Dodaj do ulubionych

"PROFESOR" BRALCZYK NA TV POLONIA - TRAGEDIA!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 17:39
Czy ktoś ogląda porady tego "językoznawcy pt. "Mówi się" na TV POLONIA?
Zupełna tragedia. Ostatnio przez ponad trzy minuty tłumaczył, że dziś odpowie
na listy a nie na maile, bo taką przyjął kolejność, powtarzał to w kółko, a
następnie zabrał się do odpowiadania na listy. Stękał, jęczał, nie kończył
wątku. Udzielał dość dziwnych odpowiedzi, a właściwie to nie potrafił
jednoznacznie odpowiedzieć na większość pytań. A przy tym robił
kompromitujące, nie tylko dla językoznawcy, błędy językowe. Pełna tragedia i
wstyd!
Obserwuj wątek
    • hanatol Re: "PROFESOR" BRALCZYK NA TV POLONIA - TRAGEDIA! 26.09.04, 17:42
      Jakie błędy ?
    • grochalska Re: "PROFESOR" BRALCZYK NA TV POLONIA - TRAGEDIA! 26.09.04, 17:52
      Cóż, ja Bralczyka oglądam dość regularnie i nie spostrzegłam, żeby popelniał
      jakieś błędy językowe. Z jego programów bardzo dużo wynoszę i nie uważam, żeby
      nie kończył wątków, bo inaczej guzik by się człowiek dowiedział, a przede
      wszystkim nie byłoby go na antenie.
    • Gość: ABW Re: "PROFESOR" BRALCZYK NA TV POLONIA - TRAGEDIA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 17:56
      Nareszcie ktoś wyrąbał prawdę. I ja odniosłem wrażenie, że ten gość ostatnio
      jest nie w formie. Trudno tak na gorąco podać przykłady błędów, ale nagram
      sobie teraz jego program i wszystko wyłapię, bo coś mi się wydaje, że
      profesorstwo za bardzo za mamoną goni ostatnio, stąd wszędzie go pełno i
      fuszerkę wstawia.
      • Gość: Polonista Re: "PROFESOR" BRALCZYK NA TV POLONIA - TRAGEDIA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 18:07
        Dzisiaj w radiu usłyszałem, że językoznawca narodowy szykuje coś w rodzaju
        słownika powiedzeń. Ma to mieć dwa tomy, w pierwszym mają się znależć
        powiedzenia zanotowane do roku 1970. Jak się sam "uczony" wyraził słownik taki
        jest bardzo potrzebny, bo nie każdy wie, skąd się wzięły słowa na
        przykład "Dziwny jest ten świat". I ani słowem pan Bralczyk nie zająknął się o
        dwutomowej pracy Markiewicza i Romanowskiego "Skrzydlate słowa", której tom
        drugi nie tak dawno się ukazał, a gdzie powyższe słowa są omówione.
        Cóż "pecunia non olet"...
        • Gość: słuchacz Najgorsze dno to jest Markowski w radiu IP: *.chello.pl 26.09.04, 21:31
          To on kazał mówić "unikatowy" i zabraniał "potencjalnych możliwości". Przy
          Bralczyku nigdy tak się nie zdenerwowałem.
          • Gość: kasia Re: Najgorsze dno to jest Markowski w radiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 22:34
            no i miał rację, jeśli tak kazał
            • Gość: słuchacz Człowiek nieobliczatowy IP: *.chello.pl 26.09.04, 23:03
              Gość portalu: kasia napisał(a):

> no i miał rację, jeśli tak kazał

Może dla swoich podwładnych, albo dla bezkrytycznych i bezmyślnych słuchaczy...
              Na szczęście się nie przyjęło.
              A możliwości także mogą być łatwo osiągatowe i wykorzystywatowe albo
              potencjatowe, ale niewyobrażatowo trudno realizowatowe.
            • Gość: ABW Re: Najgorsze dno to jest Markowski w radiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 23:07
              Właśnie. Markowski, w przeciwieństwie do "profesora" Bralczyka, jasno mówi co
              można a czego należy unikać. I czyni to z dużą kulturą. Jest fachowcem znającym
              się na rzeczy. Natomiast "dyżurny narodowy językoznawca profesor" Bralczyk po
              prostu wciska ludziom kit. I w dodatku czyni to niechlujnie i byle jak.
    • Gość: Jokasty BRALCZYK - TRAGEDIA od zawsze IP: 212.14.60.* 27.09.04, 11:01
      A pamietacie Bralczyka przed wyborami?: "ja, jak zawsze bede glosowal na te sama
      partie, na SLD!" - zenada... profesor...
      • Gość: ABC Re: BRALCZYK - TRAGEDIA od zawsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 13:38
        O, nie wiedziałem. Dziękuję za informację. Ciekawe. W takim razie już widzę
        hasło na kolejne wybory: "Bralczyk - i wszystko jasne!" Tzn. dla nas ciemne,
        tak jak całkowitą ściemą są jego porady i odpowiedzi.
        • Gość: Misza Re: BRALCZYK - TRAGEDIA od zawsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 22:14
          Tak jest! Bralczyk - "profesor" od Kwasa do lasa !
      • Gość: pokrybala Re: BRALCZYK - TRAGEDIA od zawsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 10:17
        Gość portalu: Jokasty napisał(a):

> A pamietacie Bralczyka przed wyborami?: "ja, jak zawsze bede glosowal na te
        sam
        > a
        > partie, na SLD!" - zenada... profesor...

To akurat nie ma nic do oceny programów i wypowiedzi Bralczyka. Językonawca
        może byc dobry będąc zwolennikiem SLD i zły bedą c zwolennikiem PO (odwrotnie
        też).
        Bralczyk to sympatyczny facet, ale potworny chałturnik. Przyjmuje wszystkie
        propozycje. Na większośc - z konieczności - idzie bez przygotowania, z marszu.
        trudno sie dziwić, że czasem (coraz częściej) plecie, staje sie nieciekawy,
        [powtarza teksty.
    • Gość: sito Bralczyk znakomity i Markowski znakomity IP: 80.51.234.* 27.09.04, 23:46
      i tyle!
      • Gość: pisarz Re: Bralczyk znakomity i Markowski znakomity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 10:04
        Tyle jak tyle. Bralczyk znakomity we wciskaniu kitu. Markowski znakomity w
        swoim fachu. I to by było na tyle.
    • Gość: helga Re: "PROFESOR" BRALCZYK NA TV POLONIA - TRAGEDIA! IP: *.netcafe.waw.pl 28.09.04, 10:51
      Zgadzam sie co do do tego, że Bralczyk plącze sie i robi wszystko, aby nei
      odpowiadac konkretnei i jednoznacznie, sprawia wrazenia jak gcyby sam do końca
      niczego nie był pewny. Miodak też ma swoje "odchyły" np. z tym jak sam mówi
      neitolerowaniem fizjologii w języku i zwalczaniem wulgaryzmów tam, gdzie ich
      nie ma ale wydaje sie dużo bardziej kompetentny
      • Gość: chodakowska Bralczyk jest dziekanem na SWPS... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 12:05
        a jego podwładni....tak samo chaotyczni...
        albo w drugą stronę..... upierdliwi i mściwi...
        • Gość: ABC Re: Bralczyk jest dziekanem na SWPS... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 12:55
          Przepraszam, naprawdę nie wiem, co to jest SWPS? A czy jest ktoś znany wśród
          podwładnych? Gdyby chodziło o WSNS, to by pasowało do "profesora".
          A tak na marginesie to może "profesor" da Kwasowi jaki dyplom, bo na razie u
          Ruskich musiał wyżebrać "całusa".
          • Gość: swps Re: Bralczyk jest dziekanem na SWPS... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 16:14
            www.swps.edu.pl
            • Gość: pimpek Re: Bralczyk jest dziekanem na SWPS... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 16:19
              www.swps.edu.pl/new_www/uczelnia/kadra_nauk_dyd_1091708182_prof_bralczyk.html

Funkcje pełnione w SWPS:
              Dziekan Wydziału Nauk Humanistycznych i Społecznych, Członek Rady Programowej,
              Członek Senatu, pracownik etatowy

Specjalizacja:
              językoznawstwo, filologia polska

Kariera naukowa:
              doktorat: 1973 r. Uniwersytet Warszawski, habilitacja: 1986 r. Uniwersytet
              Warszawski, profesura: 2000 r.

członek Polskiego Towarzystwa Językoznawczego (od 1972); członek Polskiego
              Towarzystwa Semiotycznego (1975-1978); członek Polskiego Towarzystwa
              Socjologicznego (1992-1997); członek Polskiego Komitetu Językoznawstwa (1996-
              1999); członek Rady Języka (od 1997); odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi (1988)
              i Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski (1998)

Najważniejsze publikacje:
              Bralczyk, J. (1996). Język na sprzedaż. Warszawa: Businessman.
              Bralczyk, J. (2001). O języku polskiej propagandy politycznej lat 70-tych,
              Upsala 1986. Warszawa: Trio.
              Bralczyk, J. (2001). Mówi się... Warszawa: PWN.
              Bralczyk, J. (w druku). O języku w polskiej polityce lat ’80 i ’90. Warszawa:
              Trio.

• Gość: student Re: Bralczyk jest dziekanem na SWPS... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 19:13
                Zerknąłem na ten wątek i poczytałem o tej nowej szkółce. Tak na oko to niezłe
                przytulisko dla doświadczonej partyjnej kadry (przynajmniej jeśli chodzi o
                władze, chłe, chłe). Teraz już wiem skąd nasza telewizyja czerpie eksperckie
                kadry do swych lewicujących programików. Ciekawe, czy Andrzej S. też był tam
                figurą? A co do książek "profesora" to z tych czterech ważniejszych aż trzy
                wpadły mi w ręce i ze świstem wypadły. Takie to słabe, moim skromnym zdaniem,
                oczywiście. W ogóle to ja chyba nie mam racji, tam same profesory, docenty,
                odznaczeni, a ja biedny szarak tak krytykuję. No, ale podobno mamy demokrację...
                • Gość: pdh Re: Bralczyk jest dziekanem na SWPS... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 20:04
                  Co za poziom prezentuje ta szkoła, że "profesor" (stosuję pisownię przyjętą na
                  tym forum) Bralczyk może być jej dziekanem?
                  • Gość: studentka Re: Bralczyk jest dziekanem na SWPS... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 10:07
                    Poziom szkoly zly nie jest.

Ale Bralczyk jest naprawde roztrzepany strasznie i zeby nie jego asystenci i
                    cala reszta, to fakt, ze sam by wiele nie zdzialal.

Co do przeszlosci partyjnej kadry, nie znam sie.

A ze dziekanem zostal, to moze i przez znajomosci.
                  • Gość: alina Re: Bralczyk jest dziekanem na SWPS... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 09:52
                    Poziom chyba niezły, bo wciskanie kitu społeczenstwu idzie jak po maśle
    • Gość: uczciwy naiwny AUTOREKLAMA "PROFESORA" BRALCZYKA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 00:53
      Ciekawe ile "profesor" Bralczyk zapłacił TV Polonia za reklamę swojej
      książeczki, którą zachwalał przez prawie cztery minuty w czasie ostatniego
      programu "Mówi się", czyli przez prawie 20% czasu trwania tego siou. Okładka
      jak najbardziej była eksponowana, a jakże... Cała reszta programu też jak
      zwykle do bani!
      • norah Re: AUTOREKLAMA "PROFESORA" BRALCZYKA! 05.11.04, 10:45
        ja też nie cierpię Bralczyka! Wygryzł mojego kochanego Miodka z TV Polonia. Bo
        co by nie mówić o Miodku to przynajmniej zna sie na językoznawstwie i mówi
        piękna polszczyzną.
        • Gość: Pluszak Pieprzysz, norahu IP: *.chello.pl 05.11.04, 22:00
          norah napisała:

> ja też nie cierpię Bralczyka! Wygryzł mojego kochanego Miodka z TV Polonia. Bo
          > co by nie mówić o Miodku to przynajmniej zna sie na językoznawstwie i mówi
          > piękna polszczyzną.

Dzisiaj po południu to niby kto opowiadał o etymologii nazw geograficznych? Nikt
          tu nikogo nie wytgryzł, co najwyżej komuś żółć mózg wygryzła.
      • kaprysia Re: AUTOREKLAMA "PROFESORA" BRALCZYKA! 05.11.04, 11:53
        Masz rozmnożenie osobowości? Jak już udajesz zmasowany atak na Bralczyka, to
        przynajmniej zmieniaj IP, matole.
    • Gość: kapucyn Re: "PROFESOR" BRALCZYK NA TV POLONIA - TRAGEDIA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 21:36
      Bralczyki Miodki to palanty którzy tylko komplikują polski język i sami się tym
      zachwycają zajeli by się np. uproszczeniem ortografii
      • Gość: Pluszak Re: "PROFESOR" BRALCZYK NA TV POLONIA - TRAGEDIA! IP: *.chello.pl 05.11.04, 22:03
        Gość portalu: kapucyn napisał(a):

> Bralczyki Miodki to palanty którzy tylko komplikują polski język i sami się tym
        >
        > zachwycają zajeli by się np. uproszczeniem ortografii

No widzę, że dla ciebie za trudna. Mam nadzieję, że nie dożyję czasów, kiedy
        profesorowie bedą się równać do poziomu głąbów w twoim typie. Bo powinno być
        całkiem odwtotnie.
    • Gość: Pluszak Nagonka? IP: *.chello.pl 05.11.04, 21:57
      Czemu nagle ktoś obejrzał ten program, który nadawany jest juz od bardzo dawna
      (i nikomu nie przeszkadzał)- i natychmiast pojawia się kilkanaście postów
      powtarzających te same tezy.
      Nie pachnie to ładnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka