrzales nas, Zydow.
        • Gość: Zzenek Bój się Boga !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 00:07
          A ja się ani Ciebie nie boję, ani Żydów nie boję, ale się boję o Żydów.
          Uważam, że ksenofobia nigdy nikomu na dobre nie wyszła, a współcześni Żydzi
          zdają się zapominać, że i Abraham nie był Żydem z urodzenia, a z wyboru.
          Jeszua z Nazaretu (czy jak może wolisz: ben Miriam) był Wielkim Żydem i nikt go
          Żydom nie odbierze. Był też osobą najszczytniej realizującą wzniosłość
          człowieczeństwa, odwagę i świętość.
          Próbujesz mnie zbyć epitetem - to przejaw właśnie braku odwagi. Czcisz obrazek,
          martwego cielca - pozując na wtajemniczonego, który truchleć może jedynie w
          grymasie szyderstwa. A może owo struchlenie by się niektórym strawionym pychą
          przydało. Czasem nazywa się Bojaźnią Bożą.
          • Gość: doświadczony Zaprawdę, Zzenku, niejeden struchlał nie podówczas IP: *.inter / 203.98.168.* 16.02.04, 00:34
            gdy obcował z wizerunkiem Boga, ale wtedy, kiedy obcował z nim jego proboszcz.
            Nie ma przy tym znaczenia czy ów proboszcz obcował z nim z przodu czy z tyłu...
            • Gość: Zzenek małoś doświadczony, drogi Doświadczony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 00:49
              Uff!
              Mowa była o:
              1. biciu w werbel antysemityzmu
              2. ksenofobii i ślepocie Synagogi
              3. próbie grania na ,,bojaniu się" i ,,truchleniu" przez ,,Żyda"
              Wydaje mi się, że kwestia preferencji seksualnych niektórych przedstawicieli
              kleru, czy też nadużywania piastowanych funkcji w hierarchii dla poniżania
              siebie i bliźnich to temat zupełnie nowy, w tym wątku po prostu nie na temat;
              chyba że wnioskować wedle schematu sowieckiej prop-agitki: ,,u was niby tak
              dobrze, a przecież biją Murzynów".
              Hm, chyba przyznasz, że to poziom magla.
              A może Ci właśnie zależy, żeby moje uwagi merytoryczne zdyskredytować ripostą
              na poziomie magla - żeby ogół czytających wzruszył ramionami: no, tak, w tym
              wątku się okładają, jak prawie w każdym innym - idźmy dalej.
              Idźmy dalej.
              • Gość: Kowalski Re: małoś doświadczony, drogi Doświadczony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 01:07
                Zzenek, daj na luz. Z antyklerykałami nie ma co gadać, tylko trzeba ich lać po
                ryju. Z pejsatymi dość podobnie od jakiegoś czasu, bo się tak rozbestwili, że
                chyba nie ma innej rady - zbluzgać, w razie czego obić. Nadstawianie drugiego
                policzka ich bardzo rozpuściło i pora coś z tym zrobić.
                • Gość: antyklerykal Lac po ryju trzeba ciebie i twoja czarna sekte, IP: *.computime.com / *.netvigator.com 16.02.04, 05:33
                  tak samo bezczelna i rozpanoszona jak pejsaci i muslimy. We lbach ludziom
                  macicie i tyle, a jak patrze po tych mordach o w niedziele z kosiola wypelzaja
                  to mi sie pod czapka gotuje. Sredniowiecze minelo, baranie jeden!
              • Gość: McGyver Re: małoś doświadczony, drogi Doświadczony IP: ntsb.d* / *.mofnet.gov.pl 16.02.04, 08:03
                Masz racje- tez uwazam ze tworca antysemityzmu jest sam semityzm. Gdyby nie
                teza o "narodzie wybranym i gojach" pewnie Zydzi byliby takim samym narodem bez
                konfliktow etnicznych na skale swiatowa jak inne. Problem tylko ze zawsze akcja
                rodzi reakcje. Oj, bedzie ciekawie za naszego zycia.... juz to widac po
                Palestynie i Bliskim Wschodzie...
    • Gość: Demokryt To co, Gibson miał pokazać, że to Rzymianie zabili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 00:40
      Chrystusa. Przeciez to wbrew prawdzie historycznej. Lubię Żydów i uważam ich za
      jeden z najzdolniejszych narodów na Ziemi. Rozumiem tez ich wyczulenie na
      antysemityzm (tyle lat byli prześladowani), ale czasem trochę przesadzają.
    • Gość: blq Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.04, 01:57
      wchodząc na komentarze do "Pasji" spodziewalem sie, ze zobacze opinie, jedne z
      tych, ktore sie widzi i mysli "ze tez takie palanty urodzily sie, egzystuja w
      spoleczenstwie, nawet maja dostep do internetu".

nie zawiodlem sie, choc wolal bym tu ujrzec tylko mądre, przemyslane opinie, bez
      skrajnosci, nienawisci itp

szkoda tylko ze zarowno milosnicy ortodoksyjnego zydostwa, jak i
      katolicko-narodowe wały nie rozumieja jednego: w swoim zacietrzewieniu,
      prymitywizmie są po prostu jedną i tą samą bracią. nie różnicie sie niczym, poza
      tym, że stoicie po przeciwnej stronie barykady. barykady, ktorą 90%
      spoleczenstwa ma gleboko w dupie.

Pasja oczywiscie nie jest antysemicka, a jest tylko dla tych 5% chorych
      psychicznie Zydow, ktorzy we wszystkim widza spisek. to odpowiedniki naszego
      Rydzyka, majace porownywalnie ten sam wplyw na USA co Rydzyk na Polske. powod
      tez jest ten sam. KASA

wprost "uwielbiam" czytac opinie poslusznych pieskow Rydzyka, tak samo jak
      "uwielbiam" czytac posty poslusznych fanatycznym Amerykanskim rabinom. jedno i
      drugie - umyslowe dno totalne,

przykro sie tylko robi ze te 5% idiotow psuje opinie normalnych katolikow i
      normalnych wyznawcow judaizmu.
      • Gość: ,, Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: *.ny5030.east.verizon.net 16.02.04, 02:10
        tak jak pisalem - zydzi do gazu
        lub lac po mordzie pejsatych
    • Gość: Iceek Re: Zydzi za swoje pieniadze robia swietna IP: *.proxy.aol.com 16.02.04, 06:17
      reklame dla filmu Gibsona.Znam ludzi ktorych religia nie obchodzi nic ale
      poniewaz Zydzi probuja sie wybielac od prawdy historycznej a przy okazji
      falszowac ja wielu pojdzie ten film obejrzec.Lepszej reklamy filmu nie mozna by
      bylo sobie wyobrazic!!!Brawo Zydzi-jestescie wspaniali i dzieki wam za
      wspaniala reklame filmu "Pasja".
    • Gość: Green żydowski antysemityzm IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 18:29
      Przyglądam się już od dłuższego czasu kontrowersjom wokół 'Pasji' Gibsona i
      powoli dochodzę do wniosku, iż to Żydzi są największymi antysemitami. Konkluzja
      dość przewrotna, dla wielu pewnie niedorzeczna, a jednak jak mniemam słuszna.
      Myślę że nazwanie antysemitą tego, kto rozbudza w ludziach niechęć do narodu
      żydowkiego nie jest znowuż aż tak daleko idącym rozszerzeniem zakresu
      semantycznego pojęcia 'antysemita' bym nie mógł sobie pozwolić na tego rodzaju
      stwierdzenia. Z takiego punktu widzenia antysemitami są wszyscy Żydzi, którzy
      poprzez swą bezmyślną, żenującą, a czasami wręcz cyynicznie śmieszną krytykę
      filmu podważają moją ,do niedawna, życzliwą, postawę wobec ich narodu.
      Niestety - głupota potrafii odrzucić, jest w stanie zrazić każdego, a głupszej,
      bardziej infantylnej i ograniczonej nacji niż Żydzi amerykańścy nigdy już chyba
      nie poznamy. Można mieć jedynie nadzieje, że owe zdziecinnienie tyczy się
      jedynie garstki zidiociałych krzykaczy na stołkach, na których przeciętny Żyd
      sam patrzy z ironicznym uśmiechem.
    • Gość: Leszek Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: *.nitronet.pl / *.nitronet.pl 02.03.04, 17:44
      Antykatolicyzm w USA a "Pasja" Gibsona

po kilku latqaach pracy na Wall Street dowiedzialem sie ,ze wsrod rad
      nadzorczych amerykanskich firm jest jeden katolik i jeden zyd a wsrod rad
      bankow i instytucji finansowych jeden katolij i jeden protestant.
      Zrozumialem czemu w czsie sweta Jon Kippur , w piatek kupujemy akcje na
      spadajacych obrotach gield nowojorskich nawet do 50% a sprzedajemy w
      poniedzialek kiedy swieto sie konczy .Nie znalezlem w filmie sceny wyypedzania
      pachciarzy spod swiatynii !Film ukazuje ostatnie 72 godziny z zycia Jezusa.Jest
      wizualna maestria ,kino ostatnio odchodzi od swych zrodel" mowienia obrazem" na
      rzecz literatury ale nie "Pasja" jest piekna i dobrze zrobiona jezyk aramenski
      i lacina dodaja smakow.
      czemu media atakuja Gibsona ?W USA Wlossi opanowali utylizacje
      smieci .Irlanczycy sektor budowlany a amerykanscy Zydowie media i przemysl
      filmmowy to dlatego Mel G. dziala poza maszyna holywoodzka ,film reklamuja
      ksieza , w koscolach mozna znalezc materialy a mala filma sztuki sakralnej w
      Californii wysyla dziennie 70 000 naszyjnikow z gwodziami zamiast
      diamentow .Rezyser udizleil kilka tygodnii temu wywiadu dla "Digest Readers"
      odpowiedzial na wiele pytan zwizanych ze swymi pogladami i swego ojca ,m inn.
      na temat Holocaustu " w 1920-1930 w ukranie zostalo zaglodzonych na smiec 20
      mln ludzi a wczsie drugiej wojny zginelo 50 mln ludzi glownie Rosjan w tym
      Zydzi" Coz W USA media rezerwuja wylacznosc na cierpienie i smierc w czasie WW
      II dla Zydow i poglady inne sa grozne dla tego jednostronnego pbrazu
      Holocaustu .Akcja jakiej bylem swiadkiem po filmie "lista Shindlera" moze
      trafic do podrecznikow na temat publicznych relacji ,wiec pytam czemu tego
      prawa odmawia sie Gibsonowi ,czlowiekowi glebokiej wiary.Film pobidza emocje
      nigdy bym nie przypuszczal ze moja przyjaciolka podwojny doktor prawa i
      psychologii i ateistka bedzie palakac w czasie projekcji.Jesli juz ktos sie ma
      oburzac to powinni wlosi potomkowie rzymian pokazanych wybitnie niekorzystnie.
      A Poncjusz Pilat pragnacy uratowac Jezusa dziala jak rasowy polityk kierujacy
      sie statystyka wyborcza " pod masy" Masy to zydzi sterowani mediami Sehendrynu
      czyli glosem rabinow.Gibson trzyma sie wiernie skryptow nic nie dodaje i nie
      ujmuje film w bardzo realistyczny spsob pokazuje meke Jezusa, ogladajc go
      slyszalem glos mej sp.mamy " kazdy nosi swoj krzyz"
      Publicznosc i prawdziwa opinia publiczna glosuje w kasach w srode padl rekord
      jednodniowy w lutym $23mln a jak dotad drugi wynik za luty $117 mln i jestem
      pewien ze to nie koniec .Obawa przed tlokiem powstrzyla wielu przed pojsciem do
      sal kinowych ,teraz widzowie dyskutuja ,organizuja sie w Internecie.Amerykanie
      maja odmienny poglad na film niz media :) ten film zmienia USA tak uwaza Frank
      O'Railly autor i prezenter popularnego O'Railly publicystycznego show ,kanalu
      Tv. FOX .Zaskoczyl mnie brak reklam w kinie. Kazdy film w USA poprzedza 10 siec
      minut reklam,,"Pasja" rozpoczyna sie bez reklam>Producenci zrezygnowali z
      duzych wplywow na rzecz sztuki i artystycznego wrazenia,widz oglada
      film "czysty" i nie denerwuje sie niekiedy glupawymi reklamami.Nie zaskoczyl
      mnie brak Gibsona w czasie galii Oskarow nie zaskoczyla mnie jego decyzja o
      wprowadzeniu na ekrany filmu w lutym a nie np w grudniu Grudniowa "Pasja"
      mialaby szanse na Oscara .Nie sadze "Pasja" zostalaby pominieta nie zdobyla by
      i nie zdobedzie Oskara w zadnej dysyplinie.Dlaczego ?Mysle ,ze nie musze tego
      tlumaczyc Zycze wszystkim pieknych emocji w czasie ogladania "Pasji" Mela
      Gibsona

• Gość: giba Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: 150.254.84.* 03.03.04, 13:12
        Stuknij się w leb i pzrestań wszędzie wysyłać ten sam tekst.
      • Gość: zydzi? Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 07.03.04, 00:18
        hmmmm....niby żydzi są nacją źle postrzeganą przez nas katolików, lecz pewien
        członek mojej rodziny mówi mi , żę bez żydów polacy nie mieliby roboty
        w usa.
        lecz jak w kazdym narodzie są ludzie zli i dobrzy.
    • benwalter Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka 06.03.04, 14:20
      Ludzie ! Co za skandal ! W czwartek czy piątek w Wyborczej recenzja p.
      Sobolewskiego. Wiadomo jaka, kiedy talmudysta komentuje film o Jezusie. Taki
      jakbym ja recenzował dzieło o Mahomecie. Panie Sobolewski !"Prawda czasu prawdą
      ekranu ", zna Pan to ? Tak było, jak to inaczej pokazać ? Można przerabiać
      Ewangelię, jak wszystko, naciągać, wciskać w nią obce treści i ideologie ; ale
      można też uczynić z niej misterium, film przeżywany duchowo, nie do oceny na
      podstawie wartości tego świata. Czemu jest to kicz, jak raczył pan
      nazwać "Pasję" ? Łatwo plunąć nieuzasadnioną inwektywą w obronie swego niby to
      znieważanego narodu. Czy krytykował Pan również Spielberga za tym razem
      ewidentnie manipulancki obraz Polaków w "Liście Schindlera"?
    • Gość: Luca Vanworden Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: *.dialup.warszawa.pl 07.03.04, 14:04
      "Pasja" nie jest intencjonalnie antysemicka, choć wściekły antysemita lub
      przewrażliwiony Hebrajczyk może znależć pewne imaginacyjne podstawy do uznania
      antysemickości tego filmu. Powodem do tego jest ukazanie wielu Żydów wijących
      sie w konwulsjach nienawiści. Trzeba jednak pamiętać, że również Rzymianie
      grani przez Włochów (jak sądzę) również dobrze sie bawili dręczeniem Chrystusa.
      Ale czy jest to z tego powodu film antyrzymski lub - co gorsza -
      antywłoski? "Pasja" jest po prostu kiepskim filmem o Bogu Cierpienia i jego
      nieapetycznych oprawcach, nudnych wyznawcach i co najmniej równie
      niesympatycznym szatanie.Wydaje sie przejaskrawionym teatrzykiem okrucieństwa
      bez filozoficznej i religijnej głębi.Wolę oglądać "Ostatnie kuszenie
      Chrytstusa".
    • Gość: M Re: Gibson: "Pasja" nie jest antysemicka IP: 213.77.0.* 07.03.04, 19:03
      Dla mnie szalenie manipulatorski był tekst na 2 stronie gazety w piątek
      pt. :kicz dla dorosłych". Otóż gazeta oznajmiłą, że film Gibsona to kicz,
      dlaczego? Bo tak twierdzi pan Krajewski. Gdyby obok zdania (nawet najbardziej
      krytycznego!) umieszczono jeszcze wypowiedzi,np. duchownych katolickich,
      protestanckich czy prawosławnych wtedy taki komentarz miałby sens i był do
      przyjęcia, ale oparcie się tylko na zdaniu religijnego żyda,że to kicz
      artystyczny i religijny jest obraźliwe i tendencyjne.Przecież chrześcijanie
      zupełnie inaczej niż Żydzi patrzą na postać Jezusa i zupełnie pomijają pojęcie
      Ofiary.Czy moje zdanie już trąci antysemityzmem?
    • Gość: PW18 "Pasja" Gibsona IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.04, 11:39
      Film "Pasja" przeraził mnie. Wizja męki Chrystusa została ukazana wyłącznie w
      aspekcie fizycznym. Do czego to ma służyć? Czy oglądając tortury, ludzie mają
      odradzać się duchowo? Po co w ogóle powstał ten film? By dać świadectwu
      prawdzie? "Pasja" nie przynosi nic nowego, to wyłącznie ilusracja znaneh
      wszystkim historii. Reżyser jest ordotoksyjnym katolikiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka